-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tices
csendes tag
Sziasztok ismét!
sikerült végre rendbe kapni a vinyómat, tiszta xp fent, elkezdtem a linux-ot (suse-t) telepíteni, de megakad a Szoftver résznél, a csomagválasztékot nem találja, ha jól értem.
"Az(z) 'cd:///;devices=/dev/hdb' helyen nem található forrás."
Mi lehet a gond? -
Tices
csendes tag
a megjavult úgy értem, hogy...
először ugye xp megy a gépre, az létrehozza a maga kis bootolását. aztán jön a linux, átírja, hogy a kettő együtt menjen.
Aztán ha letörlöm a linuxot, a windows fixmbr-el újra betölti az eredetit, tehát az lesz az eredmény, hogy mint ha nem is lett volna más op rendszer, az xp bootol magától. (persze a linux partíciót majd vissza kell hozni az élők sorába, de ez most itt lényegtelen).Tehetném a 40-esre, csak mi van, ha megdöglik? mert öreg járgány, fütyül is, néha egy kicsit meg is hülyül, ezért már óvatosan bánok vele. Ha elszáll (a swap-al együtt, kifagy minden, ha jól gondolom, vagy az op rendszer mint ha mi sem történt volna, áthelyezi a saját partíciójára és megy minden tovább? Mert akkor nem lenne gond így külön ide kábelen menne a rendszer, egyszerre haszálná a swap-ot és mondjuk a rendszermeghajtót).
Egy mellékes kérdés, nem teljesen ide tartozik, de mivel amiről tudok az linux alapú ezért ide is tartozik. Létezik-e olyan program, amivel egy programhoz testreszabott mini op. rendszert lehet létrehozni? Gondolok itt a Geexbox-ra, amivel ugye filmeket lehet nézni, kis teljesítményű gépeken, és linux alapú. Én ugyanerre gondoltam, csak pl. játékra, hogy a windows ablakai, kinézete, egyéb betöltendő marhaságai ne lassítsák a rendszert, csak a játékhoz szükséges részek működjenek. Persze nem feltétlenül linux alapú lehet.
-
Tices
csendes tag
válasz
ngabor2 #3975 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Először is köszi az eddigi hozzászólásokat!
Először a swap-ról...azt olvastam, hogy érdemes a lemez elejére tenni, mert ott gyorsabban eléri a op. rendszer (mármint a vinyó pozícionálás), igaz minimális gyorsulás, de ha már szétbuheráltam a meglévő rendszert, próbálom "jobbra" megcsinálni, úgy vagyok vele sok kicsi sokra megy. ( a gép 1.6 P4, 2x256 Mb 233 Mhz). Belátom a 2 Giga sok a swap-nak, ezt már korrigáltam.
Suse: szeretnék több Linux disztrót is kipróbálni, ez volt kéznél. (Debian-al próbálkoztam már egyszer, de 0 Linux tudással és leírásokból (ami kifejezetten erről szólt) nem tudtam rávenni, a grafikus környezetre, láma vagyok, de igyekszem.Először ugye a grafikus rendszert szeretném megismerni.)
Ha szeretném később leszedni a Linuxot, akkor a windows-ból elég a hibajavító konzollal javítani az mbr-t és "megjavul" csak a windows-ra..ugye?
Ha cserélni szeretném, akkor is meg kell csinálnom, vagy a más disztró lekezeli az előző rendszertöltőt és átírja magára?
Tehát valami ilyesmi, jó:
1. 2. swap
3. 20 Gb XP (telepítés előtt a swap törlése, aztán ha kész, visszacsinálni a swapokat, így c:-nek nevezi a saját partícióját), ha így nem kavar be, nem akarom akkor már babprálni)
4. 20 Gb Linux (ext2 v. ext3 vagy amit ajánl a telepítő) (a rendszer lenne a Linux cuccok lelőhelye egyenlőre úgy sem csinálok rajta semmi komolyat)
5. a maradék jelenlegi adat maradna (ntfs)Üdv Tices
-
Tices
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő linuxos vagyok (még csak láttam, használni még nem sokat volt alkalmam).
Szeretnék a gépemre Linuxot (per pillanat Suse-t) telepíteni, xp mellé. Addig ügyködtem, hogy sikerült bekavarnom. jelenleg 2 vinyó van a gépben, egy 160 Gb és egy 40 Gb-os, ez utóbbi jelenleg Xp, de csak ideiglenesen, hogy tudjam piszkálni a dolgokat, később kizárólag kiírt adatok tárolására lesz használva (idős, nem bízom már benne).
A 160 jelenleg a következőképpen néz ki 2 db 2 Gb-os part. a swapoknak, majd egy a maradék kb. 150 Gb, amin adatok vannak, tehát semmiképp nem szeretném elveszteni.
A kérdésem az lenne, hogy milyen sorrendent használjak így 1 vinyó esetén? A terv az, hogy (előzményekből olvastam), hogy a swap törlés, win fel, swap vissza, aztán linux. De nem tudom, hogy van-e jelentősége annak, hogy a win rendszeren kívül a többi partíció hogyan következik egymás után, esetleg gond lesz-e, hogy a linux swap is a vinyó elején van?
kb. így tervezem:
1. 2Gb win swap
2. 2 Gb linux swap
3. 20 Gb Xp renszer
4. 15-20 Gb Linux rendszer (ext2) (ext3 is lehet?)
5. megmaradt rész adatokkal (ntfs), ha jól tudom valahogy megoldható, hogy a linux is lássa az ntfs-t, egyenlőre nem életbevágó, még csak ismerkedem a linuxal)
Particion magic-el csipkodom a partíciókat.
Ja és az mennyire lényeges, hogy primary vagy Extended-et választom? Nagyon vagy csak jó ha úgy van?Azért bizonytalankodom, mert az előző próbálkozásomkor (jó, teljes zagyvaság volt partíciók terén), mindenáron az utolsó partíciót akarta használni, ami viszont nekem éppen az Xp-m volt) és akkor még azt nem akartam elcs&szni.
Válaszokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest