Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tices

csendes tag

válasz Tices #3983 üzenetére

Megtaláltam a problémát! hibás volt a cd. Valószínű, mikor az iso-t írtam, nem pipáltam be (nero), hogy lemezt zárja le. (tipp)

• Tices

csendes tag

Sziasztok ismét!

sikerült végre rendbe kapni a vinyómat, tiszta xp fent, elkezdtem a linux-ot (suse-t) telepíteni, de megakad a Szoftver résznél, a csomagválasztékot nem találja, ha jól értem.
    "Az(z) 'cd:///;devices=/dev/hdb' helyen nem található forrás."
    Mi lehet a gond?

• Tices

csendes tag

válasz Vladi #3977 üzenetére

a megjavult úgy értem, hogy...
    először ugye xp megy a gépre, az létrehozza a maga kis bootolását. aztán jön a linux, átírja, hogy a kettő együtt menjen.
    Aztán ha letörlöm a linuxot, a windows fixmbr-el újra betölti az eredetit, tehát az lesz az eredmény, hogy mint ha nem is lett volna más op rendszer, az xp bootol magától. (persze a linux partíciót majd vissza kell hozni az élők sorába, de ez most itt lényegtelen).

Tehetném a 40-esre, csak mi van, ha megdöglik? mert öreg járgány, fütyül is, néha egy kicsit meg is hülyül, ezért már óvatosan bánok vele. Ha elszáll (a swap-al együtt, kifagy minden, ha jól gondolom, vagy az op rendszer mint ha mi sem történt volna, áthelyezi a saját partíciójára és megy minden tovább? Mert akkor nem lenne gond így külön ide kábelen menne a rendszer, egyszerre haszálná a swap-ot és mondjuk a rendszermeghajtót).

Egy mellékes kérdés, nem teljesen ide tartozik, de mivel amiről tudok az linux alapú ezért ide is tartozik. Létezik-e olyan program, amivel egy programhoz testreszabott mini op. rendszert lehet létrehozni? Gondolok itt a Geexbox-ra, amivel ugye filmeket lehet nézni, kis teljesítményű gépeken, és linux alapú. Én ugyanerre gondoltam, csak pl. játékra, hogy a windows ablakai, kinézete, egyéb betöltendő marhaságai ne lassítsák a rendszert, csak a játékhoz szükséges részek működjenek. Persze nem feltétlenül linux alapú lehet.

• Tices

csendes tag

válasz ngabor2 #3975 üzenetére

Üdv mindenkinek!

Először is köszi az eddigi hozzászólásokat!

Először a swap-ról...azt olvastam, hogy érdemes a lemez elejére tenni, mert ott gyorsabban eléri a op. rendszer (mármint a vinyó pozícionálás), igaz minimális gyorsulás, de ha már szétbuheráltam a meglévő rendszert, próbálom "jobbra" megcsinálni, úgy vagyok vele sok kicsi sokra megy. ( a gép 1.6 P4, 2x256 Mb 233 Mhz). Belátom a 2 Giga sok a swap-nak, ezt már korrigáltam.
    Suse: szeretnék több Linux disztrót is kipróbálni, ez volt kéznél. (Debian-al próbálkoztam már egyszer, de 0 Linux tudással és leírásokból (ami kifejezetten erről szólt) nem tudtam rávenni, a grafikus környezetre, láma vagyok, de igyekszem. :) Először ugye a grafikus rendszert szeretném megismerni.)
    Ha szeretném később leszedni a Linuxot, akkor a windows-ból elég a hibajavító konzollal javítani az mbr-t és "megjavul" csak a windows-ra..ugye?
    Ha cserélni szeretném, akkor is meg kell csinálnom, vagy a más disztró lekezeli az előző rendszertöltőt és átírja magára?
    Tehát valami ilyesmi, jó:
    1. 2. swap
    3. 20 Gb XP (telepítés előtt a swap törlése, aztán ha kész, visszacsinálni a swapokat, így c:-nek nevezi a saját partícióját), ha így nem kavar be, nem akarom akkor már babprálni)
    4. 20 Gb Linux (ext2 v. ext3 vagy amit ajánl a telepítő) (a rendszer lenne a Linux cuccok lelőhelye egyenlőre úgy sem csinálok rajta semmi komolyat)
    5. a maradék jelenlegi adat maradna (ntfs)

Üdv Tices

• Tices

csendes tag

Sziasztok!

Kezdő linuxos vagyok (még csak láttam, használni még nem sokat volt alkalmam).
    Szeretnék a gépemre Linuxot (per pillanat Suse-t) telepíteni, xp mellé. Addig ügyködtem, hogy sikerült bekavarnom. jelenleg 2 vinyó van a gépben, egy 160 Gb és egy 40 Gb-os, ez utóbbi jelenleg Xp, de csak ideiglenesen, hogy tudjam piszkálni a dolgokat, később kizárólag kiírt adatok tárolására lesz használva (idős, nem bízom már benne).
    A 160 jelenleg a következőképpen néz ki 2 db 2 Gb-os part. a swapoknak, majd egy a maradék kb. 150 Gb, amin adatok vannak, tehát semmiképp nem szeretném elveszteni.
    A kérdésem az lenne, hogy milyen sorrendent használjak így 1 vinyó esetén? A terv az, hogy (előzményekből olvastam), hogy a swap törlés, win fel, swap vissza, aztán linux. De nem tudom, hogy van-e jelentősége annak, hogy a win rendszeren kívül a többi partíció hogyan következik egymás után, esetleg gond lesz-e, hogy a linux swap is a vinyó elején van?
    kb. így tervezem:
    1. 2Gb win swap
    2. 2 Gb linux swap
    3. 20 Gb Xp renszer
    4. 15-20 Gb Linux rendszer (ext2) (ext3 is lehet?)
    5. megmaradt rész adatokkal (ntfs), ha jól tudom valahogy megoldható, hogy a linux is lássa az ntfs-t, egyenlőre nem életbevágó, még csak ismerkedem a linuxal)
    Particion magic-el csipkodom a partíciókat.
    Ja és az mennyire lényeges, hogy primary vagy Extended-et választom? Nagyon vagy csak jó ha úgy van?

Azért bizonytalankodom, mert az előző próbálkozásomkor (jó, teljes zagyvaság volt partíciók terén), mindenáron az utolsó partíciót akarta használni, ami viszont nekem éppen az Xp-m volt) és akkor még azt nem akartam elcs&szni.

Válaszokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés