Hirdetés
Aktív témák
-
didyman
őstag
Megkövetem magam, valóban van melegedés-0,3 fokot nőtt és csak utána kezdett el csökkenni, ez a jelenség kb. pár másodperc alatt zajlott le.
Egyet értek Veled, de az említett változás hatása nem azonnal, hanem összegződve jelenik meg. Erre sajnos semmi konkrétummal nem tudok szolgálni, csak néhány rejtélyes 10krpm vinyó pár hónapon belüli meghibásodásával, amelyek márkafüggetlenek voltak és amióta aktívan vannak hűtve menet közben (a hőmérsékletük azelőtt sem volt számottevően magas, 35-40 fok körül mozgott, ellenben nem szerver, hanem munkaállomás, vagyis minden nap leálltak, elindultak), a jelenség megszűnt (míg a hőmérsékletük kb. 5 fokkal lett hűvösebb). Akkor derült ki az is, hogy ilyenkor a 15 fokos eltérést kb. 20 perc alatt produkálták. Amikor a harmadik is megdöglött, akkor kezdett gyanús lenni a dolog. Ezalapján gondolkoztam és amióta Maxtorok esetében is alkalmazom, azóta egyetlen egy halt el a legendás szériákból. De ez már lényegében eltér az eredeti problémától és a témától is, elnézést kérek érte. -
didyman
őstag
Az első állításodat rögtön tudom cáfolni a saját vinyómmal és a házára helyezett hőmérőfejjel, amivel állandóan figyelem a hőmérsékletét-Nem melegszik, azonnal csökkenni kezd (a szenzor egy huzat által nem járt ponton van, a kalap és az alap közé rögzítve, ettől és a konkrét típustól függően persze sokféle teória állítható fel, nálam 4 féle vinyó ugyanezt mutatta).
A mechanikai károsodás, ismétlem, nem a motort és a szervót érinti, hanem a tányéron tárolt adatokat és a tányér felszínét. Itt mikroszkópikus változásokról van szó, ezért nem használható az autóknál vett analógia. Itt a hajszálrepedés MB-nyi sérülés lenne, a különféle ötvözetek, bevonatok az esetleg eltérő hőtágulási együtthatók miatt lehetnek érintve. A Maxtor esetében a probléma ekzakt oka valóban a fejkörnyéki IC, aminek a hűtését maga a mechanika alumínium-ágya adja, a motor valóban nem olyan erős tényező, a tányérok és az ott lévő gáz súrlódása pedig a harmadik összetevő.
Annak ellenére, amit állítasz, a katalógusadatok ehhez a gradienshez ragaszkodnak, a vinyók erre érzékenyek, szerintem szakmailag nem én vagyok illetékes ezt megerősíteni, ellenben Te sem tudod megcáfolni. -
Csaba....
senior tag
A kocsiknál is hasonló az elv, mivel leáll a keringetés.
Egyébként ha már itt tartunk többek között e miatt van, hogy a láma autó tulajok (pl.: szőke nők) kb. 1 év elteltével viszik a turbo-s kocsijukat turbo cserére. Ott is ez az elv érvényesül, azzal a kivétellel, hogy nincs leállítás után +hűtés, tehát ha valaki egy emelkedő után magas fordulat után leállítja a turbo-s autóját, akkor annak a kocsija örülni fog.
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
A legtöbb vinyó adatlapján a hőmérséklet gradiens maximális értéke 15-20 fok óránként, biztosan véletlenül.. A vinyó az nem egészen autó, a tányérok felszínén kicsit finomabb az élet, ott gond ez a mértékű hőfokváltozás.A melegedés a külső burkolaton nem probléma, a lényegi helyen (motor és tányérok) már nem fog melegedni, mivel kb. ott van a legmelegebb. Nem véletlenül probléma ez pl. a Maxtoroknál és egyes SCSI vinyóknál.
A példa elismerem, extrém volt, csakúgy, mint a smartfan szerepe az élettartamban.
--------------------
A 360W-os csíftek a vázolt elképzelésekhez akár kevés is lehet, a 12V igen nagymértékben terhelt, míg az 5V alig, ettől jelentősen eltolódhatnak az ágak. Ha ATX2.0-s lenne, akkor semmi gond nem lenne (habár a kapcsolás alapvetően ugyanaz benne és a terhelhetősége se sokkal nagyobb) -
Csaba_20_
őstag
Hasonló problémával keresett meg egy másik fórumon egy emberke. Neki Chieftec tápja kezdett ciripelni. Nem sokkal rá megadta magát a táp. Valószínüleg a tied is meg fogja adni magát. Sajnos nem volt alkalmam közelebbről megnézni a hibajelenséget, így nem tudom megmondani pontosan mi okozhatta a problémát. A kapcsoló frekvencia esésekor lehet ilyen, amit a kiszáradó kimeneti kondenzátorok is okozhatnak. Garanciális még? Ha nem, akkor jobb lenne, ha új vételen törnéd a fejed szerintem. Ha meg igen, akkor cseréltesd ki.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hobby rádiós topik
- Politika
- LEGO klub
- Eredeti játékok OFF topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest