-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mokiber #13188 üzenetére
Itt van egy pdf fájl [link], képekkel benne van minden a telepítéstől a használatig, csak a Debiant helyettesítsd a Chakrával.
A zip fájlt nem tudom honnan szedted le, a Chakra oldaláról közvetlen az iso fájlt lehet letölteni. [link]
#13189: ezek mind menni fognak gond nélkül. Max a Linux fájlrendszere és fájlok kezelése lesz újdonság, de ezt majd később megismered.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mokiber #13185 üzenetére
Olasz? Hmm, úgy kemény lehet. Angol nálad nem játszik?
Virtualboxon simán ki tudod próbálni. Csinálsz egy meghajtót neki, 5Gb simán elég, az indításhoz meg ki sem kell tenned a cuccot penre, a virtualboxnak simán be tudod adni az iso fájlt, az meg bootol róla, mintha CD lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mokiber #13182 üzenetére
Én tudom ajánlani az általam használt Chakra Project disztrót, teljesen alkalmas kezdők számára is.
Van benne egy komplett HP eszköz kezelő program, HPLIP névre hallgat. Itt az oldalán meg tudod nézni, hogy támogatja-e a te nyomtatódat: [link]
Ha igen, akkor elvileg semmit nem kell telepítened hozzá.Az egész disztrót Live image fromájában érkezik, telepíteni is innen kell. Így meg tudod nézni minden részét az nélkül, hogy telepítenéd.
Az i686 (32bit) iso-t szedd le innen: [link] Ezzel az egyszerű progival meg ki tudod tenni az iso-t pendrivera: [link] (gondolom még win alatt vagy)A telepítés menete elég egyértelmű, de itt találsz wiki-t mindenhez: [link]
Ha bootolsz a pendriveről, válaszd a "nem szabad driverekkel" opciót, így minden szükséges felmegy. Valamint majd jelszónak ne használj ékezeteket..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mokiber #13170 üzenetére
Kb. minden benne van egy Linuxban a telepítés után, ez nem Windows, amit még a beépített böngésző miatt is perelnek.
Javaslom kezdésnek nézz videókat Youtube-on. Mivel Windowst használtál már, javaslom a KDE-s asztalkörnyezettel rendelkező kiadásokat, mint itt a videóban ez: [link]
Ha valamelyik disztribúció megtetszik, a weboldalukon minden információt meg fogsz találni a telepítéstől az alap szoftvarekínálaton át a használatig.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nolika #13168 üzenetére
A C teljesen stimmel ide, nálunk is azt tolták, csak az megint egy olyan dolog, amit nem tanítottak elég ideig ahhoz, hogy valamit érjek vele...
Arra, hogy mennyire nehéz, nem sokat tudok mondani. Egy felrakott Debiant belakni nem nagy kunszt, jó leírások vannak. Ha tovább akarsz menni, GPIO lábak vezérlése scriptekből, stb. ott már lehet valami nehézség.
Esetleg különösen érdekes lehet neked egy olcsó RaspberryPI, és azon csinálni a tanulást. Van minimalista Debian is rá, meg teljes, GUI-s is, a minimalistával fel tudod építeni az alapoktól. -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A VGA-s kérdést passzolom, azt hiszem, ilyenkor a külső vga-t szokta használni, de nincs vele tapasztalatom, meg hirtelen a google sem adott ki semmi értelmeset erre.
A hangra viszont van megoldásom. Nálam a KDE-ben van erre grafikus felület, Unityben nem próbáltam de biztos van, régi Gnome-ban is volt, ahol ki lehetett választani a default hangeszközt.
Ha esetleg nem lenne, itt egy arch-os leírás az alsa átállítására. [link]
Egyébként ha a GUI-n megtalálod, de problémák adódnak a hangkari kiválasztásával, akkor kipróbálhatod a pulseaudio telepítését, újraindítás után alaposan meg fog változni a helyzet jó irányba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #13158 üzenetére
Jé most nézem, beraktad a Debianos cikkemet is a linkek közé. Lassan lehet majd kell egy kis update rajta, mondjuk az már csak valami virtuális gépen, mert a benne lévő régi és bugos KDE miatt elhagytam a Debiant (testing repóval volt friss és nem bugos, de azzal meg a Debian borult meg).
Majd lassan Chakrával is lesz egy Logout cikkem, de megvárom hozzá azt, mire nem sokára megoldják, hogy a bundle rendszerben telepített progik verziószáma ne befolyásolja a hozzárendelésüket a linkekhez, fájltípusokhoz. Így nem kell majd mindig újra megcsinálni a hozzárendelést, mikor frissül egy bundle.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nolika #13150 üzenetére
Perl-t nem ismerem, de egy pár soros bash szkriptben simán meg tudod csinálni.
Ha az UUID valami-vel (elvileg sudo blkid) lekéred a csatolni kívánt partíció UUID értékét, azzal már egy állandó bash scriptet tudsz írni, ami független lesz attól, hogy éppen /dev/sd... alatt hová kerül a vinyód.
Kb. ennyi:
#!/bin/bash
sudo mount -u UUID /mnt/cuccAztán chmod a+x ezen a fájlon futtathatóvá teszi azt.
-----------------
Az is elég lehet neked, ha UUID-vel beírod az fstab fájlba állandóra a csatolást, aztán ha ott a vinyó, akkor felcsatolja, ha nincs, akkor meg nem. Elvileg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nolika #13145 üzenetére
Rootként csinálnod kell egy mappát a fájlrendszerben, pl sudo mkdir /mnt/cucc
Majd pedig oda kell csatolnod. A sudo fdisk -l kiírja, mik vannak a gépben, és a kellő partíciót simán be tudod csatolni, beírva mindent az /etc/fstab fájlba, ha állandó lesz a vinyó. Ha nem állandó, akkor a mount paranccsal tudod csatolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Live v. presistent módban megy a penre? Mert sima live módban bőven elég a 4G-s pen. Pl. a Chakra telepítője 1,5G, az live módban felmegy a penre, ott marad is hely még bőven, hogy simán pendrivenak is lehessen használni.
A Mint-től én óvakodok, a 10-es verzió járt nálam, de egy átlagos update után kernel problémával meghalt bootolásnál, úgyhogy onnan kezdve elhagytam mindent, ami Ubuntu alapú. Jött az OpenSuse, később Debian végül most a Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A live usb dolog egyszerűbb ennél. Le kell tölteni a kívánt disztró iso fájlát, azt be kell adni egy célprogramnak, ami aztán megcsinálja a bootolhato USB-t.
Ilyen progi pl. az Unetbootin [link] mindegyik platformra, a Suse studio imagewriter, meg a Lili [link] Windows alatt.
Azt meg, hogy melyik disztrónak mennyi hely kell, azt meg tudod nézni az oldalukon. Amúgy nyugodtan nézz meg valamit, ami nem Ubuntu alapú. Miért a Mint9-est akarod feltenni? Már a 13-nál tartanak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Melorin #13086 üzenetére
Ezért nem kell törölni mindent, a grubot be tudod állítani úgy, hogy megjegyezze az utolsó választást. Amit én használok, az a disztró alapból így állítja be a grubot.
Meg kell nyitni a
/etc/default/grub
fájlt egy szerkesztővel, a GRUB_DEFAULT értéke legyen saved, és ezt a sort add hozzá, ha nem látod: GRUB_SAVEDEFAULT=trueSzóval kb így néz majd ki:
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR="Chakra"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.modeset=0"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.modeset=0"
# If you want to enable the save default function, uncomment the following
# line, and set GRUB_DEFAULT to saved.
GRUB_SAVEDEFAULT=true
....Aztán csak sudo update-grub és már kész is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gabo89 #13074 üzenetére
Ált. úgy megy a hdd csatolás, hogy root jogokkal csinálsz neki egy mappát a fájlrendszerben, ált. az /mnt-be szokták, de lehet máshova is. Aztán az /etc/fstab fájlban meg megadod, hogy az adott partíciót melyik mappába csatolja fel.
partíciók listáját az
sudo fdisk -l parancs írja ki. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12701 üzenetére
Az nem csomagkezelő. Az bundle manager.
Először add ki terminálban a pacman -Syu parancsot, aztán ha frissített, csinálj egy újraindulást, aztán nézd meg, mi van a bundle managerrel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12699 üzenetére
Bármilyen live linux, ami grubot használ, alkalmas erre.
sudo fdisk -l kiírja, hogy mi a vinyód neve. pl. /dev/sda
Aztán most meg nem mondom, hogy fel kell-e csatolni partíciót, de a grub telepítése ennyi:
$ sudo grub-install /dev/sda
$ sudo update-grubA sudo password a Chakra live-on "live"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12697 üzenetére
Az új win7 be fogja tenni egy boot menübe a régi win7-et. Mikor a grubot újrarakod, akkor az meg egy opcióba a windows boot menüjét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zenebohoc #12676 üzenetére
Ha csak driver felrakás gondod van, akkor keress egy olyan disztrót, ami magától felrakja a zárt drivert is. Ilyen pl. a lentebb párszor említett Chakra, a "nem szabad driverekkel" opcióval indítva.
Priviben nem vagyok most elérhető.Lacces: lsusb parancs mit mond, mikor teló be van dugva?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Badman 4ever #12650 üzenetére
Át kell állítani a drivert az új kernelhez. Ezt az Ubiban nem tudom hogyan csinálták meg (ahogy látom, sehogy), nálam Chakrán ez magától megtörtént, de van 3 külön megoldás is, ami magától elvégzi ezt, ha valaki kézzel akarja csinálni (tiszta arch esetén).
Valami ilyennek nézz utánna Ubin.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12640 üzenetére
A Mint nekem feldobta a tappancsot egy sima frissítés után. Chakra (és más Linux) nem.
A chakra live iso, szóval minden részét ki tudod próbálni, és ha tetszik, akkor elindítod a telepítést. 1.4G körül van, teljes KDE-t kapsz a szokásos alapvető programokkal és irodai programcsomaggal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12638 üzenetére
Ugyanarról beszélünk. Lényeg annyi, hogy a Linux Live USB Creator kell a Chakrához.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12633 üzenetére
Ne mond, már nem 1x raktam ki vele. Írják is a weblapon, hogy unetbootin nem támogatott.
De van más megoldás is, akár a "dd" Windowsos verziója is megoldja. Itt minden módszer fel van sorolva leírással: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12631 üzenetére
Chakrához nincs is más, csak Live image, abból lehet telepíteni. Lili progijuk kirakja penre, megtalálod az oldalukon, vagy itt, linkeltem lentebb korábban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12623 üzenetére
Ez már létező partíció? Kubuntu nem tudta felcsatolni magától? Nálam Chakra telepítésekor gond nélkül csatoltam ntfs-es partíciót meg fat32-est.
Mindegy, később tudod csatolni az fstab szerkesztésével.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12621 üzenetére
Tehát a kubi partíció szerkesztőjében akarsz ntfs partíciót csinálni? Nem fog menni, az ntfs használata nem ingyenes. Ezt a partíciót csináld meg Windows alatt, majd pedig csatold fel a kubuntuval.
/boot nem kell, a rendszer betöltő alapértelmezésben a vinyó MBR-ébe íródik, felülírva az ott lévő Windows bootmanagert.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12611 üzenetére
Ezek az elő meg hátlapi panelek hogy működnek? Valaki írta egyik xonar karira, hogy csak akkor ment jól, ha az elő és a hátlapi panel is rá volt dugva a kártyára.
Ez meg lehet megoldása a nyomtatónak, hogy valamiért nem vagy tagja az lpadmin csoportnak, itt a megoldás, add ki rootként majd indítsd újra a gépet:
gpasswd -a username lpadmin
Esetleg még az, hogy a cups nem fut. Azt bootoláskor látod, hogy ott van-e az OK a cups mellett.Innen származik a nyomtatós megoldás: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12596 üzenetére
Ha már kinyírtad, tedd fel a Chakrát helyette, újabb KDE, minden újabb benne. Btw, alaposan végigtúrtam a google-t, más emberek nem panaszkodtak a xonarra, csak abban az időben, mikor még az alsa nem tartott a kellő verziónál.
A "nem szabad driverekkel" opcióval ha feldobod a Chakrát, akkor kapsz teljes működő catalystet (gondolom legalább a hdmi hang problémát megoldja), ott biztosan be tudod állítani a neked kellő képernyő módot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12594 üzenetére
Az sem szól? O.o
TV-nél ki van választva a HDMI mint audio forrás? Nálam ezt lehet választani és alapból az analóg bemeneten van, hiába szedi a képet HDMI-n a TV...
Jutottál valamire a sorrend beállítással? Jah még a mixert kellene megnyitnod, lehet ott van a kutya elásva. Dobj fel egy képet róla, valszeg hozzá kell adni 1-2 vezérlőt. Pl. nálam nem volt alapból hangerő szabályzó az analóg kimenethez, csak a HDMI hangeszközöz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12592 üzenetére
Kubuntunál nem tudom hogy van, kell root a rendszerbeállításokhoz? Próbáld meg úgy, hogy Alt + F2, a kijövő kis helyre meg: "kdesu systemsettings", így root jogokkal indul a rendszerbeállítások.
Ami látszik a képen, hogy a HDMI hangeszköz az alapértelmezett. Ha olyan TV-t kötnél rá, valószínűleg az szólna. Egy biztos, elsőnek ezt a problémát kell lekűzdeni, hogy a Xonar legyen az alapértelmezett. Ha a rendszerbeállításokból nem megy még rootal sem a tartós megváltoztatás, akkor próbáld meg a korábban írt megoldásomat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12587 üzenetére
Ezeknek a parancsoknak a kimenete segíthet az alsa túrásánál:
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/devices
cat /proc/asound/pcm
Ha a devicesnél nem az van első helyen, amit te szeretnél, akkor próbáld meg azt, hogy létrehozol egy /etc/asound.conf fájlt, amibe beleírod az alábbi 3 sort, a .../devices kimeneténél látott kártya számával. Innen származik: [link]
defaults.ctl.card 1
defaults.pcm.card 1
defaults.timer.card 1Amikor a Chakrát próbáltad, a KDE hangkezelőjében kiválasztva az analóg kimenetet és lenyomva a tesztet, nem szólt semmi? Mert ha megszólalt, akkor felfelé kellene mozgatni és prioritást adni neki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12579 üzenetére
Valószínűleg a HDMI hangeszköz került be alapértelmezettnek, mint ahogy Windows is azt teszi, ha felrakod a catalyst azon részét, ott sem nézi, hogy van-e másik hangkari a gépben. Persze hogy a toslinkon miért van hang, az lehet ellent mond ennek, de egy próbát megér megnézni.
Azt ne kérdezd tőlem, hogy Unityben ezt hol kell állítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #12531 üzenetére
Nah én arra utaltam csak, ezt iskolában tanították nekünk, hogy a sudo arra van, hogy K. Pista a terepen ki tudjon adni 1-2 parancsot, amire valamiért szüksége van, de még sem lenne jó, ha tudná a root jelszót. Ezért tartottam furcsának, hogy Ubuntuban mindenre sudoznak, de ezt biztonsági megfontolásokkal magyarázzák.
Mi Debiant használtunk (saját telepítés) beágyazott progi miatt, ott mindent su - paranccsal csináltunk, sudo soha nem került elő, így tanítottak minket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12524 üzenetére
Ubuntu mikori verziója? Melyik kiadás? Frissítve volt?
Egy ideig nem mentek Linux alatt a Xonar kártyák, de már menniük kell. Itt az alsa-s támogatási "mátrix" [link], az ottaniak szerint ezeknek a feltételeknek kell teljesülnie:
ALSA 1.0.22 vagy / és kernel 2.6.27.35 / 2.6.31.1
Terminálban az uname -a parancs kiírja a kernel verzióját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #12519 üzenetére
Telepíts fel egy Debiant. Ha GUI-t nem raksz vele, akkor se sudo csomag, se /etc/sudoers nincs benne. A Squuezy leírása szerint ha GUI-val telepíted, akkor felkerül, de ezt tudom cáfolni, teljes KDE-vel is telepítettem és úgy sem volt telepítve a sudo csomag. [link]
Amire utaltam, hogy egy Ubuntuban mindenre a sudo-t használják kb. és a netes leírásokban csak azért említik meg az su - parancsot, hogy ne kelljen mindig sudo-t írni, pedig a két dolog nem egyforma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #12508 üzenetére
Ehhez először root kell, szal azt is be kell pötyögnie.
MacCaine: Persze, de próbálj ki valamit, amit nem trükközéssel kell életre kelteni, akkor nem lenne szükség ilyesmire. Én csak azért szoktam ezt használni időnként, mert gyakran mászkálok root terminálban az uart olvasás miatt, és ott gyorsabb kiadni, mint gui-n kattintgatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington #12499 üzenetére
Nem kell ennyi swap. 384Mb rammal ellátott gépnél böngészés, Youtube mellett még csak nem is nyúlt a swaphoz. 1G-nél nagyobb swapot még sehol nem használtam.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12468 üzenetére
Ez a baj:
# cvt 1360 768
# 1360x768 59.80 Hz (CVT) hsync: 47.72 kHz; pclk: 84.75 MHz
Modeline "1360x768_60.00" 84.75 1360 1432 1568 1776 768 771 781 798 -hsync +vsync
# xrandr --newmode 1360x768 84.75 1360 1432 1568 1776 768 771 781 798 -hsync +vsync
# xrandr --addmode DFP4 1360x768
# xrandr --output DFP4 --mode 1360x768
xrandr: Configure crtc 0 failedAz egésznek annyi lett az eredménye, hogy a CRT2-höz került be az 1360*768.
xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 720, maximum 1920 x 1920
DFP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DFP4 connected 1280x720+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 16mm x 9mm
1280x720 50.0*+ 59.9
1920x1080 50.0 + 60.0 59.9 30.0 25.0 24.0 30.0
1776x1000 50.0 59.9 25.0 24.0 30.0
1680x1050 60.0 50.0 24.0
1400x1050 60.0 50.0 24.0
1600x900 60.0 50.0 24.0
1360x1024 60.0 50.0 24.0
1280x1024 60.0 50.0 24.0
1440x900 60.0 50.0 24.0
1280x960 60.0 50.0 24.0
1280x768 60.0 50.0 24.0
1024x768 60.0 50.0 24.0
1152x648 50.0 59.9
800x600 60.0 50.0 24.0
720x480 60.0 50.0 24.0
640x480 60.0 50.0 24.0
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
CRT2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
1360x768 (0x105) 84.8MHz
h: width 1360 start 1432 end 1568 total 1776 skew 0 clock 47.7KHz
v: height 768 start 771 end 781 total 798 clock 59.8Hz -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #12451 üzenetére
A kártyára gondoltam. Ati-nak már nem hívhatom, mert AMD. AMD-t meg nem biztos, hogy mindenki levágja, ha azt írom, hogy AMD vga-val. A Radeon viszont Radeon.
Amúgy hogyan csinálsz 1360x768-at? Zárt driverrel nincs benne a választható felbontások listájában, hozzáadni sem lehet és xrandr sem tudja ráerőltetni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
body007 #12434 üzenetére
Oké, de eddig két TV-m volt, és egyikben sem volt ilyen állítási lehetőség.
Majd ha valamiért egyszer telepítek megint Linuxot, akkor kipróbálom HDMI-HDMI kábellel. Azt hiszem van HDMI portom is a DVI-n kívül, csak most nem vagyok ott, hogy megnézzem. Mondjuk ettől független örülök, hogy minden gond nélkül megy a teljes Catalyst és még szenvednem sem kellett vele.
Izé, 1360x768-as felbontás létezik nálad? Erre még nem találtam választ, hogy miért nincs Radeonnal Linuxon ez a felbontás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy nézem, kernel béli probléma, legalább is 2.6.33-nál találtam ilyesmire utalást. Próbálj ki egy modernebb kernelt használó Linuxot, pl. pár hsz.-el lejjebb linkeltem a Chakrát, az fut pendriveról, meg tudod nézni, mit csinálna nálad. Ráadásul lehet indítani zárt vagy csak nyitott driverekkel is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rendes driver a gyári, AMD. Megnéztem a radeon manpage-t, az szerint az 5 és 6000-es széria nem is támogatott (gondolom csak régen frissült a lap). Viszont semmi olyan opciót nem találtam benne, ami a scaling lenne.
Megnéztem az én xorg fájlamat, szépen ki van töltve, de ebben sincs semmi, ami a scaling lenne.Viszont ettől független egy porbléma még mindig akad, Linuxon nem lehet beállítani 1360*768-as felbontást Radeonnal, csak minden mást. Se xrandr erőltetve, se semmi nem tudja ezt beállítani. Felette, alatta minden felbontás megvan és működik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #12392 üzenetére
A TV-nek DVI bemenete van, a kártyáról HDMI jön le. De ez ebből a szempontból mindegy.
Amúgy ez nem a TV miatt van (ahogy említettem a 22"-os monitort vett kolléga példáját), pl. haver Acer laptopján is keretes a kép, csak az ottani Catalystnél egy hack kellett hozzá, hogy egyáltalán legyen scaling opció Windows alatt.
Vladi: most már nem kell, de amíg kerestem a választ, senki nem tudott mondani erre semmit. Egyébként ott hol? Mert pl. a xorg.conf az teljesen üres, ha van rendes driver telepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ViZion #12390 üzenetére
Másnál meg nem elég. Nekem LcdTV-m van. Ha nincs scaling opció, akkor 2-3 centis keret van a kép körül, ami függ a felbontástól. Haver vett 22"-es monitort. Jelenség ugyanez. Meg még jó pár embernél. A dolog oprendszertől független, egyszerűen kell a scaling opció, így kell a teljes CCC is.
Sokat szívtam ezzel, amíg nem csinálta meg az AMD Linuxra a teljes CCC-t, nem tudtam eltüntetni a keretet.
Valamint ez felelős a 4:3-os képtartalom 16:9-re alakításáért játékok alatt.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #12375 üzenetére
Chakra project, nagyon barátságos kezdőknek is. Telepítés nélkül ki tudod próbálni pendriveról futtatva, telepíteni is onnan lehet majd. [link] Ezzel meg ki tudod tenni penre az iso-t bootolható formában: [link]
*ha megtetszik, akkor a "zárt driverekkel" opcióval indítsd el, ezt látni fogod bootoláskor.Ubuntuból még nem jött ki az új LTS, én hagynám...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dead Zone #11598 üzenetére
Ubuntu telepítése: [link]
röviden:
cserehely = swap partíció -adj meg neki egy 500-1000Mb-s partíciót
csatolási pont: a fájlrendszerben valahova csatolni kell a neked kellő partíciókat. "/" felel meg a Wines "c" meghajtónak, ez a gyökérfájlrendszer. Magyarul csinálj egy partíciót EXT-4 -el, olyan 15G legyen legalább, és azt add meg "/" -nek, aztán egy 1G-s partíciót swapnak, és kész is.Egyébként az LTS verziót javaslom letöltésre Ubuntuból. "Ubuntu 10.04.3 LTS" [link], nem a 11.10-et.
sh4d0w: van 1-2 nagyon klassz, pl. a széthulló ablakok KDE-n, az valami fantasztikus. Wines kollégák meg szóhoz sem jutnak, el sem tudtak ilyet képzelni azelőtt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dead Zone #11583 üzenetére
Szétrobbanó ablakoktól kezdve minden van. KDE-n (ez jobban emlékeztet a Windowsos felületre) az összes effekt külön ki-be kapcsolható és paraméterezhető a kde beállításaiban.
Gnome-nál most nem tudom mi van, de ott utoljára úgy volt, hogy bekapcsoltad az extra effekteket, akkor csinált hullámzó ablaktól kezdve mindent magától. Ott azt hiszem külön progi volt az effektek beállítására.
Mindkét ablakkezelőnél a Compiz felelős az effektekért, szal amit a copmiz tud, azt tudja a rendszer is. [link]
szerk: használd a Link gombot a linkek beszúrásakor, akkor egyből kattintható lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
D@niel #11567 üzenetére
A Win8 nem fogja felismerni az Ubuntut, meg semmit, ami nem Windows. Ubuntu meg gondolom nincs felkészítve a még meg sem jelent Win8 bootmanagerének kezelésére. Nem is egyszerű a helyzet ezzel, amit a Win8-hoz alkotott az MS, Újraindítani a gépet egy másik OS indításához, omg kategória.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest