Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

válasz fekete.puma #103555 üzenetére

"Isten mentsen valakit attól, hogy ilyen hozzáállások mellett valaki rád bízza a rendszere felügyeletét, mint ha most kezdtél volna a Linuxon..."

Ismét megragadtad a lényeget ;-)
    - Van X disztribúció (amit eddig próbáltam -1) ahol nincs olyan tűzfal (vagy nincs is tűzfal, a fene tudja, egyáltalán nem érdekel) ami blokkolja azt, hogy elérje a gép, amin fut a belső hálózaton lévő dlna szervert.
    - És van 1 disztribúció (amivel eddig találkoztam most hirtelen kb. 6 disztribúció kipróbálása során) , ami ezt alapból blokkolja, tehát fő a biztonság, nem éri el a gép a dlna szervert a belső hálón. (minden mást persze igen, a neten is, mert az nem veszélyes ;-)
    Na ezek után a fene sem kezdi el a tűzfalat konfigurálni, nem kell az nekem, letiltom, és annyi ;-)

ui: amikor még ezzel foglalkoztam, ez volt a szakmám, ezért kaptam a fizetésemet, természetesen nem ilyen volt a hozzáállásom: de sok-sok éve FELHASZNÁLÓ üzemmódban használom a gépet, és nincs sem kedvem, sem időm, sem motivációm ilyen baromságokat (mert ezek szerintem nettó baromságok) nyomozni ;-)

• Warton

őstag

válasz fekete.puma #103555 üzenetére

Utóbbi időszakban két tapasztalásom is volt ilyesmi témában. Sok esetben tökmindegy a disztró. Ami nem mindegy, hogy milyen csomagok vannak fent a rendszereden. Bizonyos disztrók felraknak egy rahedli csomagot ha kell, ha nem és akkor a nagy számok törvénye alapján több minden fog működni. Azon disztrók esetében, amik minimalisták viszont nagyon kell tudnod, hogy mihez milyen csomagok kellenek. Szóval a két példa:

1. 2012-es Macbook Air wifi: Arch telepítése után bitang rossz volt a wifi, de ilyen majdnem használhatatlan. Sok fórumtúrás után derült ki, hogy a macbookban lévő wifi normális működéséhez kell a broadcom-wl csomag, ami pl.: MX linux esetében alapcsomag, viszont az Archon nem, külön kell felraknod. A csomag telepítése után megjött az internet a laptopra.

2. Wargaming Center telepítése wine-nal: Manjaron próbálkoztam a WGC telepítésével és az istennek nem akart felmenni, pedig tudom, hogy lehetséges, mert már csináltam, meg a wine honlapon is azt írják, hogy gond nélkül kéne mennie. Hosszas fórumtúrás után sem lett meg az eredmény, úgyhogy maradt a terminálos üzik böngészgetése, ami alapján arra jutottam, hogy valami vulkan -os frincfranc hasfájása van neki. A csomaglisták nézegetése után végül feltettem a vulkan-extra-tools meg lib32-vulkan-radeon nevű csomagot, amik nem voltak fenn a rendszeren és lám-lám egyből sikerült telepíteni a WGC-t és a World of Tanksot is wine-nal és teljesen korrektül működik.

Egy szó mint száz, ha valami nem működik, de kéne neki, akkor az nem a rendszer vagy a disztró hibája, hanem a user tudásának a hiánya sajnos.

Ez a tudás egyébként nekem is hiányzik a Far Cry5 esetében, valami nálam nem kóser, mert normálisan mennie kéne, de valamiért még mindig nem sikerült rájönnöm, hogy mi a hiba. :(

Új hozzászólás Aktív témák