Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- Azonnali fotós kérdések órája
- CPU léghűtés kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bosco01
tag
válasz poci76 #55803 üzenetére
Szia!
Ez világos, csak azt szeretném tudni, hogy azok a cellák, amelyekben az op.rendszer adatai vannak, azokat egyszer odaírta, és sohasem módosítja és csak a fennmaradó részt írja folyamatosan, csak azokat a cellákat használja el, vagy időnként az op.rendszer adatait is átpakolja, hogy azok a cellák is ugyanolyan ütemben használódjanak el? -
Frawly
veterán
válasz poci76 #55677 üzenetére
Így van, ezt írtam én is, hogy ha már rojtosra vannak írva a cellák, akkor felgyorsul a felejtés. Abban viszont igazad van, hogy attól is függ, hogy a vezérlő milyen módban használja a NAND-ot. SLC-nél a legkönnyebb a 2 feszültségszintet kiolvasni, MLC-nél még relatíve könnyű a 4-et, de már kicsit nehezebb, TLC-nél a 8-at még nehezebb, QLC-nél a 16 jelszintet meg még nehezebb kiolvasni, ahogy van egyre több szint megkülönböztetve, egyre nehezebb különbséget tenni a szintek között, egyre közelebb vannak egymáshoz feszben, így a felejtéssel is jobban vannak érintve.
Egyébként a fentebb említett 30 fokig 10 éves felejtés jól hangzik, de amíg a gyártók nem garantálják ezt nyíltan, addig nem érdemes rá alapozni, addig kb. 1 évet érdemes alapul venni. Így meg archiválásra, meg fiókba tárolásra nem érdemes SSD-t venni.
-
Andralin
aktív tag
válasz poci76 #55594 üzenetére
Zwiebi, dugo_, poci76, Frawly hálásan köszönöm mindenkinek a részletes tanácsokat és magyarázatot!
Meggyőztetek, már meg is rendeltem a 860 EVO-t. Annyira extrém használatban tényleg nem lesz, hogy PRO-t vegyek. És akkor ugyanerre teszem a lapozófájlt is, nem veszek neki külön SSD-t.
Viszont csak 256 GB méretűt vettem, az bőven elég lesz, csak rendszerpartícióra kell, Win7-re. Adattárolásra van egy bőven nagy HDD-m.[ Szerkesztve ]
-
freelanced
addikt
válasz poci76 #55597 üzenetére
Köszönöm! És m.2 ( nem NVME) vagy Sata3 érdemesebb?
Annyi, hogy ti hogy particionàlnátok?
Mert jövő hónapban mindenképp kerülne mellé mégy egy 500as Samsung 860 Evo.
HDDt nem is tervezek bele most egyáltalán.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Ciccuka
veterán
válasz poci76 #55409 üzenetére
Például így hirtelen a különbségek (de az elmúlt 1 év tesztjeit érdemes átnézni ás összesítve értékelni):
Crucial BX500 480GB 2.5" Sata3 és Crucial MX500 500GB M.2 Sata között például már 22% a differencia. Crucial MX500 1TB M.2 Sata és a Crucial P1 1TB M.2 NVMe PCI-e között pedig 7% van.
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Ciccuka
veterán
válasz poci76 #55407 üzenetére
Javaslom, hogy alaposan tanulmányozd át a TechPowerUp SSD tesztjeit! Itt utaltam rá (márkán belül különböző típusok/kategóriák összehasonlítása). Persze gyártónként ez eltérő lehet, ráadásul kapacitástól is függ).
Crucial:
512GB 10%
1TB 7%Igaz nem sok, de ez is valami. Professzionális használat esetén ez a szám csak növekszik (akár 60% fölé bizonyos esetekben).
[ Szerkesztve ]
-
Ciccuka
veterán
válasz poci76 #55340 üzenetére
1:SLC, 2:MLC, 3:TLC, 4:QLC.
Annyit fűznék még hozzá hogy, ahogy haladunk visszafele a képzeletbeli ranglistán, úgy drágul az előállítás költsége. Ugyanakkor egységnyi területre kevesebb kapacitás jut, és ha mégis ugyanazt a kapacitást szeretnénk megvalósítani, akkor több területre lesz szükség, bizonyos esetekben több komponensre is, ami növeli a meghibásodásra hajlamosság esélyét és drágítja a végterméket. A többrétegű 3D Nand kifejlesztése sokat segített a gyártóknak, de az nem érné meg nekik, hogyha az összes ilyenből SLC változatot készítenének. Mert nem mindenki ugyanazon szempontok szerint vásárol. Ezért nagyon törekednek az olcsóbb előállíthatóságra, az pedig a másik irányba vezet (a vele együtt járó a sajátosságaival együtt).
Garantáltan fejlődni fog a "négybites" technológia, melynek eredményeképp strapabíróbb és gyorsabb QLC-s NAND-ok érkezhetnek a következő években, még olcsóbb SSD-knek megágyazva.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz poci76 #55254 üzenetére
Nem akarlak lebeszélni a WD Greenről, mert alap felhasználásra vehető akár az is, a sebessége nem vállalhatatlan, de nem egy sebességbajnok, nálánál a Crucial BX500, Kingston UV500 is lehet jobb vétel, pedig azok sem nagy ászok. Esetleg egy WD Blue vagy Crucial MX500 sem valami drága, 860 EVO-nál még az is jócskán olcsóbb, de egy kategóriával felette van a Green-nek.
De sok mindentől függ, mire használod, mekkora keretet szánsz rá, mekkora méretben gondolkodsz. Pl. nagyobb méreteknél csökkenek az árkülönbségek a jobb SSD-k javára.
(#55239) Gzu73: Belépő kategóriásnak elmegy a Green, alap felhasználásra vagy esetleg régebbi gépbe vagy olcsó pendrive-nak. De a WD Blue már egy középkategóriás SSD, TLC helyett 3D TLC, magasabb az írásterhelhetősége, jobb a sebessége, nagy fájlmásolásoknál sem lassul be, van rajta DRAM cache, 5 év garival is lehet kapni (amit nem minden bolt ad meg sajnos). Tehát nem alaptalanul drágább.
[ Szerkesztve ]
-
CsinPin
kezdő
válasz poci76 #54865 üzenetére
Szóval bátran vehetek egy TLC-s EVO 860-at? Nem leszek előrébb PRO-s MLC-s SSD-vel nem ér annyit a felár ma már? Egy SSD annál lassabb lesz minél több adat van rajta? Mármint,hogy egy 1TB-s SSD-n ha csak 500GB adat van akkor "gyorsabb" mintha lenne rajta 900GB adat? Csak mert ezen vacilálok hogy kell e nekem 1TB-os mert csak játékok lennének rajta de egyszerre több ami egy 500GBos esetén hamar elfogy főleg hogy +win10 is ezen lenne de tervezek egy 250Gb-os(tudtommal nincs 128GB) nVME-t csak win10 és böngészőnek,esetleg vágó progi ha bele kezdek. Így lenne 1TB HDD,500GB SSD,250GB NVME ezek nem akadnának össze ugye,mehet egy rendszereben?
-
Frawly
veterán
válasz poci76 #54016 üzenetére
Kb. ugyanakkorák. Ha kibontasz egy 2,5 colos meghajtót, csak egy közel M.2 méretű kis nyák ficeg benne. A chipek is ugyanazok. Nem mindig mérvadó, pl. pont az MX500 az, amiből az M.2 SATA-s jobban melegszik, mint a SATA3-as. De egyébként egyformának kell lennie mindenben, ez csak egy kivételes eset.
-
borix
őstag
válasz poci76 #53970 üzenetére
Működési tartomány az a 2 véglet és van az optimális ajánlott tartomány ezért van légkondicionálva pl a szerver helyiségek hiába lenne a működési tartományon belül a rendszer.
Ott nem úgy állnak hozzá pár éven belül úgy is cseréli a többség jobbra nem számít.[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz poci76 #53970 üzenetére
Ez hivatalos álláspontom a melegedés témájában.
A gyártó által ajánlott üzemi hőmérséklet tartományban nincsen gond.
_-_-_
Az MX500 ügyében _ne_ nyissuk ezt ki!Akinek nem tetszik, amit lát hőmérsékletet, az vigye vissza gariban!
_+_
Kérem engedjük el ezt a témát![ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
MaxxDamage
félisten
válasz poci76 #53529 üzenetére
Akkor várok még akcióra és az SP-s "élettartam" gari sokat nem ér. Inkább az 5 év garis Samu a biztos.
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
meszike91
senior tag
válasz poci76 #52128 üzenetére
Köszönöm a választ. Az ssd-k hivatalos írási /olvasási sebességük mennyire valós?
Mert azok alapján ez tűnik a legjobb választásnak.
Mx 500-ból ezt találtam.
Evo 860-ból meg ezt.
Ha a kingston valóban ennyivel gyorsabb és ajánlott típus, akkor inkább hajlanék afelé. Ha viszont nem akkor szerintem az mx500 volna az ára miatt.
Szerk.: Ugye az alaplapomon van m2 csati, akkor a linkelt ssd-k is kompatibilisek vele, nem?
[ Szerkesztve ]
du, du hast, du hast mich
-
Frawly
veterán
válasz poci76 #51091 üzenetére
Jó neked. Nekem simán kellene. Ne felejtsd el, hogy a QLC fázist átugorják, mindjárt 3D QLC lesz. Másrészt mikor megjelentek a TLC-k, akkor is mindenki fosott, hogy nem lesznek tartósak, és még a korai TLC-s meghajtók is bírják, semmilyen gyerekbetegségük nem volt, meg az utánuk megjelent 3D TLC-nek sem. Persze voltak problémás TLC-s modellek, de azok nem a TLC miatt voltak problémásak.
Az SSD megbízhatóságát úgyse annyira a NAND típusa befolyásolja (jó egy kicsit az is), hanem sokkal inkább a vezérlő, az szokott megdögleni.
-
Amazonas
senior tag
válasz poci76 #50618 üzenetére
Szerintem, ezt a piac fogja megmondani, illetve az, hogy a QLC mennyire váltja be a gyártók hozzá fűzött reményeit, mennyire bizonyul tartósnak. Most ugye az látszik, hogy az MLC feltolódott a professzionális felhasználásra szánt kategóriába, mert már a TLC kiforrott arra a szintre, ami a konzumer piac túlnyomó részének bőven elegendő tartósságban.
Ahogy eddig tapasztalom, a QLC-t egyértelműen a nagy kapacitású tárolódrive-oknak szánják. Más kérdés, hogy mennyi ideig fogják megbízhatóan, hibamentesen tárolni az adatokat, és ennek milyen hatása lesz a felhasználók többségére, mert a vásárlók túlnyomó része még mindig nincsen tisztában a biztonsági mentés fogalmával/fontosságával/megbízható kivitelezésével.
Azt látom valószínűnek, hogy az MLC mindinkább csak a professzionális felhasználásra lesz elérhető, mert a várhatóan kisebb gyártott darabszám valószínűleg az árazásban is visszaköszön majd, viszont a termékek prémium minőséget fognak képviselni, hosszú garanciaidővel és értéknövelt szolgáltatásokkal. -
Frawly
veterán
válasz poci76 #48566 üzenetére
Tudom mit jelent az MLC. Akárhogy ragozzuk, a 3-bit MLC, meg ha a QLC-t 4-bit MLC-nek emlegetik majd, az átverés, nem indokolható meg rendesen sehogy. Próbálták elkerülni a TLC elnevezés népszerűtlenségét, de egyrészt feleslegesen, másrészt ez tisztességtelen.
QLC-nél én is arra tippelek, hogy abból már csak 3D-s lesz, ahogy a többiből is már lassan csak 3D-s van gyártásban. Amit kapni lehet planár NAND-os meghajtókat, az még régen bekészletezett NAND chipekből gyártódik, meg csak használtan fordul elő, esetleg készleten maradt régi SSD-knél (pl. WD Green, Adata SP920, stb.).
Dzsunka QLC nem várható. NAND chipet csak nagy gyártók tudnak kiadni, így nagyon dzsunkát már nem is lehet szerezni, egy kisebb dzsunka gyártó is csak azt a NAND chipet tudja megvenni meg a termékébe beépíteni, amit a nagyok gyártanak (Samsung, Micron, Toshiba, stb.). De ugyanez lesz lassan a vezérlővel is, régen volt egy csomó vezérlőtípus (Sandforce-tól elkezdve), mikor a SATA SSD-k bejöttek, aztán idővel már csak 2-3 vezérlőtípus maradt (SMI, Marvell, Physon, meg hasonlók), végül mára már mindenki szinte az SMI-t (Silicon Motion vezérlő) alkalmazza, kivéve a high end NVMe-k. Így meg a kis gyártók kész alkatrészekből legóznak össze, maximum a nyákkal, borítással, szoftveres körítéssel, terméktámogatással tudnak variálni, de teljesen már nem tudnak hulladékot kiadni. Már a kínai dzsunka gyártóknak is kifogytak a régi selejtkészleteik, amikből ilyen low cost meghajtókat gyártottak, hogy túladjanak a gyenge minőségű NAND-okon és vezérlőkön (így születtek a Kingdian, Kingspec és hasonló SSD-k, amik annak ellenére is gyorsan kifinganak, hogy adott esetben MLC-sek).
-
Frawly
veterán
válasz poci76 #48546 üzenetére
Ebben lehet igazad van, hogy a 850 Pro sem planár, és csak a rétegszám nőtt a 860-as szériára. Az a baj, hogy mindenki máshogy nevezi, kiváltképp a Samsung az, amelyik mindenféle hülye elnevezéssel tud jönni, pl. a TLC-t is 3-bit MLC-nek írják meg ilyenek.
Viszont ha az MLC írásterhelhetősége rosszabb, akkor miért van az, hogy a gyártók arra nem adnak meg limitet, míg az általad nagyobb írásterhelhetőségűnek feltüntetett 3D MLC-re meg van garilimit?
A QLC-seket nem tudom, elvileg kisebb az írásterheletősége a TLC-nél, de eddig csak egy megjelent QLC-s meghajtóról tudok, és az sem sima QLC, hanem 3D QLC, és az írásterhelhetőségéről sem írnak semmit, se a gyártó, se a tesztek.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz poci76 #48541 üzenetére
Nincs zavar. Már a 850 EVO sem csak sima TLC, hanem 3D TLC, csak ezt a Samsung V-NAND-nak nevezi. A 850 Pro viszont sima MLC, klasszikus 2-bites tárolás, egy réteg.
A 860 EVO is épp úgy 3D TLC, csak újabb vezérlő, nagyobb íráslimit. A 860 Pro meg nem MLC, hanem 3D MLC, ahogy az Adata SU900 és a Crucial BX300 is.
Én értem mit nem értesz, az zavar, hogy nem tudsz a 3D MLC-ről és emiatt azt hiszed, hogy a 3D TLC-t keverem össze az MLC-vel. De nem. Van 3D MLC is, ami különbözik a hagyományos MLC-től, ami még régebbi gyártástechnológia volt, meg az írásterheletősége is nagyobb volt.
[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
válasz poci76 #38390 üzenetére
2000<3000, de 2000-nél többet bír és nem áll le mindenképpen a limit elérésekor (jó példa erre az a teszt, ahol a 3000 ciklusra hitelesített Samu 20000 ciklus után is működött). A garanciáról eddig nem volt szó, az más tészta, eddig tartósságról beszéltünk.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
worxland
addikt
válasz poci76 #38377 üzenetére
Erre sok pénzben ne fogadj. Már csak azért sem, mert az intel, ha elérte a javasolt élettartamot (3000 ciklus), magától leáll és nem megy tovább.
"Although all SSDs are living on borrowed time, they can take different paths to the end of the road. Intel's 335 Series is designed to go out on its own terms, after a pre-determined volume of writes. Ours took its own life after 750TB—but not before its wear indicator bottomed out and multiple SMART warnings were issued." -
[link]Nesze neked tervezett avultatás.
Más kérdés, hogy még mindig a felhasználók kevesebb, mint 1%-a szembesül a cellák újraírási határa elérésének problémájával.''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
-
Mi a Manó?!
tag
válasz poci76 #37128 üzenetére
Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy mi alapján gyártói, vagy bolti garanciás valami a mai világban, mikor Unión belül már oda adja be márkaszervizbe az ember a dolgait, ahová csak akarja!
Mert ha még egy olyan márkának a termékéről lenne szó, aminek hazánkban nincsen szervíz háttere, akkor megértem a bolti garanciát! De a Samsung egy világvezető cég! -
kory24
őstag
-
Viktor81
senior tag
válasz poci76 #36640 üzenetére
Szia !
Természetesen nem baj, de ha nem bánod én reflektálok. Nem igazán értek egyet az általad leírtakkal. Ha már autó példát hoztál, elmondanám, én hogyan látom: teljesen mindegy, milyen használatról van szó, senki nem jós, az igények változhatnak (és a topicban ill. a tesvérében a Flash SSD-ben látszik, hogy az írás gyarkan több, mint azt a tulajok gondolják), szóval az autós hasonlatra vetítve: valaki új autót akar venni és van itt ez a kettő darab. egy új ismeretlen és egy bevált típus. Az új típusra 6 év garanciát ad a gyártó, míg a másikra 10-et (mások a számok, hogy életszerű legyen, de az arányok ugyanazok). A 6 év garosra a saját gyártója azt mondja 70e km-re garantálja a motorját, de lehet, hogy többet is kibír, míg a 10 év garos azt mondja az ő motorjában nincsen kilométer korlátozás. Az autó (amiben a saját gyártója sem bízik) 3M Ft, a másik 3,1M Ft.. Normális élethelyzetben van olyan elmeroggyant, aki azt mondja: "én nem fogok 100e Ft-al többet fizetni, különben is a mostani autómban is csak 50e km van" ? Ha ekkora összeget kiad, nem gondol semmire, csak az árkülönbséget látja ? 3 év múlva lehet eladná az autóját, vagy a gyerekére hagyná, de nem teheti, mert ő jelentéktelen különbség miatt olyat választott, aminél egy nevetségesen alacsony futásteljesítmény felett minden nap ajándék. Én ezt látom és kérlek, cáfolj rám, ha nincsen igazam. (de ne úgy, mint az a valaki, akit nem tudok kollégaként nevezni, hogy azt mondod, mert csak, hanem rámutatva, hol van a logikai bukfenc)
Üdv.: Viktor
Ui.: mértebeli jólásodra: 2008-2015 között egy nagyon nagy szmítógép gyártó R&D laborjában dolgoztam (többek között SSD-ket is teszteltünk) Minden év ben ezt jósolták, mit Te most. Az SSD duplázódik, az ár feleződik. Ennek ellenére tavaly tavasszal (mikor eljöttem) 256 GB-s SSD volt a legnagyobb, amivel gyárotttunk, de igen kevés gépbe került bele. 2009-ben vettem a 80-as Intelt és most, najainkban a felhasználok jelentős része 120-ast keres. Van ugyan némi jelentősebb változas az utóbbi 2-3 évben SSD téren, de én még nem látom, hogy 4 év múlva 20 ezer lesz az 1TB-os és mindenki olyat fog venni rendszermeghajtónak. Arról nem is beszélve, hogy ha így lenne, akkor arányaiban változnak az árak is és többség a mondjuk 256GB-ost fogja megvenni pl. 7 e Ft-ért, nem az 1TB-ost 20-ért. (látjuk, mennyire árérzékeny a vásárlóközönség, 1000 Ft miatt problémáznak, mi lesz, ha kettő azonos tudású, eltérő méretű darab között 15e lesz a különbség ?) Mint említettem a 80G-s 7 éves darab ugyanolyan élményt ad, mint a 2 db RAID0-ába kötött 1 TB-os, amik 200e+ÁFÁ-ba kerültek. Az SSD nem adattárolásra való. Ehhez túl drága, túl megbízhatatlan és túl felesleges. Van néhány őrült (mint én), aki megengedi magának, hogy úri huncutságból arra torrentezik, de ez közel sem általános.
[ Szerkesztve ]
-
Dudikoff.
csendes tag
válasz poci76 #36235 üzenetére
Az írási limit még aktívabb felhasználókat sem érinti túlságosan, aki meg torrentezik, majd megoldja másként.
De arról már kevesebbet szó esett a fórumban, hogy mondjuk mennyi szabad helyet érdemes hagyni a meghajtón, hogy ne mindig ugyanazt a helyet "koptassa" a rendszer. Én vagyok a rossz példa, lassan két éve úgy használom a 120as 840 EVOt, hogy kétfelé particionálva, mindkét részen 300..500 MB szabad hely van mostmár, de elég sokszor szaladt már le nullára... Igazi szadista vagyok. Egy hozzáértő megírhatná, hogy mennyi ráhagyással válasszon az ember méretet? Illetve érdemes e ezzel foglalkozni?
-
jeni
félisten
válasz poci76 #36031 üzenetére
Emag szerint valamit tudnak a 120GB Samu SSD-k amik a 250GB változat nem.
Amúgy nem kell az Emagra fel menni. Az Aquacomp boltban is hasonló a helyzett. A 850 Pro olcsóbb mint a sima 850EVO ami közel 2000Ft-al drágább. Korábban irta valaki, hogy ez valami beragadt készlet lehet.
Amugy én is a Hyper Fury-t venném 13000Ft áron.120GB SLC sosem volt szerintem és nem is lesz.
[ Szerkesztve ]
-
icp1970
senior tag
válasz poci76 #35550 üzenetére
Köszönöm a hozzáértő választ. sutszi:Éppen arról írtam hogy nem pusztán a sebesség számít,hanem a strapa is.Könyörgöm ilyen alapon semmi értelme nem lenne a topiknak,mert az összefoglalóba be lehetne írni,válaszd a legolcsóbbat vagy amalyik a legszimpatikusabb ,hiszen valós helyzetben nem fogod érezni a különbséget,megbízhatóság terén meg bármelyik el romolhat idó előtt mind egy hogy TLC vagy MLC.És ennyi.De már megkaptam a választ.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Már megbocsáss, de szerintem ez esetben a hiba inkább Nálad van ! Nekem ma 1 hónaposak az SSD-im, torrentre vettem, 1 hónapja 0-24-ben töltenek le és így járok 800GB írásnál. Hogyan lett egy rendszermeghajtón 4 hónap alatt 1000GB ? (Azt már nem is mondom, hogy van egy 2009-es Intel X25M G2-m, ami csak rendszerként szolgál és 3,74 TB-nál jár...)
V.
-
ló úr
őstag
Nekem a 120 GB-os HyperX Furym 1 hetes, erről megy minden jelenleg. Rendszer, torrent, starcraft 2, half life 2, minden. 147 GB nál járok úgy h leteszteltem sebességileg is ami sok felesleges GB írást tol rá.Lesz hozzá egy optibay és egy 250-es Scorpion black, csak mivel dolgozok állandóan, esténként már nincs időm ilyeneket vásárolni.
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni"
-
TeeJay
félisten
ha 2000 programozást kibír egy 3D VNAND TLC cella akkor az 1TB-os 2PB-ot
az 500-as 1PB-ot a 250-es meg legalább 500TB-ot el kell tudjon viselni
SSD gyilkolós tesztben meg még ezt is vagy 5x túlteljesítettehavi 10TB írással is évente 120TB-ot kap, a 250-es így is kibír 4évet legalább
én nem tojnék be a 850EVO-tól, összegyűjtöm a pénzt az 1TB-os példányra és torrent alá berakom aztán ha 5évet megy akkor annyit megyMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
greenstone
csendes tag
válasz poci76 #35169 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Igazából nagyjából én is úgy voltam vele, hogy mindegy kell hogy legyen, de azért gondoltam megkérdezek valaki hozzáértőbbet, ha már egyszer van ilyen eltérés a kettő között. Esetleg bármelyikkel valami megbízhatósági gond ismert? Nézegettem neten, de nem nagyon találtam ilyesmit. Csak azért emlékszem rá, hogy anno egy-két ismerősöm a 840 evo-val küzdött a firmware miatt.
-
Viktor81
senior tag
válasz poci76 #34190 üzenetére
Félreérted. Semmi közöm hozzá (kíváncsi lettem volna esetleg, de ismerve a TV műsor kínálatot és pl. a ncore tartamlát, lényegtelen) Ehhez nem kell SSD. Ez nem az SSD normális felhasználási módja, szóval továbbra is azt mondom, "irreális napi 30GB adat". Az pedig megint szélsőséges és felesleges túlzás, hogy 2 óra "értékes" műsorért 10-15 óra kerül rögzítésre. Az STB több felvételt is kezel schedule szerint.
V.
[ Szerkesztve ]
-
Viktor81
senior tag
válasz poci76 #34177 üzenetére
Most erre mit reflektáljak ?
Set Top Box-ban nem éppen általános az SSD használata, másrészt napi 10-15 óra ? Nem kérdezem, mi lehet olyan értékes, amit archiválni kellene a TV-ből, de tegyük fel, elfogadom, van olyan, ami Neked fontos, letöltöd HD-ben 1/10-ed ekkora méretben és megoldva. Mégegyszer: van olyan felhasználási mód, ahol ezt az értéket túl lehet lépni, de ez nem álatlános. Nem akarlak megsérteni, de "normális" példát is tudnál mondani ? Vagy írnál néhány példát, hogy okuljak, mi olyan értékes és beszerezhetetlen a mai TV-ben, amiből 10-15 órát kell felvenni és még ráadásul szerkeszteni is ? Komolyan érdekel, mert van HDD-s STB-m, HD csomagos UPC előfizetésem, de ha megölnének sem tudnék napi ! 15 órát felvenni és időt pazarolni a szerkesztésére és archiválására. Valamelyikőnk fordítva ül a lovon és szeretném tudni, ha én vagyok az...V.
-
Bodor
veterán
válasz poci76 #34177 üzenetére
Miért nem veszel olyat, ami bírja az 50 GB-ot naponta 5 éven át, Pl. Ocz Vector 180, vagy Plextor M6 Pro, vagy Intel 730, vagy Corsair Force GT. Ezek szerintem még a megfizethető kategóriában vannak.
Meg aztán bírnak ezek többet is.
-
djg
aktív tag
válasz poci76 #33485 üzenetére
Szia!
Köszönöm, visszakerestem!
Végignéztem ismét az ajánlott listát és az elérhetőbb árúak közt az alábbiakat találtam.
Adata 128GB Premier Pro SP920
Kingston 120GB HyperX Fury
Adata 128GB ASP900S3-128GM-CAz áruk pont ebben a sorrendben van ott, ahol néztem, de amúgy 1.500 Ft-on belül mozognak, szóval ez nem téma.
Ami az érdekes számomra, hogy az SP920-ast a gyártói honlap 5 év garanciával hirdeti, de én minden boltban 3 évet látok.
A tempók összemérhetősége kicsit nehézkes, mivel:HyperX Fury
Maximum 4k Read/Write
120GB — up to 84,000/ up to 52,000 IOPS
Random 4k Read/Write
120GB — up to 11,500/ up to 52,000 IOPSPremier Pro SP900
128GB Performance (ATTO) :
Read : Up to 545MB/s
Write : Up to 535MB/s
Multimedia Data Transfer (AS-SSD)
Read : Up to 270MB/S
Write : Up to 130MB/S
MAX 4K write IOPS up to 91KPremier Pro SP920
128GB Performance (ATTO) :
Read : Up to 560MB/s
Write : Up to 180MB/s
Maximum 4K read/write IOPS up to 80K/45KTehát random csak a Kingstonnál van feltüntetve, maximum 4k-ba pedig nagyon durva különbségek mutatkoznak, SP900 kétszer annyi, mint a másik kettő.
Persze ez csak elmélet és gondolom, hogy nincsenek igazán különbségek a gyakorlatban (vagy de?) a három termék közt, csak zavaró, hogy még az Adata saját honlapján sem következetesen vannak az adatok megadva két terméke között...
Ami viszont boot és egyéb alap tevékenységek miatt igazán érdekes lenne, a 4k random read gondolom, az meg nincs is feltüntetve az adata-nál...[ Szerkesztve ]
-
deadbody
tag
válasz poci76 #33484 üzenetére
Köszönöm a választ, jelenlegi 64es ssd-m 8 hónapos 2,25tb írással, ezen annyi valtozás lenne, hogy amivel aktuálisan játaszok az kerülne ssdre, adattárnak maradna hdd, meggondolom akkor melyik legyen, kingstonról elég sok rosszat olvastam itt fórumon, úgyhogy az kilőve.
-
félisten
válasz poci76 #31260 üzenetére
"Azonos technológia esetén az MLC valóban sokkal strapabíróbb, mint a TLC."
Ebben a mondatban több ellentmondás is van(értsd_ Nem lehet igaz...
1. Az MLC és TLC technológia sosem egyforma technológia(nem is lehet)
2. Samsung TLC-je többet bír(nem kicsit), mint egyéb gyártók MLC-i.Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
jeni
félisten
válasz poci76 #31153 üzenetére
El kell,hogy fogadják,hiszen ezek dokumentálva,vissza igazolva vannak. Az más kérdés,hogy a mostani 120GB SSD mennyit ér majd 5 év múlva? Ez érvényes a 256GB SSD-re is. Nagy valószínű, hogy 5 év múlva a mostani 256GB SSD áron lehet majd megvenni az 500GB SSD-t. Hacsak ki nem jön egy újabb szabvány. Javítani biztosan nem fogják hanem cserélik gari időn belül,hasonlóra vagy nagyobbra.
[ Szerkesztve ]
-
raidx
őstag
válasz poci76 #30715 üzenetére
Akkor ez igaz lehet a 120GB Kingston HyperX Fury SHFS37A/120G-ra is?
Termék specifikáció:
- kapacitás: 120GB
- csatlakozás: SATA3
- olvasási teljesítmény: 500MB/s
- írási teljesítmény: 500MB/s
- méret: 2,5"
- beépítő keret: igen
- fogyasztás: 2,76WAki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX
-
mcll
senior tag
válasz poci76 #30427 üzenetére
Köszönöm Neked is meg worxland-nak az infókat, így már teljesen tiszta! Olvastam az imént ezt az eljárást, azaz a Samunak az új 3D-s módszerét, de csak most esett le miről is van szó.
Azt hiszem így viszont a voksom a Samu-nál teszem le.
Hálás köszönetem,
Üdv
Laci"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! "Új" 512GB Western Digital SN740 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest