Hirdetés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen egeret válasszak?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ASUS ROG Ally
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Közben már a hsz-ek között javították: az ár elírás, bőven duplája lesz. Csak hogy még kevesebb értelme legyen

Egy (4/3-oshoz képest) kompakt és olcsóbb 12-60 f2.8-4-et bezzeg senki sem akar csinálni... Vagy egy 100-150 és f2-f3.5 közötti fixet sem, pedig arra is nagyobb kereslet lenne, mint még egy drága, stabi-mentes, kérdéses minőségű túrazoomra.
-
.mf
veterán
Én teljesen megértem, hogy az enyémen feljön, mert tényleg szinte mindig jön velem, és mivel függőlegesen van a kiscuccban, ezért berakásnál és kivételnél is dörzsölődik a sarka. Azonban míg a PL3-on talán 1x cseréltem fóliát bő 1 év alatt, addig az EM5-ön 3x 5 hónap alatt. Annyi különbséget látok, hogy a PL3 teljesen síkban volt.
Mazsi: nem az a párszáz forint a hatdarabos kiszerelésért, hanem az, amikor útközben veszed észre, hogy basszus már megint jön fel, vissza tudom-e még nyomni a buborékokat, hogy lássak is valamit; majd utána otthon lekaparni, letisztítgatni, előkeresni, óvatosan ráigazítani és felapplikálni...
Erősen gondolkoztam a GSS üvegen is (csak sehol sem találtam). Bár egyesek szerint még a táccs is működhet tovább, de igazából már az se zavar, ha nem, úgyse tapizom. Ha hozzáférek, akkor EVF (95%), a kijelzőt inkább csak a képek visszanézésére használom.Btw, "nyit a halpiac".. Mindjárt ránktöri az NSA az ajtót, hogy milyen kódbeszédet használunk

-
.mf
veterán
A vicc, hogy egyszer régen PL3-mal kényszerből, épp betelőben lévő kártya helyett CL2-es (!!) tartalék-kártyával kértek meg, hogy valamit videózzak. Gondoltam esélytelen, ennek ellenére mégis bírta a HD-t a maga kb 16-18 Mbps bitrátájával.
Nálam eddig egy SD kártya halt meg, egy Kingston 32 GB UHS-es Ultra-anyámkínja, malájziai utazás utolsó három napjának képei vesztek vele oda

Ha már pár napja téma volt a kijelzővédő fólia, kinek mennyire, meddig bírja? Én pont tegnap tettem fel már a harmadikat kevesebb, mint fél év alatt, mert hordással és elrakás-kivétellel az egyik alsó sarka mindig feljön és felgyűrődik, onnan meg már vége van, mint a botnak. Igaz nálam kvázi napi használatban van, gyakran van elrakva-elővéve. Tegnap kínomban már szigszallaggal körberagasztottam a széleket, hátha úgy kevésbé...
-
.mf
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Ember...
UV-t kérdezett, tehát 99%, hogy folyamatosan az obin lesz, ilyenkor a 14-42-es 37 mm-es menetére 58 mm-es szűrőt ajánlani?
Hoya jó, de drága. Ha valamivel olcsóbb (azért ez se kétfillér) és jó, akkor még a Kenko lehet jó választás. Nagyon olcsóaktól óvakodni, főleg ebayen, keringenek hamisak. Sötét és ellenfénynél még a Hoya is becsillan, olyankor azt is lecsavarom. Sima UV helyett MC-UV, azért a kis etráért, az elvileg kevésbé (vagy legalább kevésbé csúnyán) csillan be.
Napellenzőt, ha bayonettes, akkor fel lehet tenni szűrőmenettől függetlenül is. Vannak szűrőmenetbe csavarható napellenzők is. -
.mf
veterán
Na látom zajlik itt az élet
Egy meetben én is benne lennék, nekem kedd, szerda és csütörtök este is jó.Arn: én HK-ban egy Weifeng 6615-öst vettem (már előtte kinéztem online, de meg akartam élőben is nézni), sztem az lehet a MeFoto OEM-je. Gondolkoztam én is a monopoddá alakítható nagyobb verzión, de én méretkorlát miatt örültem annak, hogy ezt találtam, ez ugyanis befér a motoros tanktáskámba, mellé a fotós övtáskám, még egy-két obi és pár egyéb dolog, így komplett fotós felszerelés lehet nálam.
Fél éve használom, szerintem az áráért messze a legjobb darab, jól átgondolt felépítéssel és megoldásokkal. Ezzel a tekergetéssel sincs semmi gond, csukva a három-négyet egy kézzel átfogod és egy negyed-fél fordítással kinyitod, majd kihúzás után egyenként rögzíted; becsukáshoz pedig kinyitod, összetolod, és megint átfogva becsukod a nagyját, még egy-egy gyors tekerintéssel utána ellenőrizve, hogy tényleg zárva vannak-e. -
.mf
veterán
Nemrég volt téma teremsport-fotózás m4/3-dal. Bár ennél én is elsőre dSLR-t mondanék, de itt egy DPR képes interjú egy m4/3-ot használó fél-hivatásos roller derby fotóssal (kb. a körpályás görkorcsolya és az amerikai foci keresztezése, többnyire női csapatokkal -- én is most hallottam először erről a sportról, de utánanézve mókásnak tűnik
).
Röviden: S mód 1/500 s (azt mondta, hogy korcsolyázáshoz 1/500 alatt már elmosódottnak tűnik), auto ISO 3200-6400-ig, S-AF (hiába használ EM1-eket), fényerős obik. -
.mf
veterán
Kiábrándító? Tulajdonképpen mit is vártatok?
a.) Az utóbbi hónapokban sokat voltam éjszakai eget fényképezni. Még Dobogókőn is vastagon belátszanak Bp, Esztergom, Vác, stb. fényei, mint nagy narancssárga pacák, amik rátelepülnek a horizontra, változó vastagságban. Ilyen fotókat nagyvárosban egyszerűen nem lehet, még nagyvárostól 20-30 km-re sem. Ezt megvalósítani nem is lehetne máshogy, mint montázzsal.
b.) Itt szerintem az ötlet, mögöttes gondolat volt a lényeg: mi, főleg a városiak, már annyira fényszennyezéses környezetben nőttünk fel, hogy ilyen eget szinte nem is láttunk. Pedig ezt láthatnánk az adott városokból.Azt mondjuk hozzátenném, hogy a városokat szerintem túl világosnak hagyta. Lehet, hogy a felismerhetőség vagy a hangulat kedvéért, de szerintem ennél sötétebbnek kéne lenniük, még extra erős teliholdnál sem lenne ennyire világos.
-
.mf
veterán
"Olcsó alapzoom, telezoom van dögivel, fixekkel se igen tudnának betörni a piacra."
Ennek ellenére, tudnék még mit elképzelni. Kéne még egy jó éles fényerős rektilineáris UWA fix lehetőleg olcsón. Mondjuk 9 vagy 10 mm f2.5. A jelen kínálat 12-től 2 drága és 2 olcsó zoom valamint egy drága de ár/értékben nem túl acélos f2 fix. Ez alatt viszont csak két sötét zoom és egy érkező kevésbé sötét, de elég drága zoom van.
A másik pedig, ahogy írtátok is, a középhosszú (valami mondjuk 100 és 150 között) és a hosszú (200+) relatíve fényerősebb fix tele, valamint egy nagyobb tartományt lefedő, kicsit fényerősebb és jó képminőségű alapzoom (12-60 f2.8-4 m4/3-ban), ami lehetőleg kompakt is marad, csakhogy teljes legyen a bilibelógás.S ha már fix tele, juteszembe, Bp-en hol van még bolhapiac, ahol régi filmes gépek is előfordulhatnak?
Kéne valami 85-100 körüli kompaktabb ~fényerős (f2.8 vagy alatta) fix, de online egyre ritkábbak és egyre többet kérnek értük... -
.mf
veterán
... ami nem volt nálam...
Engem az zavart jobban, hogy nem volt elég tiszta rész: a "dombon" előtte-mögötte fák, keresztbe nagyfesz oszlopok; ahonnan meg már nincsenek képben, az mélyedésben van, a motor nagyon az alján lenne, nem látszana elég a repce-tenger "felszínéből" és a színes-eges naplementéből... Néha egy egyszerű "jó szög"-et megtalálni is milyen problémás
Mercutio: az is egy érdekes szög lehet. Lehet nem ártana legalább az egyik makró közgyűrűt is berakni a táskába. Amúgy ami az út mentén sétálva megfogta a szemem, az a két, közel azonos méretű, színű, formájú csigaház szinte tükrösen egymással szemben.
-
.mf
veterán
"Szóval fotózz, az a biztos (nekem sem ártana már megint)."
Hát ez az

Ez kéne ennek a topicnak: kevesebbet gépelni, többet képelni.
Én is most nemrég értem haza egy kis esti motorozós-képelős sétáról, meg tegnap is készült pár. Szemezgetés a képekből: [link].
EM5, 12-32 és MD 50 f2, estiek állvánnyal ISO-Low, mind SooC (
) módosítatlan jpg-k a gépből.Ezek közül azt hiszem ez az egyik kedvencem:
-
.mf
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
Egy 20-as és a 12-32 azért kis helyen is elfér

Nálam a váz + 12-32 + 20 + még 1 v 2 obi övtáskában utazik. Még fapadosnál is hátizsák / cabin luggage méretű táska mellett szabad még egy övtáskát vagy kisméretű kézitáskát felvinni. Ágynemű helyett hálózsák vagy melegebb időben a hálózsákokhoz külön kapható mosható hálózsák-huzat és felfújható párna, kisebb helyen elfér. Meg vannak még egyéb praktikák
-
.mf
veterán
válasz
schawo
üzenetére
"Ha már veszel rendes vakut, akkor olyat vegyél, ami tud HSS-t (Super FP-t). Ezek az Oly 36R, 50R, 600R, és a Metz 48, 50, 52, 58"
Erre már a múltkor is azt írtam, hogy a Metz honlap szerint csak az 52 és magasabb tud HSS-t. Vagy esetleg volt valami régebbi verzió is a kisebbekből, ami még tudott?

Oly 36R egy jó ideje ritka vendég. Kb. fél év után most felkerült egy az irányjelzősre, de a régi szokásos 30-32 helyett 40-ért

Gorgo: persze csodákat és fixek szintjét hiába várja tőle az ember, de szerintem a 12-32 az eddigi legjobb kitobi élességre, és akkor a méretéről még nem is beszéltünk.
Schanyee: a "fix 12-es" pont nem a legerősebb oldala, ott a leglágyabb, ~14-17-től a végéig jóval élesebb. Nálam azóta ez az obi van a legtöbbet a vázon: a gép vele kicsi, könnyű, praktikus marad, az átfogása is jó (a méretéhez képest főleg).
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
"Mondjuk pont tegnap este futottam bele egy olyan témába, ahol a néma fókusz kritikus, mondjuk nem volt nálam gép, csak telefonnal lőtte, de az volt a lényeg, hogy a képen látható személy ne forduljon meg, mert elrontotta volna a kompozíciót
"
Jujj.... Nagyon félreérted, hogy mit értenek itt "traktoros af" alatt. Nem fogja más meghallani, normál környezeti zajszint mellett te se nagyon; viszont az enyhe kerregése a váz által (inkább rezgésként) továbbítva bezavarhat videózásnál, ezért olyankor sokan inkább manuális fókusz módban használják, ha el akarják kerülni.Érintőképernyős fókusz nélkül is meg lehet lenni, én is csak gombokkal használom az EM5-öt, úgy is választható 7×5 mező.
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Ha még mindig a Pana 20-as a téma: egyáltalán nem lassú, csupán nem annyira nagyongyors, mint pár újabb obi, de még így is bőven elég gyors normál körülmények között. Sötétben már inkább hajlamos tovább vadászgatni, de ez erősen vázfüggő is. A PL3-amon pl. már a kék órában is csinált ilyet, amikor még nem is volt annyira sötét; ellenben az EM5-ön volt, hogy éjszaka még akkor is talált fókuszt (egész gyorsan), amikor már alig láttam bármit is.
Szaby: jó képeket válogattak össze ebbe a Lensbookba, inspiratív és tanulságos.
Meg az is, hogy kb. 80%-át EM5-ösökkel lőtték
-
.mf
veterán
"kicsit atertekelte bennem, hogy erdemes e tobb ezer eurot kolteni egy bringara."
Amúgy itt én még pár éve akadtam le. Amikor a húgom bringáját vettük jópár éve, csak lestem, hogy mennyire elszaladtak az árak. Iszonyatos. Amilyen gépeket lehetett kapni 5-6 évvel előtte (amikor a sajátomat vettem, még a mai napig használom), ahhoz képest 3-4x árakon mentek
S a helyzet azóta sem lett jobb. Néhányan elkezdik sorolni, hogy milyen alkatrészekből áll a bringájuk és azok mennyibe kerülnek, én meg csak csodálkozok, hogy mi is kerül azokban annyiba, amikor annyiból már pár éves használt, működő, forgalomképes motort kapni, amiben mégiscsak több alkatrész, anyag, megmunkálás van. Kicsit félek is attól, hogy valamikor ellopják vagy tönkremegy a bringám, és vehetek helyette újat... -
.mf
veterán
Vagy valami akciókamera, a vízálló tokjában, majd azzal együtt egy ilyen zacskóba.

Én se mernék egy ilyenre egy többszázezres vázat + obit rábízni. Hallottam már olyanokról, akik megelégedéssel használták, de akkoris... -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ennyi.
Ja és ne felejtsük el, hogy halakat fényképezni a Samyang halszemlélő objektív az ajánlott.Komolyabbra fordítva a szót, múltkori javaslatodra visszatérve: legközelebb majd megpróbálom korábban kezdeni, de ez most absz. nem volt betervezve, egy esti találkozó után mentem oda, hogy hajnalban majd jól csillaghullást nézek (hah), ezért csak éjfél-egy körül értem oda.
Egy kicsit világosabb ég talán, de a túl fényes és világos kék nekem már nem hozza egy igazi éjszakai sötét ég hangulatát. -
.mf
veterán
válasz
Peetta14
üzenetére
Nem tudom, de ahogy Bálint is írta, manuálisan is össze lehet (én úgy szoktam): lehetőleg állvány, képek jókora átfedéssel, hogy tudd mihez igazítani, majd Hugin.
Csizmi: inkább itthon boltból. Rengeteg a hamis (más gyártó / más kapacitás), néha még jó értékelésű eladótól is.
-
.mf
veterán
43rumorson pár hete volt a hír, hogy EM5-höz nem tervezik ezt a "0 sec késleltetés"-t kiadni, mivel ott eleve nem volt annyira vészes a probléma, mint az EM1 és EP5 1/8000 miatt nagyobbat csattanó zárszerkezeténél.
Ettől függetlenül én is örülnék neki, még ha nem is 0 s electronic first curtain, hanem csak maradna a mechanikus, de 1/8 helyett 1/32 is kiválasztható lenne. Már az is elég nagy különbség lenne, mert 1/8 már érezhető lag, akadály pillanatok elkapására. -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
"holnap-holnapután csillaghullás"
Relevant to my interests. Requesting info.

Mikor, merre, mennyire kell sötét ég? Ha csak sötét elég (ami startrailhez még épp nem sok), akkor holnap éjszaka felmegyek Dobogókőre. Ha nagyon fényszennyeződés-mentes, akkor Börzsöny.
Nézem az időjárás-előrejelzéseket... szombat délutántól felhősödik? Remek
Amúgy az imént voltam fenn Normafán. Hiába tiszta az ég és alacsony a pára, azt a narancssárga ködöt a város felett...
brr -
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
[link] - bocs a fb linkért.
Úgy hallottam, néha vannak vezetett túrák is, lehet fotózásra is engedélyt kérni, majd valamikor kiderítem azt is. De az nappal van, nálam most esti képek voltak tervben... -
.mf
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Igen, kicsit zavart, hogy 25-ön már f5.1 - de végülis a többi kitobi is már 4.5-4.7 körül van.
Jó cucc ez az ExposurePlot. Ráküldtem az épp betelőfélben lévő kártyára. Az utóbbi időben nagyon f0 túlsúlyos vagyok
a halszemes startrails és a manulál obis koncertfotók és portrék miatt. Jól mutatja azt is, hogy mióta itthon vagyok, a 14-140 csak párszor volt rajta. Valamint azt is, hogy a legtöbb képemnél mennyire jól jön az Oly stabija, mert a módusz 1/25, és még az állványos hosszúexpokat (1+ s) leszámítva is több képem van 1/30 vagy hosszabb, mint fölötte.Ma se fértem a bőrömbe, miután tegnap kicsillagoztam magam Dobogókőn, ma gondoltam másfelé veszem az irányt. Beosontam a mozdonytemetőbe. Motoros felszerelésben, főleg fehér-fekete színben kifejezetten jól tudok osonni
alvó éjjeliőr mellett legalábbis. Gondoltátok volna, hogy a javítócsarnokban még 11-éjfélkor is dolgoznak? Így sajnos a mellette lévő "mozdonytemető" csarnokba nem tudtam beosonni
Meg az egész túl ki volt világítva, ez sajnos elvitte a hangulatot... Cél az lett volna, hogy mozdonyroncsok, beomlós tetejű javítócsarnok, ami felett átviláglanak a csillagok (esetleg startrails), de így, hogy voltak és dolgoztak is még ott, meg fényár volt, ebből nem sok lett, csak pár kép... 
-
.mf
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére

Amúgy nem. SooC = egyenesen a gépből, tehát utómunka, hozzápiszkálás nélkül. Sima jpg lehet már szénné élesített, kontrasztosított, végletekig szaturált feldolgozott fájlból is.Na Mazsi, jó az a lájv kompót, zárkímélő, de ilyet nem tudsz belőle

[link]
Bocs az alacsony felbontásért, épp csak ismerkedem a dolgokkal és próbáltam ezt-azt. -
.mf
veterán
Ja és elfelejtettem hozzátenni: fenti startrails long-expo NR, de darkframe nélkül (elfelejtettem azt is lőni neki, már csak feldolgozáskor jutott eszembe) - ennek ellenére csak pár hotpixel van. 2 db zavaró piros és 1 kék pixelt szedtem csak ki belőle.
Plusz: halszem ellenére nem is látszik az égen a torzulás, még a repülők vonala is elég egyenes, csak a Duna-kanyar kanyarodott kicsit fel
Straight out of camera a helyes megoldás, aszittem itt is közismert, angol fórumokon általánosan használt...
-
.mf
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
"Nekem is jól jönne ám sokszor egy szotyi szenzor... "
És még ha éjszakai / csillagos képeket is tolnál...
Tegnap éjszaka, kihasználva a végre jobb kilátásokat, felmentem megint Dobogókőre, de most vittem az EPL3-at is, azzal az aljas szándékkal, hogy az EM5-öt kímélendő most annak a shutter countját nyomjam meg egy kicsit. Gyengébb, zajosabb szenzor, ja-ja, de úgyis a 60 s expókhoz ISO200-at szoktam használni, ott csak nem. Hát de. Az EM5 kb ISÖ800-ra lesz ilyen zajos...~50 x 1 percesek. Még Dobogókőről is jól látható a fényszennyezés
(és sok a repülő és műhold).
[link]12-32: igen, továbbra is ajánlom, aki meg tudja szerezni. Ezeket tegnap éjszaka lőttem vele: [link] [link] [link]
Mind SooC jpg -
.mf
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
"A traktor 20/1,7-et én kilőném, mert azzal nem lehet videózni, így teljes értékűen használható obinak 2014-ben nem tudom elfogadni."
Miért ne lehetne? Nem vadászgatott sokkal többet, mint a 12-50-nel, pénteken azt használtam egy koncerten.
-
.mf
veterán
válasz
Ilidzser
üzenetére
Ha előtte veszel valamit (akkut, obisapkát, stb), hogy legyen klubkártyád, akkor utána már -15% a gép.
A palacsinta 14-42 felejtős. A régebbi 14-42IIR képre jobb és olcsóbb is, csak valamivel nagyobb. Ha méret és minőség is fontos, akkor Pana 12-32, csak az sajnos drága, asszem 105k legutóbb külön.
Ha portrézol, a 45 f1.8 kötelező darab, éles, jól rajzol, szépen mossa a hátteret, és nem is túl drága, főleg, ha a gépvásárlási kedvezményt is igénybe veszed. -
.mf
veterán
Nekem úgy tűnik, hogy ez Panás stabi-sajátosság. Ha nincs bekapcsolt vázon, akkor ahogy mozgatod az obit, hallod, ahogy valami ide-oda ütközik. A 12-32 is kotyog, csak kevésbé. A 14-140 viszont jól hallhatóan és érezhetően. Frászt kapok tőle, nem is szívesen viszem magammal motoron.

Mazsi: lehet, hogy az EM5-ben is mozog a szenzor, de ott nem hallom, hogy valahol felütközne. Ezeknél viszont érzem és hallom is...
-
.mf
veterán
"keressen meg, akit meg erdekelnek cuccok az index piaci ara alatt - szivesebben adnam el ide vkinek. ami nem megy el, azt felrakom oda. privatban.
em5 vaz (meg ket ev gar mintaboltban), 14, 14-150 obik, a 25osnek, 45osnek ugy latszik meg van a gazdaja
"
Pedig írtam anno, hogy a 45-ös érdekelne, s talán a 14-150 is a kotyogó 14-140 helyett...Mazsi: látom rossz időben is feltaláltad magad
Jók lettek a képek 
-
.mf
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Dettó, ezért írtam én is, hogy el tudnám képzelni másodgépnek, ha mondjuk pár év múlva már lenne olyan FF MILC kínálat (FF EM5 finom palacsinta-fixekkel, nyálcsori) vagy mai FF-ek zajtalanságát és m43 sebességét hozó APS-C MILC, hogy váltanék rá (X-T utód, ha a Fuji végre az erőltetett retró helyett a funkcionálisra és a gyorsra gyúrna rá... meg IBIS...), akkor azok mellé egy gyorsan előkapható zseb-kompaktnak jól jöhet. Addigra talán az ára is emészthető lesz

-
.mf
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ja, mint az a Touit, amiben a legkerekebb az a sok nulla az árában, ellenben a bokéja olyan darabos, hogyha sokáig nézed, az élei megvágják a szemed
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Még az sem garancia a minőségre. -
.mf
veterán
Hű. Papíron nagyon korrekt, sőt. Egy kis árcsökkenés után el tudnám képzelni zseb-másodgépnek, ha hozza a szintet.
Azonban egyet kell értenem Tin_shielddel. Papíron a Canon GX1m2 is nagyon korrekt volt, sokan mondogatták itt, hogy ezzel a m43-nak befellegzett, váltanak is rá. Megjelentek az első tesztképek, s jött a pofáraesés, a m43 helyett a GX1m2 lett temetve. A Sony pedig még kevésbé a jó optikáról híres... Szóval én úgy vagyok vele, hogy érdekes, érdemes lesz rá figyelni, de tesztet mindenképp.Ha meg jó lesz... remélem a m43-nál is végre beindít egy folyamatot. Ha őszinték vagyunk magunkkal, jelenleg a kínálat két unikum fényerős fix korrekt áron, pár fényerős fix nem éppen olcsón, sok nagy és sötét zoom, egyetlen unikum kicsi de jó alapzoom és még pár kicsi de fos ez-s alapzoom, illetve néhány mégnagyobb és drága fényerős zoom.
A 12-32 megmutatta, hogy olyan kis méretben is lehet kiváló élességű zoomobit csinálni. S jön majd a párja is, a 35-100, ami szintén elég kis méretű. Ideje lenne erre rágyúrni. Milyen jó is lenne például egy 12 f2 méretű, 12-32-höz mérhető élességű 12-60 f3.5-5.6 mint kitobi, több értelme lenne, mint a rendszer összes jelenlegi alapzoomjának a 12-32 kivételével. Kellenének végre olcsóbb fényerős alapzoomok is, kisebb mérettel és tömeggel. Pl. egy nyitva 12-50 méretű, de összecsukható 12-60 f2.8-4. Kellene valami újabb, fényerősebb UWA zoom és fix is, pl. 9 v 10 f2.8. S nem ártana, ha a fixek között több lenne a pancake (mint a 20-as), mert az utóbbi időben inkább csak kishordók jelentek meg (12, 17, 25, 45, 60, 75 - az utolsó kivételével ugyan vékonyak, de hosszúak). Meg nem ártana egy hosszabb, valamelyest fényerős fix tele (vagy kettő: 150 f3.5, 300 f4) a Pana tervezett 150-esénél kisebb méretben, tömegben és főképp alacsonyabb áron. -
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"nikon 1: pici, veszett gyors sorozat, képminőségben kb. az m4/3 cuccokat hozza."
lolwut
Nézd csak szépen össze az utóbbi két évben kiadott gépekkel... EM5, EP5, PL5, PM2, PL6 Sony szenzorával, vagy az EM1, GX7, GM1, EM10-ben lévővel... -
.mf
veterán
válasz
legiaap
üzenetére
Első és fő gépnek nem biztos, hogy a GM1-et választanám. A méret oltárán elég erős kompromisszumokat kötött kezelhetőségben. Igaz, első gépként, ezt nem biztos, hogy éreznéd.
Ettől függetlenül javasolnám, hogy menj el és fogd kézbe ezt is és mondjuk egy Oly EM10-est is. Kicsivel nagyobb (főleg az EVF miatt), jobb kezelhetőség és ergonómia, ugyancsak wifis, nagyon jó vázstabi, és méginkább retrós forma
Csizmi: wifis kártyával csak képeket lehet másolni (már amikor és amennyire hagyja magát). A wifis vázak pedig valamilyen szinten távvezérelhetőek is.
-
.mf
veterán
válasz
legiaap
üzenetére
Ha egyáltalán van annyi.. több vázhoz összesen volt 1, max 2.
Általában apró hibajavítások. Ritkán extra funkciók. De az alap is használható már, ezek nem mobil os-ek, hogy félkészen adják ki őket, majd előbb befejezik a támogatásukat, minthogy rendesen működőre kikalapálnák
-
.mf
veterán
válasz
legiaap
üzenetére
Kreatív-szűrők: vannak
Akku: nem, az utángyártottak tényleges kapacitása általában kisebb. De ez nem mobil, a kikapcsolás nem világvége, pár mozdulat cserélni.
FW-frissítés: ritkán; nem over-the-air, csak usb-vel gépre-kötősen.
Tab: lehet vezérelni tablettel, és igen, app kell hozzá. -
.mf
veterán
A Fuji nekem is megmozgatta a fantáziám, én is sokat agyaltam anno, amikor PL3-ról szinte mindent (kiv. 20-as) lecserélve EM5 lett, de a méret miatt mégis maradtam m43-nál. De lehet, hogy egyszer majd beújítok ... FF-re...
meg szériafelszereltségként egy sherpára 
Ha nagyon olcsón rakod fel, akkor a 45-ös érdekelne
s talán a 14-150-es is. Az már talán nem kotyog úgy, mint a Pana... -
.mf
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Az csak az EP3 kiváltsága volt.
Bár az EM5-ön sem használom. Sőt, erősen gondolkoztam már rajta, hogy az LCD-t lefedjem, hogy annyival is csökkentesm a sérülés esélyét. Ha nem olyan szögben van, hogy az EVF-be nem látok bele, akkor csak arra használom, hogy a képeket visszanézzem. Néha még az scp-t is evf-ben állítom... Doktor úr, mennyire vagyok súlyos eset?
-
.mf
veterán
"Az lesz a vége, hogy veszek egy Nikon 1V1-et használtan (bár ettől se nagyon akar szabadulni senki), és kezelésben kb. ott vagyok, mint a PL3"
Ebben nem vagyok biztos... volt PL3-am, EM5 után néha újra elővenni mellbevágó, és volt 1V1 is a kezemben, bár csak 3-4 percet, de azt nagyrészt a menüjében töltöttem. Gombja ugyanannyi vagy kevesebb, menüje rosszabb, fogása rosszabb (mód-tárcsa ott, ahol a hüvelykujj lenne, kinek az ötlete volt?...). Igaz más (komolyabb) Nikon vázakkal is csak futólag találkoztam, de nem tűnt túl hasonlónak a menü. PL3-ban meg ott az SCP, amihez hasonlót nem láttam a V1-ben.
Sajnos ez az árkategória ilyen

-
.mf
veterán
válasz
hegyimorc
üzenetére
"azért ez így elég vicces azok után, hogy a 25/1.4 ritkán mozdul ki a mérete miatt "
Igen, nem fejtettem ki bővebben. A kis-szettem elég méretkorlátos, csak 1 db nagyobb nagyobb obi fér el benne, mérete alapján a 25-ös is már ide tartozik.
Jelenleg az alábbi elgondolás alapján van összeállítva:
- 1 db alapzoom mindig jól jön -- 12-32 kicsi és éles
- gyenge fényhez kell még egy standard látószögű, fényerős obi is -- ez lehetne a 25 f1.4, de akkor több obi már nem férne el. Mivel a 20-as elég közel van hozzá, s úgy befér a gép elé, hogy marad még hely további obi(k)nak, így a 25-öst csak ritkán viszem.
- az így megmaradt helyre vagy 1 db valamivel nagyobb (MD 50 f2, hogy valami hosszabb fényerős obi is legyen; vagy ha eső várható, akkor a 12-50) vagy 2 db kisebb obi (halszem + 17, esetleg 45, ha lesz és befér). A 25-öst azért nem viszem a nagyobb obiként, mert akkor már túl nagy lenne az átfedés: 12-32-ben is van, 20 is közel van; és akkor nincs 12-nél szélesebb (halszem) vagy 32-nél hosszabb (MD50) obim.N.Andras: Decathlonos, nagyobb fajta övtáska. Hiányzó bélését utólag sk pótoltam, egy régi elszakadt egyik oldalán alufóliás 8 mm vastag polifoam méretre szabásával. Bocs a képminőségért, kicsit késő van.
Ez az, ami benne van.
A váz + obik úgy, ahogy benne vannak: a nagyobb obi áll a váz mellett, a 20-as elfér a váz előtt. A váz a 12-32-vel vagy 20-assal rajta befér (a 17-essel már túl vastag)
Az első zsebben van még 2 akku, lenspen, 1 nagyobb nejlonzacskó ha irdatlan eső kerekedne, valamint egy kis ledes lámpa - jól jött már este elgurult obisapkát vagy töksötétben fókuszt keresni
Freddy: sör továbbra sem (
), de tali igen. Merre, mikor? Sajna csak 9-tájt érek oda. -
.mf
veterán
Remélem közben nem felejted el, hogy csak az obi 382 g... + szűrő + napellenző... Több, mint az EM5.
Nagyon közel voltam ahhoz, hogy a "könnyebb" (305 g) 12-35 egy használt példányára lecsapjak, de ezt, illetve azt, hogy hogyan használom, végiggondolva, inkább nem tettem. S úgy tűnik, hogy jól tettem. A méretben, tömegben kisebb 14-140, de még a 25 f1.4 is ritkán mozdul ki a mérete miatt. Ellenben a 12-32 és a 20-as mindig nálam van, szó szerint: ha kimegyek a sarki boltnál tovább, viszem magammal a "kis-szettet", azaz övtáskában a váz + 12-32 + 20 + 1-2 kisebb fix. -
.mf
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Jó napot kívánok, az iménti mondandója kapcsán írnék. Elkélne lassan egy új cséplőgép, s talán egy trágyaszóró is, csak sokallom az árukat. Kend tudna segíteni? Mi az a privát és merre dobjam?
Tisztelettel,
Tibor gazdaHallod-e, "nesze semmi, fogd meg jól".
Ennél semmitmondóbb már nehezen lehettél volna. -
.mf
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
"fejlettebb IBIS (ez nem minden tesztben egyértemű)"
99 szerint igen, 1 szerint nem... én azóta enyhe fenntartással kezelek bármit, amit Tyson mond.
Szerintem az EM5 kezelhetőségére sem lehet panasz, amint már kézre állítottad a dolgokat. Ott van kéznél a két tárcsa és a fenti Fn és mozi gomb. Továbbá kis obikkal (kb. Panalajka 25-tel bezárólag) a fogása is tűrhető, én pl. a kis méret tartása miatt nagyon-nagyon ritkán rakom fel akár csak a fél-gripet is (sőt, már az MD 50-eshez is hozzászoktam, pedig az méretében és tömegében a 14-140-II kategóriája). A használati útmutató szerint panorámát is tud, de még sosem próbáltam.
Videó, wifi egyértelműen GX7 (mondjuk wifi EM10-ben is van), design szubjektív, nekem az EM5 tetszik jobban. Szóval kinek mi.Ha megrendelted már, akkor késő, de (a valószínűleg szintén japán szürkeimportot) Angliában boltból újan 400 GBP-ért látom (csak váz) ott, ahol az EM5-öm vettem. Viszont az előző, szenzorhibás EM5-öt nekem is oda vissza a boltba kellett postáznom (6.2k DPD biztosítással), de postafordultával küldtek helyette egy újat és a bennemaradt akku helyett is (újra)küldtek (mivel az első a postán eltűnt) egy újat.
/ Viccess, hogy ugyanott az EM5 már csak 420 GBP, de az EM10 még 509... -
.mf
veterán
Kösz a tippeket!

Pilis-tető is jó lehet, nem tudom, még nem hallottam róla. Amúgy hasonló légvédelmi állások HHH-en is vannak, csak ott még erős a város fénye. Érdekesnek érdekesek, de nem emelkednek nagyon ki a földből. Meg egy templom- vagy várromnak, ahol még jelentős falrészletek megmaradtak, más a kisugárzása, hangulata is. S pont ez lenne a tervezett kép mögött a koncepció: egy letűnt korszak örzője (vár / templom), mely mellett már elhaladt az idő (csillag-csóvák), de még lassú pusztulásában (rom) is őrzi méltóságát és pompáját (legyenek még szép, ép falrészletei).
Meg kaland, lehet oblivionosdit játszani
Olyan helyeket keresek, amik bár távolabb vannak lakott területtől (és nincs mindent elvakító díszkivilágításuk, á la Zsámbék), de mégis jól megközelíthetőek, egészen közelig vezet lehetőleg aszfaltozott út. Sportmotor nem igazán terepre való
én meg lusta disznó vagyok és a motoros csizmám sem gyaloglásra tervezték: járni kényelmetlen, merev, alig pár km után vízhólyagok, meg könnyen beázik alulról is.A lakott területtől távoli részre: ennél kicsit összetettebb, nem csak a távolság a lényeg, mert egy síkságon messze is látszanak a fények, egy völgy viszont el lehet annyira zárva a pár km-re lévő kistelepüléstől, hogy már alig van hatása. Most sajnos nem ugrik be, de valahol nemrég láttam (lehet, hogy innen indulva? Úgy rémlik, hogy akkor is égbolt-fotók meg Korcula meg hasonlók volt a téma) egy asztrofotós blogot vagy fórumon bejegyzést, ahol volt néhány jól bevált "sötét" és szép / tiszta égképű hely, valamint egy térkép, hogy az ország egyes pontjain mennyire tiszta az ég. Bp-hez a legközelebb a Börzsöny ilyen. A kemencei erdeit utat valamelyik hétvégi éjszakán meg is tervezem látogatni, de kéne valami érdekes, fix földfelszíni extrát is belekomponálni a csillagok forgatagába.
Erzol: mentem már el sokszor mellette, de még közelebbről nem néztem meg. Egy tó vízfelszínén tükröződő csillagos égbolt is jól hangzik. A sátrazás nem szempont, mivel elég közel van és jól bírom az éjszakai fennlétet; viszont a horgászjegyet kifizetni érte... inkább keresek valami más vadregényes nem-horgász tavat

-
.mf
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Biztos jó lehet ott is, csak az egy kicsit távoli... saccra ez nekem a legközelebbi és legkönnyebben megközelíthető (25/40 perc az út nappal / éjszaka) hely, ami már elég távol van Bp-től, hogy elég csillagot lehessen látni. Plusz a környékén van még néhány völgyi rét, a környező városoktól és falvaktól hegyekkel takarásban, ha több csillagos, méginkább égboltos, nem pedig tájképes fotót szeretnék. Rövid-expós nagyoncsillagoségboltos-képekhez jobb lenne még távolabbi és sötétebb, de csillagcsóvához már lehet, hogy túl sok lenne belőlük a képen.
Bár ha valaki ismer még jó helyeket, esetleg érdekes tájképpel, tereptárgyakkal, szívesen fogadok még tippeket. Nálam valamikor nemsokára tervben van Vértesszentkereszt, a múltkori meghiúsult Pilisszentlélek is erre lett volna készülés; csak ez már távolabb van egy gyors éjszakai kiruccanástól, valszeg éjszakára ott letáborozós lenne, amit csak hétvégén vagy szabin tudok.
-
.mf
veterán
Vágó úr, fórumos segítséget kérnék...
Voltam tegnap éjjel is fotózni, az éjjeli sötétben felmotoroztam Dobogókőre. Kicsit sok volt a Hold, de ha csak most van tiszta (-ább) ég?... Pára is sajnos kicsit magas, így a horizont közelében sem lehetett csillagokat látni. A repülőforgalom miatt (csüt. éjfél, péntek hajnal 1, mégis mindenütt villogás...) 15 perc volt a leghosszabb egybefüggő sorozat, ahol a 17-es látószögébe nem rondított bele repülő.
Na most a kérdés. Beállítom a gépet, leterhelt állványra EM5, manuál mód, long-expo NR (auto-darkframe) kikapcsolva, időzített kioldás (2 / 12s) ki, 1/8s késleltetett be, LIVE BULB mód (4s-os frissítéssel), 0.3s-os készkép-megjelenítés, lf jpg + raw; 17-essel fókusz manuálban; távkioldón 0 delay, 1.5 perc expo, 1s interval, 30 expo. Gépben 16GB-os Samu CL10, UHS1 kártya. Papíron mindennek jónak kéne lennie.
Uccu. Lövi az elsőt, oké. Idő letelik, tükör vissza, jönne a második, de az 1s-nál jóval hosszabb szünet van előtte. Mivan? Nézem a távkioldót. 1:30-at visszaszámol, hallom a zárat, 1s interval lemegy, következő 1:30 elindul, de a zár még mindig nem...... Nézem a gépet: amikor a távkioldó az 1:30-at leszámolja, zár csapódik, utána mutatja a kész képet még 3-4-5s-ig, közbe vadul villog a mentés ikon, aztán eltűnik, sötét képernyő, vissza standard fényképkészítős képernyő, még 1s, majd hallom a zárat és indul az expo. Össz. 6-7s lyuk van két kép között, és nem értem, hogy miért
Úgyhogy egy kicsit aggódva jöttem haza, 2-re érkeztem meg, csak gyorsan bedobtam starstaxba a gépből a jpg-ket. Kis csúszka-húzogatással már nem látszik annyira a lyuk közöttük, de akkor is zavar, hogy ez most mi is és miért is volt.
[link] -
.mf
veterán
válasz
phedi77
üzenetére
Na jó, akkor most az egyszer...
Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése).
A polárszűrő a polarizált fényt szűri, de ennek a beesési szöge helyenként más, emiatt a hullámhossza is. Szerintem a 77mm-es hullámhosszú jó lesz kezdetnek.
-
.mf
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
S az EM5 nem kap semmit, pedig mióta ígérnek már egy-két plusz funkciót egy közelgő fw-frissítésben

Ati, Ferq: volt már kezetekben Nikon V1? Besírtok a menütől és kezelhetőségtől. Én csak pislogni tudtam.
Phedi: mindenképp
széllelfénnyel szemben akarsz? Mert ahhoz nagy teljesítmény és valszeg HSS is kell. Az pedig minimum vagy a régi FL36R használtan (30k+) vagy az utódja, FL600R (90-100k). Vagy valami más módon (lámpával) kell világosítani, megvilágítani az alanyt. -
.mf
veterán
válasz
Muerte68
üzenetére
Viccelsz? Ezért a jó ár a 0. Illetve nem, mert még akkor is negatív a hasznossága, mert csak a helyet foglalná otthon. Olcsó kompaktnál nagyobbat és drágábbat nem bíznék rá.
Az állványok is sajnos egy elszállt biznisz (mint a fotózásban annyi minden...). Hihetetlen, hogy milyen drágán adnak milyen minősíthetetlen fost. A Cullmann állvány, amit akciósan 15k-ért vettem, még egy jó ár-érték arányúnak számított. Mégis, néhány alkalom óvatos-kímélő használat után is már kilazult az egyik lába, és nincs csavar meghúzni!
S elég sok másban is gagyi. A Benro-másolat kínai Weifeng 6615, amit HK-ban vettem átszámítva hasonló áron, ég és föld ehhez képest. Nyugati, jobbnevű márkában 25-30k-nál kezdődik egy máramennyire korrekt állvány, pedig annak is az előállítási költsége párezerben megáll... -
.mf
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Akkor amint fentebb a szerkesztésben írtam: valamelyik alapzoom (olcsónak a 14-42-IIR vagy EM5-tel kitben a nagyobb de többfunkciós 12-50) és a Pana 20-as; valamint a 40-150-es. Kezdetnek
Aztán téged is elkap a gépszíj 
7.5 halszem, 12-32, 12-50, 14-42-IIR, 14-140, 17, 20, 25... s még erősen gondolkozok egy 45-ösön és még valami hosszabb fényerős fixen (60-100 között), egy nagyonhosszú fixen (250 fölött), valamint kéne még egy uwa fényerős fix is csillagoségboltozni, mert a 17 kicsit szűk volt, meg...
-
.mf
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Az is egy járható út, de hogy mennyire válik be, az leginkább attól függ, hogy mire használnád és mit vársz tőle.
Igen, az FX és DX obik is feladapterezhetők, és egész jól is működnek, de 2 dolgot ne felejts el:
1.) 2.7x crop factor, tehát szinte mindenből tele obi lesz, már a 17-50-ed is ekv. 46-135
2.) Irtó aránytalan lesz a kis váz és nagy obi, és így oda a könnyű hordozhatóság isArra nagyon jók a mirrorless rendszerek, hogy szinte mindig nálad lehet egy advanced váz -- én is ha kimozdulok, szinte mindig nálam / rajtam van az övtáskám, benne EM5, 12-32, 20 f1.7 és +1 obi helyzettől függően (pl. 14-140 nappal jó idő, 12-50 rosszabb idő, halszem, vagy 50 f2 manuál portré / gyengébb fény).
Amúgy visszatérve a V1-re, bár ez inkább a többieknek szól: amennyit itt dícsérték és javasolták a V1-et, nemrég a kezembe került egy (megkértek, hogy fényképezzem le őket -- meglepő módon egy ~70/+ éves bácsi
), s kellett egy kicsit a menüben is kotorni, mert valami el volt állítódva. Na most itt amennyi savazást kap az Oly menüje, csak néznétek meg azt. Az Olyé ahhoz képest még egy átlátható, könnyen állítható, rendkívül alaposan személyre szabható és beállítható (bár gondolom az utóbbi sosem volt vitatott). A V1 menüje a rossz kompaktokat idézte.... Csak pislogtam, hogy lehet ilyen rossz.Szerk:
"E mellé milyen obit ajánlanátok a két Tamron helyett? Ár érték a fő szempont. Azt hiszem a macro menne a levesbe felhagynék vele.
Kellene a 17-50 környéki átfogás, mellé valami, 55-300 kiváltó erre a rendszerre."Nos...
Alapzoomnak a kedvencem a Pana 12-32 "kicsi a bors de éles", kis mérete ellenére szerintem az egyik - ha nem a - legélesebb kitobi (persze 12-40 és 12-35-öt leszámítva). Azonban mivel még elég új és ritka, így drága.
Az EM5 kitobija, a 12-50 egy jó átfogás, időjárás-álló, makró-funkció, e-zoom, csak nagy (nem összecsukható), sötét, és kevésbé éles, mint a 12-32.
14-42-IIR van még, méretben a 12-32-höz áll közelebb összecsukva, de ez sem annyira éles. De legalább használtan olcsó, 20-25k.Ha egy obival szeretnéd az egészet lefedni, a Pana 14-140-II (f3.5-5.6) és az Oly 14-150 is jó választás lehet.
Az 55-300 teljes átfogását sajna nem tudod egy obival lefedni. Van az Oly 40-150, ami ~40-45k használtan (egy ideig újan is volt 45k-ért), és egész éles. Ennél hosszabbnak vagy az Oly 75-300-II, vagy a Pana 100-300, de ezek már nagy és drága sötét kályhacsövek.
A zoomok mellé mindenképp javasolnám a rendszer két csodafixét: a Pana 20 f1.7 és az Oly 45 f1.8, mindkettő kb. 65-70k használtan.
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
"basszus, ez a bibi lehet nálam is jelen van, vagyis a naptárat nem néztem, de a képeket amióta "PC"-ről átneveztem "NB"-re (a nevem kezdőbetűi), azóta összevissza számozza"
Ügyesen összezavartad... ugyanis csak a P konstans, a következő már a hónapot jelöli: 1-9+A-C, tehát a PC = Picture + December. Ha meg NB, akkor N + November. Sztem állítsd vissza defaultra, és a Copyrightban add meg a neved, az való arra...
Mazsi: na ja, de érted, vasárnap éjszaka, zacsi-hervasztó hidegben, a semmi közepén, a hegyekben, egy templomromnál (-ban) sátrazni és tábortüzelni... Komolyan már csak annak örülhetek, hogy nem nekromanták voltak valami daedra-idézési rítus közben, bár lehet kevesen múlt

-
.mf
veterán
Ma éjszakára végre tisztább eget és kevesebb felhőt jósoltak. Úgyhogy el is mentem, fel a hegyekbe, kipróbálni egyet-s-mást. Meg is volt a célpont: egy templomrom a Pilisben. Felbaktatok töksötétben a Dobogókői kanyargóson, majd egy néhol aszfaltozatlan erdészeti úton, erre mi fogad? A semmi közepén, a templomromnál sátraznak.
S még tábortüzet is raktak... Úgyhogy a romos terv romjaiba hullt...
Ja meg a másik, vasárnap éjjel 11-körül mit keres még ennyi repülő az égen?
Összeesküvés, mondom én...
Úgyhogy csak ilyenek lettek belőle. -
.mf
veterán
Ma is voltam egy ismerősi együttes koncertjét fotózni, s a helyi fotós srác Ödémakettő vagy hárommal beszólt, hogy...
... nagyon tetszik a vázam
-
.mf
veterán
1.) Az a régi nem mikró-, hanem sima 4/3. Átalakítóval a többi Oly váz is kezeli, csak elég lassan találnak fókuszt.
2.) Nem
+1 Neki pont inkább FF dSLR való, függően attól, hogy mit fotózott. Kivétel talán a műtermi makró lenne. Ha csak a vakukezelés a kérdés: az Oly elég jól kezeli a saját vakuit. -
.mf
veterán
Szerintem is jelenleg elég fragmentált mindkét gyártó kínálata, de így jobban le tudják fedni az igényeket:
- olcsó belépő: GF
- EVF-es: G
- mini: GM
- extra: GX
- top: GH
Lehet, hogy a súly így a drágább modellek felé tolódik el, de szerintem ha az olcsó modelleket kiírtják, az összességében jobban fog fájni, mert ezek adták az eladás legnagyobb részét, s ha nem lesznek vevőcsalogató olcsó modellek, akkor azok a vevők más rendszerbe (Nikon 1, dSLR, vagy kompakt) fognak belépni, s így a hozzávaló obik és kiegészítők eladásától is elesnek. -
.mf
veterán
Hmm-hmm, szóval szerinted az EM-5 mellé egy "drága" 12-32 helyett alternatíva egy XZ-2?
S szerinted éjszaka kézből fogsz-e vele tudni ilyen képeket lőni?SooC jpg, semmit sem nyúltam hozzá, ott van még a CA is vastagon rajta. Nyugodtan nézd teljes nagyításban... "Kitobi" létére...
Szóval... tudod hova menj má'... vicc-áron kaptad a vázat, ingyen az obit, kinn élsz svédben, és sajnálod a rendes obikra a pénzt?...
Bici: sztem az ilyen házi-barkács lesz hozzá legközelebb. Egy ideig gondolkoztam azon, hogy az ebayen ~9-12 USD kétrészes műbor tokra ragasztok még valami fogódzót az EM-5höz. Aztán végül egy akciós kirakati HLD6-ot vettem, de nálam is csak porosodik. A legnagyobb és legnehezebb obi, ami az utóbbi pár hónapban rajta volt, egy Minolta MD 50 f2 manuál, s csak a műbőr féltokkal volt. Igaz én anno a fotózással ismerkedést hasonló formájú és fogású, dupla tömegű filmes SLR-rel kezdtem, s azóta sem volt beépített gripes gépem.
Ha már a Minoltát felhoztam: szombaton voltam pár ismerős (itt élő japánok és japánul tanuló ismerősök köréből szerveződött) együttesének koncertjén. EM5, 20 f1.7 és 25 f1.4 a többemberesekre, MD 50 f2 a portré-jellegűekre, mint ezeknek a képeknek a többsége. Sooc jpgk, mert csak gyorsan feldobtam őket a koncert után hajnalban. Na meg mert lusta vagyok az utómunkához

Mazsi: hogy csinálod, hogy ilyen tiszta az ég? Erre csupa felhő minden este, plusz a párától még a látótávolság is korlátozott...
Need: öregem, jókora öngólt rúgtál

Arn: nos ez elég pszichedelikus. Valaki sd-kártya helyett lsd-kártyát dugott a gépbe, vagy mi történt?

-
.mf
veterán
Kinek mi... nálam a marcsa csak porosodik....
Kis obikhoz nem kell, nagyok / nehezek mostanában ritkán vannak rajta. Ezzel szvsz a rendszer lényegét, a méretbeli előnyt veszti el. Majd ha megint turistálkodok a 14-140-nel, lehet, hogy a felső részt elviszem magammal.Studi: szerintem már itt is írta...
Jmakk: élőben először és eddig egyetlen alkalommal láttam NEX7 Lunart: valami menő kínai üzletember kirakat-feleségének nyakában.
Csizmi, Hasselblad --> Habbelsad. Klasszikusokat csak pontosan.
Schawo: mintha az EM1 szenzora lenne a GX7-ben
hiszen az jelent meg előbb. S kissé leegyszerűsítő a dolog, azért a PDAF sem smafu szerintem... -
.mf
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ja, hogy az vaku a Kajla-Lajkán? Aszittem periszkóp, ha nagyon oltjuk, még kilásson a víz alól
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Schawo: az az épp csak pár hónapja már legalább tavaly december, de lehet, hogy már annál is korábban.

Alg: jaja, kérdezz be, csak pár darab van, amik jönnek-mennek.
Chris: talán valahol már láttam, azt hiszem úgy hívták, hogy Photo Shop. De lehet, hogy tévedek
Kíváncsi lennék rá, de nem hiszem, hogy kéne, a váz is tud b&w-t. -
.mf
veterán
válasz
TayRol
üzenetére
Még mindig csak az első pár nap benyomásai vannak, mert azóta vagy bringa vagy motor, így csak a kisebbik összeállítás (12-32, 20, +1) jön velem, ez ritkán.
Kúl:
- építés
- ál-manuálisra állítható fókusz
- látószög
- gyors, bár az EM5-össel már a 20-as is megtáltosodott
Nemmenő:
- ezüst
- nekem nem is az élességével van bajom, az bőven elég, ellenben... Egyik éjszaka jövök haza, üres, kihalt város, egy lélek sem a Szabadság-hídon, de még nincs lekapcsolva a teljes kivilágítás. Nosza besétálok a villamossínen, komponálok-célzok, és... mi ez a sok lámpa? Oké, uv-szűrő még rajta, letekerem. Csapó kettő, és... basszus még mindig ott vannak. Megnézem, pedig már nincs rajta szűrő. Mégis... Nem túl jó kép (pont lekapcsolták a lámpákat, amíg ott tököltem, meg bejött pár autó a képbe), de ezen látszik a legjobban. Szóval ezek a a belső tükröződések kissé lehervasztottak. Esti / éjszakai obinak, aminek szántam, így már nem az igazi sajnos
-
.mf
veterán
Gorillapod pont volt nálam, de rétre kimenni és amellett kuporogni nem volt az igazi. Talán még jobban bejátszik, hogy akkor még PL3 volt (+20 és MD 50 f2 a fixek közül), s mivel előtte még nem sok csillagos eget lőttem (ennyire szép és csillagosat még nem nagyon láttam), így még nem ismertem ki ehhez a helyzethez. Ott helyben a hátsó lcd-n néhány még elfogadhatónak nézett ki, de hazatérve gépen megnézve vagy sötét vagy zaj (ISO), sötét vagy szélén már csíkba hajló (záridő), bemozdult, vagy simán csak életlen, pontatlan fókusz volt mind

-
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Talán még addig sem kell elmenni. A horvát tengerparton még a kisebb városok közelében is gyönyörű szép csillagos az ég. Tavaly az egyik nagy nyaralóövezetnek számító ("horvát Riviérának" is nevezett) Makarskában is csak bámultam, hogy ilyen csillagos eget se nagyon láttam még, pedig csak a város szélén voltunk, nem is teljes sötétségben... Sajnáltam is nagyon, hogy állványt nem pakoltam

Startrailhez talán sok, de csillagos ég képhez gyönyörű. -
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Én azért nem vállalnám ilyen büszkén. Az, hogy elhoztam a 4 gépet, így ötödikként az enyém nem fért be és indulás előtt 3 nappal még izgulhattam, hogy megérkezik-e a nagy körutazáshoz, majd utána látni, hogy a 8-felé szedett 4 szettből úgy tűnik 3 darab van már csak annál, aki kérte... azért kicsit húztam a számat. Szóval inkább ne emlegessük. Egyszer volt Budán kutyavásár.
-
.mf
veterán
válasz
Ilidzser
üzenetére
El kell, hogy szomorítsalak, néhány itteni taghoz képest kispályás vagy

Más: határozottan kijelenthetem, hogy a 12-32 előlépett kedvenc obimmá. Pancake-méretű, mégis zoom; jó átfogás / elég szélestől indul; élessége és felbontása remek, messze túl a kitobikon; alacsony CA; alacsony belső tükröződés, flare nem vészes.
Ha változthathatnék rajta, csak két dolgot változtatnék:
a.) egy olyan verzió, ami 1-2 cm-rel hosszabb, cserébe nagyobb átfogású (min. 12-35, 12-40 vagy akár 12-45. Bilibelógós: 12-60)
b.) ez a hülye panás obistabi... ez is kotyog, ha ki van kapcsolva. -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Hölgyeim és Uraim!
Végső és megdönthetetlen bizonyítékot találtunk, hogy közeleg a világvége. Madgie, aki az utóbbi idők leginkább megrögzött Panasonic-párti és Olympus-utáló topik-szószólója volt, most nagy megelégedéssel használ Olympus vázat és objektívet, továbbá a G-re már csak gay-ként asszociál.
A visszaszámlálás elindult, a hátralévő időt töltsék belátásuk szerint.
-
.mf
veterán
A gond az, hogy csak tűnő, sajnos nem tudhatjuk, hogy valóban az-e. Ha lehet tudni, és nyújt annyival többet, hogy megérje a különbözetet, akkor igen. De itt esélyes, hogy nincs akkora különbség, sőt, akár még az is lehet, hogy csak a matrica más. Akkor pedig nem fogom a dupláját kifizetni rá.
De mindegy, ki-ki a maga preferenciája szerint. Nekem eddig ezek a kevésbé neves, de leírás szerint kompatibilis és japán cellásak is beváltak.Ribi: ez sajnos gyárival is előfordulhat. Nem a védelmi chip a drága az akkukban, hanem a cella, inkább azon szoktak spórolni.
-
.mf
veterán
Én meg megvettem a legolcsóbb, ákcijós, kompatibilisnek és japán cellásnak kikiáltottat, oszt' kalap-kabát, meg fotóstáska. Érzésre a gyári kb. 50-60%-át bírja, de mivel a jobbfajta utángyártottak is csak 60-80%-át tudják ennek az árnak a másfél-duplájáért, nekem belefér. 2 pótakkum van, egy gyári árából 3 ilyen kijön és még marad is. Még ha csak párszáz ciklust bírnak is, heti 1 töltéssel számolva előbb avul el a váz. Ha valaki intenzíven használja, akkor ott érdemes meggondolni a jobb minőségűeket.
-
.mf
veterán
Objektívet talán én sem (kipróbálás nélkül), de fgépet inkább. Bár ha elég nagy az árkülönbség és van rá lehetőleg világgari, akkor akár obi is lehet.
Meg boltja is válogatja. Pl. az EM5-öm rendeltem egy boltból, ahol az angol piaci árnál jóval alacsonyabban volt. Szenzoron hotpixel, ami idővel az egész sort gerjesztette, piros csík a keresőképen, kék pont a fényképen. Ami gáz volt, hogy itthon az elvilegi világgari ellenére a csak nyomtatott számlát nem fogadták el, bár azt mondták, ha lepecsételt és aláírt lett volna, elfogadnák. Bolt azt írta, hogy küldjem vissza nekik. Elküldtem, postafordultával küldtek egy teljesen új vázat. Igenám, de a régi vázban én az akkut bennehagytam, az új váz anélkül jött. Erre küldtek futárral egy új akkut is. Ez service.
Ellenben: másik angol bolt, hivatalos viszonteladó, ahol a 4 G6 kitet rendeltem, összesen ~2230 GBP-t hagytam ott. Kitöltetlen garipapírral küldték őket. X db emailváltás, csak kifogások: csak a dobozokban vannak garipapírok, nekik nincsenek; mi is ki tudnánk tölteni; elküldtem nekik a fekete-fehér garipapír nagy felbontású scanjét, hogy töltsék ki és küldjék el, de azóta sem válaszoltak. Mintha egy magyar boltot látnék...Obik használtpiaci ára: hát... igen, lehet a magyar nettóhoz is viszonyítani. De lehet külföldi árakhoz is. Az mondjuk extrém példa, hogy a P-L 25-ös HK-ban a magyar ár alig több, mint fele (95k); de ha mondjuk Ausztriában, Szlovákiában jelentősen olcsóbb a magyar nettónál is (pl. a 40-150-est Bécsben vettem 45k-ért, amikor itthon még 90k volt, használtan is 60-ért hirdették legolcsóbban).
-
.mf
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Na akkor megnyugodtam, hogy a hozzám hasonló lusta földönfutóknak is van esélyük ilyen kilátásról képelni

-
.mf
veterán
válasz
n.andras74
üzenetére
Szép képek! Helikopterről, vagy van ott valami magas és meredek csúcs?
-
.mf
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Igen? Szóval 297.5k-ért EM5, 12-50, 45, HLD6 meg egy hátizsák.......
Irigykedek./ gyorsan romlik a cuccaim piaci helyzete, nem mintha el akarnám adni őket

Új hozzászólás Aktív témák
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kerékpársportok
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Samsung kuponkunyeráló
- Fotók, videók mobillal
- Milyen egeret válasszak?
- Spórolós topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- HIBÁTLAN iPhone 14 512GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3922
- Dell Latitude 7390 13,3" FHD IPS, i5-i7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

UV-t kérdezett, tehát 99%, hogy folyamatosan az obin lesz, ilyenkor a 14-42-es 37 mm-es menetére 58 mm-es szűrőt ajánlani?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Én is most nemrég értem haza egy kis esti motorozós-képelős sétáról, meg tegnap is készült pár. Szemezgetés a képekből:
S a helyzet azóta sem lett jobb. Néhányan elkezdik sorolni, hogy milyen alkatrészekből áll a bringájuk és azok mennyibe kerülnek, én meg csak csodálkozok, hogy mi is kerül azokban annyiba, amikor annyiból már pár éves használt, működő, forgalomképes motort kapni, amiben mégiscsak több alkatrész, anyag, megmunkálás van. Kicsit félek is attól, hogy valamikor ellopják vagy tönkremegy a bringám, és vehetek helyette újat...
Meg az egész túl ki volt világítva, ez sajnos elvitte a hangulatot... Cél az lett volna, hogy mozdonyroncsok, beomlós tetejű javítócsarnok, ami felett átviláglanak a csillagok (esetleg startrails), de így, hogy voltak és dolgoztak is még ott, meg fényár volt, ebből nem sok lett, csak pár kép...

S még tábortüzet is raktak... Úgyhogy a romos terv romjaiba hullt...
hiszen az jelent meg előbb. S kissé leegyszerűsítő a dolog, azért a PDAF sem smafu szerintem...