- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Bluetooth hangszórók
- SONY LCD és LED TV-k
- Nyáron jönnek a gyártói DGX Spark verziók
- Milyen RAM-ot vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #97498 üzenetére
thumbnail cache kezelés...ha jól emlékszem, elég nagy relatív az erre kijelölt terület, lehet épp dolgozott a cache-en, amikor suspendelni akartad a gépet.
(#97496) CPT.Pirk
Nekem se volt vele gondom, mert első NetFlix indításkor egy felső sáv kiírja az ablakban, hogy be kell kapcsolni a DRM-et. Lehet már nem így van, de jó pár új telepítésnél ez volt a helyzet.
-
válasz
tordaitibi #97494 üzenetére
Ezt az Ajajjj-t csak poénból írtam, hiszen nemrég itt is szóba került, hogy az emberi hülyeség ami igazán veszélyes a bankolgatásnál.
Amit fusizol, azt hazaadod...
Tuti, hogy a PH accountod is megosztod az asszonnyal! Egyszer úgyis megbuksz, hiába irkálsz ilyeneket!
-
válasz
CPT.Pirk #97492 üzenetére
Ez az, köszi, nem ugrott be pontosan ez a régi dolog, de ezért is kérdeztem kollégát, hogy a felbontással vannak-e gondjai! De az persze nem is böngészőfüggő.
Sosem értettem mire jó ez a DRM-hez kötés
Ez a kedvencem, jó párszor hívott párom is külhonból, hogy jujjjjujuj már megint nem megy a NetFlix!
Valahogy upgrade után inaktíválja magát a DRM és újra engedélyezni kell.
SkyShowtime az még szutykabb akkor? Mondjuk az az egy streamer kimaradt eddig az életemből. A meglévőket is sokallom, de mivel nem csak én bambulom, így nem tudok tisztogatást rendezni közöttük.
-
válasz
tordaitibi #97489 üzenetére
Vannak ilyen esetek, amikor adott weboldal x böngirnyón hajlandó rendesen működni, ezt én is tudom, anno banki oldalak is csinálták ezt...
No de a jelenlegi esetnél nem elemezgettem a kérdést, nem olvasgatta a Netflix doksiját, mert tudtam, hogy működik FF-on is. Egyszerűen beírtam a címsorba vagy keresőbe és rákatt. Nem tudom mi van, de nálam évek óta minden csak egyszerűen működik. OS is, böngirnyó is, linkek is...
6 éves telóval bankolgatsz és ezer éve nincs security frissítés rajta? Ajajjj...
(#97487) galaxy55
Bocs, de én akkor olvasgatok leírásokat ilyen egyszerű kérdésekben, ha nem akar működni a dolog.
Amúgy néha bambulgatom notin, mik vannak fenn, nézni nyilván a TV-n nézem. Mióta rászoktam a koreai sorozatokra, nem is mondom le a NF-et, plusz családi nőihölgyek se engedik.
-
válasz
nagyfejü #97480 üzenetére
Hi!
Mit csináljak?
Mondjuk elmondod, eddig mit csináltál, mert a screenshot alapján már belemásztál valamibe.
Így viszont nem könnyű segíteni, ha valamit az elejétől újra elkezdesz, összeakad az eddig összeügyeskedettekkel!
Szóval milyen lépéseket tettél és milyen forrásból vetted a szükséges lépéseket?
Amúgy NetFlix-nek miért csak a Chrome felel meg? Firefoxon is fut ügyesen. Valami felbontással kapcsolatos dolog van a háttérben?
Amúgy innen egy lépés letölteni a Chrome-ot és mivel
.deb
formátumban van, kb még két lépés a telepítése. https://www.google.com/chrome/ -
válasz
tordaitibi #97428 üzenetére
Óóó akkor én legalább olyan fontos vagyok mint az amerikai haditengerészet
Főleg, ha Te is XP-t használsz, amit az US Navy.
-
-
válasz
CPT.Pirk #97402 üzenetére
Ubuntu naptári kiadási ciklusai...
Ez kifejezetten hártányos a gyakorlatban, de ha ezt követik, nincs mit tenni. De így érthető akkor, miért maradt ki a friss plazma.
Érdemben a 6.1-es plasma számolta fel a bugokat, amiket a 6.0 behozott a rakás újdonsága mellett.
Ez is Ubuntura emlékeztet, nyilván nincs köze hozzá, de mégis. Ha kijön a xx.04-es kiadás, mindig érdemes megvárni a xx.04.1-et!
-
válasz
CPT.Pirk #97391 üzenetére
Nem lesz Plasma6 a 24.04-ben...
Ez is azt jelentené akkor, hogy még nem 100-as a plasma6, gondolom. Amúgy kár érte, bár átlaguser tényleg nem vesz észre sok különbséget 5 és 6 között, ha csak rá nem fekszik a Beállítások Effekt szekciójára.
Ez az Endeavour is elmegy egynek, de sose lesz Chakra!
-
válasz
urandom0 #97387 üzenetére
Nem fogom ráerőltetni a KDE-t
Annak nincs is sok értelme, mint többen leírták, épp elég KDE disztró van. Anno én is csak a plasma-t erőltettem a Cinnamonra, a megszokott dolgok így megmaradtak, Nemo, Synaptic és társai...nemsoká lehet rápróbálok újra, de mint a Kubuntunál látható, csak plasma5-tel. Addig meg kíváncsiskodásra marad a Neon testing verziója...ill már a stable is frissült plasma6-ra.
-
válasz
urandom0 #97383 üzenetére
Még egy kérdés: KDE-t Minttel használ valaki, hogy megy?
Egyelőre sehogy, még ki sem próbálom, majd ha a plasma6 is lesz olyan stabil, mint a Cinnamon6.
Régebben raktam fel plasma-t Cinnamonra, nagyon nyögvenyelősen lehetett felrakni, cserébe csak plasma volt, KDE szinte nulla, nemrég viszont valamelyik 21-es verzióra könnyen felment, de már elég sok KDE komponens is jött vele. Az volt a trükk, hogy nem a KDE fennlévő multi verzióját kell ehhez alkalmazni, hanem külön fel kell tenni a Kubuntu repoját és abból építkezni! Aztán fene tudja, legutóbb a Kubuntu 24.04 még nem plasma6-ot használt... Egyszóval meg lehet oldani, de nem tudni hány lépésből áll majd, mire tuti lesz!
Találtam is pár infót erről.
Úgy látom csak bejelentkezett pasteubuntu-n látható...
Nem is tudtam, hogy van Mint topik is...
Ne viccelj már!
(pár éve össze akartuk vonatni a Kezdő, Linux Mint és Ubuntu topikokat, hogy egy helyen legyen, de pont olyanok akadályozták, akik sz*rnak a kezdőkre és topikjaikra, így a nagybetűsökkel való vitáim vége az lett, hogy kivágtak mindhárom topikból, mint Tg-t.
-
válasz
urandom0 #97379 üzenetére
Super!
Úgy látom ezek a t64 végződésű lib-ek még néha kimaradnak a függőségkezelésből, bár maga a program működött, csak a panelapp miatt kellett az elsőt feltenni. A Linux Mint topikban azért érdekesebb dolgok voltak, ott kicsit nehezményezte zizidor kolléga, hogy nem működik az adott csomag a függőségeivel, pedig ugye nincs is 24.04 alapra frissítve az adott program.
Sajna vannak azért megszokott panelappok, amit nem csinál tovább a fejlesztője, így az bakfitty és ez úgy is marad, mert nem saját fejlesztés.
-
válasz
urandom0 #97375 üzenetére
Gpaste kisalkalmazás nálam működik, ránéztem az oldalára és az itteni csomagok közül a legelsőt külön raktam fel(a többit húzta magával az alapcsomag) ez alapján, aztán Cinnamon újraindítása és minden OK!
Itt pihen a panelapp ikonja is...
Érdemes panelappoknál az aktuálisat kijelölve alul rábökni az i betűre és akkor bejön a cinnamon-spices oldala és ott írnak hasznosakat. (ezt feleslegesen írtam, hiszen használtál már Cinnamont, inkább azért írom le, hogy másoknak teljes legyen a kép)
Úgy látom a Gnote nincs frissítve 3 éve...
5 éve nem használtam Ubuntut.
Ezt csak amiatt írtam, mert sokan tudják, mennyire lecsupaszított egy Gnome az alap Ubuntun. Ha Debiant használsz, az azon lévő Cinnamon is elég fapados még.
-
válasz
urandom0 #97364 üzenetére
10 Things to Do First in Linux Mint 22 Cinnamon
Ezen a listán éppen végigmehetsz, de sok egetrengető nincs benne, max laikusoknak.
A Frissítéskezelőt célszerű átböngészni, vagy beállítod úgy, hogy ne kelljen indítani vagy néha futtatod, például a cinnamon-spices miatt, azokat itt lehet frissíteni.
A jobb oldali sávban lévő címeket is átböngészheted, kifejezetten érdekes dolgok vannak, amik nem jutnak az ember eszébe.
Az apt helyett érdemes felrakni a nala csomagkezelőt, egyrészt több szálon tölti le a frissítendő csomagokat, másrészt kicsit áttekinthetőbb az apt-nál és az
autoremove
-ot is futtatja, nem kell külön foglalkozni ezzel is. A Nemo-t érdemes még állítgani, mondjuk kétpaneles indulásra.Túl sok mindent nem kell csinálni, ha Ubuntuhoz vagy szokva, ez kicsit meglepő lehet.
-
válasz
growler #97191 üzenetére
Elitebookon a beta live
sudo apt update
érdekes sort írt ki a folyamat végén:Reading package lists... Done
E: The repository 'cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for repository creation and user configuration details.
mint@mint:~$Az elején meg ez van, ezt később láttam:
mint@mint:~$ sudo apt update
Ign:1 cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble InRelease
Err:2 cdrom://Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240625 noble Release
Please use apt-cdrom to make this CD-ROM recognized by APT. apt-get update cannot be used to add new CD-ROMsEz az apt-cdrom nekem teljesen új.
Telepített rendszer update-nél nem ír ki semmi cdrom-ra utalót.
-
-
válasz
growler #97184 üzenetére
Nekem még sose reklamált CD ROM hiánya miatt, de gondolom az
ubiquity-t majd javítja az Ubuntu. Ez éppen wilma csomag.Fura, hogy nálad ilyen előjött...
Hypnotix- az ilyen TV csatorma programok sose hozzák amit elvársz tőlük, ami nem is meglepő annyira. De nem ismerem ezt sem. Nem is kéne berakni ilyen appokat tárolóba, mivel folyamatos gond van a phyton3 és yt-dl függőségű csomagokkal. Tibikomám donkihóte harca jut eszembe erről...
Ja most látom, hogy nálad ezek live-ként jöttek elő!
Mivel az sosem azonos működést biztosít a telepített rendszerrel, így nem is értem a problémafelvetést. Telepített rendszeren alapból már nem lesz ubiquity...
-
válasz
ubyegon2 #96966 üzenetére
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
Ahogy látom három héten belül kiadták a végleges Mint 22-t, a beta megkapta a legutolsó Linux Mint repo frissítéseket(Cinnamon, Nemo, Xapps) és innentől már ez sem beta verzió, beállt a végleges állapotra. Cinnamon beta-t raktam fel megjelenésekor és eddig 100%-os volt.
Default még mindig x11, nekem mondjuk ez kifejezetten jó, de wayland viselkedésről így nem tudok mit mondani.
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-36-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 nobleAnnyi változás van, hogy nem csinál a rendszer swap-ot default, így akinek kell, magának kell megoldania. Legalábbis 32GB RAM-nál nem csinál... Ennyi RAM-nál viszont érdemes kipróbálni az előző hsz-ban is linkelt Speed Up your Mint! írás javaslatai közül a
zswap
bekapcsolását és a/tmp to tmpfs
megoldást is. -
válasz
galaxy55 #97152 üzenetére
Fene tudja, a most eladott Samsung PM883 256bit AES titkosítást tesz lehetővé, más SSD-k meg nem titkosíthatók hardveresen. Még nem próbáltam hardveresen titkosítani meghajtót, live rendszer alól amúgy is kész veszedelem a különleges karakterek beírása miatt.
Ez az emltett két parancs is egy pillanat műve, nem szuttyog rajta a rendszer. Elég lenne akár a gparted inicializálása is, de így a biztos. Mindig maximálisan megbízható vevőknek adom el itt az Aprón az eszközöket, de bármikor tőle is tovább kerülhet...
-
& (#97150) galaxy55
Tetszett ez a láncszemes poen így kora reggel!
Sajna az emberi tényező az egy állandó mutató, millió forrásból tudjuk azt is, hogy nem kattingatunk ész nélkül minden linkre, főleg ha a bank akarja a jelszavunkat, de mégis folyamatosan tudnak eredményesen halászgatni a nyomoroncok!
Ez a FF privacy meg hát nekem nem tűnik olyan veszedelmes dolognak, most jó pár új telepítésem volt SSD frissítések miatt, eszembe se jutott nézegetni a Biztonsági beállításait. Nyilván a bankolás is olyan, hogy akármire állítom a böngésző privacyját, ha megszerzik a mobilomat meg a mutatóujjamat, akkor úgyis ráb*sztam.
Ha egy használt SSD-t eladok, ott már jobban figyelek...épp imént ment el legkedvencebb SSD-m, ez a két parancs szűziesítette:
sudo blkdiscard -s /dev/sda
sudo wipefs -a /dev/sdaIsmét köszi growler szakinak a multkori helpet!
-
...valamit tehetnének, hogy felhívják a figyelmet erre és a felhasználó el tudja dönteni, hogy engedélyezi-e a telemetriát.
Ja, nyilván az átlag user tud is döntést hozni ebben! Lósz*rt, kikapcsolja azonnal és azt hiszi...
Mindegy, szerintem nem a FF telemetria veszélyes az átlag userre, hanem saját maga. SMS-ek, email-ek tömkelege érkezik naponta és valamelyik pont olyan lesz, amiről azt hiszi, hogy valós, mert pont van Netflixe és megijed, hogy inaktiválják, ha nem kattint a linkre vagy épp vár valahonnan csomagot, ilyesmik okozzák a userre leselkedő veszélyek 99,9%-át. No meg a Marketplace, ahol a szimpatikus vevő megoldja helyette a csomagküldést GLS-sel, küldje az adatait, neki semmit nem kell csinálnia.
Főleg a bankszámlájával, mert azt esetenként lerendezik helyette.
Aki meg a Mozilla telemetriától fél, használjon Google Chrome-ot...
Ott nincs adatgyüjtés egy szál se!
Ez a Crowdstrike hátha csinált saját böngészőt...vagy ők csak a Windows frissítésben profik?
Crowdstrike, Google, MS veszélytelen userre, Mozilla meg jujjjj....(jó, mondjuk az első nem direktbe veszélyes nyilván, csak amúgy...)
-
válasz
shadow1901 #97069 üzenetére
Inkább nvtop lesz az, nem htop.
Így tippre a tartalom legalábbis csak az lehet.
De benne van a saját tárolóban is.
-
válasz
galaxy55 #97052 üzenetére
Juj, ez elég durvára sikeredett akkor, a repülés még hagyján, de után kórházi kezelések, no az ma az igazi életveszély! Régen én is reppentem párszor bicikliről, egyknél oldalba koccantott egy autómobil, de szerencsére csak a bicaj szakadt ketté. Ami lényeges különbség veled ellentétben én akkor kb 18 éves voltam.
Viszont lehet így jártál jól, mert most a vérvizsgálatból kiszúrják, mennyi időd lenne hátra, ha nem kerülsz be. Nálam is a jogsihoz szükséges laborvizsgálatoknál szokott kijönni, hogy nem minden ugyanolyan már, mint 20 éves koromban... De ahogy látom a blogban elég sok hozzáértő írogat, szóval nincs nagy vész!
-
válasz
cog777 #97043 üzenetére
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount
Nem ismerem a titkosítást, de szerintem Te hamar meg fogod ismerni, kb örökéletre letitkosítod szerencsétlen meghajtódat! Akármilyen jó is egy leírás, a benne szereplő parancssorokat sok esetben behelyettesítve kell használni!
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1
Ha ezt így kapásból beírtad és eredményt vársz tőle, szerintem jobb lenne még kicsit az általános mount témát olvasgatnod, értelmezned.
Tényleg nem bactatásként írom, de jobban jársz, ha nem ugrod át csukott szemmel az alapokat.
(#97047) galaxy55
Atyaég! Írtad, hogy nem nagyon látsz már, de ennyire nem?
Jobbulást amúgy, kánikulában amúgy se jó gipszet viselni.
-
válasz
tordaitibi #97036 üzenetére
Anno én is kipróbáltam, de nekem se jött be, pedig a support nagyon barátságos volt.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére.
Legalább már tapasztaltad, milyen az, ha valami egyszerű.
-
válasz
CsengődiGeri #97021 üzenetére
Pillanatra jó összezavartál, mert a skandináv billencs thread-re válaszoltál, de azért leesett, miről van szó!
Régen desktopban nálam is hasonló volt a felállás, csak egy SSD-n volt több disztró meg vagy három HDD is volt, egy torrentre, a többi meg csak tartós tárolásra. Akkoriban még 120GB-os SSD-m volt... Tény, hogy MBR/legacy ezerszer egyszerűbb megoldás volt, mindenütt ugyanazt csinálta, a 10+ évvel ezelőtti UEFI/hibrid megoldások meg ahány gyártó, annyi megoldás...
-
válasz
tordaitibi #97024 üzenetére
Nagyon egyszerű, telepíted az efibootmgr (cli-s.... brrr
)programot.
Hoppa, ezt is megértük, azt írod, nagyon egyszerű és használod is! Egy terminalos programot!
Pedig vannak GUI-s megoldások, de ez esetben is bebizonyosodott, hogy sokszor tényleg a CLI-s módszer a jobb és egyszerűbb!
épp a Te eseted ez is: [link] [link]
Határozottan fejlődőképes lettél!
Igaz neked még könnytést is tettek bele, nem kellett kiírnod a 0001-et, elég volt az 1-es is.
Egész jónak tűnik ez a efibootmgr jobban megnézve.
De ez most komoly?
Boot0005 blackPanther_OS
-
-
válasz
ubyegon2 #97007 üzenetére
Fura madár ez az UEFI, elég sok plusz bejegyzést tett a EFI settingbe Ubuntu néven... Azért nehezen csak megoldódott a gond, először a Wines SSD-n bootolt Mint 21.3 kapott egy
sudo update-grub
prancsot, ez betallózta ugyan a másik SSD-n lévő disztrókat, de továbbra sem bootolt semmi, csak EFI settingben Wines SSD-re kattintva. Ott már látta a Mint 22-t, bebootolt és gyorsansudo grub-install /dev/nvme1n1
áthelyezte a GRUB-ot!Azért érdekes kavarodást okozott, hogy beraktam az előző NVMe SSD-t, az tuti! (arról nem is szóltam, hogy az elején többször is csak a Win volt hajlandó elindulni, nyilván az Újraindítás neki csak azt jelentheti, hogy csak ő van a világon egyedül)
Mindez kora reggel első koffeinadagolás alatt....(pedig azt hittem, majd most válik nagy cimborámmá az UEFI)
-
válasz
tordaitibi #97005 üzenetére
ezt is megértük nálad!
Nekem viszont ez egy +supertordaitibi, mivel egyszerre tudott ellenem dolgozni a két nagy kedvencem, a Win meg az UEFI!
Kellett nekem kíváncsiskodni... -
válasz
tordaitibi #96999 üzenetére
Úgy néz ki, nálad még pont ez nem jött elő hibaként és azt gondolod, akkor ilyen hiba nem is létezhet!
No most végre találtam SSD csavart is meg a pici távtartót is a 2230-as SSD-hez, amin a Win11 is van, beraktam a Latitude 5520-ba a 2280-as SSD mellé. Mindkettő EFI-s, először simán bootolt az, amin nincs Win, utána EFI settingben a másikat kapcsoltam, az is bejött. Nagyszerű...lenne! Azóta a 2280-as SSD EFI-je simán eltűnt, hiába jelölöm ki EFI settingben a meghajtót, ahol egyébként egyre több Ubuntu bejegyzést tesz!
Látszik a Lemezek-ben mindkét meghajtó összes particiójával. Pont azt akartam kipróbálni, hogy a tisztán Linuxos SSD-n csinálok egy grub-update-et, de annak az UEFI-je illegalitásba vonul kissé.
Amíg nem jelölöm ki valamelyik Ubuntu sor vagy a Wines SSD-t, addig minden boot visszadob az EFI settingbe, bármit kavarok az eszközsorrenddel, akármivel.
No szóval ilyet egymás mellé berakott legacy meghajtók nem csinálnak!
Ez az, amit a fotó készítésekor láttam utoljára!
Emmeg az, amin a Win van.
No most akkor mit upgrade-eljek ilyenkor?
-
amúgy annyira nem fontos ám, csak gondoltam én is kicsit abajgatlak a már-már vallásos cinnamon-áhitat miatt
Persze, hogy áhitat van, mert tökéletes nekem a Mint, már megint. 10 éve soha semmi gondom nem volt vele, még jó, hogy imádom. Ez a billentyűs waylandos dolog meg tényleg nem ért el idáig, de majd az új gépen megnézem mennyire működnik a tapipadon a többujjas használat. Legutóbb azzal is volt valami prücök.
Gnomeban alapértelmezett a wayland, ami igen fontos, mert amúgy az Ubuntu Gnome nem is lehetne már ennél lepucoltabb DE. Meg aztán arra gondoltam, hogy ezek a Mintes komák nem magyar billencset használnak, persze, hogy nem foglalkoznad a problémáddal!
Ettől még Cinnamon-fan maradok úgyis! Lehetnék KDE fan is, talán majd ha a plasma6 összehangolja önmagát valamikorra...
Szóval a Windowst rühellem, a Linux Mint Cinnamont meg imádom! Kell az egyensúly meg a harmónia, nem? De!
-
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Ebben a punnyasztó hőségben tuti nem fogunk senkivel sem összekapni még Windows miatt sem! Tibikomám egy igazi hagyományőrző és én ezt tisztelem is benne, csak éppen nem értem, miért egy modern OS-ben akarja őrizgetni a hagyományt!
Nekem is Win7 volt, amiről aztán lepattantam, de a későbbi verziókat nem is ismerem, májusban az új használtüzleti Latitude-on is Widámkodott ez a nagyszerű Win11, de alig találtam meg benne, hol vannak a hardverösszetevők tulajdonságai, szóval maga volt a rettenet. Anno párom hívott mindig, hogy segítsek, mert elakadt, neki Windows 8 volt, felraktam az akkori desktopomra és azt se tudtam, hogyan szabadulok ki a rengeteg csempe közül. Amikor párom is kapott egy új használtüzletit, mondtam is neki, hogy nincs Win, Linux Mint Cinnamon lesz a gépeden. Nyilván nyekergett, de amikor elkezdte használni, semmi gondja nem volt vele, 7 éve Mint-et használ...
Megértem én azért, ha az emberek WIndowst is tartanak, csak engen ne terrorizáljanak vele.
-
válasz
Petya XT #96984 üzenetére
Ha ritkán használod azt a rettenetet, akkor nem olyan vészes a jelenlegi boot módszer sem.
Talán kétszer fogtam hozzá kézzel drivert telepíteni, több lett a halott, mint sebesült rendszer. Nem kísértem a sorsot.
Akkor tényleg ne bíbelődj vele, amúgy biztosan oka van, hogy LTS-en nincs fenn nagyon új driver. Anno Dell Precisionra raktam fel egy olyan gyári drivert, ami a leírások szerint nem is volt jó a VGA-hoz, de ugyanúgy ment vele a gép, valami jó kis 3D tervezésre használt nVidia kártya volt benne, nem volt nagyon finnyás a driverekre.
nVidia kártyáknál ez azért nincs így alapból.
-
válasz
tordaitibi #96985 üzenetére
Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
Már kb leesett, hogy akkor gyakorlatilag még boot előtt kell kiválasztani az adott meghajtót!
Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.
Ilyent nem mondtam, a Windowsnak egyetlen hibája van, az maga a Windows!
És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
Persze, hogy az...de akkor én már alapból nem lehetek értelmes, mert nekem egyetlen meghajtóm van mindkét gépemben?
brühühü.... Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van!
-
válasz
Petya XT #96977 üzenetére
Super! Örülök, hogy nálad is jól superál!
Ez az nVidia driver dolog meg LTS-nél kicsit lassú, amikor nálam volt az nVidia-s Dell Precision, akkor is be kellett néznem az Illesztőprogram-kezelőbe és ott volt valami még, de bőven messze volt a legfrissebb verziótól az is. Igazából nem volt szükség a legújabb driverre, de az nVidia hivatalos oldaláról azért letöltöttem egy hozzávaló frisset, de elég furmányos volt a driver frissítése. Ha nálad így is működik vagy a Rendszerbeállításokban találsz frissebb illesztőt hozzá, azt érdemes felrakni, de nem feltétlen szükséges a legújabb. szerintem
Aham, most látom van pár napos frissítés a driverhez amúgy, 550.100 Ha raktál már fel ilyen gyárit, akkor felrakhatod ezt is, amúgy is célszerűbb még belakatlan disztróra rápróbálni.
Jó lesz ez a 22, de április óta csiszolgatták a Mintesek, nem is nagyon lesz már ezzel gond.
Oppa, közben olvasom, hogy kis gubanc is akadt az MBR installal! Ahol Win van, ott problema is van mindig!
Ezek a dolgok nekem is elég nyűgösek, UEFI-hez is süle vagyok, de mondjuk hamar likvidáltam is a Windowsos SSD-t!
-
válasz
Petya XT #96975 üzenetére
https://fototrend.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_96944-96944.html
Tegnap be is raktam a letöltő linket az utolsó bekezdésbe!
Nem könnyű megtalálni a bétákat, pedig már a distrowatch oldalán is jelzik a 22 béta verziót.VM-et én se használok soha.
-
válasz
Petya XT #96971 üzenetére
Igazán nincs mit! Minap kerestem valamit én is és találtam egy 4 éves bejegyzésemet, meg is lepett, mert ismeretlen volt elsőre a téma!
No mindegy, használgasd nyugodtan, ha valami nem tiszta, szólj, mert ez már csak tesztelésre van, bármit ki tudok próbálni, amit persze a hardver enged. dVGA nincs a gépben, szóval nVidia drivert nem tudom kipróbálni.
-
válasz
Petya XT #96967 üzenetére
Igazán nincs mit!
Tényleg nem kell újratelepíteni, már évek óta rácuppanok a beta-ra és utána azt használom és frissítem a további alverziókkal.
Flatpak-kal ez van, amit minap screenshotoltam.
Viszont jobban megnézve simán engedélyezve van ez mégis, ha lejjebb görgetek, rá lehet kattanni...akkor amit linkeltem, csak egy figyelmeztetés volt.
Qbittorrent megy fel éppen...el is indult rendesen.
3,6GB hely kell a programnak! Super!
Nincs ebben a beta-ban tiltva semmi.
Ha nem szokott a gépeden semmi gond lenni a Linux Mint telepítésekkel, akkor nyugodtan felrakhatod a 22 beta-t és futtasd a frissítéseket, mielőtt telepítgetsz programokat.
-
válasz
Petya XT #96962 üzenetére
Mivel kb pár nap különbséggel telepítettem a Mint Cinnamon 21.3 és a 22-es verziót, azt kell mondjam, hogy teljesen ugyanúgy fut mindkét rendszer gond nélkül, most éppen a régebbi notin bogarászom* a 22 beta-t, mindent ugyanúgy be tudtam állítani és minden működik. Alap home user használat, semmi extra, semmi game.
Frissebbek az Ubuntu alapok értelemszerűen, egyetlen érdekességet vettem észre csak:- a boot splash folyamat során a le/fel nyíl nem működik már, viszont ez Esc gomb láthatóvá teszi a bootfolyamot!
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
*ezeken megyek végig, ez a gép már úgyis csak tesztgép, de előző főverziónál is végigmentem ezeken, nyilván csak pár opciót alkalmaztam, de semmi gond nem volt (ha valakinek nem tiszta, mi micsoda, inkább hagyja vagy kérdezzen, jó része ezeknek nekem is elég kínai)
System hacks for advanced Linux Mint users
Speed Up your Mint!
50 Tips and Tweaks for Linux Mint - PART ONE
PART TWO
PART THREEFirefox: optimize its settings
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint and Ubuntu -
válasz
Freeman007 #96952 üzenetére
.."bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja." - kivéve amikor igen és a néhai frissítésekkor a breeze halála
Ennyi használati idő alatt mindenkinek beugrik azért néhány megoldandó feladat! Nem is a legegyszerűbb disztrót használod, szóval ez a gond nálad 1 tordaitibi. Nyugodtan alkothatunk itt a topikban a felmerülő gondokra új mértékegységet és hát ezt csakis Tibikomámról nevezhetjük el!
Ez alapján ha nálad 3 év alatt 1 tordaitibid volt, akkor Tibikomámnak utolsó 3 hónap alatt kb 120 tordaitibije volt. Ő viszont ezeket imádja, ha nem is vallja be!
Ez is elég Windows-szerű elrendezés amúgy...(Linux Mint Cinnamon 22 beta)
Rendes Startmenü, kétpaneles Fájlkezelő, ami 100x egyszerűbb használatot nyújt, mint az agyonbonyolított KDE Fájlkezelő, talán Dolphin a neve.... -
válasz
CPT.Pirk #96948 üzenetére
Nincs nagyon mit beszélni a játék helyzetről, ősi elvárásai vannak annak a játéknak.
OK, de én egyetlen játékot nem ismerek, mióta nincs Winem, csak arra hagyatkozhattam, amit fórumtárs írt, azért is mondtam, hogy írja meg a játék nevét, mert ti képben vagytok.
Így már nincs is értelme ragaszkodnia a régebbi Ubuntu kiadáshoz! Ez egyértelmű számomra is, ez ki is derül cigam ft-nak írt válaszomból.
Albion online...no erről tényleg sose hallottam. Anno CoD meg MOHAA fan voltam.
-
Fórumtárs a Ubuntu 20.04.6 verziót szerette volna, közben javasolták a Kubuntut, de maradtam a verziónál. Írtam is, hogy nem ismerem a játékhelyzetet Linuxon. De igazából nem halat akartam adni, hanem halászni megtanítani, bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja.
Ezt linkeltem ugye...
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/20.04.6/release/
No most innen két katt ide eljutni:
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/
Ez akkor jó lesz így?
ftp szerveren mindenki navigált már, a Parent Directory a kulcs. De a heanet ftp szerveren meg minden fontosabb disztró iso-ja fent van.
No de megint ott tartunk, hogy kritizálod, amit csinálok, de ugyanakkor semmit nem javasolsz!
Nyilván egyszerűbb pár szóval belekötni abba, aki próbál összeszedettebb segítséget nyújtani! -
válasz
Freeman007 #96942 üzenetére
A kde meglehetősen hasonlít a megszokott windows-os felületre, így viszonylag könnyű volt átállnom 2-3 éve.
Ez így van, épp a KDE miatt javasoltam a Cinnamon felületet, az szintén kifejezetten Windowsos elrendezésű. Az Ubuntuk is futtathatók természetesen live-módban pendrive-ról, talán kicsit nehézkes megtalálni, melyik verzióra van szükséged! Ez nem a Te hibád.
Anno a distrowatch oldalon keresgéltem és ott a táblázatos résznél mindig megtalálható a download link az adott disztrónak. Ubuntunál erre visz: https://ubuntu.com/download Ha itt rámész a zöld download ubuntu desktop gombra, épp a 6GB méretű default Ubuntura visz...ja de neked nem az kell.
A régebbi kiadások linkjeit elég jól elrejtik amúgy, a Kubuntunál a lap alján apró betákkel találtam rá a past release sorra! Pár lépésből ide vezetett azért:
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/20.04.6/release/
Úgy látom a KDE felület miatt ez lesz jó neked.
De ha nem ez kell, akkor itt az egyik általánosan használt tükör: http://ftp.heanet.ie/mirrors/ Teljesen megbízható, innen a Linux Mint beta verzióit szoktam leszedni. (ha nem igazodsz el ezen, jelezd)
-
válasz
Freeman007 #96934 üzenetére
Ubuntu 20.04.6 LTS -ről vélemény? Mezei júzer számára mennyire kezelhető egy kde neon után?
Rohadt szokatlan lesz KDE után a Gnome kezelőfelület, mivel lebutított eléggé, így a KDE-nél megszokott legegyszerűbb beállítási opciókat sem tudod a default állapotban megtalálni. De kezelhető, csak át kell állnod rá.
A 22.04 szerintem is jobb lenne, de nyilván a 20.04.6 se rossz, kb a legstabilabb kéne hogy legyen, de tényleg csak ez támogatja az adott játékot? Semmi ismeretem nincs játékok terén, de sokaknak van itt is, ha leírod, milyen játék, tudnak segíteni.
2025. 04 hóig még támogatott a 20.04.x is.
-
válasz
I02S3F #96931 üzenetére
A mai Elitebook sorozatok a 10+ éves 8xxx sorozathoz képest nagyon gyengék felépítésre legalábbis, de ugyanez van a Dell Precisionnál is. Most ugyan a Latitude 5520-at tudom hasonlítani a Precision M4700-hoz, kívülről ugyanolyan a Latitude, mint a 3 éves Precision...az akkukat összehasonlítva se vagyok boldogabb.
Nyilván jobb paraméterei vannak a 3 éves Elitebook meg Latitude gépeknek, de utóbbi semmivel sem gyorsabb, mint a Precision M4700, a súlya a harmada nyilván, szóval írhatják, hogy kompozit anyagok meg MIL szabvány...de pengevékony a noti alsó része, mert ez a trendi.
A kijelző mérete az más kérdés nyilván, a 15,6"-os az elég azért.
(#96932) tordaitibi
Azt elképzelni se nagyon merem, hogy egy kombájnnal kell parkolnom valahol! A harcjármű az inkább bejönne, no annak ne adják meg a jobbkéz szabályt!
-
válasz
CPT.Pirk #96929 üzenetére
Ez okozhatja a "mióta átváltottam Linuxra, esett a kapacitás 30%-ot" példákat.
Nincs nekem ezzel bajom, de azért érdekességképpen megemlítettem, hogy gyakorlatilag ugyanazon a napon Win11-en excellent 100% az akku, Linuxon meg 72,4%. Mivel 3 éves használtüzleti gép, így hajlamos voltam az utóbbu adatnak hinni. Lehet eddig félreérthetően fogalmaztam, de nem azt akartam írni, hogy mióta Linuxra váltottam esett a kondíció. Május óta viszont valóban esett elég sokat.
Nem bánnám, ha 5 év után csak annyi kondícióromlás lenne, mint az Elitebooknál. Használva van, nyilván degradálódik, de milyen tetüség már, hogy egy OS meg ennek ellenére excellentnek írja!
Megemlítem azért újra, az Elitebook akksija 11+ éves már!
A Dell akksija meg 3 éves, szóval jóval gyengébb már a minőség...
-
válasz
galaxy55 #96926 üzenetére
Nem nyírja szerintem a Linux az akkukat, hirtelen egy 2019-es adatot meg egy mostanit tudok mutatni:
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.3 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.4/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.0 Wh (97.2%) condition: 36.0/36.0 Wh (100.0%)
volts: 12.4 min: 10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: not chargingHP Elitebook 8570p a gép 2018. 08 hó óta átlag napi 14 óra bekapcsolt állapot/aktív használat 99%-ban hálózatra dugva. Erről mondják sokan, hogy nagyon árt az akksiknak! Egy 11 éves, általam 6 évig intenzíven használt akku ahhoz képest elég jó kondíciójú.
A Dell Latitude 5520 akksuja kicsit jobban öregszik!
Májusban 100%-os Windows 11-en, ugyanekkor Linuxon 72,7%, ma meg 56,4%
Dell Latitude 5520 akksija 2024. 05 hó
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 45.3 Wh (100.0%) condition: 45.3/62.3 Wh (72.7%)
volts: 16.3 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: FullOlyan érzésem van, hogy 10+ éve enyhén jobb akkukat raktak az üzleti notikba, mint az utóbbi években.
-
válasz
galaxy55 #96924 üzenetére
Atyaég...ez még hiányzott a zenei műveltségemhez!
Cukorral nem jó viccölni, nekem is van valami ujjszurka berendezés, igaz meg kéne keresni, míg le nem járnak a lapocskák, amit bele kell dugni...
(#96916) csixy
Ha Tibikomám is választana egy papogányos avatart, meg is alakíthatnánk a vén papogányok egyesületét!
Igaz az én kalózom válláról valahogy eltűnt a papogány, de mindegy, ott van az!
-
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz.
Nálad legalábbis, ezt tegyük hozzá, meg persze azt is, hogy addig kavarod az összes disztró életét a sokévtizedes XP appjaiddal, amíg azok fel nem adják. No meg a miniPC csodagépeid...'18 óta elég sok használtüzleti notira raktam már Linuxot, a sajátjaimra ezernyifélét, de azt nem igazolhatom, hogy mindegyikbe van gebasz. De persze tízezernyi apró komponensből összerakott OS-nél nem zárható ki a hiba lehetősége.
Mondok egy egyszerű példát, mikor megvettem a Dell Latitude 5520-at, az eladó külön említette is az akku excellent 100%-os állapotát, csodálkoztunk is, hogy az hogy lehet, de ott volt a Windowsos hardvernéző akármilyében valóban, külön megnéztem itthon is, mert azért 3 éves gép volt 28TB írással az SSD-n. De az eladó tényleg jóhiszeműen mondta ezt. Aztán felraktam az első Linuxot...pedig itt is többször olvasni, hogy a hardvermonitorozás az Windowson az igazi. No ekkor szedtem ki a gépből a kis fittyfene méretű SSD-t Windowsostúl és tartós tárolásba helyeztem szépen.
56,4% lett a 100%-ból Linux alatt.
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.1 Wh (100.0%) condition: 35.1/62.3 Wh (56.4%)
volts: 16.4 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: fullAzér' ez a villanyszerelős példa eléggé inarogyi volt.
Amúgy ha a kombájnnal nem tudsz leparkolni rendesen a korcsma elé, akkor nyilván szar a kombájn!
-
válasz
Freeman007 #96910 üzenetére
No ennek örülünk, sok esélyét nem láttam, hogy megjavul, de akkor mégis!
A kde neon-ból a stable verziót tettem fel anno - mivel elvileg azon az ehhez hasonló hibák nem jönnek ki...
Nem volt az annyira elvetemült ötlet, csak ugye közbejött a plasma főverzióváltás, ez amúgy többi disztrónál is okozott plusz arcidegrángásokat...egy darabig nyugodt lehetsz, a plasma7 még igen távoli jövő!
Ami szomorú ebben, az az, hogy nem ismered meg a Linux Mint Cinnamont!
Viszont nem adtad fel és érdemes volt megkűzdened a problémával! Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is!
-
válasz
Dr. Akula #96909 üzenetére
Most, hogy mondod...régóta az van amúgy, néha meg is lepődöm a pingvines nickemen! Tényleg jobb a papagájos, köszi a megerősítést!
Érdekes amúgy, ha Prémiumhoz kötött avatarod van és lejár az előfizetés, az avatar maradhat, de csak addig, amíg nem változtatsz az adatlapon. Mivel írtam az aláírás részbe, egyből el is vették az avatart!
-
válasz
urandom0 #96907 üzenetére
Az én Neon installom gyakorlatilag nullperces, egy kiadással ezelőtti user edition verzió. A mostani frissítés az első művelet rajta. Láttam a fórumtárs problémáját, gondoltam ránézek, nálam mi történik.
Abban egyetértünk, hogy nem KDE Neon az ideális kezdő szinten. Kicsit beugrató a honlapján az User Edition megnevezés...
-
válasz
urandom0 #96905 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt:
/usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Nem nagyon értettem én sem, de ez van csak, de nem engedi törölni konzolból sem.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition! Az alapból plasma 5.x verzióval jött, nem is volt eddig gond vele, csak ugye a plasma6 váltás... Ami érdekesmód a Kubuntu 24.04-nél sem plasma6 még, szóval ott is gond lehet meg a többi KDE disztrónál, ha nem alapból plasma6-tal indít. De abban igazad van, hogy a Neon a KDE csapat disztrója és nyilván...no de azért szerintem a User Editionba már nekik is akkor kéne berakni a plasma6-ot, amikor már stabil! Ott van a tesztelési szintekhez a három másik változat.
-
válasz
Freeman007 #96899 üzenetére
Annyit megtehetsz, hogy kiírsz pendrive-ra egy live Linux Mint Cinnamont mondjuk és megnézed, mennyire tudsz hozzáférni a menteni szükséges dolgokhoz! (lehet nem is kell jelszó)
Viszont ha bebootol a live, első dolgod legyen terminalban kiadni a
setxkbmap hu
parancsot, a jelszó beírása miatt lényeges ez, előtte a terminalba leírhatod a jelszavad és látni fogod, ha nem megfelelő karaktereket ír!A mentés próbálgatása közben meg is nézheted a Linux Mint Cinnamont, ki tudja, lehet meg is tetszik!
-
válasz
tordaitibi #96894 üzenetére
Mind igaz, amit írsz, de azért lássuk be, Te vagy a desktop Linuxok valódi állatorvosi lova!
Nincs még egy élő Linux user, akinél ennyi féle-fajta disztró ne működne, köztük a Linux Mint és a Debian.
-
válasz
Freeman007 #96891 üzenetére
Ahogy májkimiki írja, sajnos ezt nem tudod kiváltani sehogyan sem. Próbáltam a breeze-t parancssorból törölni, cserélni, reinstallálni, a végén reboot után recovery konzolból is ugyanígy, hátha onnan nagyobb eséllyel sikerülhet, de tényleg nem ment sehogyan sem.
Amúgy a plasma-desktop-data lecserélése sem sikerült a rendszernek, manuálisan sem. Lehet az a legnagyobb gond!
Lélekben fel kell készülnöd egy új telepítésre, az új disztrót live-ból futtatva majd tudsz menteni a mostani Neon-ról, ha vannak olyan fájlok, amit nem akarsz elveszíteni!
-
válasz
CPT.Pirk #96889 üzenetére
Ez nem QT probléma egyszerűen nem jó az egyik csomag
Igazad lehet, nekem simán a QT5 - QT6 / plasma5 - plasma6 áttérési nyűgjei közé sorolandó ez a gond is. Talán nekem nincs szerencsém, de ahányszor olyan KDE disztrót próbálok ki, amit érint a plasma6, ott előjön valami megoldhatatlan, legalábbis számomra az, lehet túl hamar feladom.
Mondjuk jobb, ha a Neon-nál jönnek elő ezek a problémák, de nem egy hete jött ki a plasma6, szóval fene se érti.
Viszont az újabb notira nemrég felrakott testing, ami alapból plasma6-os volt, no azzal eddig semmi gondom nem volt, régebbi gépen volt valami, de ez már újabb testing.
A Mint Cinnamon 22 beta is tökéletesen muzsikál, kapott egy nagyobb Mint-es frissítőcsomagot, Cinnamon, Nemo, etc...szerintem ez már pár apróbb frissítéssel be is állt a végleges állapotra.
-
válasz
Freeman007 #96887 üzenetére
Ugyanide jutottam én is, ami a képeiden látszik, mindenféle dolgot kipróbáltam, függőségeket egyenként törölni, újra felrakni, de eszerint hibás a csomag, amit Kapitány is ír...
Amúgy nem a KDE-vel van baj, csak éppen belefutottál Neon-nál ebbe ill belefut szerintem még sok mindenki és egyértelmű most már, hogy ez a plasma6 áttérés nagyon nem megy simán a KDE-nél.
Érdemes kipróbálnod a Linux Mint Cinnamont, szerintem jóval problémamentesebb és kicsit egyszerűbb is a kezelése a KDE disztróknál. KDE akkor jó, ha nagyon ki tudod használni azt, hogy eszméletlen konfigurálási opciója van, normál felhasználónak bőven jó a Cinnamon felület és azért ebben is rohadt sok beállítási lehetőség van. A Cinnamon 5.8-ról Cinnamon6-ra való áttérés viszont totál problémamentes volt!
Erre mondják, hogy aki nagyon nem ért a Linuxhoz, érdemes ezt használnia! Igaz lehet, én már 10 éve ezt használom.
-
válasz
ubyegon2 #96881 üzenetére
Error while installing package: trying to overwrite '/usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml', which is also in package sddm-theme-breeze 4
Most tudtam lefuttatni a frissítést, de a fenti hiba itt is előjött, sajna a teljesíthetetlen függőségekkel is hiába próbálkoztam...nem fog sikerülni ez a plasma6-ra váltás ilyen egyszerűen.
Elég minimál ismereteim vannak QT területen, így aki ismeri a KDE felületet, csak tud valami okosat javasolni... -
válasz
tordaitibi #96884 üzenetére
Én próbáltam ezt a Neont de a telepítő nem is látta azt a partíicót amire telepítettem volna így elengedtem.
Rémlik a dolog, de ott valami más gond lehetett, ha jól emlékszem, a particionálója megelégelte számlálni a millió meghajtódat/particiódat!
Amúgy jó esetben már ezzel a .gpg-vel elakad a legelején, szóval hamar kellett volna kérdezned!
file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release.gpg
Hiába szídtad volna a Linux csomagkezelését, mivel kiderült volna, hogy nem néztél utána a disztró doksikban, már megint! De akkor ezt megúsztuk!
Amúgy ha a GUI-s csomagkezelőt használtad volna, nem is futsz bele ebbe a problémába, ezt a részt átugrottam, de ha jól emlékszem a Discover-nek a cli-s megoldása a pkcon!
Amúgy nem rossz a Neon, csak figyelembe kell venni a sajátosságait, akár a Kubuntuval vagy a Debian KDE-vel szemben...
-
válasz
Freeman007 #96865 üzenetére
KDE Neon egy hibrid disztró, maga az Ubuntu core az LTS, de a disztró lényege épp a KDE tesztelése, lévén ez a KDE fejlesztők disztrója, így maga a KDE az rolling!
Emiatt egy bizonyos eltelt idő után az Ubuntu core frissítésekkel nem tudja összehozni a rendszer a KDE frissítéseket, épp pár napja állt át szerintem a stable verzió a plasma6-ra, de ezt nem tudja frissíteni az apt csomagkezelővel!
Elég baj, hogy sok helyen javasolják a full-upgrade módszert, mert az csak egy ideig tudja kezelni a frissítéseket! Mint látod, nálad 506 csomagból 504 nem is kerülne frissítésre, ami már alapból előrevetíti, hogy valami nagyon nem OK!
Én se tudtam a lényeget, pár hete egyből el is akadtam az apt csomagkezelős frissítéssel, akkor néztem utána, mi a fene lehet.
sudo apt update
helyett sudo pkcon refreshsudo apt upgrade
helyett sudo pkcon update nem tévedés, itt nem upgrade, hanem update kell!parancsokat kell használni!
most rá is néztem a dologra....
ubyegon@NEONp5-8570p:~$ sudo pkcon refresh
Gyorsítótár frissítése [=========================]
Gyorsítótár betöltése [=========================]
Frissítési információk letöltése [=========================]
Fut [=========================]
Befejeződött [=========================]
Tiltva file:/var/lib/preinstalled-pool jammy InRelease
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release
Engedélyezve http://archive.neon.kde.org/user jammy InRelease
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release.gpg
Engedélyezve https://ppa.launchpadcontent.net/mozillateam/ppa/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://security.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.neon.kde.org/user jammy InRelease
Engedélyezve https://ppa.launchpadcontent.net/mozillateam/ppa/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease
Engedélyezve http://security.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease
ubyegon@NEONp5-8570p:~$ sudo pkcon update
[sudo] password for ubyegon:
Frissítések lekérése [=========================]
Befejeződött [=========================]
Módosítások tesztelése [=========================]
Befejeződött [ ] (0%)
A következő csomagokat kell telepíteni:
accounts-qml6-module-doc-0.7+p22.04+vrelease+git20240304.0310-0.all Online Accounts QML6 - documentation
breeze5-4:6.1.2-0xneon+22.04+jammy+release+build71.amd64 Default Plasma theme for Plasma 5.
espeak-ng-data-1.50+dfsg-10ubuntu0.1.amd64 Multi-lingual software speech synthesizer: speech data files
ffmpeg-7:4.4.2-0ubuntu0.22.04.1.amd64 Tools for transcoding, streaming and playing of multimedia files
firebird3.0-common-3.0.8.33535.ds4-1ubuntu2.all common files for firebird 3.0 server, client and utilities
firebird3.0-common-doc-3.0.8.33535.ds4-1ubuntu2.all copyright, licensing and changelogs of firebird3.0
gstreamer1.0-alsa-1.20.1-1ubuntu0.2.amd64 GStreamer plugin for ALSA
.....A teljes kimenet alapján látom, hogy 604 csomagot frissíteni fog és előtte eltávolítja azokat, amit az apt módszer nem tudott. Ez nyilván egy friss rendszer, remélem az eddigi apt csomagkezelő használata nálad nem okozott olyan kavarodást, hogy ne működne a pkcon-os módszer...de ez majd ki fog derülni.
Aki Neon-t használ, mindenképpen a pkcon csomagkezelőt alkalmazza! Semmi apt, azt el kell felejteni!!!
-
válasz
sh4d0w #96853 üzenetére
Ha ujra inicializalod, minden megy a levesbe.
Ez tény, ez is szóba került nálam is, Kapitány is említette. Mivel írod is, hogy itt most mindenképpen kellett és ez egy konkrét eset volt, nem egy hasonló eset...
Mondjuk mindettől függetlenül az is lehet, hogy a dokkoló továbbra is csak detektálni fogja a lemezt. Fura, mert tegnap még látható volt a külső eszköz ID-je, most nincs sehol a kolléga hsz-eiben...
-
válasz
moongoose #96850 üzenetére
A videó szerint létező fájl, lehet nem Mint alatt.
Létezik Mint alatt is a /.profile fájl, de mivel rejtett, így nem láttad. Viszont a videóban /.xprofile nevű fájlról van szó. Ilyen apróságokra is érdemes figyelni. Gedit helyett Xed a default szövegszerkesztő, de az is látszott a videóban, hogy rendszergazdaként nyitotta meg az ember a fájlt és úgy mentett. Nem valami szerencsés, amit csinált, ha ilyet csinálsz legközelebb, érdemesebb a nano szerkesztőt használnod(a nano minden asztali felületen ugyanaz, amúgy meg más-más a default szerkesztő, lehet nálad sem a Xed, mert nem Cinnamont használsz)). De ez akkor megoldódott...
Még a fényerővel küzdök, mert a jelenlegi majd kivilágítja a szemem.
A panelen lévő Energiakezelő appon nem működik a fényerő állítás? Akár egérgörgőt ráviszed és le/fel állítgatod...vagy rákattintva a csúszkát állítod...
-
válasz
sh4d0w #96849 üzenetére
Dehogy vezettem félre, amit kiemeltél az is a kimenetben volt, de azt is bemásoltam, ami a rossz alignálásra utalt meg ezt is: hybrid MBR and corrupt GPT.
Amit végkövetkeztetésként mindketten leírtunk, hogy újra kell inicializálni, az milyen károkat okozna? Vagy az, hogy inkább particionálja két darabba? Nem olvastad el az egész thread-et sajnos, ezért marhaságot írsz ezzel, hogy komoly károkat okoz, amit javasoltam. Legalább kétszer említettem, hogy a GPT-nek nem okoz gondot a 2TB-nál nagyobb partició méret!
Max az lehetne a félrevezetés, hogy ha jó lesz az alignálás az inicializálás után, akkor felesleges lehet a kétfelé particionálás, de mivel mindig jobb, ha egy meghajtó nem egyetlen partició, így ez semmilyen kárt nem okozhat. Inkább előnyt.
...particionáló programmal újra inicializálnád GPT sémára, utána pedig kétfelé particionálnád
Ennyi volt a lényeg. Hol van ebben a komoly károkozás lehetősége? -
-
válasz
sicc_innen #96842 üzenetére
Amit itt is javasoltam, az most már valid is lett!
...particionáló programmal újra inicializálnád GPT sémára, utána pedig kétfelé particionálnád
Igen érdekes amiket kiír az a parancs!
""
Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.Problem: partition 2 is too big for the disk.
""Ami még probléma, az a kezdő sector jelzése, alignálási hiba, de most látom, írja a kimenet is!
""Partition 1 doesn't end on a 8-sector boundary.""
""Consult http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-4kb-sector-disks/
for information on disk alignment.""Az újrainicializálás megoldja az alignálás problémát is és a GPT header gondot is. Ami szokatlan, hogy GPT-nél is túl nagynak írja a 2. particiót! De ír hibrid sémát is, de mivel itt bekavar a Windows is, kicsit vakon vagyok.
Amit a GPT nagy előnyének írnak, az most éppen hátránya lett. Ha max 4 partició lenne a HDD-n, egyértelműen MBR sémára inicializálnám, de GPT is jó kéne, hogy legyen. Ha csak Linuxon akarnád használni, az lenne az igazi egyébként, lehet az NTFS is bekavar Linux alatt a 2TB+ méret miatt.
Szóval Linux alatti particionálóval inicializálod* és csinálsz két EXT4-es particiót, ez lenne a legműködőképesebb.
* Eszköz/Particiós tábla létrehozása - MSdos az MBR séma vagy GPT (Gparted-en így van legalábbis az inicializálás menete)
-
válasz
sicc_innen #96839 üzenetére
sgdisk -v /dev/nvme0n1
Ahol a /dev/... az eszközöd elérési útjaEz így nem jó!
sudo sgdisk -v /dev/sdk
Ha a meghajtód betűjele az sdk, akkor a példában szereplő NVMe SSD-re utaló betűsort ne írd mögé!!!
De célszerű a
sudo fdisk -l
parancsot megnézni, hogy pontosan lásd, sdk-e még mindig a betűjel és a fenti parancsnak jónak kéne lennie.Nem biztos, hogy megjavítja a jelzett problémát, igazából az lenne tökéletes, ha üres lenne a lemez és a particionáló programmal újra inicializálnád GPT sémára, utána pedig kétfelé particionálnád. Az OK, hogy a GPT-nél mindegy, mekkora a meghajtó mérete, de a külső USB 2.0 ház-nál is lehet olyan gond,, mint az MBR sémánál.
Ami azért rossz hír, hogy egy linuxos hw adatbázisban a külső eszközöd iD-je alapján az esetek nagy részében csak detected jelzés van, tizedannyi working és kb ugyanannyi malfunktion. Szóval a használt Linuxok nagy része csak detektálta, de nem működött.
Ezt most látom csak:
The CRC for the main GPT header is invalid. The main GPT header may
be corrupt.Ez a fő GPT header érvénytelenségét jelzi, ilyenkor jönne a képbe a backup header, de azon a meghajtón az is érvénytelen. Csak az újrainicializálás maradt!
-
válasz
sicc_innen #96828 üzenetére
A partition séma MBR vagy GPT?
Előbbi max 2TB partíció méretet kezel.
Igaz most látom, hogy Win alatt meg beolvassa... -
válasz
urandom0 #96683 üzenetére
De azt szabadon eldöntheti mindenki, hogy nem használ Ubuntu!
Ja így értetted, akkor sorry, félreértettelek!
Micsoda?? Egyáltalán nincs flatpak a repóban sem??
Dehogynincs! Alapból is az Ubuntu 24.04 Noble universe tárolóból kapja a Linux Mint. Csak már így van integrálva a Szoftverkezelőben(tévesen írtam, hogy nincs integrálva):
Szerintem ez így jó és egyértelmű, aki akarja, aktiválja és használja.
-
válasz
urandom0 #96680 üzenetére
Itt az Ubunturól van szó, ahol nem érvényesül a mindenki eldöntheti elv!
A Firefoxot snapban kapod és sokan panaszkodtak a lassú betöltésre, ilyenkor elég Tibikomám jellegű műveletekre van szükség, hogy felrakd a
.deb
Firefoxot.Szerencsére a Linux Mint eddig is mellőzte a snap-ot, eddig a flatpak volt opcióként a Szoftvertelepítőben, de a 22 Wilma már onnan is kivette. Biztosan nem volt rá igény vagy fene tudja miért.
growler
Szerencse, hogy tegnap benéztem a Linux Mint topikba, köszi az infót! Már ketyeg is Wilma szépen.
Nem nyekeregni akarok, de az EFI boot megint hosszabb lesz, mint a régi Elitebookon legacy-ban, de mindjárt likvidálom a NetworkManager-wait-online.service-t...
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ systemd-analyze critical-chain
The time when unit became active or started is printed after the "@" character.
The time the unit took to start is printed after the "+" character.
graphical.target @17.207s
└─multi-user.target @17.207s
└─kerneloops.service @17.192s +15ms
└─network-online.target @17.176s
└─NetworkManager-wait-online.service @11.395s +5.780s
└─NetworkManager.service @10.505s +875ms
└─dbus.service @10.404s +48ms
└─basic.target @10.377sAz első függőség nyűgös talán...no majd kiderül.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ systemctl list-dependencies --reverse NetworkManager-wait-online
NetworkManager-wait-online.service
● └─network-online.target
● ├─cups-browsed.service
○ └─fwupd-refresh.service
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ -
válasz
CPT.Pirk #96669 üzenetére
Értelek én meg ki is gyomlálom ezeket, de 32-11 az EFI és 16-10 a legacy még akkor is!
Ez van pluszban az EFI-nél még:
Startup finished in 8.365s (firmware) + 7.107s (loader)
Bocs, de a loader 7sec maga több, mint a legacy teljes bootideje a felesleg nélkül. Ez meg egyértelműen EFI dolog. Ez a firmware nem tudom pontosan mi lehet...bár sejtem. Mindegy, a véglelges állapotban majd kigyomlálok mindent, aztán annyi, amennyi, viszont közel sem lessz annyi, mint a legacy! Ez tény. A systemd előtti időkben meg Debian 3,2sec volt, Antergos meg 2,7sec! Hoppa! Öreg gépen!!
Értem én, hogy gőzgép, de mi mozgattya?
-
válasz
ubyegon2 #96667 üzenetére
már nem tudtam szerkeszteni....
ubyegon@LinuxMint-Cin-21-3-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.581s (kernel) + 10.468s (userspace) = 16.050s
graphical.target reached after 10.456s in userspace
ubyegon@LinuxMint-Cin-21-3-8570p:~$ systemd-analyze blame
6.441s NetworkManager-wait-online.service
5.623s apt-daily-upgrade.service
2.033s zfs-load-module.service
1.263s grub-initrd-fallback.service10 évvel öregebb notin legacy-val ősöreg SATA SSD-n épp feleannyi a bootidő.
Mindkét install pár napos belakatlan Linux int Cinnamon. Utóbbit simán le lehetne vinni 6sec alá, ahogy nézem.
-
válasz
CPT.Pirk #96666 üzenetére
Valami nyűgje lehetett nálam, ez nem kizárt, Elitebook is elég sok disztrót/DE-t nem bírt. Viszont a KDE Neon stable az nem plasma6-os volt, azért kellett a testing-et leszednem. Az is lehet, hogy épp Tibikomám donkihótézős dolgai miatt próbálgattam valamiket és emiatt voltak a hibaablakok. Ha jól rémlik, a Kubuntu 24.04 se plasma 6-os volt, azt se értettem amúgy...
de Neon testing alatt tapasztalt dolgokat szerintem ne jelents ki általános érvényűnek
Isten ments, alapból semmi nem általános érvényű, írtam is imént, hogy minden disztró/DE eléggé hw-függő. Majd a mostani notin talán kevesebb hisztis disztró akad, a 3 évével se nem nagyon új se nem régi, plusz dVGA sincs benne, így viszont megint nem tudom az nVidia driveres dolgokat nyúzni. Sajna ami tetszett volna Dell Precision, az rohadt drága volt és úgy se játszom, ezért lett a kompromisszumos megoldás a Dell Latitude 5520, ez még 32GB RAM-mal is közel feléből kijött, 3 évesnél idősebb konstrukciót meg nem akartam, főleg az SSD miatt, csak furdallja az oldalam a PCIe 4.0. Ez is becsípődés lehet.
mi köze az EFI-nek a bootolási sebességhez?
Fene se emlékszik már, pedig anno Kéklufi elég értelmesen elmagyarázta, hogy az nem a boottime, hanem valamit még csinál az UEFI, de mit kezdjek vele, ha egyszer a bootnak az ideje hosszú mégis!? Szóval tény, hogy ez volt, mert itteni segítséggel egész jól megoldottam az EFI telepítést is, külön EFI/boot partició is kellett meg a szokásos, működött is.
Most a Latitude-on ilyen:
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ systemd-analyze
Startup finished in 8.365s (firmware) + 7.107s (loader) + 4.645s (kernel) + 12.271s (userspace) = 32.389s
graphical.target reached after 12.263s in userspaceEzeréves 8570p-n meg simán 6sec alá is ment valamelyik disztró.
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ systemd-analyze blame
6.327s NetworkManager-wait-online.service
5.679s apt-daily.service
3.828s systemd-udev-settle.service
3.260s grub-initrd-fallback.service
1.514s zfs-load-module.service
.....Mondjuk ebből még lehet csökkenteni, ha nagyon zavarna, de ezt az SSD-t nem nagyon akarom belakni.
-
válasz
tordaitibi #96661 üzenetére
Mégegyszer, MOST PONT nem az bajom amit sokadszor írtál, nagyon nem hanem most a rendszer tett keresztbe.
Ilyen is van, értem én, de az embernek mindig a szokásos dolgaid ugranak be, ha valami panaszod van!
Az nem maradiság, ha valaki rühelli a snap megoldásokat, talán kicsit mégis, mivel a ténylegesen LTS disztrók, mint a Linux Mint és Debian, nem erőltetik az ember képébe, max felrakhatod, ha akarod, de ki akarná, ha nem muszáj?
2003-as MP3 lejátszó...meg hasonló múzeális vackok, mert nem lehet amúgy mással lejátszani a médiákat, csak amit megszoktál... Én is így voltam az UEFI-vel, de ha már nincs legacy, akkor nincs. Meg azért az nem ugyanaz, mint az ezernyi app mindenre.
AZ EFI egy nyamvadt valami és olyan dolgokat hoznak fel mentségére, ami az emberi hülyeségre megoldás, aztán az adott desktopon a legacy sémás SATA SSD 5sec alatt bootolt, az EFI-s NVMe SSD meg 27 sec alatt. Extended particiót meg azért annyira nem nagy feladat használni, hogy ne fussunk ki a 4 elsődlegesből.
Szóval hiába is vagyunk maradiak kicsit, ami csak nyűglődés, azt el kell engedni, ha van tucatnyi megoldás rá egyébként, de ezt sose fogjuk a fejedbe verni, az tuti! MP3...atyaég, vagy 20 éve láttam ilyet utoljára.
-
válasz
urandom0 #96660 üzenetére
& (#96662) CPT.Pirk
Fogalmam sincs, de szerintem a Kubuntu lehetett az, viszont abban meg nem is 6-os plasma van...akkor bakfitty. Neon testing meg még valami volt pont a KDE plasma miatt, de közben bejött a noticsere meg azokban az SSD cserebere, szóval már visszanézni se tudom, mi volt fenn. No mindegy, mióta kinn van a plasma6, párszor megnéztem, de nem volt stabil sosem. Pedig egyébként, ha sokáig jól működne, akkor beállítgatnám rendesen, mert Cinnamon mellett azt is csípem. No majd ha a végleges SSD lesz ebbe a Latitude-ban, akkor rácuppanok újra...csak közben meg kijön a vadiúj Linux Mint 22 is.
Lehet újra a Cinnamonra rakom fel a plasma-t, az anno nagyon stabil volt.
-
válasz
urandom0 #96657 üzenetére
Igen, ebben szerintem utólérhetetlen a Linuxosok táborában!
De az is tény, hogy a Plasma 6 például önmagában is elég instabil, ha még valamit párosítani próbálunk, akkor annak annyi... Pár hete próbáltam egy plasma6-os disztrót és a 8. hibajelentő ablakos program összeomlás után adtam fel. Linux Mint Cinnamonon 10 év alatt nem láttam ennyi hibajelentő ablakot!
Igaz nem is a 6 évvel ezelőtti verziót nyúzom.
-
válasz
TESCO-Zsömle #96654 üzenetére
Jurójackpot...no azt én is tudnám szeretni!
Amúgy hogy lett a 2,5GB/s-ból hirtelen 20GB/s?
Nem tudom, szerintem már a végére belegabalyodtunk, mint majom a házicérnába! Ja látom már, growler ábrájánál nem a megfelelő oszlopérték maradt a fejemben és 20Gbit/s-t kellett volna írnom helyesen.
Mert én egy mezei NVMe-t készülök betenni, ami 5/4,2GB/s.
Azt meg akkor érdemes a drágább külső házba tenni, ha maga az SSD nem belassulós fajta, mert akkor kövérebb fájloknál majd pislogni fogsz erősen, hogyan lett HDD sebességű az írás/másolás.
Ami viszont tény, hogy a nagysebességű NVMe SSD is csak akkor melegszik nagyon, ha nagyteljesítménnyel dolgozik, szóval a külső házban se melegszik, ha harmadsebességgel dolgozik, mert az USB nem enged többet. Ha nem csúcsSSD-t raksz bele, bőven elég a linkelt Axagon is. Inkább SSD-ből kell a jobbat venni, nem írom, hogy a drágábbat, mert egy tuti OEM Samsung vagy SK Hynix nem is drága a konzumer SSD-pótlókhoz képest.
Ez éppen egy tuti SSD, itthon nem is nagyon kapható, SK Hynix Platinum P41 1TB, de ennek az OEM változata kb feleennyi az Aprón és az ott fenn lévő server/industrial SSD-k tényleg nagyon megbízhatóak. A Platinum P41 OEM-je a PC801...
-
válasz
tordaitibi #96652 üzenetére
8 napig nem volt semmi nyűgöm
Unalmas is így az élet, Ubuntu topikban le is tolódtam, mert poenos képet szúrtam be a hsz végére! No de ha visszatértél az előző évtizedben felrakott Ubihoz, akkor nem csoda, hogy nyugodtan elvagy.
(#96653) urandom0
Hasznos persze és nem is a legvadabb blogja Tibikomámnak. Mondjuk hozzám hasonlóan Ő is örök kezdő, csak bennem van elég rugalom is, hogy könnyen vegyem az akadályokat, míg Tibikomám egyenesen szkenneli a rendszer olyan gyengéit, ami amúgy nem is lenne hiba, mert ugye egy LTS rendszer nem XP meg nem is rolling disztró. Plusz én 10 éve egy hónap Linux tapasztalás után kivágtam a Wint, mert annak mi értelme van, hogy van 8 darab Windowsom, de azért a Linuxon is fussanak normálisan a nyamvadt Wines appok!? Minek? Minek? MInek?
Nyilván hardverfüggő is, melyik Linux disztró hogyan fut ill futtat egyes appokat, de szerintem mindent meg lehet oldani, mármint minden józan ésszel értelmesnek mondható dolgot. Továbbra is aszondom, hogy 2024-ben nem lehet elvárás, hogy nyamvadt 25-30 éves Windowsos appok fussanak jól! Ez a becsípődése Tibikomámnak az idő haladtával egyre több fejfájást fog okozni.
-
válasz
galaxy55 #96649 üzenetére
...olyan lehet ő is, mint én voltam, amíg foglalkoztam IT témákkal.
Nem vagyok ebben biztos. Tibikomám kuriózum ilyen szempontból, de ezt csak akkor értheted, ha akár legutóbbi thread-jét is képes lennél arcidegzsába nélkül átolvasni! Őt csípjük nagyon, de minden túlzás nélkül mondhatom, hogy rettentő fafejűen tud ragaszkodni a régi jól bevált sokévtizedes Windowsos dolgaihoz, ami igen komoly akadályokat gördít elé...(próbáltam igencsak szofisztikáltan fogalmazni)
Ő egy igen lelkes amatőr, ahogy a nem is legdurvább Linuxos blogjának a címe is ez:
Linux rendszerek hibái -egy lelkes amatőr szemszögéből
Kifejezettem szeretem a blogjait ettől függetlenül, bár néha nem ez jön le a hozzászólásaimból...de itt páran nagy laikus vén Linuxosok vagyunk és ennek fényében irkálunk!
-
válasz
growler #96648 üzenetére
Pontosan úgy van, ahogy írod, de sokan ezt nem hajlandók elhinni! Nemrég tapasztaltam is egy elég erős desktopban volt egy Samsung 980 és egy Samsung 860 EVO, napi használatban semmi érzékelhető különbség nem volt. A mostani notebookom nyilván pörgősebb, mint a 8570p Elitebook volt, de ez nem a SATA/NVMe SSD-k különbsége miatt van, hanem a kb 10 évvel újabb noti miatt, CPU, RAM dob rajta nagyot. Ha ebbe raktam volna a 860 EVO-t, ugyanúgy pörgősebb lenne vele a Latitude 5520. Ebben a notiban se fogok sok változást észlelni, ha a PCIe 3.0 SSD-t lecserélem PCIe 4.0-ra, de ha már jó áron atomstabil OEM SK Hynixet kapok 20 rugóért, akkor nyilván azt rakok bele.
-
válasz
growler #96644 üzenetére
Köszi, ez hasznos így egyben, akkor egyértelmű, miért drágább az említett Orico, mint ahogyan az is, hogy bőven elég az Axagon sebessége is normál használatra. Az USB szabvány mellett a külső ház vezérlő chip-je tudjon mindent, ami a benne lévő eszköznek fontos, ez a lényeg! Axagon meg tudja, amit kell, ezért a legjobb ár/érték arányú külső ház. szerintem
(#96646) tordaitibi
Te voltál az egyedüli aki érdemben segíteni próbált, és nagyon köszönöm!!
Biztosan azért, mert a kolléga kimaradt a legutóbbi donkihótézős hadjáratodból, mindenki más már a fejét fogja, ha beírsz egy újabb problémádat!
Amúgy elég, ha csak 6 gépen fut ugyanaz ugyanúgy?
(azért csixy megoldását mentsd el csak szépen)
-
válasz
TESCO-Zsömle #96640 üzenetére
Szerinted neked 20GB/s elméleti sebességű külső házra van szükséged? Mert ha valóban ez van és olyan SSD-t raksz bele, ami ipari mennyiségű írásra tervezett, akkor egy komolyabb megoldást kell keresned. Ha átlag userkedsz, akkor meg bőven elég a feleakkora gyártó által megadott* sebesség is. Sajna tisztán látszik, hogyan tudják a gyártók ügyes marketinggel beetetni a usert, hogy a túlárazott dolgokat vigyék, mint a cukrot.
*Imént leírtak alapján ezt nem vehetjük szentírásnak
-
válasz
growler #96641 üzenetére
Ez az érték a gyártói maximum írás, nyilván adott HW/SW környezetben akár ennek a közelébe se jut a sebesség. Minap particionálatlan állapotban a Samsung 980 1TB közel sem hozta a 3000MB/s sebességét, kb harmada volt, míg a sok disztróval telepakolt Ventoy SSD KXG50ZNV512G simán hozta a gyári értéket, ami viszont csak 1050MB/s. Nyilván a PCIe 4.0 Samsung 990 Pro még gyári sebesség alatt is jóval gyorsabb lesz egy PCIe 3.0 NVMe SSD-nél. (nemsoká épp beszerzek egy nagyon tuti SK Hynix PCIe 4.0 SSD, majd arról csinálok teszteket)
A legnagyobb user error, ha beleesünk ebbe a hűdemagas szekvenciális írás varázslatba! Sok esetben a közelében sincs a gyártói értéknek és a user morog, holott a gyártó is leírja, menniyt számítanak a körülmények ebben. Másrészt átlag usernek az access time a lényeg, mert 99,9%-ban nem a szekvenciális sebességet használjuk ki.
-
válasz
TESCO-Zsömle #96636 üzenetére
Nincs csapda, az Axagon kifejezett jó ár/érték arányú termékeket gyárt! Nekem is pont ugyanaz van, amit growler szaki linkelt, de minap telefonos topikban PD -QC falitöltőket linkeltek, nagyon dícsérték azokat is és árban jóval alatta voltak más gyártók töltőinek. [link]
A külső házas topikban is ajánlottak az Axagon termékek!
Az Orico, amit linkeltél, akkor lenne tuti, ha a jóval nagyobb sebességű NVMe SSD.k melegedése miatt lenne akkora borda rajta, de csak 2500MB/s a max, ami tud, így kicsit parasztvakítás a dolog!
7450MB/s egy Samsung 990 Pro writespeed-je, csak viszonyításképpen írom. Bár lehet nagyon melegszik zárt házban már 2GB/s sebességnél is az eszköz, nem kizárt. Az Axagon fele akkora sebességet tud, mondjuk nem is melegszik benne az SSD.
-
válasz
growler #96635 üzenetére
Kicsit zavaró valóban, hogy az M.2 csatolós SSD-k kétféle protokollon is futnak, gyakorlatilag a SATA-s verzió tök ugyanaz, mint a 2.5" SSD-ben. Egy dolog bizonyos, hogy egy SATA-s libata parancs nem tud mit kezdeni egy NVMe protokollos eszközzel. Az, hogy lefutnak a parancsok, nem rossz dolog, de hatástalan, az tuti. Egyszóval nem a csatoló a lényeg, hanem a protokoll.
A linkelt oldalon se nagyon értem, mit operatívkodnak, lehet kiírja az fstrim parancs kimenete, a TRIM-melt terület méretét, de maga a végrehajtás az tuti a Dataset Management által történik.
Megnéztem most az NVMe-s gépen a kimeneteket...
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ sudo fstrim -av
[sudo] ubyegon jelszava:
/boot/efi: 500,6 MiB (524931072 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p1
/: 27,4 GiB (29379121152 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p2Kiírja szépen a trimmed on területeket, de ennél a parancsnál nincs kimenet, épp a fent leírtak miatt:
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ cat /var/log/syslog | grep -a fstrim
ubyegon@LMC203-Latitude-5520:~$ -
Tökéletes a meghajtó secure erase/sanitize megoldásod!
Ami a vicc, hogy tényleg ez az egyetlen szakszerű módja a dolognak!
Minap eladáshoz viszont épp growler szaki mondott jó sec erase parancsokat, kereshetem is elő újra, mert a nagy kedvencem PM883 1,92TB is eladásra kerül, hiába a legtutibb SSD, a Dell Latitude 5520-ba nem tuszkolom már bele, bár talán mehetne bele SATA SSD is, de akkor nem férne el az NVMe....
-
válasz
growler #96630 üzenetére
Pedig jól mondja csixy koma a dolgot! Picit vagyok csak szomorú, hogy nem olvasgatjuk a hasznos blogokat, de a lényeget leírom:
-update- NVMe SSD - Linux mankó - smart management (align, TRIM, heat...)
Az eszköz saját Dataset Management parancskészlete, pontosabban annak deallocate utasítása folyamatosan hajtja végre a TRIM-nek megfelelő műveletet adatmozgatás közben, quasi online TRIM-melést végez.
Ezt a hsz-t épp csixy-nek írtam SSD topikban, meg is jegyezte szépen a lényeget!
Egyszóval ne variáljunk, mint zsidó az üres boltban, hanem fogadjuk el, hogy az NVMe meghajtók saját parancskészlet alapján TRIM-melnek és nem is tudnak mit kezdeni egy P/SATA parancskészlet elemeivel.
Ugye egy PATA/SATA parancs sokat nem operatívkodik egy PCIe csatolós NVMe protokollos eszközben....
Gyanítom az Axagon azért sorolta fel a tulajdonségok között, mert ha nincs leírva a TRIM támogatás, akkor a népek nem veszik meg. No meg gyakorlatilag user szempontból valóban megvalósul a TRIM-melés, csak éppen más módon.
-
A gondosóra az valami nyugger projekt, nem tudom mennyi öregen segít, de valami NER-es nyomoronc projektje, szóval tuti jó üzlet, aztán hogy a háttér milyen meg meddig lesz, az kérdéses, pedig egyedülálló időseknek hasznos lenne, dehát őket ki nem veri át?
Jók ezek az okosórák amúgy, az alvás kiértékelése miatt meg is nézem meg a többi életfunkciós dolog miatt is. Arra viszont nem voltam felkészülve, hogy jóanyám egyszer csak az órámból kezdett el beszélni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vicces képek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Grim Dawn
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Gombászkönyvek egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest