Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali fotós kérdések órája
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dácika
újonc
Sziasztok! A minap megvette az ismerős az SSDt, végül emellett döntött, mert ahol vette ez volt csak a boltban, de elvileg ez sem rossz választás ugye? ADATA Premier Pro SP920 128 GB SSD. A rendszer és a programok mellett szeretne rátenni pár játékot (WOT, CS:GO, CS 1.6) mennyire ajánlott erre a típusra játékot is tenni? Vagy inkább tegye a HDDre?
-
Viktor81
senior tag
válasz
menjapipaba #35299 üzenetére
Szia !
Véleményem szerint ennél jobb vétel az olcsóbb SX930.
Viktor
(#35301) McSico
Ipon -ban megkapod rá az 5 év garanciát. Bár olyan 1500Ft-al olcsóbb, mint a többi helyen, de nekem az megérne +2 év nyugalmat. (Ha regisztrálod az ADATA oldalán, elvileg akkor is 5 év, de nyilván Neked kell küldözgetni a világ masik végére. - ezen kívül én a napokban regeltem 2 SSD-t is náluk és csak egy visszaigazoló mail-t kaptam a vásárlás dátumával és a termék típusával, sem név, sem szériaszám, semmi egyedi azonosító nem kellett neki, így én nem szívesen kerülnék olyan helyzetbe, amikor garanciáztatni kell) -
menjapipaba
tag
válasz
menjapipaba #35299 üzenetére
Lehet nem ártott volna elolvasnom az összefoglalót, sry
-
menjapipaba
tag
Sziasztok.
Érdemes megvenni a Kingston SSDNow V300-at?
Sokan panaszkodnak, nagyon szutyok?
Valamint erről véleményt tudtok mondani?
Olyan 20k lenne rá szánva.
Köszi szépen előre is
-
_Andras_
tag
Nekem Samsung 850 pro 256gb-m van. Pár napos az egész, de már a Magician programja 0,48 TB*-t jelez, pedig csak 44 gigát írtam rá(rendszer+alap programok). Hogy számol ez?
Pár tesztet csináltam még vele(ssd tesztelő progikkal) + perfomance-ra állítottam be az OS-t.
* Tb= terabyte ? ; 1TB= 1024 Gb ; 0,48TB=491 Gb ?
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Könyörgöm, legalább a saját gépünkről/alkatrészeinkről legyen valami halvány fogalmunk, vagy picit nézzünk már utána ! Ha ezt nem ide, hanem a google-be írod, ezt találod. Semmilyen átalakító nem kell és nyugodtan berakhatod, teljesen ki fogja elégíteni az igényeidet.
V.
(#35292) McSico
Melyik többinél miben jobb ? Miben kellene jobbnak lennie ? Kapsz rá 5 év íráslimit mentes garanciát, elég olcsó (16k), jó NAND-okat használ. De amennyiben nem szimpatikus, Intel 535 ugyanennyiért...
-
so86
tag
Sziasztok,
laikus kérdés: van egy Plextor N3-L2128 m.2 SSD-m a korábbi notebook-omból: goo.gl/42w43L
Megéri valami átalakítóval beraknom Gigabyte s1151 GA-B150M-D3H DDR4 alaplapra PC-be, vagy nézzek más SSD után, ami közvetlenül beköthető? Ha igen, milyen átalakító szükséges ehhez? -
McSico
senior tag
Sziasztok!
Milyen SSD-t érdemes venni manapság?
120GB-ban gondolkodom. Alkalmazási terület pedig egy laptop lesz. -
takacsbotond
őstag
Kösz a segítséget!
-
Bodor
veterán
válasz
takacsbotond #35282 üzenetére
Egyik gyorsabb,mint a másik... :-)
-
takacsbotond
őstag
Sziasztok! Melyik a gyorsabb, és mennyivel?
-Samsung 840Pro 500GB
-Samsung 850Evo 500GB -
Bodor
veterán
válasz
Ajándékok #35279 üzenetére
Ok, én azért egy kisebb partícióra raknám a rendszert, ha esetleg gond van vele, könnyebb egy esetleges napi mentésből lemezképfájlként visszaállítani, vagy újrarakni. Adatok meg maradhatnak a nagyobb partíción.
(#35280) Viktor81 : Vagy még ott van a Vector 180 is.
-
Viktor81
senior tag
válasz
Ajándékok #35279 üzenetére
Szia !
Én nemrégiben vettem kettőt. Nagy választék nincsen. (bár már ADATA SP920-ból is van 1T)
Ha fontos a megbízhatóság, terhelhetőség akár az említett ADATA is jó, vagy 850 PRO vagy Plextor M6PRO és végül is a 850 EVO is jó lehet. Ha van rá pénz, miért ne ?Üdv.: V.
-
Ajándékok
aktív tag
Sziasztok
1TB körüli SSD-t vennék. Otthoni gépben lenne Windows rendszer lemez. Fontossági sorrendben a megbízhatóság , ár, garancia, sebesség a szempontok.
Köszönöm
-
zzola
titán
-
Bodor
veterán
válasz
dácika #35273 üzenetére
Látom nem sikerült megérteni, hogy nem számítanak a szekvenciális sebességek egy rendszermeghajtónál...
De csak a Te kedvedért:
SP920 Sandforce vezérlőt használ, ami tömöríti az adatokat, amit olvastál 180MB/s sebesség, az a tovább nem tömöríthető adatoknál mérhető, a lehető legkisebb sebesség, a gyakorlatban ez nem szokott előfordulni, mert általában vegyesek a fájlok. Arról nem beszélve, hogy a nagyobb írási sebességhez kellene egy hasonlóan gyors forrás, ahonnan gyorsan olvashatóak az SSD-re írásra szánt adatok. Igazából a teszt alatt így teljesít egy SATA3-as lapban. LINK
Az SSD legfőbb erénye - amely minden rendszer alatt érezhető - az adatok gyors elérési ideje.
Amíg a HDD-nél ez átlagosan 15 ms, addig az SSD-nél ez az érték mindössze 0.1 ms !
Tulajdonképpen ez a minimális elérési idő az oka annak, hogy gyorsnak érezzük az SSD-t.Javaslom az összefoglaló értő elolvasását, különösen a "Sebesség, megbízhatóság" részt.
Az SX930 nem tömörítős vezérlőt használ (Jmicron), ezért láthatsz magasabb szekvenciális értékeket az adatlapon.
Amiért jobban ajánlott, mint az SP920, az pedig az az ok, hogy élből megvan rá az 5 év írási limit mentes garancia, nem kell külön regisztrálni,mint az SP920-nál.Kingston V300-ra pedig ott van a válasz az összefoglalóban:
Azok a kereskedelemben ma is kapható típusok, melyek nincsenek az ajánlottak között, többek között az alábbiak miatt nem kerültek be (még) a többi közé.
- Indokolatlanul magas ár,
- Valamelyik jellemzőben az átlagnál kisebb teljesítmény
- Az átlagnál alacsonyabb írási terhelhetőség,
- Gyakorlati tapasztalat hiánya (nagyon új még a típus),
- Egyszerűen csak rossz ár/érték arány az ajánlottakhoz képestDE külön neked , akinek nehéz a keresőt még használni a fórumon, topikban, itt egy link is. [LINK]
-
Viktor81
senior tag
válasz
Viktoár #35268 üzenetére
Nem tudok ilyet. 23 körül indulnak új 240-esek, vagy nézz körül az aprón (bár ott is 20 körül vannak és még a garancia is bizonytalan.)
Barátodnak üzenem, "ingyen ebéd nincsen" - nem lehet SSD-t venni, ami jó, nagy és olcsó, mert az HDD. (vagy még az sem)Viktor
Ui.: közben a kolléga javasolt HyperX az egyik, amire gondoltam... 21,5-től indul 240-ben.
-
kano
nagyúr
válasz
MK VII #35269 üzenetére
A nagyon olcsók között állítólag a HyperX Fury az elfogadható.
-
MK VII
veterán
Skacok!
Erről mi a vélemény? -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Egy barátom "panaszkodik" a hogy lassú a laptopja ami egy dell inspiron m5010.
Munkára használja és már valóban elég lassan nyitja meg a weboldalakat illetve dokumentumokat.
Javasoltam neki egy SSD-re való váltást és ezzel értelemszerűen egy oprendszer telepítést.A kérdés hogy melyik SSD ajánlott 20k-ig.Méretben elég a 120gb de ha beleférne valami nagyobb az nem lenne baj. A lényeg hogy gyorsabb legyen a masina mert a kikapcsolásra is sokat kell várni.
-
Viktor81
senior tag
válasz
dácika #35264 üzenetére
Szia !
Hol is kezdjem..
1. Átlagos felhasználás során majdnem mindegy, milyen a szekvenciális írási sebessége a meghajtónak. Folyamatosan működő, letöltős, netezős, filmnézős gépemben egy Intel X25M G2 van 2009 óta, melynek a paraméterei: "Bandwidth sustained sequential read: up to 250 MB/s; Sustained sequential write: up to 70 MB/s (80 GB drive)", mégis hülyére ver bármilyen HDD-t és soha nem éreztem, hogy ez lenne rendszer gyenge pontja.
2. SX930 16e Ft-ért már megkapható
3. Az ADATA nyilván azért ajánlott, mert: 5 év limitmentes gar.-t ad; megbizható vezérlőt és NAND-ot használ; kiforrott, megbízható, hibamentes típusok
4. Teljesen mindegy, milyen SSD, az olvasás (programok futtatása) nem tesz kárt bennük (ettől függetlenül a vezérlő megdögölhet, de éppen ezért kell olyan típust venni, ami már bizonyított)
5. Minimum 3, vagy 5 évre veszed, ne ezen akarj megspórolni 3-5 ezer Ft-ot ! Ha jót (jobbat) veszel, évi 1000 Ft-odba kerül.Üdv.: Viktor
-
dácika
újonc
Sziasztok! ssdt vennék, rendszer alá meg fontosabb programoknak plusz még 3 db játék lesz rajta. 120 vagy 128 gigás bőven elég lesz. Ajánlót átnéztem. Eredetileg ezt vettem volna Kingston SSDNow V300 120GB 2.5" SATA3 SSD (SV300S37A/120G) 12.000 ftba kerül most egyik webshopban, de ez nem ajánlott. Azt leírná valaki, hogy miért nem? Néztem tovább az ajánlottakat következő ez lett Adata SP920 az 5 év gar miatt, de megnéztem az adatokat a 128 gigás esetében a szekvenciális írási sebessége 180 MB/s ami szerintem kabaré. Mégis miért ajánlott ez a típus? Ha tovább megyek még talán az SX930 lehet a legjobb választás ha 20000 forint körül meg akarom úszni az ssdt. Ezek az olcsóbbak bírják, ha rendszeresen játék is fut róluk?
-
Bodor
veterán
válasz
energy4ever #35261 üzenetére
Különbség csak az élettartamban lesz, sebességben nem. Vannak MLC-s mSata SSD-k is az összefoglaló ajánlásában.
( Olyan SSD nincs , hogy kingstone csak Kingston )
-
energy4ever
addikt
Jelenleg egy m. sata foglalatu kingstone(Toshiba) SSD-t hasznalok, ami MLC-s.
Kerdes a kovetkezo, ha ezt az SSD-t lecserelem egy Samsung-ra, ami TLC-s, lesz eszreveheto kulonbseg?
M. Satat nem akarom levalltani Sata 3-as csatis ssd-re, szeretnem ha kabel nelkul menne.Tudom, olvassak teszteket, stb. Engem azok hidegen hagynak, engem a ti velemenyetek erdekell, hogy szerintetek van kulonbseg?
-
gg72
veterán
Kösz mindkettőtöknek.
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Én éppen tegnap, vagy tegnapelőtt vettem egy ilyen 120-as SX930-at. Szinte csak az IPON, aki valóban megadja az 5 évet és "csak" 1700 Ft-al drágább, mint a legolcsóbb boltban. Szerintem mindenképpen megéri. Én eladásra szánt gépbe vettem, így az AQUA-tól hoztam 3 évvel, de regisztráltam a ADATA-nál, amivel elvileg 5 év lesz, viszont nyilván nekem kell baj esetén a gyártóhoz küldeni. Bár az a reg. is nagyon fura, mert csak a doboz vonalkódját kérik (ami véleményem szerint cikkszám, tehát típusonként azonos), sem szériát, sem más egyedi azonosítót. szóval kicsit szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban. Ugyanígy regeltem 1 hete 1 SP920-at, aminek a dobozán 3 év szerepel, az oldalukon pedig már 5. (Közben csak egy mail-t kaptam a termék típusával és a vásárlás időpontjával - ezzel hogyan lehet garanciáztatni, el sem tudom képzelni)
Üdv.: V.
-
gg72
veterán
Többen írtátok, hogy az ajánlott A-Data SX930 SSD-re 5 év garancia van, de én a 120GB változatoknál szinte mindenhol "csak" 36 hónapot látok, a 240GB változatnál valóban néhány üzlet megadja az 5 évet, de a 120-asnál nem. Ez valóban így van?
-
Viktor81
senior tag
Szia !
Sok előnye van a TLC NAND-nak (EVO), de a terhelhetőség nincsen köztük. Neked kell tudnod, mit engedhetsz meg magadnak. Ha 3 vagy 5 év múlva simán veszel másikat, vagy közelébe sem érsz a 75 TB írásnak, vehetsz gyugodtan EVO-t. Vannak itt viszont ADATA, Intel, Plextor, stb. meghajtók, amik korlátozás nélküli garanciával bírnak és a professzionális irányba hajlanak kicsit, így az írást is jobban viselik. Én azt szoktam mondani, ha valaki dolgozik vele, nem szabad, hogy ez számítson, mert visszahozza az árát, amennyiben pedig mégsem és nem elég pl. 5 év, akkor nem szabad sajnálni most +10-20e Ft-ot. Nem bonyolult a képlet, csak úgy nehéz tanácsot adni, ha nem ismerjük a körülményeket és a koncepciódat.
Viktor
Ui.: amennyiben tanácsolhatok, én biztosan PRO-t vennék. (mondom ezt úgy, hogy van EVO-m, de csak mert mSATA kellett, ami PRO-ból nem létezik) (Bár limit a PRO esetén is van !)
-
peq
aktív tag
Kedves hozzáértő fórumtársak!
Bocsánat az ismételt kérdésemért, de sürgető lenne a válasz
Amiképp az összefoglalóban is szerepel.. Valóban érdemes a 850PRO-t választani az EVO felett videovágáshoz?
Köszönöm!
-
hegegabi80
addikt
Intel SSD használtan 97% kondícióval kb 7TB írt adattal bevállalható?
Most azon filózok, hogy 180Gb vagy 240Gb-os ssd legyen. Elvileg elégnek kellene lennie a 180nak is os és 1-2 játék, csak nem tudom a későbbiekben mennyire fog nőni a játékok mérete.
Jah és a játékok sokat írnak az ssd-re, vagy játék függő? -
peq
aktív tag
Hali!
Videovágáshoz valóban érdemesebb 850 PRO-t venni EVO helyett? Érezhető a különbség (sebesség, terhelhetőség tekintetében)?
Köszi a válaszokat!
-
zzola
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #35251 üzenetére
Értem, köszi!
-
Igen, erről írtam, leegyszerűsítve: ha probléma van, akkor visszaküldöd a boltnak, azok bevizsgálják, kiküldik Kamcsatkába, ott megint bevizsgálják, aztán ha tényleg rossz, akkor küldenek egy újat.. Az egyetlen gond, hogy ***lehet, hogy 1,5 hónapig nézel, mint a sült hal a tepsiből, mert cseremeghajtót nem fogsz kapni ez időre, hisz minden rossz Sandisk meghajtó megy Kamcsatkára és az adott bolt meg zsír újat raktárról nem szokott megbontani ennyi időre.
***lehet: Szintén a bolt szerződést átolvasni avagy rákérdezni, mi a szitu ilyen esetben (garanciáztatás idejére adnak-e meghajtót(még ha nem is SanDisk-t csak valamit legalább))
UI: Nem lebeszélni akarlak a Sandisk meghajtóról, csak felvetettem egy kellemetlen dolgot hiba esetén...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Építő/felújító topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagarival
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- WD BLACK SN850X NVMe 2TB - Új
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest