- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hisense LCD és LED TV-k
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Home server / házi szerver építése
- OLED TV topic
- Bronz hatásfokú Rosewill tápok 12V-2x6 csatolóval
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Micro Four Thirds
- HP EliteBook / ZBook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #89170 üzenetére
Olyan hülyeségeket írkálsz néha, ne is haragudj.
nem tudom egyszerűen kikapcsolni, csak valami spéci módszerrel
???
Nem találod meg a Start menüben a leállítást, vagy mi?minden indítást egy előtöltött állapotból hajt végre... egyszerű user hagyományos módon nem tudja kikapcsolni/rebootolni
Fast startupnak hívják (gyorsindítás), az egyszerű user a Vezérlőpultból két kattintással ki tudja kapcsolni.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #89167 üzenetére
Akkor ott biztosan sok utólag telepített program fut a háttérben.
Nekünk a cégnél van egy rakat, 2016-os beszerzésből származó Lenovo asztali gépünk, m2-es SSD-vel, 16GB RAM-mal. Az asztal megjelenése után kb. két másodperccel lehet indítani a böngészőt. Sokszor előbb töltődik be a gép, mint hogy kapna IP-t a gép.
-
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #89163 üzenetére
Hát ja. Mondjuk én nem ezért nem használok Debiant már pár éve - leszámítva a kis RPi-t, amin Raspbian fut -, hanem a régi csomagverziók miatt.
-
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #89160 üzenetére
Én is sejtem, hogy Debianról lehet szó.
-
-
urandom0
senior tag
Ha nem te voltál, akkor az durva, mert valaki ugyanezt kérdezte szinte ugyanakkor, mint te
Figyeld a journalt, fusson a háttérben egy terminálban a journalctl -f parancs, s figyeld, hogy abban az időben nem ír-e valami hasznosat, amikor ki kellene kapcsolnia a képernyőnek. Nálam volt olyan, hogy elküldtem alvóba a gépet, és fél másodperc múlva fel is ébredt, mert valami nem engedte aludni. Ilyenkor "sleep" vagy "ACPI" vagy hasonló hibaüzenetet szokott lenni a journalban. Lehet, hogy nálad is ír valami használhatót.
Második tippem, hogy húzd ki az összes perifériát a gépből (egér, stb.), és kapcsold ki a bluetooth-t, mert ezeken keresztül is kaphat valami jelet, amitől triggerelődik a felébresztési időzítő.
A teszt erejéig javaslom állítsd át egy percre, és érdemes az alvó módot is kikapcsolni, ne hogy esetleg bekavarjon.
-
urandom0
senior tag
Milyen gép, milyen disztró, milyen verziójú Gnome?
Nálam (Lenovo X240, Fedora 37, Gnome 43.4) gyönyörű szépen lekapcsolja a képernyőt (de még a billentyűzetvilágítást is) a "Képernyő elsötítése" idő letelte után. Úgy csinálja, hogy elkezdi elhaványítani a képernyőt, aztán végül teljesen sötét lesz, majd kb. két másodperc után lekapcsol a háttérvilágítás és a billentyűzetvilágítás is.Jut eszembe, nem az a baj, hogy nem hogy nem alszik el a képernyő, hanem inkább hogy valami felébreszti?
Látom, máshol is megkérdezted
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #89134 üzenetére
Hybrid boot vagy hétköznapi nevés fast startup, amire te gondolsz. Igen, az is sokat gyorsít a booton.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #89131 üzenetére
Igen, egész másképp néz ki a két rendszer bootfolyamata, a Windows jobban gyúr arra, hogy a user minél előbb az asztalt lássa maga előtt, Linuxnál ez nem akkora prioritás.
-
urandom0
senior tag
Gondolom telepítésnél be lett pipálva a lemez titkosítása. Ez dm-cryptet használ, tudtommal a jelszó ismerete nélkül nem lehet feloldani (értelme sem lenne akkor). Úgyhogy én is csak ugyanazt tudom javasolni, mint tordaitibi.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #89121 üzenetére
A Windows bootja elég jól van optimalizálva, sok szolgáltatás betöltése el van tolva a Linuxhoz képest. Pl. ha nem igényli egyik szolgáltatás sem azt, hogy legyen működő IP stack, akkor a DHCP is csak a boot végén indul el, míg Linuxnál egy rakat szolgáltatás vár a network-wait-online-ra. Illetve jobban is van párhuzamosítva a Windows bootja, mint a Linuxé általában.
-
urandom0
senior tag
Ez biztos, hogy április elsejei vicc. Az Ubuntu nagyon sok helyen használja a snapet, az Ubuntu Core alkalmazás ökoszisztémáját például teljes egészében a snap szolgálja ki, ott még apt sincs... a flatpaket is most űzték ki az asztali Ubuntuból, hogy azzal se kelljen foglalkozniuk. Soha nem fogják dobni a snap támogatást.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Szerintem ezt a "régi kiadás = stabil kiadás = szerverre" és "rolling release = instabil = munkaállomásra" dolgot el kellene felejteni, vagy legalább átgondolni. Nem feltétlenül lesz egy disztró stabilabb attól, ha régebb óta van kinn, sőt lehet, hogy pont a bugfixek backportolása során keletkeznek benne új hibák. És mivel a régebbi verziókkal jellemzően kevesebben foglalkoznak, mint az újjal, így lehet, hogy egy-egy ilyen hibát is kisebb eséllyel vesznek észre. Ezt írtam korábban is, hogy ilyenkor gyakorlatilag két külön ágat kell fejleszteni, tesztelni, karbantartani egy-egy szoftverből (a frisset és a régit), ami rengeteg erőforrást visz el, és mivel az emberi erőforrás jellemzően a friss verziók körül csoportosul, így simán elképzelhető, hogy egy friss verzió stabilabb, mint a régi.
És nem csak én gondolom ezt, hanem Richard Brown is, az OpenSuse egyik vezető fejlesztője, aki MicroOS-t használ a szerverein, ami Tumbleweed alapú.
Amúgy a manapság használt automatikus tesztelésekkel, és az olyan frameworkökkel, mint az openQA (több disztró is ezt használja), elég sok hiba kiszűrhető, így eleve jobb minőségű szoftvereket adnak ki nyílt forráskódú fejlesztők, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt.
És az is igaz, hogy egy-egy friss verzióban sokszor olyan teljesítménynövelő fejlesztések vannak, amik kifejezetten jól jönnek szerveres környezetben, vagy mondjuk olyan fejlesztések, amik egy-egy funkciót gyorsítanak, vagy mondjuk jön egy újabb verzió X keretrendszerből (Java, NodeJS, akármi), ami megint csak sok esetben gyorsabb és/vagy stabilabb, mint a régi... -
urandom0
senior tag
Azt hittem, hogy weboldalaknál, ami HTTPS-sel kezdődik, az kóser.
sh4d0w már leírta az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, én csak annyit tennék hozzá, hogy ha van egy webszerverem, kb. 3 percbe telik generáltatni hozzá egy teljesen érvényes tanúsítványt, amiről egy átlagos felhasználó soha nem mondja meg, hogy mennyire valid. Ő csak annyit lát, hogy ott a kis lakatka a címsorban, és azt hiszi, hogy ettől kóser a weboldal, miközben simán lehet adathalász is az adott oldal...
Szerintem a böngészőgyártók nagyban sárosak abban, hogy elhitették az emberekkel, hogy ami https és zöld lakatos, az megbízható és biztonságos, ami nem, az pedig nem. Pedig ez egyáltalán nincs így.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88973 üzenetére
Van ez a fajta jel: `
Ezt backtick-nek hívják, jobb oldali AltGr+7-tel lehet előhozni.
Van ez: '
Ez a sima aposztróf (angolul single quote), shift+1.
És van a "macskaköröm": "
Angolul double quotes, shift+2-vel lehet előhozni.A backticket két esetben kell használni, ha egy azonosító (pl. egy táblanév) ugyan az, mint egy beépített SQL kulcsszó. Ha például a táblád neve group, akkor használni kell, mivel a group egy kulcsszó: select * from tablename group by `group`;
A másik eset, amikor használni kell, ha szóköz van az azonosító nevében, pl: select * from tablename group by `my column`;Az aposztrófot alapvetően szövegek körbefogására használjuk. Például ennél:
create user tibi@localhost identified by 'abcde123456';Amit kimásoltál abból a cikkből, az ilyen fajta idézőjel volt: ’ ‘
Ezt el kell felejteni, ilyen SQL-ben nincs, erre hibát dob. Gondolom, a szerző valamilyen szövegszerkesztő programban írta a kódot, ami kijavította a sima aposztrófot ezekre a fajta idézőjelekre.A macskaköröm pedig, egy nem szabványos kiegészítés, csak egyes adatbáziskezelők támogatják.
-
urandom0
senior tag
Igen, így van ahogy írod. Vannak a nagyvilágban szerverek, amik tárolják a csomagokat, a hozzájuk tartozó indexfájlt, a kulcsokat, a cheksum fájlokat, stb. Itt van például az Ubuntu 22.10 egyik szervere: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/
A pool könyvtárban ott vannak szépen a abc sorrendben a csomagok.
Azért, hogy a terhelés ne döntse be a szervert, vannak tükörszerverek. Az Ubuntu magyar tükörszervereinek listája (a végén a globális master szerverrel) itt van: http://mirrors.ubuntu.com/HU.txt
Magyarországon élő Ubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Mint/stb felhasználóknak célszerű ezek közül választani egyet, és azt beállítani a csomagkezelő szerverének.Az OpenSuse Tumbleweed fő repószervere itt van: https://download.opensuse.org/tumbleweed/repo/oss/
Hogy milyen OpenSuse tükörszerverek vannak, azt pedig itt lehet megnézni: https://mirrors.opensuse.org/ -
urandom0
senior tag
Az a ROM az olyan értelemben read only, hogy átlag halandó random programocska nem tud írni bele, de egyébként egy sima írható flash memóriachip. Az elmúlt ~20-25 évben kiadott BIOS/EUFI programok frissíthetők a gyártó által kiadott frissítőprogrammal (de olyan is van, hogy egy hétköznapi Windows frissítéssel együtt jön le a BIOS frissítés).
Egy gyári hibás vagy rosszul telepített BIOS frissítés elég nagy problémákat tud okozni, többek közt téglásíthatja az adott eszközt. -
urandom0
senior tag
Az EFI partíción vannak az EFI fájlok (egy vagy több), amik betöltik az oprendszert.
A rendszerbetöltés nem úgy működik, mint a régebbi BIOS/MBR-es rendszereknél, hogy az első lemez első 440 bájtjában van a boot loader, ami betölti a kernelt, hanem az UEFI megnézi az EFI partíciót, megkeresi az EFI fájlokat, és amelyik rendszer elsőnek be van állítva az UEFI-ben, azt bebootolja. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88884 üzenetére
Akkor sajnos passzolom, nálam működik így, ahogy leírtam. Látok minden megosztást, elérem a webet is, pedig a megosztások még másik VLAN-ban is vannak, mint amiből én IP-t kapok kapcsolódás után.
Esetleg a tűzfalat letilthatod a tesztelés erejéig, vagy meg lehetne nézni, hogy milyen helyi IP-t kapsz, a megosztások milyen IP-n vannak, és ettől függően valami routingot beállítani. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88880 üzenetére
Bocs, nem volt egyértelmű.
Ha Windows-ról kapcsolódsz a szerverre, akkor kell azt a beállítást megcsinálni, azon a gépen, amiről kapcsolódsz, nem a szerveren. A szerveren nem kell semmit sem állítani. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88869 üzenetére
Na, jólvan, akkor problem solved. Közben én is próbáltam a céges Windows-os gépről csatlakozni, de kiírta, hogy már használva van ez a kapcsolat.
Ha nincs net VPN csatlakozás közben, akkor Windows alatt be kell állítani, hogy rendszer a kapcsolat ideje alatt ne az alapértelmezett átjárót használja: Vezérlőpult -> Hálózati és megosztási központ -> Adapterbeállítások módosítása, jobb klikk a VPN kapcsolat nevére -> Tulajdonságok -> Hálózat -> TCP/IP protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4) elem -> Tulajdonságok -> Speciális gomb -> "Alapértelmezett átjáró használata a távoli hálózaton" opció elől a pipát ki kell venni.
Linux alatt pedig az IPv4 tulajdonságainál pipáld be "A kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" pipát (ez Gnome, de azt hiszem KDE alatt is ugyanitt van):
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #88862 üzenetére
Na, bebootoltam a Kubuntus dd image-et egy vm-be (még a laptopomról húztam le korábban, amikor Kubuntut használtam).
Én ezeket a csomagokat telepítettem a VPN-hez:
network-manager-l2tp
xl2tpd
network-manager-pptp
pptp-linux
libstrongswan-extra-plugins
libstrongswan-standard-plugins
libstrongswan
strongswan-charon
strongswan-libcharon
strongswan-pki
strongswan-starter
strongswanÉs itt van három kép arról, hogyan volt beállítva a VPN csatlakozás:
És itt egy leírás, hasonlóan csináltam én is: https://limevpn.com/how-to-use/kubuntu-l2tp
Csak én sose adtam hozzá ppa-t, nem kell, anélkül is mindig szokott működni. A lényeg, hogy Windows-hoz az LT2P-t kell használni, a többi nem lesz jó, illetve ami nincs ebben a leírásban, hogy a phase1/phase2 mezőket, és a pre-shared key mezőt is ki kell tölteni, ez utóbbit értelemszerűen csak akkor, ha előmegosztott kulcsot használsz. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88861 üzenetére
A Windows Server alapesetben l2tp/ppptp protokollt használ VPN-hez. Kubuntun én ehhez a strongswan csomagokat szoktam telepíteni: strongswan libcharon-extra-plugins libstrongswan-extra-plugins NetworkManager-strongswan NetworkManager-l2tp, valamint az xl2tpd-t és a ppp-t. Most fejből írtam ezeket, nem biztos, hogy jók, de valami ilyesmit kell keresned.
Ha megvan, hozzá tudod adni a VPN kapcsolatot, viszont ott elég sok mindent be kell állítani ahhoz, hogy működjön, és minden függ attól, hogy hogyan van konfigurálva a szerver.
A hitelesítésnél úgy tudom, MSCHAPv2-t használ alapból a Windows, a VPN beállításainál csak ezt kell kiválasztani. Az MPPE-t be kell kapcsolni, és a többi opciót is (BSD, Deflate, stb.).
Aztán, a Phase1 algoritmusnál meg kell adni ezt: aes256-sha2_256-modp2048,aes256-sha2_256-modp1536,aes256-sha2_256-modp1024,aes256-sha1-modp2048,aes256-sha1-modp1536,aes256-sha1-modp1024,aes256-sha1-ecp384,aes128-sha1-modp1024,aes128-sha1-ecp256,3des-sha1-modp2048,3des-sha1-modp1024!A phase2-nél ezt: aes256-sha1,aes128-sha1,3des-sha1!
Legalábbis nálam így működik. Más oldalon más beállításokat is találtam. Minden attól függ, hogy van felkonfigurálva a VPN szerver.
És utána még valamit mókolni is kell, de őszintén szólva, nem emlékszem, hogy mit. Azt hiszem, talán az l2tp vagy a ppp modulokat kellett engedélyezni az /etc/mdoules.d-ben, vagy ilyesmi...
Szóval egyáltalán nem triviális a dolog, szerintem sokkal jobban jársz, ha a VPN szerver nem Windows, hanem egy Linuxos OpenVPN szerver, arra könnyebb csatlakozni.Valamelyik gépemen van egy Kubuntus dd image a laptopomról, arról le tudom lesni a beállításokat, de egyáltalán nem biztos, hogy azok nálad jók lesznek.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #88858 üzenetére
Na, az RPi-n nekem is kidobta a hibát:
Location 'http://download.opensuse.org/ports/aarch64/tumbleweed/repo/oss/noarch/kernel-firmware-platform-20230313-1.1.noarch.rpm' is temporarily unaccessible.
Abort, retry, ignore? [a/r/i] (r):
Trying again...Retry-t nyomtam, most megy tovább.
-
urandom0
senior tag
Én most indítottam el egy frissítést, 2140 frissíthető csomagom van. Érezhetően lassabb, mint máskor, de hibát nem tapasztalok. Valószínűleg a 20230319-es snapshot jön le most, és mivel nagy méretű, sokan töltik, így lassúak a szerverek. Ilyenkor érdemes várni pár napot, amíg a többiek leszedik.
Az RPi-men is Tumbleweed van, de ott csak 100 frissíthető és 18 új csomag van. Bár az ARM, eleve kevesebb csomag van azokban a repókban, meg hát az RPi-n nincs X, csak egy minimál rendszer néhány plusz csomaggal.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88844 üzenetére
Hűha.
Azt az alhálózati maszkot állítsd át erre: 255.255.255.0
Így az alhálózatodban lévő gépek a 192.168.1.1 - 192.168.1.254 lesznek.Az a másik IP, a 192.168.2.44 honnan jött? Annak is a 192.168.1.x tartományba kellene esnie. Vagy esetleg több belső hálózatod van?
-
urandom0
senior tag
Igen, VLC-hez nem nagyon kellenek codeckek.
De ha esetleg valahol valamilyen videót nem játszik le a rendszer (én belefutottam párszor), akkor feltelepíted az opi-t, és azzal fel tudod telepíteni a codeckeket is:sudo zypper install opi
opi codecsvagy
opi packman
Ugyanazt csinálja mindkét parancs (hozzáadja a Packman repót).
Az opi egy csomagtelepítő openSuse Build Service-es csomagokhoz. Az openSuse Build Service olyasmi, mint Archnál az AUR, nagyon sok "külsős" csomag érhető el így, amik nincsenek benne az alap repóban.
A Packman repóban pedig elsősorban olyan codeckek vannak, amik az OBS-ben tiltólistán vannak, vagy jogi okokból, vagy mert zárt forrásúak. Illetve vannak a Packmanben benne egyéb hasznos dolgok, meg játékok is.Ha opi nélkül akarsz codeckeket telepíteni, akkor azt is lehet:
# Install multimedia codecs using Zypper
sudo zypper addrepo -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Tumbleweed/' packman
sudo zypper refresh
sudo zypper dist-upgrade --from packman --allow-vendor-change
sudo zypper install --from packman ffmpeg gstreamer-plugins-{good,bad,ugly,libav} libavcodec-full vlc-codecsIlletve az opi-ban még vannak előre elkészített parancsok egyes csomagok telepítéséhez is:
opi anydesk AnyDesk remote access
opi atom Atom Text Editor
opi brave Brave web browser
opi chrome Google Chrome web browser
opi codecs Media Codecs from Packman and official repo
opi dotnet Microsoft .NET
opi megasync Mega Desktop App
opi msedge Microsoft Edge
opi msteams Microsoft Teams
opi plex Plex Media Server
opi resilio-sync Resilio Sync decentralized file synchronization between devices using the bittorrent protocol.
opi skype Microsoft Skype
opi slack Slack messenger
opi sublime Editor for code, markup and prose
opi teamviewer TeamViewer remote access
opi vivaldi Vivaldi web browser
opi vscode Microsoft Visual Studio Code
opi vscodium Visual Studio Codium
opi yandex-browser Yandex web browser
opi yandex-disk Yandex.Disk cloud storage client
opi zoom Zoom Video Conference -
urandom0
senior tag
Szuper!
A codeckeket felraktad? Ha igen, hogyan?Én tegnap a Leap helyére tettem fel a Tumblit, meglepődtem, hogy mennyivel gyorsabb a zypper, mint a Leap-ben.
Összeségében jó kis rendszer az OpenSuse, eddig ebben tudtam a legegyszerűbben beállítani a céges Windows-os l2tp VPN-t, az összes többiben molyolni kellett vele még egy sort. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88833 üzenetére
Az az IP cím, amit megadtál, nincs benn az alhálózati maszk által lefedett tartományba. Mi a router IP címe? Mi az alhálózati maszkod? Hogy van beállítva a DHCP?
-
urandom0
senior tag
Geeko a neve, a faja pedig valószínűleg "Veiled Chameleon". Ha gekkó lenne a faja, akkor angolul gecko-nak írnák.
Én ahol látom, mindenhol kaméleonnak írják.
-
urandom0
senior tag
A Fedora és az OpenSuse a Btrfs-t használja már egy ideje alapértelmezettként.
Van pár tulajdonsága a Btrfs-nek, ami miatt jobb választás lehet, mint az ext4. Ezek közül igazából a snapshot támogatás az érdekes átlag desktop user számára. Az OpenSuse backup programja, a Snapper is ezt használja... -
urandom0
senior tag
Kicsit képzavaros a dolog, mert az egy kaméleon, csak gekkónak hívják
Bár azt sem tartom kizártnak, hogy egy chameleon gecko az, ami viszont valóban gekkó.
De lehet, hogy valami hibrid...
Vagy csak annyi, hogy a logo tervezője sem tudta, hogy mit is rajzol. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #88761 üzenetére
Nézd meg itt a kiadási dátumokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/CentOSA CentOS ugyanazokat a verziószámokat használta, mint a RHEL. A 7.0-tól volt annyi változás, hogy a CentOS hozzátett még egy számot (gondolom, ez egy build number lehet).
A RHEL kb. egy hónappal (30 +/- 15 nap) előbb jelent meg, mint az azonos verziószámú CentOS, mert fogták a RHEL nyilvánosan elérhető kódját, rebrandelték, stb., aztán újrafordították és kiadták CentOS-ként.Nézd meg a CentOS Wikit, ott írják, hogy a CentOS a RHEL-ből fordul. A második kérdés pedig azt taglalja, hogy mennyi időbe telik, amíg a RHEL-re kiadott javítás megjelenik CentOS-en is.
Egyébként sem tűnik logikusnak, hogy a pénzes kiadás a beta, az ingyenes meg a stabil.
Igazából egyik sem "béta" és egyik sem "stabil", csak a köznyelv szereti így nevezni őket (hivatalos doksikban mindenhol upstream-et meg downstream-et írnak). Annyi a lényegi különbség a két disztró közt, hogy ha a CentOS összeroggyan, akkor nincs kit hívni, old meg magad, ha a RHEL összeroggyan, akkor hívhatod a supportot, és jó pénzért segíteni fognak.
-
urandom0
senior tag
Steam-et elméletileg tudod telepíteni zypperrel, de itt is fent van: https://software.opensuse.org/package/steam
Jó az a gekkó kaméleonnak is
-
urandom0
senior tag
válasz
lockdown90 #88738 üzenetére
A CentOS kezdetben közösségi fejlesztésű volt (a neve is innen származik, Community Enterprise Operating System), aztán 2014-ben megvásárolta a Red Hat, onnantól a Red Hat szponzorálta.
A Rocky teljesen közösséginek indult, most is az, és valószínűleg az is marad.
Az Alma is közösségi, és az is valószínűleg az marad, de annak az alapjai a CloudLInux nevű kereskedelmi disztróig nyúlnak vissza (ami a CloudLinux Inc. tulajdona, és CentOS alapú). -
urandom0
senior tag
Nem, a Red Hatnek sosem volt igazán célja átterelni a CentOS usereket RHEL-re. Józan ésszel belegondolva esélyük sem sok lett volna rá, hiszen a CentOS-en kívül van még a CentOS-en kívül Red Hat helyettesítő disztró (példának okáért ott a 15 éves múlttal rendelkező, 1:1 RH kompatibilis Oracle Linux). Másrészt a CentOS azért most sem egy rossz disztró.
Arról van szó, hogy a Red Hatnek túl sokban került a CentOS fenntartása, és itt a hosszú távú támogatáson van a hangsúly. Most, hogy a CentOS semi-rolling lett, egyszerűen megszűnt a hosszútávú támogatottsága, így már ezzel sem kell foglalkozni.CentOS volt a teszt disztrója az RHEL-nek
Nem, pont fordítva. A RHEL volt a CentOS bétája. Innentől a RHEL lesz a CentOS bétája. Ilyen logika alapján a CentOS lesz most olyan stabil, mint eddig a RHEL volt.
Az egyes CentOS kiadások azonos verziószámú RHELe-n alapultak, és jellemzően kb. egy hónappal később jelentek meg.
Itt egy kép, ami jól ábrázolja a régi és az új helyzetet. -
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #88731 üzenetére
Az ilyen nagyon régi releaseket támogató disztrók, mint a Debian, ott hibáznak, hogy nagyon régi releaseket támogatnak. Így gyakorlatilag kettő fejlesztési ágat kell fenntartani, egyet a stable-nek, egyet az unstable-nek, plusz még ott az EOL és az extended EOL. Visszafelé portolni a patcheket, bugfixeket gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy adott programot két ágon fejlesztenek, és ez baromi nagy munka és nagy szívás. Sokszor ember sincs rá, mert senki nem szeret ezzel szüttyögni.
Ezért kezdenek eltünedezni az ilyen nagyon régi releaseket támogató disztrók, mint pl. a CentOS, az OpenSuse Leap, ... és ezért preferálják inkább a disztrófejlesztők a rövid kiadási ciklust és a rollingot. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88729 üzenetére
Igen, ez a Virtualbox, amit most látunk a képeden.
Az Eszközök -> Optikai meghajtók menüben kiválasztasz egy Linuxos lemezképet. Ez olyan, mint ha egy fizikai gépbe bedugnál egy live Linuxos pendrive-ot.
Utána újraindítod a virtuális gépet, nyomkodod az F12-t, mire ki fogja dobni a boot menüt, és ott kiválasztod, hogy a CD-ROM-ról bootoljon.Ha valamiért nem dobja fel a CD-ROM opciót, bemégy a Gép -> Konfigurálás.. menübe, és a Rendszer fülön a boot sorrendet átállítod úgy, hogy az optikai meghajtó legyen az első. A HDD elől ideiglenesen ki is veheted a pipát, bár elméletileg nem szükséges.
Igazából mindent ugyanúgy csinálsz, mint ha fizikai gép lenne, csak a pendrive behelyezése helyett betallózol egy lemezképet, amiről bootolni szeretnél.
Ha bebootolt a live rendszer, utána pedig követed Rimuru ill. csixy javaslatát.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88727 üzenetére
Ugyanúgy be tudsz bootolni egy live ISO-ról, mint ha fizikai gép lenne. Sőt, még egyszerűbb is, mert ki sem kell írni pendrive-ra.
A virtuális gép konfigurációjánál a tárolók közt betallózod az ISO-t, a rendszer fülön pedig beállítod, hogy optikai lemezről bootoljon, ne HDD-ről. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #88676 üzenetére
A Gnome-on múlik, nem az Xfce-n. A KDE tudja egyedül normális megoldani a frakcionális skálázást. A Gnome azt csinálja, hogy felskáláz mindent a következő egész értékre (100% -> 200%), és ha nem egész értékű skálázás van beállítva, hanem mondjuk 125%, akkor a 200%-ról skáláz vissza 125%-ra. Ez lassú és erőforrászabáló művelet, sok esetben a végeredmény is csúnya lesz, és ez főleg Xorg alatt észrevehető.
Ha fontos a normális skálázás, akkor célszerű KDE-t használni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88659 üzenetére
Megadom Jocónak a linket illetve az elérést, pl. tibiszerver.ddns.net/jocomappa és ebbe garázdálkodhat. Hogy ezt weben, vagy hálózati meghajtóként lehet kivitelezni az mindegy.
Szerintem itt megbukott az SSHFS/SFTP/FTPS, mert random Jocó nem fog ezekkel szüttyögni, főleg ha Windowst használ.
Esetleg egy Owncloud/Nextcloud lenne a jó megoldás, de annak a telepítése sem annyira triviális (bár azért nem is egy agysebészet).
A legegyszerűbb megoldás az valóban Google Drive vagy Onedrive lenne, ezeknél az üzemeltetés nem a te feladatod, és havi pár száz forintért lehet gigabájtos tárhelyet bérelni rajtuk.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88652 üzenetére
Van mondjuk SSH elérésed egy gépen. Ez hallgatózik pl. a 22-es porton.
A port forwardingot ez esetben úgy állítod be, hogy routeren (nyilván függ attól is, milyen routerről van szó), hogy megadsz egy külső portot (mondjuk 2022), és megadod az SSH-s gép belső IP címét, és a 22-es portot.
Írd le a router típusát, vagy mutasd meg, hogy néz ki a port forwarding beállítására szolgáló rész, és akkor tudunk segíteni.Az SSH-t viszonylag könnyű beállítani, ezért kezdeném azzal. Utána lehet mondjuk WebDAV-ot építeni, az már kicsit nehezebb.
De ha Windows-os géppel akarod elérni a belső megosztást, mindenképp szívás lesz, mert az SMB/CIFS-en kívül nincs olyan protokoll, amit mindkét oprendszer képes natívan kezelni (najó, az NFS-t igen, de azt hagyjuk).Persze, VPN, Cloudflare, mi a bánatnak...? A világon semmi, de semmi értelme egy otthoni, amúgy cgNAT mögött lévő gépet...
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #88546 üzenetére
Hát ez a megoldás igényli a legkevesebb előkészületet, az biztos
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #88540 üzenetére
Rá kell dugni egy gépet a soros portra (ha van...), felcsatlakozni a gépre egy PuTTY-vel, átadni a Grub-nak a console= paramétert a megfelelő értékkel, és lesni a másik gépet, hátha kidobja a Grub az üzeneteket.
Vagy a netconsole programmal átküldeni másik gépre a logot. Szerintem az ilyen "early boot" üzeneteket nem lehet máshogy elkapni. -
urandom0
senior tag
Igen, ez csak attól függ, hogy neked mik az elvárásaid. Én Fedora Workstationt használok, ennek "release" alapú kiadásai vannak (ellenben pl. az Arch-csal, ahol rolling), félévente jön új főverzió, két főverzió között pedig csak patchek és biztonsági frissítések vannak. Ez nekem így pont jó.
De szerveren nem használok Fedorát, oda pont jó a Debian, mert azt igen ritkán kell frissíteni.
Desktop használatra nem annyira nyerő a túl lassú kiadású disztró, mert bele lehet futni hibákba. Pl. az asztalimon most OpenSuse Leap van, Jekyllel csinálok egy oldalt, és 2.7-es Ruby kellett volna egy pluginhoz, de Leap-ben csak 2.5 van. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Körülnézhetsz a hdparm környékén, ha mást nem is, a HDD energiagazdálkodási paramétereit tudod módosítgatni. Csak nehogy olyasmit csinálj, ami károsodást okozhat a lemezben.
Illetve azt beállíthatod, hogy ne csatolja a partíciókat induláskor a Linux, akkor az író-olvasó fej sem fog járkálni (egyébként amúgy is parkolóállásba rakja a lemez elektronikája, ha nincs használva).
-
urandom0
senior tag
válasz
lockdown90 #88455 üzenetére
Szerintem is működne akár Clonezillával, akár csak simán dd-vel is.
-
urandom0
senior tag
Én csak Manjaroról tudok nyilatkozni. Használtam kb. fél évig, magával a rendszer stabilitásával nem volt problémám (az fontos, hogy folyamatosan frissítve legyen!), csak a gpg kulcsos mizériába futottam bele egyszer (ez a fejlesztők hibája volt), illetve a szoftverek közül volt olyan, ami Fedorán és Kubuntun futott, Manjarón viszont összeomlott.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88407 üzenetére
Az egyik kollégám a FreeFileSync-et használja, azt mondja, jó kis program.
Valamint tudtok ajánlai egy használható free dyndns szolgáltatót, anélkül nem fogom megúszni az biztos.
ipdns.hu-t használom 2018 óta, azóta sincs semmi problémám vele. Bár ha routerbe is be akarod állítani, akkor nem biztos, hogy sikerülni fog, mert sok router csak az ismertebb szolgáltatókat támogatja.
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88404 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz pontosan, de a
df -h
parancs megmutat ezt-azt.Mikor puttyal lépsz be, gondolom ssh protokollt használsz, igaz? Amit a ~/.bashrc fájlba írsz, az lefut minden bejelentkezéskor, szóval ha oda beírod, hogy
df -h
, akkor az le fog futni ssh csatlakozáskor is.Továbbá: ha rootként módosítod az /etc/ssh/sshd_config fájltban a "Banner..." kezdetű sort, kiveszed előle a #-et, és beírsz mögé egy fájlnevet (általában az /etc/issue.net-et szokták), akkor az ssh ki fogja írni a képernyőre azt, ami abban a fájlban van, mielőtt bekéri a jelszavad.
Ha a PrintMotd sort átírod yes-re és nincs előtte a #, akkor pedig a /etc/motd tartalmát fogja kiírni a jelszó bekérése után.Szóval ha így néznek ki ezek a sorok:
PrintMotd yes
# no default banner path
Banner /etc/issue.netCsak mondom, hogy ilyet is lehet
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #88344 üzenetére
Szerintem amíg nem találja meg azt a disztrót, ami a legmegfelelőbb számára, addig hadd hopperkedjen. Összezavarodni nem hiszem, hogy összefog. Bár nálam előfordul, hogy pillanatnyi figyelmetlenség miatt simán beírom Fedorába, hogy "apt instal..."
De amúgy Windows-os terminálba is írtam már ls-t, nem is egyszer.Ha Gnome-os disztró kell, akkor én a Fedorát javasolnám, de mivel egyrészt nem Debian-alapú, másrészt nem is annyira otthoni disztró, ezért nem olyan egyszerű hozzá segítséget találni, mint mondjuk Ubuntuhoz.
Egyébként nyugodtan lehet mondjuk Xubuntura is Gnome-ot telepíteni, az is működni fog.
Esetleg lehet tenni egy próbát a Zorinnal, a POP_OS-sel és a Manjaroval is, ha valakinek végtelen türelme és ideje van -
urandom0
senior tag
Nagyon jó disztró, én is most készülök feldobni erre a gépre. Bár az OpenSuse sem az a kifejezetten otthonra készült rendszer, mint a Fedora sem, hanem inkább a vállalati felhasználást célozták vele, de ettől függetlenül teljesen jól el lehet lenni vele otthon is.
A zypper nagyon jó, szép kis táblázatokat tud rajzolgatni a terminálba
Egyébként elég gyors, könnyen használható, tud kezelni delta RPM-et és patcheket is. A parancsai, kapcsolói hasonlítanak az apt-hez.A Yast2 jó cucc, de én nagyon ritkán használtam. A funkciói nagy részét megtalálod az asztali környezetben is, a másik részét meg nem használod ki, ha csak nem üzemeltetsz otthon LDAP szervert meg NT tartományt.
Az egyébként nem rossz, hogy ki vannak vezetve a felületre olyasmik, amiket más disztróknál jellemzően terminálból szokás kezelni (sysconfig szerkesztés, kernel beállítások, stb.), de ezek inkább a kezdőknek, és a termináliszonyban szenvedőknek jóEgyébként inkább KDE-re van kihegyezve az egész rendszer (YAST2-ből is már csak Qt-s verzió van, a Gnome-os változatot elkaszálták pár éve), és sem használtam még sosem Gnome-mal, de biztos nem lehet olyan rossz azzal sem.
Nekem a OpenSuse 15-tel voltak problémáim, de azokat a 15.1-ben javították őket. Egyébként nekem SUSE volt az első disztróm, még ilyen jó vaskos, nyomtatott könyvem is volt hozzá, mert ők a teljes kézikönyvet ki szokták adni magyarul is. Itt van egy elég régi változat belőle.
Igazából csak azt kell eldönteni, hogy Leap vagy Tumbleweed, és hogy melyik asztali környezettel...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88291 üzenetére
Szerintem sincs erre megoldás. Tegyél egy hangerő widgetet a tálcára és/vagy az asztalra, és görgess azon.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88280 üzenetére
Nem is mondasz hülyeséget
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #88281 üzenetére
Szia uram, alig használt floppy érdekel?
Ajándék egérrel, bár már kezd kopni a golyója.
Van retro billentyűzet is, de azt nem adom -
urandom0
senior tag
Az autoremove törli az elárvult csomagokat, tehát amikre már nem hivatkozik semelyik telepített csomag sem. A purge törli vele együtt azokat a config fájlokat is, amik a csomagban vannak (tehát például a ~/home/.config alatt lévőket nem, mert azok nem a csomaggal jöttek létre, hanem az adott program hozta létre őket, specifikusan neked). Újabban már működik az apt autopurge is, ugyanazt mint az apt autoremove --purge.
A clean törli az összes letöltött csomagot az apt gyorsítótárából (/var/cache/apt/archives/). Az autoclean ezzel szemben csak a régi, elavult csomagokat törli, amikre szinte biztosan nem lesz szükséged többé (hiszen van belőlük újabb verzió, azokat fogod telepíteni, ha egyszer telepíted a programot).
-
urandom0
senior tag
válasz
zolka95 #88246 üzenetére
A Kickstart ehhez szerintem kicsit overkill.
A legegyszerűbb megoldás, hogy fogod a config fájlaidat, feltöltöd valahova, és wget-tel letöltöd telepítés után. Ugyanígy, a csomagoklistákkal is megteheted ezt, sőt akár magukkal a csomagokkal is.Csak ugye a csomagok időről-időre változnak, verziószámot lépnek, ezzel együtt jellemzően a config fájlok is megváltoznak, és más disztrónál a csomagok is lehetnek mások. Ezeket valahogy kezelni kell, hogy ne fuss bele abba, hogy a disztró 1.0-ról felmásolt config fájlok a másikdisztró 2.0-nál problémákat okozzanak.
Amúgy sima 1:1 klónt akár dd-vel is lehet csinálni, én azzal szoktam. Egy külső HDD-re, fájlba, és azt bármikor vissza lehet állítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88249 üzenetére
sudo apt autopurge && sudo apt clean
Szerintem ennyi elég. Illetve körül lehet nézni a ~/.config-ban és a ~/.local/share alatt a hátramaradt fájlok közül, amelyik nem kell, az kuka. És vannak olyan programok, mint a Filelight, Disk Usage Analyzer (baobab), ncdu... amik rekurzívan megmutatják a mappák méretét, ezeket is lehet használgatni. Adott esetben a /var/log mappából is lehet törölni, ha biztosan nem kell onnan már semmi.
-
urandom0
senior tag
válasz
agentswitch #88243 üzenetére
A sudo-t általában biztonságosabbnak tartjuk.
Illetve többuseres környezetben egyszerűbb is valakinek sudo jogokat adni, mint megadni neki a rendszergazda jelszót, és ha végzett a dolgával, elvenni tőle a sudo jogokat, mint megkérni, hogy legyen kedves elfelejteni a jelszótA root fiók zárolása semmilyen negatív hatással nincs a rendszer működésére (esetleg single user módban okozhat kellemetlenségeket). Már ha előtte telepítettél sudo-t, és van sudoers-ben használható user fiókod. Ha nincs, és zároltad a root-ot, hát akkor....
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88240 üzenetére
"Azt hogyan tudom elérni,hogy root-ként is be tudjak root+ jeszó párossal közvetlenül is belépni?"
Ne csináld, nem jó ötlet. Miért nem elég az, hogy belépsz, és átváltasz sudo-val magasabb jogosultsági szintre? A su-t sem kellene használni, sőt az lenne a legjobb, ha a root account le is lenne tiltva.
Na, de ha ragaszkodsz hozzá:
A /etc/ssh/sshd_config fájlban a PermitRootLogin elől vedd ki a komment jelet (ha van), és állítsd az értékét "yes"-re, majd indítsd újra az sshd service-t. De mondom, ez nagyon nem ajánlott! -
urandom0
senior tag
Hát ja, az ilyet nem kell erőltetni, legfeljebb csak ha ismeri az ember az adott oldalt. Ráadásul a lehető legbonyolultabb megoldást hozza fel, jó hogy kernelt nem akar már fordíttatni az emberrel.
De legalább tuti biztosra megy, az /etc/modprobe.d/blacklist.conf-ban is blacklist-re teszi a nouveaut, meg a Grub configjában is
Sőt, még el is távolítja utána. Na ezek után biztos, hogy nem fog betöltődni! 😀
Az a runlevel 3-as bootolás amúgy felesleges, csak simán be kell bootolni a graphical targetre, és kilőni a display manager servicét, az le fogja állítani az X-et is. Az a lényeg, hogy az ne fusson, mikor az nvidia-féle drivert telepíti az ember. Amúgy ez a telepítő néha elhasal, és akkor lehet nyomozgatni, hogy mi a baja (pont így jártam a múlt héten az Elementary OS-sel).
Szóval eléggé túl van bonyolítva ez a leírás, és még custom kernelt is akar telepíttetni, szerintem ez nem túl jó ötlet. Amit linkeltem lejjebb, a hivatalos Fedora doksis megoldás sokkal egyszerűbb és biztonságosabb. -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88230 üzenetére
A Fedora nem a legfelhasználóbarátabb disztró, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem annyira játszik a kezdők keze alá, mint mondjuk az Ubuntu, de azért nem megoldhatatlan.
Igazából két féle módszer van a driver telepítésére. Első, hogy letöltöd az Nvidia oldaláról, és szerintem te erről néztél videót, mert ebben az esetben kell a nem nvidia-féle, tehát a nyílt forráskódú drivert (nouveau) blacklistre tenni. Ez valóban azzal jár, hogy bele kell nyúlni egy-két rendszerfájlba.
A másik módszer, hogy az RPM fusion repóból telepíted a drivert. Ehhez először fel kell venni a repókat:
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf upgrade --refreshUtána az akmod (automated kernel driver module) csomagot kell telepíteni (figyelni kell arra, hogy ne a kmod-nvidia-t telepítsd, hanem kifejezetten az akmod-nvidia-t, a kettő nem ugyanaz).
Ehhez először meg kell határozni, hogy milyen Nvidia chip van a kártyádon, és ahhoz melyik a legfrissebb driver. Ha nem tudod, milyen VGA-d van, így megnézheted:
lspci | grep VGAVagy így:
lshw -class displayA megfelelő verziójú drivert innen a legkönnyebb kilesni (egyébként itt is le van írva a módszer): https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA
Vagy ezt is használhatod: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/unix/
Kiválasztod mondjuk a 470-est, és a "supported products" oldalon megnézed, milyen kártyákat támogat.Ha már tudod, hogy mondjuk a 470-es driver kell neked, akkor így tudod telepíteni:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-470xx akmod-nvidia-470xxA 390-es verziójú drivert így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-390xx akmod-nvidia-390xxA régi 8/9/200/300 szériához a 340-est így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-340xx akmod-nvidia-340xxNem kötelező, de célszerű feltelepíteni a VDPAU és a CUDA csomagokat is, előbbi a videó dekódoláshoz kell, második meg ilyen Nvidiás cucc (a CUDA-nál is figyelni kell a verziószámra):
dnf install -y xorg-x11-drv-nvidia-340xx-cuda
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utilsEzek után én ki szoktam adni ezt a két parancsot, bár az újabb telepítők tudtommal már maguktól megcsinálják, de biztos, ami biztos:
sudo akmods --force
sudo dracut --forceVan valami auto install cucc is, én sose használtam, nem tudom, működik-e még:
https://ask.fedoraproject.org/t/nvidia-auto-installer-for-fedora-now-works-with-fedora-34/13765
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest