-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Koocka
tag
Sziasztok!
Tudom h 1000+1 ilyen HSZ van már, szal előre is bocsi az ismételt kérdésért...
Van 1 ASUS noti, rajta 8.04es Kubuntu. Mellette XP-s pc. valahogy hálót szeretnék szerkeszteni a 2 masina közé (lényeg a filemegosztás, a netet már router osztja). úgy hallottam h samba-val lehetne megoldani (ha jól értelmeztem a dolgokat akkor windows látná megosztottként a linuxos fileokat, ellenkező irányban pedig mount a windows megosztottjait és megy). a probléma ott kezdődik h azonos munkacsoportba kéne tenni a 2 gépet, de a smb.conf-ot még rootként sem tudom megváltoztatni, mert aszondja h nincs jogosultságom írni a filet. erre kéne vmi megoldás, meg ha vki már csinált ilyet / tudja h hogy kéne csinálni / megköszönnék egy gyorstalpalót a megosztás többi lépéséből... -
Koocka
tag
Cső all!
két rövid kérdésem lenne :
- ha debiant teszek fel, egyből beugrik annál is a grafikus felület, vagy konzolból be kell ügyeskedni az X-et? ha utóbbi, akk kínszenvedés vagy egy nemtúlláma meg tudja oldani?
- a mostanában laptopoknál divatos SATA vezérlést ugye tudja a linux? -
Koocka
tag
válasz
ngabor2 #3491 üzenetére
Köszönöm!
Egyébként visszaolvasgatva a hsz-ek között, valószínűbb az ubuntu mostmár
vagy Kubuntu .. a süsüs KDE emlékek miatt.. bár úgyis újra hozzá kell szoknom szal lehet marad a sima ubuntu.
De tök furcsa h kezdő topik aztán mégis aki kezdőnek vallja magát itt írkálja a mindenki számára egyértelmű parancsokat... csak én vagyok olyan noob h grafikus felületén kívül nem láttam még linuxot?
(értsd : konzolból nemtudnék loginolni sztem
De mind1 majdcsak szülök vmi doksit
-
Koocka
tag
Köszönöm a válaszokat! Mondjuk utólag elgondolkodtam rajta, és teljes mértékben egyet értek veletek mind a "legjobb disztro", mind a "debiannal kezdés" ügyében
szóval marad vmelyik kattkatt cucc... így elsőre a süsü felé húz a szívem mert 1. csak azt használtam eddig 2. akkor nem nagyon volt gond vele...
viszont közben felmerült 1-2 új kérdés bennem... az egyik a helyi háló 2 gép között... másikon XP... megoldható? (ha igen, nagyon kavarós? mert annyira azért nem fontos
)
másik... minden adatom NTFS-es partikon van... mikor utoljára susem volt akkor még hozzá sem tudott szagolni ahhoz... van vmi megoldás rá, h a drága linux is lássa ezeket?
-
Koocka
tag
Esetleg ha van vhol egy kezdők számára is érthető, szájbarágós, "mi-mért","mivel is kezdjünk" leírás amiben le van írva pár dolog (gondolok itt a package telepítésre, tömörített állományok kitömörítésére, különálló progik telepítésére, esetleg upgradelésre), egy arra mutató linket is nagyon megköszönnék
-
Koocka
tag
Üdv all!
A helyzet az h rájöttem h amit mostanában win alatt csinálok, az linux alatt is menne, meg amúgy is érdekelne a dolog szóval úgy döntöttem h váltok.
Volt már suse-m, (asszem 9.0 volt az akkori legújabb belőle), de mivel sokan aztmondják h debian a legjobb, azzal próbálkoznék most. Tudom h a telepítése/konfigja nem a legegyszerűbb, de annyira nem vok lamer, remélem nem fog gondot okozni.
A problémám annyi, hogy nemnagyon ismerem a parancsokat, stb... Itt kérném a segítségeteket : Ha valaki gyorstalpalóban leírná (vagy linkelne) hogy mit tegyek, h eljussak addig h grafikus felületen tudjak böngészni, onnan már megoldanám magamtól
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest