- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
-
Oldman2
nagyúr
A mostani gépemben (épp gépcsere előtt állok), van egy 256 GB-os mSATA SSD, amire a HDSentinel ezt mondja:
Teljesítmény: 100%
Kondíció: 98%
Összes írt adatmennyiség: 3,27 TBKérdésem az lenne, hogy az a 3,27 TB sok vagy kevés? Egyáltalán van-e jelentősége?
Az SSD csere fordult meg az elmémben...
-
Raymond
titán
válasz
customer114 #43091 üzenetére
Szerintem igen. Uj, garis, MLC-s...
-
Raymond
titán
válasz
customer114 #43089 üzenetére
Minden az artol fugg. Az irasi sebesseg aranylag lassu mert enterprise termekkent a konzisztenciara "gyur" a firmware.
-
customer114
őstag
Sziasztok,
Intel 730-as SSD-ről nem esett szó lassan egy éve. Egy ilyet tervezek venni bontatlan, 240 gb-os változatban.
Ajálnott még ez a típus?
Köszönöm
-
rdanii13
tag
Sziasztok!
Milyen ssd-t ajánlanátok 512GB vagy 1TB méretben?
Sata3 vagy M.2 igazából mindegy Mostani HyperX Savage 250GB sata3 teljesen jó csak kicsinek bizonyult.
Árban 60-80k amit rászánnék. Alaplap: https://www.asus.com/hu/Motherboards/H170-PRO-GAMING/ -
inf3rno
nagyúr
válasz
Raymond #43086 üzenetére
Azzal néztem. Közben csináltam másik accountot, mint micron team member, de azzal se lehet lerántani. Gondoltam egyébként. Kell valami adminnak jogkört adni, hogy le tudjam. Innentől ez felejtős, hacsak nincs valakinek Micron-nál vagy azt ő meghajtóikat használó cégnél dolgozó ismerőse.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Raymond #43084 üzenetére
M506-ot ír. Az nem tudom minek felel meg. Én customer-ként regisztráltam, úgy nem engedte. Lehet, hogy megpróbálok később valami szervizesként regisztrálni, hátha úgy le tudom tölteni. Bár szerintem kicsi az esély rá az eddigiek alapján, hogy valami publikusan regisztrálható accounttal le tudom tölteni. Tutira kell valami extra jogkör, amit nem osztanak csak úgy.
-
-
Barret001
addikt
Hali! Végül is ez az ssd lett megvéve (jó drágán) : ADATA sp580 240gb És a mért értékek:
Öreg I5-ös gép szürke sata portban mérve.
-
Zahze
csendes tag
Sziasztok.
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
15-25k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
120GB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
HP Probook 430 G4, M.2
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
3-5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
ÁtlagosEddig ezt néztem ki, ez mennyire ajánlott ?
(függetlenül hogy a listába nem szerepel) -
sonaj0203
aktív tag
válasz
King Unique #43077 üzenetére
Köszönöm, hogy így is segítettél elnézést kívánok
-
Frawly
veterán
A Windows 10 mp-es betöltődése nagyságrendileg oké, bár egy ilyen gépen illene 6-8 mp között lennie. Az viszont gáz, hogy a BIOS ilyen sokáig rágódik a booton. Szerintem menjünk át ezzel a Flash SSD topikba. Addig is nézd meg, hogy UEFI módban lett-e telepítve a Win10, és a BIOS-ban is UEFI boot van-e beállítva. Egyébként ja, a SATA3-as SSD-vel jobban jártál volna, nem a SATA3 sebessége miatt, hanem azt később könnyebben tetted volna át akármilyen gépbe, és olcsóbb is, meg nagyobb a választék a sima SATA-sokból, mint az mSATÁ-sokból.
-
King Unique
titán
válasz
sonaj0203 #43075 üzenetére
Ha vadi új az SSD, akkor particionálatlan és nyilván utóbbit kellene vele csinálni. Először inicializálni kell a lemezkezelőben MBR / GPT szerint, majd létrehozni az új kötetet és ott pl. NTFS-re formázni. A GPT egyébként csak 2 TB felett, illetve a Windows UEFI-s telepítésénél (rendszerlemez) kötelező. Maga a lemez pedig maradjon alaplemez és nem kell piszkálni a dinamikus opciót!
Egyébként az ilyen kérdéseknek valóban nem itt a helye, hanem eleve inkább a Flash SSD topikba valók. Sőt, mivel nem kifejezetten SSD témáról van szó, ezért a Windows 10 topikban is meg lehetett volna kérdezni.
-
sonaj0203
aktív tag
Előre bocsátom, hogy "lámának" tűnő kérdést szeretnék feltenni, kéretik nem bántani nagyon.
Szóval vettem egy m.2 ssd-t 256 gb (MZNTY256HDHP (CM871a) Samsung), az Asus Rog gl552jx, Win10-es laptopomba, a megfelelő helyre be is aplikáltam. Az eszközkezelő/lemezkezelő látja is, a fájlkezelőt megnyitva viszont nem látom új lemez/meghajtó/cserélhető akármiként sehogy.
Kéne formázzam?
Hogyan mire?
Ilyen lehetőségek vannak hogyaszongya: konvertálja dinamikus lemezzé vagy konvertálja GPT lemezzé?
Kérem a nagyérdemű szíves segítségét!!
Köszönöm
Elnézést a zavarásért -
Raymond
titán
Tudom, tudom, most beszeltuk meg hogy nem kell az NVMe mert sima hasznalatban nem vagy alig eszreveheto a kulombseg egy sima SATA-hoz kepest, de ez azert finomnak nez ki:
"...the XPG SX9000 is an NVMe SSD that connects to PCIe 3.0 x4 by way of an M.2 socket....in sequential workloads, the drive should read at up to 2800 MB/sec and write at 1450 MB/sec. Adata also specs the drive for 310K IOPS on random reads and 240K IOPS on writes...the XPG SX9000 would be using Toshiba's planar MLC flash, and that a 3D TLC version would come later. The drive on display today is the MLC flash version, and it gets a remarkably high 1000 TBW rating—presumably in its 1 TB capacity. Although MTBF values on SSDs aren't usually looked at, Adata specs this drive for 2 million hours...a five-year warranty from Adata. The company also says the SSDs will include a "cool XPG heatsink."..."
-
khalid98
tag
válasz
Raymond #43061 üzenetére
Köszönöm a választ! Akkor ha jól tippelem egy 240/256 GB-ost fogok venni meg valami 500 körülit. Megnézem ezt a Crucial 300-as szériát.
Mondjuk rég volt, hogy játszottam volna, de ez a 40-60GB kicsit durva volt
Régebben 5-6-7 giga felett alig voltak játékok
Köszi mégegyszer!
-
libus
őstag
válasz
Frawly #43071 üzenetére
Köszi ezt a részletes leírást!
Az este még olvasgattam a témával kapcsolatosan, és itt is azt írták, hogy nem lehet észrevenni érdembeni sebességbeli különbséget Sata 2 vagy Sata 3-as SSD közt átlag felhasználásnál, csak nagyobb többgok GB-os anyagok mozgatásánál és videóvágásnál.
Én szoktam videót vágni (nem ez a munkám), éves szinten 2-3 alkalommal. Ezek olyan 2-3 órás anyagok szoktak lenne. Gondolom ennyi alkalom miatt sem érdemes cserélni?
Amúgy a gépembe egy I7 3720QM CPU, 8GB Ram (DDR3 1600Mhz) van. Az I7 ereje érződik is, annak ellenére, hogy Sata 2 porton van az mSata SSD. De mint írod/írjátok, meg a linkelt oldalon is olvasom, nem lenne gyorsabb az mSata SSD Sata3 porton sem. Legalábbis nem észevehetően.
" egy világ dőlt össze benned"
Inkább azt sajnálom, hogy nem a HDD helyére vettem egy ilyen tipúsu SSD-t 2,5-ös méretben.
Olcsóbb is lett volna....
Meg amit még meg kell említenem, hogy azt hittem nem is lesz jó nekem ez az mSata SSD.
Pendrive-ról telepítettem fel a Win10-em (a gépbe lévő HDD-t kivettem).
A Biosba beállítottam, hogy USB Drive-ról bootoljon a gép...
A Windows telepítő látta is az mSata SSD-t, és fel is települt a Windows 10, de mikor újraindult a gép visszaléptem a Biosba, és az USB Drive meghajtót utolsónak állítottam be, hátha még valamit még akar olvasni a Pendrive-ról a rendszer beállításakor. De így nem akart elindulni a rendszer! Egyszerüen nem akart bebootolni!
Egészen addig nem, míg ki nem húztam az USB-t (Windows 10 telepítőt) a gépből.
De a boot időm most is jóval több mint mikor még HDD volt a gépbe. Kb.13-15mp, és még ezután kezdődik csak a Windows betöltés ami 10mp.
Mindjárt töltök fel képet a bootról, meg a Biosból. -
Frawly
veterán
Lehet neked ez most hihetetlen, és egy világ dőlt össze benned, de bizony pedig ez az igazság. Érzetre nem mondod meg, hogy az SSD mSATA, SATA3, SATA2, vagy 3GB/sec átvitelű PCI-E. A programok indulása, OS bootolása mindegyiken kábé azonos, ilyen 0,5-1 mp-es difik vannak csak legjobb esetben is, amit csak nagyon pontos stopperrel tudsz kimérni. Épp ezért írjuk már többen sokadszorra a topikban, hogy az ilyen benchmarkokban káprázatosan remekelő PCI-E/NVMe-s SSD feleslegesek átlag felhasználásnál, OS vagy játékok alá, mert semmivel nem lesz gyorsabb, ergo az átlag felhasználónak parasztvakítás a köbön, de legalább indokolatlanul drága és cserébe még melegszik is, mint az állat. A drágább PCI-E SSD helyett érdemes ugyanazért az árért SATA-as SSD-t venni, ugyanolyan áron kétszeres méretet kapsz, ami azért bőven számít, és ugyanolyan gyors lesz használat közben, nem melegszik. Ilyen csúcssebességű SSD nagy szekvenciális átvitellel annak kell, aki nagyon nagy fájlokkal dolgozik, tipikusan videót vág egész nap, mert az a munkája. A Windows, Linux, felhasználói programok viszont sok kis apró fájlt olvasnak, írnak betöltés és használat közben, de még a nagyobb fájlokat betöltő játékok sem profitálnak a gyorsabb SSD-ből.
Nyugodtan tartsd meg az mSATA SSD-t, hiába van mögötte csak SATA2 port, nem sokat vesztesz vele, hogy nem SATA3-on üzemel. Az SSD-nek a lényege, hogy nincs benne mozgó alkatrész, nincsen fejmozgás, ergo kicsi a késleltetése, meg nem érzékeny a fájlrendszer töredezésére. Ráadásul pont a késleltetés az, amit a legtöbb teszt és benchmark nem mér le, pedig az mérvadóbb, mint a MB/sec-os átviteli értékek.
Magad is könnyen ellenőrizheted, hogy nem bullshitet írogatunk itt. Csinálj RAM drive-ot, arra azért figyelj, hogy maradjon elég memória szabadon, nem tudom mennyi RAM-od van a gépben. Telepíts fel vagy másolj fel rá programokat (böngésző, mailkliens, meg amiket használsz és felfér), és indítsd őket onnan, mérd le milyen gyorsan töltenek be, meg használgasd őket egy kicsit, majd mérd le ugyanezeket a programindulásokat a SATA2-es porton lévő mSATA SSD-den is, és garantálom neked, hogy nem fogsz hinni a szemednek, az SSD semmivel nem lesz lassabb, sem betöltésnél, sem használat közben, pedig a RAM még a csúcs PCI-E-s SSD-knél is sokszor gyorsabb (tolhatsz a RAM drive-odra egy CrystalDiskMarkos mérést, hogy lásd), a késleltetése is 2 nagyságrenddel jobb legalább (AS SSD Benchmarkkal vagy HD Tune segítségével lemérheted), és mégse töltenek be róla hamarabb a programok, pedig a benchmarkadatok alapján ilyen 10-100×-os gyorsulást várnál. Elsőre nekem is hihetetlennek tűnt, tisztára paradoxon. Egyből nem akarod majd visszaküldeni az SSD-t.
A technikai magyarázat erre az, hogy ha a fájlműveletek sebessége elér egy kritikus szintet (ezt a szintet a legszarabb, legolcsóbb, Tesco gazdaságos szintű kínai SSD-k is hozzák), onnantól inkább a proci sebessége a szűk keresztmetszet OS, programok betöltődésénél. Ugyebár HDD-s rendszerhez hiába társítasz sok magos i7-es, i9-es, meg csúcs Ryzen procit, meg tuning RAM-ot, nem lesz gyorsabb, mert a gyors komponensek (főleg a proci) csak az idő nagy részében várakozni fognak a lassú HDD-re, közben meg unatkoznak. Ez nagyon feltűnő a mostani laposomnál, 2. generációs i5-ös porcival vettem, meg HDD-vel, bootkor meg sem lehetett hallani, hangtalanul ment a venti, mivel a proci nem tudta kifutni magát. Aztán mikor SSD került bele, onnantól fogva nem csak a bootidő ment le a töredékére, de nagyon hangosan felbőg bootkor a proci ventije is, hallani, hogy Turbo módba vált a proci, mert végre nem unatkozik, míg a lassú HDD-re vár, hanem ki tudja magát futni. Felbővítettem i7-es procira, és az egyébként is gyors SSD-s bootidőből kapásból lefaragott 2 másodpercet, ugyanazzal a SATA3-as SSD-vel mérve, még az OS telepítés is ugyanaz, át lett klónozva. Egyszerűen az SSD-k annyira gyorsak már, hogy más dimenzióba tolják át a felhasználást, és megváltoztatják a korábbi játékszabályokat (nem kell töredezettségmentesítés, mindegy a fájlrendszer sebessége, a proci ereje újra számít átlag felhasználásnál is, a swapolás nem fogja vissza annyira a rendszert kevés RAM-nál, ezért a másodlagos háttértárat újra megéri memóriának használni, stb.).
-
Raymond
titán
"de az sem tölt be előbb programokat vagy Windowst, mint egy Sata2-es SSD??"
Nem nagyon, pelda: [link] Ott az a naracsszinu a tesztelt Toshiba XG5 1TB (3000MB/s Read es 2900MB/s Write). Es alig van difi a leggyorsabb es leglassabb szereplo kozott, vannak ot ismert lassu SATA-s cuccok is.
-
libus
őstag
válasz
Raymond #43068 üzenetére
Sajna senki nem írta, hogy "max SATA2 sebessegel mukodik" majd ebbe a gépbe.
Ha azt mondod/mondjátok, hogy nem fogok észrevenni sebességbeli különbséget a Sata2-es msata SSD, és a 2,5-ös Sata3-as SSD közt használat alatt (Pl.: Win betöltés, programok betöltése....), akkor nem küldöm vissza.
De ha ez így van, akkor ezek a PCi-os SSD-k, amik már 3000MB/s fölött teljesítenek, akkor ezeket is felesleges megvenni, mert csak a benchmark-ba lehet látni a különbséget, de az sem tölt be előbb programokat vagy Windowst, mint egy Sata2-es SSD?? -
Raymond
titán
Lehet hogy kerdezted es a valasszal nincs is gond, jo bele, max SATA2 sebessegel mukodik. Minek kuldened vissza? Eszrevenni nem fogsz semmit ha SATA3-asat hasznalsz akkor se, ugyanolyan lesz hasznalat alatt mint most, a benchmarknal latod max a difit. Vagy belerakod egy ilyesmibe es hasznalod a SATA3-as porton: [link] de sok ertelme nincs. Hagyod ahogy van es ha kene meg hely akkor legalabb van egy szabad 2.5" helyed.
Szerk: felreertes ne essek, nem azt akarom mondani hogy ne kuld vissza ha akarod mert termeszetesen visszakuldheted ha zavar a dolgo, csak annyi a lenyeg hogy nem fogsz semmit eszrevenni a valtasbol. A laptopodban elmeletileg Intel QM77 a chipset ami ket SATA3-as portot tamogat: [link]
-
libus
őstag
válasz
Raymond #43066 üzenetére
Az Asus K70IJ régi laptopomon nincs msata foglalat. Abba egy 2,5-ös Intel 520-as SSD volt, és az 520MB/s körül olvasott.
Pedig vásárlás előtt itt megkérdeztem, hogy jó lesz-e ebbe a HP EliteBook 8570w laptopba ez a Samsung msata SSD....
Akkor most postázhatom vissza, és cseréltethetem ki egy 2,5 SSD-re!
A 2,5 foglalat az Sata3-as a gépembe? Ezt hol tudnám tutira leellenőrizni? -
Bazsee71
őstag
válasz
Dorien #43058 üzenetére
Még mindig agyalok, mert időközben találtam pár üzletet, ahol megadják az 5 év garanciát: Focuscamera, Be-Va Chip, bestmarkt, konzolvilág.
Ma este azért meghozom a döntést, mivel péntekre már kellene. Nagyon vonzó a Fury MLC kialakítása, de őszintén szólva a hétköznapokban szerintem sokkal többet érzékelek a Samsungnál a +20GB-ból, az 5 év alatt pedig tényleg nem fogom közelíteni a jótállásban foglalt adatmennyiséget.
-
Raymond
titán
válasz
khalid98 #43059 üzenetére
A 120/128GB valtozatok nem a legjobb ar ertek arany mert nem annyival olcsobbak mint a 240/256GB tarsaik mint amennyivel kisebbek. Persze he tenyleg nem kell tobb hely akkor ertelmetlen tobb penzt kolteni ra. A jatekok azert eszik a helyet rendesen, peldaul csak a BF4, BF1, SWBF es TF2 ami az Origin Access alatt elerhetoek igy a "miert nem legyen meg" kategoriaba van nalam eleve 243GB es ez csak 4 jatek. Siman vannak 40-60GB telepitesek manapsag az AAA jatekoknal. Ide a Crucial MX300 sorozata jo, a GB/Ft aranyok ott jol jonnek ki, az 525GB valtozat kulonsen jo aron van mas markakat figyelembe veve. Gyakorlatilag egy nem vagy csak kevesbe ajanlott 480GB araert van egy ajanlott 525GB SSD.
-
Dorien
veterán
válasz
khalid98 #43059 üzenetére
Windows-ra + néhány programra, internetezésre akár egy 60GB is elég lehet, de szerintem manapság már nem érdemes 120GB alatt SSD-t venni. Nekem a 250GB-os kategória tűnt a legjobbnak ár-érték szempontból, így ilyet vettem. Sebességben is jobbak a nagyok, mert a kicsik technológiai akadály miatt nem tudják magukat teljesen "kifutni". Ajánlott típusok pedig az ajánlóban vannak. (mily meglepő...
)
-
khalid98
tag
Sziasztok!
Egy ideje nem követem a pc híreket (úgy egy éve, mióta bekerültem egyetemre). Kellene két SSD-t vennem, viszont nem tudom milyenek vannak a piacon. Mit érdemes és mit nem...
Manapság melyik típus(ok) gyártók a jobbak? Persze kérdezhetitek, hogy milyen szempont szerint... de őszintén elmondom, hogy nem tudom
Használat (kettő kellene)
Az egyik sima "irodai" használat. Win-en és office-on kívűl lenne még pár extra egyetemi progik, de nem vészes a hely használatuk. Olyan 10-20gb .
A másik egy ismerősömnek a "gamer" asztalijába. Ott ugyanúgy megvannak az alap progik, de nem tudom, a játékok mennyire viszik a bájtokat?Szerk.: Mekkorát vesznek mostanában a legtöbben? Anno amikor vettem egyet, a 120-as volt a divat, azóta nem tudom mi történt a piacon
Köszi a segítséget!
Üdv. Khaled
-
-
Bazsee71
őstag
Cégre veszem, és eddig mindenhol 3 évet láttam a Samsungra is. Jól sejtem, hogy használat közben semmi különbséget nem tapasztalnék köztük? A Samsungnál a +20GB valós, vagy formázva mindkettő ugyanakkora lenne?
A jelenlegi 840 EVO 97%-os, de volt mellette egy HDD, ebben a notebookban pedig nem lesz.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Emperor_ #43049 üzenetére
Na módosul a történet, mert azzal nem voltam tisztában hogy LeC-nél az ár nem 27% ÁFA-s, nekem elszámolás miatt pedig kedvezőbb ha van.
Így most a következők jöhetnek szóba:
HyperX Fury 480GB 47k
Samsung 850 EVO 500GB 48kHa azt mondjátok, hogy nagyon megéri rá áldozni, akkor maradok a HyperX Savage-nél, de az 55k-tól indul. Ezek függvényében mi az ajánlás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Patikamérlegen számolgatják az iPhone 17 Air komponenseit
- Bestbuy játékok
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Kerékpársportok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mazda topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I HDMI I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest