-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
galaxy55 #97353 üzenetére
Ezen a képen látszik, hogy "partíciós tábla: FAT", ez a Gparted szóhasználatában MBR partíciós sémát jelent. Aztán persze lehet, hogy azóta átalakította.
Olyat már nekem is sikerült összehoznom, hogy egy GPT-s lemezre átklónoztam egy MBR-es disk image-t Macrium Reflecttel, aztán lett egy ilyen hibrid lemezem. Amikor át akartam konvertálni GPT-re, kiírta a program, hogy ez a lemez már GPT, de egy az egyben MBR-es partíciós táblák voltak rajta...Pendrive-ból én sosem csinálok GPT-t, az nálam mindig MBR. Elméletileg az összes gép be tud bootolni MBR-es pendrive-ról UEFI módban, és ott már a merevlemezen ki lehet alakítani GPT-s struktúrát.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97291 üzenetére
Dettó egy ppa-s deb, appimage, github forráskód.
Az is gyakorlatilag a karbantartón múlik.Igen, DE (és ez egy erős DE)! A ppa-s deb, az appimage, a forrásból fordított programról (átlagos felhasználóként) esélyed sincs tudni, hogy hova ír, hogy milyen adatforgalmat bonyolít, stb.. Előfordulhat, hogy egy ppa-s deb letörli a pendrive-ot, amit bedugsz? Elő bizony. Előfordulhat, hogy egy hibásan elkészített kiegészítő törli az összes adatod? Elő bizony. És lehetne még sorolni.
Konténerformátum esetén legalább az esélyed megvan arra, hogy láthatod, hova nyúlkál az adott program (és meg is tilthatod neki).Csak egy példa. Én snapet nem használok, flatpakot igen. Itt vannak a flatpakos Viber jogosultságai:
Sehova máshova nem tud írni, csak a letöltésekbe, dokumentumokba, videókba, az asztalra, a képekbe, és a ~/.ViberPC mappába. És mindezt egy egyszerű GUI-n be lehet állítani.
Innentől fogva (ha a konténer védelme jól működik), hogy letarolja a home mappámat, hogy valami kémprogramoat helyezzen el az ~/.config/autostart-ban, stb. -
urandom0
senior tag
Mert néha okoz problémákat. Ha pl. fordítok egy programot, van, hogy jogosultsági probléma miatt nem engedi lefordítani. Aztán volt, hogy fél napot szenvedtem egy dockeres programmal, mert nem engedte, hogy külső volume-ot csatoljak be hozzá. Volt olyan, hogy valamilyen szervert akartam futtatni, azt sem engedte, arra is ráment pár órám, mire rájöttem, mi a gond.
Fedora 39 -> 40 upgrade után pedig addig nem tudott bebootolni, amíg újra nem címkéztettem vele a rendszert. selinux=0 paraméterrel kellett indítani, /.autorelabel fájlt létrehozni, aztán megint bebootolni, mikor végzett a címkézéssel, megint bebootolni...
Biztos jó a SELinux, ha nem okozna problémákat, nem is kapcsolnám ki.
Az OpenSuse-s gépemen AppArmor van, ezzel soha egyetlen problémám nem volt... -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97239 üzenetére
Szerintem ha egy CSAK letöltésre képes applikációnak nincs alapból jogosultsága a home-n kívülre, az nagyon gáz.
Nincs valami elérhetősége annak, aki csinálta a snap csomagot? Lehetne írni neki, hogy idiótán vannak beállítva a csomag jogosultságai.
-
urandom0
senior tag
Munkaállomáson első dolgom szokott lenni a SELinux kikapcsolása, csak szerveren hagyom bekapcsolva.
A firewalld-ot pedig lecserélheted ufw-re, bár én nem szoktam, mert a firewalld se valami bonyolult.
Egy port megnyitása pl. ennyi:firewall-cmd --add-port=22/tcp --permanent
Vagy ha a gyári profilok segítségével szeretnél portot nyitni egy szolgáltatásnak (pl. ssh):
firewall-cmd --add-service=ssh --permanent
És utána kiadod ezt:
firewall-cmd --reload
És már érvénybe is léptek a beállítások (és újraindítás után is megmaradnak).
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #97236 üzenetére
A konténerformátumok azt garantálják, hogy az adott program csak a saját virtuális processz- és fájlrendszerterületén tud garázdálkodni. Ezt a snap szépen megoldotta.
Az, hogy a user
egyetlen mozdulattalnémi power useres hekkelés árán meg tudta változtatni a jogosultságokat, az nem a snap hibája.
Érted, ha te riasztót szerelsz fel a házadba, de utána elvágod az áramvezetéket, akkor nem a riasztó a hibás. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97230 üzenetére
De ennek semmi köze a biztonsághoz. Az, hogy te a saját gépeden tárolt és futtatott snap jogosultságait meg tudtad változtatni, az teljesen normális és természetes. "Az ellen nem véd", nem is célja védeni a helyi módosítások ellen.
A konténerformátum azért konténerformátum, mert egy konténerben fut, amiből nem tud kitörni. Ha valaki (akár te, akár egy gonosztevő) belép a gépedre (az már régen rossz...), és megváltoztatja a snap jogosultságait, az egy másik kérdés.
Az, hogy Video letöltő program addig nem látta a /home mappádat, amíg te explicit módon bele nem hekkeltél, az pont jelenti, hogy a snap mappabiztonsági rendszere jelesre vizsgázott. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #97231 üzenetére
....
Ez is egy megoldás:
APIKEY=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=$(cut -d\" -f2 /tmp/harmonie_dini_sf)&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksÉs persze ha azt akarod, hogy egyből le is töltsfe a grib fájlokat, akkor csapd oda a végére hogy
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1' -
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97229 üzenetére
Namost ezt az egészet át lehet írni így:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" \
| xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksVagy ha külön-külön akarod futtatni a két curl-t, akkor így (beleírtam a megjegyzéseket is):
# Latest model run:
curl -s "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=$APIKEY" | jq "[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]" > /tmp/harmonie_dini_sf
# Retrieve download links from latest model run
cat /tmp/harmonie_dini_sf | xargs -I Q curl "https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?modelRun=Q&api-key=$APIKEY" | jq -r ".features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv" > latest_model_run_linksCsak az APIKEY-t kell kicserélned a sajátodra, és így akkor nem kell a modelRun paraméterét kézzel beírni.
Na most már csak arra kellene rájönnöm h lehet egyesével letölteni fájlokat abbol listából.
Benne van a latest_model_run_linksben az összes link. Az első kettő macskaköröm között van maga a link, a második kettő között a fájl neve:
"https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82","HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib"Itt ez maga a letöltési link:
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/download/HARMONIE_DINI_SF_2024-07-26T030000Z_2024-07-26T030000Z.grib?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97220 üzenetére
sudo systemctl stop "snap-video.\x2ddownloader-178.mount"
Próbáld meg ezt úgy, hogy nem teszed bele a pontot a video után, akkor sem jó?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97218 üzenetére
Védd le a - karatert egy perjellel:
systemctl stop snap-video\-downloader-178.mount
Vagy helyettesítsd be \x2d-vel:
systemctl stop snap-video\x2ddownloader-178.mount
A systemd-escape parancs segít:
# systemd-escape sys-fs-fuse-connections.mount
sys\x2dfs\x2dfuse\x2dconnections.mount -
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97208 üzenetére
Nálam így most működik:
# Latest model run:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq '[.features[].properties.modelRun]|unique|sort|.[-1]'
# Retrieve download links from latest model run, paste the output of the previous command into where it says ?modelRun\=
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=2024-07-25T03:00:00Z\&api-key=b40eee26-a596-483f-87e8-7d8153555b82 | jq -r '.features[]|[.asset.data.href,.id]|@csv' > latest_model_run_links
# Download the actual GRIB files
cat latest_model_run_links | awk -F, '{print $1, $2}' | xargs -L1 sh -c 'curl $0 > $1'Ugyanazt az forecastdataAPI keyt használtam, amit tegnap regisztráltam.
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97202 üzenetére
A 403-as hibát szerintem nálad is az okozza, mint nálam, hogy amikor a DMI oldalán feliratkozol az API-ra, akkor nem a forecastdataAPI-ra iratkoztál fel, hanem valami másra (forecastedr-re mondjuk). Én töröltem a feliratkozásom, és csináltam újat, de most már a forecastdataAPI-t válaszottam:
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97199 üzenetére
Hát ez érdekes, ahányan csináljuk, annyiféleképpen működik
Csináltam én is egy új forecastdataAPI key-t, ezzel már nem kapok 403-as hibát. Most így néz ki a lekérdezésem:curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66
Egy olyan JSON-t kapok vissza erre, amiben ott van a features, stb., szépen lehoz mindent.
Ha mögérakom a jc-t, akkor ez lesz a kimenete:
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
100 664k 0 664k 0 0 1227k 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 1227k
"2024-07-24T06:00:00Z"Utána jön ez a lekérdezés:
curl https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items\?modelRun\=06\&api-key=44ae6543-f30b-496c-a3c6-248e11b44d66
Erre viszont konkrétan SEMMIT nem kapok vissza, egyetlen árva karaktert sem.
A subscription ID-nak szerintem nincs jelentősége, csak a te API feliratkozásod egyedi azonosítója.
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97178 üzenetére
Na, én is regisztráltam. Nálam az API forecastedr, és a Plan is forecastedr.
Elméletileg EZ a hivatalos API, és ezen belül van a lightning data API, climate data API, forecast data API, ebből rögtön kettő is. A Forecast Data EDR API oldalon vannak példák is, ITT pedig van egy jó API böngésző.
Innentől viszont én nem tudom, hogy te mit szeretnél lekérni. Próbáltam az API böngészőben keresni olyan lekérdezést, ami olyan mezőket ad vissza, mint .features vagy .properties.modelRun (mert ugye itt ezekre szűr), de nem találtam.Valószínűleg amúgy azért nem működik a scripted, mert most álltak át az új modellre, és megváltozott az API: https://opendatadocs.dmi.govcloud.dk/Guides/Forecast-Model-Announcement
-
urandom0
senior tag
válasz
olivera88 #97166 üzenetére
És a te API kulcsoddal mit ad vissza az
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_dini_sf/items?api-key=xxxx
URL?Amúgy link változott azóta. DE nem hinném hogy az a hiba.
Pedig nagy valószínűséggel az a hiba. A
https://dmigw.govcloud.dk/v1/forecastdata/collections/harmonie_nea_sf/items?api-key=???
URL-t is nézd meg, a saját API kulcsoddal, hogy az mit ad vissza.
Amúgy ehhez nincs valami generikus API kulcs? -
urandom0
senior tag
válasz
Freeman007 #96952 üzenetére
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ez biztos? Ha a beállításokban átállítod a pontosságot, akkor sem?
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96906 üzenetére
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt
Arra gondolok, hogy lehet, hogy van egy Breeze téma, ami apt-vel lett telepítve, és van egy, ami pkconnal, és talán a kettő keveredik össze. Én megpróbálnám eltávolítani az apt-s változatot, persze, megfelelő körültekintéssel, nehogy elvigyen olyasmit, amit nem kellene.
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition!
Hát, pedig itt azt írják, hogy "Though KDE developers endeavor to minimize bugs and maximize stability, using the latest software the moment it’s released will inevitably result in a less stable experience compared to distros that delay software by days, weeks, or months."
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96886 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Próbáld meg ezt:dpkg -S /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Ez kiírja, mely csomagok tartalmazzák a Background.qml-t. Utána eltávolíthatod azt a csomagot, amelyik bezavar.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt, számítani kell az ilyen hibákra, főleg, ha apt-t is használod.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96787 üzenetére
Na majd futok még vele egy kört. Amúgy az RTSP streamet be tudom lőni ezzel: https://snapcraft.io/cctv-viewer
De ez ugye csak élőképet ad, én meg visszanézni szeretném a felvételeket. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96765 üzenetére
Azt esetleg nem tudod, hogy a VIGI Security Manager hogy fut mostanában Linuxon? Én többször rápróbáltam, egyszer addig konfigoltam a Wine-t, amíg sikerült elérnem, hogy felmegy a program, el is indul, de a kamerák képének helyén csak ilyen elmosódott folt volt.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96759 üzenetére
snapes nem jó neki?
De nem ám, neki konkrétan a yt-dlp Ubuntus csomagja kell: `yt-dlp' csomag nincs telepítve.
ezekszerint olyan szoftvert nem lehet telepíteni, aminek függősége a yt-dlp?
Nem lehet. Hiába van snap, vagy bármilyen yt-dlp, neki konkrétan a yt-dlp csomag kell.
Vagyis nincs tudomása róla a telepítőnek hogy de, van yt-dlp és működik?
Bizony nincs ám, ő csak azt nézi, hogy a yt-dlp csomag fent van.
Egyébként >> itt << van egy yt-dlp repó, azt nem tudod használni?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
Jajj, várjál, most nézem, hogy igazából magára a yt-dlp csomagra hivatkozik! Az telepítve van?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96743 üzenetére
Ha a /home/tibi/bin mappában bent van a yt-dlp, és bármelyik mappán álva kiadod a yt-dlp parancsot, akkor elindul?
Ha igen, akkor valami más problémája van a GUI-nak. Nem lehet, hogy fix helyen keresi? -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
a legfrissebb yt-dlp a /home/tibi/bin/ könyvtárban figyel,
chmod a+rx ~/.bin/yt-dlp lefutott.
Most akkor melyik, /home/tibi/bin vagy /home/tibi/.bin?
Rejtett a .bin mappád vagy nem rejtett?A $PATH-ban a /home/tibi/bin van, úgyhogy amit odaraksz, annak le kell futnia, bárhonnan is hívod meg. De ha a yt-dlp a /home/tibi/.bin mappában van, akkor nyilván nem fogja megtalálni.
-
urandom0
senior tag
Én a Windows 10-ben még láttam olyan fejlesztést, amire azt mondtam, hogy igen, ennek van értelme. De nekem a 11 már teljesen offos, az egyetlen fejlesztés, ami a használhatóságát növeli, az az, hogy a fájlkezelőben végre vannak tabok. Ja, meg esetleg az, hogy cmd helyett most már a terminál az alapértelmezett paranccsori alkalmazás, de az úgyis csak keveseket érint, és eddig is fel lehetett telepíteni.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96681 üzenetére
Itt az Ubunturól van szó, ahol nem érvényesül a mindenki eldöntheti elv!
De azt szabadon eldöntheti mindenki, hogy nem használ Ubuntu!
Szerencsére a Linux Mint eddig is mellőzte a snap-ot, eddig a flatpak volt opcióként a Szoftvertelepítőben, de a 22 Wilma már onnan is kivette.
Micsoda?? Egyáltalán nincs flatpak a repóban sem??
-
urandom0
senior tag
Nem érdemes ezen vitázni szerintem. Mindenki eldöntheti, mit használ. Én snapet nem használok, flatpakból Vibert és a Widelands-et, mást nem.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96661 üzenetére
Nem próbáltad átmásolni új Thunderbirdbe a profilodat?
A Thunderbird ebből a szempontból eléggé rugalmas, általában szokott működni, ha egy az egyben át vannak másolva a fájlok. Legalábbis régebben csináltam ilyet, és nem volt vele gond. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96659 üzenetére
Melyik disztrón próbáltad a Plasmát? Az sem mindegy ám!
Fedorán és OpenSusén is Plasmát használok, Fedorán 6-os van, Suse Leap-en 5-ös. Fent van a KOntact, be van lőve a Radicale-os naptáram/todo listám/naplóm mind az összes gépemen, maga a Radicale pedig a Raspberryn fut. Úgyhogy össze meg vissza van szinkronizálva minden mindennel, de szépen működik is.
Az eseményeket be szoktam írni a naptárba, vagy ha pl. rendelek valamit a netről, azt is beírom, van külön szűrőm a rendelésekre, és ha megjön a csomag, azt is beírom. Vagy ha levelezek egy céggel, mondjuk kérek ajánlatot, azt is beírom, stb.
Szóval mondhatni, elég jól kihasználom ezt a részét, de még eddig nem volt gondom vele. Annyi, hogy Plasma 6-nál a beállításokban néhány opciót hiába pipálok be, nem marad úgy. De amúgy nem omlik össze, nem crashel. Pedig emlékszem, amikor a Plasma 5 megjelent, két csúnya kattintással össze lehetett omlasztani az egész Plasma Desktopot -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96651 üzenetére
A linkelt írás azért értékes, mert mi, akik régebb óta benne vagyunk a témában, és nem okoz problémát a terminál használata, a problémák megoldása, hajlamosak vagyunk néha elfelejteni, hogy milyen szívásokkal szembesültünk az elején. Mert szerintem amiket Tibi leír, azok többségével mi is találkoztunk már, legalább egyszer az életben. Oké, persze, van a problémák közt olyan, ami egyértelműen user error, és olyan is, ami csak a Windowshoz szokás miatt van, de van köztük jópár, ami tényleg a disztró sara.
A kezdeti időszakban én is tapasztaltam olyat, hogy feltelepítettem a rendszert, otthagytam zárolva két órára, és mire visszaértem, a KDE asztali modulja összeomlott. Vagy, hogy az egyik nap működő valami másnap már nem ment. Vagy, hogy az Akonadi összeomlott, és mikor elindítottam a KMail-t, egy teljesen üres postafiók nézett szembe velem...
Az alvó móddal is elég gyakran voltak problémák, egyszer éjjel kettőkor arra ébredtem, hogy az elaltatott laptopom ott zúg teljes hangerővel a fejem mellett, mert felébredt, és nekiállt csinálni valamit olyan szinten, hogy még a képernyőzárolást sem tudtam feloldani.Az utóbbi néhány évben már nem nagyon találkoztam ilyen problémákkal. Fedorán voltak altatás gondjaim, de valamikor másfél-két éve azok is megszűntek. Nagyon sokat fejlődött a Linux az elmúlt pár évben.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Úgy egyébként mi van ma, gravitációs hullámok, napkitörés, vagy micsoda?
Az OpenSuse-s laptopomon csak force close-zal tudtam bezárni az alkalmazásokat, és újraindításnál is szüttyögött valami közel négy percet, de azt is csak azért hagyta abba, mert kinyomtam. A Fedorás asztali gépemen szintén csak force close-zal ment a bezárás, és újraindításnál szintén mókolt valamit perceken keresztül. Az egyiken Plasma 5 van, a másikon Plasma 6, szóval nem valószínű, hogy valami frissítést tett be nekik.A cégnél pedig egy Windows 11-es laptop kékhalálozott, miután át lett nevezve... újratelepítés lett a vége.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96495 üzenetére
Mindig van néhány ilyen futóbolond.
Windows NT óta már van úgyis linux kompati ilitás mivel az alrendszer az OS/2 ami DOS-Java egyben minden hibályával
Ez van gyerekek. Sajnos mi, fostos linux felhasználók (és potenciális hekkerek) nem érthetjük ezt meg, egyszerűen nem fogja át a tudatunk, ez sajnos ilyen.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
cog777 #96488 üzenetére
100%-ban teljes értékű rendszert csak a virtuális gép fog nyújtani. Én QEMU/KVM-et hasznáépl virt-manager GUI-val, ez teljesen jó nekem, de a virt/virsh parancsokkal lehet CLI-ből kezelni.
Meg lehet próbálkozni a dockerrel is, attól függően, hogy pontosan mit szeretnél, az is jó lehet. A docker alapvetően immutable, ebben igazad van, de a benne tárolt adatok nyilván változnak, azokat volume-ként érdemes (kell) tárolni.
Én futtatok ezt azt dockerből, Giteát, Redmine-t, működés szempontjából egyikkel sincs gond. Előnye, hogy probléma nélkül kicserélhetem alatta a rendszert, ha az adatok át vannak mentve, túléli.Én a podmant kiírtottam a rendszeremből... Rocky Linux fut a szerveremen, ehhez gyárilag nincs is teljes értékű docker támogatás, csak podman, de a podman nem támogatja pl. a docker-compose-t, márpedig sok leírás azt használja. De a podman nem futtat service-t, elméletileg biztonságosabb, mint a docker.
-
urandom0
senior tag
válasz
Ricsii2001 #96460 üzenetére
Szia!
Állítólag a Cocofrix OS kifejezetten vakok számára készült. Belinkelem ide a letöltési oldalát: http://www.cocofrix.com/downloads.php
Asztali környezetek közül a legtöbb helyen a MATE-et ajánlják.
-
urandom0
senior tag
válasz
tompa torma #96459 üzenetére
Nem, csak mindenkinek minden jól működik
-
urandom0
senior tag
Őszintén szólva én nem is használtam még az opi-t, mióta a Leap fent van. Packmant hozzáadtam, onnan feltelepítettem az ffmpeg-et, gstreamer-pluginokat, libavcodec-et és a vlc-codecs-et, és ennyi. De ahogy nézem, az opi codecs is majdnem ugyanezeket telepíti: https://github.com/openSUSE/opi/blob/master/opi/plugins/packman.py
Leap-en ugye ritkán van distro upgrade, itt inkább csak update van, update-nél pedig csak néhány csomag frissül, így nem igazán alakul ki ütközés. TW-n pedig sok csomag frissül egyszerre, így persze, hogy van ütközés, de erre a hivatalos ajánlás az, hogy dup előtt kapcsoljuk ki a 3rd repókat: Extra repositories handling
Upgrade utána vissza lehet kapcsolni őket, és --allow-vendor-change-el ráfrissíteni.A Yast-ot szerintem otthoni és céges felhasználásra is szánták, de céges környezetben az ember azért a legtöbb olyan dologra, amit Yast-ból lehet állítani, tudja a parancssoros megoldást is. Ha sok géped van, akkor meg úgyis valamilyen tömeges megoldást használsz, Ansible, Terraform, Chef... én még Windows-os gépekhez is Ansible-t használok.
De az otthoni felhasználók közül azok, akik idegenkednek a termináltól, meg tudnak csinálni a Yast-ban olyanokat, mint pl. szolgáltatások tiltása, szoftvermenedzsment, Grub paramétereinek átírása, tűzfalazás, Samba beállítás...Én a Yast-ból csak a szoftmenedzsment részt használom néha, meg egyetlen egyszer használtam arra, hogy a Grub timeoutját átírjam. Én is úgy emlékszem amúgy, hogy lehet Yast nélkül is telepíteni, bár sose próbáltam.
Egyébként pont ma jött ki a Leap 15.6
-
urandom0
senior tag
válasz
Anakin007 #96444 üzenetére
Azt jól értelmezem, hogy pl. kép megnyitáshoz alapból az image.sh -t hívja meg és ez a szkript dönti el, mit mivel nyisson meg?
Igen.
Pl. találtam bejegyzést az image.sh-ban, miszerint xcf-t gimp-el, svg-t inkscape -el nyisson meg.
Ezek igazából csak alapértelmezéseket nyújtanak olyan esetekre, amikor nincs beállítva semmi sem az adott fájltípus megnyitásához.
Ha megnézed, a script elején van egy ilyen sor:
[ -n "${MC_XDG_OPEN}" ] || MC_XDG_OPEN="xdg-open"
A végén pedig egy ilyen:
case "${action}" in
view)
do_view_action "${filetype}"
;;
open)
("${MC_XDG_OPEN}" "${MC_EXT_FILENAME}" >/dev/null 2>&1) || \
do_open_action "${filetype}"
;;
*)
;;
esacEz azt eredményezi, hogy ha az MC_XDG_OPEN értéke be van állítva, akkor a fájlon az XDG_OPEN műveletet hajtja végre, az XDG_OPEN művelet pedig az adott fájltípushoz rendszerszinten (tehát nem az mc-ben) beállított alapértelmezett műveletet hívja meg (https://portland.freedesktop.org/doc/xdg-open.html). És mivel nálad a Gvenview az alapértelmezett művelet, ezért azzal nyitja meg a képeket. Szóval igen, úgy van ahogy mondod, egy környezeti változót kérdez le, és az alapján dönti el, hogy mivel nyissa meg a fájlt.
-
urandom0
senior tag
válasz
Anakin007 #96440 üzenetére
Pedig jó helyen keresgéltél. Az Include=image azt jelenti, hogy az összes ilyen típusú fájlt "image" típusúként kezeljen.
Ha letekersz az edit extension file végére, ott találsz ilyet, hogyinclude/image
Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSEz a két sor mondja meg, hogy mit kezdjen az image típusú fájllal. A View az F3, ha lenne Edit, az lenne az F4, az Open sor pedig az Enter és a duplaklikk.
Annyit kell tenned, hogy az Open sor elé teszel egy #-t, ez innentől megjegyzésnek fog számítani, majd a következő sorba beírod azt, hogyOpen=display %f
Tehát ez legyen a végeredmény:
include/image
#Open=/usr/lib/mc/ext.d/image.sh open ALL_FORMATS
Open=display %f
View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATSMert ugye a display nevű programocska az ImageMagick megjelenítője (legalábbis nálam, OpenSuse alatt, elképzelhető, hogy nálad más lesz). Az %f pedig a kijelölt fájl teljes elérési útja.
És innentől fogva az mc a ImageMagickkel nyitja meg a képeket.
Ha valamikor a jövőben szeretnéd visszaállítania a társítást, akkor a most beírt sort törlöd, az eredeti Open= sor elől pedig kiveszed a #-t. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96418 üzenetére
A /home csak egy elérési út, semmi más. Lehet az egy könyvtár egy, a rendszerrel azonos partíción. Lehet egy könyvtár egy másik partíción. Lehet egy logikai LVM kötet egy RAID tömb fölött. Lehet egy BTRFS kötet. Lehet egy távoli NFS/SFTP/SMB....
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96395 üzenetére
Igaza van Rimuru kollégának, az ilyesmit a /etc/polkit-1/rules.d/ mappába kellene raknod, mert ha jön egy frissítés, simán felülírhatja/lecserélheti a fájlodat, és akkor írhatod meg újra.
-
urandom0
senior tag
A root a mindenható, neki alanyi jogon járó, elidegeníthetetlen jogosultsága van mindenhez.
Ha viszont sudo-val szerzel jogokat, akkor csak az történik, hogy van egy átlag user, aki (ideiglenesen) root jogosultságokat kap.Akkor ez még mindig nem teszi a dolgot biztonságosabbá, hiszen, ha megtudják a sudo user jelszavát, akkor ugyanúgy lehet randalírozni a rendszeren.
Többfelhasználós rendszerben gondolkodj. Ha egy rendszerhez van hozzáférése a rootnak, Józsikának, Petikének, Ancsikának, és azt szeretnéd, hogy Petike is root legyen, akkor vagy megadod neki a root account jelszavát (ezzel gyakorlatilag kiadod a kezedből az egész rendszert, nesze itt van csinálj vele amit akarsz), vagy beírod az /etc/sudoers-be, és onnantól fogva a saját jelszavával, a saját fiókja alatt tevékenykedhez root jogokkal. Tehát így nem kell kiadni a root jelszót.
Másrészt, a sudoers-ben meg lehet adni, hogy ne mindenhez legyen valakinek sudo joga, csak mondjuk egy-egy programhoz.
Pl. ha ezt írod be:user ALL=(root) /bin/mount,/bin/umount
Akkor usernak csak a mount és umount parancsokhoz lesz root joga.
Illetve ha nem mindig vagy root, hanem csak akkor, amikor kell, akkor kisebb eséllyel csinálsz hülyeséget. És ez nem csak rád vonatkozik, hanem a programokra is. Gondolj bele, ha rootként jelentkeznél be a rendszeredbe GUI-n keresztül, akkor az X-en keresztül a böngészőn át minden egyes program rootként futna. Ha valamelyik programba van akár csak egy véletlen hiba, korlátozás nélkül boríthatja meg a rendszered.
Sok disztrón eleve le is van tiltva a root account, hogy senki ne is akarjon rootként dolgozni. SSH-n és gyárilag tiltva van a root.
Valamint az sem mindegy, hogy a logokban is másként jelenik meg, ha rootként csinálsz valamit, vagy ha sudozott felhasználóként.
-
urandom0
senior tag
Igen, Suse-nak főleg céges ügyfelei vannak, olyan kis "garázscégek", mint a BMW, a Lenovo, a SONY...
Otthoni felhasználók körében tényleg nem túl jelentős, Distrowatchon is csak a 9-10. helyen áll. -
urandom0
senior tag
Igen, ezt rebesgették, aztán a SUSE kiadott egy közleményt: Clear Course is Set for openSUSE Leap
A lényeg:
There are no plans to drop the classical (non-immutable) option for Leap; both non-immutable or immutable installation variants are available for Leap 15 and are planned for Leap 16. This is set to remain the preferred way for people to deploy Leap.
Leap will continue to follow the openSUSE factory development model.
Azaz lesz immutable és mutable verzió is a Leap-ből, és a mutable verzió lesz a preferált telepítési mód, tehát marad minden, ahogy van, csak lesz immutable verzió is.
-
urandom0
senior tag
Én hétfőn telepítettem OpenSuse Leap-et KDE-vel két gépre is, és el kell mondanom, hogy parádésan működik!
Itt még olyasmik is működnek, amik más disztrók alatt nem szoktak, pl. az SFTP megosztásokat fish:// protokollal szoktam megnyitni Dolphinban, mert sftp://-vel vagy nem is megy, vagy csak akadozva, de itt úgy is működik. Csodálatos!
Igaz, nem friss verzió, tavaly októberi, de jó ez nekem. -
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #96309 üzenetére
Nem értem mit teszel, hogy ezek a hibák előjönnek nálad.
Buguntut használ, azt teszi
Én 20.04 körül használtam utoljára Xubuntut, akkor nem tapasztaltam ezeket a hibákat, de hát azóta már sok víz lefolyt mindenhol.
Érdemes lenne megpróbálni a gépein egy OpenSuse Leap-et, hogy azalatt is előjönnek-e a hibák. Gyanítom, hogy nem. -
urandom0
senior tag
Pont ott írja a Debian wikiben, hogyan lehet beállítani, azt nem próbáltad?
https://wiki.debian.org/ZRam#sysvinit -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96276 üzenetére
Meg kéne próbálni a Spectacle-t úgy, hogy ez a robbanás animáció ki van kapcsolva.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96243 üzenetére
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is
Ez egyébként akkor van, ha egynél többször egymás után nyomod meg a PrtScrt. Elsőre megjelenik a Spectacle ablaka, benne a képernyőképpel, másodikra viszont már nem jelenik meg új ablak, hanem csak csinál egy újabb képernyőképet, és azt rakja be a már megnyitott Spectacle ablakba.
Ahányszor lenyomod a PrtScr-t, annyiszor lesz benne a Spectacle ablaka -> [kép] -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96270 üzenetére
Én csinálnék azon a gépen memóriatesztet...
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #96235 üzenetére
Én most lecseréltem a Slackware-t Suse-ra, mert az open build service-t nyúzom, azzal meg voltak problémák Slacki alatt. De végső soron a Suse a Slackware-ből evolválódott ki, és ez meg is látszik rajta, mert eddig két olyan disztróval találkoztam, ahol van
/etc/profile.d/lang.sh
, Slackware és Suse -
urandom0
senior tag
Azért írtam Slackware-t, MX-et és Antixot, mert azok systemd mentesek, és egy ilyen régi gépnél szerintem számít, hogy a systemd ne egye az erőforrásokat.
Egyébként Slackware-hez van függőségeket kezelő csomagkezelő, a slapt-get, és ott az sbo, ami forrásból fordít SlackBuilds alapján.
-
urandom0
senior tag
Csak úgy eszembe jutott erről az időeltolódásos dologról, hogy valamelyik setupban láttam olyan opciót, hogy meg lehet adni, UTC-ben vagy helyi időre van-e beállítva az óra. És igen, ma az egyik telepítettem Suse-t, és ott meg lehet --> kép.
Arra is emlékszem, hogy Slackware-ben is meg lehet adni, mert azt meg kb. 3 hete telepítettem -> kép.
Jó lenne, ha lenne ilyen opció Buntuk telepítőjében is. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96225 üzenetére
Megfogadtam a tanácsom, várt
5leteseN
Nem próbáltad egy teljesen tiszta Firefox telepítéssel? Én megpróbálnám, lementeném a profilom, és kitörölném, illetve újratelepíteném a Firefoxot is, megnézni, hogy úgy is előjön-e a hiba.
Én most kipróbáltam Debian, Mint, OpenSuse és Fedora alatt, terminálból indítottam a Firefoxot, de nem sikerült elővarázsolnom ezt a warningot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96212 üzenetére
kézi telepítésűre állítva
Ez csak annyit jelent, hogy az a konkrét csomag a te utasításodra települt, nem pedig más csomag függőségeként. Ennek akkor van jelentősége, ha eltávolítasz egy olyan csomagot, aminek ez az adott csomag a függősége, mert ha az kézire van állítva, akkor nem fog törlődni.
Pl. a plasma-desktop csomagnak a függősége akactivitymanagerd
. Ha telepíted aplasma-desktopot
, akkor felmegy vele akactivitymanagerd
is, ha eltávolítod aplasma-desktopot
, akkor törlődik akactivitymanagerd
is. Kivéve, ha kézi telepítésűre van állítva a kactivitymanagerd, mert akkor nem fog törlődni.apt-mark showmanual
parancs megmutatja a kézi telepítésűre állított csomagokat,apt-mark manual
beállít egy adott csomagot kézi telepítésűre,apt-mark auto
pedig auto telepítésűre állítja. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96200 üzenetére
Te használsz Windowst azon a gépen?
Az óraidő gond akkor van, amikor dualboot felállás van. A Windows feltételezi, hogy az idő, amit az RTC mutat, helyi idő, a Linux viszont feltételezi, hogy az UTC idő, ezért hozzáad +2 órát (ugye mivel Europe/Budapest időzóna az GMT+2), ezért van az eltolódás. A legegyszerűbb megoldás, amit írtam, meg kell mondani a Linuxnak, hogy az RTC bizony a helyi időt mutatja, és akkor nem fogja korrigálni azt az időzona eltolással.
Egyébként ha NTP-ről kapja az időt a Windows és a Linux is, akkor elméletileg nem lehetne probléma.Ezt a Linux Mintes könyvet ki kéne tűzni az összefoglalóba.
-
urandom0
senior tag
válasz
CirrMee #96193 üzenetére
1.
timedatectl
parancs mit ad vissza?
A local time-nak kell mutatnia a jelenlegi valós időt, a universal time és az RTC time-nak két órával kevesebbet, a timezone pedig "Europe/Budapest" kell, hogy legyen.
Egyébként a különbség abból adódik, hogy a Windows a lokális időhöz állítja be a gép óráját, a Linux viszont nem állítgatja, hanem hozzáadja az időeltolódást. Vagy a Windows-nál állítod be, hogy ő is így viselkedjen, vagy a Linuxnál állítod át, hogy is úgy viselkedjen, mint a Windows.
Windowsnál csak registryből lehet állítani, Linux esetén parancssorból:timedatectl set-local-rtc 1 --adjust-system-clock
Ha ezután megint kiadod a
timedatectl
parancsot, és aRTC in local TZ
sorban yes van, akkor jól állítottad át.2. Az adott meghajtókat fel kell csatolni. Erre a legegyszerűbb a Gnome "Lemezek" nevű programja, a csomag neve gnome-disks, gnome-disk-tool vagy gnome-disk-utility, attól függ, milyen rendszert és abból milyen kiadást használsz. A programban a két fogaskereket megkeresed, az alatt a "csatolási beállítások szerkesztését", és ott be tudod állítani, hogy induláskor automatikusan csatolja a rendszer (lsd. a képet).
3. Ez nem hiba, csak annyit, hogy a Firefox nem fogja használni a belső frissítő mechanizmusát, hanem a Linux saját csomagkezelője fogja majd frissíteni. Nem minden verziónál jön elő ez az üzenet, illetve nem is minden disztrón, én pl. Suse-n láttam a minap, sehol máshol (bár én Ubuntu alapú disztrókat nem használok, csak teszt célra).
-
urandom0
senior tag
Én az elmúlt pár évben Firefoxot használtam mindenhol, mobilon, Windows-on, Linuxon. Mostanában tértem át mobilon Vivaldi-ra, mert a Firefox elkezdte azt, hogy nagyon sokáig várakozik az oldalak betöltésénél. Nem tudom, miért van ez, lehet hogy csak törölni kéne a helyben tárolt adatait, vagy újratelepíteni az appot.
Egyébként tökéletesen szinkronizál ide-oda mindent. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96121 üzenetére
Amúgy miért tesznek be olyan csomagot egy Debian jellegű disztróba, ami röviddel később használhatatlanná válik?
Én pl. githubról forrásból fordítom az OneDrive csomagot Lubuntun, pont ebből az okból.
A yt-dlp csomagja is így készül, sőt manapság a csomagok többsége így készül (Debiannal külön program van arra, hogy ha közvetlenül gitről, SVN-ről vagy ha Mercuryról szeretnél csomagot készíteni).
Csak hát te rendszeresen megcsinálod magadnak, a csomagfejlesztő pedig nem. Pedig szerintem annak sem lenne elméleti akadálya, hogy folyamatosan a friss csomag legyen a repóban. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96111 üzenetére
Komolyan, hihetetlen, mit össze szenvedsz a programjaiddal.
Legfrisebb verzió, van deb csomag, 4 Ubuntu és 2 Debian verzióig visszamenőleg, van rpm csomag Fedorához és Suse-hoz, van snap, van flatpak, van appimage...
Van Ubuntura, van Fedorára, van appimage.
Van deb csomag.
Arch, Debian, Elementary, Fedora, Mint, OpenSuse, Ubuntu, és ha rákattintasz az "All downloads" linkre, ott még CentOS, RHEL, és Raspbian verzió is van.
Megbeszéltük már, ott a natív bináris (yt-dlp_linux), le lehet tölteni curllel, wgettel, pippel, van PPA. Flatpak csak azért nincs belőle, mert flatpakbe nem tudsz parancssoros alkalmazást csomagolni.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #96083 üzenetére
A Debian backports egy olyan Debian tároló, amiben vannak frissebb csomagok, mint a Debian stabil kiadásában. Azért hívják backportsnak, mert a Debian tesztelés alatt lévő verziójából (testing) portolnak vissza szoftvereket, hogy használhatók legyenek a stabil kiadásban.
A használata nagyon egyszerű, az /etc/apt/sources.list fájlba kell felvenni a tárolót:
deb http://deb.debian.org/debian bookworm-backports main contrib non-free
Majd ezután kiadod az
apt update
parancsot, és ha a backportsból szeretnél telepíteni valamit parancssoron keresztül, akkor odaírod a parancs mögé, hogy/bookworm-backports
.
Pl. a yt-dlp-t nem úgy telepíted, hogyapt install yt-dlp
, hanem úgy, hogyapt install yt-dlp/bookworm-backports
.Ha mondjuk Synapticból telepítesz, akkor pedig kiválasztod a csomagot, és a csomag menü -> verzió kényszerítése... pontban tudod kiválasztani, hogy melyik verziót telepítse fel.
Hogy ha régebbi Debiant használsz, akkor a bookworm helyett az általad használt kiadás kódnevét (buster, bullseye, stb.) írod.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96078 üzenetére
Valamint lehet meg is próbálom. Ez a Mint megy a levesbe, egy szűzet felpakolok a helyére és megnézem mi a helyzet Flatpak vonalon.
Ha rám hallgatsz, akkor ne hallgass senkire, tedd azt, amit jónak látsz
Egyébként más is írta már neked ezt a megközelítést.Snap és Flatpak.
Azokkal lehet ötvözni az öreguras stabilitást és a friss támogatott naprakész szoftverparkot.Igen. Akármennyire nem szeretjük ezeket a konténerformátumokat...
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96049 üzenetére
Én az Ubuntus bpo verziót próbáltam, az is felmegy, majdnem ugyanaz a verzió, mint a PPA-s.
Öööö, vagy én néztem el valamit, vagy te, de a gyári Mint-es verzió 2022.04.08-1, a bpo-s pedig 2024.04.09-1~bpo22.04.1. A gyári 2022-es kiadás, a bpo-s idén áprilisi
De lényegtelen... -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96044 üzenetére
Az ilyen kötőszavakat, mint az "amúgy" és az "egyébként" csak azért használom, hogy írásban elválasszam egymástól a gondolataimat
Abban teljesen igaza van Tibinek, hogy ez a csomagkezeléses dolog problémás, és nem csak az elavult csomagok miatt. Most tényleg, jön a kezdő, feltelepíti a Mintet, és azt látja, hogy több éves szoftverek vannak benne... azért na.
Már eleve az is problémás, hogy nincsenek elkülönítve a rendszercsomagok a felhasználói alkalmazásoktól, így ha az egyiket frissíteni akarod, akkor kénytelen vagy a másikat is frissíteni.
És pont erre jöttek rá a nagy Linuxos cégek is az elmúlt években, és ezért kezdtek el gőzerővel ráállni az immutable OS-re, mert akármennyi hátránya is van, jelen pillanatban senki sem tud jobb megoldást. -
urandom0
senior tag
Hát, én nem gondolnám, hogy ettől lenne Linux a Linux. Vállalati szinten az elmúlt években kezdett el terjedni az immutable OS + konténerizált appok. Ha ez a felállás átcsorog egyszer otthoni felhasználói szintre és az átlagoszerverekre, akkor is Linux marad a Linux.
Szemét gyűlik a Linux fájlrendszerében is. A saját config fájlaid, a log fájlok, stb.
Az egyediség meg tök jó dolog, én is szeretem, de azt be kell látni, hogy műszaki szempontból az egységesség sok szempontból előnyösebb.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96028 üzenetére
nem,. nem az Ubuntu vonal csomagkezelésével van a baj,az tökéletes hanem magukkal az elhanyagolt, elárvult magára hagyott programokkal. Semmi nem változott.
De, azzal is elég nagy baj van, mert sokszor pont azért nem lehet frissíteni egy csomagot, mert a függőségei elavultak. Az összes ilyen függőségkezelésre építő szoftverterjesztés rossz. Windows-on nincs ilyen, MacOS-en nincs ilyen, Androidon nincs ilyen, csak Linuxon van ilyen, és elég nagy szívás.
Amúgy teljesen igazad van szerintem mindenben.Ez egy KEZDŐ Linux topik!!!!! Nem a forráskódforgatásról és a menet közbeni kernelcseréről stb. kéne itt hoszas eszmecseréket meg példákat leírogatni az esetleg idetévedő színhülyéknek.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96019 üzenetére
Ez úgy működik, legalábbis Debiannál, hogy ha valaki nem akarja karbantartani tovább a csomagját, akkor ír egy e-mailt a maintainer levlistára, amiben bejelenti, hogy nem kíván tovább foglalkozni a csomaggal. Ezután a csomag felkerül a WNPP (Work-Needing and Prospective Packages) listára, (itt vannak egyébként összegyűjtve az árva csomagok, az unmaintained csomagok, a segítséget igénylő csomagok, a jövőbeni csomagok), és onnan valaki más „adoptálhatja”, ha úgy gondolja, hogy tud vele foglalkozni.
De egyébként feleslegesen okoskodok itt, nem ez lesz a gond, mert ahogy nézem, Ubuntu 22.04.04-ben (ugye ez a legfrisebb Mint alapja) valóban csak a 2022.08.04-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), DE jammy-backportsban már a 2024.04.09-én kiadott yt-dlg van (lásd changelog), és ugyanúgy Unit 193 a karbantartója. Tehát a karbantartó itt szépen végzi a dolgát, a probléma annyi, hogy Mint-nél ugye nincs backports repó, ahonnan az új csomag bekerülhetne.
Amúgy nem próbálta valaki lehúzni Debian backportsból a yt-dlp-t, és azt feldobni Mintre?
wget http://de.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/universe/y/yt-dlp/yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.deb
sudo apt install ./yt-dlp_2024.04.09-1~bpo22.04.1_all.debÉn kipróbáltam, feltelepül.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96016 üzenetére
a Mint-nek semmi köze ahhoz a csomaghoz
Hát, szerintem meg van. A maintainer felelőssége lenne az, hogy frissen tartsa a csomagját.
Az megint más kérdés, hogy elképzelhető olyan eset, hogy a maintainer nem tudja frissen tartani a csomagot. Miért? Mert pl. az frisebb verziójú yt-dlg olyan Python igényel, ami nincs a Mint repóiban.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96015 üzenetére
Itt a többség nem olvas. Vagy nem tud, vagy nem is akar, nem tudom, de hogy nem olvassák el azt, amit írunk, az biztos.
Én is írtam már, és mások írták, hogy van PPA a yt-dl-hez. Azt is írtam, hogy van letölthető bináris, aminek csak x jogot kell adni, és fut. Illetve én is ajánlottam két alternatívát (és írtam a Pythonos pip3-as verziót, ami viszont többeknek nem működött).
Egyébként szerintem is abszolút jogos Tibi felvetése, a világon semmi értelme annak, hogy egy 2022-as verzió van a repóban.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95981 üzenetére
Persze, hogy az, mert te értesz hozzá. Hirtelen minden nagyon egyszerűvé válik, ha az embert ért hozzá.
Én pl. Slackware alatt simán megcsinálom, hogy törlöm a futó kernel csomagját, letöltök egy másik verziót, legenerálom hozzá az initrd-t, bemásolom a helyére, átírom az elilo.conf-ot ha kell, és kész a kernelfrissítés.
A minap pedig úgy jártam, hogy elkezdtem törölgetni a KDE csomagjait. kaddressbook, kio, kmod, kizé... következő bootnál volt meglepetés, szinte semmi nem indult el, csak egy alap prompt-om volt, meg egy csomó modulhibám. Próbálgattam kézzel betöltögetni a modulokat, de a modprobe-ra, az insmod-ra és az összes többire azt mondta, hogy "not found". Kiderült, hogy a kmod csomag nem a KDE-hez tartozik, hanem a kernel modulok kezeléséhez szükséges parancsok vannak benne, enélkül még egy pendrive-ot sem tudsz beolvasni. Én meg simán letöröltem
Bebootoltam a telepítő pendrive-ról, shellből visszamásoltam ezeket a programokat, utána már be tudtam bootolni normálisan. Utána töröltem, amiket kézzel másoltam be, és visszatelepítettem a kmod csomagot, azóta is működik.
Úgy könnyű, ha az ember ért hozzá, de aki nem, az nem fog ilyen problémákkal küzdeni, letörli és újratelepíti az egész rendszert, vagy visszamegy Windowsra. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95951 üzenetére
Szerintem osszuk kategóriákra, kicsit stabil, közepesen stabil, nagyon stabil...
A Slackware, Debian, RHEL, Alma, Rocky, Suse Leap, MX, Antix a nagyon stabil kategória.
A *ubuntu, a Mint, az Elementary, a Fedora, a Zorin, Nobara, a Slowroll a közepesen stabil kategória.
Az Arch, Manjaro, Garuda, Endeavour, Garuda a kicsit stabil kategória.Már ha azt vesszük alapul, hogy melyik mennyire régi (=tesztelt). Ha más alapján kategórizáljuk, akkor más eredmény is jöhet ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Háztartási gépek
- Forrmell.enn
- Formula-1
- Wise (ex-TransferWise)
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Hamarosan rézhiánytól szenvedhet az egész chipgyártás
- Eredeti játékok OFF topik
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest