- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Egy gyártási hiba miatt nem bootolhatnak bizonyos Minisforum PC-k
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
Aktív témák
-
proximus
senior tag
válasz
_Volkovy_ #43 üzenetére
Hi!
''A filerendszerről tartana...'' Naszóval, Linux -nál nincs -látszólag- olyan szinten szétválasztva a rendszer könyvtár a munka, vagy felhasználói könyvtártól, mint Win -ben. Sőt, nem egy ''Linux'' könyvtár alatt érhető el minden rendszercucc -ala Win- , hanem ''kintebb'' vannak.
A felhasználók ''adatai'', változtatásai a /home/''felhasználó_neve'' alatt találhatók szinte minden esetben, ezért érdemes mindig az aktuális felh. neve szerinti kt. -ben tárolni a dokumentumokat, filmeket, mp3 -makat.:) Egyébként meg teheted bárhová, ahol joga van hozzá az akt. felh. -nak, csak nem mindegyik célszerű. Pl. a /tmp -ben én nem tárolnék fontos dolgokat, de pl. ha én tesztelek(fordítok) egy progit, a tmp -be rakom(másolom), majd ha már fönt van, esetleg csomagot is csináltam belőle, törlöm. Pl. ha a /home -ban csinálsz magadnak egy könyvtárat, akkor abban is lehet egészségesen tárolni amit kell.
''a meghajtókat hogy lehet gyorsan elérni...'' ? Megmondom én:) : kinézel magadnak egy tetszőleges könyvtárat(lehetőleg üreset, mert átmenetileg ''eltűnik'' a régi tartalma), ahol szivesen látnád a meghajtó tartalmát, és oda felmountolod. VIGYÁZZ!! , nehogy figyelmetlenül letörölj ettől fentebb lévő tartalmazó könyvtárat vagy a csatolási pontot, mert kitörlöd a meghajtó tartalmát is. A mountolás elsőre: mount /dev/hda''a száma '''' nélkül'' /ahova/kinézted Másodikra: beteszed a /etc /fstab -ba a ''mit hová hogyant -t...'' és csak ennyit írsz: mount /ahova/kinézted Egyébként a /dev szolgál a pszeudo, illetve fizikai eszközök elérésére, manipulálására, persze pl. közvetlenül nincs értelme(meg nem is szabad) a /dev/cdrom -ot, vagy /dev/hda -t ''babrálni'' hanem a programok majd kezelik őket ahogy kell. A közvetlenül ''babrálni'' arra vonatkozik, hogy pl. nem próbáljuk meg szerkesztésre megnyitni a fájlt, nem irányítjuk bele valaminek a kimenetét, stb, stb, mert az ezt kezelni tudó progik sem így csinálják, hanem különféle hívásokat, utasításokat adnak át rajtuk keresztül.
Ha valami még mindig nem állt össze a kép valamivel kapcsolatban, visíts.:DDD
Aktív témák
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest