- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ASUS ROG Ally
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- VR topik
- Androidos fejegységek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amazon Kindle
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
netseft
aktív tag
Láttam, hogy mobil processzor van benne. Eredetileg amúgy is notebook lett volna a terv, csak az nem jön össze. Játékra nem kell, a mindennapi feladatokban pedig nem észrevehető, ha jól tudom (fixme!). Leginkább tartalomfogyasztás a felhasználási terület, internetezéssel és filmnézéssel, illetve alkalomadtán némi hobbiszintű fejlesztéssel (Java, Android és hasonlók). A mobil proci nagy előnye szerintem az, hogy a fogyasztása jelentősen kisebb. Egyébként i3-530 lelkű gépet váltana, ami most is tökéletesen kiszolgál.
Még annyi, hogy a linkelt mini PC külső tápos. Ha olyan alaplapot nézek olyan házzal, akkor árban ugyanazt kapom nagyságrendileg. Ezért is kérdeztem, hogy egyáltalán megéri-e sajátot építeni, leginkább anyagi oldalról. A technikai előnye megvan persze, mert testreszabhatóbb. Ez viszont kompaktabb és kevesebb vele a meló. De minden javaslatot, ötletet meghallgatok.
-
netseft
aktív tag
Sziasztok.
Adott ez a mini PC, ami egyelőre nagyon tetszetős: ASUS VivoPC VC62B. Intel Core i3 processzorral nagyságrendileg 90 eFt körül kapható. Kerülne még mellé 8GB DDR3 RAM, egy 256GB-os 2.5"-os SSD és egy 1TB-os 2.5"-os HDD. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen konfigurációt mennyiből lehetne összerakni új alkatrészekkel számolva? Ahogy nézem, nem feltétlenül éri meg, egyszerűbb készen venni, szerintetek?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
netseft
aktív tag
Köszönöm a linkeket.
Én is csak ilyen szerelhető csatlakozóval találkoztam, de elég borsos az ára szállítással ahhoz képest, hogy az elsődleges cél a lefelé fordított változat lenne.
Azért is mellékeltem képet, hogy egyértelmű legyen mit értek "jobbos" alatt.
Nem tudom amúgy ez miért ilyen extra igény, hogy találni se lehet... -
netseft
aktív tag
Találkozott már valaki "lefelé" elforgatott dugójú tápkábellel, vagy adapterrel? Konkrétan az alábbi képen a kábelnek 90 fokban, lefelé, vagy ha ez nem megoldható, akkor jobbra kellene mennie: [link]. Balra álló könyökkábellel találkoztam már, de az pont nem jó. Kész kábel, szerelhető csatlakozó és adapter is érdekel, ha létezik ilyen, én sajnos nem találtam eddig. Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.
-
netseft
aktív tag
Véletlenül szúrtam ki: ismét feladva.
-
netseft
aktív tag
Sok merevlemezt fogadó mITX alaplaphoz méretben illő ház eléggé ritka szerintem, régebben mikor kerestem, én egyedül a Lian Li PC-Q08-et találtam, de annak márkához hű árazása van, nem tudom szánsz-e ennyit a dologra. Ha fontos a méret, szerintem a NAS viszi a prímet.
-
netseft
aktív tag
Az már LGA1155.
Nem feltétlenül van kedvem még processzort is cserélni, így is ha most változtatnék az biztos házcsere és jó eséllyel háttértárcsere is lenne (SSD és egy nagyobb HDD a sok kicsi helyett). Alaplapot se szívesen cserélnék (kivéve ha jót látok, mint ez), mert elégedett vagyok a mostanival (GAH57M), csak ez mATX, ezért itt sajnos off. -
netseft
aktív tag
válasz
user137 #3929 üzenetére
Ezek alapján már egyre inkább hajlok arra, hogy mivel a Zotac nem is (könnyen) beszerezhető, drága is, és problémák is vannak vele, ITX-es választás esetén inkább egy Gigabyte lap (Dual Bios, meg mindenféle okosság), ahogyan írtad is. Itt a probléma nálam az esetleg elfogyó SATA portok, ez mondjuk korrigálható egy vezérlőkártyával. Érzem én, hogy valamiből engednem kell, vagy várok arra, hogy idővel lesz megfelelő alkatrész...
Másik hsz-odra: írtam, jelenleg V351, teljes konfig az adatlapomon.
-
netseft
aktív tag
válasz
user137 #3924 üzenetére
Az adatlapomon ott van, max. posta / futár játszik. A tippet köszönöm, ilyesmire gondoltam, megbízható és itthonra is szállító külföldi forrás érdekelt volna.
Erre gondolsz, és a BIOS frissítési problémákra? Vagy van még más is? Összefoglalhatnád a tapasztalataidat, ha nem nagy kérés.
Igazából kezd már tele lenni a hócipőm, házak miatt átnéztem kb. 60 gyártó kínálatát, ebből 5-nél találtam méretben megfelelőt. A végén leszűkítem 1 házra, erre az alaplapnál akadok el.
-
netseft
aktív tag
válasz
user137 #3922 üzenetére
A Q08 lehet, hogy nem egy tipikus mITX ház, de csak ez felelt meg az igényeimnek. A vinyók hangja szerintem nem lenne gond, most sem zavaró a 2 a mostaniban, rezgéscsillapítás van, hangszigetelés megoldható.
Ha már ennyire elmélyültünk a témában, leírom mi a helyzet. A cél az lenne, hogy egy 32.5 cm (W) x 31 cm x (H) x 40 cm (D) méretű polcra sikerüljön berakni az új házat (persze úgy, hogy felette / mellette / mögötte legyen hely szellőzésre, kábelezésre), mATX előnyben, minél több 3.5" férőhellyel. Amúgy teljesen igazad van, gondoltam én is egy NAS-ra + tényleg apró ITX gépre, de jelenleg itt van egy pár hónapos, komplett mATX konfig, amivel szerintem sokat buknék, ha ennyit változtatnék a dolgokon (cáfoljatok meg, ha nincs igazam).
Jelenleg V351-em van, hasonló árkategória, mint a Q08, de tényleg nem olcsók. A méretek pont megfelelnek, zajosabb pedig remélem nem lenne, mint a mostani. A vinyókkal való variálás megint nincs ínyemre, de minden megoldást figyelembe veszek.
Néztem azt a házat is, de több dolog volt, ami nem tetszett a 3 férőhely határeset, a táp nekem felesleges (ATX táp egyáltalán rakható a helyére?), az elforgatott vinyó úgy tudom nem nyerő ötlet (főleg úgy, ha eddig fektetve voltak), és nem sikerült eldöntenem képekről, hogy tetszik-e. Annyi viszont pozitívum, hogy nagyon könnyen szétszedhető, és van benne anyag rendesen.
Az nem szerepel a hirdetésben, hogy használt-e, és ha igen mennyit volt használva, karcmentes-e, ilyesmik engem szoktak érdekelni.
-
netseft
aktív tag
Én is, bár szerintem ezekkel a dolgokkal csak összezavarják a jónépet.
Ezt az egy hét ide vagy oda dolgot nem tudom mire írod, de ha a C-E alaplap megjelenésére, az jó is lenne, csak épp nincsen semmi konkrét infó. Megrendelni nem tudom honnan tudnám, épp ezt ecseteltem, és a HUF is erősebb egy kicsit USD viszonylatban, szóval elveszítettem a fonalat. -
netseft
aktív tag
Hú, de cseles! Lehet, hogy H55U3 WIFI = H55ITX-C-E ? Forrás: [link]
-
netseft
aktív tag
Ezt írtam róla:
"A Zotac lapok is tetszenek, a H55ITX-A-E már 6 SATA portot tartalmaz, viszont nincs USB 3.0, és csak egy helyen beszerezhető idehaza (nincs raktáron, drága is, nem ismerem a céget)."
Ez is tetszik, de a C-E jobb lenne, ezért kérdeztem, hogy más honnan szerzi be az ilyesmit (eBay-en nem találtam, Newegg elvileg nem szállít ide). -
netseft
aktív tag
válasz
user137 #3906 üzenetére
Direkt linkeltem a specifikációt. 6 x 3.5" és 1 x 5.25" férőhely van benne: [link]. Egy DVD írót raknék bele, a többi helyre 3.5"-es vinyókat, jelenleg 3-4 db-ot, de lehet majd képbe jön SSD is valamikor.
Ha megnézed a flyer-t, akkor a képek alapján szerintem egyáltalán nem rossz a szellőzése, szerintem még jobb is, mint a mostani V351-emé. Persze ezt kép alapján mondom, nem biztos.
-
netseft
aktív tag
Valaki adhatna tippet, mert jelenleg patthelyzet áll fenn nálam.
micoATX-ről váltanék miniITX-re, ehhez házat és alaplapot kellene cserélnem. A ház ki van már választva elméletileg (Lian Li PC-Q08), viszont az alaplapnál elakadtam. LGA1156-os processzort fogadó lap ugyebár nem sok van, az Intel DH57JG és ECS H55H-I lapokat kizártam, akkor már inkább Gigabyte GA-H55N-USB3, mivel ezen már van USB 3.0 is, a többi dologban egyeznek, továbbá elégedett vagyok a jelenlegi GA-H57M-USB3 alaplapommal. A probléma a H55N esetén az, hogy csak 4 SATA port van rajta, ami idővel kevésnek bizonyulhat, már most felhasználnám mindet. A Zotac lapok is tetszenek, a H55ITX-A-E már 6 SATA portot tartalmaz, viszont nincs USB 3.0, és csak egy helyen beszerezhető idehaza (nincs raktáron, drága is, nem ismerem a céget). Az ideális a H55ITX-C-E, vagy egy H55U3 lenne, előbbit csak Newegg-en találtam, ami nem szállít Európába, utóbbit pedig még a gyártó honlapján se találom.
A jelenlegi helyzet alapján először arra gondoltam, hogy megveszem a GB lapot, és vagy reménykedek, hogy nem lesz szükség 4-nél több SATA portra, vagy veszek mellé vezérlőkártyát, de az elfoglalná az egyetlen bővítőhelyet, csak 2 SATA portot adna (4-eset nem találtam), de ekkor árban már egy Zotac lapnál vagyok, így ez nem túl jó megoldás.
Az igazi az lenne, ha sikerülne szereznem egy Zotac lapot (leginkább az USB 3.0-sak közül valamelyiket), erre tudna valaki beszerzési tippeket adni? Mi a véleményetek a fentiekről?(Bocs, ha egy kicsit hosszú lett.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD WIN11
- Bomba ár! HP ProBook 440 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest