-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
Wolfskin #76244 üzenetére
Vagy 15 éve foglalkozok linux-szal kisebb nagyobb - inkább kisebb - intenzitással. Bár mindig visszahúzott a sötét oldal.
Pár éve NAS "építés"t terveztem és arra kerestem OS-t. Az építésből egy USFF gép lett OS-nek az OMV mellett horgonyoztam le, ez hozta a linux-os ismereteim felmelegítését, illetve a halódó - azóta el is halálozott - laptopomon a W7 az utolsókat rúgta. Mint-tel és a Manjaro-val kapott még ~1,5 évet. Ez volt A pillanat. Bár megmaradtam a műkedvelő amatőr szinten.
Itt is jól érzem magam.
Azóta vegyesen használok W10-et és linux-ot (Manjaro KDE). A W10-en már csak dolgozok, sajnos a grafikai programjaim - Affinity programok, odáig süllyedtem, hogy meg is vettem mindet, hiába, öregszem én is. A 27EFt vs. ~1,5MFt eléggé meggyőző tudott lenni ahhoz, hogy ne gondolkodjak sokat és azon a szinten amin én dolgozok velük (fotó szerkesztés, -retusálás, -restaurálás, alapszintű kiadványszerkesztés (könyvborítók, szórólapok, plakátok) tökéletesen megfelelnek) - Windows, vagy MacOS verzióban elérhető. Wine-nal nem működnek. Minden mást linux-szal "intézek". Ha gondolod és van kedved, adj egy esélyt a linux-nak. Még az is lehet, hogy megkedvelitek egymást. -
I02S3F
addikt
válasz
Gondolom idősebb korosztályhoz tartozol. (Nem sértésnek szánom) Legalábbis ahogy láttam két nyugdíjas informatikust, mindketten még windows XP-t használtak. Arra gondoltam, hogy nehezebben tanulnak meg új dolgokat, meg talán be is látták, hogy felesleges.
Mindegy is. Egyszer én is odajutok :)
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Eddig én is winen voltam, de a szükség rávitt a Linuxra. Páromnak fél éve bekrepált a HDD-je a gépében és a munka miatt szüksége volt a winre. Odaadtam neki az én laptopom az övébe pedig tettem egy újat amire win7-et akartam tenni, de amikor nekifogtam jöttek a driveres gondok és elegem lett belőle. Ismerősöm még ez előtt ajánlotta a Mint-et, mint "kezdőknek" való Linuxot és annyira bevált, hogy nem mennék vissza winre ha nem muszáj.
Persze, ha olyan programot használsz pl. munka miatt ami nincs Linuxra (esetleg nem létezik még linuxos alternatívája) akkor érthető a dolog.
A programozás miatt ne aggódj, én sem tudok, de pár parancs megtanulása igazán nem fáradtság!
Egyébként mindennapi felhasználás mellett, szinte minimálisat kell terminálban zsonglőrködni.
Nem utolsó sorban ebben a topikban mindig van segítség! Nekem is rengeteget segítettek már!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Tőzsde és gazdaság
- RAM topik
- World of Tanks - MMO
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Xbox Series X|S
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Horgász topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest