Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Milyen széket vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
DravenMoral
senior tag
válasz Piftuka #66066 üzenetére
Szia!
Erről sajnos nem tudok sokat mondani neked, magát a gyártót/terméket/ nem ismerem közvetlen közelről, csak sok vélemény alapján jónak ítélték meg az emberek.
Igazából a samsung, kingston, Western digital, Adata, Crucial ssd-k a legjobbak, és jelenleg a legmegbízhatóbbak.
Persze vannak hp, dell, acer egyedi ssd-k, hdd-k is, de azokat sem maga a cég gyártotta, hanem valamelyik más, nagyobb ssd vállalat ssd-jét nevezi át saját névre, aztán úgy adja ki.
(A hp-nál ez nem igaz, azok tényleg egyediek.) -
gerner1
nagyúr
válasz Piftuka #66009 üzenetére
"én úgy tudom, hogy az NVMe sebességelőnyéből a gyakorlatban nem vennék észre semmit. Esetleg történt valami előrelépés az elmúlt 1 évben, amiről nem tudok?"
-Ahogy eddig is, windows hibernálásból "visszaállás" és nagyméretű file -ok mozgatása az, amelyben kidomborodik az előny. Minden másban: nüansznyi.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Piftuka #65997 üzenetére
Üdv !
Simán beszúrnék egy 500 GB körüli NVMe SSD-t, pl. Kingston A2000-et.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
quailstorm
nagyúr
válasz Piftuka #65997 üzenetére
970 EVO az NVMe a listádról.
Én rendszer alá mindig NVMe-t vennék, ha támogatott, mert modernebb, nagyobb sávszélességet tud.
MX500-hoz képest SATA-n már nem nagyon van hova lépni, max a prémium Samsungok, míg NVMe-ben még bőven van tartalék, és már a SATA-nál kicsit drágábbak is gyorsabbak.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #61635 üzenetére
Ebben elvi síkon igazad van, de gyakorlatilag a nagyon spéci házakban néhány HDD sem szokott normálisan rögzíthető lenni, ha pl. nem úgy vannak rajta a csavarhelyek. Spéci ház szopó tud lenni nagyon.
Egyébként ez a te házad teljesen jó lenne átalakító keret nélkül is. Ráteszed a 2,5 colos SSD-t a műanyag drive tálcára, és csak az egyik felét pöcközöd oda. Teljesen jól fogja tartani, annak ellenére, hogy az SSD másik fele nem lesz rögzítve.
A modern házakban már szokott lenni kialakítva felfogatóhely tipikusan 2,5 colos SSD-knek, így keret sem kell.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #61625 üzenetére
Jók ezek a beépítőkeretek, meg minden, ha átlagos, szabvány, csavarozós házad van. De ha valaki ilyen spéci, csavarozásmentes, pöckös csoda-dizájn, ultra ardzsíbí ö désön palotában használja a PC-jét, az a hajára kenheti, mert nem fogja tudni a házba becsavarozni!!!
Esetleg még annyit lehet csinálni, hogy ha maradt a házban ki nem használt 3,5 colos meghajtóhely, és abban bent vannak a pöckök (esetleg a háznak megvan még a doboza, zacskója, és abban vannak tartalék pöckök), akkor az SSD egyik oldalán lévő két csavarhelyet odapöcközni a 3,5 colos sín egyik oldalához. A másik fele állni fog a levegőben, de a másik oldalon a két pöcök elég lesz hozzá, hogy kb. vízszintben megtartsa az SSD-t.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #61023 üzenetére
2,5 colos kivitelben egyik sem melegszik annyira. Kb. 30-50 fok között ingadozhatnak, idle és teljes terhelés is e tartományban alakul. Talán a MX500 lenne még a legmelegebb, aztán a 860 EVO, és a WD Blue szerintem a leghűvösebb. De mondom, ez nem szempont, mert csak pár fok különbség lenne közöttük, max. ilyen 5 ℃. De még M.2 SATA változatban sem lenne sokkal nagyobb különbség, talán az MX500 ami jobban melegedne, mint 2,5 colos kivitelben. Ez is max. laptopnál lehet fontos, vagy nagyon rosszul szellőző vékonykliensnél, miniszervernél. Az M.2 SATA-sok azért melegednek jobban, mert kisebb a hőleadó felülük, az M.2 NVMe meg azért is melegszik jobban, mert azoknak meg a teljesítményük is nagyobb.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Piftuka #60160 üzenetére
Az ára alapján ugyanannyiba kerül mint mondjuk egy Crucial BX500, szóval felesleges kockáztatni.
A logója egy lopott Samsung logó, a cég maga pedig egy tajvani gyártó.
És én igazán olcsónak sem mondanám, pár hete 6 ezer körül lehetett 120GB-os SSD-ket kapni
PNY CS900 olcsóbb.
Apacer-ek is.
WD Green is olcsóbb, egyszóval minden.Mitől olyan jó ajánlat?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Piftuka #60004 üzenetére
Weboldalt ismerem, de számla/garanciajegy hány évet ír?
Megtennéd, hogy megnézed? Én ugyanis amit konkrétan leírtam, azt a kapott dokumentumok alapján írtam.Abban viszont igazad van, hogy itthoni webshopok is kiírják és adják 2 évvel. (ez korrekt így)
Alza 5 évre írta és 2 évre adta. Ez tény, szóval pont a weboldal linkelés kár volt részedről. 😉Szóval kíváncsi vagyok mi szerepel az Alzás számládon.
Ha nincs tőlük számlád, akkor jót beszélgettünk.😀[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #59906 üzenetére
A Gyorsindítást nem is te alkalmazod, hanem a Win8-10-ben van default bekapcsolva. Ez a funkció kikapcsoláskor egyfajta félhibernációs állapotba teszi le a gépet, és innen éleszt bootkor. Alapvetően hagyhatod is bekapcsolva, mert gyorsíthat a booton, és csak az érdekesség kedvéért kérdezem, hogy ha újraindítás után méred, akkor is ennyit mérsz-e.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #59763 üzenetére
Mérj majd bootidőt kikapcsolt Gyorsindításnál is, Windowsban az energiagazdálkodásnál kell kikapcsolni a Vezérlőpultban, vagy ki sem kell kapcsolni, csak újraindítást nyomsz neki (ne kikapcsolást), és utána méred a bootidőt. Persze akkor is 5-6 mp. lesz a boot a BIOS bootmenüjétől számítva, de nekem itt a topikban múltkor nem hitték el, hogy annyi idő alatt simán bebootol egy friss Win10 Prof telepítés, még SATA SSD-ről is. Az a baj, hogy most nálam nincs fent Windows, egyelőre Gentoo Linux került a helyére.
Mindenki azt írta, hogy ilyen 30-60-90 mp-es bootidejük van, M.2 NVMe SSD-vel is. Hihetetlenül sok.
A RAM foglalatot sajnálattal hallom. Kicsit hihetetlen is, mert nem műanyagból kéne lennie a száracskáknak, hanem fémből. Abban egyetértek, hogy a ThinkPad-ek jó ideje túl vannak értékelve, túlárazva. Az újkori árukat most se érik meg. Használtan viszont van előnyük, olcsók a sok gennel ezelőttiek, meg könnyű hozzájuk alkatrészt meg utángyártott cuccokat szerezni, olcsón javíthatók relatíve.
-
csabyka666
veterán
válasz Piftuka #59851 üzenetére
Nem igazán kaptam logikus választ.
Ha azt mondjátok, hogy az X gyártónak minden második terméke kuka, az más, de azon túl, hogy behatárolható a gyártó, nem hallottam más érvet.Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
jeni
félisten
válasz Piftuka #59813 üzenetére
az Adata ,a Crucial,a WD nem igazán belépő szintű gyártók.
a kocsiknál is vannak szintek,kategóriák.
pl. VW márkák közt vannak kategória szintek.
nekem van Netac Pro microSD 128Gb kártyám és tudja azt ami a gyári csomagoláson szerepel.
tudom nem fer egy Samsunggal összeereszteni.
úgy mint egy VW egy Ferrarival szemben sem.
természetesen a bevált márkák és típusok közt nagyobb a bizalom.
arról nem is szólva a 4-5-6 évvel ezelőtti SSD-k tartósabbak mint a ma gyártott SSD-k,persze kisebbek is voltak a táborhelyet tekintve.[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz Piftuka #59819 üzenetére
Eleget beépítettem ahhoz, hogy legyen tapasztalatom róla. Boltos ismerősök nálam jóval többet eladnak, nyilván nem lenne jó reklám, ha tömegével hoznák vissza.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
Oké, de pont erre nem találok példát. Beépítettem sokat, a teljesség igénye nélkül Kingston A400, Netac "akármi", Apacer Panther, Gigabyte "valami", meg a jóég tudja, milyen "nevenincs" gyártók lehordott termékeit, és mindegyikre 3 év gari volt, és eddig egyikkel sem volt probléma. A felsoroltak közül nyilván nem 1-1 darabot.
Őszintén szólva egész karrierem során 1 db hibás SSD-t láttam, ez egy Kingston U400 240 GB-os példány volt, gari időn belül, ezt mindenféle számla vagy papír nélkül cserélték.Ezért nem értem az ajánlott meg a nem ajánlott dolgot. A kínai láncfűrész egyértelműen rossz választás, de a kínai noname SSD-t nem gondolom annak. Nem tudom, értitek-e, mire akarok kilyukadni. Szóval nem látom a gyengébb minőséget, és a boltos ismerősökhöz sem viszik vissza tömegével ezeket az alsó polcos SSD-ket, pedig ez fogy igazán, nem a drágák.
Szóval visszatérve - a teszt alapján egyértelműen agyonverte a Fury-t a Netac, értem én, hogy utóbbiban nincs DRAM, de hát na...
[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
dabadab
titán
"a Netac, XingXong, és vagy akár a totál belépő szintű, WD, Crucial, ADATA, stb. példányokra már nem feltétlenül lesz ez elmondható 3 év múlva."
Azért ne ijesztegessük már feleslegesen, nem nagyon látszik semmi alapja annak a feltételezésnek, hogy ezek bármennyire inkább hajlamosak meghalni.
DRM is theft
-
magyarosim
csendes tag
válasz Piftuka #59780 üzenetére
Szia!
Köszi a választ!
HDD megadta magát a gépen, így ebből a szempontból nem releváns a megtartása. M2-re pedig nem gondoltam 2 okból sem:
1 - nem tudtam, hogy lehet-e bele rakni
2 - ha esetleg cserés lesz a gép, akkor ha HDD-vel veszem, akkor a helyére valószínű beszerelhető lenne, míg kérdéses, hogy m2 vagy esetleg más slot lesz-e benne.De megfontolom a tanácsot.
Az élet megéri, hogy megéld. - Max Payne // Ahogyan én látom, kétféle ember van: azok, akik arra áldozzák az életüket, hogy felépítsenek egy jövőt, és azok, akik azzal töltik, hogy a múltat próbálják újraépíteni. - Max Payne
-
jeni
félisten
válasz Piftuka #59785 üzenetére
DDR3 idejében volt már NVMe m.2 SSD?
én is a sata m.2 2242 tippelek.
ha kisebb az nem baj ,meg lehet oldani egy lemezzel a toldását a csavarig.
elmenni hozzá és kipróbálni,hogy elindul-e,felismeri e?
Intel Celeron N3350
Navon ügyfélszolgálatot felhívni ha más lehetőség nincs arra,hogy kiderüljön mi is kell bele?
ha az aprón levővel nem megy akkor egyértelműen a sata m.2 2242 kell oda és így rendelhető bátran Kínából.[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
válasz Piftuka #59724 üzenetére
Köszönöm a választ!
Asrock H170 Pro4-be a célomra, M.2 vagy sata3 foglalatút válasszak? -
Frawly
veterán
válasz Piftuka #59695 üzenetére
Gyorsítani mindenképp sokat fog egy HDD-hez képest. Az eleve odaforrasztott RAM is elég birkaság, ja. Azért a 12 giga sem olyan kevés, arra, amire egy ilyen gépet tudsz használni, arra talán elég. Amelyik feladatnak több kéne, ahhoz valószínű a gép sem elég combos amúgy sem.
Egyébként nem véletlenül utálják ThinkPad-es körökban annyian a 40-es szériát. A legjobban pocskondiázott.
(#59696) FlashLed: jó SSD, csak eléggé melegszik, meg nem árulják már sehol. De ha használtan sokkal jobb áron kapod a 970-esnél, akkor miért ne. Nagy baj nincs vele, elég gyors.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #59682 üzenetére
Így van. A BX500-nek az igazi baja nem az, hogy nincs rajta DRAM cache, meg nagy másolásoknál belassul, hanem hogy nálánál az MX500 alig drágább, és annak nincsenek meg ezek a hátulütői, és jótállás is majdnem kétszer annyi van rá. Valóban nincs akkora árkülönbség, hogy megérje lespórolni, főleg, ahogy egyre nagyobb tárterületes modellt hasonlítasz össze a kettőből, az árkülönbség egyre kisebb.
Kivéve talán nagyon régi gépbe (ilyen 10+ éves, nagyon gyenge hardver), ahol úgyse futja ki magát még egy BX500 sem, és felesleges pénzégetés lenne bármi drágábbat nézni bele, meg csak elég a 120 gigás, nem kell 250, ami ugye MX500-nál minimum.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #59616 üzenetére
Sajnos 2242-es méretű M.2- ből nincs választék, nem nagyon gyártja senki, így csak a Transcend MTS széria az egyetlen, ami valóban ajánlható bele. Ezt köszönheted a gyártónak, aki ilyen okosan eldöntötte, hogy nem szabvány, hanem feles méretű SSD mehet csak bele, ők csesztek ki veled, ez a 4 centi spórolás nem ér meg ennyi kompromisszumot. A szabvány méret az az M.2 2280, abból van bőven választék több gyártótól is.
-
Graphics
Jómunkásember
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58813 üzenetére
Szerintem nem fogod megbánni. Korrekt áron, jó érték/árarányú meghajtó, nagy gyártótól, elég garral, sebességproblémája sincs. 2,5 colos méretben a melegedése sem vészes. Egyébként ezt mondtam neked, anno aggódtál, hogy az Intel SSD-t tönkrement, arra hajtottál, hogy az MX300 örökké tartson, aztán most 2 év sem telt el, már cseréled is le nagyobbra, gondolom elég minimális írásmennyiség után. Ezért aggódnak feleslegesen sokan, hogy jajj, sok írás ne legyen rá, meg a legnagyobb legyen a TBW limit, meg 5-10 év garikat akarnak rá, csak minek. Ezt az MX500-at is le fogod cserélni 5 éven belül, mert az NVMe-k is még olcsóbbak lesznek, meg addigra talán a 4 TB is megfizethető lesz.
(#58808) zolee0307: értem, hogy a kábeleket elkerülnéd, de arra sem kell feltétlen M.2 NVMe, elég lehet az M.2 SATA, ami a normál SATA3 SSD-kel egy árban van, meg sebességre is azonos. Ha írsz pontos keretet, megnézzük neked, lehet nem sokkal többért lenne 1 terás M.2 NVMe is.
Azt se felejtsd el, hogy eleinte 4 meghajtót akartál a gépbe tenni, ehelyett felvázoltam neked egy alternatívát, hogy 1-2 meghajtóval is megvalósíthatod, ez már alapból jelentős kábelspórolás, hogy nem 3 meghajtó lóg SATA kábellel, hanem csak max. 2, tehát még akár érdemes lehet a kábelezést is megejteni, ha arról van szó. Hiszen a tápon már úgyis ott lóg a SATA tápkábel, az alzán meg ha kuponozol, úgyis bele kell tenned a kosárba egy SATA kábelt, hogy érvényesítsd a kuponkedvezményt. Tehát sokat nem vesztesz vele, hogy most 1-2 SATA kábellel több, kulturáltan meg lehet azt oldani, aztán többet úgyse nézegeted, hanem használod, és meg is feledkezel róla, hogy akkor most kábeles vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
válasz Piftuka #58779 üzenetére
Az mx500 2.5" kivitelben nem melegedett, csak az m.2 kivitelben. De továbbra is melegszik az m.2 kiadás, de nem annyira, hogy gondot okozzon. Egy bordará és megoldódik a magasabb hőmérséklet.
(#58778) K Norbi
Azért mert olcsóbb előállítani, és olcsóbb megvenni is. De annyival nem rosszabb, hogy tényleges tömeges meghibásodást szenvedjen, mert még mindig 15-20 években mérhető ezen nand chippek élettartalma normál használat mellett. Így még mindig hamarabb purcan ki a vezérlő, mint ezek a nand chippek.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58769 üzenetére
Az M.2 SATA-hoz nem kellenek kábelek, és kevesebb helyet is foglal, ennek notebookban van jelentősége, főleg olyan vékony notiknál fontos, amikben nincs hely 2,5 colos hagyományos SATA3 SSD-nek. Na meg olcsóbb, mint az NVMe, és ha valakinek elfogynak a SATA portjai, akkor van esélye még valami SATA eszközt használni, anélkül, hogy másik SATA vezerlős bővítőkártyát kelljen a gépbe tömködni.
-
nagyúr
válasz Piftuka #58769 üzenetére
Van értelme.
Alapvetően az M2-es slot (1. db esetében) a CPU-hoz van bekötve. Van olyan belépőszintű CPU (pl. AMD-nél biztosan), ami nem biztosít az M2 csatihoz pci-e sávot, ezért csak az M2 SATA SSD-ket tudja lekezelni.
Értelme meg annyi van ez esetben, hogy a chipset által biztosított 4 db SATA port-ból egy sem lesz letiltva (számtalan esetben előfordul ilyen korlátozás), mert a CPU vezérli az M2-es slotba kötött SATA SSD-t.
Laptopoknál is fent áll ez a variáció.A gyártók (alaplap és CPU) nagyon változatosan osszák ki a rendelkezésre álló SATA és pci-e erőforrásokat, ezért is javaslom mindenkinek, hogy mindig meg kel nézni az adott alaplap gyártói oldalán, hogy mi mivel megy, és milyen korlátozásokkal (pl.egy rendhagyó eset: Asus ROG Crosshair VI Extreme (X370-es AMD-s lap) lapnál 2 db M2-es slot van, mindegyik pci-e 3.0-ás 4 sávval bekötve (a CPU által, így a CPU típusa se mindegy, ezt lentebb kifejtem) + van 8 db SATA port, és ennél a lapnál minden csatit ki lehet tömni, ugyanis a 2. M2-es slot használata esetén a gyártó úgy "drótozta" be az M2_2-es slotot, hogy nem tilt le SATA portokat, hanem a 2. x16-os fizikai slot pci-e sávjait tiltja le, azaz nem lesz lehetséges az SLI/CrossFire használata - multi-GPU, ez egyben azzal a megkötéssel is jár, hogy ha a lapba 7.gen Athlon CPU kerül, akkor a 2. M2-es slot szintén nem használható alapból, mert ezek a CPU-k nem tartalmaznak ennyi pci-e sávot, csak az 1. M2-es slot fog menni.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58636 üzenetére
Mindkettő igaz. Gyorsabb is, meg nem is, attól függ, hogy mire használod. Az NVMe sebességelőnye akkor jön ki, ha nagy fájlokkal dolgozol (pl. sok gigás videók vágása, nagy virtuális lemezképekkel dolgozás), vagy naponta sokat másolsz nagy mennyiségeket az SSD-n. Illetve benchmarkokon. Vagy pl. ha egy nagy terhelésű SQL szerver fut róla, ahol sok párhuzamos írás/olvasás tranzakció fut rajta.
De ha csak OS, szokásos felhasználói programok, játékok futnak róla, egy dekával gyorsabban nem tölt be semmi. Ezt egyébként te is kipróbálhatod, ha nem hiszel nekünk, ha van elég RAM-od a gépben, tölts le egy RAM drive szoftvert, és egy pár gigás RAM drive-ba próbálj progikat telepíteni, vagy virtuális gépet, és meglátod, hogy nem tölt be, nem bootol gyorsabban egy SATA SSD-hez képest. Pedig egy RAM drive sokkal gyorsabb egy NVMe SSD-nél is.
Tehát az NVMe-re nem érdemes rámenni, ha arra használod, amire te keresed. De! Ma már sok NVMe SSD ára annyira lement, hogy alig pár ezer forint a különbség a SATA-s és az NVMe-s modell között, ilyenkor viszont megfontolandó lehet egy kisebb árkülönbözetet rákölteni.
Ez egyébként kicsit olyan, mint mikor a népet ilyen 8-64 magos procikkal hülyítik. Közben meg nem gyorsít átlag felhasználásnál, gamerkedésnél a sok plusz mag és szál, sőt, ha játszik valaki, a túl sok magos proci még rosszabbul is teljesít az alacsonyabb órajel, meg az alacsonyabb mag/TDP arány miatt, így játékokhoz inkább jobb egy kicsit kevesebb magos, de magasabb órajeles és mag/TDP arányú konzumer/gamer proci. Nyilván nem csalás ez a gyártók részéről, mert gyorsabb lehet egy sok magos proci, ha valakinek spéci a felhasználása, 3D renderelés, forráskódok fordítása, sakkprogik futtatása, ezek jól skálázódnak sok magra, de egy játék, Windows, átlagos alkalmazás jó ha max. 4-8 szálra tud skálázódni maximum, de sokszor annyira sem. Pedig benchmarkok alapján azt hietnéd, hogy egy 16 magos proci 4× gyorsabb lesz, mint mondjuk a jelenlegi 4 magosod.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58529 üzenetére
Ha nem szeretne sokat költeni, akkor akár egy Patriot Burst, vagy kockázatvállalással egy Adata SU800-at is beletehet, vagy bepróbálhat egy Apacer AS350-et. A 240-256 gigás SSD-k elég olcsóak, nem nagy árkülönbözet van az ajánlott modellek javára, WD Blue3D és MX500 a legolcsóbb az ajánlottak közül, de ilyen méretben a 860 EVO sem sokkal drágább, főleg, ha az alza.hu-n le tudja kuponozni.
Esetleg Kingston A400, UV500, WD Green, de az már nagyon spúrkodás kategória, mert csak néhány ezressel olcsóbb, de sokkal gyengébbek, mint a fentebb említettek.
Az MX500 csak M.2-es kiszerelésben melegszik, de a SATA3-as változat is melegebb egy kicsit, mint a SATA3-as mezőny. Igaz ez akkor jön csak ki, ha sokat ír rá valaki, mondjuk sok tíz gigákat másol, klónoz, stb..
Viszont olyan rossz hírem van feléd, hogy a saját gépedbe is hiába újítasz be M.2 NVMe-t, nem fogod a töltési időket gyorsabbnak érezni a mostani SATA3-as SSD-idhez képest.
@ubyegon: jó, de te Linuxon vagy. Annak elég a kevesebb tárhely. De aki mondjuk Win10-et használ, meg ilyen csöppnyi 70-100 gigás játékokkal játszik, vagy komolyabban torrentezik, az a hajára kenheti a 128 gigás SSD-t.
-
valakky
aktív tag
válasz Piftuka #58530 üzenetére
jellemzően a töltési idők maradnak nagyjából ugyanazok, nagyon kevés időt lehet nyerni m2 -vel, max a telepítési időt csökkentheted. ha meg beteszel még egy, de nagyobb, satás ssd-t akár a legolcsóbb verzióból, aminek a sebessége nem esik be 10-20 giga környékén (pl. patriot p200), és a régiről telepítesz, meg hagyod azon az OS-t, akkor azok se sokkal fognak lemaradni. ha meg steam és társai, akkor 1 gigabites net mellett is gyakorlatilag lényegtelen. jelenleg alzával kuponozva a p200 512-es változata kb. 13e környékén beszerezhető.
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58512 üzenetére
Igen, ma már kicsivel többért kétszer akkora tárhelyet kapsz. Ezért próbáljuk az embereket lebeszélni, hogy olyan SSD-re menjenek, ami min. 5-10 évig vagy örökké megy, meg hogy 1000+ TWB-t bírjon. Hamarabb fogják lecserélni, mert kell a nagyobb tárhely, ami olcsóbb is lesz.
Emlékszem, hogy nem egészen 2 éve még ilyen 120 gigás 850 EVO-kat vettek az emberek a mediamarktos akciókban, és mindenki döngette a mellét, hogy neki azért kell, mert az 5 év gari. Már egy év múlva jöttek a topikba vissza, hogy lecserélnék, mert kell a nagyobb tárhely. Szerintem most már 2 év után mindenki lecserélte a 120 gigásokat. Így viszont értelmetlen volt extra felárat az 5 év garis, drágább modellbe beleölni, olcsóbban vehettek volna 3 év garis modellt, amit épp úgy lecseréltek volna, de legalább kevesebb pénzt ölnek bele.
A legjobban azt szeretem, mikor jönnek kétségbeesve, hogy 5-10 TB után esett az SSD kondíciója 1 év alatt 91%-ra. Kiszámoljuk nekik, hogy ilyen ütemben még kb. 10 évig húzza, hümmögnek, hogy nem jó, mert kopik meg izé, meg különben is a HDD-jük 8-10 éves, és még 100%-os kondíciójú. Aztán lecserélik 2-3 év múlva az SSD-t, amikor még mindig csak kb. 30%-ot használtak el maximum belőle. De azért aggódnak, hogy nehogy sok írás legyen rajta, inkább rakják át a böngészőcache-t, meg a swapot meg mindenfélét a lassú HDD-re.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58500 üzenetére
A Lenovo szerviz keveri a dolgokat. Netes képen látni, a bekeretezett részen, hogy csak egy csavarhely van az SSD-nek, az csak M.2 lehet, az mSATA-snak két csavarja lenne.
Illetve az M.2 nem csak gyorsítótárnak funkcionál, legalábbis én ilyen megkötést nem olvastam a gépről. Persze attól még lehetséges lehet, de ilyen gyorsítótár only funkció tényleg csak az mSATA-soknál szokott általában lenni, így nem tartom valószínűnek.
Az optikai meghajtónál ne vegyed biztosra a SATA1-et. Lehet SATA2-es a foglalat is mögötte. A lényeg, hogy korlátozott lehet, nem szabad SATA3-as szintre számítani, ergó ha oda SSD-t tesz valaki, akkor az a SATA3 sebességet semmiképp nem tudja majd magát kifutni.
A fószer keretét meg mindenképp kéne tudni. Mert lehet a keretébe beleférne az 512-es is, csak ő hiszi, hogy 256-osat tud megvenni. Azt értem, hogy úgy gondolta, hogy a 256-os is elég lenne már neki, de ha belefér anyagilag akkor miért ne legyen nagyobb?
-
gerner1
nagyúr
válasz Piftuka #58481 üzenetére
Nekem (azonos notiban) 256 -os Transcend van (TS256GMTS430S). A notinak ez a portja SATA -s de maga a slot: NGFF, és nem mSATA... Nagyobbat is simán kezel. Nálam arról fut a rendszer, önállóan. Egy bő év távlatából (0-24h -ban megy a gép), nekem, eddig, semmi gondom vele. A többi belső porton pedig, HDD -k. Azt érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb notiban (így ebben is...), az optikai meghajtó csatolója -az alaplapon- SATA1 -es.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #58481 üzenetére
Ebbe a gépbe nem mSATA való, hanem M.2 SATA 2242-es méretben. Nagyjából ezek közül tudsz választani, ezekből nekem 23k-ért a Transcend 430S 512 gigás tűnik a legszimpatikusabbnak. Esetleg az alza.hu-n is megnézheted, hátha valami kuponnal kihozható olcsóbbra ott.
De én inkább a HDD helyére tennék bele szabvány 7mm magas SATA3 SSD-t, abból van jó áron rendes választék, szerintem ebbe a gépbe tökéletes egy olcsó WD Blue 3D 500 gigás, az MX500 nem tudom mennyire melegedne benne. Esetleg 860 EVO. Pénzbeli keretet és felhasználási kört nem írtál.
A HDD meg áttehető lenne az optikai meghajtó helyére, egy optibaybe.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #54426 üzenetére
Elvileg szeptember környékén szoktak kijönni az új modellek, nem csak SSD-ben, de mindenféle új hardverben, de ez is gyártófüggő, ki mikor hozza ki. A Samsung 870-es szerintem még idén meg fog jelenni, a Crucialnál nem tudom, hogy frissítenek-e az MX sorozaton legalább.
Még az is elképzelhető, hogy a SATA vonalat nem fogják frissíteni idén a gyártók, hanem újabb olcsósított 3D QLC NVMe-kkel jönnek ki.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #53775 üzenetére
Az, hogy eltünedezik az SP920 a BIOS-ból, az nem a NAND miatt van, hanem a vezérlő/firmware miatt. Azt is elismerem, hogy a 72 TBW átlag felhasználásra több mint elegendő, csak példának idéztem a számokat. Tényleg az 5 év gari és az olcsó ár lehet az, ami mellette szólhat.
A Samsung QVO-val sincs baj, de egyelőre nagyon új modell. Nem tudni merre tartanak ezek a 3D QLC-s modellek, a jövőben megjelenők közül lesznek-e jobbak, mennyire lesz gyors a fejlődés, mik lesznek vele a tapasztalatok. Az biztos, hogy már most inkább vennék QVO-t, mint SP920-at.
-
Ribi
nagyúr
válasz Piftuka #53790 üzenetére
"No, de az csak egy "ergya" QLC-s SSD.... gondolom megfelelő lehet annak, aki "minden mindegy" alapon a legolcsóbb megoldást keresi."
Igazad van, nem csak a QLC-t fikáztad le, hanem azt is aki ilyet vesz. Mert ez az írás pontosan kimeríti a szó jelentését.
MLC és TLC is az olcsósítás jegyében született, pont emiatt megfizethető most az SSD és nem kerül min 4x annyiba.
Légy olyan tündér és írd le, hogy hol olvastál a QLC meghibásodási arányáról?
Amúgy : "tény, hogy a feltételezhető meghibásodási" el kellene dönteni, hogy tény, vagy behasalt kitalálmány.
Értem én, hogy van véleményed, de ezt ne totál alaptalan dolgokkal próbáld bizonygatni. Köszike. -
nagyúr
válasz Piftuka #53791 üzenetére
Másfelől... hát nem éppen így működik ebben a topic-ban is az "Ajánló" fejezet?
Nem, éppen nem így működik, mivel ebben az esetben egy külföldi írásra történő hivatkozás alapján lesz elismételve a tény!
Félre ne értsd, Frawly kolléga biztosan jó írást olvasott, bízom is az értékítéletében, sokat szoktunk eszmét cserélni más szaktopikokban, viszont időnként vannak vesszőparipa-szerű mondásai meg emleget erdőben járkáló kopasz emberek videóit is .....sokszor naponta leírja, hogy az UEFI kell, mert az a jó.....egyszóval rajta kívül senki nem tudja hol olvasta ezt a tényt.
Így az elv sérül, mert nem sokan mondanak valamit tapasztalat és rengeteg különböző írások alapján, hanem sokan ismételgetik gyakorlatilag ugyanazt a számomra ködös külföldi írás alapján. Remélem átment a különbség érzékeltetése!
Emellett Frawly szaki meg a többiek, akik itt szakik, nagyságrendekkel jobban értik az SSD-k csínját-bínját. Én csak műkedvelő laikus vagyok. De ugye ahhoz csak értek, hogy keletkezhetnek a téves tények!
Különben meg minden SSD-met itteni ajánlások alapján vettem....még azt is, amit napokon belül ki kellett cseréltetnem más tipusra! Teljesen meg vagyok elégedve az ajánlásokkal, csak hát sok hsz-t elolvasok, amiatt is látom, mikor mehet félre a dolog.Itt a 20*1 nem ugyanaz, mint az 1*20
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
PandaMonium
őstag
válasz Piftuka #53776 üzenetére
"No, de az csak egy "ergya" QLC-s SSD.... gondolom megfelelő lehet annak, aki "minden mindegy" alapon a legolcsóbb megoldást keresi. (És nyilván örül, ha olyan szerencsés, hogy évekig gond nélkül használja.)"
Ugyanúgy 3 év jótállással árulják, mint az SP920-at, read/write teljesítményben sincs igazán különbség ahogy láttam. Akkor mégis milyen praktikus különbség van a kettő között, főleg ha az SP920-ba leselejtezett vezérlők kerülnek?
What I cannot create, I do not understand
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #53465 üzenetére
Gondolom a 860 Pro esetében a Samsung belátta, hogy a 10 éves gari túl hosszú, valaki cseréltetni akarja 9 év után, nem is tudnak cseredarabot adni, addigra se gyártani nem fogják, se készleten nem marad már. Szerintem értelmetlen is, 10 évre előre tervezni akármilyen háttértárral felesleges. Az SSD-k még sokat fognak fejlődni. Meg ki is egyensúlyozták a döntést, mert a gariidő ugyan a felére lement, de a TBW limit meg kétszeresére nőtt. Ez inkább azoknak kedvez, akik sokat írnak rá. Aki meg keveset ír, az eddig sem Pro-t vett.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #53461 üzenetére
Az első kettő 3D TLC, a harmadik 2D MLC. De az, hogy MLC nem sokat jelent a Silicon Power esetén sem, sok gyártó csinálja, hogy megvesz selejt TLC NAND-ot, ami MLC-ként hasznosít újra, azaz az SSD vezérlője MLC-ként használja, utóbbinak nem kell olyan jó minőség, mivel csak 4 jelszint kerül letárolásra, kiolvasásra 8 helyett, ami technikailag egyszerűbb, nem kell hozzá a NAND-nak olyan jó specifikációkkal, tűréshatárokkal rendelkeznie. Eljátszott ilyen az Adata az SP920-nál, meg a korai SSD-k közül a Kingmax, Kingfast és hasonló márkáknak is voltak MLC-s meghajtóik, amik nem voltak valami megbízhatóak, annak ellenére, hogy MLC-sek voltak. A nép meg azt hiszi, hogy MLC és milyen jó. Nem azt mondom, hogy nem előny, ha valami MLC-s, de nem szabad vakon csak a NAND alapján dönteni, az íráslimit, gariidő, megbízhatóság híre, terméktámogatás legalább annyit kell számítson.
Ráadásul a netes infóknak azért sem szabad felülni, mert pár gyártó eljátszotta azt, hogy eleinte egy modellt MLC-vel hirdetett és hozott ki, majd szép észrevétlenül elkezdett egy újabb szériát TLC-ként kihozni belőle, de úgy, hogy erről nem tájékoztatott senkit, és jó sok idő eltelt, míg ezt valaki észrevette, publikálta.
Ezeket így kb. azonos áron ebben a sorrendben venném meg, ahogy írtad. Az Ultrát azért, mert a legnagyobb tárhely van rajta, a Plextort azért, mert a három közül abban bíznék leginkább minőségre.
@turbokappa: azért nem csak az írásterhelhetőségnél számít, ha valami MLC-s, hanem pl. a NAND sebességénél is. Bár ez is határeset lehet, mert egy MLC-s SSD valami régebbi, gyengébb vezérlővel, és kevés cache-el lehet lassabb, mint egy újabb, jobb vezérlős, jobb garbage collection algoritmussal rendelkező, komolyabb cache-es 3D TLC, még ha a NAND nyers sebességtudása azon kisebb is. Ez egy elég sok tényezős játék, nem lehet csak a NAND alapján dönteni.
-
lenoma
aktív tag
válasz Piftuka #52743 üzenetére
A Crucial mx500 sata 3-as is melegszik, nem csak az m.2-es?
Kingmax-al mindig pórul jártam. Csak Kingmax-ból "sikerült" gyárilag hibás új ramokat kifognom.
Illetve pár hete Kingmax ddr2 1066Mhz-böl sikerült kifognom azt a nagyon ritka verziót ami csak cl6-on képes elindulni cl5-nél még 800Mhz-en is kékhalál bármit is csinálok, még 2,1V-on is. Pedig tuning ramként hirdette a kedves eladó. -
Frawly
veterán
válasz Piftuka #52683 üzenetére
Szerintem elírtad, 860-ast akartál írni a 960 helyett. A 960 lényégben felső kategória NVMe-ből is.
Igen, ez szerintem is aggasztó, hogy kiesett az összes Adata, gond van néhány Kingstonnal. Melegedés miatt nem tudom, hogy ajánljam-e az MX500-at, annyi panasz van rá, hogy 80 meg mit tudom én hány fokos. Így meg csak a BX500, UV500, 545s, 860 EVO marad.
Illetve ott van még a Plextor M8VC, amit elkezdhetnénk ajánlani. Ennek régebben az ára volt akadálya, de ahogy nézem, eléggé lement, már egész jó árban van a 256-os a maga 17k-s árával, de akkor már semmi nem indokolja, hogy valaki 19k környékén ne 860 EVO-t vegye inkább helyette. Mert még a Plextor az a gyártó, aki eddig még nem kóklerkedett az SSD-ivel. A régebbi NVMe-ik melegedtek, de azok a brutális teljesítmény miatt, egyéb problémát nem hallottam még az SSD-ikkel kapcsolatban. De tapasztalat meg semmiképp nincs az M8VC-vel.
Főleg az Adaták kiesése a legnagyobb baj, mert azoknak elég erős volt a speckója, és árban is nagyon jók voltak, nagy űrt hagytak maguk után.
Ha ilyen ütemben szelektálódik tovább a piac, akkor tényleg csak a Samsung marad, tekintve, hogy az ára annak is nagyon leesett, így már nem csak a minőséggel nyer, hanem árban is nagyon megszorongat mindenkit, senki nem fogja néhány ezressel olcsóbban a megbízhatatlan drive-okat venni. Akkor a topikra sem lesz szükség, nyitnak a házigazdák egy „SSD-ből csak Samsungot vegyél” című topikot, amit zárni is lehetne ezzel együtt.
Tényleg nem értem mi olyan nehéz abban az SSD gyártásban, hogy csak két szem gyártónak megy rendesen. Nagyon ciki. Most vagy a gyártástechnológiát olcsósították túl (illetve kénytelenek így tenni a szoros árverseny miatt), vagy csak ennyire kóklerek.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #52539 üzenetére
Nyilván a HDD-knek megvan még a létjogosultsága. Filmek, telepítő iso-k, zenék, torrent, stb. tárolására több tera méretben teljesen jó, olcsó, ebben a műfajban még az SSD nem versenyképes vele, kell ehhez még pár év.
De én pl. jó ideje csak notikat használok, és teljesen elhagytam a HDD-ket, már csak külső meghajtónak használom őket néha napján archiváláshoz. Amúgy csak SSD-ket használok a mindennapokban, nem akarok laptopban kerregő, rezonáló, rendszert esetleg belagoló mechanikus háttértárat, ami még mechanikai behatásokra is érzékeny. Asztali gép az más, ahol van egy csomó hely háttértáraknak.
-
Raymond
félisten
válasz Piftuka #52539 üzenetére
Nem annyira vad a helyzet mint latszik. A regi m4-et 2012 December vagy 2013 January vettem 260EUR-ert, valami fura akcio volt akkor nem tudom miert. Az MX200 ingyen maradt ram cegbol, az MX300-at 2016 juniusban Cyberweek vagy mi alkalmaval vettem 130EUR-ert mielott az arak aztan szepen felmentek. A 970 EVO pedig 199EUR volt azt hiszem most BF idejen.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Raymond
félisten
válasz Piftuka #52526 üzenetére
"Ha ez így megy tovább, hamarosan a merevlemezek helyett, inkább 1-2 TB-os SSD-ket lesz érdemes az asztali számítógépbe építenie az átlag felhasználóknak. "
En ezt megleptem amikor majdnem 3 eve (2016 aprilis) az uj gepet osszeraktam. Abba mar csak SSD kerult - egy uj Crucial MX200 500GB es egy Crucial m4 512GB a regi gepbol. Aztan jott hozza kesobb egy Crucial MX300 750GB es tavaly ev vegen egy Samsung 970 EVO 1TB.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Graphics
Jómunkásember
válasz Piftuka #52526 üzenetére
Igen, szépen ballagnak lefelé az árak, én még kicsit várok, mert laptop váltáson töröm a fejem, viszont tárhelynek is már csak SSD-t szeretnék, hogy nyugdíjba küldjem a régi vinyót.
Igazából már nem dolgozok annyi fájllal, mint régebben, így már egy 500-as modell is jó lenne.
HDD-t csak a házi szerverben használok, mert ott limitálja a gigabites háló a sebességet, így teljesen felesleges lenne.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #52488 üzenetére
Az SU900 papíron nagyon jó SSD, nem csak az 5 év gari miatt, de a topikban két ember is vett, mindkettőnek indulásból szektorhibás volt, egyiknek cserélték gariban szintén SU900-ra, az is szektorhibás volt. Meg úgy általában rossz a híre az Adatáknak. A legkevesebb gond az SU800-zal volt, de azt is kockázat megvenni.
-
Frawly
veterán
válasz Piftuka #52472 üzenetére
A 860 EVO nem sokkal drágább, mint az MX500. Igazából az MX500-nál sem tudjuk, hogy melegszik-e, csak annyit, hogy magas hőfokokat mutat. Ahogy a kolléga írta felettem, senki nem ellenőrizte kézrátétellel, hogy tényleg olyan meleg-e. Vagyis rémlik, hogy talán egyetlen emberke próbálta, neki kézrátétellel nem tűnt melegnek, innen gyanítom, hogy csak a szenzor mér félre.
A T440-be M.2 2242-ből csak a Transcend MTS420 (olcsóbbik, 3D TLC) vagy MTS400 (drágábbik, MLC) amit érdemes bele venni.
Ha meg a HDD helyére veszel SSD-t, akkor meg 860 EVO. Ha esetleg olcsóbb kell, akkor Intel 545, vagy BX500, esetleg ha nagyon átlag felhasználás, akkor UV500. Ha nagyon kicsi a büdzsé, akkor A400. Esetleg ha kockáztatni akarsz, akkor Adata SU800, de akkor már azzal kockáztatnék inkább, hogy az MX500-at veszem meg.
-
MaxxDamage
félisten
válasz Piftuka #52466 üzenetére
Ilyenre gondolsz? [link]
Nekem volt (B350F Gaming lapba és X470 Taichi Ultimate lapba is) melegedési gondom volt vele és 3-4TB írás után 98%-s HDS-ben (írást azt nem sokat bír). Amúgy gond nélkül üzemelt. (50+ fok tempet. leszámítva)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Asszociációs játék. :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fizz.hu - vélemények, tapasztalatok
- Milyen monitort vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest