Hirdetés
- Házimozi haladó szinten
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Most már a Razernek is van vertikális egere
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Analóg fényképezés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sirus86
aktív tag
Az egiek ovjanak meg a Stellantis motor halaltol! Hiaba jo fogyasztasu, ha vacak a motor benne. Hacsak nem lancos mar, amihez meg nincsen tapasztalat. Vagy ilyen? https://www.autonavigator.hu/cikkek/szabadulnal-az-1-2-puretech-motoros-autodtol-ne-siess-annyira/
En ezert nem vennek ettol a csoporttol egy darabot sem, hiaba fogyasztanak jol. remelem te meguszod!Sajnalom, iagazam volt, ez is egy olajban futo szijas halalos darab, remelem azert sokaig tudod majd hasznalni:
https://www.reddit.com/r/automobil/comments/1f70j89/opel_astra_k_facelift_12_turbo_f12shr/ -
7Heads Drago
veterán
Ilyent én is tudok neked mutatni. Csak szart se jelent. Kúton mérve 1,5-2 literrel több jön ki nálam.1.6 crtdi Golf 3.9 liter/100km Valóságban meg 5,5-6 liter között van, mondom ezt úgy 30.000 km után. Nem kell mindent elhinni a kompjuternek.
Autópályázva 5,4-5,6, de akkor is csak ésszel nyomkodva, helyben mászkálva meg közel a 6 literhez a fogyija. -
7Heads Drago
veterán
Ha most egy benzinesnél mondjuk kijön 50 ft-ba az üzemanyagkm-ként, ennél meg rövidtávon városban 48-ra akkor ez egy marha drága játékszer lesz. Mivel még használtan is annyival drágább hogy nem éri megvenni. És ha csinálni kell rajta valamit a régi "ócso" szerelőd nem lesz jó, mehetsz a drágábba. Szerintem azok az életképes megoldások amik már közel 100km-et elmennek villannyal, vagy a teljes elektromos. Csak nekem ez még drágga. Pedig tudnám napelemről tölteni is de még így is. Egy ismerős 2018-as Leaf-je most hallt le egyik napról a másikra. 1,5 millióért tudta eladni szar akkuval. Köszi nem
-
gombasm
aktív tag
Ez a hibrid, mild hibrid, phev mind-mind feleslegesnek tűnik, ha egy megfelelő, jól kitalált benzines könnyebb és jobban is fogyaszt nomeg olcsóbb, akkor tényleg csak a gyártói statisztikáknak jó.
November óta használom a K Astrámat (1.2 L, 3 henger, 110 LE), a dízel Fiat után (1.6 L JTD 120 LE), voltak komoly félelmeim, főleg a fogyasztást tekintve - de. Tegnap értünk haza Linzből, közel 1200 km autópálya és részben normál közút: 4,9 L/100 km, 93,6 km/h átlaggal (2 személy + csomagok). Amióta pedig megvan az autó: 7500 km, 5,8 l/100 km. Ezek valamint a tesztben (és sok más tesztben) leírtak alapján aki másfélszeres árat ad egy hibridért (ami többet fogyaszt, nem megy jobban, nehezebb és ráadásul megjavítani sem igazán tudják még mindig) azt nehezen értem. (Viszont manapság nem lehet már sima benzinest kapni bizonyos gyártóknál.)
-
-
csendes
addikt
válasz
7Heads Drago #98 üzenetére
Nem literben érdemes számolni, hanem rövidtávon Ft/km üzemanyagköltségben.
Illetve hosszú távon a fenntarthatóságra tekintettel a teljes szén-dioxid kibocsátás/km-rel is illik számolni, amiben villanymotoros autónál benne van természetesen az áram előállításakor kibocsátott szén-dioxid. Sőt az autó gyártása-, illetve az életciklus végén az újrafelhasználás, hulladékkezelés során a szén-dioxid kibocsátása elosztva az autó által megtett (várható) km-rel.
De pont a SUV divat mutatja, hogy az autósok többségét sem a fenntarthatóság, sem a költség nem érdekli igazán: drágábbak, környezetszennyezőek és többet is fogyasztanak, mégis (szinte) csak ezeket veszik. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Hieronymus #94 üzenetére
Ez csak a kaki pofozása. Ha csak ennyit tudnak felmutatni biztos nem veszek egy hybridet se. Viszont van olyan ami ténylegesen literekkel kevesebbet eszik, mint a benzines társai csak azok nem a lágy hybridek.
-
-
.Szaki.
addikt
válasz
Hieronymus #94 üzenetére
"A nap találós kérdése. Vajon melyik vezetőt zárták ki már a kötelező biztosítás megkötésének lehetőségéből?"
Értem az ironikus kérdést, de őszintén szólva abból kiindulva, hogy 3 évvel ezelőttig nekem is volt Fiesta méretű autóm (Swift MHEV) én a 14 helyett azt mondanám, hogy mindkettőt. ... Nekem a 8l is irgalmatlanul soknak hangzik egy ekkora autótól. Egy Vitara fogyaszt 7-7,5l körül. A Swiftem anno 5,1-6,1l között evett évszaktól függően.
Én az 5008-as esetében is soknak tartom a 8+ litert, de lehet csak azért, mert már nagyon a HEV-ekhez vagyok szokva.
-
válasz
7Heads Drago #83 üzenetére
Hogy valósul meg a környezetvédelem, ha a fogyasztási adatokon nem észrevehető.
Észrevehető lenne, ha a gyártók nem játszanának a mild hibridekkel.
Az elektromos rásegítés csak erőteljesebb gyorsításkor működik.
Ekkor a szükséges nyomaték egy részét az elektromos motor termeli meg. Ezzel a benzin motor terhelése csökken, a gyorsítás alatt alacsonyabb a megnövekedő környezet szennyezés (m)értéke.
A gyártónak nem a fogyasztás mennyiségével van a gondja. A környezet szennyezéssel.
Tehát kisebb és/vagy gyengébb motort tesz az autóba. Papíron a fogyasztás i alacsonyabb, de a környezet károsítás bizonyosan alacsonyabb. A valóságban attól függ, ki nyomja a gázpedált.
Az előző munkahelyemen volt 6 darab, Fieszta. Városi közlekedésben az egyik autónak 8 liter körül volt a fogyasztása, a másiknak 14. Miután megcseréltük a 2 autó vezetőjét, a fogyasztások is cserélődtek a vezetővel.A nap találós kérdése. Vajon melyik vezetőt zárták ki már a kötelező biztosítás megkötésének lehetőségéből?
-
válasz
7Heads Drago #89 üzenetére
Miből termel? Attól hogy előrébb gurulsz 5 métert?
Ugye, a rekuperáció nem attól függ, hogy mennyit halad előre a jármű.
Attól függ, hogy az adott sebesség elérésébe (gyorsításba) fektetett munka, mekkora részét lehet vissza termelni az akkumulátorba.
A teljesen elektromos hajtású autók esetében a leghatékonyabba rekuperáció. A Tesla esetében a hajtómotor termeli vissza az energiát. A többi gyártó, külön generátort használ ehhez. A mild hibrid járművek esetében a legrosszabb a hatásfok. Azon túl, hogy az akkumulátor inkább csak kondenzátor, A visszatöltés fékező hatása, a kis teljesítményű generátor okán, csak fékrásegítés.Más:
A teljesen elektromos járművek esetében "alapjáraton" (Nem röhög! A VW esetében, be is kell "indítani" az elektromos motort.) "álló" mágneses hullám van a motorban. Ez akadályozza a gurulást előre és hátra. A gázadáskor kezd forogni a tengelyt hajtó erő.
Általánosan elég a jármű egy helyben tartásához. Nagyon meredek lejtőn a kéziféket használni kell, ha nem automatikus a rendszer. -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
7Heads Drago #89 üzenetére
Amit abba beletesz, majd vissza. Sokkal kevesebbet fogyaszt így. Valamint írom, másfél kilométert tud tisztán elektromosan. Egyben is, araszolva is. Az egyéb fogyasztóknak ott a 12V-os akku.
-
Vesa
veterán
A videót néztem meg, az infotainment rendszer tényleg ultragáz így. Ilyenkor látom, hogy a Mercedesen mennyire jól működnek ezek. Pl. a wireless carplay nekem még az életben nem dobta le magát, de olyan sem volt, hogy ne tudnék csatlakozni. Sőt, arra is képes a rendszer, hogy együtt fusson a gyári navi és a carplay, előbbi a vezető előtti kijelzőn és a HUD-on megy, közben pedig a nagy kijelzőn fut a waze. Mondjuk nyilván nem azonos árkategória, de ahogy Bog nagyon jól mondja, 2025-ben ennél már lényegesen előbb kéne járni.
Egyébként egyáltalán nem hülyeség a PH-n autókat tesztelni, mondjuk főleg akkor, ha rámmennétek a feldélzeti rendszerek bemutatására, ugyanis azt tapasztalom, hogy a normál autós újságírók mellett elég jelentősen elment a világ. Szinte egyik sem mutatja be a rendszereket, mert jellemzően nem is értenek hozzá. Egy mai autó már inkább egy guruló számítógép, ahol sokkal több digitális kényelmi funkció van, és kevésbé érdekes már az, hogy VéNYóc meg hengerűrtartalom. Én is gondolkodom már azon, hogy csinálok a kocsim rendszeréről egy blog bejegyzést, 99%-ban a fedélzeti rendszer képességeiről, mert arról szinte sehol semmi, holott az újabb autóknak az a lényege már. Bog-nak szerintem teljesen jól megy ez a videózás, én azt mondanám, hogy neki való lenne, megvan hozzá a habitusa, beszélőkéje, stílusa, képessége és tán még a szakértelme is.
-
7Heads Drago
veterán
Baromság. Miből termel? Attól hogy előrébb gurulsz 5 métert? Persze lehet hogy épp lejtőn gurlusz lefelé.
Araszolás közben szart se tölt hacsak nem húzod a kábelt magad után. Mint mondtam is araszolás közben az elektronika eszi a legtöbbet nem az autó mozgatása. És biztos hogy többet eszik az autó elektronika, mint amit te ott a fékezéssel töltesz.
-
K82
őstag
Araszolás közben úgy tölti magát, hogy sehogy. Nincs mit/honnan visszatölteni ha tényleg araszolásról vagy gyalogtempóról van szó, hacsak nem talált ki erre a Peugeot valami korszakalkotót (a fogyasztási adatokat nézve kétlem). Nem ültem még olyan automata hibrid vagy elektromos autóban ami a fékről lelépve vagy a "gázpedált" megpöccintve ne kezdett volna el kúszni (de ugyanez igaz a sima belső égésűvel szerelt automata váltós autókra is). Ha ilyenkor lépek a fékre, az üzemi fék dolgozik és nem a villanymotor termel vissza. A céges eGolfoknál csak ekkor hallom a fékbetét/féktárcsa hangját ahogy a saját Toyotámnál is. És akkor még nem beszéltünk az autó saját fogyasztásáról, mert az akkor is a hibrid/hajtó akkut fogyasztja és nem az indítót. Az eGolf üresjáratban eszik 300W-ot (szól a rádió, megy a nappali menetfény és még nem megy se venti se klíma), ugyanez az Aurisnál jóval magasabb. És ezt kellene araszoláskor visszatáplálással kompenzálnia? Nem véletlenül írtam h araszolás nagyon hamar megeszi a töltöttséget.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
7Heads Drago #83 üzenetére
Észrevehető. Csak éppen ez tényleg csak deciket. Ahogy írtam, pár százalékot hoz. És mivel a szabályokat a WLTP valamelyik ciklusával validálják, ott sokat ad, mert az átlagsebessége a teljes 3b ciklusnak az állás nélkül sincs 50km/h. És kb. 30 km/h sebességig ez a megoldás itt képes tisztán elektromosan hajtani. Viszont! A Stellantis ugyanezt a hajtást egy másik akkuval és másik DC/DC konverterrel pakolja PHEV-be is majd az STLA-M platformon. Amivel WLTP szerint 1000+ km/h hatótáv jöhet ki. Ami reálisan is egy normális táv lesz a Grndlandben rendes autópálya tempó esetén is. És nem lesz 2,1 tonna, mint a normál hatótávú BEV.
A papíron szereplő fogyasztás egy elcseszett valami, de lehet megköszönni a bürokratáknak és politikusoknak. A régi, három sebességnél mennyit fogyaszt megoldás egyszerű volt, de nekik kellett valami profil szerinti "valóságos", majd arra kezdtek el jogszabályi korlátokat felállítani. Ezek a ciklusok nem rosszak, ha csak arra használják, amire valók: motorok összehasonlítása egy reprodukálható terhelési görbe alapján, nem csak fix pontokban. Ugyanis úgy senki nem fog vezetni a valóságban.
Araszolás közben úgy tölti magát, hogy visszatáplálja a kevés mozgási energiát is. A kicsi akku ilyenkor jó. Plusz az araszolás során nincs igénye a benzinmotorra. Ha nem lenne benne, akkor ott végig pöfögne egy olyan esetben, mint amikor vége van a műsornak Kölnben a Musical Domeban, és a parkolóból kijutni 400 méter /másfél óra. Azt a start stop nem fogja tudni lekezelni. -
7Heads Drago
veterán
Értem. Mesélj még. Hogy valósul meg a környezetvédelem, ha a fogyasztási adatokon nem észrevehető. Ehhez már bűvős matematika kell. Nálam egy 8.6 literes átlag fogyi városban valahogy nem zöld. A papíron létező gyári adatokat meg hagyjuk. Majd az összes gyártó kamuzik. Tisztelet a kivételnek ami kevés.
81#
Ezzel most ellentmondasz magadnak. Araszolás közben hogy tölti magát az autó? Már maga az autó elektronikája is eszi az akkut. Szó nincs nagy lassulásokról.
Maradjunk abban hogy ez az autó egy vicc. -
Alaaf Pi
senior tag
Nem arról beszélek, mit állít, hanem amit tapasztaltam. Kis akku, gyorsan vissza tudja tölteni. És elég jó tempóig nem kapcsol benzinmotort. Emlékeim szerint harmincig.
Az tény, hogy nagyobb akku jó lenne, erősebb motor nem feltétlen kell hála a váltónak.
De minden PHEV is hibridként viselkedik. Mert visszatáplál amikor tud, és elektromosan megy, amikor tud. És rásegít. -
K82
őstag
válasz
Integrale #76 üzenetére
Pont a plug-in Prius az egyetlen (!), ami akkor is FHEV-ként működik ha a PHEV rész elfogyott. Ezért életszerűtlen szinte minden más PHEV-nél a megadott 2-3l-es fogyasztás, mert az csak az első 100km-re vonatkozik úgy ha teli akkuval indultál el. A második
százas már nem lesz ilyen fényes, sőt...Alaaf Pi: az araszolás az ami hamar megeszi az akkukapacitást, az Aurisom is feladhatja pár száz méter után ha csak pár métereket gurulgat. Szép és jó amit a Peugeot állít erről a megoldásról, aztán a valóság megint kellemetlen - lásd a megadotthoz képest majdnem másfélszer (!) akkora fogyasztást. Így, ebben a formában értelmetlen a vásárló szempontjából. Nagyobb akkuval és erősebb villanymotorral több értelme lenne és akkor nem kellene a lágyhibridséggel bohóckodni.
-
Alaaf Pi
senior tag
Ez az MHEV indulásnál jó, segít a motornak. És ha rengeteget kell araszolnod, akkor érezhető fogyasztás csökkenést is okozhat. Nagyon speciális esetben. Ha nem megy ezerrel a klíma, mert olyankor nem engedi lekapcsolni a benzinmotort.
MHEV egyébként valóban létezik sok formában, a konstrukciót tekintve a Stellantis MHEV nem az, hanem rendes hibrid, csak a kis hatótáv miatt hívják lágynak. -
Integrale
veterán
válasz
guriga1234 #77 üzenetére
Tudom, arra válaszoltam.
Van otthon P3, Auris és P3 Plug-in. Utóbbit ha nem töltöm, akkor is jobban fogyaszt, mint a másik 2. -
Integrale
veterán
válasz
guriga1234 #75 üzenetére
"és a PHEV-ek sem, ha elfogytak az elektronok"
Dehogynem, nincs olyan, hogy elfogytak az elektronok, ha már villannyal nem tud menni, akkor hibridként működnek tovább.
Pont mint a Prius Plug-in, ha elfogyott a tisztán elektromos közlekedésre használható hatótáv, akkor olyan lesz mint egy sima Prius, csak jobban fogyaszt azoknál még olyankor is (kivéve P4 2WD). -
guriga1234
addikt
Az öntöltő esetében mind a belsőégésű, mind pedig az elektromos motor képes önállóan mozgatni az autót, de egy kisebb akkumulátor van benne, mint a PHEV-ben, konnektorról nem lehet tölteni. Nekem Toyotám van (HEV), tehát öntöltős, az autó fogyasztása brutálisan jó (3.5-4.5), de van, hogy lemegy 3 alá is. Ezt a mild hibridek nem tudják (és a PHEV-ek sem, ha elfogytak az elektronok)
-
K82
őstag
.Szaki.: az Ampera tud csak a belső égésű motorral is közlekedni (ha pl. lemerült az akku vagy töltésmegtartó funkció esetén). Más dolog h nem nagyon akarsz így közlekedni vele (egyébként meg muszáj), 1.4 szívó motor a ~1700 kg önsúly ellen.
direwolf: "Sajnos S-crossban 60% fölé menő töltéstől mindenáron szabadulni akar a rendszer" - nem csak a Suzuki, a Toyota is ilyen. Normál üzemben 60% fölé nem tölti, 40% alá pedig nem engedi a hajtó akkut; a 60-80% közötti sávot megtartja hosszabb fékezések esetére.
Alaaf Pi: muszáj valahogy megkülönböztetni a hibrideket mert nagyon sokan nincsenek tisztában azzal mi mit jelent. Van benne akku és van benne villanymotor? Akkor hibrid! Az már más tészta hogy egy haszontalan lágyhibridről beszélünk vagy egy konnektoros plug-in-ről, a többségnek csak az a lényeg hogy hibrid.
Tök jó lenne ez a Peugeot is, de így ebben a formában (ahogy a Suzuki vagy bármi ami MHEV) csak arra jó hogy a flotta kibocsátási átlagát csökkentse. -
helixP
nagyúr
válasz
7Heads Drago #65 üzenetére
Nekem elindulás után egy rövid ideig nem engedi a startstoppot, de egyértelműen jelzi mikor aktív a funkció.
Észre se veszem. Mondjuk automata a sebváltó. -
.Szaki.
addikt
Az öntöltő hybridre gondolok, mint Full hybrid technológia. Persze, szigorúan nézve valóban így van. Akkor konkretizálom: Nem konnektoros, öntöltő hybrid.
Emlékeim szerint az Opel Ampera range extenderes megoldása úgy működött, hogy a belsőégésű motor kizárólag az akkumulátort töltötte, önállóan meghajtani az autót nem tudta. Ezen felül az is egy konnektoros megoldás volt. Az öntöltő esetében mind a belsőégésű, mind pedig az elektromos motor képes önállóan mozgatni a gk-t, de egy kisebb akkumulátor van benne, konnektorról nem lehet tölteni. Erre gondolok.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
7Heads Drago #59 üzenetére
Nem felejtem el. Az alacsony fordulaton nagyobb terhelés nagyon jót tesz a motornak tartósan. És a fogyasztás nem egyenesen arányos a fordulatszámmal.
#60: ha a motor nem önindítóval, hanem a motor felső holtpont után kicsivel megállításával, és abban a hengerben a keverék gyújtásával üzemel, akkor sem az akkut, sem az indítómotort nem terheli túl.
#64: szerintem a tesztelő és közöttem én ismerem jobban a Stellantis féle MHEV rendszert. Szóval felesleges idézned. -
válasz
TESCO-Zsömle #50 üzenetére
Csak míg a MILD az amúgy lassításkor elmenő veszteségeket hasznosítja, a turbónak + nafta kell. Nem atomfizika ez, nem értem miért felejtették látszólag el az emberek...
Valóban nem atomfizika.
De pontosítok.
A lassuláskor elvesző mozgási energia egy részét alakítja át elektromos energiává.
Feltéve, hogy a lassításkor keletkezik visszanyerhető energia. Ha csak kigurulja magát a jármű a pirosig üresben, nincs mit vissza tölteni. Illetve a mild esetében minimális kapacitású akkumulátorokat használnak erre a célra. Inkább képzeld nagy kondenzátornak, mint akkumulátornak.
A mild megoldások esetében a benzin motor paramétereit hozzáigazítják az optimális felhasználás esetén rendelkezésre álló elektromos rásegítéshez. Ha a motor teljesítménye nem változik, a nyomatéka csökken. A rásegítés nélkül, magasabb fordulatszámon képes megtermelni a gyorsuláshoz szükséges nyomatékot a motor. A hatásfoka esik. A vége magasabb fogyasztás és a környezet védelme is kap egy pofont. Növekszik a szennyezőanyag kibocsájtás, magasabbra, mint a mild előtti változaté.Optimális esetben autópályán közel egyenletes sebességgel haladva, a mild rendszer csak feleslegesen növeli a mozgatandó tömeget. Ha van még betárolt elektromos energia, 130 km/h sebesség mellet az a plusz nyomaték, amit az elektromos képes hozzáadni, már nem sokat jelent. Városi forgalomban sokat jelentene, ha nem feltételes módban működne.
A mild hibridekre már semmiféle kedvezmény sem jár a legtöbb országban. Még zöld rendszám sem vagy az adott országban érvényes jelölés.
Kizárólag arra jók, hogy a környezetvédelmi előírások egy részét meg tudják kerülni a gyártók.
Hasonlóan az autók motor stopp-start rendszereihez, amik csak részben működnek. Dugóban néhány megállás után lekapcsolja az elektronika. Nem kockáztatható a motor elindítás sikeressége. Onnantól nulla a környezetvédelmi hatás. -
-
7Heads Drago
veterán
Idézem neked a tesztből, mert nmem olvastad végig:
de ezt igen szkeptikusan kezelem, mert a megadott 5,8 literes átlaghoz képest városban nálam 8,6 liter jött ki a korán jött tavaszban is.....
mondjuk a Suzuki által használt, pusztán az önindító 2-3000 wattosra hízlalásával dolgozó opciót is idesorolva), a rollerakksihoz kötött elektromotor önálló helyváltoztatási képességei leginkább a nullához kovergálnak, extra dinamizmust nem érezni, a placebo jellegű kijelzés (hány kilométert tettünk meg a benzinmotor nélkül) elhiteti az ügyféllel, hogy irtó sokat spórolt, pedig nem lenne sokkal alacsonyabb ez a szám akkor, ha egy akku nélküli autóban számolná valami rendszer, hogy mennyit tettünk meg anélkül, hogy nyomkodtuk volna a gázpedált. A megnövekedett tömeg miatt fogyasztási előnye gyakorlatilag nincs, dinamikai előnye nem érzékelhető (szintén a tömegnövekedés miatt), egyedül arra jó, hogy alacsonyabban lehet tartani a károsanyag-kibocsátási szintet, ami egy ekkora testű autónál még így is messze van az EU-s céloktól, de kicsivel közelebb van, mintha egyáltalán nem lenne lágyhibrid. Vagyis: ha a hibrid hajtás tényleges előnyeit ki szeretnénk és ki is tudjuk használni, akkor a “mild” megoldásokkal egy bittel sem vagyunk előrébb.A gyártó szerint megéri, a pénztárca meg mást mutat.....
-
.Szaki.
addikt
válasz
7Heads Drago #60 üzenetére
"Cserébe nyírja az akkut meg az öninditót.
"
Az MHEV-k viszont nem. Egyébként legjobb tudomásom szerint mindegyik autóban kikapcsolható ez. -
direwolf
őstag
válasz
7Heads Drago #60 üzenetére
Ha MHEV-ed van, akkor nem nyírja az önindítót a start-stop.
-
7Heads Drago
veterán
Nekem pl leáll az autó motorja ha megállok.
Cserébe nyírja az akkut meg az öninditót.
Csak az a baj hogy nem tol a zsebembe senki se +5-6 millát hogy vegyek egy hybridet vagy EV-t. Régit meg hiába veszel, mert csak a zsét viszi. Egy ismerősnek most halt le a Leaf-je. Gazdasági totálkár lett az autó és lecserélte benzinesre. -
.Szaki.
addikt
Szerinted - mint ezek szerint szakember - miért nincs az európai gyártók palettáján FHEV modell?
Én valahogy a PHEV-k létjogosultságát nem látom.
Viszont az általad leírtak alapján a Stellantis-féle MHEV technológia pont az FHEV irányába tart. Mi szól az MHEV mellett és az FHEV ellen? Attól eltekintve, hogy nyilván minél nagyobb az akksi, annyival drágább lesz az autó. Egy FHEV például nem csak harmadikig tud tisztán elektromosan menni, hanem akár 70-100km/h esetén is.
Én most a második FHEV-met nyúzom (előző japán volt, a mostani koreai) több okból is és nem értem, hogy miért csak a Toyota/Lexus és Hyundai/KIA/Genesis brandek nyújtanak alternatívát ezzel a technológiával. Amit egyébként nem bánok, mert rengeteg japán és koreai autó volt és van is a családban és egytől egyig remekül mennek, a mostanival is maradéktalanul meg vagyok elégedve, csak a szélesebb választék hiányát sajnálom. Na meg európaiként nyilván szívesen támogatnám az európai brandeket. Én csodálkoznék, ha egy Octavia/Golf, vagy egy Tiguan/Kodiaq FHEV hajtással ne lenne jó alternatíva pl. családiautóként egy TDI helyett. Vagy hogy Neked kedvezzek 308/Astra, vagy pont a tesztben szereplő 5008-as.
-
Alaaf Pi
senior tag
Elindulásnál a monstrumokban is segít. Ott inkább az alulméretezett benzinmotor a gond.
#55 7Heads Drago: "Turbó: olvas utána, mert nem így mükődik. Nem használ naftát. A kipufogógáz hajtja."
Neked kell utánaolvasni, mert igaza van. A turbó bár a kipufogógázzal hajtott, e többlet levegöt tol a hengerbe, amihez több tüzlöanyag kell, így bizony többet fogyaszt, mint nélküle. Cserébe jobban megy.
Az MHEV hatékonysága meg azon múlik, mennyit araszolsz városban. Ha sokat, érezhetö lesz a hatása, ha nem, akkor csak útban van. -
-
7Heads Drago
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #50 üzenetére
Nagyon nem. A teszt is leírja hogy ez csak parasztvakítás. Amikor épp rásegít akkor kevesebbet fogyaszt, de mivel pici az akku ez szinte semmi. A plugin főleg az újjak amik már a gyári adtaok szerint is 100km felett tudnak azok tényleg érnek is valamit.
Turbó: olvas utána, mert nem így mükődik. Nem használ naftát. A kipufogógáz hajtja. Viszont mivel bonyolult és lerakodhat a korom rajta drága a javítása. -
Nekem most 3. gen-es toyota hybrid TS aurisom van. Előtte egy szívó 1.6 vitara volt ami nagyin jól fogyasztott, viszont a toyota még ezt is felül múlja. Brutál jó fogyasztásokat csinál még autópályán is, pedig próbáltam 120-130-140 tempómattal is. 4,8-5,7 között fogyaszt százon a pályán. Városban, ha kell araszolni is simán hozza a 4,5 alatti fogyasztásokat, pedig a jó idő még csak most kezd előjönni.
Lágy hybrid full kuka, semmi értelme, csak a kvóta miatt jött létre. -
direwolf
őstag
válasz
7Heads Drago #49 üzenetére
Egy 20V-os kézi csavarbetekerő tud több, mint 40Nm-t. Az MHEV 48V-os rendszere miért ne tudna segíteni akkor amikor a benzinmotornak sincs sokkal több pl. ~1000-es fordulaton?
De abban egyetértünk, hogy ez nem a 2+ tonnás monstrumokban hasznos, inkább a kisautókban. Pl. S-Cross szárazon 1,3T, vagy a Swift kevesebb, mint 800 kiló! -
Alaaf Pi
senior tag
válasz
7Heads Drago #47 üzenetére
De meg tud tenni.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
7Heads Drago #48 üzenetére
A benzinmotort. Tudod, üzemanyaggal megy, szikrával gyú't.
Persze, hogy gyorsabb, csak épp 2x annyit eszik. Ki lehet váltani a MILD-ot egy kis turbóval, a gyakorlati haszna mindkettőnek ugyanaz: Plusz nyomatékot és lóerőt ad az avval nem rendelkező motornak. Csak míg a MILD az amúgy lassításkor elmenő veszteségeket hasznosítja, a turbónak + nafta kell. Nem atomfizika ez, nem értem miért felejtették látszólag el az emberek... -
7Heads Drago
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14 üzenetére
kisegíti a gyengébb benzinmotort.
Mit??? Itt írták hogy a sima belsőégésű motorral gyorsabb az autó .... jó eséllyel a kisebb önsúly miatt. -
Sirus86
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #43 üzenetére
880 literes a Kangoom, es sokszor keves. Most a 7 szemelyes van a lehetseges teriteken, 5 szemelyes modban 1.3 m3 puttony 1.33 TCE motorral, sajnos nincsen belole hibrid, mint a Dacia Joggernel. Toyota Corolla puttony nem eleg. Toltes ahol elek nem lehetseges amugy. Trafic es tarsai meg tul nagyon es diezelek, ami kizart a felhasznalas vegett.
-
TESCO-Zsömle
titán
Mégis csak ~30 éve tolják a hibrid szereket.
Értem, de a kettő közt (iskolataxi / menni kell) nem tudsz átülni egy másik autóba? Főleg ma, hogy családonként 2-4 autó is van (ott, ahol a plug-in egyáltalán szóba jöhet az ára maitt). Én meg azért írtam, hogy amit az üres akkus KIA produkált, azt a MILD már tudja 30 éve. És attól, hogy bele tudsz folyatni 50-70km áramot a hatásfoka nem lesz jobb, mert azt az áramot nem az autó veszteségeiből veszed ki, ugyanakkor cipelsz magaddal +1-3 mázsa akkut a MILD-on felül, ami ráadásul már kötelezően lítium. Toyota nagyon sokáig nem nyúlt lítiumos akkuhoz.
Mekkora puttony kéne? Kombi nem jó? Corolla Touring? -
Sirus86
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #34 üzenetére
A Toyotak nagyon jok, ezert is irtam le. Szerintem van ertelme a plug-in hibriodnek, mert pl azzal en is csak elektromos modban tudnek furikazni iskolataxi alatt. Aztan meg ha menni kell, akkor meg ott a motor. Azert irtam le az ures akkus KIA esetet, mert benne ultem, es nagyon szoftiszikaltan csinalta a dolgot ures akkuval, akkuval meg 50-70km-t megy el Svedben, ami tokeletes csaladi uzemben. Viszont a puttony keves nekem. Es sajnalaiom, hogy nincsen ertelmes puttonyos ilyen verzioban, csak SUV orulet van
-
vadkörte
addikt
A munkahelyem autója egy 2020-as verziójú 2022-es vásárlású Vitara hybrid. Amikor kaptuk odáig voltak tőle meg vissza. A leírását átolvasva próbáltam árnyalni a lelkesedésük, de sikertelenül.
A benzines része kiváló - 1.4 turbo - a vezérlése egy turbo-s benzineshez mérten irreális. 1.000-1.500 rpm körül már váltást erőltet (üzemanyag megtakarítás?) de a hybrid-es lábammal sem tudom 6.5l alá vinni az átlagát. Pedig tudom hogyan kell hybrid-esen vezetni, évek óta elégedetten autózok egy Prius P2-vel.
Egy jelenleg ideális világban az autó nem lenne egyenlő egy guruló 7 személyes téglafallal. Városi agglomerációs közlekedési célra egy City-Go/Ioniq méretű jármű untig elég. Rendelkezzen egy 150-200 jellemzően városi Km megtételére alkalmas akkucsomaggal és olyan hajtáslánccal ami minden esetben elektromosan hajt. Autópályán is! Maximális sebességnek elég a 150Km/h, hivatalosan gyorsabban úgysem mehetsz és amúgy is állandóan azt szajkózzák, hogy a gyorshajtás a legfőbb baleseti ok. Az EV rendszer mellett legyen egy kis méretű - értsd 1.0-1.5l - belső égésű motor ami kizárólag generátor üzemben működik. Zöld rendszám adó és illetékmentesség felesleges. Ezeket használati szokáshoz kötném. Az autó fedélzeti rendszere naplózza szépen a tisztán elektromosan megtett Km-ek, a külső forrásból- és a belső égésű motorral történő töltések számát. Minél kevesebbet használja a madár a kis generátormotort, kapjon annál nagyobb kedvezményeket. Pl. adókedvezmény, parkolási kedvezmény, stb. (mondjuk évi 1.000Km szükséghelyzeti belső égésű motoros töltés férjen bele)
Persze tudom, hogy ez politikailag kivitelezhetetlen... -
supershape
csendes tag
Az a baj, hogy ezeket a kötelező kibocsátási normákat nem a mérnökök határozták meg, hanem politikusok.
A mérnökök csak próbáltak megfelelni a politikai döntéseknek, ezért nem őket kell hibáztatni. Ha már 3-5%-os kibocsátás (fogyasztás csökkentés) volt a cél, sokkal egyszerűbb lett volna pédául az autópályán megengedett sebességhatárt 10 km/h-val csökkenteni. Lásd: Svájc, Spanyolország, stb. (a német autópályákon jellemző sebességről nem is beszélve) Ja, és Peugeotból csak dízelt. (igen az AdBlue rendszer abban is meghal, akárcsk az Audiban
)
-
Vannak SUV-ok, nem rossz légellenállással, de kicsit magasabbak, mint egy szedán, könnyű beszállni, könnyű pakolni......
Nekem sima benzinesem van, egyrészt akkor nem volt rá több pénzem, másrészt nem érte volna meg.: benzines 9M, mild hybrid 12M, plugg-in 15M lett volna.
Szerintem Európában a plugin hybridet kellene favorizalni, arra támogatást adni. Be kellene állítani hogy városon belül, csak elektromosan haladhasson. Városban nem szennyezne, városon kívül ott van a benzinmotor, ott jó a hatásfoka gyorsan "tölthető"....
Sajnos az elektromos autó zöld töltése jelenleg nem reális, földgázt meg szenet égetünk áramért, hiába ban napelemed amikor süt a nap nem vagy otthon, dolgozol, autóval mész a munkába.
-
csendes
addikt
A légellenállsi tényezővel is jelentősen csökkenthetnék a fogyasztást , de ugye a SUV a divat [link] , aminek botrányos a lágellenállási tényezője Cd=0.35–0.45. Innentől kezdve egy SUV mild hibrid a hatósági szabályozás hiányosságainak kijátszása, greenwashing.
-
TESCO-Zsömle
titán
Annyira, hogy a 25+ éves Prius elcsorog 4,5 literből. Azt az energiát nyered vissza, amit a fékek alakítanának hővé és az amúgy is takarékos motor hiányosságait pótolod ki vele. Cserébe PHEV-vel szemben könnyebb, olcsóbb és nincs* lítium.
* - Nem feltétlenül van és akkor is jóval kevesebb. -> Gyártani is olcsóbb és a környezetre is kisebb terhelés.
Üres akkuval a plug-in hibrid is mild.
Én pont a Plug-In-eknek nem látom értelmét. Városban fölöslegesen cipeled magaddal a belsőégésűt, városon kívül meg az elektromos hajtást. Soha nem hozza vissza az árát az elektromos rész egy mild-dal szemben. -
Peter.70
addikt
Ha a címet nézem, akkor a mild hibrid nem tud tisztán elektromosan menni. Az a hybrid ( öntöltő hybrid, ilyen van a toyotákban )
A hybrid lehet: Mild hybrid, öntöltő hybrid, plug in hybrid ( konnektoros ) -
mjani1172
addikt
válasz
Integrale #27 üzenetére
Most hogy Bmw vagy nem, az szerinted számít, amikor a Peugeot 208,308,508, 3008,5008,stb tulajoknak kigyullad a sárga lámpa a műszerfalon? Azrán jön egy minimum fél milliós javítás? Ja és talán tizen valahány éven keresztül nyomták.
Ugyanígy az 1.2-es, amiről mindenki tudta, hogy szar lesz, (forró olaj, benzin és gumi) csak ők nem?
És ezen is minden évben változtattak, (vastagabb, és más összetétel) aztán mégsem lett jó?
Ha több mint 15 évig hazudtak, és röhögtek, akkor most biztos nem csinálnak ilyet. -
spect80
senior tag
Félelemmel vegyes kíváncsisággal várom hogy ezek a pillatnyi cél érdekében indokolatlanul túlbonyolított autók hogy fognak öregedni annak fényében hogy Magyarországon tavaly már 16 év volt az autók átlagéletkora. A bluetectől a mild hibrideken át a puretech 3 hengeres 1000es motorgkig mi lesz ami kibír 200e km-t gtk nélkül
-
btprg
senior tag
Köszi a jó kis leírást.
Hát ez is csak azt erősíti bennem, hogy a kütyümániásoknak biztosan nagyon tetszenek ezek az új autók, de a kamu-környezetvédelem miatti nagyságrendi bonyolultságnövekedés mellett nem sok előnyt tudnak felmutatni.
-
ParmaBoy
tag
válasz
Napfénysüti #25 üzenetére
Nem a hengerek szama a baj, ennek az elodje egy baromi rosszul sikerult, tervezesi hibas darab.
1.2. Prutech neven talalsz rola es az olajban futo vezermuszijrol infokat. Viszont itt modositottak lancra, hatha... -
mjani1172
addikt
A Suzukit kár idekeverni.Használható és megbízható.
De ha már Peugeot.(Psa, Stellantis) Ontja az ipari hulladékot, a régebbiek a ritka szar 1.6 motorral, most az 1.2 háromhengeressel. Ha tisztességes világ lett volna akkor ezt a céget elsöpörnék, az újságírók meg csak sunnyogtak, igaz néha finoman megemlítik a problémát. A Dízelek sem jobbak, az adblue rendszer 10 ből 8 autónál megáll.
Szégyen ez cég.... -
helixP
nagyúr
Én nem mondom, hogy érzem az A180-as Mercinél. Mondjuk nem vezettem a full benzines változatát.
-
direwolf
őstag
Almát a körtével... nem nagyon van közvetlen összehasonlítási lehetőség, hogy pontosan mennyit számít egy MHEV rendszer. Az S-Cross K14C (nem hibrid) és K14D (mhev) motorja kb. azonos, itt fél liter a difi (max 10%). De ismét hangsúlyozom, optimálisabb programozással még lejjebb lehetne vinni a fogyit!
Az MHEV koncepció egyáltalán nem a minimális fogyasztás eléréséről szól, arra ott vannak a PHEV-ek. Itt a minél kisebb tömeg mellett minél több energia visszanyerés, majd ennek az optimális felhasználása a játék. -
Sirus86
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #14 üzenetére
De mennyire noveli a hatasfokot, itt ez volt a kerdes Bog reszerol is - amivel teljesen egytertek, mint ketseg. Az en 880 literes batyus, 15 eves 1.6-os Kangoom , mezei 8 szelepes szivobenzinkent kajal be 8.6 litert 100-on (262 ezer km van benne, ez a nagyatlaga) minimalis szervizelesi koltseggel. Ez meg 5 ulesesben is kisebb es hasonloan kajal ezer evnyivel bonyolultabb megoldasokkal egy kicsike traktormotorral a belsejen. Egy KIA/Toyota/Renault plug-in hibrid szerintem sokkal jobb, mint barmilyen mild-hibrid. Kollegam Svedben ures akkus KIA Ceeddel, 120 km alatt evett meg 4.6 litert szazon, hidegben. Es az is egy ertelmezehto auto, de ez?
-
Alaaf Pi
senior tag
De, kell. Úgy indul el, ha van elég töltés az akkuban.
A szíjhajtás hatásfoka azér a csúszásztól is nagymértékben függ. És akkor ott a motort is folyamatosan forgatni kell.
#14 TESCO-Zsömle: A Stellantis MHEV-ek tudnak. Nem sokat, csak keveset. De a másfél kilométer elvméletileg megvan, mert kell bele hanggenerátor. -
-
direwolf
őstag
válasz
Integrale #10 üzenetére
Mert a váltóházas megoldások nem a főtengelyt hajtják, hanem a kuplung után vannak építve. Lehetne úgy is, ahogy írod, de nem úgy vannak. Egyébként egy szíjhajtás hatásfoka elég jó, minimális a veszteség.
@Alaaf Pi: ennél a megoldásnál nem az a lényeg, hogy önállóan működjön, hanem, hogy segítse a belsőégésű motort azokban az üzemmódokban amikben nem túl hatékony (alacsony fordulatról gyorsítás pl.) Soha nem kell egy métert sem önállóan megtennie elektromosan.
-
Alaaf Pi
senior tag
Ez hibrid hajtás pedig. És az elektromotor nem csak indulásnál, hanem gyorsításnál is tud besegíteni harmadik fokozatig. Másfél kilométert tud tisztán elektormosan is, ezért is van bennük hanggenerátor.
A P1UO Grandlandben ennek a MHEV hajtásláncnak a sorozatgyártásra vitelén dolgoztam elég sokat, kalandos volt.
Érzésre a mostani gen Pug/Citrom/Opel SUV-okhoz az STLA-M platformon már kevés lesz a benzinmotor és a hibrid hajtás is.
#4 direwolf: A Fötengelyre applikált elektromotoros MHEV nem hatékonyabb, mert ott a motort folyamatosan forgatja. A Stellantis féle megoldásban viszont simány lekapcsolható a motor, és a K0 kuplunggal a kapcsolat is kiiktatott tisztán elektromos hajtás esetén. Ja, ha nagyon kell, a 12V-os rendszeren keresztül lehet tölteni a 48V-os akkut is kis trükkel.
#6 ledgeri: Igen, a Stellantis féle MHEv-ek tudnak másfél kilométert papíron. Harmadikig. De elég jolb segítenek rá, nem érezni rángatást, vagy bármi gondot a váltóval. (Volt vele, aztán kikupálódott SoP-re.)
#9 Alusky: Jön a STLA féle LVL2+ autonóm vezetés.
#10 Integrale: Mivel a váltóba van beépítve, így nem kell neki fötengelyt meghajtani. -
Alusky
senior tag
Ha már benne van a retkes villanymotor meg az akku akkor tudjon is vele valamit kezdeni, mert ez a guminő, játékpénz, alkoholmentes sör esete. Minimum kényelmi dolgot, hogy dugóban araszol nekem, meg a tájban gyönyörködő barmok előzésnél kisegít.
Hát ehhez nem 0.43kWh kell az biztos.
Azt meg nem hiszem el, hogy amit ezeknek a fosoknak a kifejlesztésére öltek azt nem tudták volna a motor fejlesztésébe tenni, hogy önállóan is kvóta alatt legyen. Simán csak könnyebb volt így. Porszívóknál meglépték akkor itt is tiltania kéne az EU-nak az ilyen hangyafing megoldásokat. Vagy hibrid vagy tessék leülni az asztalhoz aztán fejleszteni belsőégésűt tovább. -
zseko
veterán
Én szarrábüntetném az ilyen ügyeskedő gyártókat. Csak akkor engedném hibridnek nevezni és bármiféle kedvezménybe beleszámoltatni az az ilyen autókat, ha elektromosan minimum 50km-t elmegy.
-
ledgeri
nagyúr
A mild-ek tudnak csak akkusként (meg ha csak gázállás alapján, és nem kizárólagos módban) csak elektromosan menni?
Én még lemaradtam annál az iskolánál, hogy
-Plug-in-hybrid: töltögetendő "fél elekroomos"
-"csak" hybrid: magának megoldja, de van benne annyi kapacitás, hogy kijelölt belvároson átjuss
-Mild: mindig minden megy, besegítősdikként, nincs önálló e-haladás.#5 Hieronymus Nem biztos, hogy jó ha csak a kocsi jelzésére vár
-
Lágy hibrides Ford Fiesztát vezettem néhány hónapig.
Takarékosságból a régi önindítót kirakták a járműből. A motor indítását a hibrid motor végezte. Ha volt is tartalék energia, azt az indítás elemésztette. Töltődni lassuláskor és fékezéskor tud a rendszer. Ez kb be is határolja a képességét.
Autópályán mild vagy lágy izé, semmi haszna sincs, ha jó ütemben lehet haladni, egyenletes sebességgel. Mivel a benzin motor, a hibrid okán, némileg vissza is fogva, csodálkoznék ha valakinek kevesebbet fogyasztana az előd modellhez képest.
Városban lenne a tuti.
De a Ford a kuplung motor oldalára rakta az elektromos hajtás, a motor indítás okán. A kuplungot csak az utolsó pillanatban lenne szabad kinyomni, hogy töltődjön a rendszer.
Ez kényelmetlen az átlag autósnak, figyelni kell rá.
Ha már van elég energia, jelzi a kijelző. Hurrá. Tapossunk a gázpedálba. És? És nem történik semmi. A számítópép érzékeli a pedál állását. Kiértékeli és ellenőrzi a rendelkezésre álló energia mennyiségét. Ha minden klappol. beindul a rásegítés. Zseniális.
Turbó nélkül sikerült megvalósítania a turbó lyukat a Fordnak.
Mivel az előző autók is Fieszták voltak, volt összehasonlítási alap.
A fogyasztás nem csökkent. Sőt, emelkedett. Abban sem vagyok biztos, hogy a környezetszennyezés csökkent a városi környezetben.
Drágább és kényelmetlenebb használni ezeket a Fiesztákat.
Extraként, mivel a motor nyomatéka csökkent az elődhöz képest, az ötös kézi váltó helyett, hatost kaptak az autók.
Városi közlekedésben hatalmas "előny" hogy többet kell váltogatni. A váltásra szorgosan figyelmeztet is az autó. Eddigi ismereteim szerint egy munkatársunk váltogat előírás szerűen. -
direwolf
őstag
Ezt megerősítem, de annyit hozzáteszek, hogy nagyon sok múlik a műszaki megoldáson és a programozáson. Nem mindegy, hogy váltóba szerelt (Pug 5008), vagy főtengelyt közvetlen hajtó elektromotor/generátor (S-cross) Utóbbi sokkal hatékonyabb.
A programozás meg ugye úgy lenne ideális, ha a rásegítés valóban csak akkor működne amikor szükség van rá. Sajnos S-crossban 60% fölé menő töltéstől mindenáron szabadulni akar a rendszer, és képes ilyenkor lejtől lefelé is "rásegíteni". Ezt egy egyszerű giroszkóppal el lehetne kerülni. De egy "intelligensebb" autóban akár a GPS térkép alapján is lehetne optimalizálni az útvonalra...
És mindezek mellett kell egy tudatos vezetési stílus, hogy a spór valóban látsszon is a fogyasztási adatokon. Pl. féket tényleg csak akkor használni, ha erősen kell lassítani, egyébként ha lehet motorfék->töltés, stb. -
weiss
addikt
Igazából, ha a tolatást és a dugóban araszolást meg lehet vele oldani, már megérte.
-
worxland
addikt
Suzuki SX4 S-Cross 1.4 gyengébb (129 paci) motorral jobban gyorsul, mint a nem hibrid (140 paci).
Indulásnál besegít és nem okoz gondot a start-stop (amit például a saját, nem mild hybrid autómban mindig kikapcsolok, mert minden indításnál ránt egy kicsit). Ennyi, nem több. -
ParmaBoy
tag
A mild-hibridség értelme: Ebben már olajban futó vezérműlánc van, nem pedig szíj.
Azaz vevőként innen tudod, hogy tutira a módosított motorral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Főleg arra, hogy meglegyen a kvóta, ehhez pedig az elektromos hajtás minimumát adják a gyártók. Egy 5008-as Peugeot-ban próbáltuk megfejteni.
- Házimozi haladó szinten
- E-book olvasók
- Adobe Photoshop
- Gitáros topic
- Interactive Brokers társalgó
- Hyundai, Kia topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Most már a Razernek is van vertikális egere
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- További aktív témák...
- Kedvező ár! HP 4540S laptop (15,6/i5-G3/8GB/256SSD/AkkuX)
- iPhone 12 64GB Fekete Független - 87% Akku
- Samsung Galaxy S21 Ultra 12/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- GARIS/AKCIÓS PlayStation 5 825GB (CD-S kiadás)
- Eladó alig egy hónapos ITX irodai konfig i5-14400-32GB RAM- 512GB SSD (számlával és garival)
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S24 8/128GB, Kártyafüggetlen, Újszerű állapot, Garanciával!
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest