- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
delta9
senior tag
ne haragudj, nem akarok kötekedni, de az a ''mozi film képminőség'' azért nem teljesen (vagy inkább teljesen nem) igaz.
egy 35mm-es tekercs minőségét azért még nem éri el egy 720×576 felbontású dvd film. és sztem egy ideig még nem is fogja. már a teljesen különböző technológia miatt sem. én sokat dolgozom 35mm-es ''mozi'' filmmel, és ha egy átlagos méretű vászonra kivetítenél egy dvd felbontású filmet, megdöbbentő lenne a különbség. -
engusz
veterán
A DVD jelentése:
Dinamikusan Vergődő Dinoszaurusz
by InterKG
:DDD -
ethrnz
csendes tag
Nem ''csak'' arra, ment ki, érdeklődő ember lévén szeretem megérteni a dolgokat, és ennek fényében szeretem bizonyos helyzetekre a legjobb megoldásokat alkalmazni
-
ethrnz
csendes tag
Hűha, ez bonyolultabb, mint gondoltam, de köszönöm az eddigi információkat, próbálom a fejemben egésszé összerakni őket...
Próbálkoznék akkor most egy gyakorlati kérdéssel... Minőség terén kicsit sznob vagyok, ezért is érdekelnek inkább a CD (zene) és a DVD (film) formátumok. Az mp3 (értve ezalatt a legelterjedtebb 128 vagy 192 kbps-t) illetve a divX és társai célszerű, hasznos és jó megoldások, de a hang- illetve képminőség igényeimet nem igazán elégítik ki. Szóval. Van egy filmem DVD-n, szeretném ezt DVD minőségben DVD-re (+/- mindegy) átírni, úgy hogy legeyen meg rajta a film, az angol hang és a magyar felirat (esetleg a magyar szinkron de ez nem fontos, a menükre bónuszokra, egyéb körítésre nincs szükségem). Higyan tudom ezt a legeccerűbben megcsinálni, tegyük fel, hogy van egy +/--os DVD-íróm??? -
ttttt
csendes tag
OFF
Nem igazan skerult tabulalni se tabbal se space-vel ezert ujra kuldom.
ON
Egy kis osszehasonlitas a hibajavitas, hiba elrejtesek lepesei kozot:
Audio CD: -- ROM CD:
1 szintu hibajavitas -- 1 szintu hibajaitas
2 szintu hibajavitas -- 2 szintu hibajavitas
3 hiba elrejtes -- 3 szintu hiba javitas (a 304 bytebol)
4 hallhato hanginformacio -- 4 ROM adat+hiba jelzes
Szoval igy vag ossze a 74 perc (audio) es a 650 MB ROM meret. -
ttttt
csendes tag
A CD-n az informacio kulonbozokepp van tarolva, ha audio CD-kent hasznaljuk es megint maskepp, ha ROM-kent.
Ha a CD audio CD akkor 1 masodperc adat (zene) =>
2 byte (hangminta) * 2 csatorna (sztereo) * 44100 Hz (mintavetelezes)=176400 byte.
Namarmost ez a 1 masodpercnyi adat 75 darab blokkban (neha hivjak keretnek-frame) van tarolva. Ez azt jelenti, hogy egy blokk 176400/75=2352 hasznos byte-ot tartalmaz. Emellett vannak meg egyeb szinkronizasios, hibajavito, stb byte-ok is minden blokkban.
Ha ezt a zene CD-t ami tele van grabbereled es vissza akarod irni egy masik CD-re (ami hasonlo meretu pld 74 perces), ROM-kent *.wav file-ba az nem fog menni.
A ROM -kent tarolt adataok tovabbi hibajavito byte-okat tartalmaznak es ott a blokk hasznos merete csak 2048 byte.
A kulonbseg 2352-2048 =304 byte ahhoz kell, hogy egy tovabbi hibajavito algoritmust is lehessen hasznalni a ROM CD-ken.
Gondoljatok bele, hogy egy ROM CD-n egy ki nem javithato bit hibas beolvasasa is tonkreteheti az egsz CD-t (vagy file-t). Ugyan igy az audio CD-n ez nem problema mert a hibas bit (vagy sample) el van rejtve a kulonbozo hiba elrejto (nem javito!) technikakkal , ugy mint interpolacio, vagy mitatartas.
Egy kis osszehasonlitas a hibajavitas, hiba elrejtesek lepesei kozot:
Audio CD: ROM CD
1 szintu hibajavitas 1 szintu hibajaitas
2 szintu hibajavitas 2 szintu hibajavitas
3 hiba elrejtes 3 szintu hiba javitas (a 304 bytebol)
4 hallhato hanginformacio 4 ROM adat+hiba jelzes
Szoval igy vag ossze a 74 perc (audio) es a 650 MB ROM meret. -
Chip
aktív tag
OFF
Pötyi volt már Panther most Szalma nevében szól hozzánk.
Hiba a mátrixban nr 2.
ON -
Protoss
senior tag
Hali!
Ezek a szabványok:
Book A DVD-ROM számítástechnika
Book B DVD-Video film - videó szakma:
teljes hosszúságú film egyetlen lemezen
mozi film képminőség
digitális sokcsatornás hang
több formátumú képarány lehetőség
''szülői zár'' - audio és video CD lejátszási lehetőség
8 db szinkron különböző nyelven
feliratozás 32 nyelven
választható regionális kódolás
választható másolás védelem
Book C DVD-Audio zeneművészet:
A DVD Audio lemezen lehetőség van sztereó, és több csatornás surround hang rögzítésére is, illetve ezek kombinációja is lehetséges. A 9.6 Mb/másodperces adatátviteli sebesség miatt a több csatornás felvételnél a mintavételezési frekvencia 96 kHz-ben lett limitálva, ám sztereó felvételnél ez az érték 192 kHz.
A PCM hangsáv mellett lehetoség van egyéb, tömörített formátumok elhelyezésére is, mint például a Dolby Digital vagy a DTS formátum.
A DVD Audio szabvány úgy lett elkészítve, hogy egy sima egy rétegű lemezre a legjobb minőség mellett 68 percnyi műsor férjen fel, tehát nem érhető el az Audio CD 74 perces játékideje. Ezért alkalmazni kell egy tömörítő eljárást. Ez az MLP (Meridian Lossless Packing) lett. Azért esett erre az eljárásra a választás, mert megfelel azoknak a minőségi követelményeknek, amelyeket a DVD Audioval szemben támasztottak. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy ez az eljárás teljesen veszteségmentes, vagyis a kitömörített jel bitre megegyezik a tömörítetlen jellel. A másik előnye pedig az, hogy minimális számítási teljesítmény elég hozzá, tehát nem emeli a lejátszó készülékek árát számottevően.
Book D DVD-R egyszer írható lemezek
Book E DVD-RAM újraírható lemezek
Na kb ennyi, a dvd korongon mpg-2 szabványban tárolják a mozgóképet. Ez Pal szabvány esetén 720*576 felbontást jelent, 2-6 Mbit/s tömörítési értéket jelent +AC3 hanggal.
De szerintem van google ott bőven találsz infót!
Üdv -
Pötyi
őstag
Mint tudjuk, a zenei cédé 1 mp alatt 150 kb-ot olvas. ENNYI tárol egy mp-nyi zenét, de ez nem csak zene, hanem az olvasófej pozicionálásához szükséges adatot és az időt is tartalmazza.
Talán már hallottad azt a kifejezést, hogy 32-szeres, 40 szeres, vagy akárhányszoros olvasó.
Ezen az eredeti, egyszeres zenei cédé olvasás többszörösét kell érteni, tehát a nyolcszoros ovlasó 8*150 kb adatot tud olvasni egy mp alatt...
Szeretettel: Szalma -
rdi
veterán
Fizikailag persze a több DVD szabvány szerint nincs nagy külömbség a felírás között.
DVD-nél az eredeti dvd tömörítéssel fel fért pont másfél órányi (?) filmtömörítés, a szabvány hangcsatornákkal.
Ezek egyébként a könyvekben le vannak írva.
Azt ugye tudod, hogy többrétegű lemezről van szó, mert csak így oldható meg (volt megoldható) a kapacitásnövekedés.
A CD-nél egyforma a fizikai felírás, vagyis a kapacitást a MB -ban mért mutatja. Szokták mondani, hogy egy 70 perces CD (WAV) 650 MB, de ugye tömörítéssel, több is ráfér nem ? (Mp3) -
up
senior tag
Úgy tudom, hogy a filmek képanyaga átlagosan 2000 és 6000 kbit/s között van valahol. Pontosat nehéz írni, mert ahogy írtad is, az egész MPEG2-vel tömörítve van, így a szükséges hely a film tulajdonságainak függvényében változik. Az 5.1 csatornás AC3 általában 384 kbit/sec, 48KHz, de lehet MPEG hangsáv is, vagy pl 2 csatornás AC3. Hogy hány hangsáv van, és azok hány csatornásak, az teljes egészében a kiadón múlik, ilyesmi szerintem nincs rögzítve a szabványban. A felbontás az adott térségben használt TV szabványhoz (PAL, NTSC) igazodik.
-
-
ethrnz
csendes tag
A kérdésem nem túl bonyolult... Mit is takar valójában a DVD-fil szabvány??? Hogy kérdésem érthetőbb legyen, írok egy analógiát... A hagyományos audio CD ugye tartalmaz 74 percnyi zenei anyagot, amit 650 MB-ban foglalnak össze. Ebből egyszerűen kiszámítható, hogy pl. 1mp-nyi CD-minőségű zenét kb. 146kb-tal írnak le. Remélem eddig jó amit írtam bár nem vagyok benne biztos...
De mi a helyzet a DVD-vel. Amit nagyjából tudok, az az, hogy egy DVD lemez 4,7 GB, illetve a dual layer 9,4 GB, de valójában mit takar a ''DVD-minőség'', a képet tudom hogy nem lehet a CD hanghoz hasonlóan egyértelműen meghatározni, mert a tömörítési eljárás miatt ha jól tudom 5 perc fekete kép jóval kevesebb helyet igényel, mint 5 perc színes, mozgásokkal teli képanyag, de mégis egy átlagos film esetében mennyi helyet foglal el mondjuk egy percnyi kép anyag, egyáltalán milyen felbontásban? Továbbá mi a helyzet a hanggal... van ugye 5(-6) csatornás hang, két-három nyelven, de ez csatornánkénti CD minőségű hangot jelent, ez nem lehetséges... úgyhogy itt végleg elakadtam, hogy pontosn mi is ez az egész. Aztán ott vannak még a feliratok, meg menük meg ilyenek...
Ha valaki megfejtágítanan ebben a témában, nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm.
Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Robot fűnyírók
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Kingston A2000 M.2 SSD (1000GB)
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- (új, bontatlan) 250GB WD Blue SA510 (Foxpost:+1400Ft)
- BESZÁMÍTÁS! 500GB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest