- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- NVIDIA® driverek topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Amazon Fire TV stick/box
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
JoHnni
senior tag
válasz
Predator... #48 üzenetére
gyári akksi hány voltos?? egyébként sztem jobban jársz ha veszel hozzá kocsiba való töltőt, sztem tuti lehet kapni
-
Predator...
tag
Hali
Venni szeretnék egy laptopot...az a lényeg h ez egy régi laptop lenn (pl 400mhz 64ram 10-20gb vinyó) és a fogytasztással kapcs-os kérdés...ezt rátudnám (bármiféle 220-as átalakító nélkül) kötni autó aksira? mert arra kéne h zenét nyomjak róla autóba meg filmnézés is poén na mind1 az a lényeg h megoldható-e...
thx.
Peace
mod: és persze nemszeretném minden nap tölteni a kocsi aksiját
[Szerkesztve] -
-=Tiger=-
tag
-
Manitou
veterán
Na ezt jól megkaptam a pofámra
Szóval, én nem vagyok villanyos, közöm nincs semmilyen szinten a témához.
Még régebben villanyórán mértem le hogy mennyit eszik a gép, és bizony ~300W os fogyasztást produkált. Én amatőr laikus meg mertem következtetni hogy nagyobb táp ergó csak többet fogyaszthat. Remélem bocsánatos bűn.
A gépem kb 15-16 órát megy egy nap, szóval többet mint 8 óra. CRT-t nem igen cserélem le,mert semmi bajom vele, és csak pénzköltés lenne a vége, mármint ha TFT-re váltanék.Akkor nyugottan vehetek egy nagyobb tápot.
-
Loha
veterán
Mostanában nagyon divatt lett a lehülyeségezés, meg lemarhaságozás, meg csúnyábbak is...
Mi az hogy nagyobb igénybevétel? Nagyobb fizikai hatásoknak képesek ellenálni, de ne mond nekem, hogy 24/7-es használatra vannak tervezve pár szerverekbe szánt modelltől eltekintve. Nekem is megy egy IBM 24/7-ben gond nélkül, de ez olyan dolog, hogy traktorral is lehet családi kirándulásra menni, de nam arra lett kitalálva...
Még amikor IBM-nek hívták a Hitachit, akkor még a Desktop vinyókkal is voltak gondok mert nem bírták a 24/7-es használatot. Az IBM akkor ki is írta a honlapra, hogy nem arra tervezték, persze ezt gyorsan le kellett szedni -
karyo
senior tag
''Egyetlen dolog van szeritnem egy notiban ami nem kifejezetten szereti a 24h használatot, az pedig a vinyó.''
Ne haragudj, de honnan veszed ezt a marhaságot? A notebook hdd-k nagyobb igénybevételre lettek tervezve, mint desktop társaik, sokkal jobban bírják az ütést, rázást, stb, és az MTBF értékeik is nagyobbak.
Amúgy jelentem a desktop gépem 0-24 megy, 2 db notebook hitachi vinyóval, gond és melegedés nélkül. -
Loha
veterán
Itt van PH!-s teszt. [link]
Én azért imádtam, mert nagyon keveset fogyaszt, alig melegszik, nagyon jól tuningolható, és MHz-enkénti teljesítményben annyit tudott mint a korai Athlon XP-k DDR rammal.
Ehhez azt kell még tudni, hogy ami a PIII-S alatt volt platform eléggé elavult volt, és szerintem eléggé visszafoghatta a procit. Szeritnem PIII-S procik kaptak egy új buszrendszer, új utasításkészleteket, meg megnövelték a cache-t, és már meg is volt a Pentium-M. Erre bizonyíték, hogy ugyan ott teljesítenek jól a tesztekben mint annó a Tualatinok, és az is látszik a memóriatesztekben, hogy a proci nem tudja rendesen kihasználni, és nem is igényli a mai gyors DDR rammokat, mert SDRAM-hoz van szokva -
_seth_
veterán
Még mindig nem értem, hogy miért ne menne egy noti nonstop gond nélkül... az is csak egy pc semmi extra sőt legtöbbször kevésbé melegszik mint egy asztali gép...
-
atosz
őstag
Ezekrol a procikrol hol lehet utanaolvasni, mert nem igazan vagyok kepben mit is tudnak, illetve erdekel mire is gondolsz, hogy a P M-ekben megtalalhato a reinkarnaciojuk, stb...
Korabban csak AMD-im voltak, igy nem is erdekelt a ''masik'' vonal kulkepp, csak most a notimban egy 1.2-es PIII-S duruzsol, amirol csak azt tudom hogy nagyon dicserik, de hogy miert is, azt mar nem... -
Loha
veterán
Haladnom kellett a korral, de elötte PIII-S-em volt ameddig lehetett
Ha az Intel nem nyírja ki a procit, most is az lenne...
Egyébként a Tua-k Pentium-M néven feltámadtak és visszatértek, csak sajnos az áruk nem változott
Na rádugtam a műszert a gépemre...
Jelen pillanatban 111W-ot mutat, egyébként netezgetés közben, olyan 110-125W között szokott lenni.
NFSMW alatt ami közel maximális terhelés, sikerült produkálni pont 150W-ot.
Teljes prociterhelés esetén viszont még a 125W-ot is igen nehéz elérni, tehát a 150W-ban a videókártyának van benne a keze elég erősen. Nem akarom dicsérni az Nvidia kártyáit, de 2D módban kb. 10-12W-ot ha megeszik a 6600GT-m, mert kb. 100W környékén voltam egy ősöreg Matrox Milleniummal. Egyébként ez is megsaccolható, hogy teljes terhelésen sem eszik többet a VGA 40W-nál.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Ha 24h-ban járatnék egy laptopot tuti rendszeresen menteném az adatokat, ahogyan a szerveremről is teszem
Jó szellőzésű házam nincsen, én inkább hangszigetelésre gyúrtam meg rezonancia csillapításra.Igloo 2500 saccra kb. 1000 fordualt környékén viheti, így olyan 58 fok fülé nem szokott menni és nem hallatszik i a házból a venti zaja. 1000MHz-nél ha jól emlékszem le lehet venni a feszt, 1,1V-ra ami valójában 1,06V, és úgy már elvinné a borda is.
Imádtam a PIII-akat, a Tualatinnal az élen
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
No de egy vinyot a RAM utan a legkonnyebben cserelheto alkatresz kb, bar nem jo a ha elszallnak az adatok az teny, de itt igazabol a notebook gyartok kivannak szolgaltatva a HDD gyartoknak...
Tudtam hogy jok a mobil XP-k, de hogy ennyire? Nem semmi az az 1.3V. Ezt egy nagyobb bordaval jo szellozesu hazban nem lehetne eljaratni?Lehet egyszer kikene probalnom az en jo kis Tbredemet is, sztem 1.4 kornyeken ez is kepes lenne ra. A monitorom a tied elodje, csak HP vagy Compaq - mittomen, franko cucc.
Az alairasod miert az ami? -
neduddki
nagyúr
HI!
Elmeleti gorbe vala... de tenyelg gyuhetne egy villanaysz aki ert ehhez...
jeeeeeeee az enyemnek a kistestveret??? [link]
eszt akrtak elosszorram sozni de jol dontottem az okosabbal:- )))
udv
neduddki
mod: LukE: juhejjj KOszi vmi ijjesmi vala:- )))
And: igen eszt tapasztaltam:- ))) amugy idej volan vegigjaccani a nw3.2-esemmel is dogokat, meg a Poerking 9120-ast hozzatenni na az lenn csak meglepi: ups kikapcs 20W, ups bekap, mogotte kesznletben minen 80W:- ))) /na eszt kene megnezni ups nelkul mennyio?/
[Szerkesztve] -
And
veterán
A tápok hatásfoka mindig alacsony terhelésnél a legrosszabb (nulla terhelésnél speciel 0%, hiszen nem veszel ki belőle teljesítményt, de a belső áramkörök akkor is fogyasztanak egy keveset). A terhelés növekedésével a hatásfok javul, még ha a hatásfokgörbe (a leadott teljesítmény függvényében) nem is lineáris.
-
Loha
veterán
A monitor ha jól emlékszem, olyan 70-110W között fogyaszt, ez sokmindentől függ. Pl egy teljesen fekete képernyővédővel már soakt lehet spórolni.
Energy check 3000 nevű szerkezettel, meg régebben villanyórával is
A tápok hatásfoka sokmindentől függ, nem tudom hogy lehet mérni, általában a gyári értékekre tudok csak hagyatkozni. Néztem, hogy az új Enermax Liberty tápoknál 30-100%-os terhelés között 80%-os hatásfokot igérnek.
Na most PH!-zás közben pont 100W-ot eszik a moncsi.
Teljesen fehér kép esetén 105W, teljesen fekete esetén 88W.
Ez 1152*864 100Hz-en lett mérve. 1600*1200 85Hz-en kb. 5-6W-al több minden állapotban.
[Szerkesztve] -
neduddki
nagyúr
HI!
A monitor ugy 110-120W korul lehet... a 250W-t terhelove avgy uresen merted? kisse vekonyak tunik /habar idleban nem.../ mivel meregecc? mennyi a a 21-es latsozlagsa???
A erheles hatasfok gorbet setaltatott korababn egy villanaysz esmerosom tapokra es az leginkabb sok minde volt, de nem egyenes... mintha ugy 75-85% tehelsnel lett volna az optimuma??? /felteve ah jol tevedek.../ de elobb utobb csak elogyun egy villanyas es megaszongay a frankot...
udv
neduddki -
Loha
veterán
Ekkora hölyeséget hogy lehet leírni?
már elnézést...
Vagy ez most poén volt?
A gép fogyasztásának semmi köze ahhoz, hogy hány wattos a táp(közvetve azért van, de fordítottam arányos). Ez a bizonyos Watt érték, elvileg a táp által leadott legnagyobb teljesítményt jelenti...
De nem is értem, hogy hogyan nem lehet ezt józan paraszti ésszel felfogni...
Ha rádugok egy vinyót a tápra akkor is megeszik 300W-ot? És hova tűnik az a 290W ami a vinyó fogyasztása felett van? Ha ezt a táp lenyelné úgy füstölne el pillanatzok alatt a túlmelegedéstől, hogy öröm lenne nézni...
Na szóval... a gép fogyasztását befolyásolja a táp, de nem a ráírt Watt érték, hanem a hatásfoka. Minél jobb egy táp(minél több Wattos), általában annál jobb a hatásfoka is.
Ha egy gép 100W-ot fogyaszt(ennyit mér a fogyasztásmérő a konektoron) és a táp hatásfoka 80% (pár éves 300W-os ált. 60-65% körül van) akkor a gép maga 80W-ot eszik a táp meg 20W-ot fogyaszt, aminek a nagy rész hővé alakul, azért melegszik.
Szóval ha veszel egy drágább erősebb tápot, akkor pont a villanyszámládat csökkented, meg a gép fogyasztását, pár 10W-al.
A géped egyébként 100-150W-ot fogyaszt, a monitor meg 60-100W-ot. ha spórolni akarsz, akkor legegyszerübb a CRT-t lecserélni TFT-re, de igazából semmi értelme, mert megspórolsz kb. 50W-ot max, az pedig ha napi 8 órát megy a hónap minden napján, akkor is kb. csak 500Ft spórolás. Esetleg akkor lehet értelme a dolognak, ha napi 24h-ban, megy a géped egész évben. -
And
veterán
Gyors közelítő számítás: ha napi 16 órán keresztül használnád a notebook-ot, és az 100W-tal kevesebbet fogyasztana, mint egy desktop gép, akkor éves szinten kb. 18-20 kHUF-ot lehetne ezzel spórolni. Ez -150W -nál -30k /év, stb.
Mod. az alapkérdéshez: a noti külső tápegységének maximális teljesítménye is könnyen meghatározható, pl. egy 16V/7A -es tápnál ez 112W. (Ez persze semmit nem mond el a gép aktuális fogyasztásáról, főleg, ha használat közben még az akku is töltődik. Csak egy dolog biztos: ennél az értéknél kisebb a gép fogyasztása.)
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
Nem igazan ertem ezt a 7/24 orat. Ha rendeltetesszeruen van hasznalva, akkor gond nelkul kell mennie. Ha bevan vagva az agyba a parnak koze, es ugy uzemel, az azert nem igazan rendeltetesszeru hasznalat... Ha meg nem lehet hasznalni huzamosabb ideig gond nelkul, akkor ott vmit elsporoltak a tervezesnel.
-
atosz
őstag
Compaq EVO N600c
1200 tua PIII 512K cache, 1GB SD, 14'' SXGA+ (1400x1050), 40GB/5400RPM/16MB, kombo.
Ez eszik 75%os fenyero mellett olyan 14-16W-ot, teleprol alt 800-on megy a proci. Ha netezek WLANrol vagy telefonon GPRSsel, ugy hogy kozben toltodik a telo, akkor is ugy 17 korul megall, 20 fole meg asszem nem sikerult vinnem, pedig volt ra dugva USBs lampa, meg porgott az optikai is. Persze ezek normal hasznalatra ertendok, Szandekosan biztos meglehetne hajtani, hogy tobbet zabaljon, de ha akarom akkor meg kevesebbet.
Az ertekek amugy nemtom mennyire korrektek, en a Notebook Hardware Control szoftverrel neztem... -
neduddki
nagyúr
HI!
Te szerencsetlen ......, nezd mar meg mi van a cl51-ben!!!!!!:- (((
meg nezze ma utanna hogy a cetrinok mijjen sebessegel muxenek???
ez egy alapon mukodo 15''-os 1.4G 512MB-s joszag
udv
neduddki
mod: karyo: ennyi napos korodra igazna mektanuhatna olvasnyi:- )))
[Szerkesztve] -
twollah
nagyúr
A kerdes vegul is adott a topic cimebol.
Megprobalnek ha lehetne egy kicsit kornyezettudatosabban elni, es szeretnem a villanyszamlam osszeget lefaragni egy kicsit, emiatt valtanek laptopra, hatha az kevesebbet fogyaszt mint a mostani asztali gepem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Precision 5570 27% 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12800H RTX A1000 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HP 15s-eq2002sf 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500U 16GB 256GB NVMe magyarított (lézerezett) bill gar
- Lenovo Legion 9 16IRX8 16 i9 13980HX RTX4090 2TB SSD
- ZBook Studio 15 G8 15.6" FHD IPS i9-11950H RTX A2000 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- L14 Gen4 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 7730U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest