- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
cinemazealot #33072 üzenetére
szaggatás-konverzó-stb: még így is a sztori harveres felén vagy, a szoftveres oldalt (kiolvasás + hibernálóparancs kiadása, ha túl alacsony a fesz) még hozzá kell írni. Egy usb-s voltmérőnél a hardveres oldalt készen kapod. Tárgyaltuk ezt már a szünetmentes topicban, sztem is az openPSU az egyetlen full-service megoldás, ha nem 0-ról akarsz összerakni (forrasztástól szoftverig) egy "openPSU 2.0-t". Köztes megoldás, hogy az akksira ráakasztasz egy mini digitális voltmérőt , és a képernyő alsó sarka helyett ezt a kijelzőt nézed. Kikapcs/hibernálójelet is lehet elvileg szerkeszteni egy ehhez hasonló áramkörrel. (Esetedben a 12V-os "autós gyújtási jel" helyett az alaplap kikapcsolókörének megfelelő jelet kell továbbítani)
-
válasz
cinemazealot #33063 üzenetére
Közvetlen szenzor bemenet egy-két spéci lapon van, pl az én z87 gryphonom hőmérőnek (=szintén feszültség) csináltak csatit. A mikrofonos ötlet érdekes, bár nem tudom, mit tud kezdeni a közel azonos DC bemenettel
. USB-s megoldásra szavaznék, a szünetmentes tápok is usb-n vagy rs232-n közlik az akksiállást a géppel.
-
Egyedi méretezés, érdekes lenne ilyeneket itx-ben látni, közös CPU-GPU vizesblokkal. -
válasz
Mercutio_ #33055 üzenetére
Azt egyáltalán nem használja, ahhoz pl jó az aida beépített cpu+igp stressztesztje. Ezt még csak próbaképp használtam, uis az eddigi gépeimben mindíg dVGA gondoskodott a grafikáról. (az aida elvileg tudja egyszerre terhelni a cpu+igp+dvga triót is, furmarkkal asszem csak az egyik grafikát lehet nyúzni - bár jó régóta nem nyúltam Furmarkhoz, lehet változott a helyzet)
-
válasz
Mercutio_ #33045 üzenetére
Ha új lapot/procit veszek, első szokott lenni a tuning/fesz-próba. Túlfeszelni nem szokásom, nem akarom elégetni a cuccot, inkább alulfeszelek.
Biosban állítom, biosa válogatja, hogy konkrétan hol kell/egyáltalán lehet-e pöcörészni (windows alatt is lehet XTU-val, olyat még nem csináltam).Teszt: prime95+mellette az Aida mutatja hány foknál jár a proci+lap.
Nem nagy kunszt, beállítod az értékeket, 1-2 óráig futni hagyod a prime-ot (túlfeszhez/tuninghoz normális hűtő kell hozzá, gyári alatt nekem 2perc alatt besz@rt), ha nem fagy ki, akkor használható.
-
-
válasz
AxBattler #33029 üzenetére
Ráadásképp a skylake-es lapokba bele fog menny a Kaby, ha idővel upgrade-elni szeretnél.
Az sajnos igaz, hogy a T/S sorozatoknál az energiatakarékosság kimerül annyiban, h limitált a max órajel - még rendesen alulfeszelve sincsenek. Bár ahogy 4HSZ-el fentebb írtam, a skylake prociknak semmi okuk panaszkodni az üresjárati fogyasztásra, terheléskor pedig lehet alulfeszelni. Sajna az, hogy egy proci T-s, még nem garancia a brutál alulfeszre, de talán több az esély...
-
válasz
Mercutio_ #33018 üzenetére
Egészen biztosan nem
. Ezért szoktunk vcore offset-et megadni alul/felülfeszelésnél. Ez értelemszerűen az adott frekihez tartozó, mikrokódban szereplő, értékből von le.
Hogy aztán az extrém "pihenőállapotban" lévő proci feszéből végülis mennyit vesz le egy offset nem tudom, a skylake-ek nagyon vissza tudják fogni magukat, egyik fórumon 0.2V körüli értéket olvastam idle-feszre: -
válasz
AxBattler #33014 üzenetére
Az órajeleket nem tudod T-s szintre belőni? Azonos órajelen pöttyre uannyit fognak teljesíteni
.
T-s procit azoknak ajánlanék, akik pici picopsu-val etetik a rendszert, és véletlenül se akarják, h a cpu fogyasztása elszaladjon 70-80w fölé (ok, kb csak furmark+prime kombóban jön elő, de akkoris). A többieknél, ahol ez nem "biztonsági" kérdés, szvsz egy alulfeszelt+biosban visszafogott sima i3/5 is megteszi (uannyit fog enni, mint a T-s, bár utóbbi lehet mégjobban bírja az alulfeszelést), és megmarad 10+%tartalék, ha 1x nagyon kéne a nafta.
Személyszerint a kis háziszerverben azért mentem "T-re", hogy ne pörkölje le a gép a háztetőt és villanyórát, ha vmi meghülyült processz elkezdi 100%on tekerni, én meg csak egy hét elteltével nézek rá. (nomeg a könnyebb szerelhetőséget biztosító L9i hűtő sem hátrány - 50+W-ra én nagyobbat vennék.).
-
válasz
#16939776 #33000 üzenetére
Miért kéne masszív merevítés egy kicsi hűtőnek? No worry, there is no spoon
Legalábbis 500g alatt.
-
válasz
cinemazealot #32998 üzenetére
Ha így rakod, mennie kéne a 20pines táppal is. Ha nincs a pcie-slotokban semmi, akkor elég lesz az áram
.
A proci 4pines csatijához kell egy molex->p4 csati. Ezen elvileg minimál áram folyik egy i3-as procinál.
PS.: ez meglepett, hogy a h110-es lapra 24pines csatit raktak, az én h170-esemen csak 20pin van (ugyanúgy ac wifis).
-
-
válasz
shteer #32987 üzenetére
Értelme annyi, mint a frissen polírozott savanyúkáposztának... Ha vkinek tényleg sok kraft kell, annak az sfx táphűtés soványka lesz, ATX-re fog nyomulni. Akinek meg kevés naftából is kijön, az meg jobban jár a panellel...
Ráadásul SXF-L=13cm hosszú 10 helyett.
A titán besorolás viszont érdekes, egy normál SFX méretű <500W-os titán táppal ki lehetne ugrasztani a bokorból a jobbféle pico/panel megoldásokat is
-
-
-
-
-
-
válasz
xEon1337 #32950 üzenetére
Attól, hogy papíron belefér ebbe egy vga, még nem jelenti azt, hogy nem szenvedsz majd vele: pl gondok akadhatnak a tápcsatival számított szélességgel, a jókora nyák által korlátozott légárammal. Utóbbit próbálták azzal orvosolni, hogy telelyuggatták a ház oldalát, de a ventiknek is kell hely... Leginkább a jó hangos refhűtők ideálisak ebbe, amik direkt kifújják a házból a levegőt.
-
válasz
radi8tor #32948 üzenetére
Ha Lian-ék látnak benne fantáziát, akkor felfuttatják
. Személyszerint túl sokat nem látok benne, szűköcske ez, ha az ember full VGA-val és esetleg húzott procival akarja tolni. Ha meg nincs szükség a teljes méretű grafikára, ezernyi konkurrens akad, a Lian Li-nek is van féltucatnyi hasonló méretű háza. - de ez csak én vagyok.
A kezdeti ár irreleváns, ha tömegesen akarják adni, akkor ~150EUR a plafon, najó 180 a beépített riser miatt.
-
-
Új Bitfenix házak - ITX mezőnyben a gömbölyded formák és békalábak kedvelőinek itt a Prodigy Pillow:
Ahogy elnézem benne a VGA-t, erősen riseres megoldásnak tűnik.
-
"1 x USB 3.1 Gen 1 type C"
Úgy tűnik, lassan az apróbetűsből kell kibányásznunk, hogy melyik termék képes a tényleges 10Gb/s sebességre a sok 3.1 néven hirdetett 3.2Gb/s-os példány között. Nem, nem az anyós word doksijaiat akarom rajta töltögetni, hanem pl érdekes a cucc monitor, extra gigabites LAN-csati és egyéb hasonló jóságok támogatására.
-
-
válasz
julius666 #32929 üzenetére
Ha a költségvetés első(-második) prioritás, akkor tényleg jobban jársz egy akárhonnan kukázott mATX házikóval
.
Ha kp-t is adsz a házért (ha elfér, amit ingyen/apróért találsz akkor minek
), akkor megfontolandóak még az SFX-tápos megoldások, ez is egy csereszabatos, de kisebb szabvány.
-
válasz
energy4ever #32923 üzenetére
Háát, vízre - főleg egyedire - nem a pici mini-ITX kuckók az ideálisak. Amúgy kb 200-as (vagy vastag 140-es) raditól van egyáltalán értelme hatékony vízről beszélni, azalatt egy jobb léghűtő is hoz annyit - egyedüli előnye a kicsi vizeknek, hogy a hellyel jobban lehet játszani (=proci fölé belóghatnak cuccok, pl táp).
-
válasz
#16939776 #32920 üzenetére
Jogos, + a RAM-bordát se karcolom meg így egy fémlemezzel
Megnézem, van-e feszülés, vagy csak simán hozzáér, mindenesetre fél mm-nél vastagabb pad-et nem veszek, az tuti. Netet böngészve kiakadtam, hogy senki se hajlandó egy sima derékszögű ATX-csatit árulni, csak forrasztgatós vackok vannak, nomeg 10+centit felemésztő vastag kábelek
A pico-verziónál a szellőzés jól meg lenne oldva, mert a tu100 ventije kb pont odafúj. Ha mégis panelre/kábelezésre kerül a sor, át kell még gondolni mi hova kerüljön.
-
válasz
#16939776 #32917 üzenetére
Igen, a kétnyákos éppen érinti a szélső hyperX bordáját. Annyi rugalmasság van benne, hogy egy rézlapot közéjük tudok még csúsztatni pl, hőelvezetés céljából. Mindenesetre induláskor csak 1 rammal üzemelem be a rendszert és lemérem, hány fokos a táp problémás része, ha terhelve van. Ha 60 fok alatt marad, akkor nem vesződöm vele - ennyit egy civilizált ramnak bírnia kell*, ha viszont 80 fok fölé megy, akkor eleve nagyobb paneltápot fogok használni, ami kábelen csatlakozik.
*a RAM-ok nem sok hőt generálnak, semmiféle ramtuning nincs betervezve, max alulfesz...
-
Kérdés, olyan lapnál, ahol ennyire szorosan van pakolva a RAM-slot és az ATX tápcsati, mennyire baj, ha a picoPSU - pontosabban annak két, tekercset takaró eleme - hozzáér a RAM hűtőbordájához, szépen összemelegedve?
Lap:
Problémás fedőelemek:
Ahogy nézem, a többi LGA1151-es lapnál is csak ilyen sovány hely van a RAM-slot és a tápcsati között
Egyelőre adok neki egy esélyt, de ha nagyon egymás feneke alá fűtenek, akkor marad a kábeles m2-ATX.
-
Kemény, alsóhangon 100eFt, míg Hungarisztánba ér
. És még az én TU100-amat drágállották
.
Ha már innováció: SFX mellett paneltáp opciót is ajánlhatnának, nem mindenki akar gtx 1080-at pörkölni egy ilyen zsebkonfiban.
-
-
Az über a z170-es chipset, konkrét modellekért -> alaplap topic, ill sunrise point lapok topicja.
Sima alulfesznek a h170-ben is mennie kell, kolléga pl asrock h170m-itx/ac-ben tolja az i3-6100T-t, én is ebben fogom, ha minden megjön a géphez. Ezekszt 90mV offsettel 10% körüli fogyasztáscsökkentés érhető el, netes tesztekben látni combosabb, 200mV környéki feszcsökkentést is nem-T-s proci esetén.
Még 1 kis undervolt-téma: 6500T, -100/150mV offset ~= 25% fogyasztáscsökkenés
-
-
Azt is megteheted, hogy alulfeszeled+clockolod a sima 6100-at, akkor annyit fog enni, mint a T-s verzió, és ha idővel komolyabb ACDC-t kapna a rendszer, akkor felengedheted a szorzót. De ha nem nyúzod folyamatosan furmark+prime párossal, az alap 51W (cpu) +~5W (egyéb, ssd incl) se fog fájni egy 120-as tápnak. Lényeg, hogy én személyszerint egy műanyag kockát tipikusan 30% körül, maxon 70% alatt terhelnék csak le.
#32896: a kolléga műanyagborítású tápkockát tervez, az nem érdemes annyira leterhelni, mint ezeket a jobban szellőző modelleket.
-
-
DC/DC=paneltáp, ezesetben
Én pl egy ilyet (pico) és egy emilyet (panel) raktároztam be. Utóbbi félét szokták a pici házakba beszerelni, erősen változó minőségben.
A LED-es tápot és a kábel (+ha akarsz , dugalj) körítést kell megvenni, és kész
Nem muszáj pont ezt a verziót venni, "switching power supply" vagy ac/dc einbaunetzteil néven keresgélhetsz a kategóriában. Nekem ilyen van, csak ez kicsit drága.
-
válasz
Apollyon #32878 üzenetére
Hátigen, főleg, ha az a 90W a szokásos tápkockában jön. Alulfeszelve, órajel-korlátozva, kiswinyóval elmegy, de tápkockában 4magos alá inkább 180W-osat tennék. A pico rész is 90W-os? (ezekből eddig 100w alattit nemigen láttam)
"The 102W reading on the AC side means the system is probably consuming around 80-85W DC." - azaz 20W-ot akarunk egy sík felületű, műanyag borítású eszközből elfűteni
? Persze, gamernoti-tápok erre vannak kitalálva, ha tápkocka, akkor ott, vagy a mobil munkaállomások tápjai környékén érdemes keresgélni.
-
válasz
Apollyon #32876 üzenetére
Nagyon nyúzva, viszont ütősebb extra árampusztítók (VGA, 3.5"/7200rpm winyók) nélkül:
(NUC: U-sorozatú 15W-os, Cubi 2 plus/Liva One: i3-6100T, Cubi 2 plus vPro: i5-6500T (4/4mag).
#32875: Az ilyen kockatápokat messziről kerülném 50W feletti fogyasztás felett, pláne a nem márkás (Dell, HP) darabokat*. Imibogyo kolléga rakott össze egy komoly használatra szánt AC/DC konverterrel gépet, én is hasonlót vettem -sajna még nincs összerakva, a puzzle fele még postán.
*Az eddigi ilyen tápjaim 50% feletti terhelésnél (laptoptáp játék közben) elég durván melegedtek, egy műanyagkockából elég nehezen távozik a hő. Pedig a fogyasztásmérő szerint közel se jártunk a maximális értékhez.
-
-
Ha a 2db 2.5"-os komponens 2db 7200rpm-es winyót jelent (~max 20W összesen), akkor a 80W-os táp már nagyon határeset. Ha csak egy takarékosabb SSD-t + egy 5400-as winyót teszel bele, elmegy a kicsi táppal is, bár a procit érdemes lesz alulfeszelni. Én első nekifutásra 70W-ról tervezek egy alulfeszelt 6300T (35W) + 6TB WD red pro (~max 25W) kombót beüzemelni.
-
-
-
válasz
Grave_444 #32845 üzenetére
Pont őt csomagoltam ki tegnap
Azért vannak kompromisszumai, ami miatt általános használatra nem ajánlanám:
#1: nincs rajta Displayport
#2: az m.2 nem tud m.2 pcie SSD-kkel dolgozni, a mellékelt kis wifi-kártyát és mSATA SSD-ket kezel
#3: a wifi-antenna rögzítése igényel egy-egy alátétet (mondjuk ez részletkérdés...) Ami visszajelzéseket olvastam, azok szerint a wifi erős(amúgy kb könnyebben találsz wifi-s lapot, mint wifi nélkülit, sokukhoz hozzávágják a kis m.2 lapocskát
)
Ezeknek kéne még utánanézni (saját kezemben sajna nem járt):
Ezeken aztán van minden, ami szem-szájnak ingere... DP, m.2, a drágábbik kettőn USB3.1 (bár utóbbinál utána kell nézni, hogy gen2-e)
-
-
válasz
Spike60 #32831 üzenetére
Itt nézz körül, ahogy nézem, a procihűtődnek min. 17 centi kell (1centi légjárással), ami ~20centi vastag házat feltételez, a VGA pedig ~25centi hosszú. CM130-ba beleférnél pl, és 15k alatt maradnál árban.
-
válasz
#16939776 #32819 üzenetére
"Ezért nincs is választék, a cserélhető cpu-s példányok között." - értemén, de a konkurrens gyártók azért előhozakodhattak volna a saját verzióikkal Skylake-re. Ahogy Mercutio kolléga is jelezte, az előző körben szilárdan ott volt az Asrock.
Az AiO más műfaj, ez jogos
Bár a különálló lapokat nem azért árulja a Giga, hogy a user otthon nekiálljon AiO-t összefércelni, ezért a ThinMini az asztalon - v inkább VESA-mountos házikókban a TV-k hátulján - jelen van*. Utóbbit a Cubi 2 plus (STX) és pár picurka alaplap-only ITX házikó (kedvencem a témában az Antec ISK 110 VESA) is tudja.
*Teljesen jogosan, ha az embernek nem kell más, csak az alaplap+proci+1-2 SSD.
-
-
-
válasz
Mercutio_ #32813 üzenetére
"Mondjuk a ThinITX koncepció lényege a kis méret, lapos kialakítás, oda eleve nem a böszme vinyókat képzelném el." - ez pl baba, egyik munkatársamnál láttam hasonlót:
Háztól függ, de mindenképp igaz, hogy nas-ban nem sokat profitál az ember a vékonyabb lapból. Még NUC lappal se sikerült értelmes minigépet kihoznom, ami kisebb lett volna egy itx-házikónál de belefér a 2db rendes winyó, kb full egyedi házat kellett volna rendelni.
-
-
válasz
AxBattler #32806 üzenetére
Egy nagydarab melegedő akadály a levegő útjában, ami ráadásul körülményessé teszi a bővítmények (RAM, m.2, stb) cseréjét.
A lista bőséges, nyugodtan kérdezd HookR-kollégát, ő a lista bölcse
#32808: Noigen
, nem mindegyik proci elégszik meg egy 4centi magas hűtőcskével, ami fölött rögtön ott tornyosul a táp. Trükközni lehet persze ferde hűtővel meg vízzel.
-
-
válasz
Mercutio_ #32794 üzenetére
"A másik, hogy nézz utána mik is azok a ThinITX alaplapok..."
Mesélj
Engem nagyon nem hatott meg a (Skylake-hez "fantasztikusan bőséges"...) kínálat, sem a 19V-os csati - miközben az ATX csatit lehagyták, ergo paneltápot már adapterezni kellene hozzá, az egy árva SATA power (amivel a némileg tágasabb Lynx-Point kínálat is "meg van áldva") uis kétlem, hogy elbírna 2db 3.5"/7200rpm-es winyóval. Ok, rendben, tudom, nem mindenki akar NAS-t építeni
- De itt derül ki, miért nem "rendszerbarát" a 19V-os dugó: ATX12 alapon kW-nyi perifériát tudsz extrán tápolni - akár egy STX lapon, itt meg SATA 1-2A, PCIe 25W-ra vagy limitálva. Nettó HTPC-nek jó - bár oda a kisebb NUC is jó (itt ODD-vel, passzívan).
Számomra egy thinITX kb annyi macera lett volna, mint a NUC (najó, utóbbinál még egy extra SATA portot is be kellett vna bűvészkedni).
#32798: Egyelőre egy Noctua NH- L9i-vel indítok (picike, muszáj a venti), meglátom, hogy a winyók + esetleg belső UPS mellett marad-e hely.
-
válasz
#16939776 #32789 üzenetére
Itt az érdekes kérdés, hogy a házventit akarja-e pörgetni az ember. Nagyon takarékos proci + 3.5"-os winyók kombinációja (=NAS) esetén a házventi(k)re fókuszálnék, a proci meg lehet kapna egy ilyesmit.
-
válasz
Mercutio_ #32787 üzenetére
Nem ATX12V. Persze, a notik mind erről mennek, csak ha bármi extrát rá akarsz akasztani (leginkább 3.5"-os winyóknak látnám értelmét, NAS-ként), akkor külön neki kell állnod 12V-ot csiholni - ami ráadásul már 2db 3.5-ös esetében is a fogyasztás nagyobbik felét adná. Ha meg a nuc-minimum 12V-ot adod neki (lehet, bár az intel fórumán vhol olvastam, hogy picikét se érdemes 12V alábukni), akkor a procit ellátó tápkör nem fog az optimumán működni.
Amúgy építő jellegű 5let a kollégának?
-
válasz
MrDerekas #32785 üzenetére
Jogos, nagyon mélyre (a sokoldalas cikk túlsó vége) ásták a speckókat, a lényeg, hogy egy megfelelően visszafogott asztali T-s proci már egy energiatakarékos izzó szintjén húz áramot a konnektorból, egy 7200rpm-es 3.5"-os winyó eszik még ennyit, ergo az áramszámla nem igazán tétel (NAS-szolgálatnál többre mész, ha a winyókon spórolsz), melegedésnél se kell aggódni, ha a normál 50W-os i3-akat is simán behűtik passzív bordákkal, akkor egy visszafogott, alulfeszelt "35W-osnak" se kap hőgutát
#32784: igaz nem rézből van a borda, de jó húsos darab, ventit ráhúzva tuti elég nyáron is
-
válasz
MrDerekas #32781 üzenetére
Braswell "teljesítmény"-szinten dolgoztatva (=alulfeszelve, downclockolva, max ~30%-os kihasználtsággal egy i3-6300T sem eszik lényegesen többet. Csak kb 10 hsz-t kell visszanézni, ott linkeltem, mennyit eszik az asztali i3-t az u-sorozatú mobilhoz képest, a TDP kb "házszám" relevanciájú infó ebben a kategóriában.
-
válasz
MrDerekas #32779 üzenetére
"8th generation intel cpu (N3150)"
Ne haragudj, tényleg jó az alapdolgokra a Braswell, de azért erősen behatárolt platform, ha tényleg szuperül kalppol minden szoftver-driver-komponens, akkor megy rajta a 4k. Bár nem tudom, hogy az én uilyen generációjú de erősebb grafikával megáldott Broadwell i7-u-m ventije miért pörög maxra, ha a 4k videóimat (ok, saját készítésű 100Mbps) visszanézem. Lehet, hogy a kommersz anyagokat viszi. Ha komoly médiafogyasztás a cél, mindenképp bővíthető platformot ajánlanék, uis hamarosan jön a youtube-ra a vp9 - amit semmilyen jelenlegi igp nem támogat (AMD Carrizo-t nem tudom), ahogy a 10bit HEVC-et sem. Ez nem távoli, hanem közeljövő.
-
válasz
Dr. Akula #32773 üzenetére
A Braswell penyák-cerkák igp-je ott van, az újaknak megy a 4k. A 3.5"-os winyók miatt (nálam is pont ez az ok
) a NUC kiesik. Vagy 6100T rendes skylake magokkal, grafikával, vagy egy J3710-es cucc. Utóbbival kérdéses még, hogy a hűtőjén nem kell-e csiszolni, ha a kánikulában is passzív gépet akarsz - ez egy BGA-s lapnál necces lehet.
Amúgy ha ilyet meglépnek (i7 4790k + GTX970 egy tu100b házban), akkor kétlem, hogy a harmadát (se) fogyasztó i3-t-nek izzadtságproblémái lennének. Viszont bővíhető (pl a hevc 10-bitet tudó Kaby Lake-re...), és olcsóbb egy nuc-nál:
Apropó hűtő: a hűtős topicban ajánlották ezt, vapor-chamberes cucc.
-
válasz
Dr. Akula #32769 üzenetére
Csak BGA-s (=forrasztós) verzió van 35W alatt.
Az U-sorozat 15W-ja nettó chipset/BIOS beállítás, a core-m semmivel sem energiatakarékosabb (ld U-s vs core-M-es eszközök valós akksiidejét), ha ténylegesen csinálnia is kell valamit. Én végigjártam ezt az utat pár hete, két értelmes megoldás van:
1, ha nincs komoly fogyasztó/nagyobb méretű komponens ráakasztva: Skylake NUC
2, ha számít a bővíthetőség, (NUC=egy db árva SATA-port, amire max egy keveset fogyasztó 2.5"-os winyót vagy SSD-t tehetsz), akkor ITX+lga1151. Igen, behozták az STX-et notiramokkal, de ez egyelőre csak kész rendszerként házastul-procival kapható.Amúgy h mennyit eszik a végleges rendszered, erősen függ a táptól is (normál 3-400W-os gold tápok 30W alatt már alkalmasint <70% hatásfokon dolgoznak).
7/24-ben menne amúgy? Egyébként 0 értelme van 4-5W-okról beszélni (5W<2eFt/év, 7/24-ben futtatva).
-
válasz
Dr. Akula #32766 üzenetére
ITX méretben még a supermicro is a beágyazott "asztali" sokwattos Xeon-t és az Avoton-t (=8magos atom...) nyomja. Egyébként van NUC (ld fentebb), AMD AM1 (=semmit nem nyersz vele, gyengusz CPU).
Amúgy a nuc és a 6100/6300T között nincs sok különbség, az a 3-4W idle/15W csúcsjárat alulfeszeléssel +egy jobb bordával (ITX méretekben) teljesen menedzselhető.
-
-
válasz
Dr. Akula #32762 üzenetére
A supermicro csinál mindenféle xeonos szerverlapocskát, bár ezek tudtommal asztali procik és otthoni használatra valszleg drágácskák.
Kommersz vonalon mobilprocis lapot csak NUC-ot kapsz, Broadwell-es akad 100eFt alatt, viszont nagy bűvész kell hozzá, h bevarázsolja egy normál itx házikóba és h a tápellátást (19V) civilizáltan megoldja ha bármi spéci, áramigényes komponenst használni akarsz mellé. Én lemondtam róla, a 19V nagyon "rendszeridegen"...
-
-
-
válasz
Sebaj Fóbiás #32740 üzenetére
Én egy ilyet rendeltem - igaz, ez 15V-os, viszont így könnyen tudok rá UPS-t szerkeszteni egy sima 25EUR-s útválasztó segítségével.
#32741: Így érthető
2.5"-osokat egy biciklis szúnyog is elhatjtja, <3-ada áramot esznek a nagyokhoz képest
-
válasz
Benőke #32738 üzenetére
Winyónként érdemes 8W körüli fogyival számolni, 5-6 winyó felett már komolyabb (esetleg SFX/TFX) tápban gondolkodnék.
Igen, jó lenne vmi egyszerűsített megoldás, itt pl a paneltáp-részt SFX házikóval árulják, de ez nem az igazi. Ha a panel+AC/DC is befére egy zsugorított SFX-be, az lenne a királyság
-
válasz
Sebaj Fóbiás #32736 üzenetére
A sütöde elkerülésére inkább az Imibogyo kolléga által használt LED-tápféléket ajánlanám. Az eddigi laptop-tápjaim tartós 60%-feletti terhelésnél (pl masszív Starcraft2 partik) mindíg lyukat akartak olvasztani a padlóba
-
válasz
Archttila #32723 üzenetére
A "paraszt" asrock h170m-itx/ac-ről mi a közvélekedés? A Neweggen öszvissz a wifi-antenna felfogatása miatt nyafogtak, a szükséges 8-as alátétet asszem nem lesz Nobel-díjas task beszerezni
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
#31600896 #32653 üzenetére
Feszeld alul a procit, amennyire lehet, ill túlságosan melegedős winyót/ssd-t ne tegyél bele, és nem lesznek hőség+zajproblémáid
. A közeli oldallemez lyukak nélkül tényleg rossz hír, jelentősen rontja a légáramlást -> lyukat kell fúrni az oldallapra
. Amúgy első nekifutásra nem vennék extra hűtőt, megnézném, gyárival + normálisan lepasztázva+alulfeszelve mit tud (persze ha befér a gyári
).
#32658, "nem ártott volna egy szellősebb kuckó sem." Sőt, a hűtő+ház árára egy picit még rádobva egy full passzív ház is kijön. Az, hogy a procifoglalat fölé egy ilyen szűk házikóban nem tesznek légzőnyílást, háborús bűntett...
#32662: AMD-től vmi spéci beágyazott rendszerekbe szánt proci+lap kéne, olyat földi halandónak meg nem árulnak. Ráadásul vga nélkül semmi értelme az AMD-nek.
-
válasz
imibogyo #32637 üzenetére
Nem is vitaindítónak szántam
. Mindenki egyénileg méretezi a tápját, mit érez kényelmesnek - vagy épp mit lehet kapni. Nagyobbat venni mindíg biztonságosabb+a nyári meleget is jobban bírja egy nagyobb vas, max az ember egy pici hatásfokot bukik. Az asztali gépemben pl egy bányásztáp (1200-as leadex) csücsül - kb 3x-osa a szükségletnek, de megtartottam, hátha fejlesztések után kicsit több értelme lesz. Jobbféle lakatfogóval amúgy megbízhatóan elcsíphető ez az indulási csúcs?
-
-
válasz
Mercutio_ #32627 üzenetére
Persze, egymagos atomtól (najó ez tleg van) 22magos xeonig minden van a háznál
.
#1: nem hiányoztam a matekórán, amikor az összeadást tanították
#2: még az olvasásóra is belefért a szoros munkarendembe, így sikeresen dekódoltam a komponensek max fogyasztására vonatkozó karaktersorokat
Ezenkívül nem kellett a cern-t kirabolni egy 65w-os ac/dc átalakítóért (laptopom tápja, venti, hűtőborda és egyéb karácsonyfadíszek nélkül), hogy lássam: 50% terhelésnél még nem robban fel a technika
.
-
válasz
bobsurf #32625 üzenetére
A te konfidhoz elég egy 100W alatti (70-100w) ac/dc és egy szintén 100w körüli panel/pico is. Csati: ac/dc->pico (dc/dc): sima csavarozható drót, pico->alaplap: szabvány atx kábel, ezt adni szokták hozzá.
A két sata-t elvileg még felezhezed, meg kell nézni, hány ampert bír a táp ezen az ágon
-
válasz
ideabuda.hu #32613 üzenetére
Ha ez a kari (=36x195x121mm), akkor simán belefér. A hűtéssel se lesz gondod, van azon a házon lyuk elég
-
válasz
Mercutio_ #32611 üzenetére
Nem emléxem, hogy bármelyik kocsmatölteléket áthívtam vna a m43 totyikból
Félig on (a hülyeség rész moderálható
): azért nem volt 1értelmű ez az építsdmagad táp téma. Ha 100+w lenne, be se néztem vna egyik szaktopikba se, annyit még a félbites agyammal is fel tudok fogni, hogy a milliónyi oldalon letesztelt kommersz cuccok közül mi a jó. Eddig, ha a pico-psu téma szóbajött általában egy kínai vacak linkjéig jutottunk, meg hogy nézzek hozzá egy (szép leolvadós) laptoptápot. Kösz... Ha végre összerakom a szajrét, elmegyek egy logout blogra garázdálkodni
-
válasz
imibogyo #32609 üzenetére
Faházikóban ez bátor
Pedig nálam már mocorog a fiókban egy elárvult zm-sf3 bevetésre készen.
Más: ő minőségi darabnak néz ki panel kategóriában? Szintén egy drágább darab, de lehet, hogy ilyesmit a cégnél is tudok guberálni
Közelkép a kondikról és egyebekről:
-
-
válasz
imibogyo #32605 üzenetére
Bocsi, kicsit kavarognak az infók, most olvastam vissza az elektro-mod topicban a válaszod.
Low-power táp téren 0-ról hoztam fel a tudásomat az elmúlt 3 napban, arra se emléxem, milyen nyelven olvastam az adott infót
.
Igen, nem olcsó darab, ráadásképp lehet megfejelném extra 5éves garival (5eur)
, eléggé minőségi példánynak tűnik. A panelt látom direktbe fújja az egyik venti, melegedős?
-
válasz
imibogyo #32603 üzenetére
Köszi
Mennyire stabilak ezeknél a cuccoknál a feszültségértékek, ill mennyire bírja a fali AC->szünetmentes átmenetet?
Nekem ez szimpatikusnak tűnik, a 80W körüliek már 15 centi hosszúak, ilyet nem akaródzik a házba tenni - ez a kicsi nagyjából befér egy SFX táp helyére
A paneltáp is szimpatikusabb a pico-nál: nem az alaplapra tapasztva termeli a hőt. Ráadásul, ha nem hátráltatja a hatásfokot - a panelt kicsit túlméretezném, hogy esetleges fejlesztéskor csak az AC/DC-ből kelljen combosabbat berakni. Bár 50-60W fogyi magasságában értelmét veszti az egész cirkusz, oda már vannak 85+% hatásfokú sfx tápok.
-
-
válasz
imibogyo #32593 üzenetére
"Egyre jobban úgy érzem, hogy neked csak a 100%-os hatásfok felelne meg...."
75-80%-os hatásfokkal 10W fogyasztásnál teljes mértékben megelégednék. Ez főleg pico-psu kategória, de talán 1-2 eldugott SFX-FlexATX tápocska is tudja
Fentebb linkeltem a SeaSonic TFX-350-et, ez 80%-ot biztosan tud 20W-on, nekem egy ilyesmi teljesen megfelel. A corsairtől is reméltem, hogy hozza ezt a szintet - tévedtem... (igaz, a marketingdoksikban nem szerepelt a "DC-DC design")
"Azt meg ugye már sugalltam a másik topikban is, hogy aki sub 10% alatti terhelésre tervez egy táppal, az nagyjából a "nemnormális" kategória..."
Terveznék én nagyon szívesen az ideális 50-70% körüli kihasználtságra, csak éppen senki sem árul 40-120W-os SFX-kompatibilis tápot. Egy dobozban, modern, moduláris kiépítésben - ne kelljen külső téglát húzni a gép után (+külön levadászni minőségi darabokat, hogy ne a winyók lássák kárát). Tippre a HTPC-k 90%-a ennyit fogyaszt, mégis minden tápgyártó 400W-ról indít. -
-
-
válasz
Benőke #32563 üzenetére
Még egy kép a "jó, ha 60% hatásfokod megvan" - táp-témához, az épphogy kiadott corsair SFX tápjától, SzVSz kifejezetten gáz európai szemmel:
Tény, vannak jobban viselkedő tápok, a Corsairtől jobbat vártam volna
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest