- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HP notebook topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- VR topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29162 üzenetére
Pedig az mindenhol O-nak tűnik.
Mondtam, hogy csak másold ki. Gondoltam kopy pészteled mint a Pali.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29160 üzenetére
OMG! Vagy 0MG?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29143 üzenetére
Akkor először tegyünk rendet:
rm getskype-linux.de
rm getskype-linux.debMajd módosítva az előzőt:
wget -O skype-install.deb http://www.skype.com/go/getskype-linux-deb
sudo dpkg -i getskype-linux.deb
sudo apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29141 üzenetére
Nem. Csak írd be hogy ls és üss egy entert. De lehet dir is a parancs, ha jobban tetszik. Ezek megvannak egyébként a téma összefoglalóban
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29138 üzenetére
Add ki azt az ls parancsot és tedd be a képet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29133 üzenetére
Úgy nézem csak nem olyan néven mentette le, ahogy a wikiben szerepel.
sudo dpkg -i getskype-linux.deb.1
sudo apt-get -f installEgyébként az ls paranccsal ki tudod listáztatni, hogy mi van az adott könyvtárban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29131 üzenetére
Na most akkor még egyszer.
Pontosan másold ki ezeket és írd be újra egyenként:
sudo dpkg -i skype-install.deb
sudo apt-get -f install -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29129 üzenetére
Én nem látom a sudo dpkg -i ... sort, vagyis csak letöltötted, de nem telepítetted fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29127 üzenetére
Mint írtam, a root felhasználó jelszava kell oda, mivel gyak. átváltasz rá. Azt meg gondolom megadtad telepítésnél. Ha nem, akkor mennie kell a sudo-nak a saját jelszavaddal.
Szerk: akkor maradj a sudo-nál. A wget-hez meg pont nem kell sudo.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29125 üzenetére
Igen, telepítés után futtatható terminálból (is). Ott akkor szokás futtatni valamit, ha hibakeresési információkra vagyunk kíváncsiak.Vagyis a többi program között ott lesz a Skype a gui-n, elsődlegesen onnan kellene indítani.
Pontosan nem tudom mit használsz, így azt sem hogy miként lehet ikont kitenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29123 üzenetére
Nem is tűnt fel, miként írtad be.
Ha van sudo beállítva, akkor:
sudo dpkg -i skype-install.deb
sudo apt-get -f installHa nem vagy tagja a sudo csoportnak, esetleg a sudo csomag sincs telepítve, akkor:
su -
írd be a root jelszót
apt-get install sudo
sudo adduser teuserneved sudomajd egy kijelentkezés - bejelentkezés / újraindítás és a fenti móka.
Vagy még csinálhatod teljesen rootként, ekkor:
su -
root jelszót be,
dpkg -i skype-install.deb
apt-get -f install
exitKezdők számára javasolt a sudo-s megoldás, mert úgy nem kap minden emelt jogosultságokat, gondolok itt elírt parancsra, stb.
Majd írd meg, hogy működik-e a pidgin plugin. Mintha korábban kivették volna a Skype kompatibilitást a Pidginből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29119 üzenetére
Pedig igen, megtörtént. Linux terminálban ha nem látsz semmi kimenetet egy parancsról, az azt jelenti, hogy lefutott gond nélkül. A wget jelen esetben letöltötte a kellő csomagot gond nélkül, add ki a következő parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29114 üzenetére
Debian alapú disztó, nem inkább így kellene csinálni a Skype telepítését? https://wiki.debian.org/skype
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #29080 üzenetére
Az x86_64 az más néven az AMD64, vagyis az x86 architektúra 64 bites kiterjesztését jelenti, tehát nem tartalmaz 32 bites módot. Chakrát csak 64 bites gépen tudod használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29023 üzenetére
Az a proci nem tud PAE-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #29016 üzenetére
Debianra is rakhatsz KDE-t, vagy egyből azzal telepítheted.
Igaz hogy annyira nem lesz jó mint egy rendes KDE-s disztró meg a verziója is régebbi és még a nyelvi fájlal is kézzel kell tökölni, de megoldható.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #28982 üzenetére
Arra értettem, hogy pl. az ifconfig eddig minden disztrón élből ment, de Debian alatt csak /sbin/ifconfig parancsot kiadva találja meg a rendszer, és ilyen pl. a gyakran kellő lsusb is.
lionhearted: azt hiszem a sudo csomag sincs alaból telepítve, felrakása után meg hozzá kell adni a usert a sudo csoporthoz, meg kell egy relog is hogy működjön.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28976 üzenetére
Azt írtam, hogy ilyen problémát nem, nem pedig azt hogy probléma mentes más disztrók frissítése.
Chakránál ez úgy van megoldva, hogy a GUI-s szoftvere kezelő / frissítő csak egy frontend a termiálhoz, így az esetleges üzenetek is ott jelennek meg (nagyjából csak függőségi, lecserélési kérdések, mikor módosul valami a repókban). Szerintem ez így jó megoldás, nem feltétlen kell mindent totál kidrótozni a GUI-ra.
Ubuntunál egyébként csináltam sokszor frissítést, de a 8.04 .. 10.04-ig a grafikus frissítéssel nem volt gond. Valami utána romlott el, vagy változott meg.
fradi81: hehe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28974 üzenetére
Én sem mondtam, hogy így marad. De szerintem te sem láttál másik disztrót, aminek ilyen problémát okoz egy frissítés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #28972 üzenetére
Nem mondod. És azt láttad, hogy kockák vannak a betűk helyett?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #28968 üzenetére
No, egy szép példája annak, hogy miért is nem szoktam Ubuntut javasolni...
Egyik ismerősöm gépén a 10.04 lts -> 12.04 lts-re frissítésénél voltak ugyanilyen kockás hibaüzik (meg másnál is a google alapján), jobb híján ütöttem entert, aztán ment tovább. A frissítés után nem volt gond de hogy mi volt a gondja, az már sosem derül ki.
A képed alapján ezt a hibát újabb 2 év alatt sem tudták megoldani, sőt még rosszabb is lett. o.O
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #28965 üzenetére
Add ki a hiányzó parancsot úgy, hogy /sbin legyen elé írva. Az okot ne kérdezd, de pl. az ifconfig meg az lsusb is így működik Debianon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
herdsman12 #28914 üzenetére
Erre az eee-re már erősebb disztró is mehet, nézd meg mire jutottam az ugyanilyen procival szerelt, de csak 1GB ramos és sima vinyós gépen: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai hőstett is megvolt, Win7 x86 cserélése egy Atom N270 (1GB ram)-es gépen Lxde-s Debian7-re. Eredménye 5-600MB üresjárati ram használat helyett 80MB, és folyamatosak a Youtube videók. Win7 alatt a Chrome rögtön benyelt 3-400 MB ramot, a gép meg beállt mint a cövek.
Ezzel kapcsolatban, ki tudja hogyan lehet lezárni az LXDE felületet mondjuk úgy, mint a KDE-t? Gyerekeké lesz a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28882 üzenetére
Igen, de azért nem megy a zárt driverrel, mert csak HD5xxx szériától vannak támogatva a mainline driverben. Azon a kártyán csak olyan disztróval lenne zárt drivered, aminek a Xorg verziója megállt az 1.12-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
gery2123 #28879 üzenetére
Ez csak a nyílt driverre vonatkozik, nem? A zárt drivernél korábban is ment az energia gazdálkodás, a nyíltnál meg nemrég került be egy csomó dolog ezzel kapcsolatban az AMD-től.
A zárt meg szerencsére kinőtte a gyerekbetegségeit, mióta már rendesen megy a CCC, meg nem felejti el pl. a scaling a beállításokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #28847 üzenetére
Mi volt a hibaüzi? Gyere át vele a Chakra topicba.
Most lehet elég, ha kiadsz egy sudo update-grub parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28831 üzenetére
A driverek közötti váltást egyik disztrón sem annyira könnyű megcsinálni, de a lehetőség mindkét disztrónál megvan. Mintnél nem tudom hogy van, de Chakránál legalább már a live rendszernél ki lehet próbálni mindkét drivert, melyikkel hogy megy a vga.
Mintnél most mi van? Örökölték az Ubuntutól a gombnyomásos driver aktiválást? Azzal voltak gondjaim, pl. az aktiválás után nem működött a driver.Most utoljára tényleg volt egy kis gebasz a frissítésnél, de megoldották hamar. Pont belefutottál, de ha egy nappal később frissítesz, már nem került volna elő a probléma. Minden estre nem okozott semmi komolyabb gondot. Régebbi Mintnél pl. jártam úgy, hogy frissítés után kernel paniccal indult és vége lett mint a Twin Peaksnek
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #28816 üzenetére
Inkább a felület kérdése hogy mi jön be neked jobban, meg hogy bejön-e a Mintes frissítési modell (újratelepítés javasolt a frissítés helyett, mikor jön új verzió), vagy inkább a Chakrás telepítsd egyszer, frissítsd folyamatosan.
Kb. 2 éve használom a Chakrát több helyen is, nem volt semmi stabilitási gondja ez idő alatt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #28811 üzenetére
Akkor service, vagy tudom is én.
Apám Xperia SP-jén gyári rom fut csak rootoltuk, aztán sokkal gördülékenyebb lett miután kivettem az autostartból pl. a Sony cég mindenféle közösségi vackát, amiket úgy sem indít el senki.
Ugyanezek a dolgok minden eddigi Androidos telónknál érezhető változásokat hoztak (ált. mindig olcsóbb telóink voltak, amiken megérzed hogy mi a szitu) a használhatóság, reszponzivitás terén.
Na de ennyit a droidról. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
CWM romokban van olyan opció, hogy Zram vagy mi tömöríti a ram tartalmát, persze a cpu kihasználtság valamekkora növelésével.
teleahocipöm: *buntu vonal helyett próbálj meg egy Debiant. Kicsit többet kell kézzel beállítani, de a végeredmény egész más lesz. Itt tudod letölteni az Lxde-s live telepítőt: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nestor16 #28777 üzenetére
Egyszer kipróbálnám a "noatime" opciót hozzáadni az érintett partíciókhoz az fstabban, amikről dolgoznak ezek a progik, úgy egy picit gyorsabb lesz az elérése a fájloknak, meg mindennek. Szerintem ilyen bajod van, hogy túl sok cucchoz akarnak hozzáférni egyszerre, a vinyó meg nem bírja szusszal. Milyen gépről meg vinyóról van szó?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, az nem erre való és lassú is lenne. Ezek a lehetőségeid:
-felraksz egy másik romot, amiben kevesebb a háttérben futó szemét, pl. Cyanogenmod cuccok.
-kézzel (root kell hozzá) kigyomlálod a felesleges dolgokat, pl facebook meg egyéb gyári vackok
-veszel másik telefontHogy mik futnak, azt látod pl. az ES task managerrel. Ha rootolt a telefonod, akkor le is tudod vele tiltani a neked nem kellő automatikusan induló progikat.
Ez viszont innentől androidos téma.
Nestor16: vinyód rendben van? Nálam Debianon és Chakrán nem akadnak be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28699 üzenetére
Ami biztosan megy Linux alatt, az az adb shell. Amit azon keresztül csinálnak, az megoldható. Most hogy pl. adott telefon bootloaderének nyitásához, vagy a kernel cseréjéhez mi kell, az kérdés. Az a jó ha a telefonra fel van tolva a cwm, és onnan kb. mindent abból lehet csinálni.
Keeperv85: Lehet csak túl képzettek vagyunk az XDA szintjéhez.
Legjobb az volt mikor kernelt kellett cserélnem, a tisztelt alkotó meg átirányított egy oldalra, ahol legalább 68 különböző verzió volt kint, semmi információval arról, hogy az adott telefon széria 6 tagjából egyáltalán melyikre készült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28689 üzenetére
Live CD alól 2 perc alatt újra tudod rakni a grubot Windows telepítés után, csak kövesd a lépéseket, amiket a gyakori linuxos kérdések c. cikkbe írattam bele.
Amúgy az XDA-s leírásokkal a tököm tele van. Nem egy telefont csináltam már meg, kerneleket cserélgetek stb., de olyan rossz, igénytelen leírásokat csak ott tudnak összehozni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28685 üzenetére
XDA-n keress megoldást rá, ma már viszonylag gyakori, hogy a rom cseréhez v. kernel feloldáshoz kellő progit Linux alá is megcsinálják, pl. valamilyen java-s program keretében. De persze még sok van, ami .BAT fájl formájában létezik, szal lehet kell egy wines kolléga. Valszeg az sem jó erre, ha átadod az USB-s eszközt egy Virtualbox alatt futó Windowsnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28512 üzenetére
Kezdj el MineCraftozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #28493 üzenetére
Xrandr-nek van grafikus frontendje, nem is egy elvileg. Azt hiszem Arandr a neve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28483 üzenetére
A pendrive alapja egy flash memóriachip, aminek csakúgy mint az SSD-ben lévőknek fix az írási olvasási száma, ezektől a műveletektől fáradnak a cellák. Ha nincs hagyományos vinyó a gépben, akkor jobb és gyorsabb megoldás szerintem VirtualBox alatt futtatni egy disztrót, mint penről.
A KDE meg egy komplett asztali környezet (minden grafikus elemével együtt), egy csomó beépített programmal. Kinézetre hasonló a felépítése a Win7-ig megszokott asztahoz, de nagyfokú átalakításra is lehetőséget ad, ami Windows téren sosem volt meg. Ha megnézed a Chakrás blogomat, az ott látott környezet KDE. A másik meg pl. ilyen: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28481 üzenetére
Állandó használatra nem javasolnám, mert a pendrive írási és olvasási képessége véges, szal ha szeretnél Linuxozni, akkor tedd fel a gépre. Persze lehet használni penről is egy jó darabig.
Nyilván fontos a sebesség, de egy normális USB2-es penről is tök hamar bebootol bármelyik disztró. Nyilván USB3-as pen jobb erre a célra, még akkor is ha csak USB2 foglalat van a gépen, ott is érezhetően gyorsabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28479 üzenetére
Akkor szerintem mindenképpen egy KDE-s disztró javasolt, ilyenre példa a blogomban a Chakra. Vagy még pl. a Cinnamon felületű disztrók, pl. a Cinnamon felületű Mint.
Ha ezt a kettőt megpróbálod Virtualboxban, akkor a Mint legyen az első. (ennek csak egy particionálási oka van, de az csak a Virtualboxot érinti) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28477 üzenetére
Amit leírtál, az szubjektív. Nem tudhatom számodra mi az intuitív.
Találkoztam már tetszetős felületű (openbox) disztróval is, ami még fasza effekteket is tolt, miközben megállt ~50-60MB ram használatnál kompletten. A magam részéről én KDE-s dolgokat szeretem, ilyesmit szívesen ajánlok.
Milyen erős gépre menne?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Pszihonaranc #28474 üzenetére
Töltsd le az oracle virtualboxot, hozz létre egy Linuxos virtuális gépet és próbálj ki párat a distrowatch.com első 20 találatából, ízlés szerint.
Ha megtetszik valamelyik, akkor később mehet a rendes telepítés is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28423 üzenetére
Azt nem ismerem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28421 üzenetére
Mikor elkészül egy Debian főverzió, akkor már el van döntve, hogy milyen főbb csomag verziókat használnak benne és maradnak is annál. Pl. kernelből a 3.2-es van rajta, időnként jön rá ugyan update, de a főverzió marad 3.2, majd a következő Debian főverzió kap újabb kernelt. Hasonló megoldás van a xorg, a driverek meg a DE-k terén is.
Ez a hozzáállás többnyire segíti a stabilitást (beton stabilitást), de ugyanakkor régi csomagverziókat is eredményez. Ezek egy részén lehet segíteni pl. a debian backportsból történő telepítéssel, de az nem kernel és driver frissítésre van.
Ha valami funkció nem érhető el az adott driver verzióban, akkor másik disztrót érdemes használni, a Debian testin / unstable ágának használatát nem javaslom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28419 üzenetére
Hehe. De ha friss Catalyst verzió kell, arra nem a Debian a megfelelő disztró. Most is kb. 1 éves verzió van benne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28412 üzenetére
A Debian wikiben levo lepesek vegrehajtasa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96 #28277 üzenetére
Nem ismerem pontosan a mostani Mintek igényeit, de csináld azt amit a kimondhatatlan nevű (ubyegon2) kolléga írt, hogy a Mate verziót tedd fel. Ha esetleg az is sok lenne, akkor még ott vannak az LXDE-s disztrók. No meg persze még az LXDE szint alá is le lehet menni erőforrás igények terén, de az már a mit használjak a P3-on 128MB ram mellett kategória.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28272 üzenetére
Nem, mivel a Synaptic nem pacman frontend. Ahogy az Octopi sem apt-os.
Ellenben a kolléga kérdése inkább arra vonatkozott, hogy futhat-e. Nos igen, arch vonalon kb. mindegyik DE-n fut az Octopi, max leszed pár qt libet.guftabi96: meg lehet próbálni. Ha lassúnak éreznéd, akkor vannak kisebb igényű disztrók is.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28262 üzenetére
Megvolt a telepítés minden lépése, beleértve az aticonfig --initial parancs kiadását is?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28249 üzenetére
Azt a letöltött cuccot ne használd. Az inkább a fejlesztőknek van, amiből disztró specifikus dolgok készülnek.
Neked azt kell megtenned, amit a linkelt oldalon a "AMD Catalyst 12.6" sor alatt írnak 4 pontban, első a sources.list fájl szerkesztése. Ezzel megkapod a Wheezy kerneljéhez és xorg verziójához passzoló régebbi Catalyst csomagot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
andronymus #28246 üzenetére
Videokártya típus, Debian verzió kellene...
Meg milyen drivert akartál felrakni? Ha weboldalról szedted le akkor az nem jó, ott van fglrx néven a csomagkezelőben, de előtte olvasd el a kapcsolódó Debian wiki oldalt, hogyan kell váltani a driverek között.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #28238 üzenetére
Május óta sok idő telte el. Nem tudom mi nem sikerült a live disztró alól (hibaüzenet nem volt?), de ha helyesen adtad ki a parancsokat, akkor valami nagyobb gebasz van a telepített lmde-vel. Vagy próbáld meg újrarakni, vagy ha rám hallgatsz inkább nézz egy másik disztrót, ami jobban megfelel kezdőnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
olivera88 #28233 üzenetére
Mi is az alap szitu? Ezt a boot képes disztród alatt adtad ki? Az lmde meg a másik vinyóra került és ha azt a vinyót választod ki, akkor nem bootol?
Mindkét vinyó bent lesz a gépben? Ha igen, akkor a működő disztró alatt add ki a sudo update-grub parancsot, az fel fogja deríteni azt lmde-t is, ha csak nincs ott valami nagy gebasz.Ha nem lesz bent a régi vinyó, akkor meg egy live rendszer alól kellene a grubot telepíteni, ahogy mondtam tegnap.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28120 üzenetére
A rekonq egy totál QT-s, webkit alapú böngésző. Minden esetre szerintem elég pocsék, szeret összeomlani ugyanazoknál az oldalaknál ahol a rókának semmi baja. Rakd fel az extrából a rókát, csak be kell pipálni a szoftverkezelőben az extra repót.
A kwallettnek meg ha nem adsz meg semmit alapból csak nyomod a tovább-ot, akkor többet nem zaklat.
bob.zxr: hehe kemény. Akkor mire hozzánk is elér, addigra már stabil is lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28111 üzenetére
A 4.14 bétáját most adták ki a kde.org-on, de hogy a kde5 éppen hol tart, azt nem tudom. Ez a része a dolognak kicsit nehezen átlátható szerintem.
Amúgy lehalt a linuxtracker.org, azért nem megy a torrent.
Az a DE meg nagyon hard.
kispx: van Gstreamer 1.2.3, meg egy csomó Gstreamer 0.1-es csomag. Mindegyik fel van rakva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28105 üzenetére
A helyzet az, hogy májusban tényleg váltottak html5-re, de a jelenlegi FF verzióban még nem aktív ez:
Ez utóbbi egyébként hamarosan változni fog, a Mozilla néhány napja jelentette be, hogy a licencköteles H.264-et és a hozzá kapcsolódó másolásvédelmi technológiát kényszerűségből implementálni fogja a Firefoxban, miután a webes videós formátumok csatájában a szabad alternatívák elbukni látszanak, a webes szolgáltatások pedig gyakorlatilag egyhangúlag adoptálták a H.264-et.
Gondolom emiatt van az, hogy most pl. csak 360p-ben vitte a html5-re kapcsolt videókat, flash alatt meg van minden felbontás. Nem sikerült információt találnom róla, hogy mi a helyzet a támogatás implementálásával, melyik verzióval lesz meg.
KDE 4.13.2, de a korábbiakkal sem volt gond.
A letöltéssel meg nem tudom mi a gond, mind az SF-es, mind a torrentes ott van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #28102 üzenetére
Semmi gond vele. Sőt, mióta átálltak html5-re, azóta win alatt szopok hogy vagy el sem indul a videó, vagy betölt 14 másodpercet és semmi többet, csak újratöltés után játssza le az egészet. Itt meg semmi gond, minden videót rendesen betölt és játszik.
_Dumber_: már alapértelmezett a html5 egy ideje, szóval nincs már flash ott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
N0zer0 #28088 üzenetére
A GPT-re gondolsz szerintem.
Amíg nem akarsz egyben látni 2 v. 3TB-nál nagyobb partíciókat, addig egy átlagos felhasználó szempontjából gyakorlatilag semmilyen előnye nincs neki a régebbi rendszerhez képest. Ennek ellenére 2-300GB-s vinyót is gyakran már a boltban GPT-vel csinálják meg aztán ha nem veszed észre, kellemetlen meglepetésben lehet részed.Az uefi meg nem rossz dolog, fasza hogy már képes egy alaplap frissíteni az uefi-t (aka bioszát) oprendszer nélkül, az internetről olyan egyszerűen, hogy bárki meg tudja csinálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #28079 üzenetére
Intelnél csak a nyílt driver létezik, ahogy a kolléga is írta.
GMA950-es Intel vga-s laptopon járt nálam Mint is, meg még vagy 4-5 disztró, egyiknél sem volt ilyen gond. Most GMA4500MHD van a mostaniban, ezen már csak Chakra járt, de ez is faszán működik, semmi lag.
wopi esetleg megpróbálhat kézzel forgatni friss mesa drivert, mert szerintem nem nagyon lehet azzal kezdeni valamit, ha mikrolagol.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #28051 üzenetére
És nem adott vissza semmi hiba üzit?
UEFI-ben (biosban) a secure boot opció legyen kikapcsolva. Win8-on belül meg a fast boot legyen kikapcsolva. Ezek kellenek ahhoz, hogy win8 mellett bármi mást lehessen indítani.
Ezek kikapcsolása után valszeg a grub újrarakást is meg kell ismételni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A KDE partíciószerkesztője a kparted mindennel rendelkezik ehhez. Azzal tudsz partíciót fájlba menteni, majd visszaállítani máshová, a cél partíció lehet nagyobb, az nem gond. A mentés és visszaállítás után meg a grub-ot kell csak feltelepítened az új vinyóra, ahogy ma korábban linkeltem.
Nyilván egy KDE-s live disztró alól kell ezeket csinálni, célszerű egy pendrivera kitenni és onnan dolgozni a live disztróval, gondolom a Kubuntu is tud ilyet, ha nem, akkor Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest