- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
-
PROHARDVER!
Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
válasz kolopele #168841 üzenetére
Ezeken a modern, újabb videokártyákon nem olyan már a hűtés, hogy alacsony terhelésen (internetezés, cikkek olvasása, MS Office doksikon dolgozás, stb.) el sem indul a ventilátor?
A mostani "Radeon RX570 Pluse ITX" kártyám esetében ez egy kifejezetten hasznos tulajdonság."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Ferke77 #168780 üzenetére
Pedig Joey-nak is bevált a paraméterenkénti elemzés Rachel karácsonyi trüffelével...
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Lorden #168726 üzenetére
"RX6600, körberöhögi a 1660Supert."
Annyira jól sikerült darab, annak ellenére, hogy 128 bit-es memóriabusszal rendelkezik?
(Igaz... mióta PC-m van, csak a mostani kártyám 256 bit-es; az összes korábbi 128 bit-es modell volt. Más kérdés, hogy akkor egy korrekt középkategóriát 40.000 forintért meg lehetett vásárolni újonnan.)
-
Piftuka
veterán
válasz lo_jo #168586 üzenetére
A "ferdítés" említését visszautasítom, mert nem volt ilyen szándék mögötte. Azt írtam le (és az alapján kérdeztem), amit eddig olvastam a bányász kártyákról.
Számos magyar és külföldi cikket is találtam, de egyik sem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy az akár alulfeszelt "bányász" kártyák kevésbé lesznek "lestrapáltak", mint a nem ilyen gondossággal kezelt társaik. Igaz, az ellenkezőjét sem tudja igazolni senki.
Innentől kezdve patthelyzet; marad az, hogy ki miben hisz, vagy bízik. Én nem bízom a bányász kártyákban, ezért inkább nem akarok használt videokártyát vásárolni.
Szerencsére akkor sem történik semmi probléma, ha nem tudok új videokártyát vásárolni."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Azteeek #168577 üzenetére
Miért? Még az összefoglaló is ezt írja:
"A referenciahűtéssel rendelkező kártyákat pedig többnyire érdemes kerülni, mert az imént felsorolt custom hűtések sokkal jobban vezetik a hőt, így a kártyák élete is hosszabb, mivel alacsonyabb hőfokon üzemel. "A "bányász" kártyák maximális teljesítményen, tehát maximális hőt (is) termelve üzemelnek 24/7-ben évekig. Két év alatt "kapnak annyit", mint egy általános célra használt otthoni videokártya 20 év alatt.
Akkor most mi is a helyzet ezzel kapcsolatban?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz tothjozsi96 #168546 üzenetére
Black Friday lesz náluk hamarosan, az biztos. Néhány napot még tudok várni.
Aztán ha esetleg nem lesz jelentősen leárazott RX6600 a kínálatukban, akkor mi a legrosszabb, ami történhet? Nem veszek új videokártyát, és megmarad a pénzem?"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz parandroid #168501 üzenetére
Áh, köszi, de CPU-t biztosan nem cserélek. Remek ez nekem még sok évig.
A videokártya kapcsán megvárom az ALZA Black Friday-t, hátha ismét lesz valami "fél áras-kuponos" akciójuk.A mostani videokártyámat is így vásároltam náluk. Hátha...
-
Piftuka
veterán
válasz parandroid #168465 üzenetére
"Semmi gond nincs ezekkel a régebbi gépekkel, csak helyén kell kezelni."
Érdekes dolog ez a "régebbi" processzorokkal.
A google-el keresgéltem cikkeket, és az alapján az "AMD Ryzen 7 2700" processzorom mellé Nvidia RTX2060 és AMD RX5700XT videokártyát tartanak ideálisnak, úgy, hogy elvileg nincsen még CPU limit.
Ez azt jelenti, hogy elméletben az említett kártyák utódjai (3060; 6700XT) is megfelelőek volnának?
-
Piftuka
veterán
válasz parandroid #168031 üzenetére
Értelek. Én annyit nem szeretnék költeni, mert nem szükséges mindenáron váltanom.
Ha viszont váltok... az említett "Radeon Vega" kártyákban érdemes gondolkodni, vagy felejtős mindegyik?
-
Piftuka
veterán
válasz parandroid #168028 üzenetére
Köszi az info-t! A tápegységekkel kapcsolatban "képben vagyok", a videokártyák fejlődését viszont már csak "félszemmel" követem.
A cikkekben, tesztekben viszont az köszön vissza, hogy egyre nagyobb fogyasztása van a videokártyáknak; az itteni tápegységes topic-ban pedig egyesek már 1.000-1.500 Watt-os tápegységeket keresgélnek az új VGA-juk mellé...
Mindenesetre nézegettem a használt eszközök kínálatát, és felmerült bennem a kérdés, hogy egy Sapphire Radeon Vega 56, vagy Sapphire Radeon Vega 64 jó csere volna az RX570-hez képest?
(Bár nekem gyanús, hogy sokkal olcsóbban adják, mint az általatok említett 1660, 5600XT, 5700XT és 6600 kártyákat... És ez a gyári "csőhűtés" sem tűnik hatékonynak.)
-
Piftuka
veterán
válasz Pkc83 #167989 üzenetére
Köszönöm a választ mindnyájatoknak!
Én sem követem a használt videokártyák árát, és ahogyan írtam is nem én keresgéltem új videokártyát, hanem a lehetőség jött "szembe velem". Annak minden praktikumával.
Azért gondoltam, hogy megkérdezem itt, jó vételnek számít-e egy ilyen, még majdnem 3 évig garanciális videokártya ennyiért.
Hardveraprót nézegetni, pláne más lokációban utánajárni, onnan rendelni nem szeretnék, köszönöm!
Viszont ha már beszélünk...
- Az említett GTX1660, RX5600XT, RX6600 videokártyák "tengerében" hol van az a szint, amelyhez már az adatlapomon látható tápegységet is cserélnem kellene?
- Amit mindenképpen szeretnék venni, az egy új, nagy méretű (32+ col) 4K monitor. A jelenlegi videokártyám elegendő egy ilyen monitort a natív felbontáson, akár osztott desktop-okkal használni?
(4K játék nem érdekel, és nyilván nem is célom ilyen videokártyával.)"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Van értelme "Sapphire Pulse RX570 ITX" videokártyámat lecserélni MSI GTX 1660 videokártyára?
Az egyik kolléga árulja 70.000 forintért az utóbbit, ami 2025 közepéig garanciális a Foramax üzletében.
Ismerve a VGA helyzetet, az árakat nem váltanék mindenáron, de itt ez az ár amolyan "határeset", ami elgondolkodtatott. (És ha jól tudom, ebben az árkategóriában egyetlen épkézláb új VGA megoldást sem lehet kapni...)
Persze, ha a gyakorlatban nem jelentene nagy változást, akkor nyilván kihagyom. Tudom máshová is tenni azt a pénzt.
Köszönöm az érdemi segítséget előre is!
-
Piftuka
veterán
válasz kolopele #127631 üzenetére
Megértelek. Én akkor vettem életem első számítógépét (2001-ben), amikor az első, valódi Radeon "gamer" kártya megjelent a piacon.
Abból is a legjobbat vásároltam meg. Egy kanadai gyártású, dobozos, "Radeon 7200 VIVO 64 MB DDR" modellt, amelynek különlegessége volt a Rage Theatre chip, és a valódi, RCA ki- és bemenenet (video digitalizáláshoz), amely a mai napig egyedülálló volt a "gamer" videokártyák világában.
Csakhogy az a modell éppen akkor nemrég jelent meg a piacon, és bár a legyorsabb kártya volt (még hónapokig), a kiadása idején nem volt hozzá épkézláb gyári driver. Még az EPoX 8K7A alaplapom is csak BIOS frissítéssel ismerte fel.
"Régi, szép idők", amikor a HWSW fórum "ATI Radeon" topic-jában az egyik régi user küldte el email-ben nekem az akkor tökéletesen működő, "fan made" illesztőszoftvert hozzá...
Aztán pár hónappal később már az ATI is megjelent a minden funkciót aktiváló, stabil, gyors driverével. A többi már történelem...
A kártyát sajnos 2 évvel később kényszerűségből eladtam (amit azóta is sajnálok, ráadásul kevesebb, mint az eredeti vételár negyedét kaptam érte), de az utódjául szolgáló többi ATI, majd Sapphire Radeon kártyák egyikével sem volt soha már driver problémám.
Azt viszont megtanultam, hogy:
- Nem szabad piacra éppen bevezetett új VGA-t vásárolni
- Butaság megvásárolni bármit a "középkategória" felett, mert rendkívül gyorsan elveszíti az értékét a legdrágább, prémium kártya is"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz Pécsi gyerek #127600 üzenetére
"[..]nemrég még 90+ ezerért kaptál ilyen teljesítményt.Most meg kupponozva 74-ért."
Hozzátéve, hogy alapvetően "középkategóriás" videokártyákról beszélünk. Elég szomorú, hogy manapság a maximum ~35.000-40.000 forintos ársávba ezek nem férnek bele!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz MZsoltee #127547 üzenetére
"Nekem mást jelent a tudatos fogyasztó. "
Kérlek tisztelettel, hogy ne menjünk ebbe bele. Mert nem ismersz. Az vagyok. Már itt a fórumon is megkaptam többször, hogy túlságosan is.
Egyébként, 2001 óta a saját asztali számítógépemben csupa ATI Radeon videokártya teljesített szolgálatot kifogástalanul, nagy megelégedésemre (miközben két NVidia kártyával is megjártam). Majdnem 20 év tapasztalata, és elégedettsége. Teljesen racionális, tudatos döntés.
A választ és a segítséget köszönöm!
Seasonic "Core GM", "Prime Ultra Gold", vagy "Focus/Focus+ Gold/Platinum" lesz a befutó, ami a tápegységet illeti."Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz MZsoltee #127508 üzenetére
Köszönöm, hogy vetted a fáradságot, és rászántad az időt a válaszra!
"Bocsánat, a tudatos fogyasztós aláírás miatt gondoltam, hogy nem vagy hűséges egy chip gyártó brandhez. Nem hogy egy konkrét hűtés típushoz."Éppen a tudatosság miatt vagyok "hűséges" az adott gyártóhoz, és a hűtéséhez.
Az "ATI Radeon 7200 VIVI 64 MB Retail" (Made in Canada!!!) kártyám óta volt jó néhány VGA a gépemben, de mindig csak az eredeti ATI (a Sapphire is kvázi annak számít) káryáim voltak.
Rövid ideig vengégeskedett két NVidia kártya is a gépemben, de soha nem jöttek ki jól az akkor még teljesen AMD alapú rendszereimmel.
Amikor ~10 éve váltottam az első Intel platformra (életemben először), akkor is maradtam a Radeon-nál, és nem bántam meg. Ez bitang jó kis kártya. Csak eljárt felette az idő. (Ám a hűtése egy csoda, és kifogástalanul, hangtalanul működik a mai napig.)
Most hogy visszatérek az AMD platformra, ezekkel a VGA-kkal 100%-ban AMD alapú rendszerem lenne. Ami jó kiindulási pont a stabilitást illetően. Márpedig számomra az a legfontosabb. Soha nem tuningoltam, és soha nem is fogok.
Summa summarum:
Ezért szeretnék a "Sapphire Nitro+" kártyáknál maradni.
Bár most ledöbbentem a modern VGA-k fogyasztási értékein. Mindazonáltal köszönöm a tippet; mondjuk úgy, hogy "talonban" tartom az Nvidia 1660-as kártyát is.
Az ismert fogyasztási adatok, illetve a modern architektúra miatt egy kérdésem van:
- Bármelyik modern Seasonic tápegység rendelkezik a megfelelő tápcsatlakozókkal a VGA használatához? (Úgy tudom, hogy egy ideje már a VGA-knak nem elég a régi, 4 tűs tápcsatlakozó.)
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Köszönöm az eddigi válaszokat Mindnyájatoknak!
És minden tisztelettel, de kaphatnék választ kérem az itt leírt kérdéseimre?
Közel 20 éve van számítógépem, és eddig kizárólag eredeti ATI videokártyáim voltak, amin nem szeretnék most sem változtatni.
Tehát a RX570, 580, vagy 590 Nitro+ kártyák közül választanék, ha segítetek.
Még egyszer köszönöm az érdemi segítséget előre is!"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Az alábbiakban kérem a segítségeteket:
Közel 10 év után az adatlapomon látható asztali számítógépet lecserélném egy új, Ryzen alapú masinára, amit szintén sok évig használnék, ha egy mód van rá.
Mivel a jelenlegi "Sapphire Radeon HD5770 Vapor-X" videokártyával nagyon elégedett vagyok (a Radeon 7200 VIVO 64MB óta a legjobb kártyám), én a "Sapphire Nitro+" hűtésű kártyában gondolkodom. Úgy tudom, az a "Vapor-X" hűtés utódja.
Ez lenne eddig az első 256 bites videokártyám. (Eddig mindig csak 128 bites volt.)
A kérdéseim:
1. A gyakorlatban nagy különbség van az egyes típusok 4GB és 8GB RAM-mal szerelt változatai között?
2. Melyik a legjobb alternatíva a "Sapphire RX570, RX580 és RX590 Nitro+" változatok közül?
3. Hőtermelés, fogyasztás szempontjából hogyan aránylik egymáshoz ez a három kártya?
4. Hőtermelés, fogyasztás szempontjából hogyan aránylik ez a három kártya a mostani HD5770 kártyámhoz?
Egy kép a jelenlegi számítógépem "IDLE" mért vonatozó adatairól:
5. Lehet tudni, miért drágább az "RX570 Nitro+" kártya, még az "RX590 Nitro+"-nál is?
Ez pedig az érdemi segítség végett:
1. Pontos konfigurációd leírása (processzor, táp stb.) - /vagy hivatkozz az adatlapodra/
Teljesen új, "Ryzen 3, vagy Ryzen 5" CPU, B450 chipset-es mobo alapú számítógép, 16 GB RAM, max. 550-650 Watt-os Seasonic Gold, vagy Platina tápegységgel a terv
2. Milyen felbontás mellett szeretnéd használni?
Maximum Full HD
3. Milyen célra szeretnéd használni a kártyát? (játék, filmnézés, munka?)
Multimédia - single player játékok (FIFA, PES, stratégia, kaland, RPG), internet, munka, zenei stúdió szoftver, Youtube videók megtekintése
4. Mennyi pénzt szánsz rá?
Maximum 80.000 forint
5. Új vagy használt kártyában gondolkodsz?
Új kártyában, ha egy mód van rá, 3 év garanciávalKöszönöm a segítséget!
Üdv: Piftuka
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Ez az 5 darab "SAPPHIRE NITRO RX480 8GB DDR5" videokártya valami "bányászgépből" szerzett csomag lehet?
Gyanúsan olcsón adja az üzlet....
-
Piftuka
veterán
válasz FollowTheORI #115374 üzenetére
"Ja, és ha valaki csak a hw-ra megy, eladja a 3 játékot, 8-10 ezer/db... az -24-30 ezer..."
Ki vesz meg annyiért egy VGA-hoz csomagolt, "szimpla", papírtokos DVD-t?
-
Piftuka
veterán
válasz FollowTheORI #115364 üzenetére
"SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 OC 4G - 69 ezer"
Csak ne az ALZA-nál lenne készleten ennyiért...!
-
Piftuka
veterán
válasz RetepNyaraB #115266 üzenetére
"Félreértettem. Akkor jó lesz az 570 szerintem. 2D desktopot, jútyúbot, egyebet egy igp is elvisz 4k-ban gond nélkül."
Köszönöm!
Akkor már csak egy nyitott kérdés van: most vásárolni, vagy jövőre?
Lesz olcsóbb a Sapphire Nitro (akár az 580), mint a jelenlegi ~60.000 forint, vagy sem...!?
-
Piftuka
veterán
válasz RetepNyaraB #115244 üzenetére
Dehogy is akarok én 4K felbontásban játszanI!
Hiszen írtam is...
"Viszont mivel soha nem tartoztam a "3DFX-es szilikongyerekek" táborába, nekem nem számít, ha nem maximális felbontással játszom. "
A 4K felbontás a 2D, Windows asztal beállításánál fontos, mert lehet, hogy 32 colos, 4K-s monitort veszek végül. (Esetleg "csak" WQHD felbontásút.)
Szóval ebben az esetben elég az RX570?
-
Piftuka
veterán
válasz RetepNyaraB #115232 üzenetére
"570-et "esetleg 4k"-ra én biztos nem vennék.
Oda 580, 590, zöld vonalról 1060, 1070 a minimum, beállításfüggően."Azt akarod mondani, hogy 4K desktop felbontáshoz csúcskártyát kell vásárolni?
-
Piftuka
veterán
válasz Csupingo #115218 üzenetére
"Ha komolyabb elvárásaid vannak, akkor erősebb vga kell."
Amennyiben ezalatt a "hard core gaming"-et érted, úgy nincsenek "komolyabb elvárásaim".
Ha van egy kis időm erre, akkor Inkább régi klasszikusokkal játszom, mint az új játékokkal. A leginkább erőforrás igényes játékom a Witcher 2, és a Witcher 3.
Nyilván, ha hasonló kaliberű játék jelenik meg a jövőben, akkor megveszem azt is. Ezért ha van némi "tartalék" a VGA-ban, az jó.
Viszont mivel soha nem tartoztam a "3DFX-es szilikongyerekek" táborába, nekem nem számít, ha nem maximális felbontással játszom.
Inkább azért szükséges új VGA, mert szeretnék a közeljövőben új monitort is vásárolni, és jó volna, ha tudná a Freesynch technológiát a kártya, és ki tudná szolgálni a 27-32 colos monitort WQHD (esetleg 4K) felbontásban.
"Szerintem érdemes lehet most 570-et venni, mert egész jó árban vannak. Ki tudja, hogy jövő év elején mi lesz a helyzet. "
No, éppen ezért gondolkodtam el abban az RX570 Nitro modellben. Most tényleg jelentősen olcsóbb, mint a többi üzletben.
Viszont mivel nem feltétlenül esszenciális szükséglet most cserélnem VGA-t, mi van akkor, ha megveszem most, és mondjuk jövő februárban-márciusban már 40.000 forint lesz ugyanez!? És mondjuk RX580 is lesz 50.000 forintért.
Persze - ahogyan Te is utalsz rá - simán lehet, hogy drágulás lesz.
Ezért is a dilemma.
-
Piftuka
veterán
válasz Csupingo #115213 üzenetére
Köszönöm a választ!
"A proci miatt én az rx 560 környékén nézelődnék."
A jelenlegi rendszerben is volna különbség az RX560 javára, az RX550-nek szemben?
" Rx 570-et inkább akkor vennék, ha a közeljövőben a proci is cserélve lenne."
Igazából tervezem, hogy a jövő év első felében teljesen új, Ryzen alapokra építem a gépemet. Tehát az alaplapot és a processzort biztosan lecserélem.
A nagy kérdés, hogy érdemes-e megvenni most, mondjuk az említett RX570 Nitro+ videokártyát?
Esetleg várjak addig, mert még eshetnek az árak, sőt, talán több reális alternatíva is szóba kerülhet majd akkor!?
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Azon gondolkodom, hogy fejlesztem a számítógépem (lásd, az adatlapomat) videokártyáját.
Nézelődtem a "nem túl drága" kártyák között, és az alábbiakat találtam:
SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 2G OC - 28.790 ft
ASROCK RADEON RX 550 2GB GDDR5 128BIT PCIE (PHANTOM GAMING RADEON RX550 2G) - 31.990 ft
Sapphire RX 550 Pulse 2GB GDDR5 (Lite) - 33.500 ft
SAPPHIRE PULSE Radeon RX 550 4G OC - 36.590 ft
XFX RADEON RX 560 2GB GDDR5 PCIE (RX-560D2SFG5) - 38.390 ft
SAPPHIRE RADEON RX 570 NITRO+ 4GB GDDR5 256BIT - 59.990 ft
A kérdéseim:
1. A legolcsóbb modell is gyorsabb a jelenlegi VGA-mnál a gyakorlatban?2. Az ASRock és XFX milyen minőséget képviselnek? Érdemesebb inkább a Sapphire termékét választani?
3. A Sapphire Radeon RX570 Nitro ennyi pénzért jó vétel?
4. Bármelyik fenti VGA-hoz szükséges új tápegységet vásárolnom?
Köszönöm előre is a segítő hozzászólásokat!
Üdv: Piftuka
-
Piftuka
veterán
válasz Speed® #71054 üzenetére
"166os biciklit a legtöbb 7x0 alapfesz körül-alatt abszolválja, ha a BIOSodban van erre opció és a RAMot is be tudod állítani mellé, hogy 1333 legyen, akkor nyugodtan próbáld ki, bajt nem okozol. Cimbimnél ugyanígy üzemel egy H55 lapban a régi 760am, 4 szálon terhelve 3.66GHzen, hibátlanul."
Az a helyzet, hogy ez a lap abszolút nem a tuningról szól. A BLCK-t lehet állítani, valamint a memóriamodul szorzóját növelni/csökkenteni, illetve a memória feszültségét növelni (1,5V -> 1,6V -> 1,65V).
Ez nem sok.
"[..] A jelenlegidnél jóval gyorsabbak, azzal nincsen gond. Használt garis témát azért ajánljuk, mert ~1.5X gyorsabb megoldások is vannak ~40ért (270X/760 pl.)."
Meggyőztél. Kicsivel gyorsabb megoldásra nem érdemes cserélnem, ami pedig megéri, az most ~60.000 forintba kerül. Nem örülök neki, de elfogadom a tényt.
Viszont így inkább a VGA cserét halasztom, gyűjtök hozzá, és veszek egy Sapphire 270X Vapor-X videokártyát. (Az Nvidia vonalat, és a használt terméket továbbra is hanyagolnám.)
A memóriát is bővíteni fogom a terveim szerint hamarosan, és a nem túl távoli jövőben vásárolok egy újabb tápegységet is, amely mind teljesítmény, mind a csatlakozói szintjén is fel van készítve az újabb videokártyákkal közös működésre.
[ Szerkesztve ]
-
Piftuka
veterán
válasz 4264adam #70668 üzenetére
Köszönöm a választ mindkettőtöknek!
"CPU: Már rég elhagytuk a 2magos korszak határait, már a 4 magosok végeit feszegetjük. pl: Crysis 3, BF4, GTA:V . Hatalmasan CPU igényes játékok. "
Az a helyzet, hogy a fenti játékokkal egyáltalán nem játszom. A Steam könyvtáramban a legújabb, 3D-s grafikára épülő címek között olyanok vannak, mint a "Blackguards 1-2", "Gothic 3", a "Stalker" címek, vagy a "Batman" sorozat előző részei.
Ezeknél újabb címekkel biztosan nem foglalkozom jó darabig.
Ennek függvényében keresem hát az új videokártyát.
A RAM bővítés ötlete egyébként jó; egy ideje tervezem ezt is, de nem lehetséges mindent egyszerre. Szóval egyelőre a remélhetőleg hamarosan érkező SSD mellett vagy új VGA kerül a gépbe, vagy semmi.
"(#70673) Speed(R) válasza Piftuka (#70667) üzenetére
1. Azért javasolt tuningolni a procit, mert alapon már egy értelmes VGA kihasználásához (főleg a jelenlegi felbontásodon) kevés, [..]4. Persze. 4GB ma játékos szemmel kb. semmire sem elég, és bár egy SSD segít a swapolás témában, nem arra való, hogy RAMként funkcionáljon, nem is tesz jót a sok írás ilyen téren (vinyó jobban bírja, de ugye az se állapot, hogy állandóan daráljon). [..]"
A tuningot soha nem próbáltam, ugyanis a jelenlegi konfiguráció a stabilitás jegyében született. Nem véletlen, hogy Intel márkájú alaplapot választottam.
Ennek egyébként a tuning lehetőségei is gyakorlatilag a nullával egyenlőek. 133 MHz-ről 166-ra tudom feltekerni az FSB-t, ami által a stabilitás szvsz oda is lenne.Sajnálattal olvastam, hogy sokkal drágább manapság egy középkategóriás VGA!
Azt mondjátok, hogy a maximum 40.000 forintos ársávban nincsen olyan új ATI videokártya, amivel gyorsabb lenne a számítógépem, mint a jelenlegi videokártyával? (Használt és NVidia nem érdekel.)
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a választ mindkettőtöknek!
Összeget azért nem írtam, mert fogalmam sem volt, hogy milyen modell felel meg most annak az "alsó-közép", vagy legjobb esetben is "közép" kategóriának, ami a megjelenésekor a HD5770 volt.
Ha szükséges árat mondani, akkor 40.000 forint lenne a plafon, és csak új VGA-t szeretnék vásárolni. (Jogtisztán, hazai kereskedelmi üzletből.)
Viszont további kérdéseket vetettetek fel:
1. Miért szükséges tuningolni a processzort? Ugyan nem követem 1-2 éve napi szinten a VGA teszteket, de emlékeim szerint még nagyon messze vannak a legújabb "hardcore grafikájú" játékok is attól, hogy akár 2 CPU magot is rendesen kihasználjanak.
Tudom, hogy nem új a processzorom, de az első generációs i5-ösök közül ez a legjobb, és 4 magos.Manapság már nem így van?
(Bár nem játszom a legújabb FPS címekkel, vagy szimulátorokkal, eddig soha nem a CPU volt a szűk keresztmetszet. Viszont pl. a "Call of Pripyat" bizony beszaggatott időnként az első helyszínen. 1600x900 felbontás, maximális részletesség mellett.)
2. Az "SR típusú" tápegységet most nem tudom hová tenni. Mire gondolsz?
3. És miért nem elég manapság egy 460 Watt-os, jó hatásfokú, minőségi FSP belsővel szerelt tápegység?
4. A memória mennyiségének duplázása tényleg annyit dobna a teljesítményen?
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Az alábbi konfigurációval rendelkezem:
- Windows7 x64 Ultimate SP1 operációs rendszer
- Intel DH55HC alaplap
- Intel Core i5-760 processzor
- 2 x 2GB Kingmax DDR3 RAM
- WD10EALX 1 TB merevlemez
- Zalman ZM-460B tápegység
- Sapphire Radeon HD5770 Vapor-X
- Samsung P2070 monitorKözel 5 év után fejleszteném kicsit; nemsokára belekerül egy SSD meghajtó is, és tervezek egy valamivel nagyobb monitort is vásárolni a közeljövőben.
A kérdésem az, hogy a Radeon új szériás, hasonló kategóriába tartozó videokártyái közül van olyan, amire érdemes beruháznom, mert érezhető teljesítménynövekedést jelent majd játékprogramokban is?
Mindenképpen maradnék a Sapphire Vapor-X megoldásnál.
Köszönöm előre is a segítséget!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Techpowerup VGA tesztek /VGA teljesítmény összehasonlítására alkalmas/
Az AMD grafikus feldolgozó egységek listája
Az Nvidia grafikus feldolgozó egységek listája
Az Intel/Intel Arc grafikus feldolgozó egységek listája
5+1 kritikus dolog, amire oda kell figyelned használt videókártya vásárlásánál
Videókártya tesztelések a King's Tech-től, amely nemcsak szórakoztató, de egyben tanulságos is
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- JavaScript topic
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX Geforce RTX 3080 Ti OC 12GB GDDR6X 384bit
- BESZÁMÍTÁS! MSI GAMING X TRIO RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit Videokártya
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte RX 6800 XT Gaming OC 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Fair Áron / NVIDIA GeForce Videókártya Felvásárlás / ORSZÁGOSAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest