Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Aktív témák
-
umiki
tag
Ahogy Flashy mondja. Szvsz a master/slave beállítás az eszközöknek szól. Az alaplap sztem nem sokat csinál vele, hanem egyszerűen a kábelen van megszakítva a csel ér. Így, ha nem piszkálod a jumpereket a hd-n (gyárban gondolom cable selectre vannak állítva), akkor aszerint dolgoznak, hogy melyik csatira dugtad őket (csel földre van-e kötve, vagy sem).
Ha már cable select-et használunk (tehát csak dugdossuk a kábelt ahogy elér :) ) akkor sem árt figyelembe venni, hogy a szabvány pl nem ismer master optikai meghajtót slave hard drive-val, bár a legtöbb vezérlő és eszköz elindul ennek ellenére ilyen beállítással is, de ugye van amelyik nem. (+ egy db slave sem mehetne master nélül, soxor mégis megy :) ) -
Flashy
veterán
ez csak akkor működik, ha a vincseszter nem figyeli a jumpert. de valószínűleg figyeli, ezért van a jumper a winchesteren. pl a jumperből dönti el, hogy ő most hol van, mire hallgasson. az alaplap sérvet kaphat az erőlködéstől ha a winchester csak a slave meghajtónak küldött üzenetekre hajlandó hallgatni mert arra van jumperelve. én annak a híve vagyok, hogy majd én beállítom aztán akkor úgy lesz. a CS-sel mindenkinek vannak negatív tapasztalatai, néha egyszerűen nem működik...
-
Padree
senior tag
Tuggya a rák hogy miért ígyvan, csak mint tényt közöltem. De legalább ojan hiba ami jó a júzernek. Énpéel iszonyat feledékeny vagyok, beszerelem a DVDolvasót és asztán jut eszembe hogy beis kéne dzsámperelni (ritkán pakolgatok meghajtókat), ezeka dzsámperek szerintem már tök feleslegesek, régen volt értelme amikor még nemtutták felismerni az alaplapok hogy mi hol van, gondolom most még azért van ott hogy az ijen régi lapokba is belehessen őket konfigurálni. De mérne bírálhatná felül a vezérlő a dzámpert a modern alaplapokba? ''Amoda van dugva a dzsámper, de a kábel szerint emígy van, most emiatt ájjak le?, lesz*rom, úgykezelem ahogy a kábelen van, láma júzernek megha nemteccik akkor rakja össze normálisan.'' - ''gondolhatja'' az alaplap. Simán működhetne így a dolog szerintem.
-
Flashy
veterán
válasz
Sir Tyudor #29 üzenetére
ezt azért ne terjeszd hogy ''a Linux'' nem megy fel. ez ugyanolyan hardver inkompatibilitás mint az összes többi amivel szívunk, neked Linuxnál jött ki. én eddig még soha nem néztem hogy mit hova dugok a kábeleken, nem tudom fejből a sorrendet de nem is érdekel. ahova jumperelem, ott lesz és kész. persze csak mert még nem futottam bele valami béna alaplapba és/vagy winchesterbe. :DD
-
umiki
tag
válasz
Szaki@Pécs #16 üzenetére
Ez is régebben úgy volt, de mivel majdnem az összes vezérlő támogatja az independent timing-ot ez már nem igaz (tehát mehet két eszköz egy csatornán kétféle UDMA mode-ban, az más kérdés, hogy mivel az ATAPI és az ATA két különböző szabvány, ezért még mindig úgy ajánlják, hogy, ha lehet akkor az optikai meghajtó másik csatornán legyen). Legegyszerűbb lemérni (lásd #11, nekem pl. úgy a leggyorsabb)
-
umiki
tag
válasz
Sir Tyudor #23 üzenetére
Régen tényleg úgy volt (sőt mégrégebben - CS előtt - teljesen mindegy volt), de vmi miatt a 80 ereseknél már úgy van ahogy a többiek írják.
-
Sir Tyudor
csendes tag
válasz
strike-force #24 üzenetére
Elhiszem neked, sőtt láttam is. Csak láttam az eredeti szabvány leírást.
Az után kutatam fel, hogy a Linux az istennek nem akart felmenni a wincsire. -
moonman
titán
válasz
strike-force #26 üzenetére
én asus kábelen láttam, hogy ''for floppy drive'' ''for ide drive'' LOL
-
-
moonman
titán
sőt színezve is van kékre-szürkére-feketére. foolpfoof :P
-
válasz
Sir Tyudor #23 üzenetére
barátom, te tudod rosszul, az új ata66/100-as kábeleken alapalp-slave-master a sorrend. igen a master van a vegén és ezt általában jobb alaplapoknál a kézikönyvbe is leírják külön bekezdésben.
[Szerkesztve] -
Sir Tyudor
csendes tag
Sziasztok!
Rosszul tudjátok.
A sorrend: Alaplapi csati, Master csati, Slave csati.
Aki telepített már linuxot annak tudni illik! -
Sea Edge
tag
Az 1m-es kabel az nem jo. :(
Ott mar olyan jeltorzulasok lehetnek, hogy csak na. Aztan meg nyilnak a topikok, hogy igy meg ugy nem jo a winyo. :(
Haverom pont igy jart. 80cm-es kabele volt. Bugos volt a masolas, mint atom csak 2-3 megaval ment. Miutan kicserelte szabvany mereture a kabelt mar 30MB+-al tudott masolni.
Kb ennyit ernek a hosszu IDE kabelek. -
Alex91
félisten
Az egesz PC egy vicc... :DD
-
Padree
senior tag
A múltkor egy ASRock K7S8XE+ lapra csatlakoztattam egy DVD olvasót megegy vinyót, 1db 80eres kábel volt (primary-n) és csak úgy ért el oda ahova kellett ha a DVD volt a master a vinyó (op.rencer) meg a slave. Nem bootolt be róla: ''system halted mer a vinyó slave-en van ésez tejjesítményszempontyábólelőnytelen blablabla ...'' - és ott megált, nyomhattama resetet.
Asztán ugyaneza konfig, találtamegy 40eres kábelt egy régi 486os gépből (abba működött és mostis működik 200Mb-os vinyóval): vinyó 80eres prim.mast., DVD 40eres, sec.mast., boot CDről és kapokegy gyönyörű veremkiíratást, rencer behal. Aztán mindezek mellé sec.slave-re (40ér) dugva egy CDROM-ot faxául bebútol a cédéről. Mindenután a 40est kicserélve egy másik 40esre működöt a DVDROM is. Aszem fordítva dugtam fel a 40eres kábelt, a két közeli csati volt a lap felé, pedig figyeltem rá. -
Sea Edge
tag
Ha profi a vezerlo, akkor szvsz tok 8, hogy milyen sorrendben vannak bekotve az eszkozok.
-
ggx
tag
a kéket alaplaba, szürkét a slavebe, feketér a masterbe (ha nincs szín, akkor a kábel végétől haladva ilyen sorrendben) tényleg be kell tartani, hiába vannak jól jumperelve az eszközök, ha nem jó sorrendben vannak feldugva, akkor nem fog normálisan bootolni a rendszer....
egyszer kipróbáltam, hogy az alaplapba illő és a masternek való csatit felcseréltem (mert csak így ért el odáig) és nem bootolt.... -
umiki
tag
Egyébként elméletileg úgy mondják, ahogy leírtad. Nálam van két HD RAID 0 (Xp-s) + CD-író. Összeraktam mindenféle kombinációban, és nálam primary: egy HD, secondary: másik HD + CD-író működik a leggyorsabban (ezzel a configgal; nem általánosítanék, ha biztosra akarsz menni, le kell mérni)
-
gyufa
tag
és hogy kell bejumperelni a vinyókat
-
-
Sanya
nagyúr
-
Barackca
csendes tag
Bár régóta foglalkozom a gépekkel, és sokat hallottam a hasonló kifejezésekről de mégsem tudok kiigazodni hogy most tulajdonképpen mi mi és mire is való ?
master, slave? secondary? primary ?
Persze az okés, az a alaplapokon van két IDE csatlakozó, a vinyókon meg négy sor olyan kis pöcök és azokra kell rakni a jumpereke, de miaz hogy slave, és hogy a vinyót rakd masterre meg ne kösd egy kábelre a két vonyót.
de akkor most ez hogy működik? hogy érhetem el két vinyóval a legjobb teljesítményt ?
mit hova kössek? :)
Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest