-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
woodworm #27045 üzenetére
Igen, csak épp ha nfo-t akarsz készíteni, csak terminálból tudod megtenni, GUI-ban ilyen opció nincs. Mindössze a média adatokat tudod megjeleníteni azt hello, se mentés, se exportálás. Szó sincs semmiféle vezérlésről, a GUI csak úgy van, de semmit nem tudsz vele kezdeni mert csak help menüpont van és fájl vagy könytár megnyitása. De mindegy, használom WINE alól.
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Egy probléma megoldásában szeretném a segítségeteket kérni. Nevezetesen van egy Mediainfo nevű alkalmazás, ami audio/video fájljaink adatait listázza ki. Állítólag ezt lehet exportálni HTML és egyéb formátumokba, csak azt nem tudom, hogyan. Tudna valaki segíteni vagy alternatívát ajánlani ami összegzi és exportálja html vagy bármilyen fajta szövegállományba a média adatokat? Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Lathronos
őstag
válasz
olivera88 #26976 üzenetére
Szia olivera88!
Mia a baj az LMDE-vel? Vagy csak kíváncsiságból végigtelepíted a közkedvelt disztribúciókat, hogy ki tudd választani a számodra leginkább megfelelőt?
Ha Windows alatt Linux ISO-t akarsz írni, a saját írószoftverét használd, az mindig hibátlan telepítő Live lemezt ír. Jobb egérgombbal kattintasz az ISO-n majd lemezkép írása.
-
Lathronos
őstag
Te ezt ki akarod próbálni, hogy mi történik ha írás közben kikapcsolod a gépet?
Nálam történt már ilyen konkrétan, hogy áramszünet volt pont egy lemezírás közepén, dobhattam ki az RW lemezt, semmi sem segített rajta, pedig vagy húsz helyreállító módszert kipróbáltam. Kezdem érteni, miért mentek tönkre a HDD-k a PC-idben.
-
Lathronos
őstag
válasz
800.henrik #26960 üzenetére
Mostmár csak egy home partíció kellene és tökéletes. Jól mondja ubyegon2, a grub-ot célszerű a MBR-be helyezni(sda).
-
Lathronos
őstag
válasz
800.henrik #26945 üzenetére
Na ilyen próbálkozást sem láttam még. NEMO-val rendszerpartíciót áthelyezni, nagyon kemény. Még most is alig bírom ki nevetés nélkül ha rá nézek a képre. Nem rajtad nevetek, félreértés ne essék, csupán a szituáció vicces nem is kicsit.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26922 üzenetére
Ugyan, nincs miért elnézést kérni, hisz egyikünk sem tudhatta az elején, hogy így végződik a történet. Reménykedtem pedig, hogy valamelyikünk talál megoldást és nem kell pénzt költened.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26915 üzenetére
Erre az általam linkelt PCLinuxOS változatok tökéletesen megfelelőek. Persze a YouTube nem biztos, hogy menni fog. Ezt leszámítva gyors és megbízható disztribúció.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26910 üzenetére
Végső ötletként, ha a Mageia se lenne működőképes.
PCLinuxOS XFCE Ebből van CD(mini) és DVD méretű(full).
Mindekettő friss júniusi képfájl és pehelysúly kategória, vagyis nem zabálja az erőforrást.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26907 üzenetére
Hát igen. Ahogy gyorsul a technikai fejlődés, előbb utóbb oda jutunk, hogy amit megveszünk(PC, laptop, telefon) egy hónappal később már elavult ócskaság lesz amit semmire sem tudunk használni.
Maegeia-t próbáltad már?
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26875 üzenetére
Futtass le egy Bleachbitet root módban.
-
Lathronos
őstag
válasz
#68216320 #26878 üzenetére
Pl. egy Mint17 LTS Cinnamon, ez egyszerűsége és könnyű kezelhetősége miatt kifejezetten ismerkedésre való többek között.
-
Lathronos
őstag
A HDD-t nem tudod fordított polaritással bekötni, mert a tápkábel szándékosan csak egyféleképpen csatlakoztatható. Tehát nem ebben keresendő a hiba. Tippem szerint nem kis áramingadozás lehet a lakás elektromos hálózatában, és a hiba oka ott keresendő. De ezt mérni kell, ettől függetlenül egy feszültségkiegyenlítő túlferszültség-védelemmel ellátva UPS formájában sokat javítana ezen probléma jövőbeli ismétlődésének megakadályozása érdekében. Viszont mivel ezen PC-k már muzeális darabok, csak korszerűbb PC beszerzése esetén érné meg ekkora kiadás(kösd fel a gatyát, nem olcsók a UPS-ek).
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26871 üzenetére
Bleachbit root módban sem üríti? tmp könyvtár üres?
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26848 üzenetére
Szóval nem aluminium lemezek vannak mostanság a HDD-kben, hanem üveg. Én hülye meg a mai napig használtam hddregenerator-t lemez ellenőrzésre. SCSI-t egyszer láttam életemben. Jó nagy monstrumok voltak emlékeim szerint. Na meg hozzá a Voodoo 2 méretű vezérlő nem volt semmi.
(#26846) bob.zxr: nem csak tükörnek jók a lemezek, frizbizni is tök jól lehet velük.
-
Lathronos
őstag
Köszönöm a rendkívül részletes válaszokat, így már értem. Ma is tanultam valami hasznosat.
De akkor ezek szerint az is káros, ha kikapcsolom a PC-t. Hisz bekapcsolásnál ugyanúgy hasítja a lemezt a fej amíg felpörög a motor.
-
Lathronos
őstag
válasz
olivera88 #26773 üzenetére
Hozzászólás már nem aktuális, be tudtam jelentkezni a remasterembe
És még telepíteni is tudom.
(#26787) Syl: ez az avatar tényleg megtévesztő, ráadásul Jeri Ryan 7/9 -ként a testhez simuló ruhájában hát hogy is mondjam... Akit "hímnemű egyed" létére a látványa hidegen hagyott és nem járt a fejében a "de elkapnálak kislány" gondolat minden tizedik másodpercben az idomait látva az vagy meleg vagy nem volt rajta szemüveg.
Én személy szerint üvöltöttem volna legszívesebben mint farkas a teliholdat!
Ez a tyúkbél kifejezés honnan jött? Biztos valami nyelvújító találta ki. Annak csak a szürke színe azonos vele, kinézete alapján a SATA kábelt lehetne így hívni. Bár a hasonlat enyhén szólva gusztustalan.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26757 üzenetére
Én személy szerint nem bízok a netes átutalás biztonságában(paranoiás vagyok), mindig személyesen intézem. Persze 100%-os biztonság nincs, a bankok szervereit is fel lehet törni sajnos.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26733 üzenetére
Hát ez érdekes, nálam meg működik. Nincs elátkozva a géped?
Viccet félretéve ITT találsz még pár magyar nyelvű Puppy ISO-t(köztük van a wary520 is).
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26732 üzenetére
Nekem meg ASUS P5QD Turbo alaplapom (2009) van és ott is előforul ez a jelenség. PATA kábelen van egy 120 GB-os Samsung HDD és egy Pioneer DVD-RW. Kábel nem szakadt, mégis néhanapján nem látja a Samsung HDD-t. BIOS-ba belépek, ott meg látja. Ilyenkor lekapcsolom, várok 1-2 percet majd bekapcsolom és látja.
A Peppermint ezt leszámítva jól működik? Van még WATTOS is alternatívaként, ez is elmegy szinte bármin. Van benne microwatt(Openbox nagyon gyenge gépre) és általad használt konfigurációra WATTOS LXDE. Jelenleg a 8-as a legfrissebb és ez is tud magyarul.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26725 üzenetére
(23 Jan 2023) Ez mi? Szerintem itt lesz a hiba. Valamiért a dátum nálad 2023. január 23.Ja látom ez megoldódott. Milyen disztribúción nem csatlakozik a pendrive? -
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26723 üzenetére
Na még Puppy témában egy kis gyüjtemény: ITT Van minden ami kell, talán még több is.
Jó éjt mindenkinek!
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26721 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26714 üzenetére
Van egy Wary és egy XP Puppy, mindkettő magyar. Valamelyik csak menni fog.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26714 üzenetére
Indítom a feltöltést, ha kész, adom a linket.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26702 üzenetére
A Lucid 5.12 XP Puppy-ra gondoltam, de ha más verziók sem indultak nálad, lehet, hogy ez sem fog. Ha próbaképp azért kipróbálnád, akkor feltöltöm. Ha a VGA driverek közül nem jó neki egy sem, a VESA-t aktiváld. Az egy általános driver ami mindenhez jó.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26694 üzenetére
Szia!
A SUSE Studio az openSUSE weboldalán található egyedi telepítő összeállítására szolgál(poweruser szint). Ha magyar nyelvű puppy kell, felrakom a google tárhelyemre és onnan letöltheted telepítési útmutatóval együtt.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26620 üzenetére
Igen, ami tároló címeket ad a sources list generator, azokat be kéne írni és elmenteni.
PL.(12.04):
###### Ubuntu Main Repos
deb http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted universe multiverse###### Ubuntu Update Repos
deb http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-security main restricted universe multiverse
deb http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted universe multiverse
deb http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-proposed main restricted universe multiverse
deb http://fr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-backports main restricted universe multiverse###### Ubuntu Partner Repo
deb http://archive.canonical.com/ubuntu precise partner -
Lathronos
őstag
Ja, elnéztem a típust. Azért 2010-ig bezárólag akkor is egy-két jó játék megy rajta.
-
Lathronos
őstag
válasz
Cthulhu Dawn #26618 üzenetére
Mivel 64 bites CPU-d van, én 64 bites disztrót raknék fel(mivel arra van optimalizálva). A RAM mérete a SWAP meghatározásánál lényeges( ami 4 GB RAM felett már mellőzhető is akár).
CPT.Pirk: azért közepes minőségben még elfutnak játékok rajta néhány kivételtől eltekintve.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26613 üzenetére
Itt a megoldás: Ubuntu Sources List Generator, válassz innen kedvedre működő tárolókat és ahogy CPT.Pirk írta, illeszd be őket a sources.list-be.
Egyébként van egy ilyen okosság is: PKGS Itt bármilyen deb csomagot megtalálsz.
-
Lathronos
őstag
Na tehát mivel írtad, hogy a master HDD-n van a Win, ezért normális esetben ez az sda jelölésű merevlemez lenne Linux alatt. Azért írom, hogy lenne, mert te fecserélted a kábel szerinti prioritást(az első PATA csatolóra raktad a Slave Lubuntu-s HDD-t és a másodikra a WIn-es Master HDD-t). Ebből adódóan lehet más a jelölése(lehet, hogy sdb nálad a win). Tudom, hogy kínaiul hangzik. A legegyszerűbb az lenne, ha Live lemezről bootolnál és gparted-et futtatva csinálnál egy screenshot-ot. Abból meg tudjuk mondani, hová telepítsd a grub-ot(rendszerindító). De elég könnyű kideríteni, az NTFS HDD lesz az.
A független rendszerindítást úgy értettem, hogy a Win-es HDD-n meghagyod az eredeti rendszerindítót és a Lubuntu-s HDD-re telepíted a GRUB-ot. Így boot előtt F7-et nyomva a bios boot menüjéből te választod ki, melyik HDD-ről szeretnél OS-t indítani. Ha nem így teszel, alapértelmezetten a Master HDD-ről bootol(már ha ez az első a bios boot sorrendjében) amin a win van.
-
Lathronos
őstag
Szia!
Azt szerintem vágja mindenki, hogy 2 külön HDD-n van a 2 operációs rendszer(nálam is így van). A kérdésedre 2 válasz létezik aszerint, hogy mit szeretnél. A 2 HDD-n lévő OS független legyen egymástól(értem ezt úgy, hogy ne egy közös rendszerindítójuk legyen, hanem te választhasd ki melyik HDD-ről szeretnél rendszert indítani), vagy a GRUB-ot a Windows-os HDD-re szeretnéd telepíteni, hogy a 2 külön HDD-n lévő OS egy azon rendszerindítóból legyen futtatható?
U.I.: Miért nem használsz te is debian-t, mint mi itt páran? Az sokkal stabilabb mint az Ubuntu(mivel az Ubuntunak a debian testing az alapja, ezért viselkedik sokszor úgy ahogy).
-
Lathronos
őstag
"Feltételezem, hogy ha a gub-ból kiveszem a win-t, vagy törlöm a grub-ot, akkor el fog indulni a linux ismét."
A grub felülírja az MBR-ben a Win bootmanager-ét, így ha törlöd a grub-ot akkor se a linux, se a Win nem fog többé indulni. A grubot grub customizer-rel tudod legkönnyebben szerkeszteni ha szükséges. Ha kiveszed a Win-t a grubb, nyugodtan törölheted a partícióját, és hozzácsatolhatod a/home-hoz(arra figyelj, hogy a törölt WIn partíció ugyanarra legyen formázva mint a home pl. ha a home ext4, akkor a törölt win partíciója is ugyanolyan legyen).
-
Lathronos
őstag
Szia!
Persze, hogy nem reagál, mert előbb ki kell kapcsolni a touch screen vezérlőt:
xinput –disable “Touch Screen neve”
Például: xinput –disable “ELAN Touchscreen”
Bár automatikusan érzékelnie kellene a billentyűzetet amikor csatlakoztatod és aktiválnia a touchpad-ot.
De mivel ezt a konfigurációt Windows 8 használatára tervezték(ebből adódóan nem is tesztelték rajta az ubuntu-t), nem csoda, hogy nem úgy működik rajta az Ubuntu mint kéne. Meg sem fordult a fejlesztő mérnökök fejében az a gondolat, hogy valaki Linuxot akar futtatni egy Windows-ra optimalizált gépen. Ebből adódóan sajnos én személy szerint nem sok esélyt látok arra, hogy bármely disztribúció problémamentesen fog futni rajta(de ne legyen igazam).
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26527 üzenetére
Bleachbit
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #26521 üzenetére
Mint korábban írtam, én Wheezy tárolókkal használom az LMDE-t, ott is a 12.6 van. Az LMDE tárolókat nem igazán szeretném engedélyezni. DE mivel a jessie tárolóibóiból építkezik, gondolom abban újabb van. De ha működik az openGL, nem teljesen mindegy a verziószám?
De ahogy látom megválaszoltad magadnak a kérdésedet.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26507 üzenetére
Az elementary ablakkezelője Pantheon-ra átkeresztelt Gnome3(ennek konfigurálásához nem értek). Hogy miért nevezték át Pantheon-nak? Passz.
-
Lathronos
őstag
válasz
hódmaci #26493 üzenetére
Nekem 40 GB-on lazán elfér az LMDE. Talán letükrözöd az egész tároló szerverparkot, hogy 320 GB nem elég?
Ja, látom most írod, hogy torr... de ezt szerintem nem kéne híresztelned, szóval letöltésről van szó. Ahhoz a /home partíciódat kéne 2 felé osztani, de ezt nem tudom miként lehetséges(de lehetséges).
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26464 üzenetére
Ó, te drága kenyér! Ne add már fel ilyen könnyen. Én a helyedben tennék egy próbát a Mint 17 RC Cinnamon-nal. Ha Gnome 3 kinézetet akarsz rá, az is megoldható és valószínűleg a kártyádat is kezeli.
ui.: na mégis megy a Délibáb?
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #26440 üzenetére
Teleahócipőm-nek Packard Bell EasyNote MZ35 laptopja van, de nem túl nehéz az elemcsere. Arra figyelj csak, hogy a burkolat könnyen törik, így nagyon óvatosan kell hozzálátni.
Igaz ez más modell, de emlékeim szerint az MZ35-ösön is ugyanott van az elem. Alul bal oldalon a zöld panelen közepén.
Video: ITT
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26398 üzenetére
Na ezt még megválaszolom: USB HDD-vel mennie kell a pendrive telepítésnek. Nálam linux telepítő készítéshez a unetbootin a nyerő megoldás, azzal mindig bebootol a pendrive. Na mostmár tényleg megyek, jó éjt mindenkinek!
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26391 üzenetére
Miért nem teszel egy próbát a CentOS6-tal, ahogy CPT.Pirk javasolta? Veszteni nem vesztesz semmit. Na megyek aludni, lemerült az akkumulátorom.
További kellemes estét mindenkinek, sziasztok!
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26390 üzenetére
Az a baj, hogy linux esetében nincs kezdő szint, egyből mély víz. Vagy bírjuk, vagy merülünk. Én is 6 éve linuxozok, de még mindig kezdő szinten vagyok. Igaz, nem is vágyom többre.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26379 üzenetére
USB boot lehetőség nincs a BIOS-ban? Akkor pendrive-ról is telepíthetsz.
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26387 üzenetére
Mert abban van pénz, azért fejleszt mindenki arra. Mi linuxosok meg cumizhatunk. Persze előbb utóbb valaki mindig kitalál valami okosságot, hogy nekünk is jó legyen. Csak győzzük kivárni.
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #26374 üzenetére
Megértem, hogy nem igazán látod mire jó ez. Vannak olyan alkalmazások a Mintben, amik Debianra nem telepíthetőek sehogyan sem(sokszor kielégíthetetlen függőségek vagy inkompatibilis verziók miatt). Ezért használok LMDE-t Wheezy stable tárolókkal(na meg a stabilitás miatt mint azt már említettem).
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #26375 üzenetére
Parancsolj egy kis segítség. Itt azt választasz, amit csak akarsz. Nekem a Wheezy német tárolói vannak beállítva(a 3rd parties kivételével).
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26361 üzenetére
Manjaro, Chakra és Arch mazochistáknak való, akik szeretnek heteket szenvedni a rendszer konfigurálással. Én Linux Mint Debian Edition-t használok 1 hónapja gond nélkül.
És van DDM hozzá ami leszedi és telepíti neked a zárt ATI Drivert. Fedora: no comment...
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #26346 üzenetére
Egyáltalán milyen disztribúcióról van szó? Mert visszaolvasva a hozzászólásokat, nem derül ki.
Én is szívtam régebben sokat linux-szal, de az még az Ubuntu-s korszakomban volt. Mióta LMDE-re váltottam ismeretlen fogalom a rendszerhiba, és minden úgy működik ahogy kell.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
(Bundás) #26332 üzenetére
Itt is tudsz vírusírtót használni: feltelepíted a clamtk-t ami alapból telepíti a clamAV-ot is. A tároló frissítő scriptet ugye lefuttattad? Anélkül nem csatlakozik az evergreen szerverekhez és nem fog frissülni a rendszer. A betöltés lassú, vagy használat során is sokat kell várni pl. a Firefox indulására? Használhatsz Opera-t is, az kevesebb RAM-ot eszik és gyorsabb.
-
Lathronos
őstag
válasz
errorcode06 #26321 üzenetére
Ha live-ba kell magyar nyelvű skype is, és 64 bites rendszert használnál, próbáld ki az általam kiegészített magyar nyelvű Linux Mint Debian Edition-t. Itt van. Na persze ezen kívül van még jó pár dolog benne ami nem található meg az alaprendszerben.
-
Lathronos
őstag
válasz
Fritz Teufel #26302 üzenetére
Én unetbootin-t használok és eddig bármilyen ISO-t bootolhatóvá tett Pendrive-ra másolva
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Apple iPhone SE 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest