Hirdetés
- Szegmenses LCD kijelzőt használnak a DeepCool új vízhűtői
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Nem igazán reklámozott képesség lesz az új Arc sorozat legnagyobb előrelépése
- Legalább 200 kínai cég kerülhet az USA új szankcióinak célkeresztjébe
- Egyelőre nem hozta meg az áttörést a Qualcomm PC-s rohama
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Azonnali notebookos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazs87
tag
Sziasztok!
Még új vagyok itt, külön e téma miatt regeltem.
Tanácsotokat szeretném kérni:vettem egy CTC printert [link], aminek a kezdeti lépéseivel még boldogultam, de 2 gonddal találtam magam szembe üzembehelyezéskor:
1. a filament unloadnál a szálat nem nyomja ki, csak berreg -gondolom ez nem egészen normális
2. az asztal nem teljesen sík(a lenti képről következtetve) , ezért 5 mm-es üveglapot szereztem hozzá . A gondom a beméréssel van. A "gyári" kalibráló szoftver (script/calibration/the replicator calibration.gcode) sajnos nem alkalmazható az esetemben(a Z tengely véghelyzetem fent van, üveggel együtt az asztallap nagy sebességgel nekimegy a fejnek), mást pedig nem találtam eddig. A gyári eeprom értékek kézi módosításával pedig rendellenes funkciókat váltok ki a berendezésből.
A másik megoldásom a véghelyzetérzékelő 5mm-rel való eltolása lenne, ergo mechanikusan heckelném a rendszert, ami magával viszi azt is, hogy a lenti véghelyzet is tolódik 5 mm-el, ami már ütközne a gép aljával. Előnye a nyomtató gyári alapprogramjainak használhatósága lenne. Itt pedig a véghelyzet pozícióját kellene átírnom, de itt már nem tudom hogyan van erre lehetőségem.
Ti mit javasoltok?
A makerbot klónom firmware verziója egyenlőre "the creator firmware v1.0". ReplicatorG-ben kezdem neki a maszatolásnak.+1 kérdés: a fórum elején olvastam az octoprintről. Valaki használta már ezt replicatorg-vel, kompatibilis?
Van itt valakinek hasonló/ilyen nyomtatója?
Előre is köszönöm válaszotokat!
(a fórum olvasása előről még tart, ha esetleg szerepelt már hasonló kérdéssor elnézést érte)Minden jót és szép hétvégét!
Bazs87 -
Bazs87
tag
válasz szalámissüti #1229 üzenetére
Szia,
nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod!
Az unload menüt gyárilag melegíti és hülyebiztosan csak akkor engedi hajtani ha már elérte a hőfokot. Próbáltam kézi üzemben is hőfok kapcsolás (pla-220 párosítással) majd a hőfok elérésekor kifelé hajtani, de az sem ment, beleszakadt az anyag (amit a load paranccsal átfolyattam mert már elegem lett belőle )A géphez replicatorg-t meg makerware-t adtak. Ott esetleg meg tudod mondani hol keressem pontosan?
Átlesem mégegyszer a menüt, hátha csak elkerülte a figyelmemAz offseteket megtaláltam, bemértem, lefényképeztem, de amint beírtam a gép megkattant. Bármilyen irányban akartam mozogni, mindig csak a z- irányba ment. Csa a default visszaállítás segített rajta.
A firmwarem régi, hiába dual extruder load és unload menü csak a jobbhoz van :p de replicatorból bármelyiket meg tudom hajtani, valszeg g kódból is.
A firmwarem átküldeném szívesen, de nem kaptam meg külön , ha el tudnád mondani hogyan tudom arduinoról downloadolni a progit akkor nekiesek. Amúgy nem bontottam még fel, nem is biztos, h ardu van benne.
A listámon már szerepel egy sealfish-es update, de egyenlőre örülök, hogy így működik.
Mit tanácsolsz?
Köszönöm ismételten -
Bazs87
tag
ProfBako:
http://www.ctcprinter.com/product_detail.php?ProId=23 "The Creator Firmware version 1.0"
Érdekes, mert 2 extruderes, viszont a menüből csak 1et lehet kezelni.
Arra gondoltam még, hogy megpróbálkozok ezzel a replicatorg-s kalibrációs programmal újra beállok a később tervezett 0 pontba, majd leszedem az üveget és visszalövöm az asztal szintezését teljes alsó helyzetbe, ha akkor nem ütközik fel a düse és lefut a program, elvileg átvenné a szoftver az értékeket. (persze előtte megnézem, hogy nem ütközik-e lassű járásban) újraszintezést már próbáltam, sajnos a kráter az új beállítástól függetlenül benne van, meg a lyuk U alakú, ezért kizárható a szintezési hiba is, igaz valamivel kisebb lett, de ez nem megoldás.
Más ötletem nincs a Z tengely offsetjére.
Szerinted járható út? Bár az előre telepített munka asztal szintezés funkciót bukom valszeg, max később írok magamnak egyet.
Te milyen módosításra gondoltál?
[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
válasz ProfBako #1237 üzenetére
a nyomtatás megkezdéskor elmegy mind3 véghelyzetkapcsolóig, majd az ellenkező véghelyzetig, illetve a program végén a Z tengely lemegy alsó véghelyzetbe. Nem tudom, hogy ez csak a kalibrálós kockánál van-e így a G kódban, vagy a firmware tartalmazza.
Emiatt nem szeretnék a véghelyzetbe hackelni.
-
Bazs87
tag
A Z tengely véghelyzet paramétere nem módosítható valahogyan a ReplicatorG-vel? Vagy ez már Firmware szint? A firmware letöltésével kapcsolatban már rákérdeztem az eladónál.
A probléma megoldásán rajta vagyok, legrosszabb esetben megpróbálok beszerezni egy 1 vagy 1,5-ös üveglapot.
A standar Gkód elejének és végének mintáját megtaláltam.
Apropó *.x3g fájlt valahogy vissza lehet fejteni? -
Bazs87
tag
Sziasztok!
Ha a későbbiekben valakinek gondja van egy CTC gép kalibrálásával ez a link némi némettudással segít:
marad a véghelyzet érzékelő hack és a Z tengely hosszának redukálása
-
Bazs87
tag
Sziasztok!
Sikerült eljutnom odáig, hogy a nyomtatómhoz javasolt upgrade darabokat nyomtatom, vagyis inkább szeretném.
Hiába PLA-nál a fűtött asztal (60 fokig elmentem), 195 fokos fej hőmérséklet, lassú mozgás, kapton fólia az 5 mm-es üveglapon. (70 %-os kitöltés, 4 héj) Nincs kiegészítő hűtésem PLA-hoz.
1. Ami apróbb, de számomra figyelemreméltó dolog, hogy a 20 mm-es kalibráló kocka sarkai kiemelkednek a síkból, és csúcsokat képeznek.
2. A másik érdekes dolog, hogy a körinterpoláció eredménye egy ovális pálya lesz, annyira, hogy már szemmel látható.
3. Nagyobb felületű nyomtatás megkezdésekor raft nélkül is szépen megtapad az anyag. A gondom az, hogy egyes nagyobb felületű modellek esetén (vagy ha az stl-ben egyszerre több darab van) a nyomtatás közepén elválik a tárgyasztaltól a tapadófelület egy része.
Szeretném ezeket a hibákat mielőbb kiküszöbölni. Tudnátok tanácsot adni hogyan kezdhetek ezeknek neki?
Egy ismerősöm az asztal kalibráción kívül javasolta még a szál átmérőjének felülvizsgálatát, hőmérséklet kalibrációt mintadarabbal, miket lenne még célszerű elvégeznem, mit javasoltok?
Köszönöm előre is!
Bazs87
-
Bazs87
tag
GÁgpstpn & ProfBako:
Köszönöm a tanácsokat!GÁgpstpn:
megrendeltem az általad tanácsolt blue tape-t.ProfBako:
Az asztal kalibrációjára gondolsz? Már párszor beállítottam, üveglapra nyomtatok. A holtjáték nehéz kérdés, egyik ismerősöm a bordásszíj feszességére gyanakodott- Ezt hogyan tudnám, ellenőrizni, kizárni?Amint tudom lepróbálom az általatok leírtakat és jelentkezem.
-
Bazs87
tag
válasz ProfBako #1254 üzenetére
az y hajtásnak az egyik fele mély hangot ad, a másik fele nem ad hangot, azt megnézem hogyan tudom picit meghúzni.
teszt:
saját "tervezésű" 10x10x10-es kocka 5x5x5-ös zsebbel [mm]a tolómérővel mért értékek(sajnos pontosabb nem áll rendelkezésre itthon):
9,6*9,89*10,32 4,27*4,69*5,24persze a paraméterek rossz beállítottságából is adódhatnak az eltérések, ez volt az egyik első nyomtatásom.
-
Bazs87
tag
válasz szalámissüti #1256 üzenetére
én egy német gagyi márkát használtam, volt rajta cucc rendesen meg az asztal is fűtve volt, de nem ragadt meg rajta semmi.
-
Bazs87
tag
ha nem szeretnék új gépet építeni ipari mechanikai elemekből csökkenthető valahogyan ez a holtjáték?
Ti mit javasoltok? Azért egy megvásárolható géppel csak el lehet érni a mm-es ismétlési pontosságot valahogy.
Találtam a thingiverse-n upgrade alkatrészeket, de pár véleményem szerint csak kókálmány. Esetleg bemásolhatok ide párat véleményezésre? -
Bazs87
tag
válasz GÁgpstpn #1251 üzenetére
megvettem ezt a blue tape szallagot [link]
sajnos még mindig olyan mint a korcsolyapálya, többször szinteztem, fűtéssel és fűtés nélkül is próbáltam.
Megemelt extrúder hőfokkal (210 C) valamennyire még jó is volt, de távolról sem az igazi. Próbáltam kicsit tisztítani a fólia tetejét acetonnal, hátha de nem jó. Papíros felületűnek kell lennie? -
Bazs87
tag
válasz GÁgpstpn #1266 üzenetére
saját programja van, 4 szélső pont + középsőnél papírlappal beszintezem, hogy az a4-es papírlapot némi ellenállással át lehessen húzni alatta.
Honnan szerezzek denaturált szeszt/etanolt?ennyi totál selejtes nyomtatásom nem volt még, de legalább jó drága volt a szalag
[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
válasz GÁgpstpn #1268 üzenetére
Gyanús kicsit a fej is, ha pla-val szennyezett mivel és hogyan érdemes kitisztítani?
Az advenced részben a tárgyasztal hőmérsékletét lehet függővé tenni attól, hogy milyen messze van az asztaltól (replicatorg), extrúder átfolyási dinamikus hőmérséklet állításról nem tudok. de utánalesek. Egyenlőre csak a slicing alapparaméterekbe nyúlkáltam bele, elég friss vagyok még errefelé -
Bazs87
tag
Nagyon szépen köszönöm a tippeket.
Etanol sajnos annyira nem jött be, de blue tape + hajlakk úgy megfogja, hogy csak akkor tudom leszedni amikor az asztal kihűlt.A szíj állításából is kihoztam amennyit tudtam, de sajnos a konstrukció olyan gyenge, hogy egyből hajlik a tengely amint húzni szeretnék rajta. A kör pontosságát most vizsgálom. Amúgy nektek a kör az tényleg kör? Ha nyomtattok egy 3-as átmérőjű furatot belemegy az M3-as csavar rendesen, vagy nektek is mindig fel kell fúrni?
Épp a fent említett tengelyekhez nyomtatok csapágyházat.
Apropó kérdés: thingiversről származó *.stl-eknél ha egy st-be több darabot pakoltak bele vissza lehet állítani még valahogy parttá, vagy csak nekem nem sikerült? Ha nem egy felület akkor nekem a freecad (beszédes neve van:p) nem akarja megoldani.
Hosszú ideje gondolkodom, hogy felcsapom virtuális gépre a Solid Edge-t, az számomra a CAD a freecad csak valami csökevény sajnos.A fúvókán átengedtem pár centi anyagot és kicsit jobb lett.
Amint előrébb jutok még jelentkezem.
-
Bazs87
tag
válasz papptacsi #1273 üzenetére
Kiglerx, papptacsi:
a szíjakat szépen meghúztam, de még oválisabb lett sajnos. Féltem, hogy a tengelyek meggörbültek őle, így 1-1 fogat visszállítottam. Esetleges probléma lehet még a nem tökéletes állás a 2 szíjnál, ahogy látom - bár ez lehet a fa keret pontatlanságából is - egy foggal előrébb van a bal oldal mint a jobb (amikor felütköztetem kézzel végállásnál kikapcsolt gépnél).
Visszalőttem a szíjat,de érzésre így sem tökéletes. Este rakok fel képet róla.
A fentebb leírt tengelyeket szeretném megcsapágyazni. minta: [link]A linken látható tengelyen van egy "bordáskerék", amit a csapágy felrakásához le kell szednem, de elég szorosan van illesztve. Kézzel nem jön le, ezt szeretném valahogy roncsolásmentesen leszedni, majd felrakni.
Nincs valami ötletetek?Ez valszeg ugyanahhoz az ovalitás problémához kapcsolódik, ezért foglalkozom vele ennyire. Ha ez megvan talán meg tudom húzni rendesebben a bordásszíjat ami talán segít. Kicsit sok a talán...
-
Bazs87
tag
válasz ProfBako #1275 üzenetére
nem fog eldeformálódni?
mondjuk az általam kitalált nyomtatott leütőszerszám se épp szép megoldás
olyasmi csövet szeretnék printleni mint amilyen a csapágyleütő cső lenne, csak felhasítva, hogy rá lehessen húzni a tengelyre és eltolni az ütőfelületet annyira, hogy ne érjen a tengelyhez, és lehetőleg minél nagyobb felületen feküdjön föl a kerék oldalánál.a hajszárítózást megpróbálom.
-
Bazs87
tag
-
Bazs87
tag
A következő problémám, nehézségem lenne:
a béka hasánál meghúzódott az anyag felfelé és egy kis gallért kapott, ami az egész tárgyat elrontotta.
PLA-val dolgoztam, infill 25%, szál 0.15 mm, 4 shell, 40 mm/s feedrate, 70 mm/s travel feedrate, 190 fok extrúder hőm.(ezt 205-ről vettem le, a lábnál ezért figyelhető meg némi leválás)
Ilyen problémátok volt már? Hogyan lehet áthidalni?Köszi!
Bazs87[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
válasz layerke #1298 üzenetére
szia
köszönöm a válaszod!
A forgatási lehetőséget megnézem. Az asztal 60 fokos. Próbáltam üveg, üveg+hajlakk, blue tape, bluetape + hajlakk kombót. CSak a legutolsón tud megtapadni nálam valamiért bármi is. Mondjuk ezen rendesen, de ide is kell a 60 fokos asztal és a 210-es fejhőmérséklet, különben csak szenvedés.
Te milyen paramétereket ajánlanál első próbálkozásra?
Optimalizálni próbálok már az első daraboknál, de úgy fest az úton nem lehet ugrándozni, mindent végig kell járni -
Bazs87
tag
Sziasztok!
A fúvókám teljesen eltömődött. Amikor ki próbáltam venni "szerencsésen" beleszakadt a menete az alu blokkba. Ellenkező oldalon egy elvileg azonos menetű cső van, benne egy pfte csővel a belsejében.
A tervem...valahogy kiizzadom a polírozott csövet ellenkező oldalról és a bennszakadt menetdarabot az ellenkező oldalról kitolom egy csavar behajtásával. (vásárolt gép...sikeresen szétberheltem most az extrúdert az utolsó hernyócsavarig) viszont a cső nem jön ki akárhogy fogom meg, mindig elforog. Nem tudom mi a neve, nem tudom hogyan tudnám után rendelni ha még ez is beadná az unalmast. A többet erővel mint ésszel dolog meg nem az én utam. (nincs nagy satum + valami böszme csőkulcsom itthon)Nincs valakinek ötlete erre?
Mi a neve ennek a fém megvezető csőnek angolul/németül? A fűtőblokkban a düse/nozzle és a motoros beadagoló közti fém cső érdekelne.
Milyen hőszigeteléssel tudom a blokkot bevonni? Ha jól látom kapton van rajta és némi szivacsos anyag alatta.[link]
ilyesmi lenne a cső, de csak az alja menetes, a a tetején viszont nincs menet (egy hernyócsavar fogja meg)Netán előmelegítve kb 200 fokra kellett volna a cserét elvégezni a tűrések áthidalása miatt?
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
esetleg a beleszakadt menetet kibányászni nem tudom vhogy?
A gond, hogy a kockáknak amit vehetek készen nem ugyanaz a furatképe, mint az enyémnek, ill az én heat break-emnek sima a felülete és hernyócsavarral van megfogatva, egy eseteges módosítás után nem tudom kizárni egy darabütközés lehetőségét (nem tudom, hogy elfér-e még egy anya az adagoló alá)
sajnos pont ugyanilyet nem találtam
-
Bazs87
tag
válasz layerke #1311 üzenetére
köszi a tippet. Próbáltam "kifújatni" 260 fokig felnyomtam, de nem sok minden változott. Asszem én is megtanultam a leckét
már rendeltem menetes elemet, aztán valahogyan kompatibilissé teszem, átmérő jó, hossz rendben, pfte cső benne van, már csak a megfogatás lesz kérdéses, de lehet hogy a hernyócsavar a menetes elemet is megfogja kis szerencsével.
A gépről meg...olcsó húsnak híg a leve. Ha én építem is kijött volna ennyiből valszeg, csak az időráfordítással akartam spórolni. Meg többet tudtam meg az extrúderről egy ilyen berheléssel, mint 1000 youtube videóval
Még áll a dolog, hogy ki szeretném szedni a bennszakadt menetet. Nincs valakinek ötlete? Én ma mára elég kárt csináltam. Legrosszabb esetben beviszem a melóhelyre és mechanikusok kezébe adom, aztán vagy kijön vagy az egész tropára megy:p
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- Asztali i7-4790 16GB RAM Asus RX 550 játékra fogható gép
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 14,2 M3 Pro 2023 18GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC, I3-10100, 8 GB RAM, 240 SSD, monitor, billentyűzet, egér
- AOC Monitor 27" Q27B3CF2 100 HZ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest