- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
When setting up a VPN, the Networks widget will now intelligently detect when any support packages are missing and offer to install them for you, making it fast and easy to proceed.
Na ez egy jó ötlet, néha elég szenvedős beüzemelni egy Windows-os VPN-t Linux alatt. Bár kíváncsi vagyok, hogy fog működni, strongswant vagy libreswant fog telepíteni (de szerintem strongswant).
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88181 üzenetére
Fedora telepítés ezeket szoktam még telepíteni:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install lame\* --exclude=lame-devel
dnf install gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y
dnf install libdvdcss -y
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
dnf install libva-intel-driver -y
dnf install intel-media-driver -y
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y
dnf install mesa-dri-drivers -yTe is nyugodtan feltelepítheted mindet, bajod nem lesz belőle, de ami neked fontos lehet, az ez a sor:
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Illetve ahogy írták korábban, az Nvidia drivert is érdemes feltelepíteni, ehhez itt találsz útmutatót: https://linuxhint.com/install-nvidia-drivers-on-fedora-35/
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #88159 üzenetére
Jó ez a táblázat, esetleg az Ubuntut még belevehetnéd, csak mert az a legnépszerűbb disztrót. És esetleg még a Fedora Gnome-ot
Azt mindenképp írd oda, hogy milyen módszertannal nézted az adatokat, mert ugye tök mást mutat a KDE system monitor, a Gnome system monitor, meg a free. De gondolom a free-t használtad, vagy a htop-ot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #86916 üzenetére
Nem is tudtam erről a topikról... köszi, megnézem majd ezeket, amiket írtál.
@BoB
Tudom, van egy rakat játék Steamen, néhányat ki is próbáltam, de egyik sem tetszett annyira, hogy meg is maradjon@tvamos
Megnézem majd a Protont is, régebben próbálgattam, úgy kb. a játék felét tudtam elindítani vele. -
urandom0
senior tag
Nem tudom ide való-e a kérdés, de tudnátok ajánlani néhány multiplayer játékot, ami fut Linux alatt, és nincs nagy gépigénye? Főleg FPS érdekelne, Wolf:ET-t, ET: Quake Wars és hasonlókat szoktunk játszani. De stratégia vagy más jellegű is jó, csak azért ne legyen túl bonyolult.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #85008 üzenetére
A KDE az utóbbi időkben nagyon összeszedte magát RAM téren, az biztos, de a sebességre sem lehet panasz! Én nem tudom, mit csinálnak, de ha elindítasz mondjuk egy Bunsenlabst (ami egy Debian+Openbox+néhány segédprogram), az is nagyjából ezen a szinten van memóriafoglalásban.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84915 üzenetére
Mobilon neztem ezt a privat dns beallitast, de ip-t nem fogad el, ha domain-t allitok be, akkor pedig nem mukodik. Nincs net kapcsolat.
Igen, mert TLS-es domain kell hozzá.
Ha nincs a domaineden TLS, akkor marad az, hogy az IP, átjárót és subnet maskot is statikusan állítod be:Vagy keresel olyan alkalmazást, ami át tudja állítani CSAK a DNS-t, pl. a DNS Changer. Én nem értek annyira az Androidhoz, hogy ezt hogyan lehetne szépen megoldani.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84913 üzenetére
Milyen routered van, és abban a routerben lehet-e állítani DNS-t? Mert ha a routeren be tudod állítani az Adguardhome szerver címét, akkor onnantól az összes arra a routerre csatlakozott eszköz már a szűrt DNS-t fogja megkapni.
mobilon az istennek sem jövök rá, hogy hol tudok wifi vagy épp mobilnet esetére saját DNS-t beállítani.
Most nincs előttem Android, de elméletileg így be lehet állítani: https://www.androidpolice.com/2020/03/26/make-android-use-dns-server-choice/
Redmi 8-on (ez ugye MIUI) ez így néz ki:
[kép]De ha lehet, érdemesebb a routerben beállítani, mint egyesével a klienseken.
Az AdGuard "Beállítások/Kliens beállítások" részben mit lehetne beállítani?
Pl. a szolgáltató által osztott DNS címet lehet megadni, vagy egyet az ismert DNS szerverek közül (1.1.1.1, 8.8.8.8, ... itt van egy rakás). Mert az Adguardhome tulajdonképpen egy DNS proxy. Amikor te beírsz a böngésződbe egy címet, azt a router megkapja, továbbítja az Adguardhome-nak, az továbbítja a külső DNS szolgáltatónak, tőle visszakapja az IP címet, ha bent van a blacklistben akkor megszűri, ha nincs, akkor továbbítja a routerednek, a routertől pedig megkapják a kliensek.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84911 üzenetére
Én is kipróbáltam egy Fedora 36-os asztali gépen. Először lefuttattam ezt, ahogy Githubon le van írva:
curl -s -S -L https://raw.githubusercontent.com/AdguardTeam/AdGuardHome/master/scripts/install.sh | sh -s -- -v
Lefutott, a vége ez volt:
AdGuard Home is now available at the following addresses:
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://127.0.0.1:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://[::1]:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://192.168.1.2:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] service: action install has been done successfully on linux-systemd
AdGuard Home is now installed and running
you can control the service status with the following commands:
sudo /opt/AdGuardHome/AdGuardHome -s start|stop|restart|status|install|uninstallUtána egy laptopról felléptem a http://192.168.1.2:3000-es címre, és ott írta a felület pirossal, hogy bind error, az 53-as porton fut valami ("validating ports: listen tcp 0.0.0.0:53: bind: address already in use"). Az
lsof -nPi UDP
paranccsal megnéztem, és lám, tényleg futott:systemd-r 720 systemd-resolve 16u IPv4 21594 0t0 UDP 127.0.0.53:53
systemd-r 720 systemd-resolve 18u IPv4 21596 0t0 UDP 127.0.0.54:53A
netstat -tulpn
kimenetén is látszott:udp 0 0 127.0.0.54:53 0.0.0.0:* 720/systemd-resolve
udp 0 0 127.0.0.53:53 0.0.0.0:* 720/systemd-resolveFogtam, és egyszerűen leállíottam:
systemctl stop systemd-resolved.service
A böngészőben újratöltöttem az oldalt, megadtam a kért adatokat (usernév, jelszó, stb.), majd a laptopon beállítottam DNS-nek az asztali gép címét, tehát 192.168.1.2., lecsatlakoztam a wifiről, vissza, majd megnyitottam néhány oldalt, és a webes felületen már szépen látszik is, hogy nekiállt blokkolgatni ezt-azt:
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84892 üzenetére
Én a pi-hole mellett tudom javasolni az AdGuardHome-ot is.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84890 üzenetére
A legegyszerűbb talán, ha veszel egy routert, amire telepítesz OpenWRT-t, ahhoz van adblock csomag mindenféle szűrőlistával. Bár ez nem olcsó megoldás, egyszeri nagyobb kiadás, de működik.
Nekem két darab TP-Link Archer AC1750 routerem van, az egyiken fut adblock, de azt tudni kell, hogy ez a fajta megoldás nem tud minden reklámot szűrni, mert van, amit csak a böngésző tud.Másik megoldás, ami hosszú távú kiadás ugyan, de kisebb, hogy bérelsz egy VPS-t valahol. Vannak egész olcsók is, de hosszútávon drágább lesz, mint az első megoldás.
A harmadik megoldás pedig, hogy otthon állítasz fel egy szervert, most ez lehet egy asztali gép, vagy egy bármilyen egyszerűbb eszköz, amiben van megfelelő (gigabites) ethernet adapter. Itt áramköltséggel kell számolni.
Most hogy milyen disztrót használsz, az szerintem nagyjából mindegy.
-
urandom0
senior tag
Favágó módszer: miután beállítottál mindent, fogod a konfig fájlt és azt mondod neki, hogy
chattr +i ~/.config/openrazer/persistence.conf
.
chattr +i ~/.config/openrazer/razer.confEttől "immutable" lesz a fájl, azaz nem lehet majd módosítani. Bár nem állítom, hogy a daemon nem fogja összecrashelni magát tőle..
Esetleg valami udev szabályt írni hozzá (mint itt), vagy megnézni, hogy a daemont felparaméterezve nem lehet-e indítani...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84734 üzenetére
Simán lehet az is, hogy mivel régi a gép, nem teljes (vagy konkrétan hibás) az UEFI implementáció. És jó, hogy felhoztátok a Lenovókat, mert nekem volt olyan pendrive-ra telepített LVM-es Linuxom, ami többféle asztali gépen és laptopon is képes volt bebootolni, kivéve Lenovo Thinkpaden. Mindenesetre így ebben a formában baromi érdekes ez a partíciófelosztás
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84725 üzenetére
Az a fura egyébként, hogy MBR+legacy BIOS indításnál a Windows NEM csinál magának sem EFI, sem MSR partíciót. Tehát amikor a Windows telepítették, akkor valószínűleg UEFI bootban volt indítva a gép, és GPT volt a lemezstruktúra, és később ez át lett állítva BIOS-ra.
Vagy esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamikor UEFI/GPT kombóval volt telepítve a Windows, le lettek backupolva, és amikor vissza lettek állítva, akkor már BIOS/MBR felállás volt. Én is futottam már bele ilyenbe, amikor UEFI/GPT-s disk image-et állítottam vissza legay BIOS-os gépre.
Vagy az is lehet, hogy egyszerűen egy olyan laptopból lett áthozva a HDD, amin eltérő felállás volt?
De ha a Mint létrehozott egy EFI partíciót, úgy, hogy sima MBR-es extended partícióval csinálta meg, akkor szerintem egyértelműen UEFI bootot érzékel, ki tudja, miért.
Én az ilyen gépeket le szoktam gyalulni teljesen, és mindent újratelepíteni, figyelve arra, hogy mindenhol minden beállítás fixen azonos legyen, még véletlenül se keveredjen sehol a legacy+UEFI boot, illetve telepítés előtt Gparteddel szoktam a partícióstruktúrát létrehozni. -
urandom0
senior tag
Ja, okés. Jó ez a Fedora egyébként, én igazából két dolgot szoktam beállítani rajta, a promptot PS1-re ugyanúgy, ahogy Debiannal van (szép színesre), és a dnf.conf-ot így:
[main]
gpgcheck=True
fastestmirror=True
installonly_limit=3
clean_requirements_on_remove=True
best=False
skip_if_unavailable=True
max_parallel_downloads=10
metadata_expire=86400
basearch=x86_64
arch=x86_64
ignorearch=TrueItt főleg a
max_parallel_downloads=10
és afastestmirror=True
sorok a fontosak, ezek kicsit felgyorsítják a dnf-et, hogy ne legyen olyan lassú... -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84720 üzenetére
Csak tippelek, de nem lehet, hogy mégiscsak UEFI boot van beállítva, a lemez pedig MBR? Vagy épp fordítva, legacy boot mellett GPT-s a lemez? Az ilyen vegyes kombók szoktak furcsaságokat okozni egyes laptopokon.
Azért is gondolom ezt, mert a Windows legacy bootnál biztosan nem csinál magának indító partíciót. MSR partíciót csinálhat, de az nem indításhoz való. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #84707 üzenetére
Fedora telepítés után ez alapján szoktam hozzáadni a free és nonfree repókat:
https://rpmfusion.org/ConfigurationÉs utána még a "Multimedia post-install" részben leírtam szoktam megcsinálni, az feldobja a kiegészítő kódekeket is.
Illetve még ennyit:dnf install libva-intel-driver
dnf install intel-media-driver
dnf install ffmpeg libva-utils libva
dnf install *-firmwareA "Tainted repos" szekcióban lévőket én nem szoktam feltelepíteni, de ártani nem árthat.
-
urandom0
senior tag
Megoldódott az RTL-es videós problémád?
Én Fedorát használok, ha linkelsz egy videót amihez nem kell regisztrálni meg feliratkozni sehova, megnézem, nálam mit mutat.Jajj, elcsesztem a szerkesztést...
Ez ide jön, nem az előzőbe:Most kipróbáltam ezzel a videóval, elindul, megy, nincs vele semmi gond. Ki akartam próbálni ezt a híradót is, itt a Firefox kiírta, hogy DRM-t engedélyeznem kell, utána pedig azt, hogy most telepíteni fog valami összetevőt, ami kell a videó lejátszásához. De a videót már nem néztem meg, ahhoz regisztrálni kéne...
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #84662 üzenetére
Mióta a Canonical már nem fektet akkora munkát az Ubuntuba, azóta egyre jobb
Bár konkrétan Ubuntut én sem használok, hanem Xubuntut szoktam lecsupaszítani és feltelepíteni rá, amire szükségem van...Most kipróbáltam ezzel a videóval, elindul, megy, nincs vele semmi gond. Ki akartam próbálni ezt a híradót is, itt a Firefox kiírta, hogy DRM-t engedélyeznem kell, utána pedig azt, hogy most telepíteni fog valami összetevőt, ami kell a videó lejátszásához. De a videót már nem néztem meg, ahhoz regisztrálni kéne...
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #84386 üzenetére
Elméletileg a stable-proposed-updates-be vagy backports-ba bekerülhetne a javított csomag. Az viszont, hogy a testingbe lévő csomag sem működik, inkább arra enged következtetni, hogy nincs maintainer, aki foglalkozzon vele.
A Nemo-val ugyanez a szitu, évek óta van benne egy hiba, ami miatt nem tudja újraépíteni az sftp kapcsolatot, ha az megszakad. Tudjuk, hogy a hibát az okozza, hogy a Nemo régi típusú GMount-ot használ, de senki sincs, aki kijavítaná.Egyébként az ilyen régi rendszer-új szoftver verzió problémákra tökéletes megoldás nyújtanak az olyan konténerformátumok, mint a flatpak.
A kernel+libc+shell+userspace eszközök maradhatnak az alacsony verzión, míg a felhasználói programok jöhetnek konténerben, magasabb verziószámmal, így a rendszer megtarthatja a régi libjeit anélkül, hogy visszafogná a frissebb programokat. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84336 üzenetére
Flatpaknál pl. tudnak egymásról a telepített szoftverek, a frissítés pedig annyi, hogy
flatpak update
-
urandom0
senior tag
válasz
Wait4it #84234 üzenetére
Ezek az appcenterek valahogy sosem sikerülnek igazán jól. Talán még a Discover a legbugmentesebb, amit láttam, de pl. a Gnome software center borzasztó. Ott már sokszor a listában való görgetésnél elakad valami.
A Manjaro saját félig appcenter-félig csomagkezelője, a pamac-gtk is tud érdekes dolgokat művelni, főleg AUR-os csomagoknál.
Az Elementary appcentere még, ami egész jól használható, de abban sajnos nem lehet beállítani, hogy automatikusan töltse le és telepítse a frissítéseket. Szól, hogy van frissítés, rányomsz, akkor megint megkeresi a frissítéseket, és ezután lehet a frissítések letöltésére kattintani. -
urandom0
senior tag
válasz
lev258 #84020 üzenetére
470-es kell a Fedorához, újabbal nem működik, ha régi a kártya. Bár nem tudom, a szóban forgó kártyában milyen NV chip van, de az én GT 710-esem is csak a 470-essel megy.
Én úgy szoktam telepíteni, hogy feldobod az akmod-ot, elméletileg mást nem is kell, mert az hoz magával mindent:dnf install akmod-nvidia-470xx
És utána újra szoktam generáltatni az initramdisket és a Grub configot is:
dracut --regenerate-all --force
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfgMost a Fedora 35 -> 36 upgrade miatt újra is kellett telepítenem a kernel csomagokat, mert anélkül nem tudta betölteni a kernel modult:
sudo dnf reinstall kernel\*
Azóta nálam jó, annyi a probléma, hogy a Gnome csak sofware renderinggel megy (nouevau viszont megy a hardveres is).
-
urandom0
senior tag
válasz
anorche1 #83843 üzenetére
FTP vagy SFTP szervert tudsz csinálni a gépeden, akár grafikus felületen is, pl. FileZilla-val.
De egy ssh beállítás annyi, hogy megcsinálod a usert a gépen (hogy ne a tiéddel lépjen be), és az sshd_config-ban megadsz egy-két dolgot, újraindítod a service-t és mehet is.Illetve vannak olyan appok, mint pl. a Rymdport, de nem tudom, mennyire működőképes, ha nem egy hálózatban vagytok.
Azt, hogy esetleg port forwardingot kelljen állítgatnod a routeren, csak úgy tudod elkerülni, ha pl. adsz Teamviewer/Anydesk/Nomachine NX hozzáférést a gépedhez.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #83837 üzenetére
Amugy a gnome felulet eleve az Adwaita temaval telepult, azzal kezdtem az egesz huzavonat.
Igen, de a Gnome-féle Adwaita GTK3-as, és van egy csomó GTK2-es program (ilyen a Gimp is, meg a Dia), aminek persze a GTK3-as téma nem felel meg. Az ilyenekhez fel szoktam telepíteni az adwaita-gtk2-t, ez általában megoldja a gondjukat.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #83767 üzenetére
Na, ezt nézd meg, szerintem ez működni fog:
https://github.com/zb3/gnome-gamma-tool
wget https://raw.githubusercontent.com/zb3/gnome-gamma-tool/main/gnome-gamma-tool.py
chmod +x gnome-gamma-tool.py
./gnome-gamma-tool.py -g 1 -
urandom0
senior tag
Pontosabban az Xfce kompozitoráé, ami sok éve tud vblank-ot, de valamiért akkor is megmarad a tearing. Állítólag ez hamarosan, valamelyik közeli verzióban meg fog oldódni, addig pedig marad az Xorg.conf szerkesztgetés, vagy használ az ember másik kompozitort (én comptont szoktam), de azzal sem tökéletes, előfordulnak kisebb-nagyobb bugok.
-
urandom0
senior tag
Nem feltétlenül kell ingyenesnek lennie a Linuxos alkalmazásoknak sem, már ha erre gondolsz. Szerintem nyugodtan lehetne fizetős alkalmazásokat árulni, pl. az Elementary OS is ezt csinálja. Vannak ingyenes, pay-what-you-want (fizess amennyit akarsz, a'la becsületkassza) és csak fizetős alkalmazások, és magát a fizetési rendszert is az Appcenter kezeli, a fejlesztőnek semmi dolga nincs ezzel. A fizetés pedig gyors és egyszerű, megadja az ember a kártyaadatokat, az e-mail címét, és kb. fél perc alatt végigmegy az egész folyamat. Szerintem ez így nagyon jó megoldás, én nem bánnám, ha a többi store is átvenné, mert ez egy lökést adhatna a Linuxos appfejlesztésnek, ha látnák a fejlesztők, hogy mindenféle plusz munka nélkül monetizálhatnák az appjaikat.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #81866 üzenetére
Teljesen egyetértek veled! Máshol sem látsz ilyet, hogy 2-3-4 éve elavult verziók vannak fent a repóban. Gondoljunk be, hogy nézne ki, ha mondjuk Play Store-ban is az menne, hogy több éves lemaradásban lennének az appok, míg mondjuk App Store-ban pedig a legfrissebb verziók vannak fent. Kinek kéne ilyen telefon?
-
urandom0
senior tag
válasz
lypen99 #81862 üzenetére
Én régebben használtam, két-két és fél évig PC-n és laptopon is, mert azt mondták, stabil. Stabilnak stabil, az igaz, de én nem érzem instabilabbnak a Manjarot vagy pl. az Elementary OS-t sem. Nagyon ritkán van Manjarós problémám, és ha van, általában akkor sem nehéz megoldani.
-
urandom0
senior tag
válasz
zoltanz #81829 üzenetére
Nálam nincs
Akkor létre kell hozni
Adni neki +x futtatási jogot, és menni fog.Nálam nincs, viszont találtam ezt: /usr/local/bin/kbd.sh
Ez az Xfce-hez tartozó billentyűzetes valami, ha jól látom. Ez neked nem kell.
Így kezdődik : #!/bin/sh
Ez igazából csak egy jelzés az operációs rendszer számára, hogy a /bin/sh nevű parancsértelmezővel kell lefuttatni a fájlt. A legtöbb scriptfájl így kezdődik.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81826 üzenetére
Az ~/.xprofile vagy az /etc/xprofile fájlba írt parancsok lefutnak automatikusan bejelentkezês után, elméletileg.
-
urandom0
senior tag
válasz
enginev3.0 #81470 üzenetére
Én ezért szoktam mondogatni, hogy ha friss verziójú programok kellenek, akkor rolling release. Az ég világon nincs semmi értelme feltenni egy Ubuntu vagy Debian alapú disztrót, aztán beleerőltetni a friss verziót tartalmazó repót. A release alapú disztrók attól "stabilak" úgymond, hogy régi, alaposan kitesztelt verziókat tartalmaznak, de ha beleerőlteted az új, friss verziót, akkor pont ettől a stabilitástól fosztod meg. Manapság szerintem nincs értelme ilyen disztrókat otthoni gépen használni, a rolling release rendszerek, tapasztalatból mondom, egy csöppet sem instabilabbak. Érted, attól, hogy egy szoftver régi, nem feltétlenül lesz stabil, bugmentes...
Felteszel egy rolling vagy semi-rolling disztrót, mondjuk egy Arch-t vagy Manjarot, vagy amelyik szimpatikus... Archra feldobni egy AUR helpert egy sort, megkereseni is letölteni a plexet még egy sor. Manjaron a pamac alapból kezeli az AUR-t, csak be kell kapcsolni mert default ki van kapcsolva, aztán "pamac install plex-media-server", és fél percen belül ott a gépeden. A qBittorrent v4.3.9-1 pedig ott van a community repóban, még csak AUR sem kell hozzá. Két perc alatt fent van mind a két program. A legújabb Ubuntuban is csak v4.2.5 van (mondjuk személy szerintem egy torrentprogramnál az sem baj, 2-3 éves verzió csak működjön).
Mégegyszer mondom, szerintem, otthonra egyszerűen nincs létjogosultsága erőltetni ezeket a Debian/Ubuntu alapú disztrókat csak azért, mert release alapúak. Arra jó, hogy az ember megismerje, megtanulja őket, meg azért az is igaz, hogy vannak olyan programok, amik pl. Ubuntun jobban mennek, mert a fejlesztők az Ubuntut támogatják, a többi disztrót nem. De a legtöbb esetben sokkal jobb választás egy rolling release disztró. -
urandom0
senior tag
válasz
lev258 #81434 üzenetére
Elvileg pont az lenne a lényeg, hogy a választást a kérdezőre bízzuk, ne pedig megfosszuk tőle.
De hogyan tudna választani a felhasználó, ha nem is ismeri egyiket sem?
Én pl. a kocsikhoz pont annyit értek, mint az átlag felhasználó a Linuxhoz. Ha elém raknának 5 különböző atutót, halvány lila gőzöm sem lenne, melyik lenne nekem a jobb választás, mert egyiket sem ismerem.
Én ezért szoktam azt mondani, hogy válassza amelyiket akarja, és ha nem tetszik neki, lépjen tovább. Úgyis csak akkor tud jó döntést hozni, ha már megismerte mindet. -
urandom0
senior tag
Írd be terminálba, hogy systemctl, és nézd meg, nincs-e arra a partícióra hivatkozó bejegyzés. Lehet .device, .mount, vagy valamilyen service, pl. az fsck (ez valahogy így néz ki: systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-0B5A\x2d9CE1.service). Ha találsz ilyet, tiltsd le (systemctl disable xxx) és maszkold (systemctl mask xxx). Ha ezek után is keresi, akkor még valahol máshol is van valami rá hivatkozó bejegyezés.
A pasziánsszal letöltött cuccokat meg tudod nézni a "flatpak list" paranccsal, majd törölni őket a "flatpak uninstall xxx" paranccsal. De ha feltelepítesz az áruházból valami olyan programot, ami igényli ugyanezeket a cuccokat, akkor megint ott lesznek a gépeden, viszont ha utána megint töltesz le valamit, az már nem tölti le újra, hanem azt fogja használni, amit előzőleg letöltöttél.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Igen, lehet legacy módban telepíteni az eOS-t.
Az ablakvezérlő gombokat tudod állítani, ha feltelepíted a dconf-toolst, és elnavigálsz a org > pantheon > desktop > gala > appearance alatt lévő button-layout kulcshoz. A klasszikus minimalizálás, maximalizálás, bezárás beállítás így fest: :minimize,maximize,close
A szoftveráruház csak a Flatpak csomagokat kezeli, a gyári .deb csomagokat nem, azokat paranccsorból vagy (a szintén paranccsorból feltelepített
) Synapticcal tudod kezelni. Ráadásul Flatpak repóból sincs a rendszerben más, mint a sajátjuk, szóval érdemes még az elején felmenni a flathub.org-ra, letölteni onnan valamit, ezután a Sideload be fogja húzni a repók közét a flathubot, és onnantól fogva ha a programban keresel, a flathubos csomagokat is meg fogja találni.
Ja, nem tudom, tudod-e, a dockot testre lehet szabni úgy, hogy jobb gombbal kattintassz egy olyan területre, ahol nincsenek ikonok, és közben nyomod a controlt, vagy paranccsorból a "plank --preferences" paranccsal.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #81354 üzenetére
A domainszolgáltató nem tudja, hogy te pontosan mit is szeretnél kezdeni a domainnel. Ha nyitsz náluk egy ticketet amiben elmagyarázod a problméd, akkor persze segítenek, ahogy tudnak.
Az én egyik Rackhost-os domainemen az TXT így néz ki: v=spf1 a mx include:_cspf.rackhost.hu ~all
Ezt alapból beállította nekem a Rackhost, én nem nyúltam hozzá. De van egy europeregistry.com-os domainem is, ott már én állítottam be a TXT-t, gyárilag üres volt:
v=spf1 ip4:<ipv4 cím> ip6:<ipv6 cím> ~all(Ugye az ipv4 és ipv6 címek helyén az IP címek állnak).
Alapvetően SPF is kell, DMARC is, a PTR rekordra ill. az IPv6-ra is figyelni kell (akkor is, ha nem küldesz tömeges emailket), és van ez a DKIM nevű cucc, ezt is érdemes megcsinálni, mert ez is csökkenti annak esélyét, hogy a Gmail eldobja a leveled. Nem csak, hogy spambe teszi, hanem sokszor egyáltalán nem is fogadja...
Én ennél mélyebben nem foglalkoztam még ezzel, csak néha szoktam paranccsorból elküldeni egy-egy emailt, de még a Freemail is visszadobja, ha nem tetszik neki a rekordok beállítása.Ellenőrzésre az https://mxtoolbox.com/DNSLookup.aspx oldalt szoktam használni, ez elég részletes, illetve ott a
host
parancs is. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81339 üzenetére
A Unified Remote-on kívül az összes bent van az Arch repóiban, Unified Remote-ból csak egy unified-remote-server, gondolom ehhez még kell a kliens.
Ez a módszer helyett én kb. 6x vért izzadtam...
Najó, de te ilyen különleges madár vagy
Nekem ez a negyedik gépem, amin Linux fut, a néggyel összeszedtem nem kellett annyit szenvednem, mint neked egyetlen géppel.
Sőt, a Linux kifejezetten jó olyan régi hardverekhez, amik újabb Windows-okon már nem mennek. Volt egy 2001-es szkennerem, és egy ezeréves Broadcom wifi dongle-m, amikhez csak XP-s/Win7-es driver volt, Windows 10-en meg sem moccantak, Linuxon simán mentek. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81335 üzenetére
Szerintem pedig épp a Linux egyik legnagyobb előnye a csomagkezelés a Windows-szal szemben. Mindig is baromi kényelmetlennek találtam, hogy egy program feltelepítéséért mennyi mindent meg kell tenni, böngésző megnyit, google, keres, letölt, telepít... ha olyan az adott szoftver, akkor még valamilyen formot is kell kitölteni...
Pláne, ha régi, vacak, lassú gépen kell ezt csinálni, amin a HDD-t fél óráig kerreg csak azért, hogy elinduljon a Chrome.
Linuxban meg csak rákeresek, kiválasztom amit telepíteni szeretnék, klikkklikk, jelszó, kész.
És mindegyik program ugyanúgy megy fel, nem kell külön köröket futni, mint Windowsnál, amikor ő eldönti neked, hogy az adott szoftver nem biztonságos, és akkor neked meg kell keresned, jobblikk, Tulajdonságok, futtatás mellőzése pipa ki...
Persze, ha van Windows Store, az megint más, akkor azért könnyebben megy a dolog.
Üzemeltetői szempontból is csak azt tudom mondani, hogy a központosított telepítésnek nincsen párja. Ezen a szinten, ahol most vagyok, 126 Windows-os gép van, alattam egy könyvtár, ott kb. 20 gép, felettem két előadóterem, 2-2 géppel, és ez csak az egyik épület. Tartomány nincs, ne kérdezzétek miért, hosszú... mindegyiken gépen be van lőve az ssh, Ansible-vel megyek végig rajtuk, ha pl. telepíteni kell valamit. Megírom a scriptet, ami letölti és silent installal feldobja az adott programot, de ugye egyrészt majdnem minden programnál máshogy néz ki a silent install, másrészt egyes programokat nem is lehet így telepíteni. Mennyivel könnyebb dolgom lenne, ha egy "apt install xxx" (winget install xxx) sorral el lehetne intézni a telepítéseket. -
urandom0
senior tag
Jó cikk, és alapvetően igazak a felvetései, de azért vannak benne butaságok.
Az, hogy a sandboxolt programok hozzáférnek a fájlrendszerhez, azért van így, mert a felhasználók jellemzően fájlokkal dolgoznak, amiket el kell tudniuk érni. Próbáljon meg kiadni olyan Gimpet, ami alapértelmezetten nem fér hozzá a /home-hoz, és nézze meg, mit szólnak hozzá a felhasználók...
Másrészt totális ellentmondás az, hogy először azért ekézi a Flatpakot, mert nem a rendszer szolgáltatásait használja, hanem mindenből sajátot hoz, utána meg a portálokat szidja, miközben azok épp azért jöttek létre, hogy az alkalmazás jobban tudjon integrálódni a rendszerbe.
Amiatt sem célszerű ekézni a rendszert, hogy ezeknek a standalone csomagformátumoknak szükségük van egy-egy service-re, mert ennyi elővehetjük a .deb-et, hisz annak is kell apt meg dpkg, elővehetjük az .rpm-et, mert nyilván annak is kell egy program, ami kezelni tudja, elővehetjük az Arch-ot a pacman miatt, meg a Manjarot a pamac miatt...
Maga a cikkíró nagyon leragadt a visszafelé kompatibilitás problémáján, miközben szerintem ennél sokkal nagyobb gond a disztribúciók és az asztali környezetek közti különbségek. Ezek okozzák az igazi problémát. Windows-on nincs probléma ebből, mert ha WinRT appot írsz, akkor ott a WinRT API fix halmaza, amire lehet alapozni. Vagy ha .NET 5 kell, akkor számíthatsz rá, hogy minden gépen ott van, vagy ha nincs, a Windows automatikusan le tudja tölteni.
Ez az, ami Linuxon nincs. Fogalmad sincs, hogy a célgépen van-e GObject vagy nincs, van-e Seahorse, vagy KWallet, vagy egyik sincs, van-e bármilyen embedded HTML megjelenítő, mondjuk WebKitGTK, QtWebKit, KHtml... plusz nehezítő tényező a csomagformátumok és a függőségek különféle változatai.Fejlesztőként két dolgot lehet tenni, vagy azt mondjuk, hogy csak és kizárólag egy adott disztrón, mondjuk Ubuntu 21.04-en fog menni a programunk, semmi máson (sokan ezt csinálják, de ez nekik is rossz, mert felhasználókat buknak), a többiek meg oldják meg, ahogy akarják... vagy fogjuk valamelyik standalone csomagformátumot, és abban tesszük közzé a programot. És akkor előre-hátra 4-5 disztróverzión belül biztosan megy a program, az összes disztrón megy a program ami támogatja az adott csomagformátumot (kb. mindegyik), és van mögötte egy egységes store, mint pl. a flathub, és akkor nem kell küzdeni a teljesen eltérő disztrók és asztali környezetek különbségeivel.
A visszamenőleges kompatibilitás önmagában nem lenne megoldhatatlan, nyugodtan el lehet tárolni a korábbi libverziókat, mint ahogy sok esetben így is van (egyébként Windows-on is, a WinSxS mappában). A cikkben példaként hozott Master Pdf Editor épp ezért működik, mert libek egy adott verzióját igényli. De egy nem systemd-es rendszeren már lehet, hogy nem indulna el, mivel a libsystemd.so.0-ra is hivatkozik...
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Nem vagy kiközösítve, bár én néha túl offenzív vagyok, ezt elismerem. Általában olyanokra beszélgetek Linuxról, akik - sokszor ok nékül - csak fikázni tudják, és hozzájuk kell ez az offenzivítás, és már hozzá vagyok szokva
Szerintem mindenki érezte már azt, amit te, ezzel nincs is gond. Csak szerintem te kicsit eltúlzod a dolgokat.
Most is, ahogy a telepítésről írsz. Az elején bekéri a billentyűzetkiosztást, az időzónát, a felhasználónevet/jelszót, és a partíciókiosztást, és utána automatikusan végigmegy, nem kérdez semmit. Az Ubuntu telepítője biztosan így működik, az Elementary OS is, a Fedora is, a Suse is, és a Manjaro is, ezek közül mindegyiket telepítettem az elmúlt 1-2 hónapban.
A Windows telepítője működik úgy, ahogy leírtad. Ott az elején van a partíciókiosztás, után egy hosszabb telepítési folyamat, és a végén kéri be a felhasználónevet, jelszót, MS fiókot, billentyűzetkiosztást, ezután következik 5 megválaszolandó kérdés, és utána még van egy pár perces folyamat, amikor tolja neked a szöveget, hogy "bízzon mindent ránk..." és közben dolgozik a háttérben.Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.
Lehet, hogy igazad van, de még mindig nem árultad el, hogy mi hiányzott. Van egy olyan sejtésem, hogy valami smb1 támogatás lehetett a ludas, de ez csak sejtés.
Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás.
De most mi a különbség eközött, meg aközött, hogy a Macriumban végig kell klikkelgetni azt a pár képernyőt? Ha megszokja az ember, nincs semmi különbség.
Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.
Így néz ki a Clonezilla menüje:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clonezilla.png
https://szofthub.hu/wp-content/uploads/Clonezilla.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/gw5PZKWsvQK2YTBdVhZMvE-970-80.png.webpHa a felső sorokat nem is olvasod el, akkor is látod, hogy "Save local disk as an image" ésatöbbi. Ennél beszédesedd menüt elképzelni sem tudok. Ehhez nem kell megszokás.
Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.
Mondd meg a repülőgéppilotának, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja vezetni a repülőt. Csak tolja előre azt a kart, aztán induljunk már...
Vagy mondd meg az orvosnak, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja az ultrahang működését, csak műtsön...
Érted az analógiát?Azt nem állítom, hogy a Clonezilla a világ legintuitívabb programja, de ha ránézel a Macrium felületére, ott is csak el kell olvasni, amit kiír a képernyő, ki kell választani a lemezt, partíciókat, ... a GUI barátságosabb, de a folyamat lényegében ugyanaz.
Amúgy ha van 5-10 vagy több géped, ott már érdemes felállítani egy PXE szervert, hogy arról bootoljanak be a gépek, induljon el a Clonezilla és klónozza végig a gépeket hálózatról.
-
urandom0
senior tag
válasz
MostaPista #81272 üzenetére
A clonezillaval - es mas, hasonlo programmal - az a baj, hogy a legelejen arra kenyszerit, hogy valassz piros, kek es esetleg mas alternativa kozott, es utana mar csak azon belul bolyonghatsz, es nincs szabad valasztasod, mert az elso valasztasok utan kulonbozo csoveken belul lehet csak mozogni, amelyek anno bizonyos celfeladatokhoz jok voltak, de mar eljart felettuk az ido.
De ez meg nem igaz, mert végig, az összes képernyőn ott a <cancel>, amivel vissza tudsz lépni. Egyébként ezek a "csövek" indokoltak, mert adott folyamat csak adott csövön haladhat tovább. Ha kiválasztod azt az elején mondjuk azt, hogy device-device, tehát közvetlenül eszközről eszközre klónozol, akkor nincs értelme olyan panelnek, ami az .img fájl helyét kéri be, mivel nem lesz .img fájl.
Vagy ha mondjuk hálózatra klónozol, akkor a következő logikus lépés az, hogy bekéri a hálózati útvonalat (és nem másik lemezt vagy .img fájlt helyét kéri be).
Egyszerűen csak értelemszerűen válaszolgatni kell arra, amit kérdez, nem kell előre-hátra gondolkodni, nem kell azt vizsgálgatni, hogy vajon mi lesz a következő lépés. -
urandom0
senior tag
Neked az a bajod, hogy gyakorlatlan vagy a Linuxban, és csak nagyon felületesen ismered.
Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát használd? Linuxra is van bőven klónozó szoftver, van grafikus felületű is, miért nem azt használtad? Ott van pl. a Redo Rescue, az egyszerűbb.
A Clonezilla igényel egy kis gyakorlatot, mert nagyon sok mindent tud, olyasmit is, amit a piacon lévő fizetős programok sem.
De amúgy a menü nagyon beszédes.
Első képernyő:
[device-image] work with disks or partitions using images
[device-device] work directly from a disk or partition to a disk or partitionMásodik képernyő:
[local_dev] use local device...
ssh_server
samba_server
...Harmadik képernyő:
sda1
sda2
sda1
sdb1
sdb2
...És még van egy vagy kettő képernyő, de ott már csak a fájlnevet kéri be. Az egyes képernyőkön ilyen 3-4 soros szöveg van csak, van amelyiken kevesebb. Macriumban három képernyő van, és nem igaz, hogy ott sem kell elolvasni amit kiír a program...
De egyébként szerintem egy informatikussal szemben eléggé alapvető elvárás, hogy elolvassa azt, amit kiír a gép. Az átlagfelhasználótól nem lehet elvárni, mert ő konzumer eszközként tekint a gépre, amin tartalmat fogyaszt meg fotókat tölt fel facebookra. De akinek ez a szakmája, ott ez a minimum, hogy legalább alapszinten megtanuld, amit használsz. Kapkodni meg nem szabad, nem is értem, miért akarsz kapkodni.
Olvasd majd el itt és itt, ahhoz képest egy képernyő vagy egy-egy man oldal elolvasása apróság.Miért gondoljátok, hogy bárki Linuxot akar használni akkor is, ha nem praktikus? A „szabadságtól” nem lesz praktikus. Tojok én rá, hogy szabad vagy nem szabad. Ne vegye el az időt az életemtől a munkám. Ennyi.
A NAS-os példádra nem tudok mit mondani, mert nem írtad le, melyik fájlrendszert használja (gyanítom amúgy RAID-ben vannak a HDD-k), de a Clonezillás történetre azt mondom, hogy ott használhattál volna egyszerűbb programot is, a már említett Redo Rescue-t, vagy egy sima Ubunut live-ot, abban van Gparted, azzal pedig gyakorlatilag Ctrl-C Ctrl-V-vel megy a partíció másolása.
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81218 üzenetére
Kösz, de ha nem használsz sftp-t, akkor hagyjuk, nem olyan fontos. A céges gépemen van vm-ben Elementarym, majd ott kipróbálom. De lehet megvárom a 6.1-et
Nem, nem a flatpak a gond. Ha letöltöd githubról A Files forrását és lefordítod, akkor is ugyanezt csinálja. Az a bug viszont, ami miatt nem tudsz írni sftp-re, mégcsak nem is a Files-ban van, hanem valamelyik közbenső komponensben.Amúgy most már MINDEN flatpak az áruházban, és szerintem ez elég rossz döntés. Az oké, hogy nagyon biztonságosak meg modernek akarunk lenni, de ha elindítod az Áruházat, alig találsz benne alkalmazást. Még olyan alap programok sincsenek benne, mint a Firefox vagy a Chromium, sőt még a flathub sincs alapból belőve, azt is a Sideload húzza be azután, hogy ha letöltesz egy alkalmazást flathubról. Kíváncsi lennék, kinek az ötlete volt ezt így kitalálni, főleg úgy, hogy paranccsorból simán megy az apt...
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81210 üzenetére
Ha van rá lehetőséged, légy szíves próbáld már ki, hogy ha csatlakozol a fájlkezelővel egy sftp szerverre, mutatja-e a mappák jogosultságait a tulajdonságok ablakban, és tudsz-e írni a mappákba?
A múltkor jelentettem ezt a hibát, és az Elementary Files maintainerje, írt patchet az első hibára, és megkért, hogy fordítsam le, próbáljam ki, hogy már mutatja-e a jogosultságokat. Az már működött, de az mappába való írás még akkor sem, arra megint nyitottunk úgy issue-t, de azóta sem történt vele semmi.
Sima sftp mappába nem tudsz írni, pedig van hozzá jogosultságod, és nem csak a fájlkezelővel nem megy, de pl. a Code sem tud menteni ilyen mappába, miközben Nautilus-szal vagy Gedittel simán megy. -
urandom0
senior tag
Volt régen egy gNewSense nevű disztró, és ha jól emlékszem, a Trisquel annak a folytatása. A licencelése azért olyan, amilyen, hogy legyen egy disztró, ami Richard Stallmannak sem okoz álmatlan éjszakákat
Debian free repóban is csak jogilag teljesen tiszta cuccok vannak. -
urandom0
senior tag
Most itt kevered a systemd-et és a fájljogosultságokat, de nem értem, hogy jön össze nálad a kettő.
Minden fájlnak és könyvtárnak (pontosabban minden i-node-nak, mert nem csak fájl és könyvtár létezik, hanem van pl. symlink, socket, blokkeszköz, cső, stb.) van egy tulajdonosa, aki egy felhasználó. Ezen kívül az adott fájl/könyvtár tartozik egy csoportba (a csoportban van egy vagy több felhasználó), illetve van a külvilág, aki se nem a tulajdonos, se nem tagja a csoportnak.
A chmod 644 azt jelenti, hogy a tulajdonos joga 6-os, a csoporté 4-es, illetve a külvilágé szintén 4-es. A számok úgy jönnek ki, hogy 1-es a végrehajtási jog, 2-es az írási jog, 4-es az olvasási jog, és ezeket össze kell adni.
6=4+2 azaz írási és olvasási jog.
4=4 azaz olvasási jog.
4=4 azaz szintén olvasási jog.
Tehát a tulajdonos tudja írni és olvasni a fájl, a csoport csak olvasni, a külvilág pedig szintén csak olvasni. -
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81122 üzenetére
Amúgy RPi hez nem kell linux feltétlenül.
Tudom, de te most mégis Linuxot akarsz telepíteni rá
A másik pedig ha pl programozás, akkor se kell linux ismeret. VS Code és ennyi.
Aha. Ez kb. addig tart, amíg azt nem mondja a VS Code, hogy telepíts egy compilert meg annak a függőségeit a rendszer csomagkezelőjével. És ha nem tudod, hogy neked mondjuk gcc meg mondjuk libc6, és azt hogy kell telepíteni, akkor csak nézel ki a fejedből...
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81119 üzenetére
A dpkg a csomagkezelő "magja", ez felel a .deb csomagok telepítéséért Debian alapú disztrókon. Az apt pedig egy erre épülő segédprogram, ez pedig a függőségek feloldásáért, a csomagok letöltéséért, és a csomagadatbázisért felel (többek közt).
#81103-as hozzászólásodban már használtad is, ugyanígy kell minden más programot telepíteni, pl.
apt install gimp
Manjaroban nem dpkg meg apt van, hanem van pacman és van pamac. Ezekkel így tudsz telepíteni:pacman -Syu gimp
vagypamac install gimp
.Egyáltalán nem értek a linuxhoz.
Mondjuk így nekiesni egy RPi-nek, amire Linuxot szeretnél telepíteni, elég meredek.
-
-
urandom0
senior tag
ha nyomva tartja a diák a power gombot a gépházon...
Akkor meg kell tudni, hogy ki volt az, és adni neki egy akkora egyest, hogy a fal adja a másikat
Egyébként tapasztalataim szerint - egyetemen vagyok rendszergazda - a diákok által használt gépekkel nagyon ritkán van probléma, ellenben az oktatói gépekkel valami furcsa oknál fogva sokkal gyakrabban...
De egyébként jogos az érved,de az elején az if $user az php-ban az szokott lenni hogy az van e bejelentkezve éppen, itt is az? Ha igen akkor ez miért kell bele?
Igen, a $USER változó azt a felhasználónevet tárolja, aki be van jelentkezve és kiadta a parancsot.
Ezt azért írtam bele, mert hogyha esetleg bármilyen oknál fogva nem a postlogin futtatná le a scriptet, hanem valaki vagy valami más, és a $USER értéke üres, akkor ez futna le:rm -rf /home
cp -r /etc/skel /home/
chown -R : /home/Természetesen enélkül az ellenőrzés nélkül is működik a script, de én szoktam ilyesmiket írni bele, mert inkább legyen egy tizedmásodperccel lassabb, de így elkerülöm az önszívatást.
-
urandom0
senior tag
Igazad van, elhittem az egyik MS oldalnak, amit egy másik cáfol.
Nem, hanem elbeszéltetek egymás mellett. Te a natív Windows-ows Visual Studio-t linkelted, ami x86 alapú, zárt forráskódú, az első kiadása 1997-ben jelent meg, ő pedig a Visual Studio Code-ot, ami Electron alapú, nyílt forráskódú, és 2015-ben adták ki először. Kódszinten semmi köze a kettőnek egymáshoz.
-
urandom0
senior tag
válasz
lanszelot #81096 üzenetére
Nincs csomag kezelője. Azaz én sehol se találtam.
Program telepítőt találtam, de bármire keresek kb 4millió találat van, persze egyik sem az, és láttam már ilyet linuxban, de 1 program több csomagból áll, és foggalmam sincs mi merre, meg mihez mi kell.
Parancssorokat sem ismerem.Distrowatch alapján ez a TwisterOS Debian alapú, így nagy valószínűséggel a Debian repókat IS használ, tehát a Debianos ARM csomagok érhetők el hozzá.
dpkg biztosan van benne, és valószínűleg akkor már apt is.Köze nincs egymáshoz a szerver es a desktop verziónak, csak ennyi.
Ubuntu server és kliens verzió között kb. annyi az eltérés, hogy kliensen gyárilag van GUI, serveren nincs. Semmilyen radikális különbség nincs a kettő közt.
-
urandom0
senior tag
A scriptet köszönöm szépen, de miért logoutnál?
Végső soron mindegy, teheted preloginba is (postlogin már nem játszik, mert a loginkor már léteznie kell a mappának). Csak akkor az előzőleg bejelentkezett user cuccai ott maradnak a következő loginig. Ha postloginba teszed, akkor pedig kijelentkezéskor törlődik a cucc.
Mert ugye úgy telepíted a rendszert, hogy létrehozol benne egy felhasználó, amivel majd be tud lépni a diák. Az elején ez üres, a diák használja, majd postloginkor törlöd.
De mondom, teheted preloginba is, vagy akár ketté is szedheted. -
urandom0
senior tag
Szia!
Én inkább azt csinálnám, hogy megnézném, az adott asztali környezet melyik fájlokban tárolja a beállításokat, a root tulajdonába tenném, mindenki mástól pedig elvenném az írási jogot. Vagy akár a ~/.config-on belül az összes olyan mappát elveheted a usertől, amibe nem kell írnia (csak teszteld le alaposan, egyes programok nagyon háklisak erre).
szerk: Firefoxnál pl. van egy prefs.js, amit abba beleírsz, az felüírja a gyári beállításokat, és ha ezt read-onlyvá teszed a user számára, akkor a Firefox mindig ugyanazokkal a beállításokkal fog indulni. Chromiumnál is van ilyen, azt hiszem initial_preferences a neve, de külön policyk is vannak.A scriptet szerintem meg tudod írni, nem nehéz. Kb. annyi, hogy logoutnál lefuttatsz egy ilyet:
if [ "$USER" -ne "" ]
then
rm -rf /home/$USER
cp -r /etc/skel /home/$USER
chown -R $USER:$USER /home/$USER
fiEz törli a user teljes homeját, aztán létrehoz neki egy újat az /etc/skel tartalma alapján, végül a saját tulajdonába adja.
Azt nem nézted, hogy mennyire lehet a Linuxot integrálni AD-be? Én annyit tudok erről, hogy lehet AD-ből autentikálni, de neked itt most ennél több kellene.
-
urandom0
senior tag
Jajj ne már, ez egy orbitális nagy gányolás, ilyet nem csinálunk. Ha annyira kényelmetlen a jelszóbeírogatás, akkor
1) ki kell törölni a felhasználói fiók jelszavát, onnantól fogva vagy nem fog jelszót kérni, vagy kidob egy ablakot, amit csak le kell okézni (bár ekkor bejelentkezésnél sem fog jelszót kérni)
2) hozzá kell adni a sudoers fájlhoz azokat a programokat, amiket jelszó nélkül szeretnél futtatni (szerintem ez a legtutibb)
3) polkitet meg kell varázsolni, hogy ne kérjen jelszót (ilyet még nem csináltam)
4) vagy végső esetben beállítasz egy egykarakteres jelszót -
urandom0
senior tag
Nekem csak az a fura, hogy a nomodeset sem segít, pedig elméletileg pont az lenne a célja, hogy a tökalap VESA módot használja, ne a drivert. Utánaolvasva, van, ahol azt írják, hogy proprietary drivernél nem működik. No mindegy, már megvan a megoldás
Közben elvitte a cica a hozzászólásom... -
urandom0
senior tag
Az LXQt-t használja valaki? A napokban jelent meg az 1.0.0-ás verziója.
-
urandom0
senior tag
Szerintem próbáld meg azt, hogy Grub bootnál a kernel paraméterek közé a linux-szal kezdődő sorba beírod, hogy vga=ask, elméletileg ennek hatására meg fogja kérdezni a felbontást, és kiválaszthatsz valami kisebbet. Vagy megadhatsz direktbe egy videó módot, pl. vga=769, ez 640x480x8 lesz (itt van az elérhető videómódok egy része).
Vagy megpróbálhatod simán anomodeset
-et beírni, lehet, hogy úgy is működne.
szerk: Elméletileg létezik video= paraméter is, ez kicsit bonyolultabb, itt van róla leírás. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #81046 üzenetére
A játék más kérdés. Én ritkán játszok, általában csak a gyerekekkel, de azt is jellemzően olyan játékokkal, amiknek van Linuxos portja (ET Legacy, Minecraft, Minetest, 0ad, OpenTTD, Freeciv, Unciv). De játékfronton a Linux még elég sokáig le lesz maradva a Windowshoz képest. Oké, bekapcsolt Protonnal a Windows-os játékok kb. 70-80%-át állítólag képes futtatni, hát nem tudom, saját tapasztalataim nem olyan jók ezen a téren.
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #81044 üzenetére
Nekem is könnyen ment az átállás, mert azelőtt is nagyrészt open source programokat használtam. Korábbi munkahelyemen csináltam online kampányokat, hírleveleket, kis promóciós füzetkét Inkscape-pel és Gimppel, weboldalt készítettem Geanyvel, stb. Egyedül az Office volt problémás, de abból a 2013-as verziót viszi a Wine. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81042 üzenetére
Agy begyöpösödés gátlás
Mindezeket úgy hogy a terminált utálom, ahol lehet kerülöm. Persze kell használni de magamat guihuszárnak tartom
Ez nem baj, azért van a GUI, hogy használjuk.
Az más kérdés, hogy van 3 VPS-em (+a céges Debian-os, Ubuntus vm-ek), mindegyiken Debian van, és egyiken sincs GUI, mert szerverre nem kell. Most megint tudnék fél oldalt írni arról, hogy mennyivel jobb és könnyebb Linuxot CLI-ben használni, mint Windowst, de nem írok, mert ez nem az a topik
Csak megemlítem, hogy többpaneles/ablakos módban dolgozok (tmux), fájlokat kezelek (mc, vifm), scripteket írok (nano, mcedit, vim), szöveges pdf-eket olvasok (pdftotext), táblázatokat kezelek (sc, visidata), stb... Windowson paranccsorban ezek kb. űrtechnológiának számítanak. -
urandom0
senior tag
Nekem, aki ~15 éve foglalkozok informatikával, a Zabbix beüzemelése - a manual végigolvasásával együtt - belefért 8 órába, úgy, hogy a végére már a legfontosabb szervereinket és switcheinket fel is vittem, gyakorlatilag üzemképes volt. Ehhez képest az SCCM-féle monitoring beüzemelésével odáig sem jutottam, hogy megértsem az alapjait, pedig magát az SCCM-et és használtam évek óta. De maga a monitoring leírás megértéséhez is meg kell tanulnod vagy 15 új fogalmat, el kell olvasnod egy több fejezetből álló msdn-es manualt... És ez úgy általában jellemző a Microsoftra, hogy a szerverekre készített cuccaik feleslegesen agyonbonyolítottak, a megtanulásukhoz egy komplett több napos tanfolyam kell, miközben semmivel sem kevésbé bugmentesek, mint a Linuxos cuccok, sőt. Évtizedek óta működnek kontinenseket átívelő hálózatok olyan viszonylag egyszerű programokon, mint a BIND, meg a szögegyszerű levelezőprotokollok, mint az IMAP meg az SMTP is teljesen jól üzemelnek és jól használhatók szintén évtizedek óta. Ehhez képest Windows serveren a VPN normális belövése is egy komoly kihívás, pláne úgy, hogy a Windowson 10 kliensen a 1903 előtti verziókban van egy komoly bug, ami miatt a második-harmadik csatlakozási kísérlet után a Géházban a VPN csatlakozás egyszerűen nem működik tovább, semmit nem csinál.
Én meg a céges Windows serveres VPN-re simán csatlakozok Gnome-mal, KDE-vel, elementary OS-sel is úgy, hogy kb. 2 évvel ezelőtt egyszer összeszedtem a szükséges infókat hozzá, és azóta tökéletesen megy.
De felhozhatom a szintén Windows serveres ftp szerver beüzemelését, úgy, hogy anonym user is hozzáférjen, de csak read only joggal. Na, ez megint egy olyan dolog, hogy proftpd-vel, konfig fájlok szerkesztgetésével megcsinálom 10 perc alatt, Windowson pedig örülök, ha egy óra alatt meg van, MERT a Windows állandóan jobban akarja tudni nálam, hogy szerinte miért nem biztonságos az anonym user. Aztán jobb esetben csak a GPO-ban kell turkálni, rosszabb esetben registry-ben...
Na mindegy, nem ez a lényeg, csak azt akarom ebből kihozni, hogy desktopon, átlagos felhasználásra - általában - jobb a Windows a professzionálisabb szoftver- és hardverellátottság miatt, szerveren viszont csakis Linuxot használok. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #81035 üzenetére
Kezdőként a linux világa meglepően könnyű és zökkenőmentes volt ameddig csak az átlagfelhasználás köreit merítettem ki.
Ez minden oprendszerre igaz, még Windowsra is. Csak Windowson szélesebb az, amit átlagfelhasználási körnek lehet nevezni, illetve ahogy írod, Windowson azért bővebb a professzionális szoftver- és hardvertámogatás, ezt el kell ismerni.
DE próbálj meg olyasmit csinálni Windowson, ami a Microsoft szerint már nem fér bele abba, amire a Windowst tervezték. Mert igaz, hogy a Windows egy multitaszk, multiuser rendszer, de az elsődleges pozícionálása szerint még mindig egyfelhasználásra szent, asztali rendszert. Ennek megfelelően egy rakat olyan dolgot borzasztó nehéz megvalósítani benne, ami Linuxban adott. Példának okáért ott a CLI-s távelérés. Az Openssh-t belőni kb. 5 perc. Windowsra ott a WINRM, de nagyságrenddel nehezebb normálisan beállítani, és SOKKAL megbízhatatlanabb.
Vagy például próbálj meg Windows-on tartomány nélkül kezelni 10-20-30 gépet. Linuxon belövöd az ssh-t, és Ansible-vel nagyon gyönyörűen lehet kezelni akár több száz gépet is. Vagy próbálj meg Windows-on SCCM alapon monitoringot csinálni. Az úgy kezdődik, hogy elvégzel egy hetes tanfolyamot... akkor inkább összeraksz egy Linuxos vm-et Nagios-szal vagy Zabbix-szal, és teljesen jó kis monitoring rendszert alakítasz két két nap alatt.
Vagy üzemeltess Windows servert. Igaz, hogy nagyon szép színes-szagos HA failover clustert lehet összerakni csupán kattintgatással, de a multipath I/O évek óta bugos, és szinte mindegy egyes Windows server kiadásban van valami újabb bug olyan teljesen alap dolgoknál, mint a VPN szerver.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden rendszernek megvan a maga elsődleges felhasználási területe, és ha azon túllépsz, akkor onnantól igen nehéz dolgod lesz. Windowsnál ez a terület az asztali felhasználás, Linuxnál inkább a szerveroldal, bár ezt valószínűleg eddig sem vitatta senki.Én csak azon értetlenkedem, hogy ha valaki függ a Windowstól, akkor miért erőlteti a Linuxot? Félreértés ne essék, én nem akarom megmondani senkinek, hogy mit használjon, csak ez nekem kicsit nehezen fér a fejembe. Az itthoni PC-men nincs még Wine sem, mert nincs rá szükségem. A laptopomon van, de csak azért, mert a fiammal néha szoktunk Robloxozni.
A céges gépemen viszont Windows van, és bár nagyon szívesen használnék azon is Linuxot, de mivel van összesen 2 programunk, ami miatt Windowst kell használnom, így Windowst használok. Ennyi.Foglalkoztam másodállású egyéni vállalkozóként gépek szervizelésével és forgalmazásával. Volt olyan év, hogy több száz gépet szervizeltem, és nagyon sok esetben láttam azt, hogy a jóember
- megveszi a gépet Windows-szal együtt, majd egy böngészőn meg egy zenelejátszón kívül gyakorlatilag semmilyen programot nem használ
- vagy egy olyan ezeréves gépen használ Windowst, amin egy Linux biztos, hogy gyorsabb lenne, és jellemzően ő is csupa olyan szoftvert használ, amihez elég lenne egy Linux isNa, ők két olyan csoport, akiknek akár ajánlanám is a Linuxot. De annak, akinek egy vagy két olyan Windows-os szoftvere van, amire nincs Linuxos alternatíva, vagy van, csak nem megfelelő minőségű, nekik még csak ajánlani sem ajánlanám.
-
urandom0
senior tag
válasz
-szabi- #81012 üzenetére
Elmegyek a készítő honlapjára.
Ne menj, ha van a tárolóban csomag, használd azt! Csak akkor menj a készítő honlapjára, ha nincs a tárolóban csomag, nincs belőle flatpak, snap vagy appimage.
Legfrissebb verzió xscreensaver-6.02.tar.gz (2021), amit ugye kezdőként telepíteni nem tudok.
Ez egy forráskódú csomag, a fordítás és telepítés ennyi:
./configure --prefix=/usr
make
sudo make install
make cleanDe mint ahogy a weboldalon is írja, ha van a tárolóban csomag, használd inkább azt.
Rákattintok és a letöltő oldalon rögtön fogad egy üzenet, hogy erősen javasolja csomagkezelő használatát.
Én a helyedben ezt erősen meg is fogadnám
Ugye ott a régi verzió van és ajánlott, hogy honlapról töltsem le a frissebbet.
Ez nekem ellentmondásos.Csak azt mondja, hogy HA Debiant használsz, akkor az unstable csomagot szedd le. De ez sem jó ötlet.
Nálad meg pláne nem, mivel ezek Debian csomagok, neked pedig Minted van, a kettő binárisan sem kompatibilis egymással.Synaptic viszont frissebb verzió, mint ami a gépre települt ezért gondoltam frissítem talán ez frissebb xscreensaver-t tölt le és nem kell rakás függősséggel kínlódni.
Ne, ne, nee!!!
Csomagokat innen-onnan letöltögetni erősen ellenjavallt, pláne akkor, ha az adott csomag ott van a tárolóban is. Ezzel olyan "dependency hell"-t tudsz okozni, amiből órákig tart kikászálódni egy tapasztaltabb felhasználónak is, kezdőként pedig azonnali reinstall lesz az eredménye.
Amúgy a Synaptic mindig a rendszerben beállított tárolókból veszi a csomagokat, teljesen mindegy, melyik verziót telepíted. Ha újabb verziót próbálsz telepíteni, az függőségi miatt nem fog menni, de ha menne is, simán lehet, hogy nem működne megfelelően.Ugyan nem értem miért hiszi, hogy Mint az Ubuntu de Suse sorok eltávolítása után csak Mint boot van.
A Mint Ubuntu alapú.
Az xscreensaver man oldalát nézted? Az X Resources résznél van egy olyan opció, hogy "splash", nem ezt kellene false-ra állítani? Ez alapból true.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest