Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
sajnos pár hete beköltöztek bad sectorék az 500GB-os elég régi HDD-re, két napja pedig a 120-as Samsung 840 adta be a kulcsot. HDD-t nem akarok venni megint, az van a NAS-ban pont elég, viszont nagyon megcsappant az elérhető tárhelyem, úgyhogy valamit kellene venni. szóval 480-512GB-os SATA 3 SSD-t keresek, játékok mennének rá elsősorban, meg mindenféle random adat, semmi professzionális felhasználás.
Samsung 860 EVO 500GB-ot és Crucial MX500 500GB-ot néztem, van valami, amire ezeken kívül érdemes lenne rákukkantani?
config az adatlapomon, ha kellene.
köszi
-
Frawly
veterán
válasz
makoss #50947 üzenetére
Nem tudni. Arra tippelek, hogy most egyelőre nem fognak tovább esni, már így is rengeteget estek egy év alatt, majd most jöttek a Black Friday meg decemberi, karácsonyi akciók, így már annyira lent vannak az árak, amennyire csak lehet. Esetleg jövőre tovább eshetnek az árak, ha a gyártók kihozzák az új termékvonalakat, felfrissítik a meglévő kínálatukat.
-
Frawly
veterán
válasz
Chriss #50934 üzenetére
Próbáld meg. Elvileg mehet, de a bootolás kérdéses lehet. Háttértárnak viszont mindenképp lehet használni. Gyorsabbnak elvileg gyorsabb, mint a SATA-s, de nagyban függ attól, hogy konkrétan milyen SSD-ről van szó, gyártó, modell.
(#50942) nemethchek19: igen, ajánlott. AMD-seket intjük óvatosságra, mert náluk lehetnek kompatibilitási gondok vele.
-
King Unique
titán
válasz
Teasüti #50929 üzenetére
Ha USB alapon keresel ilyet, akkor eleve USB 3.1 Gen 2 eszköz (külső SSD) és port (gépen) kell ehhez. A mások által is említett Samsung Portable SSD T5 opció lehet, de annál is inkább a szekvenciális olvasási sebesség az, ami eléri az 550 MB/s értéket (teszt). Illetve az hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet, hogy kinél milyen lesz a sebesség. Egyébként vannak az előbbinél gyorsabbak is USB 3.1 Gen 2 alapon, mint pl. a SanDisk Extreme 900 Portable SSD, aminek a tesztje is szemlélteti ezt. Ez már képes kb. teljesen kihajtani az USB 3.1 Gen 2 szabványt, de ezt is RAID 0 megoldással, mivel 1 db SATA3-as SSD önmagában eleve kevés hozzá. A T5 is emiatt tud "csak" annyit, illetve annál elvileg maga az USB-chip is csak SATA 6 Gbps alapú.
Másik opció a Thunderbolt 3 lehetne és pl. a Samsung kínálatában is van már ilyen X5 Portable SSD néven. Ez már elég komoly értékeket tud köszönhetően a benne lévő NVMe SSD-nek [teszt]. De egy ilyen eszköz nyilván eleve nem olcsó és az adatátviteli sebességét kihasználni is csak akkor tudnád, ha van Thunderbolt 3 port a gazda hardveren.
-
nemethchek19
aktív tag
Samsung 860 EVO 250GB M.2 SATA3 ajánlott? Nem látom az összefoglalóban.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti #50935 üzenetére
Visszavonom. Találtam egy listát a gyártó által ajánlott eszközökről, amin rajta van a T5 is. Ha ők mondják, akkor jó lesz.
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
A lassú 1TB-os HDD mellé szeretnék, egy 120Gb-os m.2-es megbízható normális sebességre képes SSD-t. Szerintem a Sata elég, az nvme nem szükséges. Csak a Windows lesz az SSD-n meg kisebb általános felhasználásra való programok. Nagyobb méretű szoftverek pl. játékok a HDD-re lesznek telepítve.
120gb igazából elég a rendszernek, de ha 250gb-ból van valami best buy, akkor az is jöhet.
Laptop típusa, amelyikbe be lesz szerelve: HP Pavilion 15-bc400nh
Párhuzamosan tud két sata eszközt lekezelni?
Mit ajánlotok?
-
Chriss
csendes tag
sziasztok
Kaptam egy M2 pcie 2280 as ssd t viszont csak asztali gépembe tudnám belerakni. Most egy gigabyte H77 alaplapom van. Ebbe egy M2 pcie adapterrel tudnám használni? Gyorsabb lenne mint egy sima sata ssd?
-
Beni2360
félisten
válasz
Frawly #50930 üzenetére
Ja netezésre, hálózat kezelésre, és időnként egy BD lemez kiírásra bőven elég lesz. Az 1 TB vinyóm meg marad egy külső házban.
Igen az elelőző lapiban volt HP pav.6-ban de ott valamiért , gondolom a rendszer nem igazán volt a helyzet magaslatán, nem volt az igazi. Itt csuda gyors.
A régibe meg tettem egy 5 órás fúria 128Gb és az most ott szuperül müxik, gyors. -
Frawly
veterán
válasz
Teasüti #50929 üzenetére
Lehet, hogy van, de én nem ismerek. Leggyorsabb, amiről tudok, az a Samsung T5, de az csak 540-et tud.
Viszont meg kell nézned a portot is, mert attól, hogy Type C, még nem tudni USB hányas. Ahhoz, hogy ilyen 550 MB/sec-es sebességet kihajtás, USB 3.1 Gen2 10 Gbps csatoló kell. Ha csak USB 3.0-ás van, máris elérhetetlen lesz az 500 MB/sec is.
-
Teasüti
nagyúr
Sziasztok!
Ismertek olyan hordozható meghajtót, ami type-c porton keresztül képes 550 MB/s sebességgel írni? -
Frawly
veterán
válasz
Beni2360 #50920 üzenetére
Csak netezésen meg OS-en nem sokat gyorsítana, de olyan nevetségesen olcsó, hogy ennyiért legalább kipróbálod az NVMe élményt, szóval miért ne. A tesztek, amiket néztem, nem is húzzák le, igaz DRAM cache nélküli meghajtó, de valami Host Memory Buffer miatt a rendszer RAM-ot használja helyette. Sebességre ennek ellenére a drágább WD Black szintjét hozzá. Jó, az ilyen Samsung 970 EVO és Plextor M9PeG-hez képest nincs sehol, de a sima SATA-soknál meg mégis csak gyorsabb.
Az a 99 dollár lenne a reális ára, ilyen nagy akcióban érdemes rá lecsapni gari nélkül is.
-
Frawly
veterán
Kösz a visszajelzést. Akkor jól tettük, hogy az SU800-at sem ajánlgatjuk. Kár érte, mert amúgy az SU széria árban jó, sebesség- és kompatibilitásproblémája nincs, kellően magas a TBW, megfelelő a szoftveres támogatottság. Csak hullanak. Nem tudom az Adatának ebben mi a jó, hogy sorban tolja ki mindegyikből a hibás szériát. És még azt sem lehet mondani, hogy tesztelésre nem költenek, mert pont az SU-k érkeznek úgy gyárilag párszáz GB írással, hogy meg vannak járatva. Szerintem felvásároltak valami olcsó selejtes NAND-ot, és nem akarják bebukni, próbálják elsütni, de ez hosszú távon nagyon presztízsbeli kárt fog nekik okozni, mintha most kidobnák az egészet.
-
-
dugo_
veterán
válasz
MaxxDamage #50923 üzenetére
50°C az egyáltalán nem meleg. Gen.2 x5 nem létezik.
Csak az M.2_1 fogad SATA SSD-t, a másik M.2_2 csak PCIe-t, így nem tudod átrakni. Oda PCIe NVMe kell, pl. Samsung 970 EVO, ami még ennél is jóval melegebb lesz, függetlenül a slot helyétől. -
Sziasztok,
Jelenlegi SSD-m egy Crucial MX300 525GB M.2 SATA3 CT525MX300SSD4 amivel elégedett is vagyok, de az a gondom vele, hogy VGA alatti slotban van és ha a VGA megy, akkor az SSD is 50 fok fölé melegszik. A lapom tartalmaz még1 M.2 portot, oda milyen SSD-t lehet rakni és mi az ajánlott? (felső kategóriában keresve)
Ahogy nézem, amit most használok (port) az Gen.3 x4
az alsó (2.-ik slot) az meg Gen.2 x5 amit tud csak?
Ezek szerint oda nem érdemes rakni semmit? (M.2 PCIe) /ilyen SSD-t sose használtam, így tapasztalatom nincs ezzel kapcsolatban./ -
Upo
addikt
válasz
Frawly #50843 üzenetére
Ha már Adata SU800, a szeptemberi 40+ gép vásárlásból tegnap döglött be a harmadik SU800 (250GB). Gyanús hogy lesz még, ezek is kék halálozással indultak, jórészt ntfs.sys-el. Újrahúzás után még mennek egy darabig, de 3 kész, és most is van 2 amit épp telepítek újra.
Persze a 2 héttel előbb jött 70+ gépben a 860pro-k tökéletesek, nem is tudok róla hogy léteznek... -
Beni2360
félisten
Érdeklődnék ezen SD után: HP EX900 250G M.2 NVMe SSD 250 GB és egy acer aspire lapiba menne op rendszerre. Csak netezésre , semmi játék.
-
makoss
veterán
válasz
Frawly #50902 üzenetére
És van amúgy normális hűtő ami ajánlott ezekhez az m.2-es SSD-khez?
Valami olyan kéne ami elég jól lehűti!
Vagy egy topik ami ilyen hűtőkkel foglalkozik
Az adatlapomon ki van írva milyen 3 db házventit használok, kettőt előre, egyet hátra.
Amúgy pont pofára kapná, ha bordásról lenne szó, szépen kifújná a meleg levegő t a bordák közzül.... -
Dr.Én
veterán
Hali
Op rendszer alá CRUCIAL MX500 M.2 500GB vagy SAMSUNG 860 EVO M.2 500GB??
Win 7 menne rá, pár játék.. Programok.. -
Raymond
titán
válasz
Viiktor1989 #50916 üzenetére
A Samsung Magician mit ir?
-
Viiktor1989
aktív tag
Hahóó.
Van egy 2 napos 860 Evo 500 gigás SSD-m. A probléma az,hogy játék telepítés közben belassult a gép és le is állt hibával a Windows. Azóta a HDD Sentinel 82% teljesítményt ír ki rá. Mit tudok ezzel csinálni ? : -
dugo_
veterán
válasz
Shokkolo #50912 üzenetére
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/MAXIMUS_VIII_HERO/E10343_MAXIMUS_VIII_HERO_UM_WEB.pdf
Pedig gyárilag benne volt, 14. oldal:
Ha nincs meg, akkor venni kell.
Pl.: https://www.amazon.com/GutsParker-M-2-Standoff-Screw-Drives/dp/B06XBG1783https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=asus+m.2+screw&_sacat=0&_sop=15
-
Shokkolo
addikt
Asus Maximus Hero VIII (z170).
Ilyet sehol nem találok...@Frawly
Lehet, hogy meg tudnám barkácsolni, de nem okos ötlet.
Relatív "magasam" kell legyen az SSD a lap fölött (kb 3-5 mm-re), azért kéne alá a "távtartó".
Ha csak egy sima csavarral lefogatom akkor ugyanúgy feszül az SSD.
Nem akarom -
Frawly
veterán
válasz
Shokkolo #50909 üzenetére
Nézelődj eBay-en. Az M2x3mm csavar kéne hogy jó legyen bele.
Ha nem jók a HDD csavarok, próbálj meg valami elfekvő laptopból kölcsön venni addig, azokban szoktak lenni M2-es csavarok. De alaplapfüggő is lehet, hogy milyen magasan van az M.2 csatoló, sok alaplapnál speciális pöcök is tarthatja az M.2 SSD-t.
Vészesetben egy másik gépből próbálj olyan nagyobb méretű csavart kivenni, amivel a tápot szokták odacsavarozni, hátha az jó lesz. Magán az SSD-n a kivágás vagy csavarlyuk az mindig nagyobb egy kicsit, hogy többféle csavar is jó legyen bele, legyen tűrése.
-
Frawly
veterán
válasz
Shokkolo #50907 üzenetére
Elvileg valami M2-es 3mm-es csavarnak hívják, aminek semmi köze nincs az M.2 foglalathoz, nem azért M2 a neve. De bármilyen csavar jó lesz, mondjuk amivel HDD-t csavaroznál be. Kukázz ki egyet valami régebbi gépből. Egyébként ezt nem is értem, hogy a gyártók most egy darab csavaron spórolnak egy 30-40-80 ezer forintos SSD esetén.
-
Shokkolo
addikt
Sziasztok,
Megjött végre az m2 SSD-m, de az arcomra is fagyott a kezdeti mosoly.
Az alaplapomhoz nem adtak gyárilag "közcsavart", így nem tudom rögzíteni.
Lehet olyat valahonnan rendelni?Kerestem de nem sok szerencsével.
-
Frawly
veterán
Az alaplapodon nincs M.2 csatlakozó. Vagy PCIe-os M.2 kártyát veszel bele (és abba csatlakoztatod), vagy a Samsung 970 EVO helyett Plextor M8PeY vagy M9PeY SSD-t veszel, ezek normál PCIe foglalatba mennek bele. Akármelyik megoldás mellett is döntesz, az alaplap lehet továbbra sem fog tudni róluk bootolni. Nem biztos, hogy ragaszkodnod kéne az NVMe-hez, felhasználásfüggő, hogy mennyivel éreznéd gyorsabbnak.
-
Zroo
csendes tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy van egy asrock b75 pro3m alaplapon és szeretnék venni bele ssd-t. Van benne egy régi lassú fajta (ocz agility 3), viszont most néztem h a Samsung 970 evo elég gyors lenne és nem tudom h támogatja e az alaplap, nem találtam sehol említést róla.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
Zoli -
CsyGaBiKa
tag
Sziasztok? Adata SX8200 vagy 970 Evo 250 Gb-os lenne megfelelőbb egy MSI B450 Tomahawk lapba? A sebesség nagyjából egál, inkább arra lennék kíváncsi melyik üzemel alacsonyabb hőmérsékleten illetve, melyik mondható tartósabbnak, garancia nem érdekel, ha tönkre megy, az már eleve bukó, z nem olyan nagy tétel, hogy még drága pénzen küldözgessem, akár külföldre is, ha oda szól a garancia.
-
Frawly
veterán
válasz
makoss #50901 üzenetére
Csak akkor számít sebességügyileg, ha az SSD olyan forró lesz, jóval 70 fok fölött, hogy visszaveszi a sebességét, ez a throttling nem tudom a Samsungnál hány fok felett jön el. Ennek ellenére mindenképp érdemes rendesen hűteni, akkor is, ha a sebességét nem érinti. Az élettartamnak csak jót tehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest