- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- RAM topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Gaming notebook topik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- OLED monitor topic
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Necroman_Mk2 #295 üzenetére
a parancs lényege az, ami utána jön
A legtöbb Linux distronak van valamilyen hozzáférhetősége egy online áruházhoz, ahonnan úgy tölheti le és menedzselheti az ember a programokat, mint mac-en vagy telefonon.
Nemmondod. Azért ennyire már képben vagyok...
-
King Unique
titán
válasz
Ami linkelve lett, az eleve egy nem hivatalos módszer, lényegében warez mint a téma topikjában is írták, erre vonatkozott a "nem hivatalos potyázás" lehetősége, ami ilyen formában nyilván helytálló is. Amit a "miért fizessenek ezek az emberek évente" vonatkozásában azért felesleges firtatni, mert akkor ennyi erővel azt is lehetne, hogy pl. az aktiválásért, termékkulcsért stb. minek, amikor nem hivatalosan ugye akár egyéb módon is megoldható az aktiválás. Ellenben ha hivatalos, jogtiszta, nem warez megoldást akar a felhasználó, akkor adott a lehetőség immáron magánszemélyeknek is ESU-t vásárolni, hivatalosan nyilván ezen lehetőség lesz kommunikálva és nem az előbbi, ami szvsz elég evidens.
-
törölt tag
válasz
De nem ám.
-
válasz
King Unique #296 üzenetére
De mi a tény???
Nem értelek. Kérlek, mutasd az adatokat és magyarázd el, hogy mit értettem félre. A Linux gondolom a Windows alternatíva miatt merült fel a fórumozók által azért, hogy ne menjen annyi gép a kukába a Win 11-re váltás miatt. Mi ezzel a probléma és miért nem releváns erről beszélgetni itt? Nem értem, hogy mi ezzel a gond.
-
King Unique
titán
Eleve kulturáltan válaszolok, meg én legalább tényekkel, ha kell konkrét adatokkal is alá tudom támasztani a leírtakat, ha nem tűnt volna fel. Egyébként igen, jó lenne ha megint nem lenne ráfogva másra olyan, amit nem állított, nem írt le olyan formában, + inkább az eredeti témához kellene hozzászólni, stb.
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz
King Unique #286 üzenetére
Tudom, hogy volt, de akkor még csak a vállalati felhasználók számára. És te is kiemelted azt a lényeges különbséget, hogy a W10-nél már nem csak nekik, hanem az otthoni felhasználóknak is jár.
És ha abból indulok ki, hogy ilyennel támogatás hosszabbítást az utóbbi kategóriában inkább a poweruser használja ki, akkor miért fizessenek ezek az emberek évente(?) X összeget a MS felé, ha 5 perces registry turkálással ki tudják ezt kerülni?
Nézz erre üzletember szemszögből, és rögtön meglátod a kételkedésem alapját#257 CPT.Pirk Én továbbra is Ubit használok, ráadásul Unity felülettel. Megszokásból
#273 konzumpro No várjál, akkor a ChromeOS meg ez a Chrome OS Flex nem egészen ugyanaz?
#283 AxBattler Nem olyan vészes a sudo sem, pláne, hogy a parancs lényege az, ami utána jön
Fejből én se tudnék mondani egyet sem, internetről nézegetem a magoldásokat, ha valami ilyenbe futok bele.
A legtöbb Linux distronak van valamilyen hozzáférhetősége egy online áruházhoz, ahonnan úgy tölheti le és menedzselheti az ember a programokat, mint mac-en vagy telefonon. Sőt, a Synaptic Package Managerrel a tisztogatás is megoldható pusztán GUI használattal (némi Linux alapismeret azért nem árt hozzá, ez tény). -
válasz
King Unique #292 üzenetére
Jó lenne, ha elkezdenél kultúráltan válaszolni. Szerintem egyikünk sem írt neked semmi olyat, amire így kellene reagálni.
-
King Unique
titán
Mármint ha észrevennéd magad, akkor itt pont te kötekedsz ovis módon, ráadásul eleve több ponton firtatható, cáfolható állításokkal.
Nem, itt valójában te pattogsz, meg mivel a lényegi dolgokra érdemben már láthatóan nem nagyon tudsz mit írni, ezért max. az ilyen üres szószedetekre futja.
Mármint inkább nyilván te nem tartozol azok közé, meg veled ellentétben nekem azért mégiscsak több közöm van a Windows témához és ide is jóval több ON hozzászólást írtam mint te, a + 3 év ESU opciót is én említettem meg először ami a cikkből kimaradt ellenben más hasonló cikkekbe beleírták, stb.
-
King Unique
titán
Olyat állítunk a másikról, az ő irományáról, amit valójában nem állított és nem írt le, 2.0 kiadás.
Amit most idehánytál, azt konkrétan leírtam, állítottam olyat? Segítek, nem! + A jelen cikkben a ChromeOS Flex rendszerről van szó, annál említik a 1,8 %-ot. Azok a számok, hogy globálisan mennyire elterjedt, mennyien használják egyik-másik operációs rendszer a felhasználók körében, az tény, azt felesleges firtatni, meg összekeverni hogy melyik ténylegesen mennyire jó vagy sem. -
válasz
AxBattler #287 üzenetére
Jó neked
BTW az, hogy valamit gépelni kell, nem jelenti, hogy valami űrtechnika lenne; sokkal egyszerűbb sokszor. Ez mindig helyzetfüggő. (De akkor egy szvegszerkesztő?
)
"Van az több is és ráadásul nem is feltétlen csak Windows only"
Ja, 2 kötekedő több mint 1"Mármint itt pont hogy te provokálsz, "
Ja, azzal, hogy válaszolok a pattogásodra, amit nekem címzel
Várj, honnan ismerős ez"Pontosabban vannak itt olyan tagok is, akik az eredeti témához próbálnak hozzászólni és arról diskurálni"
Na, te nem tartozol ezek közé -
válasz
King Unique #282 üzenetére
Te az alapján ítéled meg a Linux alapú rendszereket, hogy mennyien használják világszerte asztali számítógépen. Ez NEM érv az mellett, hogy az adott termék "jó", vagy "rossz".
A FreeBSD-t maroknyian használják, pedig arra sem mondanám azt, hogy rossz rendszer, hanem inkább azt, hogy időigényesebb a megtanulása, nagyobb intelligencia szükséges átlátni a benne lévő folyamatokat, éppen ezért kevesen tanulják meg kezelni. De attól még, hogy BSD-t kevesen használnak, nem lesz rossz rendszer, sőt, a Linuxoknál is jobb több dologban, pl. biztonság. Asztali rendszerként is ugyanúgy használható BSD, mint szerverként. -
King Unique
titán
Van az több is és ráadásul nem is feltétlen csak Windows only az olvasottak alapján, ez megint csak te próbálod ráfogni szokás szerint.
Mármint itt pont hogy te provokálsz, meg válaszolsz kéretlenül olyan hozzászólásokra is, amit eleve másoknak lettek címezve. De egyébként igen, valóban az lenne a legjobb, ha nem foglalkoznál vele és befejeznéd, jobban járna mindenki.
Pontosabban vannak itt olyan tagok is, akik az eredeti témához próbálnak hozzászólni és arról diskurálni, nem a cikk témájától eltérően egyéb operációs rendszerekkel hosszan offolni.
-
Az megvan, hogy Windows alatt is futhatsz bele olyan problémába, amit csak parancssorból lehet megoldani?
Ilyennel nem találkoztam 2X év PC-s home user pályafutásom alatt.95%-ban nem is kell terminált használni
Faja, de nekem a fennmaradó 5%-al van problémám.#285 hcl
A Windows parancssor...? Registry?
Registry-t csak tisztítom, segédprogrammal... -
King Unique
titán
válasz
Necroman_Mk2 #271 üzenetére
Mivel konkrétan a Windows 7-nél is volt olyan, ezért nyilván a Windows 10-nél sem elképzelhetetlen, arra céloztam abban a hozzászólásban.
-
válasz
King Unique #279 üzenetére
"és firtatta itt több fórumtag is.
"
Mármint 2 Windows only arc?"Mivel olyanok nem is lettek konkrétan állítva illetve leírva mint amiket állítottál"
Aha..."Erre céloztam, " hogy felesleges provokálással nem foglalkozok
"A fórum arra való egy-egy ilyen cikknél, hogy a témához kapcsolódóan diskuráljunk, " és itt jelenleg az folyik. Azzal együtt, hogy többféle OS szóba kerül.
@AxBattler : "Azé', me' nem vagyok ploglamozó.
"
De hogy csak a sudohoz kell annak lenni?(A Windows parancssor...? Registry?)
-
válasz
AxBattler #283 üzenetére
Azé', me' nem vagyok ploglamozó.
Az megvan, hogy Windows alatt is futhatsz bele olyan problémába, amit csak parancssorból lehet megoldani?
Például a Windows telemetria szemetéből is van olyan, amit ott lehet kigyomlálni.
De amúgy mindegy is, Linux Mint alatt szerintem 95%-ban nem is kell terminált használni, mert anélkül is megy minden.
-
válasz
powerage76 #265 üzenetére
-
törölt tag
És a legjobb, hogy ott tudom folytatni, ahol abbahagytam. Bár ezt bármilyen más rendszeren is meg lehet oldani, ha van valami fix távoli fejlesztő/teszt szerver, nas, akár google infrastruktúra nélkül is menne egy nextclouddal. De az se túl fix, csak dmz-ben preferálják a használatát. Minden attól függ mi a cél, de az igaz hogy régi gépek feltámasztásában hasznos lenne a CromeOS. Pl. egy géphez nem nagyon értő családtagnak szívesebben raknék fel ChromeOS-t, még úgy is hogy frissíteni csak ritkán lehet.
-
válasz
King Unique #278 üzenetére
Mi az, amit itt egyáltalán fel kellene mutatni bárkinek is?
-
King Unique
titán
Igen, az egyes állításaid biztosan, mint ahogyan előzőleg megtette és firtatta itt több fórumtag is.
Mivel olyanok nem is lettek konkrétan állítva illetve leírva mint amiket állítottál, ezért max. a legutóbbira vonatkozóan, de amúgy meg nyilván nem.
A fórum arra való egy-egy ilyen cikknél, hogy a témához kapcsolódóan diskuráljunk, ellenben amit művelsz itt ez eredeti témától eltérően, azt inkább offolásnak és egyébnek hívják.
Erre céloztam, ha nem tetszik egy adott statisztika eredménye, akkor persze hogy azt írod rá hülyeség, utánanézni meg felesleges másnak, mert desktopon (arról van szó, nem egyébről) eleve nem tudsz annak eredménye ellenében felmutatni semmit, max. csak a puffogás marad.
-
King Unique
titán
Konkrétan a jelen cikkben is hivatkoznak rá, ott is le van írva.
Mármint akiknek nem tetszik azon statisztika eredménye, nem a nekik tetsző számok szerepelnek ott egyik-másik rendszernél, azok nyilván ilyeneket írnak, ellenében meg persze nem tudnak felmutatni semmit, világos. -
válasz
King Unique #276 üzenetére
Ha akarod, minden firtatható
"Mert nem is az lett írva hogy minden esetre vonatkozóan lett állítva,"
Na, akkor mégis azt mondod, amit én"Tévedés, mert Windows témájú cikk, konkrétan a Windows 10 támogatásának megszűnéséről szól, ahol " az alternatvákról van szó
A fórum meg arra való, hogy beszélgessünk.
'"Mármint akiknek nem tetszik azon statisztika eredménye"
Figyu, ha bármennyire is foglalkoznék a hülyeségeiddel, utánanéznék, de van jobb dolgom is -
King Unique
titán
Nem kellett, mivel a leírtak eleve firtathatók, meg ráadásul pont te akartál más szájába adni olyat amit nem írt le, csak ugye most nem igazán jött össze.
Mert nem is az lett írva hogy minden esetre vonatkozóan lett állítva, az csak a mellékelt példákhoz lett fűzve, na ebből is látszik, hogy ki akarja itt a más szájába adni a szavakat.Tévedés, mert Windows témájú cikk, konkrétan a Windows 10 támogatásának megszűnéséről szól, ahol konkrétan a ChromeOS Flex van megemlítve benne alternatívaként mint a Google saját operációs rendszere, nem az egyéb rendszerek amikről egy még csak egy utalás sem esik.
-
törölt tag
válasz
Necroman_Mk2 #271 üzenetére
Eddig nem tudott androidot, csak ha az igazi ChromeOS-t ráhekkeled. Linux alrendszert lehet telepíteni alá, ami jó.
Az lenne a legjobb ha ezt az egészet komolyan gondolnák és megcsinálnák a publikus android alrendszeres univerzális Flex verziót. Én használnám, egy Acer es1-132 gépre fel is raktam, amin messze a leggyorsabban működik komolyabb hátrányok nélkül. -
válasz
AxBattler #264 üzenetére
@Necroman_MK2 : "- hogy milyen eredménnyel, azt nem tudom."
Van kollega, aki olyat supportált, azt mondja, elég borzalom...@Pikari : Rootként nem jó ötlet semmilyen OS.
@AxBattler : Lehet bonyolultabban is, grafikusról
Egy sima Debianon sem nagyon kell terminálozni, ha nem akarsz nagyon belenyúlni. De amúgy miért pont a südő a baj?
-
Necroman_Mk2
őstag
Ez gyakorlatilag egy PR fogás az Alphabet részéről, de annak nem rossz. Ráadásul több cég is kísérletezik már azzal, hogy a MS Office helyett a Google irodai alkalmazásait használják - hogy milyen eredménnyel, azt nem tudom.
Kérdés viszont, hogy hány ember fog váltani emiatt a ChromeOS-re, pláne a szintén ingyenes Linux alternatívák mellett. Meg egyáltalán: ez képes-e futtatni Androidos appokat?#7 1501N
#29 King Unique Továbbra is kételkedem abban, hogy a MS nyitva hagyna a profibb felhasználók számára egy kiskaput, amivel ingyen lehetne megkapni a 2025. októbere utáni W10 frissítéseket. Anyagi oldalról nézve ez egy tökönszúrás lenne nekik, még ha azzal a kellemetlenséggel is járna, hogy a usernek minden egyes havi kumulatív frissítés után újra-meg-újra meg kellene csinálni a mókolást.
#117 arnyekxxx Phú, akkor megnyugodtam, hogy a régi "házimozi" laptopomra még felerőszakolhatok egy W11-t. (2010 utáni masina.)
#163 borix Utóbbi csak a W11 23H2 verziójára vonatkozik, ezeknek viszont a 99 %-a frissülni fog a 24H2-re, ami kitolja a támogatást is.
#218 Dr. Akula Befizetői szemszögből nézve az adó és a járulék azonos, de a felhasználás oldalán már nem.
#264 AxBattler Ha nincs Play aruház és nem lehet Androidos appokat se telepíteni (egy apk-ból sem?), akkor mit lehet csinálni ezzel a rendszerrel? Használni az installáláskor megkapott böngészőt, aztán csá?
-
JohnyX
tag
válasz
CPT.Pirk #102 üzenetére
"A trükközéses W11 telepítéseknek hamarosan vége a 24H2-vel, most a héten jöttek róla a hírek, hogy elkezdik használni a POPCNT utasítást a binárisok fordításánál. Ha az nincs meg a prociban, akkor vége a dalnak."
SSE4.2 Extensions, CRC32, POPCNT
Intel® Core™ i7 965 processor, Intel® Xeon® processors X3400, X3500, X5500, X6500, X7500 series, Intel Atom processor based on Silvermont microarchitecture.Már tényleg ideje lenne használni legalább az SSE4.2-öt az SSE2 helyett :-)
-
válasz
King Unique #29 üzenetére
Nálad ez az asztali részesedés % dolog miért akadt be ennyire? Nincsenek érveid, csak ez, de igazából ez sem érv semmire.
-
powerage76
csendes tag
válasz
AxBattler #264 üzenetére
"Egyébként Linux Mint-et is szívesen használnék, de ez a sudozás egy nem IT-s embernek elég visszatartó erő"
Most így hirtelen nem jut eszembe, miért kellene sudózni Mint alatt, normál user dolgok mennek grafikus felületről ha valaki fél a parancssortól.
"Olyan Linux disztró kellene... mint a MacOS."
Pop OS. Esetleg a Zorin.
-
válasz
Hieronymus #255 üzenetére
Egy régi Vostro notebookon. i3-2310M processzor, 8GB memória és egy dedikált AMD VGA....
Néhány kérdésre kellett csak válaszolni a kipróbálásához.
Milyen nyelvet akarok használni, milyen bill kiosztással.
Azonnal telepítsük vagy kipróbálom előtte.
Ennyi.
A telepítés után egy Google email címet kért, jelszóval a bejelentkezéshez.
Azonnal kezelte a dupla monitort....
Gyorsan és jól működött a régi gépen.Igen, követgetem egy ideje a témát, és az egyetlen megmaradt achilles ina a Flex-nek, hogy nem telepíthetőek Android appok, nincs Play áruház, mint rendes Chrome OS-en.
Ha ezt lehetővé tennék, akkor rögtön megugrana a használhatósága a rendszernek, és ahogy Te is írod, a támogatás elég jó (nyilván minél különlegesebb egy gép/konfig, annál nagyobb a lehetőség a problémára).
Egyébként Linux Mint-et is szívesen használnék, de ez a sudozás egy nem IT-s embernek elég visszatartó erő (Linux topikokban ilyenkor indul el a burkolt kioktatózás, ez sem egy vonzó dolog). Olyan Linux disztró kellene... mint a MacOS. Bocs.
-
törölt tag
Nekem csak azért szimpatikus a Chromeos mert bejelentkezés után fél óra és megy a fejlesztői környezet. Nem szempont ugyan, de gyorsan települ. A Brunch az nem, órákig tart a patchelés az első bootkor...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krugszvele #261 üzenetére
Mint a helyesírásod. Őrület!
-
trialboj
őstag
Inkább fogjon pisztolyt valaki annak a a mérnök el a tökéhez, aki ezért felel. Miért kell lelőni a legstabilabb wint, egy olyan verzióért ami csak többet fogyaszt nem megy minden gépen, Mac másolás a design és még ott is lusták voltak mert rengeteg ablak még a 2000 évek designjat követi.
Szánalom és egyben szomorú. -
válasz
Dr. Akula #253 üzenetére
Nem, érteni kéne a leírtakat
"Ez most valami Csubakka védelem? "
Nem, csak jeleztem, hogy elég sok esetben használsz valószínűleg te is opensource dolgokat@King Unique : "Mármint ha számon kérik az állításodat, "
Te akartál a számba adni olyat, amit nem mondtam (meg alapból hülyeséget is), nem én a tiédbe..."gyakorlatilag viszont nem feltétlen minden esetben"
Ahogyan ez nem is volt állítva. 32 év - voltak ilyen szép Explorer bugok (meg 100% vannak is) zárt cuccokban is."Igen, azon mindig jót derülök én is, hogy ismét megjelentél egy Windows témájú cikk topikjában és az eredeti témától eltérve offolsz"
1. nem Windows témájú cikk, hiszen pont egy alternatíváról van szó
2. ebből kifolyólag nem offolunk -
kavalkád
senior tag
hajrá, mentsék.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hieronymus #255 üzenetére
Itt vannak saját méréseim eredményei tavaly április környékéről: [link]
Egy Lubuntu pl. csodát tud tenni a cikkben említett géppekkel, LTSC W10 sem veszi fel vele a versenyt. De persze minden borul, ha facebook és társait szeretnéd böngészni mert úgy is a böngésző fogja felzabálni a ramot, nem az OS... *Ubit egyébként nem javaslom manapság, mert ott a cégnél a desktop verzió már csak azért létezik, hogy legyen olyan is náluk a szerver kiadás mellett. -
"Az az állítás, hogy a nyílt forrás jobb, már logikai alapon is igaz, hiszen van lehetőséged megismerni azt, hogy mi fut le a gépeden (vagy akár lefordítani magadnak)."
Ne viccelj már!
Mi itt számítástechnikai érdeklődésű fórumon vagyunk.
Kötve hiszem, hogy találsz ezen a fórumon olyan személyt aki képes lehet például egy Ubuntu teljes forráskódjának értelmezésére és az esetleges hibák vagy kártékony algoritmusok feltárására.
És ideje is van ezt végrehajtani.Az, hogy meg van rá a lehetőség semmire sem garancia.
Időnként találnak nagyon régen meglévő hibát és sebezhetőséget.A fordítás előtt a fordítót is ellenőrizned kellene. Ha a fordítóba sikerül kártékony a kódrészletek becsempészni, akkor egy komment is elegendő lehet a kártékony kódsorozat beépítéséhez, a fordításba.
-
válasz
CPT.Pirk #186 üzenetére
"Ha felraksz egy Linux Mint-et, annak a ram használata boot után 700MB alatt van. És az egy full-feature disztró. Egy Lubuntu 450MB alatt teljes GUI-t ad a kezedbe. Aztán van egy rakás, még gyengébb gépekre kitalált megoldás, de ezek mindegyike aktív és támogatott disztró."
What are the system requirements to run Linux Mint? 2GB RAM (4GB recommended for a comfortable usage). 20GB of disk space (100GB recommended). 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don't fit in the screen).
Can Lubuntu run on 2gb RAM?
Key with low RAM I feel is to setup an appropriate swap for your usage. I run Lubuntu 23.04 on a 2gb dual-core Intel laptop and it runs well with a few tweaks.12.06.2023Volt itt néhány írás korábban, hogy a Windowsnak mekkora a minimális hardverszükséglete induláshoz.
Még a hűtőpaszta vs lekvár időszakában.Habár nagyon minimálisra sikerült leszorítani a hardverigényt, de a rendszer messze maradt el a használhatóságtól.
A takarékosság királya vélhetően még mindig a DSL.
Ha jól láttam a terméktámogatásért fizetni kell.Ettől függetlenül nem látom esélyt a Windows helyett, a Linuxra átállásnak.
Tegnap kipróbálta a ChromeOS Flex rendszert.
Egy régi Vostro notebookon. i3-2310M processzor, 8GB memória és egy dedikált AMD VGA.
Az Ubuntuval már próbálkoztam volna korábban, de a kettős VGA megoldhatatlan gondot okozott a relepítés után. Nem volt grafikus felület.Néhány kérdésre kellett csak válaszolni a kipróbálásához.
Milyen nyelvet akarok használni, milyen bill kiosztással.
Azonnal telepítsük vagy kipróbálom előtte.
Ennyi.
A telepítés után egy Google email címet kért, jelszóval a bejelentkezéshez.
Azonnal kezelte a dupla monitort.Az nem derült ki, hogy a dedikált VGA használatban van vagy sem. Vélhetően nem.
Gyorsan és jól működött a régi gépen.
Lehet, érdemes lenne megtartani a gépen. -
King Unique
titán
Mármint ha számon kérik az állításodat, akkor próbálod ráfogni a másikra hogy ő haluzik, holott te kamuzol, mert ugye nem írtam egy szóval sem hogy a zárt általánosan echte jobb lenne, lehet keversz egy másik taggal.
Ja, elvileg meg logikailag, gyakorlatilag viszont nem feltétlen minden esetben, meg nem is azonnal van javítva hanem évek vagy akár 32 év után, mint a linkelt példák is jól szemléltetik.
Nem, te kötekedsz, te írtál először, magyarázol akár konkrét példák ellenében, nem fordítva történt.
Igen, azon mindig jót derülök én is, hogy ismét megjelentél egy Windows témájú cikk topikjában és az eredeti témától eltérve offolsz ezerrel más rendszerekkel. -
válasz
King Unique #251 üzenetére
Most én tehetek róla, hogy mindenfélét haluzol?
Az az állítás, hogy a nyílt forrás jobb, már logikai alapon is igaz, hiszen van lehetőséged megismerni azt, hogy mi fut le a gépeden (vagy akár lefordítani magadnak).
A linkelt példák azt mutatják, hogy ez igaz. A hibák kiderülnek, kijavítódnak, te kötekedsz, én röhögök -
King Unique
titán
Ha már az előbb azzal jössz hogy "Nem mondott ilyet senki.", akkor most miért mondasz és állítasz olyat, amit nem mondtam illetve nem írtam le olyan formában ? Meg akkor ennyi erővel higgyük el bemondásra illetve beírása hogy a nyílt forrású rendszer mindig annyival jobb olyan téren, mert te azt írod, meg amikor a linkelt példák is mutatják, hogy bizony ott is lehetnek gikszerek?
Ugyan már! -
válasz
King Unique #248 üzenetére
Miért, azt higgyem el bemondásra, hogy a zárt forrás jobb? (Vagy 3 link alapján.)
Már csak logika alapján sem.
De szerintem neked mindegy is. -
"Heti rendszereséggel érkeznek biztonsági frissitések minden Linux disztróhoz és új kernel kb. havonta."
Az Ubuntu LTS 5 évig, ha jól emlékszem. az általánosan használt változat talán két évig. A 32 bites változathoz már régóta nem létezik terméktámogatás.
"A terméktámogatás nem olyan fontos a Linux-nál legföképp azért, mert szoftverek nagy része ingyenes."
Ezt érdemes lenen átgondolnod. Az ingyenesség hogyan foltozza be a biztonsági réseket és egyéb hibákat.
Talán nem én vagyok az aki nincs képben.
-
válasz
King Unique #243 üzenetére
Az a hülye, aki azt hiszi, hogy azt állítja bárki, hogy nem lehet. Nem mondott ilyet senki.
De jobb eséllyel derül ki, és javítódik ki (az ám, az a jó, ha kiderül!); meg aláírt repókból kicsit nehezebb csúnyaságot terjeszteni is.@Dr. Auka : "Tehát te se nézted meg soha, csak linkelgetsz arról hogy"
Ja, ha nem akarod elhinni, akkor felesleges akármit mondani"2. A Windowst is túrják, különben hogy hekkelnék meg."
Ha neked ennyi jött le, hát jó"Hát te nem, de attól még vannak."
OK, a cikkben mi is van? Bruteforce feltörték a jelszó, bejutottak, és elindították a cuccukat. Bruteforce jelszótörés ellen mi véd, na mi?
(Azt hagyjuk is, hogy Windowsra hány miner kártevő van, amihez előtte nem kell betörni)
BTW opensource kód nem csak Linuxot jelenthet
VLC?
-
Dr. Akula
félisten
válasz
King Unique #240 üzenetére
Hát igen.
-
Dr. Akula
félisten
Tehát te se nézted meg soha, csak linkelgetsz arról hogy valahol vannak mások akik talán igen...
"Az opensource cuccokat rengetegen túrják."
1. De nem te. Neked se adott semmit hozzá a lehetőség.
2. A Windowst is túrják, különben hogy hekkelnék meg. Látod, a closed se akadály."valahogy nem hallasz egyről sem, mert nagyjából 0 fertőzés szokott történni."
DOS-os vírusfertőzés se nagyon szokott történni, ezek szerint az egy tök secure oprendszer...
"Ugyanis szervereket, ahol elterjedtebb a Linux, sokkal érdemesebb lenne támadni, több az ellopható adat, mégsem nagyon találkozol ilyen vírusokkal."
Hát te nem, de attól még vannak. Linux Servers Hacked to Launch DDoS Attacks and Mine Monero Cryptocurrency.
-
King Unique
titán
Ki, évek, sőt 32 év után egyik-másik....
Nem az volt állítva, hogy Windowsoknál egyáltalán nem fordulhat elő hasonló, hanem az, hogy bizony a témába offolós kiskedvenceidnél is akadnak ilyen esetek, hiába a nagy openszósz mantra meg hogy sokan nézik és hamar kiderülne, aztán a linkelt cikkek szerint mégsem mindig.
-
Hát, az ilyen határeset. Ott is inkább a Dalvik felől lehet támadni.
"hanem azért, mert a server előtt nem ül ember -kizárva a sebezhetőségek 95%-át
"
Meg mert sokkal kevesebb olyan lehetőség van, hogy adminná válj, és tudj terjedni.
Ha el tud indulni egy szerveren a kártékony kódod, akkor van 1-2 helyre jogod, máshoz nem férsz hozzá. Amennyi féle lyukra fel kéne készíteni a kódot, hogy tudjon terjedni, annyifélére értelmes méretben nem tudod."Év végén volt egy ilyen phishing-attackos tréningünk,"
Itt folyamat jön.@King Unique : Meg ám, hiszen ezek is kderültek. (Azért az megvan, hogy ha a bootloadert megmókolod, akkor kb. akármelyik OS-nél vége van?)
Amúgy most volt 1-2 ilyen Windowsra is, csak azokat gondolom nem láttad a PCfórumon (én igen)Meg hát volt az Exchange botrány...
-
ViZion
félisten
Ha hunyorogva az Androidot is linuxnak vesszük, akkor sztem már több a vírus, mint winDos-ra...
Céges szinten is jelentős a linuxok száma, nem csak azért nem írnak vírust, mert kevés a linux, hanem azért, mert a server előtt nem ül ember -kizárva a sebezhetőségek 95%-át. Az irodákban a win előtt meg igen... Év végén volt egy ilyen phishing-attackos tréningünk, mert ezeket egyre profibban rakják össze.
-
válasz
Dr. Akula #231 üzenetére
"És mások? "
Megtennél annyit, hogy ezeknek előbb utánaolvasol, és csak utána írsz ilyeneket?Az opensource cuccokat rengetegen túrják. Van, aki azért, mert a saját projektjéhez használja, van, aki azért, mert bughunter, stb. stb.
Ha valaki kémkedést, stb. tenne egy opensource kódba, az nagyon hamar kiderülne.
Tehát ezekre is sántít a példád, mert ezeket nagyon sokan csinálják.Az autós példád pedig az, amikor a magyar mérnök rájön, miért gyullad kia a BMW, és a tudást megosztja mindenkivel.
"Viszont hekkelni is nehezebb emiatt."
Ehhez képest rengetegen hackelnek meg Windowsokat; most az egy dolog, hogy azt sem érted ezek szerint, mi egy bug megtalálása a forrásban, és mi egy hálózat felől, vagy egy futó rendszeren egy exploit felépítése.
" Linuxra is vannak vírusok, csak" valahogy nem hallasz egyről sem, mert nagyjából 0 fertőzés szokott történni.
Ugyanis szervereket, ahol elterjedtebb a Linux, sokkal érdemesebb lenne támadni, több az ellopható adat, mégsem nagyon találkozol ilyen vírusokkal. -
Memora
senior tag
Szeméttelepre, LOL. Majd nyilván a Microsoft dönti el, hogy mikor veszek új gépet...Még mindig használom a Win7-et is, 4 évvel a támogatás megszűnése után...Talán mondanom sem kell (?!), hogy egy db. vírust sem kapott be.
-
Dr. Akula
félisten
Nem ingyenes devnek se, csak akkor a munkáddal fizetsz. Málenkij robot. Tudom hogy vannak ingyenes Linuxok IS, de nem az volt a kérdés, hanem ebből is van fizetős. Windowsra is lehetne hozni a Sulinet programot, hogy akkor ingyenes...
#229hcl: "Ha kétely merül fel, megnézed, lefordíthatod magadnak."
Te hányszor tetted meg? És mások? Aki fejlesztő, az tudja hogy megírni egy programot X Ft, de ha más kódját kell átnéznem és tákolgatni, akkor 2X. Senki nem fogja megtenni, csak akinek ez a szórakozása. Van aki vonatokat hesszel, más bélyeget gyűjt, vagy a konditeremben emelgeti a 150 kilós súlyokat, és van aki kódot nézeget. De ez úgy 1 ember a millióból. Ilyen alapon lehetne mondani hogy ha elromlik az autód, csak félreállsz a leállósávba, megbütykölöd és mész tovább. De hány embernek alternatíva ez? Pedig ismerek olyat aki képes leesztergálni a fogaskereket hozzá, csak költeni ne kelljen. A lehet és a meg is történik az 2 külön dolog.
"Zárt forrás esetén nehezebben derülnek ki az ilyen hibák, vagy disznóságok."
Viszont hekkelni is nehezebb emiatt. Valamit valamiért. Linuxra is vannak vírusok, csak a 1.5%-os elterjedtségével nem sok hekkert mozgat hogy arra pazarolja az energiáját, mikor ugyanannyi befektetéssel 20x annyi gépet is meg tud fertőzni, ami 20x annyi mani.
-
ViZion
félisten
válasz
Dr. Akula #218 üzenetére
Red Hat az enterprise verzió, pl. a Fedora ugyan az 90%-ban, csak free, ahogy az Almalinux is...
De lehetsz developer és akkor a RHEL is ingyenes. Proxmox, opnsense, Ubuntu server, stb... itt a supportért fizetsz + néhol van más extra is, de alapból ingyenesek, pedig enterprise szint. Forráskódot átnézni? Nem, nekem azt nem kell, arra vannak fanatikusok...
én a tűzfalamat nézem... Xiaomi, Google, FB, Lenovo, MS... a linuxok meg a githubra, idő szerverekre, archlinux.org, debian.org és hasonlókra másznak, lényegesen kevesebbet, mint az említett adathalászok. -
-
vatto
csendes tag
Úgy értem, a kiterjesztett támogatás, eddig inkább cégeknek érte meg, viszont ha sokan nem tudnak új konfigot vásárolni, és a 11 frissítései is még szűkítik a kört, akkor nyilván nem a cikkben szereplő árakon, de esetleg megérné az embereknek egy havidíjas támogatás. Ha pedig már bevezették a köztudatba, akkor csak egy lépés...
-
King Unique
titán
-
Attila0
őstag
válasz
aprokaroka87 #225 üzenetére
Mindegy a cikk tartalma, mert ez a lépés simán lehet annak a próbája, hogy egy átlag juzer élesben mit szólna a Windows előfizetéshez.
-
vatto
csendes tag
Egyébként ennyit arról, hogy nem lesz havi fizetős a windows...
[link]
Érdemes elolvasni... -
vatto
csendes tag
Kissé durva ,hogy a régebbi gamer laptopom Asus Rog: core i 7700hq, 4gb vidókártya,
stb, nem alkalmas rá,még a legtöbb videójáték is vígan fut rajta, pl: AC Valhalla stb, ez azért kissé átverés szagú. Ez nem más,mint újabb lehúzás, (ahogyan már többen írták), hogy vegyenek az emberek új gépeket -
válasz
Dr. Akula #218 üzenetére
Bingó. Amúgy pont az IBM kezdte el a RHEL-el sértegetni a GPL licencet mostanában.
Amúgy azt is tudod, hogy mi a support modell Suse, Ubuntu, Redhat esetén? És hogy megkapod-e a forrásokat?@simauser :
"mert az MS mindent megtesz, hogy alátegyen a felhasználóinak . . ."
Rémlik valami ilyen a Start menü mókolásával is, amikor azt hitték, hogy a userek mindent lenyelnek... -
törölt tag
válasz
simauser #217 üzenetére
Hivatalosan, 8 gen. alatt nem használható.
Nem nagy mókolás útján felrakható alatta is ha nem őskövület a gép, hogy meddig használható ilyen módon az majd elválik.
Tegyük fel bezárják a lehetőséget akkor aki ragaszkodik a windows-hoz mint vak a botjához azoknak a gépcsere nem elkerülhető.
Majd várhatják legközelebb, 5-6 év múlva megint mivel állnak elő... -
simauser
tag
Ami a generációkat illeti, azért egy őskövület T61 meg a Core 2 Duo szintek és a határnak belőtt 8. generációs intelek között van némi hézag, és leginkább ezeket fogja érinteni a Windows 11-re történő nem frissítés / Windows 10 support megszakadása.
Egy Haswell, Skylake, Kaby Lake (főleg az utóbbiak) még bőven alkalmasak rengeteg otthoni / másodvonalas dologra, netezni, irodai munka, stb-re. (Ami azt illeti, ismerősöknél itt-ott még sok sandy és ivy gép is van, és megfelelő mennyiségű rammal és ssd-vel még mindig mennek).
Bár lehet azt mondani, hogy "öregek", de mihez képest? A tik-tak bohóckodás miatt elég jó erővel bírnak, generációk ide vagy oda. A fenti lista vége ~7 év körüli i5 7xxx, ezek a gépek messze nem rosszak, pluszban a másodlagos használtpiacokon a céges ciklusok miatt kb. most élik világukat, mint "sorosak" ( bocs a poénért) .
Pluszként belengették azt az okosságot is, hogy aki "felhackeli" a Windows 11-et a régebbi gépére, annak valamelyik következő frissítéstől kezdve el sem fog indulni, mert az MS mindent megtesz, hogy alátegyen a felhasználóinak . . .
-
-
angyalpc2
aktív tag
8 gen alatt minden pc halott, döbbenet, az is csak úgy hogy 11-et raksz fel.
még ha azt mondanák, hogy 4. gen alatt már engedjük el, azt mondom oké, de egy 6.7 gen még bőven jó bármire. pláne netes irodai munkákra.
-
cami][us
senior tag
-
-
King Unique
titán
Akkor ilyenkor azt kell írni, hogy sikertelen aktiválás, érvénytelen termékkulcs, lejárt / sikertelen KMS bohóckodás stb. után jelenik meg sűrűn az aktiválásra figyelmeztető üzenet, mert amúgy egy tiszta telepítés után nem feltétlen és termékkulcs megadása nélkül is használható a rendszer némi testreszabási korlátozással, amit a már linkelt Windows 10-es és a másik válaszban a Windows 11-es példák világosan szemléltetnek.
+ A modern Windowsok amúgy is jobbak ilyen téren, mivel pl. a Windows 7 a türelmi időszak lejárta után átváltott fekete képernyőre és akár egyéb korlátozás, Windows 10-től a digitális licenc eleve automatikus aktiválást tesz lehetővé termékkulcs újbóli megadása nélkül, a Microsoft-fiókhoz kapcsolható digitális licenc jelentős hardvermódosítás utáni újraaktiválásnál is jól jöhet, stb. -
ViZion
félisten
válasz
King Unique #207 üzenetére
lassan mondom újra... tegnap patcheltem meg, már nem csak figyelmeztet, baccós ablakot nyit középen, nagyot. Midez azért, mert az állami licenc nem aktivált, de nem is érdekel, a többin OK, amiket én vettem.
-
King Unique
titán
válasz
aprokaroka87 #191 üzenetére
Mármint Windows 10-nél max. a direkt ISO-fájl letöltésnél kell trükközni Windows alatt a böngészőben, ellenben a hivatalos weboldal által alapértelmezetten felajánlott MCT-vel letölthető az ISO-fájl és USB-s telepítési adathordozó is készíthető. Ahol az MCT előnye az is, hogy kisebb méretű ESD ISO-t tölt le, amiben az
install.esd
fájl kisebb 4 GB-nál és így FAT32 fájlrendszerű pendrive-val is könnyen használható, az MCT eleve Legacy (CSM) és UEFI + Secure Boot kompatibilis telepítési adathordozót készít, stb. Ellenben a direkt módon letöltött 64 bites standard ISO nagyobb méretű (5.x GB),install.wim
fájl is 4+ GB benne és ezért pendrive-ra másolva max. csakinstall.swm
fájlokra darabolás után opció a FAT32 fájlrendszer, persze ha UEFI-s bootolásnál támogatja a PC akkor mehet NTFS alapon is, stb.
Ha annyira közvetlen ISO letöltési lehetőség kell, akkor az a Windows 11-nél adott, ott a hivatalos weboldalon van olyan opció is. -
törölt tag
válasz
King Unique #207 üzenetére
Win11-ről is ezt írja.
-
King Unique
titán
Dehogy dobja, még cikkek is voltak pl. a Windows 10-nél, hogy aktiválás illetve termékkulcs megadása nélkül is működik és használható bizonyos testreszabási korlátozásokkal (példa), meg ugye a telepítésnél is kihagyható a termékkulcs megadása, stb. Max. akkor jelenik meg sűrűn ablak az aktiválásról, ha pl. KMS-sel lett aktiválva és az a lejárathoz közeledik, akkor jön a "Windows licence hamarosan lejár" figyelmeztetés, de az eleve bezárható és használható tovább a rendszer, + ugye értelemszerűen aktiválni is lehet és akkor nem jelenik meg újra.
-
azbest
félisten
Nagyobb cégeknél előfizetéses rendszerben megy a win is és ott
LTSBLTSC verzióhoz is hozzáférnek. Az pedig 2027-ig megy, ez embedded változat pedig 2032-ig.Az ilyen cégek nem azért cserélik a gépparkot, mert lejárt a windóz, hanem 3 vagy 5 éves gyártói/üzemletetői támogatási szerződésük van. Akkor cserélik a gépeket, ahogy az lejár rajtuk. Most főleg 7-10 éves gépekről beszélünk a riogatós hírekben.
Kis cégeknél, otthon pedig nem igazán számított eddig sem a frissítés. Úgy értem simán elhasználják 3-5-10 évig, amíg ki nem rohad alóluk a gép. Max telepítenek 3rd party tűzfalat és vírusírtót rá. Amikor az újabb programokhoz kell valami, ami már nem kompatibilis, akkor lesz az oprendszer miatt váltás esetleg.
A chromeos eszközöknél ismert, hivatalos lista van arra, hogy meddig lesz rájuk támogatás. Nem érdemes idekeverni azt, hogy 10 éves, kukából kiszedett gépeket vesznek aprón (amazon piactéren és hasonló helyeken) és juj, nincs rá frissítés.
Az említett ChromeOs Flexhez is van ilyen lista, hogy konkrét típusoknál meddig támogatják. A teljesen noname random pécéken persze ez nem segít. Céges flottákban általában olyan üzleti szériás gépek vannak, ami szerepel a listán.
-
King Unique
titán
válasz
--HARDCORE-- #162 üzenetére
Az talán megvan, hogy a 24H2 verziótól a POPCNT hiánya max. a 15+ éves muzeális CPU-kat és PC-ket fogja csak érinteni, ellenben amik azt támogatják, azoknál nyilván telepíthető és futtatható lesz továbbra is a 24H2 és vsz az attól újabb verziók is.
Defender mentes Windows? Ja, mármint az ilyen nem hivatalos 3rd party tákolmányok, mert a hivatalos kiadású Windows 10-ben és 11-ben eleve van beépített vírusirtó, felhasználók milliói elvannak ezekkel hosszú évek óta és nem feltétlen létszükséglet az előbbi vackok. -
törölt tag
Végülis ez a Brunch jobb mint a FydeOS, legalábbis jobban futnak az androidos appok rajta, meg a linuxos appok is működnek, csak például a VSCode-dal gyűlt meg a bajom, kellett egy linuxos böngésző hogy be tudjak lépni a microsoftos szinkronhoz autentikálni, mintha a Flexben ez jobban működne, vagy lehet az autentikáció módja változott, most portot kéne forwardolni hozzá a linuxos szubrendszerből, de mindig más portot nyit...
-
arnyekxxx
veterán
válasz
aprokaroka87 #195 üzenetére
Ja, hogy nem a hivatalos úton próbálkozol hanem a trükközősen, aztán azt a következtetést vonod le, hogy trükközni kell.
-
Új hozzászólás Aktív témák
ph Jövőre vége lesz a Windows 10 támogatásának, elemzők szerint ez rengeteg PC-t küld majd a szeméttelepre – a Google saját rendszerrel mentené meg a gépeket.
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest