- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugo_
veterán
válasz
lenoma #52698 üzenetére
inkompatibilis Asmedia és AMD sata 2 vezérlővel!
Jó, hát így 2019-ben ne kelljen már hozzátenni, hogy Pentium 2 konfigba se kéne erőltetni...
Egyébként mindig el van mondva, ha valaki normálisan kitöltött kérdéssorral kérdez, és látjuk a gépet, alaplapot, ahova szánja.
Aki nem veszi erre a fáradságot, az magára vessen.
-
törölt tag
Üdvözletem!
A Lite-On termékekről mik a tapasztalatok?
-
lenoma
aktív tag
válasz
Frawly #52693 üzenetére
Azért ne ajánjuk egyértelműen mindenkinek a Samsungot, mert elég félrevezető!
A Samsung 860 EVO inkompatibilis Asmedia és AMD sata 2 vezérlővel!
Nálam másfél perces fagyások voltak és pár nap alatt 78%-ra esett a kondíció, még jó hogy visszavette a bolt.
A Kingston UV500-nál meg beesik a minimum olvasás 50MB/s sebességre!
Az intelnél meg nincs válasz rá, hogy ha eléri a TBW keretet akkor az 545 is read only lesz?
Adata sosem volt jó márka, kb kingmax szint.
Úgyhogy a következő SSD-m Crucial MX500 Sata 3 lesz. -
Nekünk is van, döglött is már meg belőle, habár ez nem statisztika, mert pl. úgy 30 db-ról beszélünk, és irodai munkára a TBW sem zavaró ,de alapvetően mondjuk otthonra már lehet mást néznék.
PNY CS900-ast vettem olcsó alternatívaként, ott egyelőre nem találtam meg a gyártó TBW értékeit. ( ugyanaz a vezérlő van az A400-ban is )
-
Frawly
veterán
válasz
Piftuka #52683 üzenetére
Szerintem elírtad, 860-ast akartál írni a 960 helyett. A 960 lényégben felső kategória NVMe-ből is.
Igen, ez szerintem is aggasztó, hogy kiesett az összes Adata, gond van néhány Kingstonnal. Melegedés miatt nem tudom, hogy ajánljam-e az MX500-at, annyi panasz van rá, hogy 80 meg mit tudom én hány fokos. Így meg csak a BX500, UV500, 545s, 860 EVO marad.
Illetve ott van még a Plextor M8VC, amit elkezdhetnénk ajánlani. Ennek régebben az ára volt akadálya, de ahogy nézem, eléggé lement, már egész jó árban van a 256-os a maga 17k-s árával, de akkor már semmi nem indokolja, hogy valaki 19k környékén ne 860 EVO-t vegye inkább helyette. Mert még a Plextor az a gyártó, aki eddig még nem kóklerkedett az SSD-ivel. A régebbi NVMe-ik melegedtek, de azok a brutális teljesítmény miatt, egyéb problémát nem hallottam még az SSD-ikkel kapcsolatban. De tapasztalat meg semmiképp nincs az M8VC-vel.
Főleg az Adaták kiesése a legnagyobb baj, mert azoknak elég erős volt a speckója, és árban is nagyon jók voltak, nagy űrt hagytak maguk után.
Ha ilyen ütemben szelektálódik tovább a piac, akkor tényleg csak a Samsung marad, tekintve, hogy az ára annak is nagyon leesett, így már nem csak a minőséggel nyer, hanem árban is nagyon megszorongat mindenkit, senki nem fogja néhány ezressel olcsóbban a megbízhatatlan drive-okat venni. Akkor a topikra sem lesz szükség, nyitnak a házigazdák egy „SSD-ből csak Samsungot vegyél” című topikot, amit zárni is lehetne ezzel együtt.
Tényleg nem értem mi olyan nehéz abban az SSD gyártásban, hogy csak két szem gyártónak megy rendesen. Nagyon ciki. Most vagy a gyártástechnológiát olcsósították túl (illetve kénytelenek így tenni a szoros árverseny miatt), vagy csak ennyire kóklerek.
-
Köszi! Akkor inkább a 3=2+1 az én fogalmaim szerint.
Ezekkel a felhős izékkel még nem békéltem meg. A "kettő" már megvan. -
-
Ahogy figyelmesen olvasom a topik folyását - igencsak leredukálódott a jobb sorsra is érdemes lenovo T420 ssd csere.
Érdekes olvasgatni mi zajlik a piacon.
Keddtől nekem is update lesz.
Ez a 3-2-1 backup van magyarszkul is valahol amúgy? -
erdey_a
addikt
nemide
-
Frawly
veterán
válasz
Emperor_ #52680 üzenetére
Igen, az 535-ös Intel-nek ez híres bugja, a nagy write amplification. Úgy rémlik, hogy új frimware-nek is kellene rá lennie, ami orvosolja.
Örülök, hogy nem 535-öt vettem. Anno mikor először jártam ebben a topikban, akkor Latitude notiba kerestem az első SSD-m, nem sok fogalmam volt a témáról. Akkoriban az 535 megbízható MLC-s meghajtóként volt ismert, így majdnem azt is vettem, szerencsére, akkor kezdtek felmenni az árak, és az amazonos eladó visszadobta a rendelést, hogy már nincs a régi áron, én meg Crucial MX300-at vettem helyette, amit nem bántam meg. Kicsit lassúcska szerintem az MX300, nem egy sebességbajnok, de nem is vészesen lassú (meg ami fontos, nem is lassul be), átlag felhasználással minden fut róla, mint a villám, és a kondíció még mindig 100%-os.
Igaz az egyik MX300-amon lett másfél év után 3 szem Raw Error Rate, de az is csak nyers értékként, a 0-100-ig normalizált SMART érték még mindig 100-on van, ami azt mutatja, hogy 100%-os a meghajtó ebben a tekintetben is.
Igaz nálam még egyik SSD-vel sem volt probléma, még az SU650-nel sem, igaz azt rettenet keveset használom, külső meghajtóként, sok hétvégente egyszer előveszem valami tesztrendszert telepíteni.
(#52678) Piftuka: kösz a beszámolót.
-
Piftuka
veterán
válasz
Emperor_ #52680 üzenetére
"Időközben kivettem az ajánlóból, e miatt :-(."
Azért elképesztő, hogy mennyire leszűkült az ajánlható SSD-k listája!
Annak ellenére, hogy a piac szó szerint rogyásig van a sok tucat különféle gyártó termékével, a "stabil" alsó-közép", illetve "közép" kategóriában mi maradt?
Crucial BX500, Samsung 960 Evo.... Még valami?
-
marquuard
veterán
Sziasztok. ADATA SU650 vagy SU800 a javasoltabb? 128GB-ra lenne szükségem, gépben SU800 van, de hátha van valami jelentősebb különbség a kettő között.
-
Piftuka
veterán
válasz
Frawly #52677 üzenetére
Eddig alapvetően nem panaszkodhatom.
Tudod, csak ~4 hónapig volt az asztali számítógépemben, mert amikor megvásároltam édesanyámnak a "Lenovo T430"-at, akkor átszereltem abba. (Az én gépembe pedig a Crucial MX300 került tavaly szeptemberben.)
Azóta abban a notiban üzemel, nem olyan "intenzív" használat mellett, mint anno nálam az "Intel 535", viszont még az asztali gépemben, pár nappal (héttel?) a beüzemelést követően 99%-ra esett a kondíciója.
Nemrég megnéztem, és még mindig 99%-ot mutat a kondíciója.
Egyéb szempontból nem volt rá panaszom soha. Az én gépemben a "szokásos" 24-28°C körüli hőmérsékleten üzemelt, és kellően gyors volt még SATAII kapcsolattal is.
A laptopban már SATAIII csatolófelületen keresztül működik, és bitanggyors. A bekapcsolástól a login képernyőig, kb. 3-4 másodperc alatt eljut.
A programok indítása is hasonlóan gyors. A laptopban 31°C a hőmérséklete, ami a gép kiépítését ismerve kifejezetten jó eredmény.
Summa summarum: teljesítmény és általános működés szempontjából rossz szó nem érheti.
Remélem, úgy 5 év távlatából a tartósságára is ezt mondhatom majd! (Az "535"-tel szerzett saját tapasztalat alapján, szerintem érthető, hogy szkeptikus vagyok.)
-
Piftuka
veterán
válasz
Emperor_ #52672 üzenetére
De az egy Intel 535-ös! Ilyen "hülyén" mér...
Nekem is ilyen volt az asztali számítógépemben, talán tudod, mert meséltem róla többször.
Minden nap több órán keresztül használt gépen, gyakorlatilag a kezdetektől fixen, 20 naponta 1%-ot csökkent a "kondíció" értéke.
Kiszámolva éppen 5 év alatt éri el a 0%-ot, amikor a garanciaidő is lejár.
Más kérdés, hogy nekem a 2 évet sem bírta ki a vezérlő rajta, és elromlott.
Helyette kaptam az 545s-t cserébe.
-
Directors
senior tag
válasz
Raymond #52667 üzenetére
Hát ez eléggé elkeserített. Pont a napokban adta meg magát a HDD-m is. Szerencsére az adatok többségét letudtam róla menteni. Egy két dolog veszett csak oda.
Mikor ajánlották itt ezt az SSD-t akkor nem tudtam hogy ilyen hibái vannak ennek. Bár lehet akkor még más sem tudta. Mindenesetre köszönöm a segítségedet!Emperor_ Ez kb. mennyi idő múlva várható ? Valamire figyeljek jobban ? Pl nagyobb helyet hagyni az SSd-n ?
-
dugo_
veterán
Ez egy 7 éves gép, szóval sok újdonságra ne számíts.
mSATA képmSATA foglalat van benne, ami már kihalt, pár darabot lehet csak kapni:
https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/ssd?71=3113&817=200-300&sortOrder=olcsoViszont ahogy látom, csak SATA2-n üzemel, vagyis ~280MB/s-os sebességet lehet vele elérni szekvenciálisan.
A 2,5"-os hely SATA3-as, de akkor a merevlemezt a cd meghajtó helyére kell költöztetni adapterrel.
-
mufi
senior tag
Sziasztok,
dell M4700 laptopba szeretnék rendszerdiszknek egy villámgyors SSD-t, max 256 GB elég lenne, csak rendszer lenne rajta, max egy-két játék. Ez mellett lenne vagyis van egy 750 GB-os lemez, képek, zenék, stb...
Köszönöm előre is a válaszokat. Azért így kérdezem mert nem tudom milyen csatlakozók vannak ebben a laptopban, tudom már vannak ezek a "ram" memória kinézetű ssd-k, lehet az is belemegy már (így tudtam csak leírni, bocsi). -
-
Raymond
titán
válasz
Directors #52665 üzenetére
Igen, ugy latszik mar 71TB NAND iras van rajta, a 6TB host writes mellett ez 11-12x write amplification. Ez a magas write amplification ismert problemaja ennek a tipusnak. A tartalek NAND cellak szama ezert lecsokkent (Available Reserved Space 68) igy az kondicio is. Ezeknel ha 0-ra csokken akkor read only modba valtanak.
Van/Volt egy script valahol amivel a write amplifications orvosolni lehet, utanna kene nezni megint, regen volt mar linkelve.
Szerk: itt van - [link]
Vagy venni egy ujabb termeket ahol az ilyet nem kell figyelni, 10-15e Ft kozott vannak 240-256GB-osak.
-
z123456z
őstag
Sziasztok.
Van értelme a400 helyett uv500-ast venni? Hoz annyit érezhetően sebesség terén, amennyivel drágább? Csak OP rendszer és pár program, nagy dolgok 3 terrás hdd-n.
Köszi -
Directors
senior tag
Sziasztok!
Ez a kondíció mennyire normális egy kb 2 éves SSD-nél ? Nem kell aggódnom miatta ?
[kép] -
Frawly
veterán
válasz
Beldar #52657 üzenetére
Én még egy bájtot sem bíznék csak egy háttértárra. Bármelyik tönkremehet, a HDD is, egyik napról a másikra előjel nélkül behalhat, úgy, hogy előtte való nap a SMART-ban egy szál hiba nincs.
Az az adat, ami csak egy helyen van meg, az elveszett. Azért is írom, hogy HDD-kre (többes számban) szoktam archiválni, illetve egy-két fontos doksit Google Drive-ra is felnyomok. Ez ilyen. Független attól, hogy valaki HDD-t használ amúgy a gépében vagy SSD-t, az SSD-k sem megbízhatatlanabbak.
A HDD-nek talán ma még annyi előnye van, hogy adatmentő cég könnyebben és olcsóbban tud visszahozni róla adatokat, mint SSD-ről. De ez magánembernek nem érdekes, mert még mindig túl drága.
De ez nem csak PC-knél problémás. Számtalan szívást látok fórumokon meg netes hírekben, hogy valaki klótyóba pottyantotta a telót, ellopták, elhagyta, vagy csak egyszerűen elpusztult benne a belső memória, vagy az SD kártya, és megy a sírás meg a vergődés, hogy életbevágó, pótolhatatlan adatok voltak rajta, kilincselés nem tudom én hány szervizbe, meg adatmentő céghez, és még egy halom pénz kipengetése után sem garantált, hogy az adatok vissza lesznek hozva. Valahogy az emberek nem értik meg, hogy biztonsági mentést kell tartani, sajnálják rá az időt, fáradtságot, pénzt.
-
Amazonas
senior tag
válasz
KoPiati84 #52660 üzenetére
Lemezkezelőben létre kell hozni rajta a partíciós táblát.
Bővebben itt. -
KoPiati84
tag
Üdv mindenkinek!
Vettem egy crucial mx500 as M.2es ssd-t, és az a problémám vele, hogy sem a total commander sem a fájlkezelő nem látja. A BIOS-ban látszik, hogy érzékeli a rendszer.
Mit kellene tennem, hogy működésre bírjam a kicsikét?
Mindent úgy csináltam ahogy a gyártó leírja, de már klónózni sem tudom a meghajtót, ezt írja ki. -
-
dugo_
veterán
válasz
Beldar #52657 üzenetére
A HDD sem szól előtte és tippelhetsz, hogy mekkora eséllyel mentesz róla adatokat otthoni körülmények között.
Az adatbiztonság belépője a 3-2-1 backup stratégia, amíg ez nincs meg, addig teljesen mindegy a hordozó.
-
És akkor most a csomagszállítós élmények után
kanyarodjunk vissza az SSD-khez.Köszönjük
-
cidalain
veterán
A kismeretu levelek tovabbra is feladhatok, bar februar 1-tol a sulykorlat hatarok valtoztak, de tovabbra is max 2 kilo van. De 500g alatt azert eleg jo arat tudnak, valami 350 ft siman. Az a nyitja, hogy postan maradokent kell cimezni, akkor nem el a 24 mm-es korlat. Annak idejen sem vittek sokszor ki, hanem ertesitoztek, a cimzettnek igyis-ugyis be kellett menni a postara. Ha eleve postan maradokent kuldod, akkor nem kap ertesitot, cimzettnek kell pingelni a postan, hogy megerkezett e mar.
-
Frawly
veterán
Ez nem tudtam, ’ci akkor a Posta is. Bár ahogy számolom, egy SSD még dobozostól is belefér a 24 mm magasságba, akár még ilyen buborékbélésű borítékba is. Ahogy a RAM-modulok, meg egy rendesen bedobozolt proci is belefér. Tápot meg HDD-t úgyse akar senki levélküldeményként feladni. Azt nem mondom, hogy a levélküldeményes feladás nem jár kockázattal, de teljesen a csomagküldés sem biztonságos, ha nincs értékbiztosítás rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi haladó szinten
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Path of Exile (ARPG)
- BestBuy ruhás topik
- Politika
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- CORSAIR MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- Logitech MX Magyar Business Windows Edition HU Átalakítás és testreszabás / mx keys
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest