-
PROHARDVER!
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Ejelhar #24815 üzenetére
Kicsit másképp látom a dolgot.
(nem csak neked szól amit írok, csak egyszerűbb volt erre válaszolni)Egyrészt nem kötelező senkinek sem mikrotiket használni, ez csak egy lehetőség a sok közül. Vannak gyenge pontjai, de szerintem nem több mint más eszközöknek.
A mikrotik kicsit határeset a soho, és a profi kategória között. A soho felhasználást támogató QuickSet próbálja könnyebbé tenni. Nem tudom mekkora, (de valószínűleg nem túl sok) sikerrel.A mikrotik helyes konfigurálásához, és használatához több szakértelem kell, mint egy átlagos soho routerhez. Azaz előfordul, hogy utána kell nézni bizonyos dolgoknak, mert nem születik senki tudással a zsebében. De igazából minden elérhető az interneten ami kell hozzá, mindenre van példa beállítás, leírás. Ugyanakkor megértem azt is, ha valaki nem akar erre energiát, pénzt, időt, fordítani - akkor nyugodtan válasszon más eszközt, nem mindenkinek való a mikrotik, és nem mindenkinek "áll kézre", vagy passzol abba a logikába amivel a számítógép hálózatokat próbálja kezelni.
Az árazásról. A hasonló erősségű procival, RAM-al szerelt (azaz hasonló hardverű) más SOHO gyártmányok árai alig különböznek, nincs durva eltérés (bárki utánanézhet). A RouterOS, pedig inkább hozzátesz, mint elvesz a router értékéből.
Sok kritika éri amúgy a gyártót, a felhasználók részéről, és ebből nagy része valóban jogos, én is megfogalmaztam korábban jópár dolgot. A legdurvább talán a flash-el való, nehezen indokolható túlzott spórolás, ami megnehezíti a fejlesztést is. Hozzátenném, hogy a többi gyártó cucca is hasonló, csak kevésbé jelentkezik a dolog. A másik ami problémás a wifi. Persze ez összefügg az előző problémával, sok eszközben egyszerűen kevés a hely a flash-ben. A wifi sebessége sosem volt erőssége a mikrotiknek (a stabilitása szerintem amúgy rendben volt), és az utóbbi időben driver/csomag terén is sikerül a korábbi egységes megoldás helyett némi enyhe káoszt alkotni. Az x86-os verziók pedig: a RouterOs v7-ben bár ott a wifi csomag, gyakorlatilag semmilyen wifi interfésszel nem működik.Ennek ellenére mégis Mikrotiket használok itthon is, mert látom az előnyeit is, amiből szerintem több van, mint hibából. Bármit is választunk, az egy kompromisszum, ár, használhatóság, szolgáltatás, minőség stb... között.
Annak aki segítséget kér próbálunk segíteni (ha tudunk), vagy legalább tanácsot adni hol nézzen utána a dolgoknak. Viszont itt siránkoznia, annak akinek ez nem jött be, "hogy ez mekkora ócskaság" teljesen felesleges. Csak azt tudjuk ilyenkor tanácsolni, hogy ok. ott van pl. a hardverapró, add el, vegyél másmilyet. Semmi rossz szándék nincs ebben, egyszerűen van, amikor ezzel segítünk a legtöbbet...
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Series 7 41mm
- Eladó 26 db Apple Watch óraszíj (45 mm-hez, kifogástalan állapotban)
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V11 - i5-12400F - RTX 3060 12GB - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V10 - i5-10400F - RTX 3060 12GB - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC V54 - RYZEN 7 5700 - RTX 4060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z87-G43 GAMING Z87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest