Hirdetés
- Szegmenses LCD kijelzőt használnak a DeepCool új vízhűtői
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Nem igazán reklámozott képesség lesz az új Arc sorozat legnagyobb előrelépése
- Legalább 200 kínai cég kerülhet az USA új szankcióinak célkeresztjébe
- Egyelőre nem hozta meg az áttörést a Qualcomm PC-s rohama
- Milyen egeret válasszak?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
S775-ről a közeljövőben fogok FM1-re váltani, az APU már ki van szemelve egy A6-3620 személyében, ehhez kellene valami jó lap, ne túl drágán. Ti mit ajánlanátok? Amit tudjon: usb3, hdmi (3D kiküldése nem fontos), igp-t lehessen használni és ehhez legyen monitorcsati kivezetés, lehetőleg dvi (mivel egyenlőre az igp-t fogom kizárólagosan használni), 1 db PCI-e 16x a majdani dedikált VGA-hoz (elég 1 db, nem lesz többkártyás rendszer), m-ATX méret, normális (nem faragott/butított) BIOS. Memória slot mindegy, 4 db jobb, de elég a 2 is. Integrált hangkártyából valami jó minőségű legyen rajta. Jó lenne ha ki lehetne előre is kötni róla legalább 1 db usb3-at. Kb. ennyi szempontom lenne. Ja és persze megbízható legyen. Márkában az asrock és asus tetszik, utóbbi a 3 év gari miatt vonz, előbbi a kisebb árcédula miatt. A75-ös lapokat nézegettem, azt olvastam, ezeket érdemes venni FM1-ből. A keret kb. 16e Ft lenne rá.
Ti mit ajánlotok?
Köszi & Üdv
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
s3toraph
senior tag
válasz s3toraph #39578 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, aki eddig válaszolt!
Két oka van részemről az FM1-nek: egyrészt nekem számít 5-6e Ft is, szóval nem mindegy az ár. Másrészt igen jó áron megrendeltem már egy új oem A6-3620-at. Ráadásul, ahogy nézem az árakat mind boltban mind HA-n, ha nem csak 2 magos APU + nagyon alap alaplapban gondolkodom, akkor az FM2-nek csak azért hogy FM2 lehet akár e két hardveren +10 Ft is az árkülönbözete úgy, hogy nem is tud többet ill. hasonló a felszereltsége! Azt nem látom, ez nekem miért érné meg. Mondom is az okát: az adatlapomon lévő konfigom fogom eladni és váltani FM1-re, egyrészt kicsit modernizálni, másrészt kipróbálni valami újat, harmadrészt kisebb fogyasztás, negyedrészt nem játszottam összesen 40 órát mióta meg van a 3870x2 (lassan 3 hónapja), szóval ki sem használom (plusz ki sem bírja hajtani az e8400), ezért APU-ban gondolkodtam. A gépet netezésen, tanuláson és munkán (programozás, stb.) kívül filmezésre használom, néha játék, erre elég bőven az IGP is (persze nem minden játékhoz és nem max. grafikán). Ezért esett a választásom IGP-s procira, és az erősebb IGP miatt AMD vonal, nem pedig Intel. Az alaplap extráiból amiket írtam (usb3, hdmi, stb.) nem nagyon engednék, m-ATX méret a kisebb ház miatt kellene, mert a Bravo is cserélve lesz majd, és lehet hogy m-atx-es lesz az utódja.
Olyan lap kell ami nincs butítva. Az LE, SG ezek mik egyes lapok nevében, nem pont erre utalnak véletlenül? Merjen az ember ilyet venni? Pl. ASUS F1A55-M LE.
Nekem az ASROCK A75M lenne a legjobb, vagy esetleg még belefér az ASROCK A75 Pro4-M, de ezt meg félek, nem használnám ki. Asust csak a több gari miatt venném, de annak úgymond van "felára" is, pl. ami jó lenne, de elég drága az ASUS F1A75-M PRO R2.0, szóval nekem nem érné meg, ezért maradnék asrocknál, + az utóbbi időben igen jókat olvasok a márkáról.
Akkor még néhány kérdés:
Szerintetek asus vagy asrock, ill. 55-ös vagy 75-ös lapot nézzek (fentebb írtam mire is lesz használva a gép, később talán több játék + dedikált VGA-val)?
Merő kiváncsiságból, FM2-nek milyen konkrét, érezhető előnye lenne FM1-hez képest?(Bocsi, jó hosszú lett...)
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
s3toraph
senior tag
válasz s3toraph #39601 üzenetére
bluyoo : Szűkös a keret, ezért nem lesz nagyobb APU, úgy akarom összehozni, hogy a lapom + procim eladom, ezek árából pedig visszajöjjön az új lap + APU ára, vagy csak keveset kelljen rádobni. VGA-t eladva, abból meg új ház lesz véve. Aztán a mostani házat eladom, ahhoz meg addigra lehet tudok hozzátenni hogy legyen pénz új VGA-ra. Vagy félreteszem gyűjteni majd egy másik upgrade-re FM2-re vagy s1155-re, de ezt még én sem tudom, majd akkor meglátjuk. Szóval így átforgatnám az pénzt. Ahogy én leszűrtem a teszteket olvasgatva, ez a 3620 megveri az e8400 teljesítményben, ez nekem elég is egyenlőre. Nem kell a legizmosabb FM1 APU. Amiket írtam, mire lesz használva, szerintem elég lesz. Eredetileg AM3+ lett volna, csak sokba jött volna ki egy 4 magos összeállítás + VGA (legalább 40K), és FM1 maradt, mert most egyenlőre elég lesz az IGP is és így olcsóbb a történet. Persze a fejlesztés során valószínűleg rákölteném azt a pluszt, ami most kellene FM2-höz, viszont most erre nincs keret, később meg lesz, szóval lehet 5-6e-et bukok majd rajta, de ha ezt nem akarom akkor meg várhatok még 1-2 hónapot mire azt a plusz pénzt kispórolom. Már megrendeltem a 3620-at, remélem jól döntöttem (ez úgy is kiderül idővel).
jim bcs: Inkább kivárok vele, hadd jöjjenek ki az új hardverek, egyrészt, mint mondtad, hogy lássuk, hol áll meg ténylegesen a foglalatváltogatás, másrészt, hogy a jelenleg kapható FM2-es termékek árát hadd nyomják lejjebb majd egy kicsit az újdonságok.
Köszönöm mindkettőtöknek!
Egy dupla kérdésem még van az előző hsz-emből: márkából Asus vagy Asrock, melyik mennyire megbízható szerintetek? Illetve, 55-ös vagy 75-ös lapot vegyek, mivel jobb egy 75-ös (ez szokták ajánlani, azért kérdezem)?
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz bluyoo #39609 üzenetére
"Még egy Pentium G620 is megszorongatja ....." Akkor valamit elnéztem bogarászás közben... majd a gyakorlatban kiderül, mit tud, de szerintem nekem elég lesz egyenlőre.
Akkor valószínűleg az Asrock A75M lesz, 2 memória slot is elég. (Bár a DVI csati miatt még rágódom kicsit rajta, melyik is legyen.) Asrockot utóbbi időben dicsérik, szóval remélem nem lövök vele bakot. Köv. upgrade majd lesz Asus.
Lehet láma kérdés, csak biztosra akarok menni: az A75M-nél is van alaplapi VGA és HDMI csati, ezek ugye arra vannak, hogy az IGP-re lehessen kötni a monitort ill. TV-t, és ki is tudja küldeni a HDMI-n a képet és a hangot is? Mert én így tudom...
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz bluyoo #39618 üzenetére
Jó hogy mondod, a hűtőbordázatot nem is figyeltem! Meggyőztél, Pro4-M lesz belőle! Azt még beszorítom. DVI csak azért érdekes, mert ahogy én látom, kicsivel jobb a képe a monitornak erre kötve, mint VGA-n (a monitoron van mindkettő, samsung). HDMI nincs a moncsin, viszont nem is baj, mert HDMI-re lesz kötve a TV, hogy pl. amíg én netezek, tudjanak a többiek a másik szobában filmezni, egyazon gépről.
Köszi a használati útmutatót is!Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
s3toraph
senior tag
Én speciel két okból akarok m-atx lapot venni:
1.: Belerakhatom atx-es és m-atx-es házba is, atx lapot meg csak atx-be ugye. Ez nekem fontos, mert még nem döntöttem el, mekkora lesz a leendő házam. Egy m-atx-nek is lehet jó a szellőzése, csak olyat kell keresni, amiben sok rácsozott nyílás és sok ventihely van, ill. az alaplap mögé lehet rendezni a kábeleket (tehát van normális kábelmenedzsment), hogy tudjon áramlani a levegő. 15K alatt is láttam már ilyeneket (atx-ben mindenképpen) a milyen házat vegyek topicban. Házak kapcsán ShellKretor-nak vannak nagyon jó cikkei, érdemes olvasgatni ezeket, sokat segítenek a megfelelő megtalálásában!
2.: Számomra egy atx-esen sok olyan slot van, amibe soha nem fogok semmit sem tenni, tudásban meg majdnem ugyanazt tudja mint egy atx-es (a nem túl számottevő különbségeket meg konkrét példánál fel is sorolta bluyoo).Update: kicsit elkéstem ezzel, ha már meg van a ház.
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz bluyoo #39639 üzenetére
Persze, mégéri a +2K-t, + ha belegondolok, jobban is eladható lesz később Szerintem. Úgy hogy rá is áldozom! Aztán ha nem válna be, még mindig el tudom adni és átváltani s1155-re (persze így már valamennyi ráfizetéssel).
-
s3toraph
senior tag
válasz bluyoo #39645 üzenetére
i3 volt betervezve, de aztán rájöttem, azt nem igazán használnám ki, csak játékkal, de ahhoz meg kellene egy VGA is, akkor meg 30k-val több legalább mint ez az összeállítás, az meg nem fér bele most. Meg alig játszom, szóval fölösleges jelenleg komolyabb, szerintem. Majd kiderül, milyen lesz a puding.
-
s3toraph
senior tag
válasz s3toraph #39630 üzenetére
Szia bluyoo!
Megvettem az alaplapot(már egy ideje, csak APU-t nem tudtam szerezni hozzá olyat amilyet akartam)!
Kis kezdeti segítséget kérnék tőled és a többiektől, mit hogyan csináljak? Gondolok itt arra, hogy kell-e/szükséges-e egyből BIOS-t frissíteni, akkor azt hogy (kell-e valamire figyelni, pendrive-ról kell-e), honnan (asrock oldaláról leszedem a legutóbbit és kész?), ill. mit állítsak be és mire a BIOS-ban (x-fast boot vagy mi kell-e, jó-e/van-e értelme, aztán valamelyik hídnak a frekvenciáját meg a ramok frekvenciáját szokták állítgatni, hogy "összhangban" legyen, na ezt hogy, mennyire kellene belőni hogy minél jobb (= gyorsabb, ezért jobb teljesítményű legyen az IGP) és atomstabil legyen)?
A konfig ez lesz (pár napon belül minden meg lesz):
Asrock A75 PRO4-M
A6-3500
Kingston 3x2GB 1600MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)
Corsair VX 450
NZXT Tempest 410
Samsung 840 120GB SSD
1x500GB Samsung HDD + 1x1000GB Samsung HDD (mindkettő SATA-s)
1 db SATA DVD-RWJa, és a memóriát hogy pakoljam, 3x2GB, vagy csak 2x2GB DC?
Köszönöm előre is!
Remélem még beleférnek a téma kereteibe a kérdéseim!Üdv
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
válasz Trebron09 #42233 üzenetére
Igen arra gondoltam. Akkor az egyenlőre nem érdekes számomra.
Ok BIOS-hoz nem nyúlok, nem is szeretem piszkálni (bár eddig még nem volt gondom upgrade-el ami full verzió volt, korábbi lappal).
Memórából a dual channel miatt gondoltam hogy jobb lenne az IGP-nek 2x2GB, mert 3x2GB-nál - gondolom - nem tud dualban menni 3 db modul... szerintem.
Ja és köszönöm a segítségedet![ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Az Asrock A75 PRO4-M-en nincs PC ház előlapi usb-hez usb 3-as csati a deszkán? Mert én nem találok, most bújom a manualt, és eddig gyanús hogy nincs. Nem vészes, ha így van, csak akkor pont nem tudom kihasználni a ház első usb 3-as csatiját.
Üdv
-
s3toraph
senior tag
válasz bluyoo #42352 üzenetére
Akkor ezt a funkciót buktam. Affene.
Ez amit linkeltél, arra jó hogy a hátlapi usb 3-at előre kösse ki, igaz? Tényleg drága azért hogy előre dughassam be az eszközt, nem éri meg. Annyi baj legyen, szuperáljon a lapom és meg leszek elégedve!Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Asrock H81M-HDS laphoz 2x2GB DDR3-bol, milyet ajánlanátok, Aqua kínálatából? Minél olcsóbban.
Én ezeket néztem ki:
Kingmax
CorsairCorsair szimpatikusabb a hűtőbordák miatt.
Esetleg Adata?
Egyiket sem látom az alaplap gyártói oldalán a memória támogatási listában. Kérdés, vajon attól még kezelné-e őket?
[ Szerkesztve ]
-
s3toraph
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Autós topik
- Milyen egeret válasszak?
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- MIUI / HyperOS topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Hegesztés topic
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.