Új hozzászólás Aktív témák
-
tocsa
senior tag
válasz
michael jackson #34 üzenetére
Hát ez az.
Van egy olyan elterjedt legenda, hogy milyen is jó a Macintosh DTP-re (desktop publishing), multimédiára meg CAD-re. Ez 15 éve igaz volt, mert akkor lezúzta a PC-t. De ma. Mire jó? Csak szivatod magad. Istentelenül drága. És ha teszem azt DTP-zel, akkor már valaki írta, hogy Quark meg DTP programok vannak PC-re is.
Tehát tényleg csak annyi az előnye, hogy egy társaságnak lehetsz a tagja. Ezzel baromi sokra mész.
Szerencsére az OSX már BSD alapú, de így is fölévarázsolták a szokásos Macintosh feelinget, amitől néha falra mászik az ember. Az egygyombos egértől meg kiütést kapok. A Mac használatán kívül csak egy rettenetesebb dolog létezik: szoftvert fejleszteni rajta. Van szerencsém. -
ivett
csendes tag
Szerintetek mi lehet az oka h idôközönként automatikusan kilép munka közben a
progiból a gép(és engem meg sem kérdez...)
leggyakrabban: phsp, explorer...
más: létezik mac-hez vlmi profi hibakeresô vagy töredezésmenetesítô
progi...?vagy ilyet fölösleges rajta csinalni..?
(G4 -es az édes) -
-
michael jackson
csendes tag
olyasmi lehet a különbség a mac meg a pc közt, mint a céhben készült áru és a manufaktúrában készült termék közt. a mac tényleg egyfajta státusszimbólum, vagy inkább a ''profizmus szimbóluma''. lehet, hogy annyival nem jobb, de ilyen nincs és nem is lehet mindenkinek. főleg nem Magyarországon, ahol már egy laptop is komoly feltűnést kelt.
TESSÉK VILLOGNI! -
Turmoil
senior tag
A CISC procikban is van most már sok regiszter, csak kifelé kevesebb látszik.
A szuperskalár (pentiumtól fölfelé) procik egyik fejlesztése az ún. ''register renaming''. Ez annyit tesz, hogy ha egy regiszterrel csinál valamit a program, majd az értékét fel nem használva más célra is igénybe venné, akkor az egyik helyen átnevezi a regisztert és az utána következő utasításokat a belső regiszterrel végigcsinálhatja párhuzamosan az előzőkkel.
www.emulators.com-on olvastam a P4-ről, abban voltak ezek nagyon korrektul leírva. -
Kosi
csendes tag
Hello!
Most tudnek venni egy iMac-et, 400-as G3 proci, DVD meghajto, 128MB SDRAM,
A srac 90e-t kerne, de en nem szeretnek 45-nel tobbet kiadni ra. Melyikunknek van igaza? -
>guest<
tag
Bátyámnak van egy Powerbook 170-e (proci 25MHz!!!) amin fut az Office 95 mac-es változata a mai napig (ez pár évvel később került rá.). Persze az aksija már nem OKs, de teljesen jól használható. 1991-ben született a gép. És szines a kijelzője.
-
Yorgos
csendes tag
Nekem egy G3-asom van (blue&white, akit bővebben érdekel, nézze meg a
www.apple-history.com oldalt, egyébként is érdemes). 300 MHz-es. Picit
gyorsabb, mint az 533-as Celeronunk az irodában. Kb. egytized-annyiszor fagy
le, és mindig az Explorerben. Mik vannak)
Tapasztalataim:
- nagyon szép design
- válogatott jó minőségű alkatrészek
- rendkívül könnyen kezelhető
Viszont hogy valami rosszat is mondjak róla, az agyamra megy, hogy nem lehet
hozzá kapni a FIFA 2000-et. Sőt, egy értelmes fociprogram sincs hozzá... Meg
játék úgy általában nem nagyon létezik, a maximális választék egy itthoni
Apple-boltban 10 db.
Ja, és van egy iBook 300-asom is, félár alatt vettem a MediaMarktban, mert nem
tudták két év alatt eladni. Meg használni sepl. csak nem indult el a
Windows telepítő, hiába tömködték bele a CD-ket)
Erről az iBookról csak annyit, hogy aki látta a Doktor Szöszi c. filmet és
emlékszik a csajszi notebookjára az egyetemi előadáson, az tudja, miről
beszélek. Mondjuk úgy, hogy 'meg lehet vele jelenni'. Az országgyűlési
könyvtárban mindig kisebbfajta tumultus keletkezik körülöttem, amikor
kicsomagolom.
Szóval, macesnek lenni olyan, mintha az ember valami nagyon szűk, nagyon elit
klubhoz tartozna. Baromi jó érzés ám!!!
Az irodában viszont PC-ket használunk, mert azok kompatibilisek a PC-kkel)
-
HEBI
senior tag
Nem tetszik a képem? http://prohardver.hu/pics/smileys/smile_tongue.gif
-
Deadeye
csendes tag
Kifelejtettem vmit. Még mielőtt valaki letámad, ezzel nem leszólni akartam a PC-ket, csak nekem ez ugrott be mint személyes tapasztalat, pláne, hogy az irodában is néha-néha fagyogatnak a gépek a kevésbé rutinos kollégáknál. Amúgy ugyanolyan jól lehet mindkét típussal dolgozni, ha jól össze vannak rakva. De azért a Quake Mac-es változata nagyon tetszett.
-
HEBI
senior tag
Mennyit ültél, Pc és Apple mellett? Nem lehet összehasonlítani. Arányaiban nézd!
Itt a nekem pl ez a céges gép (PC) magyar XP-vel. Kb. fél éves, napi 10 órákat megy. Nem emlékszem mikor fagyott utoljára. Az a lényeg, hogy összeválogatott dolgokat szabad csak gépbe rakni és egy működő gépet nem szabad bántani. Új driverek, meg miegymás mind-mind hibalehetőséget takar. Amig jó, nem kell bántani. Ja és az 1400 proci azért 1400as, hogy azon használd. Ja és meg kell különböztetni az NTs vonalat, a WIN9xtől.
Biztos jó a MAC, de egy mai PC sem rossz. -
Deadeye
csendes tag
Szerintem az a leglátványosabb különbség a Mac és a PC között, hogy amíg Mac-en dolgoztam, egyszer se fagyott le, vagy olyan kevésszer, hogy nem emlékszem rá. Ez valószínűleg az egységes struktúrának és op. rendszernek köszönhető.
-
Zsiba
senior tag
Csatlakozom gliskardhoz!
A Mac és vele együtt a MacOSx is egy túldimenzionált mítosz! Én dolgozom vele és meg kell mondjam, hogy semmivel sem jobb, vagy rosszabb, mint egy PC-win páros... Bár az ős mac-esek rühellik a PC-t és állandóan fanyalognak, ha az elé kell leülniük.
Bizony a MacOSX is fagyogat rendesen és néha azt sem tudod miért... Magát az oprendszert én kicsit lassabnak is találom, mint a win-t. Gyorsaság? igen azonos órajelen van némi előnye a macekeknek, de ez is eléggé függ attól milyen programmal méred. Az előny 10-20% körüli...
És azért van gond a melegedéssel is... Nem árt ha szellős helyen van a gép. A cégnél két G4-kockánk van, amiben ugye nincs venti, de melegszik is rendesen!!! Hogy úgy mondjam nem fázik mellette az ember. Nyáron mikor nagy meleg volt akkor bizony néha előfordult, hogy megfeküdt a gép. -
gliskard
senior tag
a Mac-ek a kiadványszerkesztésnek és az egeres/ablakos rendszernek köszönhették az elterjedést. (Én kb 8 éve dolgozom Mac-en.)
meg a kur*a 1 gombos egérnek... amit a hülye is tud kezelni, mert nem kérdezi meg hogy jobb vagy bal gombot nyomjam meg...
Sebesség tekintetében nem rossz a PowerPC alapú Mac, föleg az USA-ban ahol a márkás PC-k a versenytársai. Kompag, Ájbiem, Dell stb. Itt nem rossz az ár/teljesitmény mutató. (a márkás PC-k amugy is siralmasan produkálnak tesztekben, főleg az ájbiem) Épitett gépekkel szemben, föleg hazai viszonylatban már nem ilyen rózsás a helyzet. Egy használt G4-es 450Mhz-es procival 512Mb Ram-mal, ATi Rage3D video kártyával még mindig 350-400e HUF ezért elég komoly PC-t lehet összerakni. Az XP-pedig komoly vetélytársa a MacOs-nek és a MacOS X-nek. Én speciel XP-n dolgozom otthon (szintén kiadvány szerkeszés).
A sima Mac OS kb annyira multitaskingos mint a 3,1-es windowz és még a most is a legtöbb mac, ennek valamlyik verziójával megy. (8.1 - 9.2.2 sytem)
Az X-nem rossz, de én fanyalogva fogadtam mert még mindig nem 100%, melozni kicsit rázos, bár van olyan akinek már be van löve és megy.
Az X a BSD unix alapjaira épül, és létezik egy x86-ra portolt verziója DarWIN-néven, amiböl pont a grafikus engine hiányzik.
Anno S. Jobs (Ö volt a társ alapitó) miután kirugták/eljött az Apple-töl, megalakitotta a NeXT-céget és gyártott u.i. néven egy kocka alaku gépet és hozzá op-rendszert ami akkoriban forradalmi volt. (komolyan. még Win 3.11-gyel örömködünk amikor volt szerencsém látni egy next-et müködés közben). Övé egyébként a Pixar studio (ToyStori, Szörny Rt.).
TÉVHIT HOGY A MACINTOSH (MacOS) STABILABB MINT A PC (Windows)!
fagy Ö is rendesen, pedig nem különböző gyártók, különbőző kártyáiból van össze eszkábálva... Ha annyi fém százast kapnék ahányszor lefagyott a kur*a mec akkor egy darabig el lennék... -
Adi
senior tag
Azért ne szálljunk el a PPC-k teljesítményétől teljesen!
Nem rossz, de lehetne jobb is. Emlékeim szerint az Ars Technicán volt egy nagyon jó cikk, G4-P4 összehasonlítás, miben különbözik a pipeline-uk, stb., tudom ajánlani minden érdeklődőnek.
A MacOS X tényleg nagyon jó, mert az igen nyálcsorgató felület ugye követi a régi maces/openstepes hagyományokat, könnyen kezelhető, valamint Unix van alatta, így még stabil is. Viszont az optimaliziációjához még annyit, hogy ugyanazon a gépen a PPC-s Linux gyorsabb, mint az OS X.Olvastam valahol, tesztben. Az okát nem tudom, de amúgy nem nagyon jelentős a különbség. Lehet, hogy az OS X sok csilli-villi üveggyöngyén bukik el a dolog.
De azért egy G4-et én is szeretnék otthonra.
Amúgy IMHO hülyeség ez a procisebesség-összehasonlítás, aki akar, az vehet duál GHz-es G4-et is.Otthoni felhasználót rohadtul nem érdekli, hogy hány megán megy a CPU. Tudjon vele videót nézni (DVD, DivX), zenét hallgatni, webezni, levelezni, dolgozni, játszani; ha meg minden fut és használható, akkor ki a fenét érdekel, hogy Pistikének a szomszédban 3x olyan gyors gépe van?
Nekem pl. duál P2/400-am van otthon, a fenti feladatok mindegyikét kényelmesen el tudom vele végezni és még csak nem is melegszik annyira, mint egy-egy kurrens proci. Kevesebb hő -> kisebb hűtés -> kevesebb zaj. A régi iMacekben se volt pl. venti sehol, úgy tervezték meg, hogy a monitor képcsöve által fölmelegített levegő kiszáll fölül és a prociról is leszívja a meleget, alul meg persz megy be a hideg. Hát nem csodálatos? -
Male
nagyúr
Ezt én egy tesztből vettem (nem az Apple csinálta), ahol persze hatalmas különbségek voltak hol az egyik, hol a másik javára. A teszt bizonyos részeiben a P4 volt háromszor gyorsabb (P4re jobban optimalizált rész), más részekben meg a Mac volt háromszor gyorsabb (Macre jobban optimalizált rész). Ezért mondtam, hogy kb egy szinten vannak. Egyébként a teszt olyan progikkal készült (pl Photoshop), aminek létezik MacOs-es és Windowsos változata is. Egyébként meg nem (csak) a nyers erő számít, mint ahogy te is írtad ''optimalizált oprendszerrel adja, meg az alkalmazások is jobban optimalizáltak, ezért felhasználás szintjén gyorsabb'' - hát ez a lényeg, mert a legtöbb felhasználót nem izgatja, hogy pontosan mekkora a számolási teljesítmény, számukra a lényeg, hogy a programok gyorsak legyenek, és ebben már kb azonos szinten van a 800MHz Mac és az 1.6GHz P4.
Persze a teszteket én is fenntartással fogadom, amióta láttam az AMD által készített teszteket, amikben a 300-as K6-2 lenyomta a 450-es P2-őt (ki volt plakátozva egy boltban pár éve, jókora diagrammokkal körítve). -
Dale
aktív tag
Valóban, nagyrészt PC-s alkatrészekre épülnek az újabb gépek, vegyük alapul a G4-et. 100-as vagy 133-as SDRAM-ot használnak, illetve a legújabb G4 DDR-rel lett szerelve de csak 167-en megy, ráadásul a legújabbakban kisebb a prociban a cache szóval nem gyorsabb mint a régebbi... Az alaplapon 64 bites PCI buszok vannak és egy AGP, alap lemezvezérlője IDE. A proci nagyon gyors és tényleg nem kell hozzá aktív hűtés, plusz tartozik hozzá egy AltiVec nevű vektorproci, ami igencsak megdobja a számítási teljesítményt, ha ennek használatára fordítják a programot. Photoshop pl. kihasználja elég jól. A MacOS X pedig egyszerűen a legjobb oprendszer amit ismerek. Bár nekem is lenne egy G4-em, addig csak vágyakozva bámulhatom kollégám gépét, miközben én egy ronda IBM IntelliStation-ön kódolok... :-/ Remélem ezt nem olvassa, mert így is folyamatosan ezzel húz.
-
Den
veterán
Így van, írtam is hogy célgépek és az adott feladatra sokkal jobban vannak optimalizálva.
A pc-nél nincs olyan hogy az xy típusu pc, hanem van kismillió gyártó kismillió hardvere, amiknek a speckói ráadásul félévente változik, ezekből pedig szinte végtelen különböző konfig állítható össze. Emiatt nem lehet egy szoftvertÍ/oprencert egy konkrét hardverre optimalizálni.
Jó példa az xbox, ami szinte pc, és win2k egy verziója van rajta, amit viszont a fix konfig miatt csontra optimalizáltak. -
Vertic
aktív tag
Még hozzátenném, hogy a RISC egyrészt azért gyorsabb, mert ideális esetben minden utasítást 1 ciklus alatt végre lehet hajtani, szemben a CISC architekrúrák nem ritkán 4-5 ciklusos utasításaival, másrészt kegyetlen sok regiszter van a RISC procikban (nagyságrenddel több, mint a CISC procikban), ami ugye nagy előny lehet (kevesebb memóriahozzáférés kell). Lehet, hogy még van más is, most ennyi jut eszembe.
-
Den
veterán
A cisc procik összetett utasítás készlettel rendelkeznek, ami nagyjából azt jelenti, hogy viszonylag sok utasítás van, egy-egy utasítás konkrét feladatok megvalósítására szolgál, ezért van hogy csak több órajel alatt hajtódik végre összetettsége miatt.
A risc csökkentett utasításkészletü proci, ahol néhány alaputasítás van, ezek nagyon egyszerüek, egy órajel alatt végrehajtódnak. Az összetetteb utasítások, vagy feladatok ezeknek az egyszerű utasításoknak a kombinációjából állnak össze.
Mindkét típusnal vannak előnyei, ezért a mai procik egy része a két elvet kombinálja. -
Den
veterán
azért ez a 800mhz mac = 1.6ghz pc leginkább egy apple által terjesztett legenda több teszt bizonyította, hogy nyers erő tekintetében a mac 10-20%százalékkal gyorsabb a pcnél, azonos órajelen. Az más kérdés hogy mivel egyfajta célgép, úgy értve hogy a gyár készreszereli a konfigot és arra optimalizált oprendszerrel adja, meg az alkalmazások is jobban optimalizáltak, ezért felhasználás szintjén gyorsabb.
-
Male
nagyúr
Mára már csak a proci és az alaplap különbözik (na meg az OS). Ezt a költségcsökkentés miatt csinálták -> minek kifejleszteni saját memóriatípust, videokártyát, stb, ráadásul ezeket gyártani is kéne valahol, inkább válogatnak a PCs cuccokból.
Meg persze a gép belseje is rohadtul meg van tervezve pl a 800MHz körüli változatot láttam szétszedve: egy rohadt nagy borda a procin, venti nélkül, vinyó az aljában hátul (ennek mintájára én is odaraktam, és sokkal halkab lett a gép), kábeldzsungel még annyira sincs benne, mint egy márkás PCben. Ja és ez a 800MHz kb egy 1.6-1.8 GHz-es P4 teljesítményét hozza, azért ez passzív hűtéssel nem semmi.
A Proci tényleg RISC, persze már ennek is vannak speciális utasításai (3DNow!-, SSE-, SSE2 -hőz hasonlóak). Egyébként a PCs procik is belül már RISC-ek a K6 is ilyen volt már (az Intel nem tudom mikortól, de szerintem az MMX már az volt), a kapott CISC utasítást felbontják RISC utasításokra, mert azokat gyorsabban lehet végrehajtani (egyszerűbbek, kevesebb fajta van, és azonos hosszúságuak) -> ezt az átalakítást lehet megspórolni a teljesen RISC procikkal, amik a Macintoshokban vannak. -
Az tuti hogy megvan a PCI/AGP sínrendszer ott is.
-
Den
veterán
mac guru nem vagyok, de a legalapvetőbb különbség a processzor, ami egy motorola cpu, méghozzá tudtommal risc, szemben a cisc (nem tom jól írom-e) pc procikkal, bár már azok is csak utasítás szinten cisc-ek a futószalagok már ott is risc-esek. mac van tudtommal ibm gyártmányu power pc procival is. A memó tudtommal sd, de tán már van ddr sd is. más monitorkimenetük volt régen, ma nem tudom, usb ott is van. ennyit tudok.
-
Thx1138Hu
tag
Szaisztok! Azon gondolkozom, hogy mi a külnbség PC és MAC között? Mármint hardveres értelemben! Nagyon érdekelne...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AsRock P4i65G Alaplap (DOBOZOS)
- Meta Quest 3 128gb - Garanciás 2025.10.16-ig
- Eladó! Azonnal indítható Sugar Daddy társkereső az angol piacra Készen áll a pénztermelésre
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 05.03
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG UltraGear Gaming Monitorok: ÁRZUHANÁS -30%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest