- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen egeret válasszak?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- OLED TV topic
- Everest / AIDA64 topik
- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Járókeret #125070 üzenetére
HDMi esetén nincs daisy chain, mindent mindenhova be kéne kötnöd.
Displayporttal vagy USB-C-vel tudod megcsinálni, hogy a két gépet bekötöd a master monitorba és azt még a második számú monitorba. Ennél bonyolultabb, ha mindenféle video/KVM switcheket iktatsz a rendszerbe, ezt nem javasolnám. -
Feketelaszlo
senior tag
Én a LED háttérvilágítás számlájára írnám, a saját LED-es NEC EA-szériás monitorom is ilyen, míg az utolsó generációs CFL egészen homogén fényt tudott produkálni alacsony fényerőn is (ez is tud, de ahhoz fel kell tekerni vakítóan fényesre, hogy ne legyenek észrevehetőek a különbségek). Drágább LED monitorok értelemszerűen nem ilyenek, a belépő kategória sajátja ez.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
Elvileg bevezetés alatt van most egy 27" WQHD Philips ( 272B8QJEB/00) monitor: 10 bit panel, 12 bit LUT, ~100 sRGB, 90° forgathatóság, IPS, s a külföldi árak 260-300 € közé prognosztizálják. Van-e annak esélye, hogy ez magyar kiskereskedelmi forgalomba kerül 90.000 forint körül, s jól sejtem-e, hogy ha igen akkor ez elég best buy cucc lesz? Arról van esetleg valami tapasztalat, hogy az alapjául használt AOC technika mennyire szenved tipikus IPS betegségektől?
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
Inkább ellenjavallt. Input lag óriási, s a fényerőt is nagyon le kéne tekerned, hogy ne süsse ki a szemed. Máskülönben jól össze vannak rakva, némelyiknél a színhelyesség is elfogadható - tehát filmezésre vagy desktop használatra még el is tudnám képzelni, de játékra szerintem max. offline, ha nem vagy érzékeny az ilyesmire. Talpat vagy felfogatót nyilván magadnak kell szerválni.
Ha ennek ellenére is érdeklődsz a dolog iránt, akkor egy személyes kipróbálást megérhet valamelyik boltban, bár nem tudom most mely cégek foglalkoznak ilyen kijelzőkkel, de pár éve tonna számra hozták be az olcsó 40-55" videofalakhoz való kijelzőket, amit megpróbáltak TV-ként elsózni (igaz, elég sok csaló vállalkozás volt ezek között, akik hibás eszközöket adtak el). -
Feketelaszlo
senior tag
Ha átmégy a rokon monitor hiba topikba ott kb. minden második segélykérés Samsung monitorról szól. Igaz, ennek az is oka, hogy az ezredforduló óta pont a koreai gyártók szórják dömpingáruval a monitorpiacot (is), de úgy általánosságban gyengébbek az elektronikáik (táp áramkör és egyéb is). A Samsung-féle PLS paneltechnológia sem tudott sokáig felnőni az IPS szintjére. Ma már vannak komolyabb monitorjaik is, de értelemszerűen csak komolyabb árakon, amin már más gyártók is jó minőségű terméket nyújtanak.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz spyduck #83129 üzenetére
5:4 vagy 16:10 képaránnyal? (16:9-et nem annyira szokták preferálni ilyen célra). Ha előbbi is elég, akkor bagóért válogathatsz jó fajta PVA/IPS 19"-osok között az aprón, de ha ez kicsi, akkor 22-24" marad. Fujitsu B24 szokott lenni például nagyon sok céges informatikai eszközöket továbbértékesítő boltnál. Ez ugyan TN paneles, de kifejezetten irodai munkára való - csak a verziószámmal kell vigyázni, a B24-5 még CCFL háttérvilágítású (azaz nem PWM-es), a B24-6 már LED-es, abban őszintén szólva nem vagyok biztos, hogy használ-e PWM-et - s ha igen, milyen fényerő tartományban.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz 1nsan1ty #76828 üzenetére
Ha már engem címeztél a kérdéssel most a HPZ27n-t látom pl. Oázisnál jó áron. Vagy a legújabb P-szériás Fujitsut. Viszont ezek inkább csak általánosságban véve jó monitorok, amikből sokat ki lehet hozni kalibrálással: teljes sRGB/AdobeRGB vagy más színtér lefedettséggel egyik sem rendelkezik (sRGB ~98-99% mindkettő*). A HP 6bit+FRC, a Fujiban nem vagyok biztos. Ha olyan kell, ami többet tud, akkor megvárnám egy hozzáértőbb személy válaszát.
*Szerk.: Mea culpa, a P27T-8 elvileg mégis tud 100% sRGB-t.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz picigeri89 #76822 üzenetére
Vagy az. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy sokaknak az már nagyon alacsony felbontás ezen a méreten, ezért javasoltam inkább a WQHD-t. De akkor megint lehet olyan megfontolásokat számba venni, hogy milyen messziről nézed a monitort, milyen játékokkal játszol, mennyire vagy háklis az alacsonyabb grafikai beállításokra. A GTX 970-nek nagy általánnoságban ma még szerintem elégnek kell lennie WQHD-re kisebb kompromisszumokkal - 4K-ra már lehet, hogy tényleg kevés a top játékokkal.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz picigeri89 #76820 üzenetére
Nincs tökéletes skálázás - 28"-on már előfordulhat, hogy elmosódottnak látsz részleteket, ha a natív felbontásnál alacsonyabbat állítasz be: LCD átok. Bár kétlem, hogy ez lenne a legnagyobb probléma - Samsung TN paneles dömpingtermékeit nem igazán szokás javasolni ebben a topikban, elég sok baj van velük. Köztes megoldásnak WQHD monitort néznék, 150e alatt már akad életképes típus 25-27"-on. Még talán a videokártya is kihajtja és látványos is lesz.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Hunork #73913 üzenetére
Pedig a Samsung és LG monitorokat is gyakran említik a témában fórumozók. Igaz, leginkább a szomszédos Monitor hiba topikban. Sajnos nincs túl jó reputációja egyik gyártónak sem: tényleg jó paneleket gyártanak, csak valahogy a végeredmény nem az igazi. De soha nem is lesz az, ezek dömpinggyártók - s igen, elsősorban tényleg arra vannak beállva, hogy a Tesco meg a Mediamarkt polcait ellepjék áruval.
Persze értem a mondandód lényegét - én sem szeretem, ha egy topik átmegy sznobba, de itthon meg a nagyvilágban is annyifelé szétmentek az igények kijelző-téren, hogy ami jó egyik fórumozónak, az biztos nem jó a másiknak, így az ajánlás is kicsit nehézkes. Van vagy 6 népszerű felbontás, 5 különböző méret, 3 gyakori frissítési frekvencia, 3 paneltípus. Néha úgy érzem, egyik-másik gyártó tán tart is ennyi modellt a kínálatában - meghajlok az előtt, aki ezen az árubőségen ma el tud igazodni. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz hommeros #67450 üzenetére
Biztos akarod te azt? 150-ért vagy 27" TN van, vagy 24" IPS - én mindenképp tartanék egy vizitet élőben valamelyik szakboltban ahol tartanak 4K monitort, nehogy csalódj a méretben.
(#67451) carl18: Csak azért jegyeztem meg, mert ahogy látom az a típus már van 5 éves és hát őőőő....a Samsung nem a tartósságáról híres Kissebb felbontás - kissebb gépigény, de kevesebb élmény, nagyobb felbontás - nagyobb gépigény, de több "aztabetyármindenit" érzés. Ahogy a művelt
britangol mondaná: You do the math. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz carl18 #67447 üzenetére
Jajj, az ilyen egyedi felbontásoktól inkább tartózkodnék. Képet biztos ad, tehát feltehetőleg semmivel sem silányabb, mint a többi dömping-monitor - akár jó is lehet játékra, de ha ki is akarod használni ugye +10% kraft kell ahhoz képest, mintha fHD-n játszanál. Hirdetést nem akarok linkelni, de ilyen áron már bontatlan 21,5" VA fHD Lenovo van aprón meg akad egy csomó használt Dell, HP, Fujitsu is (1680x1050 és fHD is) - inkább azok. Persze ha valakinek kell ez a plusz felbontás, egy próbát megérhet, de látatlanban nem ajánlanám az ilyen különlegességeket.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Thermaltake #67407 üzenetére
Elvileg igen, gyakorlatilag nem, fail-safe szoftverrel lehet mókolni. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy nem-e jár garivesztéssel, bár elvileg VGA-oldalon szabályoznak ezek a programok, de én csak egyszer próbálkoztam - sajnos nem vettem észre olyan nagy különbséget 60 és 75 Hz között, hogy megérje ezzel pepecselni. 60 Hz elterjedt szabvány, annak minden előnyével eggyütt.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz SybenX #67382 üzenetére
LG-ben nagyon ótvar 90°-os betekintési szögű panel van (az az LCD hajnaláról származó technológia, amikor oldalról már nem látod a képet), BENQ legalább abban modernebb meg van rajta DVI, de az is elég fapad - persze ha nagyon muszáj akkor inkább azt, de a végső döntés úgy is a tiéd. Ha van a közelben egy számtech kisker vagy bolt én megnézék ott 1-1 hasonló darabot hogy lásd milyenenek.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz SybenX #67378 üzenetére
Persze, megértem, de az új monitorok ára pár éve igencsak felszökött a jó minőségű használtból meg túlkínálat van, így baromi olcsó tud lenni, szóval teljesen aránytalan a piac ebben a belépő ársávban. Amit 2-3 éve 100.000 forintért vesztegettek újonan, az simán összeszedhetett azóta 70-80.000 forint értékvesztést is, ezzel képtelenek tartani a lépést a gyártók új termékek esetén. Fő ok persze az, hogy a többség minél nagyobb fHD vagy részletesebb felbontású kijelzőkre akar váltani, tehát igazán nagyot a kocka LCD-k ára esett. 21" 1600x1200 kijelzőből ennyiért már tényleg nagyon profit adnak, ha csak netezésre lesz, az lehet kellemesebb is (ha szélesebb kell, 1680x1050 20-22"-t nézegetnék, már azok is tűrhető árfekvésűek).
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz SybenX #67373 üzenetére
Ebben az árkategóriában jórészt olyan monitorok vannak, amiken csak D-Sub (analóg) csatlakozó van, 2016-ban ez sajnos olyasmi, amit még az ellenségemnek sem ajánlanék. Szerintem jól jelzi a monitor belépő kategória elmaradottságát, hogy ilyen csatlakozót évek óta már alaplapokra is csak elvétve raknak (magyarán még az integrált grafikával is arra számít a tervező, hogy valami modernebb technológiát csatlakoztatnak rá). Összeszerelés és képminőség is gyakran elég hitvány, gariztatás is valószínűbb. Ha csak a számla miatt akarsz ilyet, inkább javaslom valamelyik használt hardverre specializálódott üzletet - ennyiért már olyan pár éves HP/Dell/Fujitsu/stb. irodai monitorokat adnak, hogy le is sz*p (2/3-féle bemenet, USB, fényérzékelés, állítható állvány, amit akarsz).
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz DJZoliboy #65247 üzenetére
Létezik rá topik - HD filmek lejátszása. A baj egész biztos nem a monitorral van, olvasd el a másik téma összefoglalóját, ha nem segít, akkor ott érdemesebb feltenni a kérdést.
-
Feketelaszlo
senior tag
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz wilska #65235 üzenetére
Hát 90°-os betekintési szögtől nem is érdemes csodát várni, szerintem bármit nézel helyette (akár normálisabb TN-t is), biztosan jobb lesz, bár ennyiért már IPS/VA az ajánlottabb. Kifejezetten játékra való monitor ennyiért nincs, csak általános használatra szánt, de az is tökéletesen meg fog felelni. Topikösszefoglaló elolvasása javasolt.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz odébbb #65209 üzenetére
Ez a kategória sajnos már csak 1-2 gyártó kínálatában létezik, ugyanis a tv tuner szinte minden szolgáltatónál kiszerveződött set-top boxokba. Vagyis tulajdonképpen akármilyen kijelzőt rádughatsz, a TV-s tulajdonságokat a dobozka adja. HDCP támogatás pár csatorna vagy csomag esetén szükséges lehet.
Tudom, vidéken még sok helyen van analóg kábeltv - nálunk is csak tavaly cserélték digitálisra, szerintem pénzkidobás ma már ilyenre áldozni, inkább fordítsd azt a pénzt szolgáltatóváltásra - MindigTV pl. elég sok helyen elérhető és nem is olyan drága. Nem kell megvárni, míg a vezetékes digitális (IPTV, digitális kábel) technológiát méltóztatik kihúzni a szolgáltató, a földfelszíni vagy a műholdas tévé sem sokkal rosszabb.[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
Ez lehet, hogy hülye kérdés, de inkább felteszem: nem növeli a monitor sérülékenységét ez az extrém vékonyítás? Amikor én LCD-ket javítgattam, a board-ról a panelbe menő szalagkábel mindig a felső káva alatt volt elvezetve és hát ugye ha az elszáll, akkor megy a levesbe az egész (vagy legalábbis nagyon kreatívnak kell lenni a javítással).
Mondjuk én úgy vagyok vele, hogy csinos, de nem kéne - a klasszikus bumfordi keret valahogy hasznosabbnak tűnik. -
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Pityu. #63959 üzenetére
Nagyon típusfüggő, de úgy általában egy szinten vannak velük. Viewsonic sok-sok évvel ezelőtt még komolyabb márkanévnek számított, de azóta eltüntek, mint szürke szamár a ködben, magyar boltok polcain már nem is nagyon találni. Mondjuk ha átmégy a monitor hiba topikba, találsz mindegyik gyártó legfrissebb termékeihez is bőven savazást képi és elektronikai problémákról egyaránt. A sűrű középkategóriából elég nehéz kiemelni egy-egy brandet, meg kell nézni, s azt választani, ami tetszik.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz access_denied #63945 üzenetére
A saját táblázatuk szerint fél évig vállalnak beragadt sub-pixelekre gyári garanciát - nem tudom ez mennyire megbízható, még nem volt dolgom sem Eizo sem más kijelző garanciális ügyintézésével, de a magyar oldaluk is elég összeszedett, szerintem ott lenne érdemes rákérdezni a részletekre. A kisker pixel garancia a kommerszebb gyártók esetében nyújt nagyobb biztonságot, illetve nem kell a hazai képviselettel meccselned ha vitás helyzet alakul ki, meg lehet, hogy kicsit gyorsabb is a dolog.
Viszont ha kell a gyári gari, arra figyelj oda, hogy ne szürkeimportos cégtől vedd, mert akkor küldheted Csehországba, Szlovákiába, Romániába a monitort.[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz access_denied #63943 üzenetére
Mert nem csak lehet, de bizony ténylegesen ugyanolyan panel van benne, ők is az LG-től veszik. A nagy különbség a motorháztető alatt lakozik: plusz funkciók, elektronika, stb.. Mondjuk az EV2450 pont a legalapabb irodai használatra szánt Eizo (6bit+AFRC) - nem véletlen tőzsdés stock photokkal marketingelik mindenhol, a saját portfoliójukon belül ez nem üti meg a "képszerkesztéshez jó" szintet, az a kategória náluk (de a többi gyártónál is) még egy százassal fentebb kezdődik. Ennek ellenére valószínűleg még így is színhelyesebb a képe az LG-nél, tftcentral-on legalábbis nem nagyon tudtak belekötni. A panel egy dolog, az csak a technológiai alapot határozza meg, de ahány márka, annyiféle képminőséget tudnak rajta elővarázsolni. Na meg ugye az 5 év garit sem csak úgy a felárból gazdálkodják ki a japánok, a gyenge gyártási minőségből származó hibáktól is kevésbé kell tartani, mint az LG-nél.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Johnny198612 #63481 üzenetére
Szoftveres megoldás nem jó? Ha van egy tablet vagy notebook, ami egy hálózaton van az asztali PC-vel, akkor adottak különböző programok [1], [2], amik ilyen képernyőmegosztásra hivatottak, de a hordozható eszközökön nem gyakori a video bemenet.
Ui.: A leírás alapján ez a felállás amúgy elég bizarrnak tűnik, szerintem azért próbálj ki egy rendes számítógépasztal+forgószék párost is, ha lehetőséged adódik rá -
Feketelaszlo
senior tag
válasz Worlynox #63415 üzenetére
Akkor a topikban ajánlott P, esetleg U szériás monitorok, csak nézd meg, hogy van-e rajtuk olyan csatlakozó, amivel a notikhoz akarjátok kötni.
(#63425) amerigo: Nem én vagyok a megszólított, de ilyen áron rögtön kettőt is. Viszont az még nem a 20kHz-es PWM szabályzást kapta, ha az ilyesmire érzékeny vagy, az zavaró lehet - bár prad.de-n 280 Hz-es értékeket írnak rá, az azért nem a legrosszabbak közé tartozik, szem függő, kinek zavaró ez még.
-
Feketelaszlo
senior tag
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz #23834176 #63341 üzenetére
Az a Samsung talán ha a kért árnak a felét megéri. Új monitornál a garancia azért nem elhanyagolható szempont, meg mégis fejlődött a technika (még ha csak tyúklépésben is), de szerintem használtban is van rengeteg ajánlható, pl. aprón: Dell U2312HM ugyanazon az áron, amit a Samuért elkérnének, NEC EA231WMi (ezzel mondjuk elfogult vagyok, mert én is ilyet nyüstölök), de kommerszebb LG IPS-ek is fel szoktak bukkanni. Vagy köztes alternatívaként lehet válogatni a rengeteg használt, de garanciális IT eszközöket forgalmazó bolt kínálatából.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz dannyl #63278 üzenetére
Fényképből ítélkezni nehéz, de én is gammára tippelnék - ha csak játék alatt látsz ilyen különbséget, akkor a játék menüjében kell állítanod rajta: screenshotot kirakod a Samura és addig állítgatod, míg az ASUS-on is neked tetsző kép jelenik meg. Persze ha részletgazdagság alatt azt érted, hogy esetleg látod a pixeleket azon nem kell csodálkozni - a Samu 23"-on FullHD, az ASUS meg 27"-on, képpontsűrűségre előbbi nyer. Mostanában rengetegen írnak a topikba 27"-os fullHD-s monitorral kapcsolatban kapcsolatban - ki volt már tárgyalva sokszor a téma: van, akinek ilyen méretre már kell a wqhd, van, aki még elviseli a fullHD-t. Nézési távolság és szem függő.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz ftamas0201 #63124 üzenetére
Hát látod, ezek pont olyan dolgok, amiket csak személyes megtekintéssel lehet biztosra kiszűrni. Ha a Media Markt webshopjában kapható, akkor valószínűleg az üzleteikben is meg lehet nézni, nem tudom, hogy rá lehet-e ott dumálni az eladókat, hogy saját referenciaanyagot megtekints rajtuk, mert ők azt vetítenek ki rajta, amit akarnak (vagyis inkább ami eladja a monitort). Flicker free-nek írják, tehát nem szabadna, hogy bántsa a szemed a háttérvilágítás, de van, aki a CCFL-t jobban szereti, mint a LED-et. Véleményt én sem akarok mondani a monitorról, de ilyen árban egy tucat olyan nem-ívelt típus van, ami többé-kevésbé bevállt és szokták ajánlani itt a topikban is.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz ftamas0201 #63119 üzenetére
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Lámafans #63102 üzenetére
Nem a monitorok az elvontak, hanem a felhasználók. Mérhető fekete-szint, színmélység, színhelyesség (vagy egy tucat szabvány szerint), színhőmérséklet, kontraszt, input lag, betekintési szög, fényerő meg amit akarsz. A baj csak az, hogy ha Felhasználó Feri elé leraknál egy 20.000-es Samsungot meg egy 200.000-s kalibrált Eizo-t, lehet, hogy nem sok különbséget venne észre vagy netán a tartalomfogyasztásra hangolt "olcsó kép" tetszene neki zongoralakk fényes kerettel és designer állvánnyal. Aztán bonyolítja a dolgot a méret, felbontás, újabban képfrissítés meg egyéb szolgáltatások - mindenkinek más kell, a gyártók alig győzik lefedni a rétegigényeket. Szóval nem csak azért az az ajánlott megoldás, hogy el kell menni megnézni, mert ne lennének tutira jó típusok, hanem mert nem fogja a vevőt csalódás érni, ha mégsem azt kapta a pénzéért, amire számított. Na meg a legjobb szériáknál is előfordulhat hibás batch, aminél olyan bevilágítás van, mintha az alagút végét látná valaki - ez is kíszűrhető személyes megtekintéssel (ha az általunk vásárolni kívánt példányt nézzük meg a boltban).
De ha tényleg ajánlás kell, az összefoglaló végén található virágos táblás képecskén található gondolkodtató szöveget tudom ajánlani mindenkinek, aki monitort szeretne venni. Ha sokat ül az ember a gép előtt, nem igen van jobb befektetés egy minőségi monitornál... -
Feketelaszlo
senior tag
válasz darvak #63036 üzenetére
Létezik amit szeretnél - ennyiért vagy pár éves, de gyengébb tudású (esetleg még akár garanciális) kommerszebb modelleket (Philips, LG, Acer, stb.) néznék, vagy egy picit öregebb, gyakran ex-céges nevesebb márka termékét (HP, Dell, NEC, Fujitsu). Én utóbbit javasolnám, mert egyrészt élből normális állvánnyal kapod a monitort, a fényes zongoralakk hatású műanyagot is hanyagolni szokták. Másrészt ezekben általában még CCFL fénycső adja a háttérvilágítást, nem LED. Következésképp azonois fényerő mellett kicsit többet fogyaszt, de nincs a fapados LED-eknél tapasztalt PWM vezérlés, ami sokaknak okoz fejfájást (meg a hozzám hasonló CCFL-hívők szerint van még egy pár előnyük, de tudományosan alátámasztani nem tudom őket, ha érdekel rákeresel). 20k közvetlen környékén általában TN panelesek vannak, ha ráteszel pár ezrest akad IPS/VA is.
(#63014) Worlynox: Lehet, hogy hülye ötlet, de nem lenne célszerű egy ugyanolyan LG mellé és akkor a káva-nélküliség végett akár össze is tolhatod? Nem tudom, hogy van elrendezve a munkaasztal, vagy mennyire cél, hogy passzoljon a mostani monitordhoz az új, esetleg elégedett vagy-e véle.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
Mindig lehet tovább fokozni. Nekem egy ilyen nagyon agyameldobom élmény volt, mikor a monitor után elkezdtem projektoron nézni a filmeket. 19-24" --> ~90", még ha csak szegényemberes XGA felbontásban is. Már nem tudnék visszamenni, szerintem vétek ilyen kicsi képernyőn mozizni (pedig nem vagyok házimozi-sznob).
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz okezsoke #62821 üzenetére
Normálisabb helyeken garanciális, mivel így nem lehet rendeltetésszerűen használni a terméket. De ha még nem telt le a jogszabályban meghatározott keret (3, 14 nap? nem tudom már) akkor indoklás nélkül is el tudsz állni a vásárlástól és visszakapod a pénzed, vehetsz másik monitort.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz k78chriss #62810 üzenetére
Szerintem pocsékul, de attól függ, mennyire vársz el profi szintet. Tartalomfogyasztásra szánt eszközöknek az a célja, hogy lehengereljék a nézőt, fotószerkesztésnél meg az a fontos, hogy minnél színhelyesebb legyen a kép. Ha játszik az ember kicsit a beállításokkal, biztos el lehet érni alkalmasabbat, mint a gyári presetek, de a topikban munkára általában ajánlott prémium monitorok szintjét biztos nem közelítené meg.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz old_artist #62781 üzenetére
Nem vitából mondom - csak kiegészítésként - de ennyiért már szokott lenni i-s végű modell NEC-ből, én ugyanennyiért vettem használtan az enyémet, szerintem az messze jobb vétel, mint a TN paneles kistesó.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Silvirenzo #62776 üzenetére
Az összefoglaló elolvasása (felül) javasolt. Mennyire sürgős ez neked? Ha kifejezetten használtra vadászol, kivárnám a december végét/januárt, hátha hoz valakinek egy csodaszép új monitort a Jézuska/Jehova/Mohamed/Shíva/Húsvétinyúl és jutányos áron megválna az előző kijelzőjétől. Aprón most egyébként Philipsek és HP-k között látok viszonylag jó árú darabokat.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Feketelaszlo #62703 üzenetére
Hmm, látom vissza is rakták az árat 150.000 fölé, akkor biztos elárazás volt. Kár
-
Feketelaszlo
senior tag
Erről a HP Z24S nevű csodáról tud valaki valamit? 4K@60Hz 120.000-ért IPS-el nem kicsit jónak hangzik. Na nem mintha aktuális lenne a monitorvásárlás, csak kíváncsivá tett az ára miatt.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Simivok #62640 üzenetére
Hát én pedig pont a digitális bemenetnél húznám meg a határt, irodai felhasználásra is jobb az éles képet nézni, mint az elmosódottat. Nézd meg ezt a HP-t, még olcsóbb is és van rajta VGA és DVI bemenet is (igaz, a boltot nem ismerem, gariról nem írnak).
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz dannyl #62624 üzenetére
Ha komolyan gondolod, meg kell nézni élőben. A Samsung monitorokat nem nagyon szokták ajánlgatni - nem véletlenül, még mindig a dinamikus kontraszttal és hasonlókkal próbálják kábítani az embereket. Ennél a konkrét típusnál az állvány és a kevés csatlakozó biztos gyenge pont, hasonló árban azért már sokkal életképesebb modellek kaphatók - Asus, Dell és LG a favoritok, de iiyama, BenQ, AOC vagy HP kínálatában is papíron jobb termékek vannak. Képminőségről látatlanban nem nyilatkozom, lehet szép is meg ronda is.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz tboy93 #62596 üzenetére
Egyrészt azt tudom mondani, mint az előttem író: a monitor-TV öszvér kategóriában az a jó, hogy se monitornak, se TV-nek nem az igazi, de legalább drága. Másrészt érdemes lenne megtudakolnod, hogy meddig lesz a körzetetekben analóg kábeltévé adás, mert digitálisra váltáskor jó eséllyel kaptok majd set top boxot, abból meg olyan jelet veszel ki, amilyet akarsz. HDMi van az összes típuson, azt a mezei monitor is megeszi (feltéve, ha bírja az alacsonyabb képfrissítést). De pl. DVD-felvevő vagy más TV-s eszköz a hagyományos kábeltévét is tudja kezelni. Coax kábelt fogadni képes TV-monitor nem feltétlen időtálló befektetés 2015-ben.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Vismajor01 #60959 üzenetére
-
Feketelaszlo
senior tag
Az LG-ről nincs tapasztalatom, de ha azt nézed, hogy 33-ért már 3 év garit kapsz hozzá azért jobb üzletnek tűnik. Esetleg ha nem sürgős próbáld meg kivárni a karácsonyi szezont, hátha lesz valahol árzuhanás (és hátha esetleg te is össze tudsz kuporgatni egy kis plusz zsetont), meg utána január-februárban a használtpiac is fel szokott élénkülni. A 14 ms önmagában nem mond semmit, az a fontos, hogy van-e miatta látható ghosting vagy nincs.
-
Feketelaszlo
senior tag
Mindegyik TN irodai monitor, céges cserékből származhatnak, nagy kockázatot talán egyikkel sem vállalsz, de ha már úgyis ilyen széles a választék én tapasztalatok alapján az LG/Lenovo/Samsung triót kizárnám. A japcsik és a HP általában a megbízhatóbb kategóriába sorolhatók, a Viewsonical nem tudom mostanában mi a helyzet. Ha lehet a gyártási időt is nézd meg (hiába Eizo valami, ha lassan 10.-ik évét tapossa). Állvány és csatlakozók mennyisége szintén döntő lehet.
Szerintem találsz amúgy ebben az ársávban 1-2 IPS vagy VA paneles monitort is (hardveraprón biztosan), azok azért egy fokkal szebbek. Persze ha kell a garancia vagy nem akarsz alkalmi vételekre várni, akkor megértem, de ezek közül egyik sem egy best buy. Szóval én a helyedben várnék a FullHD-re (vagy 1920x1200-ra) és egy jobb panelra, de ezt neked kell lejátszanod a pénztárcáddal. Nem akarok reklámot csapni de most is hirdetnek 30-ért egy NEC EA231WMI-t, prémium monitor - igaz talán halandó ember nem is feltétlenül használja ki a tudását, de cserébe nem is lesz olyan problémád, hogy mit vegyél helyette (igaz én elfogult vagyok, mert nekem is ilyen van otthon). -
Feketelaszlo
senior tag
válasz jjeahh #60770 üzenetére
Az S-szériás Dellek fényesek, van aki eltűri, de én biztos nem venném ilyen célra (sem). Nyílván az AOC-k is is kenterbe vernék a mostani Philipsedet színhelyesség terén, de nekem gyanús, hogy a panel bennük nem valós 8-bites, hanem csak 6bit+FRC. Ha hosszútávra keresel olyat, ami tényleg elfogadható fotós szinteken, valami komolyabbat kéne nézni (ami persze ebben a méretkategórában elég nehézkés).
Félreértés ne essék: lebeszélni nem akarlak róla, de ha úgy érzed, hogy neked ez is elég lehet, akkor szerintem elérkeztél arra a pontra a válogatás terén, ahol el kell menni és meg kell nézni saját munkával vagy más általad ismert referenciával a monitort személyesen, akkor látsz majd tisztán. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz jjeahh #60755 üzenetére
Újabban nem rosz márka az AOC, de arra, amire neked kell, kevesek ezek a monitorok. Én nyáron szereztem be egy NEC EA231WMi-t használtan és 6 éves monitorként is bátran bármelyik mai 60k+-os kijelző mellé oda merném rakni, mint referenciát, és jó nézni! Nyílván vannak kissebbek is, amik még beleférnek a te méretkategóriádba, én nem ismerem az elmúlt 7-8 év teljes kínálatát, de szerintem inkább nézz meg pár egykori használt prémium darabot, a NEC/Eizo/Fujitsu/Dell vonal IPS-ei amik tudják a valós 8 bitet (vagy akár 10-et) egész biztosan megfelelnek fotós célokra is - aztán majd eldöntöd, hogy be is kalibráltatnád-e valahol, vagy jó lesz csak úgy szemre is beállítani.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz kulcsarbence #59575 üzenetére
Ennek kiderítésére egy biztos módszer van: meg kell nézni személyesen. Persze TN és TN között is óriási különbségek vannak - az ősöreg Philips 170B-men pl. mind a mai napig elcsodálkozok, mert 10 éves monitor létére szívesen nézem, nem "baszogatja" a szemem úgy, mint egy-két mai büdzsé-monitor. A TN-t lassan már tényleg csak az olcsó cuccok miatt tartják életben a gyártók, de idővel át fogja venni a helyét a többi technológia. Ha nincs különösebb problémád a mostani monitoroddal, akkor szerintem hagyd a csudába a csere ötletét, nyúzzad amíg bírja.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Scholes9 #59524 üzenetére
Natív felbontásban használnám munkára (picike CAD, irodai alkalmazások, ) és böngészésre. Az a kevéske játék, amit néha futtatnék kimerül Heroes of the Stormsban meg arcade apróságokban, kinőttem én már a kő-gamer korszakomból, nem hiszem, hogy én még valaha is fogok venni videokátyát. Engem elsősorban a monitor-szakik véleménye érdekel, hogy szerintük várható-e itthon is a 4K árak drasztikus csökkenése ~27" méretben (elsősorban japán prémium monitoroknál). Ha berobbannak a számomra is elérhető kategóriába, akkor egyre biztos befektetnék hosszú távra (akár 8-10 évre).
-
Feketelaszlo
senior tag
NEC EA275UHD
800$-t írnak árnak, mekkora az esélye, hogy karácsony környékén vagy jövő év elején legyen ilyen hazai piacon 200.000 HUF környékén? Még lehet, hogy el is kezdenék gyűjteni rá. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz csiki_92 #59402 üzenetére
Ha ki tudsz mérni 0.014 másodpercet, akkor sok lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Because #59360 üzenetére
Ha analóg (D-Sub) összeköttetés van a gép és a monitor között, érdemes lehet még megpróbálkozni digitális kimenetet (HDMI, Displayport, DVI) használni (természetesen átalakítók nélkül). Ha ez sem segít, akkor más monitor után kell nézned, itt egy teszt, amivel szűrni tudod ezt a hibát.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz Because #59352 üzenetére
Szerintem a helyesen beállított fényerő és kontraszt fontosabb, mint a panel típusa. Ha nem csak olvasás közben jön elő szemfáradás, akkor ezek szinte biztosan rosszul vannak beállítva. Ezen kívűl még a PWM-szabályozott háttérvilágítás vagy a nem megfelelő nézési távolság szokott problémát okozni. Ha éjjeli bagyol vagy, utolsó próbálkozásként esetleg el lehet tolni a színhőmérsékletet kicsit melegebb irányba (pl. f.lux program használatával). Ha ezek mind becsődöltek, akkor érdemes elgondolkozni egy IPS-en.
[ Szerkesztve ]
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz IMIIKE1998 #59286 üzenetére
Nincs olyan, hogy LED panel, ez a háttévilágítás fajtájra utal, ma már a monitorok 99%-a ezzel kerül a boltok polcaira a régi CCFL fénycső megvilágítás helyett, mert energiatakarékosabb. A panel típusa IPS, s igen, vannak tipikus hibái (IPS glow), nézd meg élőben ha lehetőséged van rá, mert leírni nem igazán lehet - van akit zavar, van, akit nem. Ha többet áldozol rá, nyílván vannak olyan monitorok, amik jobban kiküszübölik a problémát (javasolt a topikösszefoglaló).
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz fojtviki #59256 üzenetére
Nem kell kompromisszumokat kötni, el kell dönteni, hogy 16:9-et vagy 21:9-et szeretnétek, a kettő pozitív tulajdonságait egyszerre nem lehet. Akármelyiket is választjátok, azt azért vegyétek számításba, hogy ezek baromi nagy kijelzők, 32"-tól normális esetben legalább 110-130 centire ül az ember, különben zavaró lehet (a 34" 21:9-en igazából kissebbnek hat) - gondolom filmezésnél meg sorozatnézésnél ha távolabb vagytok, ez jó pont, de játéknál lehet, hogy zavaró lenne egy kis asztalon.
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz zümzümm #59220 üzenetére
Pedig azok a Fujik általában vállalati monitorok voltak, nem lestrapált darabok, de ha nem, hát nem.
A Philipset 30 alatt nem kapod meg 3 év garival, eMagnál meg még csak nem is Magyarországi a gari, azt mindenképp fejeltsd el. A másik kettő közül én csak a talp miatt böködnék az Acerre, bár legalább mindkettő matt, nem tükröződős. Azt azért vedd számításba, hogy ennél olcsóbban nem nagyon lehet monitort gyártani, tehát próbáld meg ehhez igazítani az elvárásaidat is, hogy ne kelljen nagyot csalódnod. -
Feketelaszlo
senior tag
Üdv! Régebbi, használt típus vásárlásán gondolkozom - sajnos annyira nem értek a részletekhez, felületesen ismerem csak a különböző paneltípusok tulajdonságait - de elképzelhető, hogy mondjuk egy ilyen Eizo szebb, élethűbb képet produkál, mint egy mai notebook kijelző (konkrétan Acer V3-551G kijelzője)? Vagy 10-15.000 forint körül használtban sincs nagyon olyan, amit megérné munkára/filmezésre még beszerezni?
Elsősorban azért merült fel a kérdés, mert egyetemi időszakban sokat ingázom a lakóhelyem és egyetemi kollégium között, s kezd kicsit tehessé válni a notebookom cipelése (meg igazából féltem is az értékét) - lehet, hogy elég lenne csak egy Raspberryt vinnem az esetek 90%-ában, s a kollégiumba venni egy monitort/egeret/billentyűzetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Futás, futópályák
- DIGI kábel TV
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Filmvilág
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest