-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #56340 üzenetére
Kössz!
Nem az enyém a gép, és nem én döntök a fejelsztése felől, de már javasolni akartam hasonlókat, de egyelőre meg kell néznem, hogy mi tlehet kihozni ebből így, és majd a tulaj dönti el, hogy jó-e neki így.
Csak nem akarok ezzel a körrel egynél többet fordulni, ezért keresem a legalsó gépigényű disztrókat, hogy előtte Virtualbox-ban limitált erőforrásokkal ne 10-et, hanem cak 2-3-at kelljen kipróbálnom.A Puppy / pupplet disztrókkal eddig nem volt dolgom, de jónak tűnnek.
-
Sziasztok!
Arch+Enlightenment kombónál van kisebb gépigényű disztró?
Felhasználás: net, youtube, film.
gép: egy magos AMD Athlon 64 2200+ proci, 2gb ram, 5400rpm laptop winyó.Kössz!
-
Sziasztok!
SSD választás elött állok, és meg szeretném nézni, hogy kb. mennyi adatot ir a winyóm naponta átlagosan.
Ezt hogy lehet?Kössz!
-
válasz
DeFranco #55959 üzenetére
Linuxon a driverek főleg a kernelből jönnek, vagyis újabb kernelben újabb "driverek" vannak, de a VIA téren nem tudom, hogy van-e különbség a régi és az új között.
A 14.04-hez még 2019 áprilisig van biztonsági support.
Először a 16.04-et próbálnám ki, és csak akkor mennék vissza, ha valami nem elég pörgős.
A régebbi verzióban régebbiek a csomagok, de amíg támogatva van, addig nincs biztonsági gond. -
válasz
DeFranco #55949 üzenetére
Ős gépre kezdőnek én is a Lubuntu-t javaslom.
Elsőre próbáld ki a 16.04-et, legfeljebb ha lassú, akkor a 14.04-ig érdemes visszamenni.
Nálam egy PII gépen a régebbi linux disztrók gyorsabbak voltak, mint a maiak. Az LTS verziókkal jobban jársz támogatás szempontjából szerintem.Ezen a gépen az alaplapi VIA IGP lehet a szűk keresztmetszet, tehát video lejátszás és hasonlók gyorsítására elég kicsi az esély.
Az antix-on nem próbáltam soha, de a leírása alapján talán még gyorsabb is lehet, mint a Lubuntu, de én Lubuntu esetén nagyobb esélyét látom annak, hogy hamar találj megoldást egy-egy gondra neten.
-
válasz
#21078528 #55887 üzenetére
Köszi!
Igazából ha csak kicsi teljesimény difi van, akkor nem erőltetném, csak akkor ha élettartam miatt jobb, vagy ha érezhető (>10%) sebesség előnyt tud jelenteni.
A Mageia nekem is megtetszett nagyon. Pont nemrég raktam fel otthonra.
Ha jobban megismerem és beválik, akkor a dolgozós gépemen is váltani fogja a Fedora-t. Ha nem válik be, akkor mindenhova Debian-t rakok. Az a biztos. -
-
Sziasztok!
Jelenleg egy utolsó szériás WD Velociraptor winyón pihen a Fedora linux a munka gépemen.
/ és /home külön partíción, swap nincs. Minden partíción EXT4 van, kivéve az EFI partíciót.
AMD A10-7890K proci, 16GB Ram (-1GB az IGP-nek).A gép elfogadható sebességet tud, de azért progik betöltése terén lenne még mit turbózni rajta.
Több kérdésem is felmerült ezzel kapcsolatban:
1.) - SSD - elég ha a / particiót rakom SSD-re, vagy a /home is sokat számít?
2.) - másik file rendszer - A velociraptor nagyon gyors winyó, de nálam mégsem annyira. Lehet, hogy az EXT4 fogja vissza? (sajna nem tudok semmit a file rendszerek sebességre gyakorolt hatásáról)
3.) - egyéb - pl. swap-nak van értelme 16GB Ram mellett, ha eddig még nem fogyott ki komoly felhasználás mellett sem?
Sosem értettem, hogy egy winyón lévő file hogy gyorsíthat, de meggyőzhető vagyok. -
válasz
CPT.Pirk #55713 üzenetére
Ha van saját teszt környezeted, amin ki tudod próbálni a frissitéseket, akkor nincs gond.
Én is igy tolom, saját magam számára mindig friss a szerver, amit futnak az automata tesztek éjjel-nappal, és ha egy hétig minden okés, akkor megy élesbe.
Egy hátrány van, hogy igy a biztonsági frissitések max. egy hetet csúsznak. -
válasz
God Vazzeg #55668 üzenetére
+végtelen
Nálam minden fekete listás, aminek QT5 kell.
-
Igen, szerintem.
Ehhez hozzájön, hogy ez függ attól is, hogy a géped RAW-ját hogy kezeli az UFRAW+GIMP páros. Nekem Panasonic Milc raw-ok és Sony DSLR RAW-ok esetén szemre meg lehetett mondani minimális csúszka tologatás után, hogy több tartalékot ki lehetett hozni darktable-el. -
válasz
jackal79 #55550 üzenetére
Én javaslom, hogy GIMP-et kezd el próbálgatni. Elsőre eléggé nehézkes lesz, de én már azzal csinálok mindent.
Hobbi projektektől kezdve a fizetős retusig bármire jó. Csak nem PS fejjel kell gondolkodni, hanem másképpen. Sokmindent csak több melóval lehet vele megcsinálni ez tény, de eddig nekem minden sikerült. pár dolog még egyszerűbb is.
Kizárólag gyakorlás kérdése. -
Sziasztok!
Debian 9.2 alatt próbálkozom a céges Office365-ös levelezés beállításával.
Thunderbird-del nem műxik, mert nincs imap támogatás bekapcsolva a szerveren.
Evolution-nal látszólag be lehet állítani, de mégsem műxik, mert nem jön semmilyen levél, és el sem menti a létrehozott fiókot.Van ötletetek? Bármilyen progi, plugin jó lenne.
Android alatt pöccre megy.
A belső IT nem támogatja a linux használatát és nem is értenek hozzá, tehát rájuk nem számíthatok.
Kössz!
-
Sziasztok!
Angol billentyűzetet szeretnék venni, mert programozásra kényelmesebb nekem.
Viszont a magyar ékezeteket is meg szeretném oldani oly módon, hogy pl. a billentyűzet FN, vagy ALTGR gombjával módosítom a billentyűket.
A kérdésem, hogy ezt hogy lehet megoldani? Olyan is szóba jön, hogy egymás után kelljen az ó-ö-ő és ú-ü-ű gombokat nyomkodni, mint mobilon. -
Sziasztok!
Létezik olyan weboldal, ahol meg tudom nézni, hogy egy adott kernel driver és MESA driver adott kernel verzió óta miben változott?
Konkrétam: Radeon / r600g a 3.14-es kernle óta.
Kössz!
-
válasz
CPT.Pirk #55269 üzenetére
Igen, és ez tiszta sor, és így is használom jelneleg talán pont a te javaslatodra, meg azért is mert így jó.
Csak azért tértem vissza a témára, mert inf3rno kolléga említette a driver gond lehetőségét.
De ez már csak elméleti síkon érdekes, hiszen a probléma megoldódott.
-
Sziasztok!
Az elmúlt néhány hétben több kérdést is feltettem nektek, és ti elláttatok tippekkel.
Most végre volt isőm ezeket végigpörgetni, és úgy gondolom, hogy úgy illik, ha a megoldásokat megosztom a csapattal.1.) Sokat kérdezgettem arról, hogy a munkahelyi gépemre az amdgpu-pro drivert hogy tudom feltenni különböző disztrókra. Lehetőleg a legfrissebb csomagokkal rendelkező disztrót kerestem, ami még nem túl friss a gyári AMD driverhez.
Jelentem, hogy az Arch linuxos megoldás (downgrade-eljük a szükséges csomagokat) működött, de az első frissítésnél már gondja volt a KDE-nek, hogy bizonyos csomagokat nem tud frissíteni a dowgrade miatt.
Az OpenGL támogatás KDE alatt teljesen el is szállt.
Kipróbáltam XFCE-vel, ott teljesen jó volt, de gondolom csak azért, mert az XFCE régóta nem frissül, és gondolom, hogy csak idő kérdése, hogy valami más csomagnak gondja legyen emiatt.
A megoldás az lett, hogy visszaálltam LTS Ubuntu-ra. a következő LTS verzióig kibírom a mostani csomagverziókkal is.2.) Másodlagos monitoron szaggat a videó. Valószínűleg Wayland hiba, vagy beállítási gond, mert X11-el teljesen jó.
Viszont a CPU terhelés folyamatosan 60-70% körül van mind a négy magra, miközben a GPU 10%-on van. Lehet, hogy tényleg nem megy a GPU gyorsítás? Panacssorból indítva sem ír semmit a Totem.
Viszont a fő gond megoldódott.3.)
A végére hagyok egy kérdést is, ami eléggé bosszant.
Van pár GTK2/3 progi, ami nagyon ragaszkodik a fehér témához, mivel nem támázhatóak. Az a kérdésem, hogy hogy tudom rájukerőltetni a sötét témát?
Kipróbáltam guglizás során talált témázó progit, de ez lett a vége, szóval inkább kérdezek. -
válasz
CPT.Pirk #55187 üzenetére
A Gnome beépített lejátszóját használom (Totem).
Szerintem be van kapcsolva a gyorsítás, mert egy monitron a 1080p is halál folyamatos, két monitoron még a 720x400-as h264 sem jó.
De azért megnézem este a biztonság kedvéért.(#55188) ubyegon2: Kössz neked is, este megnézem ezeket.
-
válasz
CPT.Pirk #55185 üzenetére
Nem tearing.
Kb. 1-2 mp-enként megakad egy picit (nem teljesen egyenletesen, de kb. hasonló időközönként), de két akadás között folyamatosnak tűnik a video.
Először a monitor frekijére gondoltam, hogy 60Hz-en nem jön ki jól a kép frissítés, de ha csak ez az egy monitor van, akkor semmi ilyen gond nincs. Akkor sem ha kis ablakban megy és netezek közben.Jelenleg csak arra tudok gondolni, hogy valahol valami szűk keresztmetszet van a rendszerben.
-
Sziasztok!
Olyan helyzet állt elő, hogy egy AMD A10-5800K IGP-jén (Radeon kernel driver + R660g) szaggat a videó, ha a második monitorra teszem, és a fő monitoron böngészek.
A kérdésem az, hogy milyen progival tudom a GPU és CPU terhelést folyamaosan grafikonon monitorozni.Kössz!
-
válasz
ubyegon2 #55167 üzenetére
Igazából Ubuntun pont nem kell ezt tenni, mert LTS verziókat támogatja az AMD.
Pont az Ubuntu leváltása a cél hosszú távon, mert van pár ettöl független csomag, amiböl jobb lenne új verzió.
Illetve a Canonical valamit tuti mókolt a 16.04-ben lévö kernellel, mert nem müxik a 13 éves rajztáblám Ubuntun. 14.04-en még jó volt, és eddig minden más disztrón is jól ment.Szóval egyelöre elvagyok az Ubuntuval, de azért készülök a váltásra szép lassan.
Az Arch-os irány tetszik, ki fogom próbálni.
-
válasz
CPT.Pirk #55158 üzenetére
Az az oka, hogy OpenCL fejlesztést tanulok, és ehhez kell a gyári AMDGPU-PRO driver.
Jelenleg csak két ingyenes disztro van a támogatott OS-ek listáján: Centos és Ubuntu LTS.
Most utóbbit használom, mert a Centos-en az utolsó frissítés óta törött a driver.
Egyelőre műxik, de hosszabb távon szeretnék egy másikra váltani, és azt hittem, hogy ezt egy naprakészebb disztrot vissza tudok butítani.De ezek szerint ez nem ilyen egyszerű.
Lehet, hogy a következő LTS Ubuntu lesz az a naprakészebb disztro.
-
Sziasztok!
Létezik olyan csomagkezelő, amivel meg tudom azt csinálni, hogy egy adott verzióra limitálom jónéhány csomag frissítését a többi csomag és függőség eltörése nélkül?
pl., megmondom a csomagkezelőnek (pl. config file), hogy xorg-ból maximum 1.18-ra frissítsen, kernel verzióból max. 4.9-re, stb. És ezek után is kezelje ennek megfelelően az ezzel összefüggésben lévő csomagokat, függőségeket.
Mert ha létezik ilyan, akkor kipróbálok egy olyan disztrót, ami ezt használja.
-
Sziasztok4
Linux alól hogy lehet Windows 8.1 image-et USB-re írni?
Eddig két progit (fedora media writer és multiwriter) próbáltam ki, de egyik által írt USB sem lesz bootolható. Sőt egy felinstallált windows sem látja, hanem egyből formázni akarja.
-
Arch-nál maradva a Manjaro tolja az XFCE és GNOME vonalat is a KDE mellett.
Azt, hogy ezekben vannak-e más DE-re jellemző csomagok, azt nem tudom.Illetve az Antergos GNOME esetén kevés QT-s csomaggal van ellátva gyárilag. Legalábbis pár éve még így volt.
Arch alapú disztrókkal nekem nem volt szerencsém, mert láma is vagyok, meg amúgy is több odafigyelést igényel egy Arch. Viszont nálam a Fedora is Gnome-only, QT és KDE csaomagok száműzve.
-
-
válasz
lev258 #54924 üzenetére
Igen, ezen én is agyaltam először, aztán még a 7.3-mal kipróbáltam és ment szépen.
Szerintem a driver megoldja a kernel patch-elését.Mivel az fglrx már nem tölthető ehhez a gpu-hoz, így gondolom az AMD ezt komolyan gondolja.
mod: Most vettem észre, hogy egy minor verzióval sikerült elnézni a dolgot. Valószínűleg pont a megjelenés napján töltöttel le. Nem gondoltam volna, hogy ez gondot okozhat, azért oda sem figyeltem erre.
Így szerintem tárgytalan a dolog, és sorry a fölösleges kérdésért!
Legalább már tudom, hogy legközelebb a kisebb verzió váltásokra is oda kell figyelnem. -
válasz
lev258 #54922 üzenetére
Volt már fent ezen a GPU-n és az AMD driver letöltője is ezt dobja, amikor megadom az adatokat.
Arra gyanakszom, hogy várnom kell egy újabb driver verzióra, mert most nézem, hogy sikerült a legújabb (4 napos) 7.4-es CentOS-t letöltenem és feltennem, amit hivatalosan még nem támogat az AMD drivere.
Vagy teszek egy próbát 7.3-mal, csak az meg visszalépés... Kéne egy jósgömb, hogy az AMD mikor reagál egy újabb OS verzióra. -
válasz
lev258 #54916 üzenetére
Igen, az alapján. Annyi még, hogy eleinte a repo ellenőrző sh file frankón lefutott, most meg azt írja, hogy:
Something went wrong and the install media repository was not set up successfully.
Try running the script with root priviledges.
The required repositories have been set up.
Please run amdgpu-pro-install to install the amdgpu-pro driver.pedig root-ként fut. Nem sudo-val, hanem rendesen root-ként.
Nem tudom, hogy köze van-e az eredeti problémához.
-
válasz
lev258 #54914 üzenetére
Legújabb CentOS-ről van szó, és azért kell a PRO, mert OpenCL fejlesztéssel akarok elkezdeni foglalkozni tanulási céllal.
Nemrég már fent volt egyszer a Centos és a gyári AMD driver, de akkor a DVD install-lal tettem fel a CentOS-t, most meg minimal install után okosítottam fel Cinnamon-ra, hogy ne legyen fent egy csomó felesleges gnome csomag.Az alapján választottam disztrót, hogy az AMD mely disztrókat támogatja a driverrel hivatalosan. Ez az Ubuntu és a CentOS az ingyenesek közül. Akkoriban az Ubuntura valami Xorg verzió frissítés miatt nem ment fel a driver, ezért lett CentOS.
-
Sziasztok!
Tudom nem szép dolog több topikban ugyanazt betenni, de közben rájöttem, hogy nem biztos, hogy disztró specifikus a dolog. Plusz, azóta pontosítottam a csomag nevet is.
AMDGPU-PRO-t szeretnék installálni, és azt írja, hogy:
Error: Package: glamor-egl-amdgpu-pro-1.19.0-465504.el7.x86_64 (amdgpu-pro-local)
Requires: xserver-abi(videodrv-19) >= 0(Több csomaghoz is kell a megjelölt xserver függőség, csak egy pédát ragadtam ki, a szemléltetés kedvéért.)
Jól értem, hogy ez azt jelenti, hogy kell neki az xserver-abi(videodrv-19) csomag, nullásnál nagyobb verzióval?
Gugli alapján ez a csomag az xorg-x11-server-Xorg csomag, ami fent van (elvileg a kért verzióban), és reinstall után is ugyanígy panaszkodik az AMD installere.
Mi lehet a gond?
-
válasz
Rimuru #54870 üzenetére
Kössz, este kipróbálom.
Már azon gondolkodtam, hogy visszarakom a régi winyót, felteszem rá a szükséges csomagot, és újramásolom a root particiót, de ezt nagyon nem szerettem volna, mert egy másik városba került azóta a winyó.Vannak tapasztalatok arról, hogy ez a systemd-boot fedora alatt mennyire jó, vagy nem jó cucc? Fórumokon olvastam róla negatív véleményt is, vagyis, hogy a fedora DNF-fel történő rendszer-frissítéskor (pl. 25-ről 26-ra) visszateszi a grub2-t.
-
válasz
Rimuru #54849 üzenetére
Valószínüleg nincs telepítve.
Eddig az volt beállítva, amit a fedora alap telepítöje csinált -fogalmam sincs, hogy alapból hogy csinálta meg.Viszont chroot-tal nem tudok semmit telepíteni, mert azt mondja, hogy nem tudja feloldani a tükörszerver címét.
Lehet, hogy valamit rosszul mountolok fel chroot elött?
root, bin, proc, boot - ezeket szoktam.Viszont ha már a bootloaderrel szívok, akkor nem érdemes futni egy kört a systemd-boot-tal? (régi gummiboot)
Állítólag minimál efi bootloader, és tudtommal nekem nincs többre szükségem. -
nincs x86_64-efi mappa a grub-on belul:
[root@localhost-live grub]# ls
i386-pcPedig 64bites a rendszerem.
Ha megprobalom ezzel installalni, akkor ez jon:
# grub2-install --target=i386-pc --efi-directory=/boot --bootloader-id=Fedora Bootloader
Installing for i386-pc platform.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
grub2-install: error: cannot find a GRUB drive for Bootloader. Check your device.map. -
-
válasz
Rimuru #54820 üzenetére
Kesz vagyok majdnem mindennel, de a grub-ot nem tudom feltenni, mert chroot utan nem akar menni a grub2-install.
Ezt dobja:[root@localhost-live /]# grub2-install /dev/sda
grub2-install: error: /usr/lib/grub/x86_64-efi/modinfo.sh doesn't exist. Please specify --target or --directory.Ha megkerulom az egeszet pl. boot repair disk segitsegevel, az nem tesz kart a fedoraban?
-
válasz
Rimuru #54784 üzenetére
Hali!
Most hétvégén kezdek bele a fedora költöztetési műveletbe.
Pár kérdés felmerült azért:- hogy oldom meg, hogy a jogosultságok megmaradjanak?
- ha a későbbiekben nem szeretnék swap partíciót, akkor simán nem hozom létre az új winyón, és kitörlöm az fstab-ból?
- a /boot/efi particióval mit kell csinálni?Kössz!
-
válasz
CPT.Pirk #54791 üzenetére
Kössz a tippet, este megnézem.
Annyi volt, hogy feltettem a Cinnamont, kilogoltam Gnome-ból, át Cinnamon-ba, terminálból uninstall gnome-shell, majd eközben kivágott a karakteres felületre.
Startx-re elkezdte betölteni a grafikus felületet, majd kirakott megint, mondván, hogy az X-szel elvesztette a kapcsolatot.
Ezután install gnome-shell, és ezután már indul a gnome, de csak belogolás után. Vagyis valami a login képernyö körül nem kerek. -
Sziasztok!
Megint itt.
Sikerült hazavágnom a CentOS-es gépemet egyyum remove gnome-shell
paranccsal.
Azt hittem, hogy cinnamon install és átlogolás után ez nem lesz baj, de nagyon tévedtem.
Egy csomó dependenciát magával vitt, amityum reinstall gnome-shell
után vissza is tett, csak gondolom, nem mindent, mert még mindig nem műxik.
A gép indulásakor van grafikus felület, de a login felület már nem jön be; visszadob a terminal-be, mondván, hogy: "connection to the X server lost"."startx"-re bejön a grafikus felület, de a logint karakteres módban kell megcsinálnom, ami megnehezíti a cinnamon kiválasztását.
Ezt hogy tudom rendberakni?
A Gnome-ra nincs szükségem, azt le szeretném pucolni, amennyire lehet. -
válasz
CPT.Pirk #54780 üzenetére
Kössz!
colomb2:Ezt kifejtenéd bővebben? Érdekelne.
Ahogy én értem:- új winyón létrehozom az öszes szüksége spartíciót
- felmountolom valami random helyre
- átmásolok mindent az új helyére
- fstab / bootloader-ben átírok mindent az újraHa ez a teendő, akkor az utolsó pontot el tudod részletesebben magyarázni?
Pontosabban azt, hogy ezeket hol találom és mi alapján kell átírni.Kössz!
-
Sziasztok!
Van egy 300GB-os régi (lassú) winyóm, amin a legújabb Fedora van. Minden okésan műxik, de szeretném egy modernebb, halkabb, gyorsabb winyóra költöztetni.
Ez viszont kisebb; 250GB-os.Az a kérdésem, hogy milyen progival tudom ezt megtenni? Olyan lenne jó, ami figyelembe veszi az eltérő blokkméretet és a különböző partícióméreteket is.
Kössz!
-
Köszi mindkettőtöknek!
-
válasz
lev258 #51037 üzenetére
Nem, csak egy volt. És akkor csak az utolsó file lenne hibás, nem pedig az összes (30db kb.).
Az a furcsa, hogy egyik videót sem játsza le, pedig van közte flv, mov, wmv, avi, mp4. Még a típusát sem ismeri fel egyiknek sem. Emiatt szerintem file szinten van elromolva valami.
Nagyon remélem, hogy nem a kitömörítő progi cseszte el (sajna már töröltem a rar-t). Lehet, hogy winrar-ral volt betömörítve windows alatt. De csak szólt volna az archive manager, hogy valami gond van, nem? -
Sziasztok!
Egy régi rar file-t csomagoltam ki linux alól. Video fájlok voltak benne, amiket annak idején le tudtam játszani, most meg nem.
Tuti nem codec gond van, mert minden mást le lehet játszani, csak ezeket nem.
Szerintem a mime type-ot nem ismeri fel rendesen egyik lejátszó sem. Valami jogosultság gondra gyanakszom.
Mitől lehet ilyen jelenség? A VLC-t próbáltam konzolból indítani, hátha dob valami hibát, de semmi. -
Sziasztok!
File másoló progit keresek, ahol meg lehet adni egyszerű szabályokat: ha talál azonos nevű fájlt, akkor nézze meg, hogy azonos-e a mérete, és ha igen, akkor ne írja felül, ha pedig különböző, akkor másolja mellé másik néven.
Több TB-nyi adatot kell másolnom egy oylan helyre, ahol az adatok egy másik verziója található. Pár file újebb, pár régebbi változat.Kössz!
-
Sziasztok!
Midori bömgészővel nem műxik a gugli apps.
Ez ismert probléma? Van rá megoldás? Végigpróbáltam az összes maszkolási lehetőséget, egyik sem segített.Kössz!
-
válasz
sh4d0w #17504 üzenetére
Köszi, sajna egyelőre ebből kell kihoznom amit lehet.
Régen ez a gép ugyanilyen felhasználással működött egy cégnél.
A DSL nekem is csak végső esetben játszik.
A gigabit Lan karit tuti felismeri, azt próbáltam, csak a sata kártya lehet problémás.Egyelőre a ClearOs és a Tiny Core van letöltve, ezekkel fogok próbálkozni.
-
Ez az egész már ment így kb. 6-8 évvel ezelőtt, egy akkori Suse linux-szal.
Torrent helyett persze valami DC kliens volt.
Emlékszem, hogy simán bírta a gyűrést. Ráadásul akkor még csak 128MB Ram volt benne, most meg bővítettem () 256MB-ra.
(#17489) MacCaine: Igaz, ez a cél hosszú távon, de nekem hétvégén össze kéne raknom a rendszert, méghozzá úgy, hogy összevissza 6-7 órám lesz rá, és azalatt olyan állapotba kell hoznom, hogy utána neten be tudjak rá lépni, és javítani ha bármi van.
-
Sziasztok!
Milyen linux disztro-t tudtok javasolni otthoni szerverhez, ami elmegy egy P2-400-on?
Első körben a DSL-re gondoltam, második körben valami parancssoros diszto-ban, de utóbbit szeretném megúszni.
A lényeg: file megosztás windows gépek felé, torrnet, net megosztás, url szűrés, stb.
Lesz a gépben egy Sata kártya, és két hálókártya (egyik gigabites), ezeket fel kéne ismernie a disztro-nak.DSL-en kívül van jó megoldás erre a feladatra?
Ja és az egésznek pendrive-ról kell mennie (2GB).
Köszi!
-
Sziasztok!
Net megosztásra kellene egy erre specializálódott linux disztro.
Bonyolítja a helyzetet, hogy egy P2-400-on kell futnia ideiglenesen.
Létezik, hogy ez kivitelezhető?Mivel 2-3 hónapot kell csupán kibírnia, nem tökéletes megoldást keresek, hanem olyat, ami hamar működik.
Köszi!
-
Sziasztok!
Barátnőm netbook-ját szeretném formába hozni az XP után. (egymagos Atom N270 1,6 GHz + 512MB Ram.)
Olyan disztro-t keresek, ami a lehető leggyorsabb (boot+általános működés).
Netezésre és kép, doksinézésre kell csak.
Én nem vagyok kezdő, de barátnőm igen, tehát valami értelmes kinézetű disztó kellene, nem DSL.Jelenleg egy Lubuntut raktam fel, de ezen a tetü gépen még ez is lassú.
Valami ötlet?Köszi!
-
Oks, köszi!
Transmission-t ismerem, régi melóhelyemen volt MAC-en. Ott FTP-re használtuk, de torrentnek is tuti jó.
lényeges kérdés: Ablakkezelőkkel még sosem variáltam, íg ynem tudom, hogy ha felrakom a kívánt fajtát, akkor hogy állítom be, hogy a KDE helyett a másik töltődjön be? Előfordulhat olyan, hogy az átállítás után "marad" a memóriában KDE alkatrész? Vagyis elég csak átkapcsolni, vagy a KDE-t jobban ki kell pucolni?Köszi!
-
-
Azért akarom elkerülni, mert egy P2-400-as gépről van szó egy lassú UDMA33-as winyóval, ami ráadásul csak 60GB-os.
Nem mondod, hogy minden MB számít, de azért 300-400MB helynek örülnék...
Ráadásul a lassú winyó sem épp swappolásra termett.
Ha minden kötél szaakd, akkor lehet swap, de csak B tervként.
A KTorrent helyett mit ajánlasz? Néztem a neten pár linuxos torrent progit, de nem tudom megállapítani, hog ymennyire gyors, vagy lassú.
Konzolost nem szeretnék, bár sokan javasolják kis gépre.
A windows-os uTorrent szint tökéletes lenne, azt lazán elbírta ez a gép XP alatt.
Hogy tudom megnézni, hogy mennyi memóriát eszik a gép éppen? -
Sziasztok!
Újra összerakom a régi letöltős gépemet, és Yoper linux kerül rá.
3 dolog menne mindössze a gépen: KTorrent (vagy valami, amit helyette javasoltok; egyelőre még GUI-sat szeretnék), StrongDC Wine alól, és Samba (nyomtató+file megosztás szinte nulla "forgalommal"). + néha neteznék is rajta (Opera, max. 1-2 tab).
A gépben 256MB ram van, és szeretném addig bővíteni (ha szükséges), hogy ne kelljen swap partíciót használnom. Szerintetek ezekhez mennyi ram elég?
KDE 3-at használ alapból a Yoper, de indokolt esetben ezen változtathatok.Köszi!
-
Köszi a tippet, bejött!
Nem értem, hogy miért nem volt jó neki, a gcc, azt írják, abba is benne van a hiányzó file. Mindegy.
Azért még kiírt egy kedveset:
"checking for X... configure: error: Can't find X includes. Please check your installation and add the correct paths!"
Most valami lib-eket hiányol...
Kibányászom a log-ból, oszt felrakom, ha sikerül.
Köszi! -
A DCGUI-t szeretném felrakni.
Egyébként van fordító program csomag fent. Most nézem a csomagkezelőben. Először valóban ez volt a baja, de azóta felraktam valami gcc-t, és már más a hibaüzi:
"configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details."A config.log meg azt írja, hogy:
gcc version 3.4.3
configure:3471: $? = 0
configure:3478: gcc -V >&5
gcc: `-V' option must have argument
configure:3481: $? = 1
configure:3504: checking for C compiler default output file name
configure:3531: gcc conftest.c >&5
/usr/bin/ld: crt1.o: No such file: No such file or directory
collect2: ld returned 1 exit status
configure:3534: $? = 1
configure:3572: result:
configure: failed program was:
| /* confdefs.h. */Kivágtam belőle a szerintem lényeges részt.
Amúgy az /etc/apt/ könyvtárban nincs semmilyen file. Vagy it is van valami olyasmi, hogy elrejt bizonyos fájlokat a Conqueror? root-ként is néztem. Egyébként oda van írva, hogy ez a 2.1e-s verzióra vonatkozik, nekem meg 3.0 van.
-
"Ahogy néztem 3 tárolót használ"
Hol nézted? Ez elkerülhette a figyelmemet. Vagy arra gondolsz, hogy van a 2.1-es, 2.2.0.6-os, és a későbbi verziók számára egy egy repo? Nekem 3.0 van.
A csomagkezelés részt olvasom éppen, és arról nem írnak, hogy mit kell tenni az én esetemben. Amúgy a progi leírásában is pont ez szerepel.
Még nézelődöm a repo-ban, hátha találok valami fordítószerűséget.
A belső csomagkezelő (Smart Package Manager) nem ad lehetőséget ilyenre, úgyhogy az ftp-n kell nézelődnöm. -
Á, tudom, de azért megpróbálom. Ha hétfőig nem jutok előre, akkor majd gondolkodom az Ubi visszarakásán... Süsü 10-ben csalódtam (sok fagyi, és belassulások miatt), és valami gyorsat akartam.
Keresek még C++ fordítót, de először azt írta, hogy nincs megfelelő C fordító, aztán felraktam gcc-t, meg cpp-t, és most meg más miatt sír a szája...
Körülnézek még a doksiban is.Köszi!
-
Köszi! Megnézem hamarosan.
Azóta amúgy felkerült a gondosan elrejtett repo-ból egy cpp, és egy gcc is.
Sikerült is a sokféle változat közül megtalálni azt, ami hajlandó felmenni. A többi kért volna egyéb francokat.
A fordítás közben viszont még mindig hiba köszön vissza:"checking for C compiler default output file name...
configure: error: C compiler cannot create executables"Ez meg mi a rák lehet? Valahol vadásszak valami konfig fájlt, és írjam be alapértelmezett ótput kiterjeszésnek, hogy... na, ez az, hogy mit? ...és hova?
Amúgy azért Yoper, mert állítólag pokoli gyors, és egy 256MB rammal ellátott P2-400-on fog üzemelni letöltős gépként, és mert i686-ra van belőve (asszem, az azt jelenti, hogy a P2-esen nem kell újrafordítanom mindent a jó teljesítmény érdekében, vagy nem?). Amúgy VirtualBox alatt kilóméterekkel gyorsabb, mint eddig bármi. Talán a DSL volt ilyen szinten. Ebben az a durva, hogy a Yoper KDE3 ablakozóval produkálja ezt, amire mindenki az mondja, hogy csigalassú.
-
Van csomagkezelő, de abban csak azokat a csomagokat látom, amik fel vannak telepítve. Sem azt nem tudom elővarázsolni, ami az install lemezen van (hacsak nem rakott fel mindent), sem azt, ami a enten elérhető (ha egyáltalán létezik ilyen.).
Még nézelődöm a weboldalon, hátha találok valamit...
Azért köszi a segítséget!MOD: Találtam egy ilyet.
Mi lehet a különbség az rmp, és az srpm között? És a base könyvtárban lévő cuccok lennének a listák, amit valahova be kéne tudnom importálni, hogy dizájnosabb környezetben lehessen letölteni a csomagokat?
Majd utánaolvasok, de Ubuntu, és Suse után érdekes, hogy nincs erre valami beépített kütyü...Jó, tudom; üdv. az igazi linux világában.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Starlink
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest