Új hozzászólás Aktív témák
-
ryori
senior tag
Nem kell parázni, egy 65-90-100W-s laptop nem fogyaszt sokat, ha 31napon keresztül folyamatosan fullra járatva (na ezaz, nem mindíg vesz az fel 65w-t) megy, akkor is max 3-6e ft-t tesz bele. egy 400W-s gép ha menne fullra az nem növeli jelentősen az áramot, nem hogy a laptop.
-
_seth_
veterán
MSI Wind U100 Atom 1,6GHz-1,9GHz, 2GB, 320 GB, GMA950: 13-23W
Acer Aspire 5552G Phenom X3 2,2GHz, 4GB, 500GB, HD5650 1GB: 30-71W
Asus F3K Turion X2 2,2GHz, 4GB, 250GB, HD2600 512MB: 70-101W
Asus A6000u Sempron LV 2GHz, 768MB, 60GB, SiS M760GX: 38-48WEzek vannak itthon, az alacsony érték az netezés pl, a magasabb érték flash videó/játék.
-
betelgeuse
csendes tag
Sziasztok!
Nekem is van konnektorba dugható mérőm, de a laptop tápja nagyon össze vissza veszi fel a teljesítményt. A PC táp egész stabilan, azt lehet mérni vele.
De a laptopom 0-120W közötti értékeken ugrál. Persze nagyrészt 30-40W közötti értékeket mutat (ha nem tölti az akksit)
Másnál is ezt csinálják ezek a töltők?
Persze tudom, a megoldás az, ha KWh-t mérek pl. egy napra.. de jó lenne a pillanatnyit is tudni... -
lakisoft
veterán
Hmm?
-
lakisoft
veterán
Ezt konkrétan hogyan méritek?
-
xedos
addikt
válasz
vodkaboy22 #98 üzenetére
1-5watt a különbség max +ban és mínuszban is.... SSD vs 7200rpm-es winyó
Atikusz: Mire használod a géped?
Az elhasznált áramból jó sok év mire megspórolod a noti árát...
Hacsak nem netbookot veszel :-)
Ráadásul a noti nagyon sok kompromisszumot kíván. -
vodkaboy22
addikt
Halli 2 komolyabb kerdesem is lenne
1- van 1 eeepc901-esem amit seedservernek hasznalok mer velemenyem szerint minimumon nem eszik tobbet 6-8watnal viszont igy nem ritka az hogy 72 ora full aztan 1 felnap szunet es megin 72 ora tehat majdnem 24/7ben megy ez lehetneki gond??? ha igen akko evvan 2 ev gari azt utana meg lecserelemhehe
a masik a nagy lapim MSI GT 735os 120wattos tappal megy es hat gyarilag tuningolhato... ami azt eredmenyezi hogy ha bekapcsolom a turbodrive-ot 20%tuning... akkor mar nem is tudja tolteni az aksit :... tehat ez azt jelenti hogy a 120 wattos tapot teljesen kihasznalja??? persze max leterheles alatt.. Ha igen akkor bekell szereznem 1 komolyabb tapot ha tovabb akarom tuningolni a kicsiket??? mer van benne tuning potencial...
Es menyit tudok javitani a fogyasztason ha ssd winyot rakok bele??? vagy menyit rontok ha 7200 rpm-es gyors 2.5 winyot rakok bele??? valaszokat elore is kosz -
nemdavid
tag
Szia!
Van otthon egy konnektorba dugható fogyasztásmérőm. [link]
A mért fogyasztás egy
- Pentium M 740
- 2GB RAM
- 160GB HDD
- 15" XGA TFT
- Intel GMA 900 VGA
- 802.11g WLAN
konfiguráción: kb. 570 óra alatt 16,5 kWh.Ez vegyes felhasználás alatt lett ennyi (Max CPU sebesség napközben, illetve Min CPU éjszakai töltögetés esetén).
Remélem segített!
Ha van rá igény, egy Core 2 Duo notebookot is le tudok mérni egy hetes használat alatt.
-
brusi
csendes tag
bár ahogy nézem csöppet félrefordították a cikkben.
az eredeti ugyanaz így szólt:
"Lithium-ion batteries deliver full power after the initial charge. Manufacturers of lithium-ion cells insist that no priming is required. However, priming is beneficial as an initial start and to verify battery performance. Excessive cycling should be avoided because of wear-down effect."
-
brusi
csendes tag
Ha áttételesen is, de kapcsolódik a témához. A li/ion aksikról próbálnak pár tévhitet eloszlatni:
http://www.technet.hu/pdamania/20090527/tevhitek_az_akkumulatorokrol/ -
Atikusz
senior tag
Szeretnék a közeljövőben notebook-ra váltani, főleg energiatakarékossági okokból, ugyanis mostani asztali gépemet nagyon sokat használom, kikapcsolni se kapcsolom soha, csak néha, de akkor is sleep módba teszem le. A váltással remélhetőleg jelentősen csökkenteni tudnék/szeretnék a villanyszámlán.
Várom mindenkinek az észrevételét, tapasztalatait ez ügyben, mennyit fogyasztanak átlagos felhasználás (zenehallgatás, netezés) mellett, és kb. mennyibe kerül (forintban), ha 1 hónapig non-stop megy a gép.
-
-
lakisoft
veterán
Sziasztok! A laptopokban mi a legnagyobb fogyasztású alkatrész? Van erről valahogy leírás? Előre köszi
üdv -
Innox
tag
A 90 W a táp maximilás terhelhetőségét érti. De nem megy állandóan 90-en, legyen elég annyi, hogy kimértem. Ha nem hiszel nekem akkor, elő a középiskolás fizika könyv, vagy bármilyen más és nekiugrasz egy multiméterrel. De ezt ne vedd kioktatásnak, csak ha elolvastad volna a topikot végig akkor te is értenéd pontosan.
Üdv: Innox -
Innox
tag
Szia,
Most be van kötve egy fogyasztásszámláló a gép és a konnektor közé. A pillanatnyi fogyasztás netezés és steppes energiaséma mellett 23-30 W és ezt már 2 napja figyelemmel kísérem. Persze ha meghajtom a gépen akkor 40-45 W-is lehetséges, de a 90-et abszolút kizártnak tartom.Üdv: Innox
-
Innox
tag
Sziasztok!
Nekem egy Lenovo T61-em van. Nem is ez a fontos, hanem az hogy egy C2D T7500-as CPU van benne, Nvidia Quadro video kártya és egy 14,1"-os kijelző. DVD író meg HDD.
Ezt csak azért írtam le, hogy azért mindenki lássa, hogy nem kis teljesítmény és fogyasztásról beszélek. A tápja névlegesen 90W-os.
Megnéztem a fogyasztását a battery infoban amikor akuról megy. Idle: 16 W, full performance-on (max fényerő) 30 W.Én azt a következtetés vontam le, hogy ha egész nap megy akkor 800 Ft/hó a költség (30W-os fogyasztás és 35Ft/kWh ár esetén).
Ha kisebb teljesítményű gépet nézünk, akkor természetesen csökkenie kell.
De szerintem nem nagyon lehet 1000 Ft/hó költség fölé menni ésszerű használat mellett. Értem ez alatt torrent vagy file szerver futtatását.Még egy meglátás, ha egész nap megy a gép akkor nem kell szerintem számolni a töltés által generált plusz fogyasztással, mert az max 2-3 óra és utána már nem kell vele foglalkozni.
-
Csabee.
nagyúr
Egy oylan kérdésem lenne hogy most néztem a notebookom tápegysége az 90W az lenne a kérdésem hogy ha non stop megy egész nap és tegyük fel foylamatosan 90W a fogyasztása akkor kb mennyibe kerül ez ?
mennyi áramot zabál? tehát mennyibe kerül ez FT-ba 24óra?
? : ) ezt csak érdekesség ként kérdezem!
Laptop hp pavilion dv5 1060he
-
Anubis_9
addikt
Áramfogyasztásmérővel rámértem egy 15,4 colos, kis teljesítményű (1700 Mhz-es Celeron) laptopot. 25-30W-ot mér 0.41 cosFi mellett. 100%-on terhelve pedig max. 35W-ot mért 0.48 cosFi-vel.
Ez reális, nem? -
(Darkwood)
őstag
A kérdésem az lenne, hogy egy 17" Gateway notebook, amiben van egy X9000 CPU, 8800GTS, 4 giga ram, 250GB Hdd, hozzávetőlegesen mennyit fogyaszthat terhelve és terhelés nélkül?
-
Nekem inkább az lenne a kérdésem, hogy meddig bírják? Egész nap menne(!), hol töltővel, hol anélkül!
-
balees
tag
válasz
LALA_kiraly #74 üzenetére
Felraktam az NHC-t, de nem látom sehol mennyit eszik a laptop. Hol keressem?
-
LakiTomi
tag
Ap
-
LakiTomi
tag
Sziasztok, mar volt itt rola szo. Valakinek tapasztalata, hogy ha egy notebook altalaban 50-60w-ot eszik, akkor autoban 12V-os aksirol meddig lehet uzemeltetni, mondjuk egy 44Ah-rol, ugy hogy ne vagja tonkre az aksit es ne kelljen naponta tolteni sem. Mi az a hatar illetve mit bir el egy ilyen autoaksi, ugy hogy ne kelljen vontatoautot hivni filmnezes utan, mert nem indul el a kocsi :-D
Remelem ertheto voltam, es persze szivargyujtos atalakitorol menne. Koszi a valaszokat elore is. -
sssent
senior tag
Nem a vita kedvéért, mert tulajdonképpen az egésznek semmi értelme, csak olyan kötözködős hangulatban vagyok
Az elmeleti max is kevesebb, (...)
Az elméleti maximumban pont az a pláne, hogy a gyakorlatban annyit már úgysem fogyaszt, akármit műveljen is az illető a szerencsétlen géppel. Csak azért nem írtam többet, mint 65W, mert azt már nyilvánvalóan úgysem bírná.
(...) Az a 20W pedig nem keves azert (...)
Ha szerinted teljesen normális, hogy 20 W plusz már nem volt a tápban, az némileg ellentmond annak, hogy #66-ban arra jutottál, hogy a 65-ös táppal 40-nél nem eszik többet.
Az általam említett gép esetében ráadásul akku híján nem annak a töltése sütötte meg a tápot.
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
(...) Meg persze ertelme sincs. (...)
Pont ezért vágtam rá, hogy számolhat a táp névleges értékével. Kár ezen agyalni, hogy mennyi is az elméleti max - 50 vagy 65 vagy akármennyi. Épeszű felhasználásnál úgysem eszik többet 20W-nál. Igazából szerintem már a kérdésnek sincs semmi értelme.
Én a magam részéről nem is látok normális okot arra, hogy miért kéne egy notebookot 24/7-ben használni. Talán egyedül folymamtos letöltésre lehetne célszerű az alacsony fogyasztás miatt, de csak emiatt noteszt venni sok értelme nincs. Ha véletlen nincs is vhol a sufniban egy elfekvő régi 486-osa, akkor is lehet szerezni innen-onnan max 10e-ért. Letölteni, fileszervernek meg hasonló célokra teljesen jó. A notesz valószínűleg előbb tönkremegy, mint visszahozná a villanyszámlán a különbözetet. -
atosz
őstag
Az elmeleti max is kevesebb, hiszen vehetjuk ugy, hogy az akksit nem kell toltenie, hisz vegig rajta log a halozaton. Az a 20W pedig nem keves azert, hisz %-ban kifejezve mar jelentos. Igazabol en csak arra akartam kilyukadni, hogy nem lehet ilyen egyszeruen kiszamolni ezt az elmeleti maxot... Meg persze ertelme sincs.
-
sssent
senior tag
Elméleti maximumot kért, azt kapott. Nyilván valószerűtlen, hogy ezt valaha kihasználná.
Egyébként nem biztos, hogy minden esetben ilyen nagy ráhagyással méretezik a tápokat. Kedves ismerősömnek volt szerencséje egy az övénél 20W-tal gyengébb tápot megsütni a gépével. Gondolta kell, hogy legyen ennyi ráhagyás. Nem volt -
atosz
őstag
No igen, de az adapter is ugy van csinalva, hogy elbirja a gepet full terhelessel, plusz tolteni is tudja, meg azert nemi rahagyas gondolom, igy nem hinnem hogy akar 40Wnal tobbet enne max terhelessel, de inkabb kevesebb, nomeg ha non-stop megy, akkor nemhinnem hogy a kijelzonek is mennie kellene non-stop, szal sztem lazan meglehet felezni az eredmenyt.
-
sssent
senior tag
Ha a képletedben a lakossági árszabás stimmel, akkor ez az elméleti maximum. Ha 65w-nál többet fogyasztana a gép, annak éreznéd a szagát.
Speedstep-pel nagyrészt azonban valószínűleg 20w-ot sem eszik. Persze, ha 24/7-ben mondjuk filmet renderelnél, az más. De ilyemire noteszt kényszeríteni, hááát
[Szerkesztve] -
sbazsi
veterán
kb mennyit fogyaszthat a notim?
monjduk ha egy hónapban fullon megy 0-24
Forintban kifejezve.
(65 W AC Adapter van hozzá)
jól számolok: 65*24*30/1000*28 = 1310,4
28 a legdrágább lakossági árszabás
az elméleti maximum érdekelne... -
neduddki
nagyúr
HI!
Acer Aspire 5003WLMi 1,6MHz, 1G, 100G, 15,4''
idle: 28,9 50,6 0,55
film: 35,0 60,6 0,57
superpi: 46,1 78,7 0,57
udv
neduddki
p.s. seritenm kitanajatokmi mi, akine nem akakljavallom a Zsebunkre megy-et, ha lesz ertetlen es idom akko rmajd beirom: - ))) -
xedos
addikt
válasz
macilaci78 #61 üzenetére
Olvass bele a Milyen PDA-t vegyek fórumba!
Nekem nem saját tapasztalatom van, hanem ott olvastam.
Esetleg érdemes megnézni a [link] -
And
veterán
válasz
macilaci78 #54 üzenetére
Az első mondatodhoz: nem, az továbbra sem maximális fogyasztás, hanem legnagyobb terhelhetőség (hisz Te magad is leadott - tápból kivehető - teljesítményről írsz utána)! A táp által a hálózatból felvett teljesítményt (vagyis fogyasztást) a hatásfok szabja meg. Például 85%-os hatásfok mellett a 350W-os táp max. (ha éppen 350W-ot veszel ki belőle) fogyasztása kb. 412W lesz.
-
xedos
addikt
válasz
Predator... #58 üzenetére
Én 40K-ért vettem használt PDA-t...
Előtte subnotit néztem, de amennyibe kerülnek... (10''-osok) -
Predator...
tag
nemvagy indiszkrét...
a kesztyű tartó alá szerelek egy sínt amint lesz egy tálca és azon a laptop...kihúzom(a sín eleve kanyarodni fog a vezető felé) elindítom a muzikot és kész...hameg van egy konkrét lista amit hallgatni akarok akkor azt betöltöm és összecsukom a laptopot és vissza a kesztyűtartó alá...
elől nagy hely van az autóban (2 személyes sportautó)
ez a tervem...de egy laptop amin lehet filmet nézni meg zenét hallgatni 50e forint...egy komolyabb pda meg 100e felett van...és 100e felett már veszek fejegységet 200gb-os hdd-vel meg dvd lejáccóval...ahhoz kell még egy autóba való lcd és kész....ezutóbbi a leg igényesebb és egyben a legdrágább megoldás is...de egyenlőre a lehető legolcsóbb megoldást választanám...még suliban vagyok és nemtudok melette dolgozni tehát majd nyár végén talán szerzek egy ilyen hdd-s fejegységet..
Peace
Ui.:nnna,már megint túl sokat írtam feleslegesen -
xedos
addikt
válasz
Predator... #53 üzenetére
Ha nem vagyok indiszkrét, akkor hova a fenébe raksz a kocsiba egy 15''-os LCD-t???
Max 6-8''-osnak van értelme...
Lehet több gigabyteos memóriakártyát is kapni, vagy az újabb PDA-k már kezelik az USB-s winyókat... -
macilaci78
nagyúr
Az, hogy egy táp 350W-os, azt jelenti, hogy ennyi a névleges maximális fogyasztása! Mindannyian tudjuk, hogy ez mit jelent: egy minőségibb táp le is tud ennyit adni, míg egy gagyi talán a felét. Ezzel együtt lehet túlterhelni egy kicsit a rendszert, mint pl a villanymotorokat, de egy táp ettől rendesen le van védve. (Ha jól csalódom, 5% az, amit még enged.)
Remélem, nem írtam hülyeséget. -
Predator...
tag
Persze h érdemes....csak más élvezet 3.5''-on és 15''-on nézni filmet....
meg más ha van 512mb-nyi zenéd meg más ha van 20gb-nyi az autóban....
akkor marad az átalakító...majd csinálok egyet...no mind1 csak egy kérdés volt
köszi a válaszokat
Peace all -
xedos
addikt
válasz
Predator... #48 üzenetére
Felejtsd el! Az autóban nagyon változatos a fesz!
Az akksi sem egészen 12V-ot ad, a generátor pedig 14.4V-ot...
Mindenképen kell hozzá az átalakító!
Egyébként ha zenére, filmre navigációra akarod használni, akkor érdemesebb PDA-t venni! -
JoHnni
senior tag
válasz
Predator... #48 üzenetére
gyári akksi hány voltos?? egyébként sztem jobban jársz ha veszel hozzá kocsiba való töltőt, sztem tuti lehet kapni
-
Predator...
tag
Hali
Venni szeretnék egy laptopot...az a lényeg h ez egy régi laptop lenn (pl 400mhz 64ram 10-20gb vinyó) és a fogytasztással kapcs-os kérdés...ezt rátudnám (bármiféle 220-as átalakító nélkül) kötni autó aksira? mert arra kéne h zenét nyomjak róla autóba meg filmnézés is poén na mind1 az a lényeg h megoldható-e...
thx.
Peace
mod: és persze nemszeretném minden nap tölteni a kocsi aksiját
[Szerkesztve] -
-=Tiger=-
tag
-
Manitou
veterán
Na ezt jól megkaptam a pofámra
Szóval, én nem vagyok villanyos, közöm nincs semmilyen szinten a témához.
Még régebben villanyórán mértem le hogy mennyit eszik a gép, és bizony ~300W os fogyasztást produkált. Én amatőr laikus meg mertem következtetni hogy nagyobb táp ergó csak többet fogyaszthat. Remélem bocsánatos bűn.
A gépem kb 15-16 órát megy egy nap, szóval többet mint 8 óra. CRT-t nem igen cserélem le,mert semmi bajom vele, és csak pénzköltés lenne a vége, mármint ha TFT-re váltanék.Akkor nyugottan vehetek egy nagyobb tápot.
-
Loha
veterán
Mostanában nagyon divatt lett a lehülyeségezés, meg lemarhaságozás, meg csúnyábbak is...
Mi az hogy nagyobb igénybevétel? Nagyobb fizikai hatásoknak képesek ellenálni, de ne mond nekem, hogy 24/7-es használatra vannak tervezve pár szerverekbe szánt modelltől eltekintve. Nekem is megy egy IBM 24/7-ben gond nélkül, de ez olyan dolog, hogy traktorral is lehet családi kirándulásra menni, de nam arra lett kitalálva...
Még amikor IBM-nek hívták a Hitachit, akkor még a Desktop vinyókkal is voltak gondok mert nem bírták a 24/7-es használatot. Az IBM akkor ki is írta a honlapra, hogy nem arra tervezték, persze ezt gyorsan le kellett szedni -
karyo
senior tag
''Egyetlen dolog van szeritnem egy notiban ami nem kifejezetten szereti a 24h használatot, az pedig a vinyó.''
Ne haragudj, de honnan veszed ezt a marhaságot? A notebook hdd-k nagyobb igénybevételre lettek tervezve, mint desktop társaik, sokkal jobban bírják az ütést, rázást, stb, és az MTBF értékeik is nagyobbak.
Amúgy jelentem a desktop gépem 0-24 megy, 2 db notebook hitachi vinyóval, gond és melegedés nélkül. -
Loha
veterán
Itt van PH!-s teszt. [link]
Én azért imádtam, mert nagyon keveset fogyaszt, alig melegszik, nagyon jól tuningolható, és MHz-enkénti teljesítményben annyit tudott mint a korai Athlon XP-k DDR rammal.
Ehhez azt kell még tudni, hogy ami a PIII-S alatt volt platform eléggé elavult volt, és szerintem eléggé visszafoghatta a procit. Szeritnem PIII-S procik kaptak egy új buszrendszer, új utasításkészleteket, meg megnövelték a cache-t, és már meg is volt a Pentium-M. Erre bizonyíték, hogy ugyan ott teljesítenek jól a tesztekben mint annó a Tualatinok, és az is látszik a memóriatesztekben, hogy a proci nem tudja rendesen kihasználni, és nem is igényli a mai gyors DDR rammokat, mert SDRAM-hoz van szokva -
_seth_
veterán
Még mindig nem értem, hogy miért ne menne egy noti nonstop gond nélkül... az is csak egy pc semmi extra sőt legtöbbször kevésbé melegszik mint egy asztali gép...
-
atosz
őstag
Ezekrol a procikrol hol lehet utanaolvasni, mert nem igazan vagyok kepben mit is tudnak, illetve erdekel mire is gondolsz, hogy a P M-ekben megtalalhato a reinkarnaciojuk, stb...
Korabban csak AMD-im voltak, igy nem is erdekelt a ''masik'' vonal kulkepp, csak most a notimban egy 1.2-es PIII-S duruzsol, amirol csak azt tudom hogy nagyon dicserik, de hogy miert is, azt mar nem... -
Loha
veterán
Haladnom kellett a korral, de elötte PIII-S-em volt ameddig lehetett
Ha az Intel nem nyírja ki a procit, most is az lenne...
Egyébként a Tua-k Pentium-M néven feltámadtak és visszatértek, csak sajnos az áruk nem változott
Na rádugtam a műszert a gépemre...
Jelen pillanatban 111W-ot mutat, egyébként netezgetés közben, olyan 110-125W között szokott lenni.
NFSMW alatt ami közel maximális terhelés, sikerült produkálni pont 150W-ot.
Teljes prociterhelés esetén viszont még a 125W-ot is igen nehéz elérni, tehát a 150W-ban a videókártyának van benne a keze elég erősen. Nem akarom dicsérni az Nvidia kártyáit, de 2D módban kb. 10-12W-ot ha megeszik a 6600GT-m, mert kb. 100W környékén voltam egy ősöreg Matrox Milleniummal. Egyébként ez is megsaccolható, hogy teljes terhelésen sem eszik többet a VGA 40W-nál.
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Ha 24h-ban járatnék egy laptopot tuti rendszeresen menteném az adatokat, ahogyan a szerveremről is teszem
Jó szellőzésű házam nincsen, én inkább hangszigetelésre gyúrtam meg rezonancia csillapításra.Igloo 2500 saccra kb. 1000 fordualt környékén viheti, így olyan 58 fok fülé nem szokott menni és nem hallatszik i a házból a venti zaja. 1000MHz-nél ha jól emlékszem le lehet venni a feszt, 1,1V-ra ami valójában 1,06V, és úgy már elvinné a borda is.
Imádtam a PIII-akat, a Tualatinnal az élen
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
No de egy vinyot a RAM utan a legkonnyebben cserelheto alkatresz kb, bar nem jo a ha elszallnak az adatok az teny, de itt igazabol a notebook gyartok kivannak szolgaltatva a HDD gyartoknak...
Tudtam hogy jok a mobil XP-k, de hogy ennyire? Nem semmi az az 1.3V. Ezt egy nagyobb bordaval jo szellozesu hazban nem lehetne eljaratni?Lehet egyszer kikene probalnom az en jo kis Tbredemet is, sztem 1.4 kornyeken ez is kepes lenne ra. A monitorom a tied elodje, csak HP vagy Compaq - mittomen, franko cucc.
Az alairasod miert az ami? -
neduddki
nagyúr
HI!
Elmeleti gorbe vala... de tenyelg gyuhetne egy villanaysz aki ert ehhez...
jeeeeeeee az enyemnek a kistestveret??? [link]
eszt akrtak elosszorram sozni de jol dontottem az okosabbal:- )))
udv
neduddki
mod: LukE: juhejjj KOszi vmi ijjesmi vala:- )))
And: igen eszt tapasztaltam:- ))) amugy idej volan vegigjaccani a nw3.2-esemmel is dogokat, meg a Poerking 9120-ast hozzatenni na az lenn csak meglepi: ups kikapcs 20W, ups bekap, mogotte kesznletben minen 80W:- ))) /na eszt kene megnezni ups nelkul mennyio?/
[Szerkesztve] -
And
veterán
A tápok hatásfoka mindig alacsony terhelésnél a legrosszabb (nulla terhelésnél speciel 0%, hiszen nem veszel ki belőle teljesítményt, de a belső áramkörök akkor is fogyasztanak egy keveset). A terhelés növekedésével a hatásfok javul, még ha a hatásfokgörbe (a leadott teljesítmény függvényében) nem is lineáris.
-
Loha
veterán
A monitor ha jól emlékszem, olyan 70-110W között fogyaszt, ez sokmindentől függ. Pl egy teljesen fekete képernyővédővel már soakt lehet spórolni.
Energy check 3000 nevű szerkezettel, meg régebben villanyórával is
A tápok hatásfoka sokmindentől függ, nem tudom hogy lehet mérni, általában a gyári értékekre tudok csak hagyatkozni. Néztem, hogy az új Enermax Liberty tápoknál 30-100%-os terhelés között 80%-os hatásfokot igérnek.
Na most PH!-zás közben pont 100W-ot eszik a moncsi.
Teljesen fehér kép esetén 105W, teljesen fekete esetén 88W.
Ez 1152*864 100Hz-en lett mérve. 1600*1200 85Hz-en kb. 5-6W-al több minden állapotban.
[Szerkesztve] -
neduddki
nagyúr
HI!
A monitor ugy 110-120W korul lehet... a 250W-t terhelove avgy uresen merted? kisse vekonyak tunik /habar idleban nem.../ mivel meregecc? mennyi a a 21-es latsozlagsa???
A erheles hatasfok gorbet setaltatott korababn egy villanaysz esmerosom tapokra es az leginkabb sok minde volt, de nem egyenes... mintha ugy 75-85% tehelsnel lett volna az optimuma??? /felteve ah jol tevedek.../ de elobb utobb csak elogyun egy villanyas es megaszongay a frankot...
udv
neduddki -
Loha
veterán
Ekkora hölyeséget hogy lehet leírni?
már elnézést...
Vagy ez most poén volt?
A gép fogyasztásának semmi köze ahhoz, hogy hány wattos a táp(közvetve azért van, de fordítottam arányos). Ez a bizonyos Watt érték, elvileg a táp által leadott legnagyobb teljesítményt jelenti...
De nem is értem, hogy hogyan nem lehet ezt józan paraszti ésszel felfogni...
Ha rádugok egy vinyót a tápra akkor is megeszik 300W-ot? És hova tűnik az a 290W ami a vinyó fogyasztása felett van? Ha ezt a táp lenyelné úgy füstölne el pillanatzok alatt a túlmelegedéstől, hogy öröm lenne nézni...
Na szóval... a gép fogyasztását befolyásolja a táp, de nem a ráírt Watt érték, hanem a hatásfoka. Minél jobb egy táp(minél több Wattos), általában annál jobb a hatásfoka is.
Ha egy gép 100W-ot fogyaszt(ennyit mér a fogyasztásmérő a konektoron) és a táp hatásfoka 80% (pár éves 300W-os ált. 60-65% körül van) akkor a gép maga 80W-ot eszik a táp meg 20W-ot fogyaszt, aminek a nagy rész hővé alakul, azért melegszik.
Szóval ha veszel egy drágább erősebb tápot, akkor pont a villanyszámládat csökkented, meg a gép fogyasztását, pár 10W-al.
A géped egyébként 100-150W-ot fogyaszt, a monitor meg 60-100W-ot. ha spórolni akarsz, akkor legegyszerübb a CRT-t lecserélni TFT-re, de igazából semmi értelme, mert megspórolsz kb. 50W-ot max, az pedig ha napi 8 órát megy a hónap minden napján, akkor is kb. csak 500Ft spórolás. Esetleg akkor lehet értelme a dolognak, ha napi 24h-ban, megy a géped egész évben. -
And
veterán
Gyors közelítő számítás: ha napi 16 órán keresztül használnád a notebook-ot, és az 100W-tal kevesebbet fogyasztana, mint egy desktop gép, akkor éves szinten kb. 18-20 kHUF-ot lehetne ezzel spórolni. Ez -150W -nál -30k /év, stb.
Mod. az alapkérdéshez: a noti külső tápegységének maximális teljesítménye is könnyen meghatározható, pl. egy 16V/7A -es tápnál ez 112W. (Ez persze semmit nem mond el a gép aktuális fogyasztásáról, főleg, ha használat közben még az akku is töltődik. Csak egy dolog biztos: ennél az értéknél kisebb a gép fogyasztása.)
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
Nem igazan ertem ezt a 7/24 orat. Ha rendeltetesszeruen van hasznalva, akkor gond nelkul kell mennie. Ha bevan vagva az agyba a parnak koze, es ugy uzemel, az azert nem igazan rendeltetesszeru hasznalat... Ha meg nem lehet hasznalni huzamosabb ideig gond nelkul, akkor ott vmit elsporoltak a tervezesnel.
-
atosz
őstag
Compaq EVO N600c
1200 tua PIII 512K cache, 1GB SD, 14'' SXGA+ (1400x1050), 40GB/5400RPM/16MB, kombo.
Ez eszik 75%os fenyero mellett olyan 14-16W-ot, teleprol alt 800-on megy a proci. Ha netezek WLANrol vagy telefonon GPRSsel, ugy hogy kozben toltodik a telo, akkor is ugy 17 korul megall, 20 fole meg asszem nem sikerult vinnem, pedig volt ra dugva USBs lampa, meg porgott az optikai is. Persze ezek normal hasznalatra ertendok, Szandekosan biztos meglehetne hajtani, hogy tobbet zabaljon, de ha akarom akkor meg kevesebbet.
Az ertekek amugy nemtom mennyire korrektek, en a Notebook Hardware Control szoftverrel neztem... -
neduddki
nagyúr
HI!
Te szerencsetlen ......, nezd mar meg mi van a cl51-ben!!!!!!:- (((
meg nezze ma utanna hogy a cetrinok mijjen sebessegel muxenek???
ez egy alapon mukodo 15''-os 1.4G 512MB-s joszag
udv
neduddki
mod: karyo: ennyi napos korodra igazna mektanuhatna olvasnyi:- )))
[Szerkesztve] -
twollah
nagyúr
A kerdes vegul is adott a topic cimebol.
Megprobalnek ha lehetne egy kicsit kornyezettudatosabban elni, es szeretnem a villanyszamlam osszeget lefaragni egy kicsit, emiatt valtanek laptopra, hatha az kevesebbet fogyaszt mint a mostani asztali gepem.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- Asus RoG STRIX G17 Notebook! WQHD 240Hz / Ryzen 7845HX RTX 4070 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- Lenovo Ideapad 3 14ADA05 20GB RAM 256GB M.2 SSD
- MacBook Pro 16" 2021 / M1 Pro / 16GB / 512GB / Space Grey (117)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 Touch Bar 2020 Használt, karcmentes 3 hónap garanciával
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest