Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Fujifilm X
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Valami baja van a tápomnak
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
EM5-ön 14x. Nálam kiírás után ha Play, majd a tárcsát belenagyítás irányába tekerem, akkor ha jól emlékszem, a legutóbbi belenagyítási méretbe ugrik - ha 14x volt, akkor 14x; és oda, ahol a fókuszpont volt. Én inkább 7x-et használok, mert már ott is elég jól érezni az élességet, de még többet látni a képből (14x már csak nagyon kicsi szelet).
Dettó ugyanez MF-belenagyításnál, a legutóbb használtba ugrik (ott 10x-et szoktam használni). -
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Árképzés: x USD = x EUR = x-10% GBP.
Az angol bevezető áraknak mindig van egy "szigetország" tényezője, meg később is minden drágább. Az akcióik miatt szeretjük őket.
De amúgy ez tényleg húzós. Jelenleg ennyi az EM1 is. Sőt, EM1+12-40 szürkeboltosan az EM5II+12-50 és +14-150 ára között van...A géphez nem lesz vaku, vagy kapja szóróba az LM2-t és az LM3-at külön lehet venni? 70 GBP azért meredek érte, pedig szimpi: eddigi legkompaktabb dönthető (és forgatható?) fejű, erre vártunk mióta.
Pollai:
- nyomogasd serényen az INFO gombot
- ISO LOW = 100, alacsonyabb zaj de szűkebb dinamika-tartomány
- ha valamelyik paramétert túl magasnak találja, az beállítás közben villog. De ezt nem intelligensen teszi, hanem pl. fixen 1s záridő fölött. Remegőkézikon helyett van 2-3 FÉ-nyi stabi, reciprokszabály, oszd el még kettővel-néggyel, klatty, check - ha éles, akkor jó, ha bemozdult, akkor csökkentsd a záridőt, repeat. -
.mf
veterán
Nos... kissé felületesen néztél utána a dolgoknak, fuss neki mégegyszer.
- Fujit kiejti az olcsó obi feltételed (jó cuccok, de sajnos meg is kérik az árát)
- Nikon AW1 egy m4/3-nál kisebb szenzoros (1" - modern csúcskompaktokban hasonló vagy nagyobb szenzor van) vízálló gép. Szükséged van vízállóságra?
- Samu... egy-két generáció múlva térjünk vissza rá.
- Canon EOS-M... nézz utána a dolgoknak. Felejtős AF, meg úgy az egész rendszer gyorsan elsüllyedt.
- hogy a Sony 5100-ról nem hallottál jókat, csodálkozom. A 6000 bele a szuper hibrid AF-fel, csak EVF nélkül és gyengébb ergonómiával, cserébe olcsóbban. Jó videó, HDR van. Viszont kicsit gyenge obipark.
- m4/3 általánosságban: kis méret, pár kivétellel drága obik.Statikus témákra gyors és pontos fókusz.
- Oly. Videóban gyengébb, HDR nincs. Szép színvilág. OMD-kben nagyon jó vázstabi.
- Pana. Videóban jobb. Hidegebb, kevésbé kellemes színek. Csak obi-stabi, ha van. Amit kinéztél G6 kitet, valami vicc. Egy éve a 14-140 obival olcsóbban vettük őket. Nézz körül jobban. -
.mf
veterán
-
.mf
veterán
válasz
JoceeHunt
üzenetére
Azért nézd meg a méreteket is...
Tanktáskába berámolom az EM5-ös utazókészletem (övtáskában váz + 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8, akkuk, kisvaku) és utazóállványt, plusz elemlámpa, szendvics, talán még valami 0.33-as üditőt is be lehet passzírozni. Próbáld meg ezt egy dSLR-rel...
Ha inkább tájképelsz, ahhoz saroktól-sarokig éles obik és nagyobb DoF kell, amikben a m4/3 jó. Amiből kevesebb lesz, az a boké, de ha keveset portrézol, akkor kevésbé számít.
Éjszaka csillagokra vagy a Samyang 7.5 f3.5 halszem, vagy 12 f2, 17 f1.8 van a rendszerben. -
.mf
veterán
válasz
schawo
üzenetére
5N + Sigma 19 f2.8. A hatezrest csak szeretné.
"I bought a Sony Nex 5N three years ago. I still use it together with a Sigma 19mm f/2.8, even if it doesn’t have a viewfinder, which at times is perhaps even better. However, I long for another camera, a Sony a6000, as it has the very fast hybrid autofocus system, and I would love to use it with a Sony 20mm f/2.8 lens."
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
A fejlámpától hogy javul egy obi fogása?

Onnan indultunk ki, hogy az obi tövénél nagyon keskeny és csak kis részen recézett, hogy hidegben, elgémberedett ujjakkal, kesztyűben cseréld. Egyszerűen sz@r a fogása a MILC obiknak, mert úgy látom másoknál (Sanyi) is a fényes-sima obi a divat, ahol az egyetlen recézett rész a fókuszgyűrű, azt meg tekerheted...Másrészt, amire gondoltál, az se teljesen működik ilyenkor: ehhez direkt sötét helyre megy az ember, lehetőleg holdtalan éjszaka. Egy fejlámpától percekre elvakulsz, és utána irányra szemmel belőni a gépet (mert persze evf-en és monitoron semmit nem látsz), elég nehézkes. Még a menübe belemenni is, kellett utána fél perc, hogy újra lássak...
-
.mf
veterán
Mhmm snickers
*snickers*Nos, megjöttem. Vicces, hogy itthon milyen fostos idő van, Londonban meg 10 fok és hétágra sütő nap volt. Sőt, ott egy fél óra alatt több napot kaptam, mint Norvégiában bő másfél hét alatt
Utolsó nap már felkelt vagy 15 percre...Pár tanulság
- kellett volna +1 (sima) kábeles kioldó - harmadik napra megtört a kábele, utána bűvészkedni kellett, hogy működjön
- +1 váz, +1 állvány erre a feladatra. Ugyanis ha jó fényjáték van, egyik irányból elindul, és egy ív mentén a túloldalon tűnik el a horizont vagy a hegyek mögött. Ez még a halszemnek is ált. sok volt, és ha így próbáltam vele befogni, az csak rontott az eredményen: a horizont közeli nagyobb történéseket nagyon összezsugorította és kevésbé látványossá vagy szinte jelentéktelenné tette, bármilyen jól is néztek ki. Panaszkodtam is Robinak, hogy most is mennyire fájó hiány volt a gyors UWA fix a rendszerből. Szóval inkább 12-17, és előre próbálsz tippelni, hogy melyik irányba lesz aktivitás, ott komponálod a képet; onnantól legalább 10-30 percre már elkötelezted magad arra az oldalra, aztán vagy bejön, vagy a másik oldalon lesz valami sokkal jobb...
- aurorákról is sokat tanultam. Mindig egy halvány zöld derengő folttal kezdődik; vagy lesz belőle valami, vagy marad annyi. Ha lesz belőle valami, akkor előbb elindul valamerre lassan - ez már megrajzolja az ívet; vagy alternatív megoldás, hogy 10-15s-os expo géppel, ott már látszani fog az ív. Gép ráállít, aztán várakozás és tippmix, vagy bejön, vagy nem. Valamint, hogy az lesz-e a látványosabb oldala, vagy nem. De ha megindul, akkor legalább egy 10 percet megy az az ív (mágneses ioncsatorna; mint a neoncsöveknél, kell a csatorna kialakításához a nagy löket, de amint a csatorna már megvan, onnantól már könnyebben megy), s talán vele párhuzamos erővonalakba is átcsordul. Volt, hogy különböző mértékben ugyan, de órákig aktív volt egy ív.
- a7s... Láttam nemrég egy videót, amiben az arc real-time lőtte az aurórát. Egyszer volt olyan, hogy lőttem valamerre, ahol pont halványult, ezért terveztem más ívre átállni, aztán azt veszem észre, hogy világosodik a környék. Felnézek: pont felettem alacsonyan egy nagyon intenzív, gyorsan mozgó (fodrozódó, hullámzó) alakul, nosza gyorsan fogtam a gépet, iso fel, rekesz le, videó be, keresőn látom, visszanézem, és... csúnya bukás. A videó tökfekete. (A propos, kicsit meglepett, hogy ott fenn északon, de értitek, a hideg északon, a sarkkörön, rengeteg az afrikai és kisebb mértékben arab bevándorló. De vagy 20% vagy több. Megérkezésemkor csupa feka jött velem szembe (s nem turisták, helyi lakosok), néztem is, hogy jó gépre szálltam-e
)
- cucc nagyjából jól bírta a -12~-18°C hideget + néha kellemetlen csípős szelet. A váz mondjuk egyszer lefagyott - tárcsákra (M mód, záridő és rekesz) és be-ki-re valamint kioldóra reagált, de semmi másra. Azt hittem, az én ujjaim gémberedtek annyira el (ez is volt párszor, amikor már tényleg semmi érzés nincs az ujjadban, nem is érzed, hogy vannak, karból nyomod a gombot), de nem. Kikapcs, be kabát alá, pár perc és ment tovább.
- nem rálehelni a gépre
utána percekig homályos a kereső vagy monitor
- kupak és obicserével kapcsolatban már múltkor ranteltem egyet, de tényleg nagyon idegesítő, hogy vékony textilkesztyűben is, elgémberedő ujjakkal sem lehet már azzal a kis harmadig recézett obitöveket megfogni
- rá kellett jönnöm, hogy annyira északon az aurora-aktivitás előrejelzés harmadlagos: elsődleges a tiszta ég, majd a megfelelően sötét hely. Igen, utóbbi csak másodlagos, egyszer visszafelé jövet már 1 körül a buszról leszállva láttam a város közepén a zöldellést, és még ott is egy szép fényjáték lett. De azért a hegyekben, távolabb a településektől, már sokkal jobban látszódtak máskor is. Szóval visszatérve, ez a riogatás, hogy ilyen szintű aktivitás lehet, hogy évtizedekig nem lesz, attól még szerintem ott továbbra is látszani fog valami
stb
majd még képelek
meg tervezek a kis snittekből valami videócskát összetenni
meg talán végre flickr-re is fel kéne iratkoznom
meg most már vége a "nyaralásnak", a munkákkal is jobban kéne haladni
meg...
wáá soseérekavégére -
.mf
veterán
Távmunkában vagyok, így ha épp nem kell céges kiküldetésre menni (sajnos a várthoz képest fehérholló), akkor könnyebben meg tudom oldani, hogy ide-oda elmegyek úgy, hogy nem kell hozzá teljes szabit kivenni, hanem most pl. napi "6" órában dolgozok.
Jjeahh:

PL3 után EM5-tel én is úgy voltam, hogy wáó csodagép, kész, uccsógép, már max. csak üveg kell.
Talán egy fél év után már úgy voltam, hogy bár nagyon jó cucc, de még jobb lenne egy kicsivel kevesebb színzaj alap ison, alacsonyabb zaj iso800-ig, enyhébb AA-szűrővel, kicsit nagyobb dinamika, meg az EM1-be, XT1-be, A7-be belenézve, nagyobb kukucska és peaking is jó lenne (plusz még pár fícsör).Más... jó dolog a kis obik, de a kis fogófelület nem, főleg, ha nehezen is járnak, valamint ha manuál módban vannak (12, 17) és ezáltal elcsavarodik a fókusz is. Kesztyűben meg aztán méginkább. Tetejébe csak a fogófelület fele recés, másik felén szériaszám, bajonettpötty, márka, gyútáv, stb. Annyit anyáztam az utóbbi másfél hétben obicsere miatt, mint eddig még soha. Miért nem tudtak volna dupla méretű fogófelületet rárakni, végig recésen?
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Ne csak, hogy ne kopjon a gép, hanem azért is,
- mert már eleve túl gyors (bár van néha olyan is, amikor a valóságban is gyorsan alakulgat, de ált. szép lassan, nyugisan csordogál az ívek mentén). A 12 és 17-essel készült képek 10 fps, és 10-20 s expók, tehát a videók másodpercenként 100-200x gyorsítás, bő másfél-három perc valós idejű történést tömörítenek
- kint vagyok munka utántól (5-6) az utolsóelőtti / utolsó buszig (11-12). Eleve feltétel, hogy tiszta legyen az ég, minél kevesebb felhővel; valamint legyen aurora-aktivitás is. Fényjáték sincs folyamatosan, néha annyira gyenge, hogy csak egy-egy derengő folt a távolban, mozgás nélkül. Sok idő megy el helyszín keresésével is. Szóval ha jók a feltételek, és ezekkel a 8-10-12 fps-ekkel összejön 40-50 s-nyi anyag, az már egy nagyon jó este volt. Másfél hét alatt tartok nyersen 4 percnyi time-lapsenél, amiből majd még vágni is kell. -
.mf
veterán
Kissé mintha leült volna a topic az utóbbi napokban.
Akkor képelek. Nem is, inkább videolok. Azt egyszerűbb. Ma este 790 képet lőttem time-lapse-be, hetek-hónapok lesz, mire az itt készült képeket átnézem
Meg kell érte szenvedni, de megéri. Gyönyörű. S mennyi csodás dolog van még a Földön... -
.mf
veterán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Sőt, ha 14x belenagyítasz és nagyon lassan tekered, akkor azt is látni, hogy nagyon kicsiket ugrik, diszkrét lépésekben állít (léptetőmotor), nem lineárisan.
Ejj mik voltak itt az utóbbi napokban

Én közbe vagyok, az estéket kinn töltöm, szorgosan vacogva lövöm sorba a képeket time-lapse-hez.
Korábbiakhoz hozzászólva:
Kisvaku igenis jó (csak ez az AP-s megoldás a külön fedővel macera). Nem csak más vakuk elsütésére. Nagyon kis helyen is elfér, tehát bármikor jöhet velem (passzol a rendszer filozófiájához), míg egy FL-36R, hiába kompakt, de csak akkor viszem, ha tudom, hogy kelleni fog. Az újban főleg tetszik, hogy a kép alapján 90°-ban felfelé is dönthető. Enyhe derítésre pedig még épp megfelel, pl. a lentit is ezzel lőttem, sőt, egészen -2 FÉ-re kellett állítanom, hogy ne legyek hófehérkébb, mint amennyire eleve vagyok.
Féloff kérdés: hiába voltam kint minden este az utolsó vagy utolsóelőtti buszig, s ment bele rengeteg (~1700+) kép a vázba, és hiába csökkentettem egészen a látványos szaggatás határáig, 8-10-12 fps-re a videókat, még így is alig van 2 percnyi. Van még pár panorámakép (pl. lent), amiket több képből tettem össze, evvel túrbóznám még kicsit fel. Tudtok-e valami freeware (munkagép, semmi illegális nem lehet rajta) videószerkesztőt, amivel fényképből lehet belenagyítós-pásztázós videó-darabkákat csinálni?

-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Kérdés, hogy mind a max 8 (up to 8, ezt írták, remélem lesz egész pixelnyit mozgató 4 is) egy teljes hosszúságú expo lesz, vagy alexpózza és a végén összeadogatja, így nem egy kép elkészítési idejének 10x-e, hanem egy rövidebb időtartam lesz. A Sony szenzor nagyon jó a sötétekben, sokat vissza lehet még hozni látszólag bebukott részekből.
De ha csak simán, az egykép-záridő min. tízszerese lesz az egész folyamat (8-asnál), szóval már egy 1/1000-ből is 1/100 lesz, akkor vagy csak nagyon erős fényben, vagy állvánnyal, nagyon statikus témával lehet használni, és éjszakára, közepes fénynél mozgó témára nem sok haszna lesz. -
.mf
veterán

Az a nagyon világos tájas startrails kép egy telihold + tiszta ég kombónak köszönhető, a Börzsönyben készült; EM5, Samyang, 60s, ISO200. Ez és az aurorások kivételével a többi Dobogókő.
Mano: 20140817 D'kő Perseidák TL v3.4 - ami képszéltől képszélig húz fényes és ismétlődően pontonként erősebb fénycsóvát, az repülő. Ami szintén hosszan, de halovány és egyen fényű csíkot húz, az műhold. Mondjuk itt nem nagyon látszik, de az egyes képeken igen. Ami pedig csak egy képkockányira tűnik fel, rövid csík egyik végén erősebben vagy csak egy felvillanó pont - na az egy hullócsillag. Egy legalább fél tucatot sikerült az alatt a 70-7x perc alatt elkapni, a legnagyobb külön képen is ott van (P8170249). EM5, Samyang nyitva, 15s, ISO640, sorozat, ~250 kép, 10 fps. Ha a mostani sorozatra gondolsz, és képek közti időközre: nincs köztük időköz, a gép sorozatra, a távkioldó pedig hold-ra állítva, amint meglőtte az egyik képet, már lövi a következőt (még a hosszú-expós NR sincs, látszik is egy kék hotpixel az égen, de szerencsére ez a Sony szenzor nagyon szép tiszta képet ad).
Mazsi: instant csőd

De tényleg nagyon elborult árak vannak. Legolcsóbb utcai lakókocsis kajálda (harmaddal olcsóbb az olcsóbb gyorskajáldáknál): hamburger 80, kebab 90 kr - 1 NOK = 35.x HUF. Igen, 3k a legolcsóbb hambi
S az alkohol még drágább 
Studi: egy százas rádobásával megvennéd a 75-öst, csak hogy a 45-öst később visszavedd

Amúgy én is nagyon elgondolkoztam, hogy milyen jó lenne most egy 12-35. Folyamatosan váltogatják egymást a 12, 17 és 45, és sötétben, hidegben, elgémberedett ujjakkal, kesztyűben macerás / szívás a csere minden egyes mozdulata, és úgyis f2.2-f2.8-ra rekeszelve lövök. De az is igaz, hogy ilyen extrém körülmények között ritkán lődözök.
-
.mf
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére

Sztoritájm.
Ez is amúgy érdekesen indult. Mára alacsony aktivitást, kp1-kp2-t mondtak. Accuweather meg estére befelhősödő eget. Tehát eléggé kilátástalan, gondolkoztam is rajta, hogy elinduljak-e, kissé ki voltam fáradva az előző napoktól. De mivel délután még egész tiszta volt, f5 körül mégis elindultam. Elmentem a sziget "legkihaltabb" északi csücskére. Idézőjel - ugyanis a sziget meglepően sűrűn lakott. Találtam egy szakaszt, ahol nem volt az úton világítás és lakott épületek sem voltak. Az út itt is jó magasan van a parttól, próbáltam lefelé utat keresni a hóban, de inkább visszafordultam, és mentem tovább az úton, hátha lesz valami ösvény, út lefelé. Ekkor még nem tudtam, csak sejtettem, hogy a lábközépig (mármint boka és térd között) érő hó a külső zoknimig is elért. Na, egy út lefelé. Egy valamilyen épület (bolt, raktár?), amin van egy lámpa oldalt, de nem lakják. Nézzük az utat tovább: építkeznek a parton, még este is csinálták... vissza. Az épület mellett láttam még egy ösvényt lefelé, nagy befagyott tócsák voltak a térdig érő de megkeményedett hóban, de a part felé ment. Próba cseresznye. ~50 m után látom, hogy egy kis házikóhoz vezet, ami a parton van. Teljesen sötét, áram sincs vezetve hozzá. Nem zavarok senkit, jó lesz itt előtte a parton. Keletre valamelyik városrész kikötővel, erősen kivilágítva. Szembe szerencsére elég visszafogott a túlpartok kivilágítása, köztük víz. Nyugatra az építkezést kitakarja a domborzat. Az úttól 50 m-re, de 15-20 m-rel lejjebb is, úgyhogy a forgalom fénye nem zavar, és a házikó mögöttem kitakar. Tehát egész jó hely a célra.
Cuccolok, fénykép -- semmi. Csillagokból valamennyit látok, néhány kicsit fátyolos, itt-ott felhők takarnak. Fúj a szél, fagyoskodok. Főleg a lábam, de a kezeim is gémberednek alákesztyű + meleg kesztyű ellenére is; nem kicsit nehezítve az obicserélést (+e-h sapkák...).
Lámpafények. Egy srác jön a házikóhoz, síléceken. Egy kicsit dumálunk. - Északi fényt jöttem fényképezni? Hmm most épp nincs semmi. Képek? Minimális zöld derengés a felhők között, perces expoval. Türelem, a tiszta ég a lényeg, az aktivitás-előrejelzés csak jóslat. A fény jöhet-mehet, ha majd tényleg megjön, azt majd szemmel is látni fogom. Na hol is az a fa? - majd elmegy.
Lábaim közben fagyoskodnak. Ha nem biztatott volna, már hazaindultam volna. Várok tovább, időnként egy-egy képet lövök, hogy van-e valami, mert szabad szemmel semmit nem látni, de hosszú expoval van egy kis derengés. Fél óra múlva újra fények. De másik két ember jött. Körbenéznek, keresnek. - De igen, azt a srácot keressük, hoztunk fát - telefon, és tíz perc múlva jön vissza futva a srác. Dumálunk tovább. Kiderül, hogy ez nem is házikó, hanem szauna, most fognak befűteni. Majd felmutat: - Nézd, ott, kezdődik valami. Ugyan még nagyon kevés, de próbálj egy képet, hátha látszódni fog valami - expo indít, s csak meregetem a szemem, nem látok semmit. Aztán feltűnik: az a halvány csík, amit felhőnek néztem, nem takarja ki a csillagokat... S bizonyám, a képen már kezd valami látszani, ahogy a felhők között egy halványabb kékes-zöldes sáv, ami elüt az ég és a felhők színétől és csillagfény is átlátszik rajta. - Ez még semmi, lesz ez még jobb is. Beinvitálnak, hogy ne fagyoskodjak kint, főleg ha átázott a zoknim, ugyan még csak fűtenek, de bent melegebb és szárazabb -- s fáztam annyira, hogy el is fogadtam. A gépet egy-két próbakép után beállítottam halszem f3.5, ISO320, 30s, sorozat, távkioldó, és bementem. Dumáltunk közel egy órát, amíg a kályha bemelegedett, aztán amikor már végképp nem bírtam a hőséget, megköszöntem az invitációt és tanácsokat, összeszedtem a gépet, belenéztem, hogy sikerült-e valami, és visszajöttem.
Most már nyugis vagyok és boldog. Meglett, amiért jöttem; s amikor beindult, még ez a gyengébb aurora is szép volt (s milyenek lehetnek az erősebbek...)Közben a time-lapse-et is összeraktam, de gugli drive csak egy error occured-re hajlandó... ha végre hagyja magát, itt lesznek
-
.mf
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
Már nem tudom, mikor cseréltem akkut, tegnap valamikor volt. Egyik utángyártott van benne, kevesebbet bír, mint a gyári. Tegnap és ma ~250-350 kép ment bele, na de -5~-15-ben. Ma még ~150 kép mehetett bele, egy órát kint is volt hosszúexpós timelapse-elni. Mikor a timelapse-re 45-50 perc után ránéztem, vadul villogott az üres. Gondoltam akkor hagyom, megy ameddig megy. Ehhez képest még egy tucat képet lőtt, majd visszaállítottam más beállításokra alap isoval, hosszúexpós nr-re, és még lőttem egy pár 60s-osat, meg visszanéztem percekig a képeket. S még mindig nem fogyott ki.
Nadealényeg:

-
.mf
veterán
válasz
rbalint88
üzenetére
Télen fő attrakció nyilván a Sarki fény, plusz lehet mindenféle téli sportot űzni; város szélén van egy gondolás felvonó, ugyan csak 462 a hegycsúcs, de kiváló a kilátás és lefelé síelni is lehet. Nyáron meg az éjféli Nap, a fjordok, az alul zöldellő, felül havas csúcsok, és a túraútvonalak a környező hegyeken.
Érdekes hely, érdekes épületekkel a hangulatos hagyományos vörös faházaktól a modern acél-beton-üveg irodaházakig; hó és jég és szigetes-fjordos, kikötővel; helyiek nyugisak, lazák. Bár a város sziget, de nem olyan, mint nálunk: ez egy víz által körbevett hegy. Van néhány alagút a hegy és a város alatt, de jó hosszúak, sőt, az alagutakban még körforgalmak is vannak
Csupa lejtő, néhány út olyan meredek, hogy nyáron szárazon is kétszer lecsekkolnám, mielőtt nekimennék; itt meg még hó és jég is van bőven, az utakon is, s tök lazán közlekednek sima első-, vagy hátsókerekes kocsikkal, de bringával is. Persze mindenen szöges gumik vannak. Meg amit posztoltam is fb-on: épp filmfesztivál van, főtéren kivetítő és fedetlen lelátó, és megy a kültéri mozi... ülés gyanánt ránézésre takarós babzsák-féleség van. 
Na meg, most az előbb 11-től f1-ig napkelte-mente volt
A Nap ugyan pont nem jött fel, de a fények megvoltak. -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ide még Taft se kell, elég benézni a boltba. Vettem egy kiló cukrot (kisebb kiszerelés nem volt), egy kis szörpöt, 250g szeletelt sajtot egyik legolcsóbb fajtából, és egy kevés paradicsomot. 3k+ HUF-nyit hagytam ott. S ez a sziget legolcsóbb áruházlánca. Alkohol-árakra inkább rá se merek nézni

Parci: nappal fényképezni, oké. 16.-án már lesz, pár percig

Jaja, állvánnyal a hátamon járok, hosszú expókat lövök. Az időjárás továbbra se túl kooperatív, csillagokat se nagyon látni, aurora-aktivitás is alacsony
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Hajnal: Budapest, 0 fok
Reggel: reptér, repülő
Délelőtt, kora délután: London, 12 fok, enyhe eső
Este: reptér, repülő
Éjszaka: Tromsö, -18 fok
Sínadrág pedig a nagykoffer legalján volt, ezek a reptéri wc-k pedig olyanok voltak, hogy se hely, se gusztus nem lett volna koffert kinyitni és átöltözni. A bélelt farmer pedig Bp-en jó volt, Londonban sok, Tromsöben kevés. Remélem minden kérdésére válaszoltam, Captain Obvious?
Miután megérkeztem a szállásra és lepakoltam, végre át tudtam öltözni, úgyhogy éjféltől egy két órára még kimentem a várost fényképezni. Így már egész elviselhető volt, kivéve a jobbkezem -- a gépet kezelni a meleg kesztyűt le kellett venni, a textil alákesztyű pedig ilyen időhöz már vékony volt.Parci: mások vagyunk. Én pont kedvelem a napfelkelte-naplemente, köd és este, tehát fényszegényebb helyzeteket. Közhelyes, de az éjszaka tényleg más világ. A fény-árnyék játék, más megvilágítási irányok, a kontrasztok; sok dolog marad árnyékban, sötétben, többet kell kitalálni, jobban hagyatkozik a fantáziára. Eltűnnek olyan dolgok, amiket nappal látsz, előkerülnek olyan dolgok, amiket nappal nem láttál. Kihaltak a terek, a hosszú záridőkkel a víztükrök is kisimulnak. Az esti / éjszakai légi felvételeknek is megvan a maga varázsa. Szerintem.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ne is mondd... amikor jöttem repülőn, már éjszaka, lehetett látni kivilágított utakat, kis településeket, és enyhe holdfényben sejlett, hogy a városkák és utak fjordok, félszigetek és szigetek partján vannak. Tudom, ez már bányásznéger szájában a negro, de amíg bohóckodtam 1600-3200 + raw + amennyire lehet támasztani hosszúexpóhoz + kitakarni a fedélzeti fényeket, gondoltam rá, hogy A7s-sel talán jobb eredmény lenne, mert szabad szemmel látható / felsejlő volt, és hangulatos.
Reméltem, hogy esti repülővel, északi oldalon ablak melletti ülés, hátha látni fogok már a gépen is látni valamit, sőt, de jó kép lenne egy kis aurora, gépszárny, holdvilág által megvilágított havas hegy fjorddal... Ehhez képest, szárnyvégi lámpa vakított, még 10 km magasan is olyan párás volt a levegő, hogy csak a sarkcsillagot láttam, a gép még egy-egy halovány csillagot talált. Most már tisztul az ég és látható pár csillag, csak annyira erős a közvilágítás, hogy Bp-en is többet látni. Az aurora-aktivitás is alacsony...
Most toltam be napi első rendes kajám, öltözök és megyek röviden körülnézek még a környéken. Eddig a tervből csak a vacogás jutott. Accuweather szerint -18, RealFeel -26...
Ja meg a kalandos kezdés is pipa. Hoztam a formám.
-
.mf
veterán
válasz
konyi79
üzenetére
De Samy 12 f2 van natív E-ben is, nem?
Parci: nappal biztos jó a 10-18 f4, de este azért a 2 FÉ különbség igenis számít...
Srácok, jók legyetek, aztán ha sikerrel jár az út (nagyon remélem), akkor majd képelek.
-
.mf
veterán
Jaja, meg is jegyeztem a kommentekben, hogy halszemnek már úgyis ott van a kiváló Samyang olcsón, már amellett sem fogy a Pana; valamennyire fényerős (f2.8 vagy f2), de kompakt és viszonylag olcsó UWA viszont nagyon hiányzik a rendszerből. A 7-14 f2.8 hiába jön, mert nagy, nehéz és drága. Ez is f1.8 mellett nagy, nehéz és drága lesz.

Jmakk: 40-150-ből ha jól emlékszem már van 2 db: sima és -R MSC...
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
"Olympus, your turn."
A Sony E üvegek fele stabis. A Sony E / FE vázak egy kivételével stabi nélküliek.
Az Oly m4/3 üvegek mind stabi nélküliek. Az Oly m4/3 vázak mind stabisak. Oly oldalon nincs mit kombinálni. A Pana megoldásának részleteihez meg lehet, hogy nem férhetnek hozzá, vagy hogy obinként eltérő.Amúgy nekem kicsit furák a Sony stabis képek. Lehet, hogy csak a demonstráció kedvéért extrémhosszú záridők miatt, de a stabis képek 100% cropban mind kicsit bemozdultak, egyetlen éleset sem láttam még. Remélem lesz majd olyan alaposabb teszt is, ahol nem csak 4-5 FÉnyivel hosszabb záridőn, hanem normálisabb, 2-3 FÉ mellett is csinálnak képet.
-
.mf
veterán
Street fotó jól elkapott pillanatokkal, igaz off géppel.
Mindig csodálkozok, hogy lehet ilyeneket elkapni. Nálam is volt már az, hogy láttam egy jó helyzetet, csak mire gépet előveszem, bekapcsolom, esetleg még obit is cserélek, már rég elmúlt. Mindig a nyakában lógna sleep állapotban lencsevédő nélkül? -
.mf
veterán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Használnád-e az időjárás-állóságát? Olyan obival használnád, ami időjárás-álló? (Jelenleg: 12-50, 60 macro, 12-40 Pro és 40-150 Pro)
Ha előbb jelent volna meg, az EM10-et választottam volna. A wifis távirányíthatóság wifis élőképpel, a live comp és az elektromos első redőny fícsöröket többet használtam volna eddig, mint az időjárás-állóságot, amit eddig konkrétan egyszer sem. A stabiban pedig csak videóban jön elő a különbségből valamennyi, de egyik váznak se a videó az erőssége. -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
".mf: látom van akinek még mindíg felfoghatatlan, hogy 70k az nem majdnem 120k"
70k új asztali gép + 50k monitor = 70k használt laptop + 50k monitor = 120k mindkettő. Árban ugyanott vagy, teljesítményben a határban sem. S ez még csak nem is egy fair összehasonlítás, mert az asztalinál új árakat írtam, laptopból meg egy használtat írsz, amitől én óvva intenélek: annyiért vagy laptopos viszonylatban "jó" teljesítményű, de gagyit kapsz, ami könnyen megadhatja magát akár pár hónap után is; vagy korrekt business notit, ami viszont régi és gyengébb lesz.
Ebayről, gari nélkül főleg ne vegyél gépet. Keress inkább valami ehhez hasonló boltot, ahol már kifutott / leselejtezett brand gépeket árulnak olcsón - valami jobb monitor és egy gép valami erősebb procival, amibe kérsz több ramot, nagyobb HDD-t. Olcsóbb, mint a laptop, és gari is van rá. -
.mf
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Irreleváns. Ha a fő szempont, hogy minél kevesebből minél jobb teljesítményt kihozni, akkor mellékes, hogy hordozható-e vagy sem. Teljesítmény szempontjából pedig a notik alulmaradnak.
Jjeahh: jól van, látom szereted, ha fáj
Tőlem kötheted az ebet a karóhoz, de csak magaddal szúrsz ki. Amit összeírtam, az egy belépő kategóriás laptop árából egy nagyobb monitoros, nagyobb teljesítményű, továbbfejleszthető, tartósabb gép. Egy normális méretű és színvisszaadású monitorra laptop mellett is szükséged lesz. Íbéjről látatlanba nem vennék használt notit; olcsó (alsó-kategóriás) notit pedig főleg nem, mert azokat nem tartósságra tervezték, nagyon sok horror-sztorit láttam és hallottam már. Biztos vannak arrafelé is használt-pc-boltok, ahol nagycégektől már leselejtezett, de még bőven használható Dell, Lenovo, Fujitsu, HP kész asztali konfigokat is lehet kapni fél-egy év garanciával. -
.mf
veterán
"talán 3(?) éve a 23-as szintén IPS DELL már 60 körül volt. (Monitorguru/Oázis)"
Pont az U2311h-ra gondolsz, amiről beszéltem.
k!ng: "Hat 50-ert nekem ez nem tunik draga vetelnek, hogy oszinte legyek. A flickr-on nezegettem a kepeket vele es kifejezetten tetszettek."
Aztán tegyük hozzá, a hogy a 20-as meg használtan 70 vagy akár 65, és f2.8 helyett f1.7, és már nyitva is elég éles.
Eperkutyus: "Urak, bárhogy bújom a kézikönyvet, nem nagyon jutok előrébb alábbiakban.."
Pedig biza benne van, és annyira nincs is eldugva, első penemen könyv nélkül egyből megtaláltam, csak végignéztem a képbeállításokat a Menü alatt. Meg lehet adni az auto min. ill. max-ot.
Néha lövök iso100-on, ha nincs sok csúcsfény, kicsi a dinamika. A zaj és az átmenetek tényleg simábbak lesznek. De csak ritkán, többire marad a 200.
A fájlszámozás más, az a P<hónap><nap><sorszám>-ot változtatja. Ha két (Oly) vázat használsz, akkor lehet az egyikből 100 másikból 101. Egy gépen belül több mappa tudtommal nem lesz.Jjeahh: "fórumon meg olyant ajánlottak, ami alaposan túllő a keretemen, és kijelentették, hogy az alá nem érdemes menni, így inkább nem folytatom, nem akarok vitát
valszeg valami jobb kijelzős laptop lesz"Értem én. Szóval most szívattad meg magad Panával, ráéreztél az ízére, és most egy még nagyobb szívást akarsz magadnak.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
1.) NEM kapsz jobb kijelzős laptopot, főleg nem olcsón. Mind gagyi TN, még a desktopos TN-eknél is rosszabb minőségben.
2.) 15"-es kijelzőben nem lesz köszönet. Vagy veszel a laptop mellé egy rendes kijelzőt?
3.) Laptopokat alacsony fogyasztásra hangolják, tehát a teljesítményt áldozzák be méretért és fogyasztásért. Tehát hasonló áron gyengébb lesz, sokkal.
4.) Kinyitod a szád, megmondod, hogy az ajánlott konfig biztos szép és jó, de a keret x, jelenleg ilyen vas van, ennél bármi jobb, kéne egy IPS-es monitor min. 21" és egy normális gép legalább 4 GB RAM és keretbe még beleférően erős proci, akár új, akár használt. Már egy magas órajelű 2magos i3 vagy akár Pentium verziója is jókora előrelépés lehet, ha 4magos nem fér a keretbe, és azok tíz-tizen-huszonk mindössze.
Ha magyar bolti új árakat nézem: G3220 14k, lap 13k, 2x2GB RAM 12k, 1TB lemez 13k, rendes táp 9k, ház 7k, ODD meg 4k. Dell U2312HM 23" IPS 48.5k vagy S2240L 21.5" IPS 46k. Össz 120k alatt vagyunk, és ezek új darabok - használtan jobb darabokat is kifoghatsz kevesebbért. -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
"pár hónapja még a topiklakók 90%-a panasonic-os volt, annak a nagyja meg valamilyen G-t nyúzott"
Mennyi pálinkát ittál

Szerintem elég kiegyenlített volt az arány, sőt, talán az utóbbi évben többeknél volt Oly (OMD-vonal, majd most nemrég az EM10, EPL5 akciók).AMD: a gond az, hogy bár olcsóbbak, de nem hoznak hasonló teljesítményt, sajnos. Ha olcsóbban kell, akkor irány a használt-piac, 1, 2, de akár 3 generációval korábban is vannak még bőven elég erős 4magos modellek, én is egy régi i5 750-est használok még.
MrChris: bőven sokkal 100 alatt... az IPS-es 23" fHD Dell U2311H-t újan pixel-garanciával talán 70-ért vettem, utána volt az még 60 is...
-
.mf
veterán
TS témával kapcsolatban a Juhtyúk bedobta ezt. TS ilyen jellegű használatával inkább csak a dioráma-effekt giccses és lerágott csontját szoktam látni, ezek a képek viszont tetszettek. Digitalrev videói közül szerintem ez a hivatásos fotós + olcsó kamera a legjobb és legérdekesebb: megmutatja, hogy jó szemmel / érzékkel, tapasztalattal, kreativitással mit lehet egy olcsóbb és gyengébb cuccból is kihozni; meg az sem hátrány, hogy Kait kisebb dózisban kapjuk
-
.mf
veterán
"A régi manuál obi meg azért nem jó, mert azok között nem találok 14mm-es fókusztávot (tudtommal minél kisebb, annál jobb nagyítást lehet elérni megfordítva), "
Nem sokat makróztam, de
1.) a közgyűrű rövid használata után is arra jutottam, hogy már a két gyűrű közül a kisebb is elég erősen nagyít, a kettő együtt pedig brutális. Használni meg nem könnyű, a bogarak mozognak, a levelek és a virágok lengedeznek, felettük görnyedve-feszülve inogsz-remegsz, nehéz a fókuszsíkot megtartani.
2.) a fordított obi mintha ennél is nagyobb nagyítással rendelkezne. Lehet, hogy ezzel már lassan a mikroszkóp-tartományba mész át
3.) nagyon kell rekeszelni, ha nem mikrométeres fókusz-síkot akarsz. Azt dedikált makróobin kívül vagy jelátvivős közgyűrűvel vagy manuál-obival lehet megcsinálni. -
.mf
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
Az a manuálisan beállított csak akkor van, ha a váz nem ismeri fel az obit, de szeretnél IS-t, ezért megadod a gyútávot. Jelátvivős obival alapból szürkén írja a számot, mert inaktív; helyette az obitól kapott értéket használja.
Bici: nincs olyan, hogy jó helyre van állítva kikapcsoláskor.
Fordítógyűrű helyett jelátvivős közgyűrű párezerért ebayről?
Vagy pedig egy régi manuál-obi adapterrel és esetleg közgyűrűvel, azokkal kényelmesebb a kézi fókusz, mint a focus-by-wire m4/3 obikkal.Mercutio: nincs olyan topic

Roli: igen, jó lesz az EM5 még minimál-méretű utazós kitnek (amíg valami LX100-szerűség le nem váltja); a különbséget elmotorozni max akkor tudnám, ha abbahagynám a munkát és Sjaak nyomába erednék, sportmotoron a Föld körül

S különben is, neszójjábe, nálam már lassan egy éve van az EM5, mint egyetlen és fő gép. Nálad közben hány fordult meg?
De komolyra fordítva: végre egy gépben van sok olyan fícsör, amit szeretnék. Könnyebb lenne, ha lenne valami über-EM5, 1-2 blendényivel alacsonyabb ISO színzajjal, mert most amit csak lehet, alap-ISO-n lövök, 800 a max, és cipelek magammal állványt.Jmakk: a szokásos troll-lemezeddel most mellélőttél.
Az 1 éves FE-re úgy tűnik, hogy előbb lesz natív fényerős UWA, mint a 6 éves m4/3-ra (
) -
.mf
veterán
Tegnapi A7 offolást folytatva, új pletykák a humoroldalon:
"While I am yet not sure which camera will be announced at CP+ (A7000 or A9 or both?) the FE lenses that Sony will release are known. The rumored price info is (source SAR article with VBL):
– 28mm f/2.0 G should cost 499 Euro (February shipment)
– 35mm f/1.4 Zeiss should cost 1399 Euro (March shipment)
– 90mm f/2.8 G macro should cost 999 Euro (March shipment)
– 24-240mm f/3.5-6.4 should cost 1099 Euro (March shipment)
– both converters should cost 229 Euro each (March shipment)"Arról volt szó, hogy a 28-as kedvezően árazott lesz, erre 500 EUR?

Plusz engem nem is a 28 érdekel, mivel inkább a 35 áll nekem szemre, hanem az UWA előtéttel a 21 mm; csakhogy ez így 728 EUR
A többi meg... sejtettem, hogy drágák lesznek, de ezek még az én várakozásaim is alaposan felülmúlják
Értem én, hogy az üzleti modelljük az olcsó vázzal becsalogatni embereket, majd az obikat hozzá jó drágán; de ezek után előbb vennék régi manuál obit.Jött szerencsére egy másik hír is: a Zhongyi natív 21 f2.8 manuál obit tervez, direkt az A7R-re; 72 mm szűrővel, 290 g (?? elég nagynak tűnik pedig) és 1900 jüan, ami ugyan 300 USD közvetlenül, de szerintem inkább 400 EUR lesz. Még így is csak kicsit több, mint a 28+UWA árának fele. A pár tesztkép ugyan leméretezett és agyontömörített, de azok alapján a vignettálás visszafogott, s ekkora méretben a szélek sem tűnnek vészesnek (lágyság és CA szempontból).
Kis reménységgel tölt el, hogy a 3rd party gyártók végre ébredeznek. -
.mf
veterán
válasz
Monya78
üzenetére
"Tehát ha jól értem"
Nem.
Ha vakuval meg akarod villantani az előteret, és utána egy hosszú expó a háttérre, az vakuval a slow synchro.
A live comp az, hogy hogy folyamatosan csinálja a képeket, de adott pixelnél csak a legfényesebb értéket tartja meg. Pl. hullócsillagot vagy villámot fényképezel. Ha bulb-ban hagyod öt percig, akkor a kép nagyrésze totál kiég. Ellenben ha live compban hagyod öt percig, akkor a nagyrésze marad az alap beállított expónak megfelelő, és csak a villám vagy hullócsillag lesz a legfényesebb állapotában.Gyútáv: mutatja a gyútáv állításakor és utána még pár mp-ig jobb felső sarokban, user error.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Igen, néztem azt is, mivel elég sokan emelték már ki, hogy az az egyetlen E-s, ami FE-n is elég jól működik. Sőt, 12-16-ig is még egész jó, rekeszelve; csak a 10-11 és 17-18 a problémás része.
De:
- egyrészt az élessége is alacsonyabb, és mivel nem is FF-re tervezték, a szélek sosem lesznek igazán élesek, bármennyire rekeszelve is. Ellenben a 16-35 a sarkokban is nagyon szép éles, "nyitva" is (hja, f4
)
- a 16-35 gyútávja is előnyösebb
- a 10-18 se sokkal olcsóbb, 850 GBP. Annyi nem kevés egy erős kompromisszumért, akkor már inkább legyen jó, mint lutri. Ez addig volt téma, amíg a 16-35 nem jelent meg, és nem volt más natív UWA alternatíva.
- a 10-18-nak ott látom még értelmét, ha a 16-nál is szélesebb kell, de nem annyira fontos, hogy a sarkokban is éles legyen. Márpedig nem sok 12 mm-es rektilineáris obi van... -
.mf
veterán
Én sem azt írtam, hogy rossz, sőt, nekem is jobban tetszik; csak megjegyeztem, hogy hasonló méret, csak elfordították, mert a bajonett jobbra vándorolt és ugyanolyan széles markolat már nem fért volna el.
Nekem is nagyon tetszik, mint ahogy korábban is írtam, végre itt a "FF OMD".
De tényleg sok.
Nem is a váz (illetve az is drága, de legalább FF mércével és más top vázakhoz képest olcsó), hanem az obik. A 28-70 még csak-csak, de azon kívül? A 16-35 egy erős gyomros (1200 GBP, basszus az szinte a Nikon 14-24 f2.8 ára!). A 35 és 55 250 ill. 300k HUF, míg egy tükröshöz a legdrágább top obik mellett még mindig rengeteg olcsóbb alternatíva van, ami csak kicsit gyengébb (ha Nikon, 18-35 f3.5-4.5 G Dxo szerint kb a Zeiss szintje, kerek 500 GBP-ért; 35-ből ilyen lassú nincs is, 50-ből f1.4 is van G mindössze 280 GBP, azaz a Zeiss 55 feléért, 85 f1.8 G meg 370, amije nincs is jelenleg a Sonynak, és ha lesz is, főleg a Z-s logóval, nem ennyi lesz...).Az APS-C vonaluknál csak attól félek, hogy alig jön már hozzá korrekt obi, mivel az FE-re koncentrálnak.
Roli: eddig is voltak oldalas posztjaim

Nálad meg látom a félmondatos flood dívik most![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
válasz
schawo
üzenetére
A7 --> A7m2 1 év telt el az új verzióig; de ha még az összes modellt is bele akarod számolni, akkor is 4 / év, azaz 3 havonta új modell. A Nikon pedig: D600, 610, 750, 800, 800E, 810 modellekkel rukkolt elő 2 év időtartam alatt, tehát 4 havonta új modell. A Canonnál meg inkább szánalmas, hogy hogyan "fejlődik" a kínálatuk, úgyhogy inkább ne hozzuk fel követendő példaként
Oltás fail![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Reméljük az A7s is majd úgy fog esni az utódok megjelenésével, ahogy a NEXek. Igaz itt úgy tűnik, hogy nem havonta hoznak ki egy újabb verziót... Az A7 eddig 130k-ról 112k-ra esett az A7m2 árlistán megjelenése óta eltelt 1 hónapban, a másik kettő még tartja az árát, de szerintem azok is kaphatnak majd valami utódot. Vagy jön az A9R és A9S a helyükre.
Nekem mindenesnek inkább az A7m2 tetszik jobban (az IBIS és a jobb AF miatt), de sokszor átrágva az egész A7 témát,...
- IBIS
--- azt mondják, hogy kevésbé hatékony, mint az Oly
- obik.... nekem kéne min. egy jó alapzoom, kompakt f2 35, f2-2.8 85~105 kistele, max f2.8 UWA
--- a 28-70 egész korrekt képminőségű és olcsó is, alapzoom pipa
--- a 16-35 jó, de nagyon drága és sötét éjszakára... nagyon necc
--- jön tavasszal 28 f2, ami állítólag kedvező árú lesz (mihez képest?), 35-öshöz hasonló méretben, és lesz hozzá UWA (-> 21mm) és hal előtét; de még nemhogy teszt, de további részletek sincsenek róla. UWA-nak jó lehet
--- a 35 ugyan kompakt, de sötét és drága (az 55-öshöz képest ár/teljesítményben)
--- 55 nagyon jó, bár nemkicsi, de valamit valamiért
--- natív portré, kistele nincs; ami jön tavasszal 90 f2.8 makró pedig hatalmas lesz. Régi manuál-obi vagy AF-es adapteres nem-natív, csak az már megint nagy és nehéz lesz
- az EU-s és a magyar árak valami vicc
--- vázak Japánban pl. A7 váz 112k, kit 140k, A7m2 váz 180k, A7s 210k JPY
--- obik Japánban pl. 35 f2.8 65k, 55 f1.8 78k (!!), CZ 24-70 f4 100k (!!) JPY
--- szóval Mazsinak egy új A7 váz + 55 f1.8 legolcsóbban 190k JPY lenne, majdnem kerek 400k HUF. Hogy ez itthon mennyi? Csak a váz 240 helyett 400, az 55 pedig 170 helyett 300, azaz a kettő 700k...
A vicc az, hogy retúrjegy 3-4 hónappal előre akciósan 150k, a 400-ra a 27% áfa + x% vám max 150k, tehát legálisan elvámolva is ugyanannyira kijössz, és bár hazai garid nem lesz, de cserébe Japánt is látod 
Mindenesetre a humoroldalak azt írják, hogy
- a Nikon FF MILCet tervez, 28-80 f3.5-5.6 VR FF MILC obi szabadalmat találtak. A Nikon már eddig is használt Sony szenzorokat (amikből ráadásul jobbat ki tudtak csavarni, mint a Sony saját maga a vázaiban), tehát nem lenne meglepő, ha a Sony A7 és A7R szenzorait kapnák (D600-610-750 ill. D800 is azokat használja)
- az Oly (most már végre) nem zárkózik el nagyobb szenzorok elől, amennyiben a rendszert kompakt méretben tudják tartani (dupla hurrá, csak nehogy túl későn jöjjenek ki vele)Úgyhogy én kivárok még egy ideig (ígyis-úgyis azt tettem volna), és szemem sarkából figyelem, hogy miket jelentenek be.
Parci: az A7m2 markolata térfogatra sztem hasonló -- mivel az IBIS miatt nem lehetett annyira szélre tenni a szenzort, ezért a bajnoett jobbra tolódott; a vázméret és a bajonett-markolat távolság is azonos, ezért a markolat lapos helyett jobban kiáll, mint az elődé élére állítva.
-
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
A 135 @ 3.5 még szép, hogy jobban mos, mint 150 @ 5.6... saccra 135 @ 5.2 lenne hasonló.
100-300, tele végen? Az bitang hosszú, remélem vágod. A 80-150 tartományt szokták portrézásra használni / portrézósnak nevezni, a 600 az már nagyonnagytele, madarászós és vadlesős.Próbálj szerezni egy Jupiter-9-est. 85 f2, Leica szovjet másolata, szép és nyitva is egész éles képpel, sok kerek lamella, tehát rekeszelve sem szögletes a boké. Vagy valami más jobbfajta 70-105, f2-f2.8 közötti obit. Szerintem a 135 = 270 is már kicsit hosszú portréra, elég távol kell menni; de 135-ösből legalább több mozog aprókon, mint 85-ösből.
-
.mf
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Köszi, pont ez hiányzott! Talán be is fér a fotóstáskámba... a gép helyére...

Hogy ennek mi értelme? Ennél már az is jobb lenne, ha csak Canon vagy Nikon bajonettel lenne, aztán mindenki úgy adapterezi másra, ahogy akarja, de akkor legalább több gépen is használható megfelelő adapterekkel.Egy 8-10-es fényerős UWA viszont még mindig várós... A 7-14 f2.8 a várhatóan csillagászati árával nem számít.
-
.mf
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
"Valami olyasmi. Szívom a fogam, hogy bármennyire tetszik a sony, öveg nincs rá. No meg keresni sem tudok annyit, hogy megtehessem"
Dehogyisnem, csak AF nem lesz
Viszont ha pár mp-re áll a téma, ez a 3.14159-király (ezdeszarvolt, énkérekelnézést, mit ki nem hoz az emberből egy hét 3-4 óra alvások) egész jól műxik, belenagyítással kombinálva meg főleg zsír.
Esnek az A7 árak. Úgy hallom az A7 (csakateste) már 360-ból is kifogható boltban bruttó. Az A7-m2 megvásárolható válásával pedig gondolom még tovább csökken.Az a Fotosnaiper aranyos. Ez a Wayne's World jelenet ugrott be, crowd controlra ez is elég hatásos.
Studi: "Na jó, de ezzel nem tudsz képet csinálni.
"Amerikaiaknak van GoPro-hoz gun mount.... Meg a lövéseknek is van szórásképe...
Misály: "Most mondjam, hogy van egy ilyen a polcomon?"
AK?

Najó'van, lehet, hogy a mai napot nem kéne tovább erőltetnem.
-
.mf
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
Lajkatapi fél vese, A7s másik fele?
Ejj öregem, valamikor pedig már tényleg benézhetnél...
Különben amikor hazaértél, még tartott. F11 után jöttünk el.Jó volt a tali, és hogy új arcokkal is találkoztunk

Jjeahh: ej, de nagyvonalúak, fődíjként kölcsönadnak egy hónapra egy gépet

Parci: gyere el egyszer, nem harapnak. Annál kifinomultabban teszik, késsel-villával, lassú tűzön.
Eperkutyus: ezüst 45-ös, napellenző nélkül. EPL5 lenne az ideális, de ha nem csak ezért veszed, akkor egy EM10. S ahogy mondták, szigorúan csak kijelzővel
Igen, hadd mutassuk be a fórumközösséget. A fele nepper, Juszttal az élen. A nála megfordult gépek, obik száma talán eléri a százat, s tényleg csak megfordultak, egyik sem maradt két hétnél tovább
Alg: na ja, nálam is a 12-32, 17, 45, géppel övtáskában a szokásos felszerelés, kb ebben látom a m4/3 lényegét.
-
.mf
veterán
HDR = (teljes) auto expo bracketing. Normál esetekben teljesen felesleges lenne ez a megkülönböztetés, mert ugyanaz, csak itt cseszik el. Sima AE bracketing van benne, a beállítottnak megfelelően alul- ill. felülexponál, csak arra már nem képes, hogy azt a beállított x képet szépen sorba egymásután elsüsse magától; illetve hogy a jpg-ket akár vázban is összefűzze, bár ez csak másodlagos. Egymás után a beállított darabszámot lőni, kb semmiből sem állna, pár kódsor betolni a fw-be. Lefutni a maratont és megállni a cél előtt... és szembehugyozni a közvetítő kamerát, majd elsétálni, a cél átlépése nélkül.
-
.mf
veterán
Szerk lejárt, sok a sürgős meló...
Azt mondjuk a mai napig nem értem, hogy normális auto expo-bracketing miért nincs az Oly vázakban. Amikor 2012-ben először találkoztam MILCcel, az akkor énnemtudommelyik NEX olyan gyönyörűen összerakott 3 db kézi viszonylag hosszú expós képből (esti, elég gyenge fényviszonyos, de nagy dinamikájú helyzetből) egy képet, hogy csak ámultam. Igazán belerakhatnák, hogyha beállítom az AE bracketinget 3 képpel, akkor egyrészt ne egyenként kelljen a képeket kézzel ellőni, másrészt ne utána kelljen otthon sk összerakni jpg esetén is. Egyik oldalon nagyon fejlett, másik oldalon viszont ilyen egyszerű apróságok még mindig hiányoznak...
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Hmm... jó trükk ahhoz, hogy megfelelő körülmények között a fizikai pixel-méret növelése nélkül a felbontást növeljék. De 40 Mpx helyett inkább olyat kérnék, ahol csak 16 Mpx van, de minden egyes pixel külön megkapja a grbg infót, nem pedig csak az egyiket veszi, a többit interpolálja a szomszédosokból. Mondjuk az "akár 40 Mpx akár 8 képből" valamennyi reménnyel kecsegtet, hogy így lesz.
Nappali képekhez jó lesz ez, ahol a záridő elegendően alacsony.
Meg gondolom beállítható lesz, hogy pl. ha a záridő 1/500 alatti, akkor 4 képből, ha 1/1000-nél is kevesebb, akkor pedig 8 kép.
1 kérdés vetődik fel még bennem: a dead- vagy hotpixelek akkor itt most egy még nagyobb felületre lesznek hatással..Jjeahh: biztos, hogy nem lesz fw upgrade-ben, az EM5-ben nem volt az a live composite, ami valószínűleg ehhez kell. Valószínűleg erősebb feldolgozó is kell hozzá. S ha lehetne is, akkor hol lenne az üzlet?

Schawo: add hozzá a mozgatás-stabilizálás-ellenőrzés időtartamát is.
-
.mf
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
Ha már off, legyen kövér.
Dolgoztam már én is jópár női középvezetővel vagy alattuk beosztottként, és nem értek egyet.
A nők esetében valahogy sokkal szélsőségesebb az eloszlás, mint a férfiaknál. Van / volt néhány nagyon jó, akik állításoddal szemben pont, hogy korrektek és jófejek voltak. De ezek nem a boss, hanem a leader típusok: azaz nem dirigál, hanem példával jár elől; az adott projekt sikerére koncentrál, és nem a karrierjére; és az ilyenek sajnos a ritkábbak. Sokkal több az olyan, aki keveri a határozottságot az arroganciával, makacs, nincs tekintettel másokra (emberekre, cég más osztályaira, esetleg ügyfélre sem), inkorrekt, a legrosszabb meg amikor még szeszélyes vagy sunyik is. Felfelé nyal, lefelé csak rúg.Gyűlünk rendesen a talira, úgy tűnik létszámcsúcs lesz

Remélem még időben odaérek. Meg azt is, hogy nem alszom be. Reggel 5-ig dolgoztam. Projektterveket kalapáltam, amikből az jön le, hogy januártól már nem férek bele a keretbe
-
.mf
veterán
Oké, akkor mutasd, hogy mire alapozod az állításod.

"... s így állapították meg, hogy a Föld banán alakú. Bámulatos, hogy hol tart ma a tudomány."Hibavissza: "Szerintem bármelyik stabi nélküli váz tulajának megér 10 db ezrest a stabi. Főleg, ha néhanapján videózik is."
Most nagyon találó a neved, mert egyrészt ugyanezt én is leírtam, másrészt pedig egy EM10-ről van szó, ami stabis, tehát irreleváns...
Chance: én a helyedben megtartanám, f5.6-ra rekeszelve egész jól rajzol az is (ha nem egy hibás darabot fogtál ki), a rugalmassága hasznos. 20k-t ha kapnál érte, azzal nem sokkal kerülnél előrébb, másrészt annál hasznosabb. Gyűjtögess még egy kicsit, aztán majd egy 20 f1.7; később meg egy 45 f1.8; azután egy ...

Üdv a lejtőn![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
.mf
veterán
Annyit mondtad már, kár, hogy a tesztek nem ezt tükrözik.
Pana-2, 35-40k
Oly-2R, 20-25k, nem látom, hogy bármivel is gyengébb lenne, sőt, épp ez élesebb középen, ha meg f5.6 ill. f8-ra rekeszeled, akkor mindenhol; lassabban sötétedik, kevésbé vignettál, és még olcsóbb is. Kb. csak a CA-ban jobb a Pana-2 optikailag, meg hogy nem-stabis vázakhoz csak ebben van stabi. Olyra viszont semmi értelme. -
.mf
veterán
-
.mf
veterán
Lehet, hogy a hiba az én készülékemben is van, de nekem is a halas mellett ez tetszett még. Még ha nem is bokés lenne, kellemesek a színei, jó a beállítás, és tudják a bírósághoz kötni. A halast a 9-18-cal lőttem volna, hogy a dóm és ablakok köre vs lépcsőt keretező egyenesek formai kontrasztja is legyen, ne csak görbék és még görbébbek. Meg kár, hogy a 8 körtéből csak 2 égett és azok is egymáshoz közel, de ez külső tényező. A kúriás volt nálam még a szoros harmadik, mert tetszik a beállítás, de színileg lapos, túlságosan visszafogott a kontraszt és a szaturáció, pl a zászló mintha százéves kopott poros szürkült lenne. A páternoszteresnél rövid volt a záridő, én jobban elmostam volna; meg nem biztos, hogy a képből a bírósággal kapcsolatosra asszociálnak, máshol is van páternoszter (és ha már bíróság, akkor nem a mozgás jut az ember eszébe, hanem az éveken át ívelő aktatologatás
). A pécsinél az épület se szép, ebben a szögben a vonalak erre-arra dőlnek; a szimbolizmus mellett vizuálisan nem vonz, ha meg valaki fel sem ismeri az épületet, akkor még annyi sincs benne.Amúgy: hogy micsoda pályázatok is vannak

Szerk: kell nekem dolgozni közben, beelőznek

-
.mf
veterán
"más: kéne gyorsan pénzt csinálnom, szerintetek mennyiért lehetne eladni egy 12/2 obit? Ezüst, dobozzal, utángyártott napellenzővel, január közepéig garis még. Nem kell valakinek?
"Nekem kéne, de csak két hét időtartamra januárban

Jelenleg csak a 7.5, 17 f1.8, és - kapaszkodjatok meg - a 12-50 a jelöltjeim (fenébe, hogy nincs semmi opció a 12-32 manuális fókuszálására). A 12 f2 erre a célra egész jó lenne az 1 2/3 FÉ előnyével és a manuális fókuszgyűrűvel (az igazi azonban még mindig egy fényerős UWA fix lenne, csakhát olyan nincs...), de csak ezért drága mulatság lenne, főleg, hogy optikai teljesítménye fényében kissé túlárazott, főleg, hogy azóta már ott a 12-40 is. -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Mer'? Én is ezt tenném a helyében. Kicsi cég, szűk k+f keret, nem kockáztathat, olyat lő, amit a legtöbb helyre tud elsütni: APS-C tükrös bázistávval --> Canon, Nikon, Pentax, Sony A, valamint hosszított seggel Fuji, Sony E; meg FF --> Canon, Nikon, Sony A, hosszítva Sony FE. Na jó, a Quattroval én sem tudok mit kezdeni

A tükörnélküliekre megjelent obijaik is Sony E-re voltak tervezve, mert ott volt szellős a kínálat, csak ha már van, akkor kiadták m4/3 bajonettel is, hátha itt is el tudnak még egy keveset sütni. Sikerült nekik? Hát tényleg csak egy keveset tudtak eladni, a nyomott ár ellenére se nagyon vitték.
Itt tényleg már csak néhány lyuk van: fényerős UWA fix, félfényerős félprofi olcsóbb de korrekt alapzoom, fényerős középhosszú (~90-150 között) valamint fényerős hosszabb tele / utóbbira jön a 300 f4; s utána már csak a nagyon speciálisak, pl. TS. Nézd csak végig a fixeket, mennyi gyútáv le van már fedve: 7.5, 12, 14, 15, 17×2, 17.5, 19, 20, 25×3, 30 (×2 hamarosan), 42.5×2, 45×2, 60, 75...Az interjúban azt is mondták, hogy a Sonyra fognak rámenni, és most nem a Sony-Pite beszél belőlem, de racionálisan tényleg ez a legjobb, amit választhatnak. A Sony FF stratégiája olyan, mint a nyomtatós sztori az olcsó géppel és drága festékkel: a vázakat FF-mércével olcsón adják, de hozzá az obikat drágán. Már ha van, mert a kínálat elég szűkös is. Minőségben (*khm* Cájsz 24-70 lolfail *khm*) és árban nem lesz nehéz dolguk versenyezni, nem kell gyilkos árversenybe menniük. Az obikat az FE mellett E-re is el lehet sütni. Továbbá az E-rendszerrel már tapasztalatuk is van, nem idegen terület. Tényleg nagykönyvben megírt, ideális lehetőség. Ezért sem értem, hogy eddig miért nem hasaltak rá.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Assz'ed feliratkozok minden egyes szembejövőre, aki azt mondja?

Nemrég vettél ájfónt, ötest, nem? Egyből az első, telók közül egyik legnagyobb kedvezménnyel, nem hazudtolod meg magad
Bah, kevés vagyok én a guglin helyszínkereséshez és távkomponáláshoz. Nézem az utcakép-nézetben a fjordok menti utakat, elképzelem nyári napsütéses zöld lombos és füves kép helyett hóval és sötét éjszakával a tájat, majd próbálom elképzelni, hogy 17, 12 vagy halszem látószögével hogy néz ki, és folyton oda lyukadok ki, hogy nagyok a távolságok, 12 és halszem valszeg nem adná vissza jól a magasságot-mélységet / méreteket, a 17 és 25 még csak-csak, de inkább 45-öt használnék... de akkor hogy kerül bele elég égbolt, mert hát azért megyek...
Mindegy, majd ha ott leszek, kitalálom. -
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Igen, csak erről hallottam meg az emagról. Az emag reggelig nem írja ki a listát; a tripont akciói között pedig nincsenek olyanok, amiket rövid távon keresnék.
A múlt heti akció ütősebb volt, pedig ma van az igazi Black Friday...Külföldön jobb dolgokat látok... pl. EM1 700 GBP, 12-40-nel 1200 GBP, EM5 + 12-40 800 GBP, XT1 750 GBP...
-
.mf
veterán
válasz
üzenetére
Én csak a 40-150-et adnám el, mert a 14-150 nagy és rontja az egyensúlyt; úgyhogy ha nem kell a tele pl. szűk helyeken a városon belül, akkor csak azt tenném fel, úgy megmaradna kicsi könnyű gépnek.
6400 azért sok lesz a Sanyi szenzornak is. Sztem inkább 3200.Szerk 56479: nem azt mondom, hogy folyton cserélgesse, hanem azt, hogy jobb, ha megmarad a kicsi-könnyű 14-42, mert ha a 14-150-est túl nagynak találja, akkor a 14-42-re váltva kényelmesebb, kezelhetőbb méretű marad.
Szerk2: főnepperek, lesz valami izgalmas black friday akció (mert hivatalosan 28-a Black Friday)?
Vennék két állványt, de jobb lenne ákcijósan. -
.mf
veterán
Mi a különbség f2.8 és f3.5 között? 2/3 blende

Csak a Pana 12-35 f2.8 és az Oly 12-40 f2.8 van mint f2.8-on kezdő kurrens alapzoom.Haugland: felejtős. A képkört nem fedi le, ha szerencséd van, csak enyhén vignettál, de esélyes, hogy kerekek lesznek a sarkok; alacsonyabb felbontásra tervezték; alapból lágy és még különböző gyútávok és rekeszek mellett össze-vissza tovább változik a lágysága.
Meg persze: nagy, nehéz, manuál-fókuszos.Lassú Víz: ott van az a nagy HA. A kompakt 250-es tükörobit is már legalább egy éve halljuk a humoroldalon, mégsincs sehol se. A 40-150 is egy évvel azután jelent meg, hogy először beszélt az Oly róla. Talán az EM5 utóddal megjelenik a 7-14 f2.8 és bejelentenek pár fényerős fixet, és esetleg ezt is; és akkor talán valamikor 2016 közepén piacon is lesz. 2016...
-
.mf
veterán
Vannak köztük kisebbek-nagyobbak, vékonyabbak és vastagabbak is.
Jjeahh: a női hiúság ára
Gyalogolj pár órát úgy, hogy az egyik karodat 20-25 centivel kijjebb kell lóbálnod, és megérted
Ha már Mazsi és Mercutio is ennyire mondja, hát legyen, küldd azt a hugit
Mercutio: motoron amúgy csak akkor van rajtam fotóscucc, ha csak rövid, max 1-2 km-es távot megyek vissza / tovább fotókért; máskülönben mindig a tanktáskában van. Ott útban sincs, és biztonságosabb helyen is van. Meg persze, se a tanktáskában, sem motorozás közben az oldalamon nem férne el a Lowepro fotóstáska, ezért csak az övtáska jön, a többi fotóscuccal a tanktáskában. Sőt, gyakorlatilag a tanktáskám a fotóstáskám: egész idei évben szinte mindig volt benne váz, obik, állvány, időzítős kioldó és zseblámpa, s gyakran ezeken kívül semmi más, néha egy kis palack ásványvíz és egy szendvics

-
.mf
veterán
Vagy nagykabát zsebe, csak GM1 + Oly Lens Cap-nél többet ne vigyek magammal?

Nem lenne rossz amúgy az a Lp Nova AW1, ami van, ha
- a belső része 1-1.5 cm-rel vékonyabbra / alacsonyabbra lenne méretezve, és
- a vastagságát nem növelték volna még tovább az elejére helyezett, egymást átfedő zsebekkel... mert nem elég, hogy az eleje alsó bő felén is kidomborodik egy zseb, a tetejét záró csatos flapni erre ráhajló részében is van egy zseb, és ahol ez a kettő átfedi egymást, az a legvastagabb pontja. Mehetett volna egy kisebb zseb (pl. akkuknak) átellenesen belülre (o/evf-es gépeknél azon a részen úgyis csak üres hely van), valamint két további zseb a két oldalára, vagy esetleg még a táska aljára is ritkán használt lapos cuccoknak (bár asszem ennél pont van valami zseb az alján... talán az esőhuzat).A másik még, amit hiányolok sok mai válltáskából, hogy nincs övbújtató, pedig miből állna. Nem azért, hogy övön lehessen hordani, hanem hogy rögzíteni lehessen. Utálom, ha lehajolok és elkezd himbálózni, nekiütődik valaminek.
Pollai: sajnos megvan azoknak is a hátránya, pl. nem túl időjárás-állóak, vagy az, hogy a legtöbbnek középen van a zipzára, így kényelmetlenebb ki- vagy berámolni nagyobb tárgyakat (vázat).
Ezek között nincs megfelelő méretű? -
.mf
veterán
Szíved joga. Csak szerintem macerás használni, és a filmes és korai digitális korszakhoz képest már több lehetőségünk van szenzorban és utómunkában az átmenetesek helyettesítésére / hatásuk utánzására.
Nappal csak egyetlen olyan helyzetet tudok elképzelni, aminél már a hosszúexpo-filter is bekapcsolna (>5s): az NDrengeteg.
Manapság már csak három szűrőt vinnék a táskámban: CP, ND4 (vagy ND8: erős fényben tág rekesz) és NDsok (nappali hosszú expó). Ebből a CP menetes, a maradék kettőhöz viszont nem vinném magammal az egész lapka-apparátust, inkább befőző- vagy postásgumival valahogy ráapplikálnám...Pollai: Decathlonban vettem fogalmamsincsmilyen fantázianevűt, majd polifoamból vágtam bele bélést.
Nem szépségdíjas belül, de sokkal kisebb, és nem feltűnő. A fotóstáskánál engem leginkább a vastagsága zavart, hiába volt a szérián belül az egyik legkisebb darab. Most lemértem, 18 cm. "18 centi, mi az?" -- hát, a 18 centi az pont az én derék-szélességem bő fele! Oké, elég extrém eset vagyok, de szerintem mást is zavarna egy szükségtelenül ennyire kilógó táskára figyelni. Az optimális vmi olyan toploader lenne, ami végre tényleg MILC-ekre van méretezve, azaz belül ~10 cm magas gépekre lenne hely, a szokásos min. 12-15 cm helyett.
Ez a decás övtáska a 11 cm-jével már sokkal kezelhetőbb méret. -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Lapszűrő: ebayről vettem egy bő éve óccón: adapter-gyűrűket, tartót, kék-, narancs-, ND2-, ND4-, ND8-átmenetest, valamint ND2, ND8 és NDsok lapok, és mindehhez egy praktikus kistáskát. A kicsit gagyi feszülős tartót és a túl sok részletet vesztő NDsokon kívül filléres áruk ellenére meglepően okésok. Óccó volt, így legalább kevés pénzem áll benne. Mert azóta 3-4x, ha használtam.
Egyrészt hiába kompakt a kistáskája, azt is cipelni kell, vagy magamra-erősíteni, vagy hátizsákba rakni aztán onnan előkotorni.
De ez még a kisebb... felapplikálni... táska előszed, kinyit, megfelelő gyűrű kikotor, ráigazgat, felcsavar, tartó kirángat, gyűrűre felpasszíroz, táskából szűrők ki, elsőre sosem találod el, hogy melyik az, többi visszatuszkol, szűrőt beszuszakol, gép bekapcs, szűrő kb megfelelő helyzetbe noszogat, próbakép, tovább noszogat, kép. S ha egy spontán naplemente lett volna, már lement.
Modern gépeknek már van akkora dinamika-tartománya, hogy ilyenkor raw és/vagy exposure bracketing, majd a többit otthon utómunkában.Táska: van nekem is fotóstáskám, vállon+övön hordható, egy régi Lowepro, amit olcsón használtan (de alig használtan) vettem. Mégse hordom, csak akkor, amikor kifejezetten sokat fotózni és turistálkodni megyek, és egyszerre sok obit akarok vinni, amiket viszonylag gyakran cserélgetnék, és kell, hogy a gépet rajta egy nagyobb obival egybe bele tudjam rakni (EM5 + 12-50 vagy 14-150 obival lefelé).
A mindennapokra pedig vettem egy nagyobb övtáskát, amibe belefér az EM5 rajta a 12-32 vagy 20 (talppal lefelé), és mellette még elfér 2 fix (ált. a 17 és 45) vagy 1 zoom (akár 14-150 is befér). Van még egy övre fűzhető obitok is, ami szintén akkora méret, hogy a 14-150 is belefér, ha kell, azt is felfűzöm. Az egész cucc is sokkal kisebb (leginkább vékonyabb, bő harmadával), könnyebb, kevésbé van útban.S igen, dpr és Kai nem keverendő
Lassú Víz: pedig már dpr-en is kijött 1-2 hete az LX100 rivjú
-
.mf
veterán
-
.mf
veterán
válasz
makszi
üzenetére
Hiába fókuszál a Fujinál gyorsabban statikus témára, de ha követő fókuszt akarsz mozgó témára, azon a m4/3 is elvérzik. Egyszerűbb, ha előre belövöd a távolságot, aztán akkor sütöd el, amikor oda érnek. A Dof szerencsére nem olyan sekély, hogy ekkora távon nagyon életlen legyen. Itt inkább a bemozdulás fenyeget, gondolom 1/250 vagy rövidebb záridőn S vagy M módban.
Ha Fuji színek tetszenek, és m4/3-ra váltanál, akkor sztem EM5, plusz az irányjelzősön hirdetett Pana 35-100 f2.8, de az is csak ekv. 200 lesz. Lehet Oly vázon Pana obi, ha csak az egyiken van bekapcsolva a stabi. Ha még nem adták el, 240 + 120, még bőven kereten belül vagy.
De a Fuji eladását sem sietném el. A 18-55 és a 12 f2 pont az a két dolog, ami a m4/3 rendszerből leginkább fájóan hiányzik: egy optikailag jó, fél-fényerős, de nem pro árazású alapzoom; és egy fényerős UWA fix. Ha ezeket rendszeresen használod, akkor m4/3-ban nem lesz alternatívád.Jjeahh: az első kettő nincsen véletlenül felcserélve? A felsőnek van melegebb színe, az alsón szürkébb a modelled. Igaz a falak rózsaszínesedése meg a felsőn van.
Esetleg valami warm vagy ilyen beállítás nem maradt bekapcsolva?
A manuális wb mellett nem látok akkora drámát.Jmakk: most telefonáltak az Advestől, hogy ez nem volt az akciósok között, de felajánlottak volna 7.5% kedvezményt
elmenneka..., amazon.de-ről normál áron közel annyi, mint náluk a 27% kedvezménnyel lett volna.Btw., az igazi Black friday elvileg csak ezen a pénteken lesz, nem? Nem tudjátok, hogy az edigitalban lesz-e még valami akció? Kinéztem ott is egy állványt

-
.mf
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Van is meg nincs is

Amikor az obijaimat összehasonlítottam, akkor csak azonos rekeszeken és fókusztávokon néztem őket. Azt biztosra tudom mondani, hogy f8-ra már romlik, de ez gondolom köztudott
De sajnos f3.5-4-5.6-6.3 sorozat nincsen, és hétvégén tudnék csak nappal fényképezni menni (ha egyáltalán lesz Nap). -
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Éppen ezért írtam, hogy ide m4/3-ra egy szintén ekv 18, azaz 9 f2-es lenne a jó

Nem lenne rossz olyan tiszta sötét környék... Ami nekem szomszédság, felmentem a Gellért-hegyre, halszemet az ég felé fordítottam: a kép középen sötétkék, körbe meg narancssárga lett... Legközelebb Pilis / Dobogókő van, de ott is körbe fény (Egom, Vác, Szob-Zebegény, pilisi falvak); vagy Börzsöny belseje, de az meg még jóval arrébb.Parci: én sem értek egyet a gyakorlattal, de ez van... ennél még sokkal rosszabbak is feltűnnek időnként...
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Láttam már korábban ezt a képed, csak lestem, hogy ezt hogyan tudtad kihozni
Nekem fekete-fehérben se sikerült markánsabb Tejutat kicsavarnom a képekből. Na ja, bőven van még mit tanulnom 
Gondolom valami elég kies, sötét környék volt (de még így is csupa fény lett az alja ilyen magas ison).
De jó lenne ide is egy aránylag olcsó és kompakt 9 f2-es obi, nem igaz, hogy ennyi év után sincs
-
.mf
veterán
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nyugi, én se tudok sokkal többet, csak kísérletezgetek és megosztom a tapasztalataimat, aztán hátha valaki tapasztaltabb útba igazít engem is

Csillagos eget, startrailt, csillaghullást mentem már párszor fényképezni, de Tejúttal mindig hadilábon állok. Még ha egészen tiszta idő és fényszennyezésmentes helyre is mentem, ahol már szabad szemmel felsejlett a Tejút, még akkor se tudtam elérni, hogy feldolgozott képen is jól kivehető, látványos legyen. A zaj és a fényszennyezés mindig elszabadul, mire a Tejút jó lenne, és valahogy a forma (fehér "út" és középen a sötét sáv) is nehezen áll össze. Pl, a távcsőn és a hegyeken bal alul már képernyőméretben is látszik, hogy csupa zaj, miközben a Tejút épphogycsak felsejlik. Igaz, az input (Samyang 7.5 + EM5, 30s, ISO400, f3.5, 0 EV) sem volt túl jó (az ég érzékelt sötétségét próbáltam belőni, és a fényszennyezést alacsonyan tartani), ma már tuti máshogy csinálnám (ISO800 vagy magasabb, és nem törődnék azzal, hogy a fényszennyezés túl erős).
Ha megnézed a mappában a -487 hármast (eredeti; inkább Tejútra kihegyezett; inkább éjjeli csillagos égre és sötétség hangulatára kihegyezett), látszik, hogy a fényszennyezés és zaj mennyire felkúszik ahhoz, hogy a Tejutat ki lehessen emelni, miközben a sima csillagos mennyivel tisztább tudott maradni.Nagyon fontos valami nagyon alacsony fényszennyezettségű hely, jó kilátással. Csak hát ahhoz messzi kell menni a lakott területektől, ami a közelben elég ritka, s gyakran a megközelítés sem sétagalopp. De ha mindez megvan, még akkor is lutri, nagyon függ az időjárástól és látási viszonyoktól.
14-esem nincs, de a 7.5-ös jó lesz, én is döntően azt használom, meg néha a 17-est. A hosszabbakkal már csak az ég egy kis szeletét lehet befogni.
-
.mf
veterán
válasz
kamilyon04
üzenetére
Ezt nem lesz egyszerű.
Kezdjük ott, hogy csillagozni alacsony fényszennyezettségű, sötét ég kell, Hold és felhők nélkül, alacsony párával, jó látási viszonyokkal. Ilyen eleve kevés van.
Jól láttad, hogy ez két képből lett összegyúrva: külön van a háttér és az előtér.
Ha jól értem, inkább a háttérre vagy kíváncsi. Jól kivehető Tejúthoz nagyon sötét és tiszta ég kell.
A zajból és felerősített fényszennyezésből nyilván látszik a magas ISO (géptől függ, hogy éppen mennyi), és a jobb felső részen a repülőgépből, hogy egy sokmásodperces expo. A csillag-csóvák elkerüléséhez van egy ökölszabály: {500 mp / FF ekv. gyútávnál eggyel kisebb expoidő}, pl. ha 17-es, akkor 500 / 34 = 14.7 mp, ennél az eggyel rövidebb az a 13 mp: ez a leghosszabb záridő, hogy a forgási tengelytől távolabb eső csillagok még ne mozduljanak látványosan be. A gyútáv UWA, sztem ekv. 21 vagy azalatti; rekesz viszonylag tág, tehát vagy fix vagy fényerős UWA-zoom. Itt a m4/3 rendszer egyik gyengéjébe bele is botlunk: a 12 f2 a legszélesebb fényerős obi. Ezen a képen valószínűleg a lámpás ki volt kapcsolva, különben kisütötte volna a szenzort.
A csillagok mind kékesek és a települések fényszennyezése is fehér / hideg: custom white balance, valszeg 4000K vagy az alatt.
A második képből csak az előtér lett felhasználva: a lámpás által megvilágított ember, ehhez egy rövidebb (lámpás fényétől függően mp alatti) záridőt használtak.
Kőbe vésettet nem tudok mondani, úgyis helyben, kísérletezve derül ki, hogy mennyi az optimális ISO és záridő. Csillagozás első lépése úgyis az, hogy lőni pár próbaexpót, majd állítgatni azok alapján.A másik fele, hogy nem csak a két képből montázs, hanem az egész alaposan meg lett dolgozva Lr vagy más képfeldolgozóban. Contrast, clarity, vibrance csúszkákat érdemes próbálgatni többek között. Sajnos ehhez a feléhez kevésbé értek.
Mazsi: sőt, a hugi és a Fuji is _u_i, tehát majdnem ugyanaz.
Amúgy ja, esélyes; bár még elég jól gépelsz![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én meg nem ittam eleget, mert még haza is kellett tekernem, ellenben szinte már le se feküdhetek, mert lassan indulnom kell. bleh. -
.mf
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
"Szerintem nincs ott rés ahol te látsz. [...] Kérdés a szállítási méret és a súly"
Szóval akkor nincs, de mégis?

Pont erről van szó: a lehető legkisebb és legkönnyebb, ami már elég stabilan tart egy MILCet kistelés gyútávig, és legalább olyan magas, hogy a természetben is használni lehessen (legalább 40-50 cm, hogy a fűből kilásson). Lehet, hogy megcsinálja egy összecsukva 60-70 cm hosszú, 15-20 cm átmérőjű, 2 kg-os állvány is, de gyalogos vagy bringás túrára egy 25 cm hosszú, 8 cm átmérőjű, 0.5 kg-os valószínűbb, hogy ténylegesen velem is jön, és nem csak otthon porosodik. -
.mf
veterán
Igen, nekem is. Mehetnek a 'csába az egész túlárazott boltjukkal együtt. Amazon.de-ről normál áron kb annyi, mint itt kedvezménnyel, csak az itteni garancia és egyszerűbb / gyorsabb logisztika miatt vettem volna tőlük.
Arra azért kíváncsi lettem volna, hogyha utalással / paypallal veszem, akkor mit lépnek.
-
.mf
veterán
Ugyan utánvéttel kértem, de vehettem volna előre utalással /paypallal is, akkor a tranzakción már túl is lennénk. Hamarosan kiderül.
Immi: arra csak simán letenném
Olyan kicsi a magassága, olyan szűk tartományban állítható a feje, hogy alig vagy előrébb. Szerintem.Livio: gorillapodom nekem is volt, de nekem nem jött be. Amikor kell, akkor ritkán van mire csavarni, és nem is szívesen bízom egy faágra csavart gorillapodra a gépet. Ha meg nincs mire csavarni, akkor marad a föld, márpedig a fűből már nem lát ki. Egy ideje egy Hama travel compact minit használtam, ami alig nagyobb a gorillapodnál (~23 összecsukva, ~42 nyitva, tehát már használhatóbb méret) és könnyű; viszont vérgagyi, kihúzott lábakkal (már amikor úgy maradt -- elsőre szinte mindig elkezdett legalább egy lába visszafelé csúszni) csak könnyű, rövid gyútávú obikkal és nyakamban lógó pánttal mertem használni. Az EX-Macro már egy kicsivel nagyobb (28 --> 56), de cserébe sokkal bizalomgerjesztőbb kép alapján. S más meg nincs. Az ilyen kicsi állványok piaca hihetetlen ritka. Rengeteg a pöcök-rögzítős rádióantenna-lábas gagyi, van néhány 10-20 centis tabletop, aztán kb 120-ig szinte semmi, 140-től viszont mint égen a csillagok. A piac egyik fele túltelített, a másik felén meg hatalmas piaci rések tátonganak és senki sem használja ki, felfoghatatlan...
-
.mf
veterán
válasz
immi77
üzenetére
"(esetleg még egy Manfrott Pixi mini állványt."
Eléggé kompaktos kacatnak tűnik, és nagyon kicsi a magassága, valamint szűk az állíthatósága. Mi lenne a cél egy ilyennel? Pont most az akcióban én is rendeltem onnan egy mini állványt, a Velbon EX-Macrot. 28 összecsukva, 56 kinyitva, van kb 10 cm-es alacsony makró állása és gyorstalpa is, egy ilyenre inkább bíznék egy gépet. Hiába nincs az se a főoldalon feltüntetett márkák között, még a visszaigazoló emailekben is elfogadta a kupont (8990 --> 6563), és ingyen szállítják ki utánvétellel.
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére

Nem olyan csodaobi, mint a 12-32. 16-on kifejezetten gyenge, (mondjuk a 16-os pancakenél még így is fényévekkel jobb, na az az igazi ipari hulladék). De f5.6-8-ra lerekeszelve 18~20-50 között elmegy (középen elég éles), és kicsi. Persze, egy LX100 köröket fut körülötte, az lenne az igazi cipelős gép. De az 900 EUR, míg a 16-50-est 30-35k-ért utánaddobják.
És különbenis, don't hit me with those negative waves so early in the morning. Végre itt a FF OMD amire olyan régóta vártam, hadd örüljek már neki

-
.mf
veterán
Tessék, és tényleg!

Remélem mihamarabb lesznek tesztek, nagyon kíváncsi vagyok.
Ha tényleg OMD-szintű lesz a stabi, és az A7S-hez hasonlóan ennél is tovább csiszolnak az A7 és -R gyengéin (a japán promó-szöveg alapján úgy tűnik, de marketingeseknek nem hiszünk)...Schawo: mégse millió, hanem 190k JPY
Már fel is tűnt a kakaku-n, jelenleg 184560, pedig még csak 2 boltban rendelhető, ennek ellenére már most hajszálnyival olcsóbb az A7R-nél, ami 185799, és sok boltban elérhető; s az már bő egy éve lett bejelentve, és már túl van pár áresésen is.Mazsi: lehet, hogy szerinted értelmetlen, de a 16-50-nel majdnem olyan kompakt tud maradni, mint az OMD 12-32-vel, így sétálósnak könnyen velemjön a lóbaszó (c) obik helyett. Igen, ezzel csak egy sima APS-C NEX-ként fog viselkeni, fele felbontással; és? Az OMD-vel nem tudom azt megcsinálni, hogy másik obit csavarok rá és egyből FF lesz.
Jjeahh: a bajonett 44 mm, pontosan ugyanannyi, mint a szintén FF Nikon FX, tehát önmagában nem lenne gond, csak a nagyon rövid bázistávolsággal együtt.
Szeretnél te ilyen "lomót"

Mercutio: nem bagatelizáltam, a lóbaszóra reagáltam, hogy nem mindegyik az (ld. 16-35 alig nagyonbb, mint a m4/3-os 7-14 f4).
Igen, írtam már, hogy a 25 f1.4-est azért viszem magammal ritkán, mert a 17 és 45 mindig nálam van, azok mellé kevésbé érzem szükségét; ha mindig magammal akarnám vinni, akkor csak a 17 ÉS 45 helyett tudnám berakni, amivel a kit rugalmassága nagyban csorbulna.
12-40-re is írtam, hogy nekem a mérete, tömege, egyensúlya miatt sem kéne, és ezt továbbra is tartom. Remélem ismered a "kompromisszum" fogalmat. Ha m4/3, akkor legyen kicsi és könnyű, ha már azért áldozok be valamennyit a képminőségből. Ha nem sokkal nagyobb mérettel magasabb képminőséget el tudok érni, akkor mérlegelek. Az A7 még mindig jóval kisebb, mint egy FF dSLR obival.Lassú Víz: "Hibás az összehasonlítási logikád. Gombok, tárcsák, méret, tapi kijelző mind fontos amikor használod."
Van az A7-2-n 4 db Custom gomb, az EV-n és a módválasztón kívül még 2 db tárcsa. A tapi kijelzőt legszívesebben kikapcsolnám, direkt még nem használtam, csak olyan volt, hogy rosszul fogtam meg és lőtt egy képet, amit utána törölhettem. Az A7-2-n végre áthelyezték az expó-gombot is. Összességében lehet, hogy nem éri el az EM1 kezelhetőségi szintjét, de ránézésre nem tűnik vészesnek.
Majd meglátjuk, hogy a teszteken kiderül-e valami, de addig reményhal.Parci: ja, igazad van, ettől az egésztől megkímélhettem volna magam, ha annyit írok, hogy "mert kíváncsi vagyok, kütyüzhetnékem van, és kész!"

Igen, esélyes, hogy a 24-240 is tipikus turistaobis lesz*; de m4/3-on is használok olyat is, és másrészt jelenleg széles kezdőjű alaptartományt is lefedő zoom csak ez van és a 24-70 f4, ami drága de képszélekben gyengébb, mint a 28-70 kitobi. Inkább a meglepő kompaktsága miatt hoztam fel. Remélem a Tamron és a Sigma is végre felébred. Egy nem lóbaszó (c) de optikailag jó 24-85 f2.8-4 és a 16-35 f4-gyel már egész jól ellennék, egy-két fixszel megtámogatva. Ld. hány profi fotós is elvan a 24-70 és 70-200 vagy 14-24 f2.8 párosokkal.
* Ehhez képest az idei szerintem egyik legjobb képem pont a 14-140 turistaobival lőttem...
Gorgo: billentyűzetemből vetted ki a betűket.
-
.mf
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Az A7 14.2 FÉ vs EM5 12.3 FÉ-ből (1.9 különbség), valamint A6000 13.1 (1.1 difi) nem tudom, hogyan jöttek ki a számaid. Dpr-en tesztképeken összehasonlítva az ISOkat, az A7 kb. ISO640-800-on hozza azt, amit az EM5 ISO200-on, ami megint 1 2/3 - 2 FÉ. 17 f1.8-nak transmission alapján valójában csak 0.7 FÉ előnye van, viszont közel sincs olyan éles, mint a 35 f2.8. Hacsak nincs sötét hogy a záridőt csökkentsem, nappal f2.5-4 között szoktam használni.
Az Olykat idehaza most jól beakciózták, de külföldön az EM1 és az A7 ára között nincs nagy különbség (amazon.co.uk: 949 GBP vs 978 GBP), Angliában azonos áron nyitottak, fícsörökben (pl. 1/8000, hidrid AF) az a kettő áll közelebb. Marginálisan (1 hónappal), de az EM1 van régebb óta a piacon. S ha azt nézzük, hogy az A7-ben még egy sokkal drágább FF szenzor is van, ebben a megközelítésben az EM1 a "de legalább drága". Tehát hiába vagdalkozol milliós váz-árakkal egy még be se jelentett, sőt, talán nem is létező gépnél. Majd ha bejelentik és hivatalos árat kap, majd akkor.
-
.mf
veterán
Azért a répának igazából, mert az EM5-öt ha csak tudom, ISO200-400-on használom, néha 800-ig, de afölé már csak nagyon muszályból megyek.
A lóbaszóval azért vitatkoznék az A7 esetében. Ld az alábbi példákat pár említett obiról, EM5, A7 és D750 vázakkal.
12-32, 16-50 (crop) és 18-55 DX (hogy szintén croppal összemérni fair legyen, egy kisebb DX kitzoom)
7-14 f4, 16-35 f4 OSS, 16-35 f4 VR
Persze, itt is vannak lóbaszók, pl. a 35 f1.4 valószínűleg tényleg nagy lesz; de ezt leszámítva direkt nem ilyeneket "válogattam össze", vannak egész kompaktok is. Pl. a 35 f2.8 vs 17 f1.8, 35 f1.8G -- tudom, ez utóbbiak fényerősebbek, de Nikonból csak ez az egy 35-ös van, a 17 f2.8 pedig nem egy képminőség-kategória ezekkel. Az FE 35 a tesztek alapján kiváló élességű obi; az egyetlen és nagy hátránya, hogy fixnek sötét, de az IBIS legalább ezen kicsit segít. A 24-240 viszont kép alapján átfogásához képest meglepően kompakt lesz, azt mondják, hogy az E-s 18-200-hoz hasonló méret lehet.
A6000-hez képest nem csak az 1 FÉ dinamika-előnye van. S ami itt nem látszik, de számomra nagyon fontos: az alacsony színzaj.
Ellenben mi előnye van az A6000-nek? Gyorsabb hibrid fókusz? A hegyek és az épületek nem rohannak el. Méret? Az EVF-piramist leszámítva szinte ugyanakkora a két váz. Obik mérete? A 16-50 azonos, a 10-18 vs 16-35 tényleg 70×63.5, 225g vs 98.5×78, 518g, azaz közel másfélszeres térfogat és dupla tömeg, cserébe viszont nagyobb tartomány és FF. Az FE 24-240 kép alapján alig nagyobb, mint az E-s túrazoom 18-200, és a 24-es kezdő is szimpatikusabb, mint az összes NEX túrazoom 27 mm-e.
Másrészt, erősen az az érzésem, hogy az E most már megmarad konzumernek, közepes obikkal és a "több váz mint obi" Sony-betegségben; a korrekt obikkal pedig az FE-re koncentrálnak.Samut hagyjuk. Papíron szép az, hogy kiadnak egy f2-2.8-es kezdőjű zoomot, de ha f4-5.6-re kell rekeszelni, hogy ne taknyoljon, annak nem sok értelme. S mellé 622 g. Lehet, hogy idővel beleölnek annyit, hogy feljöjjenek a legnagyobbak közé, de még nem tartanak ott.
Értem, amit sugallsz, hogy a túl sok technózás helyett képelni kéne, mert a jó kép nem / döntően nem a technóról szól; és hogy a tényleges fotós tudásom egy jobb kompakt is kiszolgálná, nemhogy az a sok cucc, amit összeherdáltam; és ebben igazat is adok.
Másik oldalról viszont azt is látom, hogy mik a rendszer - számomra - gyenge pontjai, miben szeretnék mást. Továbbá, tervezek pár utat a nem túl távoli jövőben, kicsit abbahagyni a munkát és útra kelni távoli helyekre. Néhány út ebből valószínűleg egyszeri és megismételhetetlen lesz. Szeretnék ennek megfelelően a lehető legfelkészültebben menni, hogy ne érezhessem, hogy a felszerelés fog vissza. Amikor kint voltam pár éve Japánban, és vittek csupa gyönyörű és különleges helyre, és nálam csak egy közepes kompakt volt, ami gyenge fénynél nagyon csúnyán elvérzett... nagyon frusztrált voltam. Nem akarok mégegyszer ilyen helyzetbe kerülni, inkább túlbiztosítom magam, hogy biztosan ne a felszerelésen múljon. -
.mf
veterán
Sonyrumors:
"2) SR4: The Sony A7II succeeds the A7 camera (uses the same 24MP sensor) but comes with an impressive 5 axis stabilization taken with the Olympus E-M1. Compared to the current A7 the A7II thicker (due the different grip). Weights 100 gram more. The camera should be announced within the next days already!3) SR5: The A7II is not the “PRO” FE camera. The PRO FE camera is likely to be named A9 and will be announced and hit the stores the first half of 2015. And it has a new generation sensor!"
Könyörgöm, legyen igaz
Kicsit ellent mond neki a sok OSS-es obi, de a reményhal megy utoljára.
"Olcsó" FF OMD... erre vártam mióta. Kellett Olynak nem meglépnie, Sony FF szenzor, OMD stabival és OM-jellegű kicsi, de optikailag kiváló éles obikkal, tarolhattak volna. A tökölés eredménye, hogy a Sony beelőzte őket. Az obik továbbra is necces lesz, de a jelenlegi és bejelentettek közül a 16-50 crop módban sétálósnak, a 16-35 f4, a 24-240 és a 35 f1.4-gyel már kiegyeznék (esetleg még a 28 f2 az UWA 21-es konverterrel, vagy még inkább egy régi manuál, uwa-nál nem annyira kritikus az AF)
Bár lehet, hogy az A9-esre is érdemes lesz várni. Sőt, nem lehet, hanem biztos, hogy azzal is valami érdekessel rukkolnak elő.
Érdekes lesz a jövő év kezdete... -
.mf
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
A 19-30-60 II. szériája is mintha az Art vonalba került volna, és nem voltak drágák...
FF-re pedig kiváló képminőségű Art obikat hoztak ki (50 f1.4, 35 f1.4) a Canonnál és Nikonnál sokkal olcsóbban.Novics: "Hát izé... Most agyakoskodok, hogy mi legyen. Most ugye van egy oly 14-42 II r-em, de aki egyszer belekóstolt a f/1,7-be annak utána elég kényelmetlen a 3,5."
"tájazni"Mitől lenne kényelmetlen az f3.5? Tájképeléshez pont rekeszelni kell. Vagy a DoF-buzulás hiányzik? Akkor a m4/3 nem a te rendszered. Sztem inkább előbb tisztázd, hogy mit is akarsz.
Rinpocse: mindenképp menj el és fogdoss meg egyet. Képminőségben nem lesz rosszabb, de a más méretét és fogását nem biztos, hogy könnyen megszokod.
Juszt: "Ez lány ismerősöm is azzal fotóz, megélhetés szinten magazinokba ide oda, de még annyit sem tudott az 50 es fix obijáról, hogy élesebb a képe ha nem éppen a legtágabb rekesszel használja
"Én is találkoztam már olyan lánnyal, aki egy fesztiválon magazinnak fotózott (tehát press pass meg minden), közben fogalma sem volt a gép és fotózás technikai oldaláról. Valami közép APS-C dSLR volt nála kitobival, de még azt se tudta, hogy megmondani, hogy mik a legtágabb kezdő rekeszei, és úgy tűnt, hogy en bloc a rekesz fogalma, célja és működése sem volt meg....
Fekvenyomás, futballcsapat, öregnénik... ejj mik derülnek itt ki

Mathiask: "De nem tudok dönteni. Hogy 17,25,45 közül melyik legyen, vagy melyik kettő. Igazából csak család, meg utazás, kirándulás fotózásra kéne."
Nálam a hármasból a 17 és 45 van mindig velem, pluszba a 25-ös csak akkor, ha este vagy koncerten, gyenge fényben fogok fényképezni. 17-ből lehet szűkebbet kroppolni, de 25-öst nem lehet tágítani. Az enyhe széles 17 pont jó városba, beltérre, tájra, kirándulásra, a 45 pedig portréra és kistelének, tehát leírásod alapján is ez a nyerő kombó.
Pollai: milyet? Majd azt is megírnád, hogy mennyire sikerült? Nekem is kéne, mert a 12-32 kis sapkájának hiába vettem olyat, amin madzagnak van bújtatószem, az obin nincs hova rögzíteni. Aztán megy a "melyik zsebembe is tettem?" meg a "nehogy leejtsem.." játék.
Cselt: még nem bejáratott, fém bajonett vs bejáratott, puhább műanyag bajonett. Perszehogy.
-
.mf
veterán
Szép kép, csak a péhá motor megint jól megrépázta

Én lehet, hogy meghagytam volna tágabb rekeszen, hogy a közeli szikla elmosódottságából érződjön a távolság, magasság-mélység viszony.Lassú Víz: igen, az is, meg még pár kiegészítő; de inkább azt akartam hangsúlyozni, hogy nagyon tájképelni széles obi, állvány, alacsony iso, rekeszelés és utómunka a kiindulási alap / munkafolyamat és a "mindset".
Érdekes volt ilyen szempontból Trey Ratcliff döntően tájképes portfóliója, amit pár oldallal ezelőtt linkeltem: az oldalon lehet látni az exif adatokat is, és hogy mennyire erős nála az uwa-dominancia. Legalább százat átnéztem, kb kétharmad a 14-24 f2.8-cal 14~18 tájékán, egyharmad 24-70 f2.8-cal vegyesen inkább 28~35, időnként 50 ill 70, valamint mutatóba néhány 135, 200, 270, stb gyútávokon. Meg persze állvány, rekeszelés, alacsony iso, és erős utómunka.
Doom: egy Oly 14-42-IIR 0km-es használtan elég olcsó, 25k, amihez képest egész "elmegy" a képe; bár a kettőt közvetlenül nem hasonlítottam össze, de emlékeim szerint optikailag nem rosszabb a 12-50-nél. Pana oldalon a 12-32 egy zseniális pici obi, mérete ellenére egész korrekt képpel, egyik kedvencem a rendszerből. A régi 14-45-re és újabb Pana 14-42-II-re is jókat mondanak, bár személyes tapasztalatom nincs velük. Sajnos nekem is egyik legnagyobb bosszúságom m4/3-dal, hogy nincs igazán jó, de nem túl nagy és drága alapzoom.
cdl: ha a 12-40 nem is jön be, biztosan el tudod plusszosan adni. Ld. 210 az obi önmagában, 455 a kitben, tehát 245 a váz; miközben pár hónapja még nemhogy az EM1, hanem az EM5 váz került ennyibe.
12-50-t kölcsön tudnám adni, de sajnos nem Debrecenben, hanem Bp-n...
Én abból a keretből apróról halásznék EM5-öt marcsával, és ahhoz a 12-40-t, ha az a tartomány a cél.
Jelenleg nálam ezek vannak rendszeresebb használatban: EM5, 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8; valamint 7.5 f3.5 halszem, 25 f1.4 és 14-150 alkalomtól függően; valamint porosodik itt még 12-50, 20, és EM5 marcsa. Még a 9-18-at tervezem beszerezni (már rég nem volt aprón normál árban, csak egy törött szűrőmenetes), mivel sajnos natív fényerős ultraszéles fix sincs a rendszerben.Schanyee, Pollai: nálam biztos nem váltaná ki a 9-18 és a 12-32 egymást. A 9-18 a 9-12~14 tartományban jó, a 12-32 meg felette, és a 12-32-t 18-nál hosszabb felén is szoktam használni. Továbbá a 12-32 sokkal kisebb is, ezért az a default járkálós obim.
Need: a 9-est ugyan nem, csak nem tudtam eldönteni, hogy csak rosszul kérdezel, vagy tényleg ennyire alap és szem előtt lévő dolgot nem találsz meg benne... Ha tényleg a 16:9 cropra gondolsz, akkor kiválasztod a képet, menüsorban a crop toolt, és aspect ratio-t 16:9-re állítod.
Black Smile: kitobi helyett biztos nem (általános használatra túl hosszú / szűk), mellé igen, ha portrézol vagy kell fényerős kistele.
-
.mf
veterán

Ha már EM1, akkor csakis 12-40-nel van értelme, mert akkor a 12-40-et elég kedvezményesen megkapod. A 12-50-nél már csak magában a váz is jobb, hozzá apróról egy 4/3-os obi vagy akár egy 14-42 IIR. A 12-50 a rendszer egyik legrosszabb obija, csak az időjárás-állóság és a kvázi-makró szól mellette. Máig nem értem, hogy adhatták ki az akkori csúcsgép kitobijaként, ennél sokkal jobb obik után. -
.mf
veterán
"Mondjuk én pont a tájfotó miatt nem vettem 12-40-t. Erősen hat rá a diffrakció, asszem az ephotozine is megemlítette, talán egyetlen negatívumaként. Mondjuk ha f8 fölé nem tekeri az ember, akkor pöpec."
Milyen gyútávon? Az én tapasztalatom az, hogy a rekesz-szűkéből eredő lágyulás (diffrakció) egyrészt a szenzor méretétől, másrészt pedig a gyútávtól is függ: rövidebb gyútáv hamarabb, hosszabb pedig később, szűkebb rekesznél kezd csak el lágyulni.
F8... Érdemes végignézni néhány mérést, hogy adott obi hogyan viselkedik, hol van a közepe és a széle élességi maximuma. Egyáltalán nem biztos, hogy kell f8-ig rekeszelni, sőt. Kísérletezgettem én is, gyakran jött az ki, hogy a fixeim láthatóan élesebbek f4 és f5.6-on, mint f8-on vagy fölötte. A tesztek alapján a 12-40 dettó, f4-en középen sokkal élesebb, széleken meg csak hangyányit gyengébb, mint f8-on.
Legrosszabb esetben kicsit vágsz a széléből...
Nem tudom, mennyire szoktad a tájfotók exif-adatait nézni, ha valahol elérhetőek. Sokszáz, bőven elég karcolóan éles széltől szélig kép alapján, még FF-en is többnyire megállnak f9.5, f11-nél, csak ritkán mennek efölé -- ami a DoF 2x szorzója mellett f4.8, f5.6 m4/3-on.Tájképre, szerintem...
- állvány
- uwa zoom, m4/3 esetében jelenleg a 9-18 f4 és f5.6-on
- jó minőségű alapobi, de nem feltétlenül az f2.8-asok
- modern váz
- jó hely
- jó időjárási körülmények: kiváló látótávolság, alacsony pára
- látványos fények
- raw és / vagy AE bracketing
- utómunkaSzóval szerintem a 12-40 önmagában nem megoldás mindenre, csak egy elem. Képernyő-méretben nem biztos, hogy ki lehet szúrni, hogy mennyivel élesebb, mint egy másik obi (feltéve, ha az is egy korrekt darab), azt viszont igen, ha jó a hely / fények / körülmények, jó a kompozíció, vagy jó utómunka miatt látványosabb. Láttam már kitobikkal is olyan helyeket, olyan jól elkapott helyzeteket, és olyan jól utómunkázott képeket, hogy én inkább azt vallom, hogy elég egy "épp elég korrekt" ("good enough"-ot hogyan fordítsam) obi, csak legyen meg a megfelelő gyútáv-tartomány és legyen ténylegesen nálam. Egy ekkora obi pedig nem biztos, hogy nálam lesz.
-
.mf
veterán
Mifolyikittgyöngyösön?... Először egy
a reggel óta 82 új hszen, aztán a zsongás tárgyát látva még egy
az árakon. Többször kéne ilyen akció, sőt, lehetne ez a normál ár.Csábító, főleg az aprón eddig ritka vendég 12-40 (kitből bontottan meg még inkább az lenne). De nagy és nehéz, és arra a tartományra már van sok obim. Én már csak egy 9-18-at tervezek valamikor télen, és számomra kész. Így is már rengeteg van a rendszerben. Túl sokat technózok, inkább menni utazni és képelni kéne többet. (Meg a többszáz, vagy akár párezer átnézetlen, feldolgozatlan idei őszi képnek végre nekifeküdni...)
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Köszi a tippet! Ugyan én se nagyon hdrezek, de ez jórészt az Oly elcseszett auto-bracketelése miatt is van: bekapcsolása elásva a menüben, és mondjuk hiába állítok be 3db +- 1 EV-t, egyesével lövi a képeket, vagy sorozatra állítom és lenyomva kell tartani... nem értem, miért nem csinálják rendesen meg.
Nemrég akadtam rá is; döntően hdr, szerencsére nem Csernobil, de néha kicsit sok a szín és hiányzik a természetes világosabb-sötétebb részek; pont az első oldalon van pár tulzóan hdr-csicsás, de a többség egész visszafogott. Másfelől viszont hozzám közel állónak érzem a képeket: tájképek (jó érzés volt jópárat felismerni -- néhány helyen már jártam, pár pedig rajta van a listán; úgy tűnik hasonló helyeket szeretünk), döntően szélesen, lerekeszelve, gyakran a napkelte-napnyugta körüli égi fényjátékkal. Meg a jegyzetek... jó látni másban is azt az elvetemültséget, hogy napkeltés képekhez korán kelni, egyedül bejárni gyönyörű de elhagyatott helyeket, majd a napnyugtás képek után sötétben hazabotorkálni... -
.mf
veterán
Igen, ez a gond, itt állunk a következő nagy változás küszöbén, de még mindig csak várunk, hogy belendüljön. Aztán ha még a Canikontax közül valamelyik ki is jönne végre FF milccel, onnan még mindig 1-2 év, mire az első gen hibáit kijavító második modell is megérkezik, 2-4 év, mire legalább addig eljutnak, hogy már ne legyen annyira foghíjas az obipark (legyen legalább a fix-triumvirátus (35, 50, 85), kitzoom mellett fényerős alapzoom és telezoom, valamint fényerős UWA és középhosszú tele fix).
Mire ezt a kört lefutják, még azt se tartom kizártnak, hogy a Sony FE-re third-partyban megjönnek a jó üvegek: Sigma fixek, Tamron zoomok. Legjobban annak örülnék, ha az Oly gyártana egy sor FE Zuikot, majd utána kijönnének egy FF OMD-vel. Vagy mégjobban annak, ha a FF dinamika-tartományát, színmélységét, színzaját sűrítenék egy m4/3 szenzorba. Meg meg *csör*... affene, a nagy álmodozásba felborítottam a bilit
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPhone topik
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Fujifilm X
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- darkFlash ZR12 Darkstorm
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Utolsó nap már felkelt vagy 15 percre...
utána percekig homályos a kereső vagy monitor

Tőlem kötheted az ebet a karóhoz, de csak magaddal szúrsz ki. Amit összeírtam, az egy belépő kategóriás laptop árából egy nagyobb monitoros, nagyobb teljesítményű, továbbfejleszthető, tartósabb gép. Egy normális méretű és színvisszaadású monitorra laptop mellett is szükséged lesz. Íbéjről látatlanba nem vennék használt notit; olcsó (alsó-kategóriás) notit pedig főleg nem, mert azokat nem tartósságra tervezték, nagyon sok horror-sztorit láttam és hallottam már. Biztos vannak arrafelé is használt-pc-boltok, ahol nagycégektől már leselejtezett, de még bőven használható Dell, Lenovo, Fujitsu, HP kész asztali konfigokat is lehet kapni fél-egy év garanciával.
valszeg valami jobb kijelzős laptop lesz"

A vicc az, hogy retúrjegy 3-4 hónappal előre akciósan 150k, a 400-ra a 27% áfa + x% vám max 150k, tehát legálisan elvámolva is ugyanannyira kijössz, és bár hazai garid nem lesz, de cserébe Japánt is látod
Viszont ha pár mp-re áll a téma, ez a 3.14159-király (ezdeszarvolt, énkérekelnézést, mit ki nem hoz az emberből egy hét 3-4 óra alvások) egész jól műxik, belenagyítással kombinálva meg főleg zsír.
Ha tényleg OMD-szintű lesz a stabi, és az A7S-hez hasonlóan ennél is tovább csiszolnak az A7 és -R gyengéin (a japán promó-szöveg alapján úgy tűnik, de marketingeseknek nem hiszünk)...