Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tails111

aktív tag

válasz Dave™ #58868 üzenetére

Mint xfce amit nyúzok már egy hónapja. C2D T9500 4GB ram SSD vel Teljes megelégedéssel. Kezdőként azért szeretnék mást is kipróbálni. Egyenlőre live módban nézegetem őket. LXDE Openbox , Manjaro , Lubuntu illetve LXLE is kipróbálásra került. Nagyon nem győztek meg gépigényben üresjáratban még csak
    jobbak voltak MINT xfce -től de ugyanazon terhelés alatt már a gépigény nem volt kevesebb sokszor még nagyobb is. Egyedül a LUBUBTU mutatott egyértelműen kisebb gépigényt mind üres mind ugyanazon terhelés alatt. Viszont a LUBUNTU igazi kiherélt fapados rendszer. MINT xfce hez mindenképpen. Az LXLE mint rendszer nem rossz és körítés is jó, de gépigénye szinte ugyanaz mint a MINT Xfce nek. Legalább is az én gépemen.

A KDE felületet nem is erőltettem eddig mert Cinnamon, és MATE már kipróbálásra került és ezek gépigényét magasnak találtam. Eddig én is azt olvastam hogy a KDE egyik legnagyobb gépigénnyel rendelkezik.
    Csak rászántam magam és megnéztem MINT KDE majd a KUBUNTU is kipróbálásra került. Mindkettő CPU igénye kicsit magasabb mint a xfce de nem veszélyes. Memóriából viszont mindkettő kevesebbet kért!
    Alapon xfce 440MB, KUBUNTU 350MB, MINT KDE 375MB. A MATE ha jól emlékszem 600MB körül volt a Cinnamon meg 800MB.

A MINT KDE meglepett nem gondoltam hogy ilyen jól megbarátkozik a gépemmel.

• Frawly

veterán

válasz Dave™ #58868 üzenetére

Azért a Plasma 5 alapjáraton mindig bekajál 1 giga memóriát. Messze felette van a Cinmanó és a CsákMÁTÉ szintjének. Abban viszont igazad van, hogy nem csak a Unity überelte hardverigényben, hanem már lassan a Gnome3 is. Ettől még erősebb, modern gépekre való, arra viszont kezdőknek én is elsősorban KDE-t ajánlok, még az hasonlít legjobban a Windowsra (a Gnome, Unity inkább Macet másol), meg az a legkomplettebb DE, amihez a legtöbb, legjobb alkalmazás van full telepítésben mellékelve, mellényúlni nem lehet vele, ha a gép kellően erős hozzá.

Azt nem értem, hogy GUI-hoz minek CPU-t használni. Inkább negatívum. Arra való a GPU, hogy legyen használva, ha már van, és levegyen a CPU hátáról terheket. Persze egy erős modern Core i, Pentium G, AMD FX, Ryzen procinál mindegy, mert azok olyan erősek, hogy meg sem kottyan nekik (erősebb C2D, C2Q még vitathatóan belefér ebbe a kategóriába), de azért akkor is jobb a GPU-ra bízni.

Ami engem illet, egyre soványabb WM-ekre állok át, i7-es és 16 giga RAM mellett is. Openboxról váltva egy ideig az IceWM-et használtam (de gondom támadt az ikonkezelésével, kompozitortámogatásával, PulseAudio-támogatásával, temázhatóságának a korlátaival), ma a dwm-et fogom feltenni, láttam róla néhány videót a YT-on, hogy milyen fasza, minimalista rendszert lehet vele összehozni.

Új hozzászólás Aktív témák