-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
&(#75486) Véreshurka
Úgy néz ki, hogy mindkettőtöknek érdemes lesz azt a linkelt systemd-s csatolási módszert megpróbálni. Nem tűnik egyszerűnek, de végig kell zongorázni amit a leírás javasol. Nem értem mi lehet a gond ezekkel az FSTAB-os csatolásokkal, igaz nem is próbáltam soha, olyan mint ha egy apróságon átsiklana a figyelmünk.....nem tudom, hogy egy autostart.sh mennyivel lenne jobb, nekem ez a systemd-s megvalósíthatónak látszik.
még ezt is idelinkelem, hátha találtok benne valamit:
NFS/Troubleshooting -
válasz
Véreshurka #75484 üzenetére
Nem lesz ez egyszerű, de azért kezdésnek a default opciót lődd ki onnan, mert az egy akkor használatos gyüjtőopció, amikor más opciókat nem nagyon alkalmazunk és az adott fájlrendszerre jellemző opciókat tartalmazza. Esetedben benne van az
auto
nevű opció és ez anoauto
alkalmazásával együtt elég érdekes. Lehet még más is, de ez tuti, hogy nem jó együtt. Én a nofail opciót is kivenném, mert emlékeim szerint ez jelen lévő eszköznél javasolt, nem távolinál.Itt is azt írják, hogy a
akkor kell, ha más opciókat nem szükséges megadni. -
válasz
Véreshurka #75477 üzenetére
Szia!
Épp ott van a megoldás, ahol a netdev-et láttad!
ezt a sort beírod az adott meghajtó sorának a végére az FSTAB-ban:
noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev
a 30 sec jelenti, hogy a systemd addig várakozik a mount parancs végrehajtásával, akár írhatsz be más értékeket is.
ezzel nézd meg a service statust, lehet, hogy majd ez a szolgáltatás is kelleni fog:
systemctl status networkmanager-wait-online.service
Ha kell, akkor ebben vannak a linkek a helphez.
-
válasz
onkelz #75466 üzenetére
Elnézést a sok kérdésért
Ne értsd félre, az a jó, ha minél többet kérdezel, nem emiatt kérdeztem rá. Nyugodtan kérdezz, ezért van a topik, csak van mikor menet közben derül ki, hogy valaki csak ezt hallotta ismerősétől és azért ugrott neki a Debiannak. Neki mindig javasoljuk az Ubuntu/Mint-et, mert arra van szüksége.
Tudom lett volna ennél kényelmesebb is, de valamiért ez volt szimpatikus.
Nem számít a kényelem, tanulni valóban a Debian a legjobb, de ez persze nyűggel jár, mivel épp az előbbiek miatt itt nincs konyhakészen megcsinálva minden.
Kezdd csak el szépen az elején, közben tényleg nézd át az Install Guide-ot, szerintem elég jól fel van építve. Szóval tényleg nem lerázni akarom a kérdéseidet!
Bárhol elakadsz kérdezz csak, de ha nem sietős a dolog, először próbáld meg majd a guide alapján is megoldani. Eleinte nem biztos, hogy olyan könnyen megy, de feladni meg nem szabad olyankor.
Amúgy van Debian topik is, ha már nagyon belemélyülsz és bonyolúltabb kérdéseket teszel fel, úgyis oda fogunk navigálni, de addig is nézz be, mik vannak ott. A jelenlegi nokedli szintű kérdések itt jól vannak, mivel az alapok ugyanazok az apt csomagkezelőt használó disztróknál.
-
válasz
tordaitibi #75467 üzenetére
INM!
Nézz vissza, mert ilyenkor mindig szerkesztgetem menet közben.
-
válasz
tordaitibi #75462 üzenetére
Ezek a systemd meg journalctrl parancsok univerzálisak, nincs közük a csomagkezelőkhöz közvetlenül, Ubuntukon is működnek.
Ez is hasznos lehet neked, legalábbis a benne lévő link, ha még nem ismered.
ide is kirakom, mert nem baj, ha több helyen is megvan:
#How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs -
Lépj be a user jelszópárossal és a nemrég emlegetett parancsokkal telepítsd a firmware-eket. A non-free repoban már benne vannak, de a rendszer attól még nem rakja fel, neked kell. Netet gondolom már telepítéskor intézted. Utána még jön sok minden, ha már van kép a monitoron.
Arról még nem is esett szó, hogy miért is pont Debiant akarsz most felrakni? Ha nem direkt tanulni akarod a rendszert, akkor nem célszerű ezt erőltetni. Ha viszont tanulni akarod, el kell kezdened az alapoktól tanulmányozni a telepítési leírást. Ha így valamivel elakadsz és arra rákérdezel, akkor nem fog felépülni fejben a rendszer.
-
-
válasz
#63718632 #75442 üzenetére
Ezt inkább azért, hogy ne utólag kelljen a sudo-val bíbelődni.
Ja igen, erre mindig rácsodálkozom, ha írják, hogy mi a ragya ez? Mivel anno totál kezdőként raktam fel Debiant, jó érzékkel kihagytam a külön root jelszót, mivel előtte a Mint telepítésnél sem volt. Nem is bántam meg mondjuk.
(#75445) onkelz
Pontosan melyik verziót akarod most felrakni?
-
válasz
#63718632 #75440 üzenetére
Úgy is lesz még bíbelődni valója ezután is.
Naná, de ezért szeretjük a Debiant!
Ha csak nem akar az elején nagyon belemélyedni a kolléga és egyből elsajátítani a konzollal való kiegészítő lépéseket, akkor valóban picit egyszerűbb az új iso-val végigpörgetni újra a telepítést.
Root jelszó nélkül bőven jó még így az elején, nekem se kellett soha, mivel egyedi gépre telepítettem. -
válasz
onkelz #75436 üzenetére
A pendrive-os módszer nem lesz jó, mert a két fw függőségben van és lehet más függőség is, amit így nem tudsz kezelni. Amúgy nekem ez a külön pendrive-os módszer a telepítés folyamán működött ezer éve, de az a hálókártya illesztő volt, különösebb függőségek nélkül. Ha tudsz csinálni netkapcsolatot konzolból, akkor van esélyed így megoldani, mert konzolból előbb fel kéne raknod a non-free kiegészítést a sources.list-ben lévő aktuális repora. Utána már egyszerű dolgod lenne, de jelenleg jobban jársz, ha letöltesz egy non-free verziót és tiszta telepítést csinálsz.
Ja és a sudoers file is okoz majd problémát, de azt egyszeráen meg lehet oldani, bár én még soha nem csináltam, legkönnyebb úgy elkerülni, hogy csak user jelszót adsz meg a telepítéskor és a root jelszó részt üresen hagyva továbblépsz.
-
válasz
onkelz #75434 üzenetére
Jelekből ítélve felment a Debian 10 is, de a firmware-amd-graphics csomag nagyon kéne, hogy láss is valamit, ez meg ugye a non-free verzióval lesz meg, ahogy májkimiki kolléga is érzékeltette! Ill konzolból is felrakhatod utólag a csomagot, ha ismered a módját.
firmware-linux-nonfree (20190114-2)
firmware-amd-graphics (20190114-2)sudo apt install firmware-linux-free firmware-linux-nonfree
Ez a parancs azt hiszem húzza magával függőségként a
firmware-amd-graphics
csomagot is, de ha nem, akkor azt is beírhatod a fenti parancsba. Piszok rég csináltam ilyet. -
válasz
I02S3F #75422 üzenetére
Csodálkozom, hogy az ms office-t, hogyan váltottad ki?
Nem kellett kiváltanom, mivel 2010-ig kb 10 éven keresztül hegynyi dokumentumot gyártottam Officeben, onnantól kezdve kizárólag olyan munkát kerestem, ahol nem kell ilyet művelni. Wint használtak ugyan a melóhelyen, de az otthoni átállás után hamarosan kiakasztott a főnököm a géphasználattal kapcsolatban és onnantól kezdve nem is ültem le Win elé melóhelyen.
-
Valóban elég hasznos az a blog, a főoldalra kalandozva is érdemes átbogarászni, milyen témák vannak és tényleg nem csak kezdőknek hasznosak a tippek, javaslatok!
Easy tips for Linux Mint and Ubuntu, both for beginners and for advanced users.
de olyan sebezhetőnek érzi magát az ember ha nincs a gépén vírusírtó!
Nekem a legnagyobb élmény volt anno majd 7 éve, mikor nem kellett online víruskergetőt meg tűzfalakat felraknom! Azóta nulla kártevő galádkodott a gépemen. Kb annyi Windows is.
-
-
válasz
#26097408 #75399 üzenetére
Meg sosem hasznaltam csak videokat latam rola.
Nyugtass meg, hogy nem erre alapoztad az alábbi mondatod:
Egy windowsos laptopon szerintem sosem lesz olyan gordulekeny az elmeny mint olyan laptopon amit direkt erre alakitottak ki
Több, mint 75ezer hozzászólást élt meg ez a topik, de ilyen ...-ot még nem olvastam itt.
Kétségtelen, hogy van néhány gyártónak olyan modellje, ami nem szereti a Linuxot, de alapvetően nem gyártanak gépet Windowsra és Linuxra külön.
Abban igazad van, hogy virtualban nem olyan, telepítsd fel.
Probaltam mar a Zorint es a mintet meg ubuntut virtualban
Ezek közül a középső is egy Linuxot akar jelenteni? Így értelmezhetetlen sajnos, amit írsz.
-
VDSO teljesen normális dolog, itt azt írják, hogy régebbi kernel-image vdso-ra jelez a program, mivel a vdso értelemszerűen csak aktív kernelnél értelmezhető. No para, mondtam, hogy felesleges ezekkel bíbelődni!
(amit írtam, csak egy gyors linkátnézés eredménye, nem hiszem, hogy túl szakszerű)
-
rkhunter majd 7 éve kipróbálva, azóta nem láttam, home user szinten totál felesleges. Szerintem nem is használja senki desktop kliens szinten.
(#75376) K0zm0
Régi nóta, régi nóta! De egyre hangosabban zümmög.
Persze ezen az eszközön már nem akarsz fejleszteni, logikus.
rkhunter azt hiszem nem is online, így tényleg mi értelme lenne?
Az egész topikban ennyi története van az rkhunternek.
-
Ez a két értékjelző csak valami kategória, rég olvastam már erről. De a meghibásodás várható és az öreg kor nem jelent semmit, ill félrevezető. Nekem a vadiúj SSD-t nézve bökte ez a kettő a szemem.
A smart értékek alatt ez legyen, akkor minden OK:
No Errors Logged
sudo smartctl -x /dev/sda
Erre a parancsra nem írta ki rendesen a smart táblát? Lehet, hogy olyan öreg az eszköz, hogy nem támogatott a smart?
-
Jogos, elkerülte a figyelmem, bocsi. Ezekben a linkekben találsz mintát, hogyan lehet fstab-ba mountolni, ahogy látom elég sok összetevőre érdemes figyelni: [link] [link]
Gondolom ilyeneket láttál már Te is, tényleg elég fejvakarós, ha még nem csinált ilyet a user, elég sok mount opció van, amit az adott sw/hw környezet ismeretében tudsz csak meghatározni. Lényegében csak úgy nem tudja megmondani neked senki, hogy ez a sor legyen az FSTAB-ban, eléggé el kell vele bíbelődnöd, de legalább fejből vágni fogod az FSTAB meg a mount részeket.
De ha van egy file ami automatikusan lefut rendszer induláskor és oda be lehet írni parancsokat, az még jobb lenne.
Ez is hasonló lesz, kicsit ismerkedsz a script írással és ha megvan, már csak autostartba kell tenned.
Van neked is olyan érzésed, hogy kicsit ezekre rá kell feküdnöd, mert ezek nem mezei home user feladatok.
Nem bonyolultak amúgy, csak ezeket a mount, automount, autostart, script dolgokat kell megismerned.
Én ezeket ügyesen megúsztam jórészt, eddig.....viszont pontosan tudom, mit kéne tudnom, ha valamit meg kéne oldanom és napról napra úgy érzem, semmit nem tudok.
-
# mount.cifs
cigam ft úgy látom használható mintát írt ebben a hsz-ben
(#75333) $p@rr0w
Neked egyszerű dolgod van, amit linkeltél, ott a kérdés alatt a megoldás is, alábbi linkről leszeded a megfelelőt és felrakod:
https://nodejs.org/download/release/v8.1.3/
ezek a megnevezésűek lesznek jók a rendszeredhez:
node-v8.1.3-linux-x64.tar.gz
node-v8.1.3-linux-x64.tar.xz -
válasz
tordaitibi #75325 üzenetére
Nem rajtam múlik, inkább az adott szituáción. De most nézd el nekem, hogy nem vagyok topon galádkodásban, mióta másik elmenős melót próbálom összehangolni az itthonival, folyamatosan aludnák, még amikor alszom, akkor is csak aludnék.....majd beáll ez azért hamarosan. Reménykedhetünk.
(no meg gyakorlatilag én is öregszem)
-
válasz
mefistofeles #75323 üzenetére
Nyilvánvaló, értettem én, mondjuk Tordaitibi kolléga is alapvetően tisztában van vele, mennyire galád vagyok.
-
válasz
tordaitibi #75320 üzenetére
&(#75319) peterattila
Na nem olcsó, az tuti, de legjobbat a legjobbnak!
Egyébként tegnap megnéztem az emlegetett csodát, valami abban a kütyüben lehet, amire allergiás a Linux. legalábbis eddig az volt. Vannak notebookoknál is olyan tipusok, amire köztudottan szinte lehetetlen Linuxot hegeszteni.
Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott.
Nem is tudom elképzelni kik veszik, de legalább van.
(#75321) mefistofeles
Hát ugye, ez így nem jön össze sosem, de jó ha felkészül erre a kolléga. Mint-en se Gnome, se KDE.....
-
válasz
tordaitibi #75311 üzenetére
A héten megy fel egy Mint és tesztelni fogom.
No erre kíváncsi vagyok! Elméletileg, ha ugyanazon Ubuntu alapú, akkor működnie kéne. Persze ugyanazon DE-vel, ami viszont érdekes lesz.
Ezt a mini PC-t több helyen láttam előtelepített Linux-szal árulni. És mindenhol Ubuntuval van előtelepítve.
A kezdőknek favorizált Mint egyiknél sem szerepel.A Linux Mint csapat saját/partneri gépeket forgalmaz*, többek között boxokat is, emiatt nem fogod látni más előretelepített kütyükön.
például ezek
*kicsit olcsóbb meg jobb kinézetűek is!
-
válasz
Sanyi.mTs #75315 üzenetére
terminalba
pkexec nemo
nálam működik, gondolom nálad apkexec thunar
lesz a nyerő. Nem kell sudo, mivel a parancsra feljön a jelszóbekérő kisablak.Arra figyelj oda, hogy a rendszergazdai joggal megnyitott fájlkezelő default csak azokban a meghajtókban ténykedik, amik fel vannak csatolva.
Egyébként megnyitott fájlkezelő üres részén jobbgombos kontext menüben is van root jogú megnyitás. Nemo-nál van legalábbis.
-
válasz
sztpega #75262 üzenetére
Az bizony, de (#75243) ubyegon2 első mondata épp ezt említi.
(#75239) ubyegon2 - ide be is másoltam a kimenet elejét.
-
válasz
vadkörte #75256 üzenetére
Dehogynem, a Bleachbit-et, szeretem és évek óta elégedetten használom. Csak most nagyon rossz ötlet volt az egyik opció
Biztos voltam benne, hogy az volt és előbb-utóbb mindenki rákattint egy eztnemkellettvolna opcióra!
A fél napom elment rá, pedig 2db terminal parancs megoldotta. Mindegy. Ebből lehet tanulni.
Pontosan, így ér valamit, egy összeszedett írásból kiszedni pár parancssort, az a lustáknak való!
840-es Samu és OCZ3 Vertex
Ezek aztán tényleg múzeális darabok, ráadásul sokaknak volt is problémája velük, de persze ettől még a régi jó SSD-k bírták a használatot. Most már jól meg kell nézni, mit vesz az ember, nem véletlenül van a fél szemem a Milyen SSD-t topikon, igaz jórészt csak okoskodni járok oda is.
A Winx-ed szerintem lósz*rt se trimmelt eszerint.
Ryzen 3900+1080Ti ....hát ezen durva is lenne, ha egy kisablakos videó megnyekkenne időnként, de mint kiderült valami tearing-re írt javaslat is jó volt a kollégánál, de addig ugye taeringról szó sem volt. Persze, ha a kért terminal kimeneteket bemásolja.....no mindegy, így az ő esetéből legalább senki nem tanult semmit.
-
válasz
vadkörte #75253 üzenetére
Egy félresikerült rendszer takarításnak "köszönhetően" sikeresen meggyilkolásztam kedvenc Manjarom.
Nyugtass meg, hogy nem valami csoda GUI-s rendszertisztítót használtál!
Egyébként meg tényleg jó néha nulláról felrakni a rendszert, én se használtam soha backup-ot, igaz már fejből tudom a 3 PPA-t, amiről appot kell felraknom, a többi meg majd menet közben is ráér. Úgyis mindig egyre kevesebbet rakok fel.
Nektek, meg némi guglizásnak köszönhetően már elviekben megyeget ütemezetten.
Guglizás az jó, főleg, hogy a délelőtt linkelt SSD-s blogból minden kiderült volna. Ahogy a 840-es problémája is. De erről is olvashattál volna az említett blogból, de ahogy megoldottad, az úgy tökéletes egyébként.
Egyébként annyira alap már egy modern disztrónál, hogy az SSD TRIM-et kezelje.....szóval még erősebbek a kétségeim Manjaroéknál, hogy nem vállalják-e túl magukat ezzel a sok változattal.
Mert ez igen durva hiba ám, hogy nincs default TRIM, mivel ma már szinte mindenki SSD-t használ.(#75254) vadkörte
Synaptic kolléga problémája egy olyan erős gépen teljesen elképzelhetetlen, de az a baj, hogy nem igazán írt le részleteket, én az elején kértem pár terminal kimenetet, de azon is inkább ledöbbent, hogy jó hogy a TB számát nem kérem....no mindegy, érdekes lehetett volna, ha kiderül, mi volt a gond nála. Vagyis a gépén, mert ez nem Linux probléma volt szerintem.
-
válasz
CPT.Pirk #75248 üzenetére
Erre a különbségre gondolt a kolléga:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ systemctl status fstrim
● fstrim.service - Discard unused blocks on filesystems from /etc/fstab
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.service; static; vendor preset: enabled)
Active: inactive (dead)
TriggeredBy: ● fstrim.timer
Docs: man:fstrim(8)ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Sun 2020-10-25 10:41:40 CET; 1h 59min ago
Trigger: Mon 2020-10-26 00:00:00 CET; 11h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
okt 25 10:41:40 MintCbeta-8570p systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week. -
válasz
sztpega #75244 üzenetére
Szerintem egyszerűen gyorsan akart segíteni és belekavarodott ebbe a rengeteg hasonló parancsba. Jó ideje én se foglalkozom ezzel aktívan, de tudtam, hogy a blogomban le vannak írva a megfelelő parancsok......de gyakorlatilag én is hülyeséget javasoltam, mert mégis érdemes megvizsgálni egy adott disztrón, hogy működik-e ténylegesen a TRIM.
-
válasz
sztpega #75242 üzenetére
Akkor tutira van TRIM, főleg ha a második parancsra visszamenőleg sok napra kiírja a végrehajtás tényét. erre gondolok:
sudo journalctl -u fstrim.timer
Manuálisan adj ki egy TRIM parancsot és láthatod, hogy csak pár MB lesz trimmelve.
ez nálam is inaktív:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ systemctl status fstrim
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.service; static; vendor preset: enabled)
TriggeredBy: ● fstrim.timer
Docs: man:fstrim(8)Lehet, hogy marhaság, de amikor a timer szerint nincs dolga, de az online TRIM ugye mindig aktív, ezért az fstrim-et inaktívnak írja.....végül is csak heti egy alkalommal kell lefutnia.
Sokan persze vagy az ütemezettt vagy az online TRIM lehetőséget választják. -
válasz
sztpega #75238 üzenetére
systemctl list-timers -a
Sun 2020-10-25 11:31:37 CET 29min left Sun 2020-10-25 10:46:31 CET 15min ago anacron.timer >
Sun 2020-10-25 12:32:38 CET 1h 30min left Sun 2020-10-25 08:37:39 CET 2h 24min ago motd-news.timer >
Sun 2020-10-25 22:47:26 CET 11h left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago apt-daily.timer >
Sun 2020-10-25 23:02:30 CET 12h left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago fwupd-refresh.timer >
Mon 2020-10-26 00:00:00 CET 12h left Mon 2020-10-19 08:20:03 CEST 6 days ago fstrim.timer >
Mon 2020-10-26 00:00:00 CET 12h left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago logrotate.timer >
Mon 2020-10-26 00:00:00 CET 12h left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago man-db.timer >
Mon 2020-10-26 06:44:42 CET 19h left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago apt-daily-upgrade.timer >
Mon 2020-10-26 10:56:36 CET 23h left Sun 2020-10-25 10:56:36 CET 5min ago systemd-tmpfiles-clean.timer >
Sun 2020-11-01 03:10:46 CET 6 days left Sun 2020-10-25 07:50:18 CET 3h 11min ago e2scrub_all.timersudo journalctl -u fstrim.timer
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo journalctl -u fstrim.timer
-- Logs begin at Wed 2020-04-01 19:23:42 CEST, end at Sun 2020-10-25 11:07:51 CET. --
jún 13 18:16:02 MintCbeta-8570p systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
jún 13 19:10:47 MintCbeta-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
jún 13 19:10:47 MintCbeta-8570p systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
jún 13 19:11:06 MintCbeta-8570p systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
jún 13 19:14:00 MintCbeta-8570p systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
jún 13 19:14:00 MintCbeta-8570p systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
...........
.........Mindkét parancs használható. Ez utóbbi úgy látom visszamenőleg kiírja a sikeres végrehajtást és annak gyakoriságát is.
(ezt már Mint-en csináltam) forrás
Amit Te írsz, az igazából a services statust ellenőrzi:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ systemctl status fstrim.timer
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (waiting) since Sun 2020-10-25 10:41:40 CET; 32min ago
Trigger: Mon 2020-10-26 00:00:00 CET; 12h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
okt 25 10:41:40 MintCbeta-8570p systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week. -
Nekem az tűnt fel, hogy aki vágja a script témát, mostanában nem nagyon néz be ide, amott meg elég sokan perfect-ek belőle. Itt talán BoB és kéklufi írt legutóbb script-es választ, többiek meg tényleg nem használják. Kb ez az oka, hogy nem nagyon kapsz választ.
előbb lemaradt a külső meghajtó csatolási képe......
-
Szerintem ezt a script-es kérdést a Haladóban pikkpakk megválaszolnák, kár itt kinlódnod vele. Nem jellemző itteniekre a nagy scriptelési vágy.
(#75231) peterattila
Mint nekem /media alá csatol minden, de ahogy nézem a Manjaro is. Belső partició és külső meghajtó is a /run/media alá csatolódik automatikusan.
-
Visszavonom, amit mondtam, igazad van, totál semmi TRIM nincs beállítva default! (ezek szerint ennél a Manjaro-nál eltrehánykodtam)
[ubyegon@manjaro8570p ~]$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1 / ext4 defaults,noatime 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
[ubyegon@manjaro8570p ~]$ systemctl status fstrim
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.service; static)
Docs: man:fstrim(8)
[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
[sudo] ubyegon jelszava:
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo fstrim -v /
/: 11 GiB (11786780672 bytes) trimmedTisztán látszik, hogy nem aktív az fstrim sem és a manuális TRIM parancsra trimmelt is rendesen......
Ezek szerint mindenképpen érdemes minden disztró telepítése után minimum az FSTAB-ot ellenőrizni és a fstrim-et is!
Köszi, hogy jelezted, mert én halál nyugodtan írnám mindenkinek, hogy nem kell vele foglalkozni! Nem bántom a Manjaro-t, de eddig csak itt tapasztalható ez a súlyos trehányság!Nem a Te SSD-d a bűnös akkor!
-
válasz
CPT.Pirk #75223 üzenetére
Manjaro-nál nem volt egyik megoldás sem alapból aktív itt a tartalék gépemen.
Az hogy a fenébe lehet? Arch alapúak ráadásul a discard-ot alkalmazzák default. Megnézem mindig, ha felrakok egy disztrót, hogy néz ki az FSTAB-ja. Valami oka biztosan van, hogy nálad nincs egyik sem, nem valami régi kínai SSD-d van még mindig?
(#75224) edari
Megpróbálhatod felrakni innen kézzel is, bár tárolóban benne kéne lennie a groovy-s verziónak.
Ezt
írjahiányolja nálad függőségként: 1.1.1f-1ubuntu4, ami fenn van az meg ez: 1.1.1f-1ubuntu2***************
közben látom változott a helyzet erre: debconf-2.0:i386
Most már kicsit összezavartál......
-
válasz
Sanyi.mTs #75218 üzenetére
SSD-t használok, a fenti rendszer alatt alapból működik a trim? Vagy azt még be kéne állítani?
Nagyon rég nem kell foglalkoznod ezzel, mindent használ és optimalizál a Linux SSD-vel kapcsolatban.
Ha nagyon szeretnél pár ellenőrző parancsot lefuttatni a megnyugvásod miatt, nézz be ide:
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
Nem mostanában volt frissítve, mert felesleges, bár az NVME-s résszel még foglalkoznom kell, a javaslatokat be kéne dolgoznom.
-
válasz
#63718632 #75203 üzenetére
Persze, a leírás az hasznos, mert mindent elmagyaráz, de azon végigmenve majd ha rutinos lesz a kolléga, egybegyúrhatja egy parancsba azt a sokat. Egyébként nekem még most is bejönnek az ilyen szájbarágós leírások, mivel 4-5 éve csináltam ezeket szinte rutinszerűen, de mára már annyi minden változhatott......
Rengeteg hasznos leírás van egyébként a kedvencéknél. Kár, hogy anno ellenségesen viszonyultak az új népekhez. Azért 1-2 havonta benézek hozzájuk, ha már ősMint-es vagyok.
growler szaki által linkelt MiX-es megoldás se rossz.
-
válasz
#63718632 #75200 üzenetére
Nem marad ki az osprober
Úgy értem a kimaradtat, hogy az én első parancssoromból maradt ki, de mivel Mint-ről van szó, tuti fenn van a prober. Amúgy a parancsos elemei tök ugyanazok, mint a leírásban. Max nem kell 30 parancsot lefuttatni.
Arc-on szippantottam vele egy picit.
Naná, mivel ott neked kell felrakni a szükséges elemeket.
Uefi rendszereknél mountolni kell a gyökeret is meg az efit is.
Ja, egyébként teljesen logikus így a dolog, lassan már én is tudnék ilyen UEFI-s dolgokat csinálni.....
-
válasz
#63718632 #75197 üzenetére
Jó lesz, gondolom, csak kicsit hosszú az a leírás, két parancs az egész:
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda && update-grub
Nekem szimpibb a végén összefésülni több rendszert, os-prober ezért kimarad és a végén van a grub-update.
-
-
válasz
#63718632 #75191 üzenetére
Mivel EFI és Win is szóba kerül, ilyenkor nem szólhatok bele, de nem egyszerűbb úgy telepíteni a GRUB-ot, ha benne van az sda is? Más kérdés, hogy szerintem a Linux van az sda-n.....(szóval a másik meghajtó is)
sudo grub-install /dev/sdx
(x behelyettesítendő)Ez a parancs felrakja az indítót a megfelelő meghajtóra!
utána a
sudo update-grub
Gondolom előtte arra a meghajtóra is kell egy EFI partició külön.
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!
Hátha születik egy 3. Linuxos címlapos írás is, hogy a Linux használhatatlan. Ez ma divat nulla hozzáértéssel.
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!Sorry, ez valami furmány miatt szerkesztés helyett megduplázta magát!
-
válasz
Synaptic #75176 üzenetére
Ez egy tesztüzem , ami alatt az összes linuxos ablakkezelő "megbukott"
Bocsi, de ez nem tesztüzem, mivel az tud tesztelni, aki érti is, mi történik.
Te csak össze-vissza száguldozol, sportosan átugrálva a minimum ismereteket, egyszer azt mondod, tökéletesemón működik, utána már teljesen mást próbálgatsz és.....no mindegy.
ami alatt az összes linuxos ablakkezelő "megbukott"
Ha már az alapok nem ismerete szóba került, milyen ablakkezelők buktak meg? Egyet se használtál, desktop environment az, amit használtál, ami meg használta a window manager-t.
itt nem a mindenáron linuxot akarok-fogok használni tipikus esete forog fent ?
Nem érezhető biztosan, mivel ilyeneket írsz:
-Azt hiszem hogy én meg szégyenszemre visszamenekülök a windows-hoz
-Mivel jelen esetben nem én fogom választani a linuxot , hanem a linux fog engem
-Ez lesz nálam a befutró disztó
Kicsit sokáig tartott de megérte .
Ha viszont sem szándékod nincs Linuxot használni, sem kedved a minimum alapokkal bíbelődni, akkor mi a ragyáért fárasztasz itt bennünket?
-
válasz
Synaptic #75171 üzenetére
Ez az az Ubuntu Mate, amire a minap is ugyanezt írtad, hogy minden flottul megy! Megkérdezném, hogy mi a bűbánatos lófüttyöt csinálsz akkor? Most újra keresel egy olyan disztrót, ami nem megy flottul és nyekeregve bejelented, hogy visszamész a Winre?
Ugye Te is érzed, mennyire távol esik ettől a történettől a normalitás?
-
válasz
Synaptic #75160 üzenetére
OK, de újra akkor:
Fene se érti, egyszer már írtad, hogy valamelyik Mate verzió tökéletes,
Ja vagy inkább kerestél valamit, ami nem működik, így már értem. Anno nekem alig működött pár disztró a hülye ATI VGA meg más miatt, minek is maradtam meg a Mint Cinnamonnál, mikor végre az tökéletesen működött.....
Mindegy, nem az volt a célod, ami nekem.
-
válasz
Sanyi.mTs #75154 üzenetére
Úgy tudom, hogy a
history -c
töröl reboot-ig ha utána kiadod ahistory -w
parancsot is, akkor viszont végleg törölve lesznek az addigi parancsok. De manuálisan is törölhető persze.sudo parancs után, hogy kell kilépni root jogosultságból? exit-tel a terminál is bezáródik
Ez nem tudom miben zavar, de ha megnyitsz egy másik terminalt ezt meg bezárod, máris meg van oldva vagy vársz 5 percig, ahogy kolléga írta.
(#75148) rin33
Rolling disztrót kizárólag akkor van értelme felrakni, ha igény van az állandó frissítésekre. Ha valaki hónapokig nem frissít egy disztrót, célszerű kiadás alapút használnia. Persze néha épp egy friss driver miatt rak fel valaki rollingot....amúgy nem törvényszerű, hogy hiba lesz, ha sokáig nem frissíted, de előferdülhet, ahogy azt rollingos kollégák is írják.
-
válasz
Synaptic #75135 üzenetére
Azért, mert jó, ha van.
Egyébként meg, ha nem sok AMD VGA van az adott gépben, sok hasznát nem veszed. Nekem is fenn van meg az nVidia is, pedig Intel IGP-m van. VGA cserénél jól jöhet.
Mostanában elfelejtem a felesleges csomagokat leszedni.....
Viszont van olyan poen is, hogy ha le akarom szedni, vinne mást is, aztán ha nem vagyok nagyon benne ezekben a VGA-s csomagokban, akkor hirtelen felindulásból inkább nem szedem le az nVidia-t sem.
-
válasz
Véreshurka #75091 üzenetére
Jó ez a link, Mounting a NFS share from Synology to Linux How-TO és az általad készített leírás is NFS Synology NAS-ra való csatolás-ról!
-
válasz
Véreshurka #75092 üzenetére
Gyenge a NAS torrentre, vagy csak megszokás?
Egyik sem, a Synology tökéletes, azelőtt dektop HDD-re ment a torrent, de sokat tartózkodom notebookkal olyan helyeken, ahol csak mobilnetem van, így ha valamit ott akarok megnézni, célszerűbb magára a notebook-ra letöltenem. Emiatt is kellett nagyobb SSD-re váltanom a 8570p-ben.
Próbáld ki te is az NFS-t
Mindenképpen megnézem majd, mert most már kíváncsi vagyok rá, köszi!
(#75094) Sanyi.mTs
chown
A user opcionális paraméter jelzi az új felhasználót.
A group opcionális paraméter (mely kettősponttal, újabban ponttal van elválasztva) jelzi az állomány új csoportját.
A target paraméterek jelölik az állományokat vagy a könyvtárakat, melyeknek a tulajdonosát megváltoztatjuk.Ha sem user, sem group nincs megadva, az utasítás semmit nem csinál.
ezt is tanulmányozd:
Jogosultságok Linux rendszerek alattItt példákat is találsz. Meg itt is: Linuxos jogok
-
válasz
Véreshurka #75089 üzenetére
Igen, az az. Esetenként notebookra töltök filmet, nem NAS-ra, de később fel akarom tölteni, akkor ezt kell használnom. Erre a célra megfelelő.
-
válasz
Véreshurka #75087 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni
Ööö...szóval akkor ezt meg is beszéltük! De én félrebeszéltem, persze, hogy nem lehet közvetlenül gépről másolni, úgy látszik elveszítettem a kapcsolatot a Földdel, bocsi. Fel sem tűnt eddig, bár ha belegondolok mindenképpen hálózaton megy a NAS-ra a gépről, nem? Ezt a NAS kérdést kb olyan hozzáértéssel kezelem, mint a TV-t ezt azt megnyomok és működik.
Na most már tényleg megnézem, hogyan megy a Nemo-val való csatlakozás, de ugye a notebook és a gép nincs fizikailag összekötve, szóval.....
-
válasz
Véreshurka #75081 üzenetére
Azt hiszem a DSM felületre regisztrálva lehet managelni mindent, torrentklienstől kezdve felhasználókig, minden megvan egy helyen. Vezérlőpult, Csomagkezelő központ, Filemanager van a felületen, arra már nem emlékszem, milyen címen léptem be, talán a NAS-hoz kapott papíron volt leírva. Sajna piszok lusta vagyok én is, így soha nem tanulom meg a chroot meg chown dolgait, ez a GUI hátránya, de a kényelme is.
Pedig alapszinten kéne ismernünk a jogosultság kezelésének alapjait, mert mi van, ha épp megfekszik a GUI.....
Ha jól látom, itt elég jól levezetik a DSM használatát a kezdetektől.
-
válasz
Véreshurka #75076 üzenetére
Ha a /home-ba van valami csatolva, ott egyértelműen nincs jogosultsági gond, míg a /mnt-nél viszont van. Mondjuk én Syno NAS-nál nem is vacakoltam soha ilyen samba meg nfs dolgokkal, teljesen tökéletes a Syno webes felülete mindenre. Egyébként Nemo fájlkezelőben tudnám csatolni a NAS-t, de volt olyan vélemény is, hogy ez csak helyi hálózaton akar jól működni. Majd megnézem ezt is valamikor.....
-
válasz
Anakin007 #75046 üzenetére
Super! Ma is megoldottunk egy eddig újnak tűnő problémát! Végül nagyon frappánsan oldottad meg. Húznia kellett volna magával a fw-t, archwikiben mintha ez lett volna, de így még tutibb/leleményesebb a megoldás.
Nem egyszerű amit a readme file ír:
A gobi_loader hozzáad egy udev szabályt
ez elindítja a firmware betöltését és használhatóvá teszi a modemet.Jobban jártál a Te megoldásoddal.
-
válasz
Synaptic #75029 üzenetére
Atyaég, évtizedenként rácuppansz a Linuxra!
Azért látod, mekkora változás van 10 év alatt!
Ez a vacak töki valami is már 10 éves szutyok? Nem csoda, ha egy modern OS nem ismeri. De azért csak próbálkozz, a linkelt leírásban is sikerült valakinek. Tök géz csak egy ilyen vacak miatt tartani egy Wint. -
válasz
Synaptic #75008 üzenetére
Pedig mennyi gonddal kevesebb lenne. Neked, én meg simán magamra vállaltam. Volna.
(#75012) I02S3F
No, épp minap írtam kollégának, hogy Linuxon mindent IS meg lehet oldani. Néha kitartás kell persze meg egy ilyen jól irányzott link, mint amit Te is bedobtál. (én erről az aladdin tökiről még csak mesében hallottam)
-
válasz
Rimuru #74991 üzenetére
xwayland megoldja, ezt nem szallitjak alapbol?
Fogalmam sincs, de ez ha van is, megy abba a kalapba, mint a snap és társai, ilyen hybrid kavarc nem kell, chromium alapú vackokat sem rakok fel*, akkor nekem bejött az élet.
No majd azért megnézem a natív waylandot cinplasma-n.
*frawlyzom, gyakorlatilag
-
Aham értem köszi! Szóval kezd alakulni a wayland is KDE alatt.
Én eddig mindössze annyi különbséget tapasztaltam wayland meg x között, hogy előbbivel sok program nem indult, de ez még 18.04 és Gnome 3 alatt volt. Gyanítom, hogy a Cinnamon alatt használt programjaim nem mennének plasma wayland alatt, synaptic meg hasonlók. X alatt mentek plasma-val.
-
Exciting Improvements alcímmel már reggel olvastam, de mivel nem ismerem túlzottan, így kérdeném tőled, hogy valóban vannak izgalmas fejlesztések benne? Gondolom Te Plasma-t használsz. Megint azon gondolkodom, hogy összehozom a Cinnamonnal a plasma-t, előző verziónál jól sikerült. LM 19.3
-
Én sejtettem is, miért és mire gondolva írod, de kénytelen voltam pontosítani, mert Synaptic kolléga képes lett volna még nekiugrani pár disztrónak, felbuzdulva azon, amit írtál.
Mikor végre megtalálta a megfelelő disztrót.....
(#74976) hcl
Nekem amúgy az rémlik, hogy Debian sokszor nem frissült hetekig, főleg ha új alverzió jött ki éppen. A mostani Buster augusztusban frissült utoljára, ha már szóba került, rá is nézek.
-
Mintha szeptember 26-ai lenne a legfrissebb csomag a 10.06-nál.
Nem rolling ez.
(#74974) Bici
Fel lehet éppen tenni, de Gnome Shell 3 alapúakon nem nagyon akar majd működni. Szerintem XFCE, Mate, ahol jól működik. Cinnamonon tuti nem működik és KDE-nek is teljesen más a compozitora, arra nem is lenne értelme felrakni. (de elég régen foglalkoztam már ezzel...)
(#74973) Synaptic
Na ugye, biztos voltam benne, hogy addig piszkálod, míg vagy kinyírod a rendszert megint vagy jó lesz! Ahogy láttam a hardvert a gépedben, ott az összes fullos effektet bekapcsolhatod nyugodtan.
-
válasz
ubyegon2 #74955 üzenetére
Azt is jó tudni, hogy a compiz nem működik minden DE-vel és értelemszerűen minden WM-mel sem, de mint minap említettem Mate felületen ezeket a csomagokat minimum fel kell tenni, hogy minden OK legyen:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install compiz compiz-core compiz-mate compiz-plugins compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager
nyilván ami szükséges, azt felhúzza a rendszer még:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
compiz-gnome libcompizconfig0 libdecoration0 libmatekbd-common
libmatekbd4 libmatemixer-common libmatemixer0 mate-settings-daemon
mate-settings-daemon-common python3-compizconfig
ubuntu-mate-wallpapers-common
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
compiz compiz-core compiz-gnome compiz-mate compiz-plugins
compiz-plugins-default compizconfig-settings-manager libcompizconfig0
libdecoration0 libmatekbd-common libmatekbd4 libmatemixer-common
libmatemixer0 mate-settings-daemon mate-settings-daemon-common
python3-compizconfig ubuntu-mate-wallpapers-common
0 frissített, 17 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 2 nem frissített.Én nem raktam fel, mivel Cinnamonon nem hiszem, hogy működne. Amúgy meg valami gebasz is lett a képernyővel....
Akár ez a parancs is segíthet, ha csak olyan gond van, amit egy replace-vel meg lehet oldani.
compiz --replace
-
válasz
Synaptic #74953 üzenetére
Naná! Mivel én a Compizt max addig használtam rövid időre, míg a woobly windowst bekapcsoltam, így ha nagyon elakadnék, innen próbálnék helpingelni: Compiz
De egyébként milyen disztrón és DE alatt kapcsoltad be a compizt? Gyaníthatóan nem akar együttműködni a meglévő ablakkezelővel. Szóval lehet bonyolultabb lesz ez, mint a compizzal való ismerkedés önmagában.
De ezt legalább már lassan megszokod.
-
válasz
Synaptic #74945 üzenetére
Tudom, amit a kiterjesztett partición hozol létre. Azért ez a galád MBR évtizedekig jól teljesített, nincs ezzel baj, persze a GPT-nél van másolat a boot adatokról, ez OK. Végül is egy betonkockát is megtámaszthatsz egy másikkal, nehogy eldőljön.
(#74944) I02S3F
Olvastam a tervedről és komoly fa az a LFS, amibe vágtad a fejszédet. De legalábbis el leszel vele jó darabig.
-
válasz
I02S3F #74942 üzenetére
Virtual....az nekem nem jó, mivel sok esetben meghajtókkal is kell bíbelődnöm, tesztelnem őket, erre is csak a normál install megfelelő. No meg, ha évekig nem barmolja össze semmi a gépet, akkor totál elfelejtem, mit is kell ilyenkor csinálni. Az elején minden más eszköz híján totál emlékezetből kellett rendbe hoznom a futamideje végére sikeresen kinyírt Debian Wheezyt, ma már nem emlékszem semmire belőle. Gondolom úgy vagyok vele, hogy van másik gép, akár mobil és majd utána olvasok.
(régen minden jobb volt, használni kellett a fejünket is)
Szóval néha barmold csak szét a gazdarendszert!
-
válasz
I02S3F #74933 üzenetére
Ezek ott vannak, mert vagy kíváncsi voltam rájuk, miben változtak vagy mik az emlegetett újdonságok, ráadásul ha volt egy érdekes kérdés, sokkal gyorsabb volt felrakni a disztrót és úgy megnézni, milyen megoldások vannak a problémára, mint a leírások közül egyet keresni és belinkelni.
Disztro hopper régen voltam, mert akkor még kerestem, kíváncsiskodtam, mi legyen az állandó, de nem találtam Mint Cinnamonnál jobbat.
itt a rengeteg hely a meghajtókon, miért ne használjam?
Letöltésre van NAS.
(#74930) Synaptic
Ez az MBR megy a lecsóba, annyira elméleti lehetőség, hogy bármi más hiba esélye nagyságrendekkel nagyobb. Gyakorlatban hallottál már ilyet? Jelenleg az UEFI egy nulla, mert ahány gyártó és ahány időszakonként megjelent gép, annyiféle EFI megoldás van. Épp eleget szívtam HP Elitebook-on, mikor rászántam magam, hogy megismerkedem vele. Majd ha már csak ilyen lesz a jövőben az akkori eszközökön, akkor majd ezt használjuk. Addig mi a fenének. 128 particióm lehet így is, mert ugye ez a szám a MBR-re vonatkozik, GPT-n jóval több lehet. Igazából ott csak elméleti végtelen van.
-
válasz
Synaptic #74917 üzenetére
A képen csak az van, hogy dolgozik a CPU több magja is, az lenne a rossz, ha nem mind pörögne. De látom, most meg Arco Linux van azon a gépen.
(#74920) Synaptic
6 éve főrendszer a Linux Mint Cinnamon, de most kíváncsiságból van fenn Ubuntu 20.04 Gnome és Mate meg fallback-kal induló Manjaro meg egy boot-beteg PepperMint, azt majd le kell szednem, mert a GRUB-ot lassítja a fő rendszer indításánál is. Linux Mint 20 nem látszik most a listán, azon vagyok most.
Megtalált Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) ezen: /dev/sda1
Megtalált Manjaro Linux (20.1) ezen: /dev/sda4
Megtalált Ubuntu 20.04.1 LTS (20.04) ezen: /dev/sda5
Megtalált Ubuntu 20.04.1 LTS (20.04) ezen: /dev/sda6
Megtalált Peppermint 10 Ten (10) ezen: /dev/sda7
Megtalált Debian GNU/Linux 10 (buster) ezen: /dev/sda9860 EVO-n van Chakra meg MX Linux is, de az csak tartalék. (nem vagyok már régóta disztro hopper)
-
válasz
Synaptic #74912 üzenetére
Tényleg nincs ott csak a Marco ablakkezelő, de én becsempésztem a Compizt is! Syanptic-ból (telepíteni szükséges, de amúgy alap csomag manager)felraktam a compiz-mate meg a compiz-plugin csomagokat és beépült a GUI-ba. compizconfig-settings-manager -lehet, hogy ezt sem húzza fel magával, akkor ez is kell.
Érdemes kipróbálgatni a compiz effekteket amúgy.
Ide is berakta a Compiz managert:
-
válasz
Synaptic #74907 üzenetére
Én nem adom fel , van pár új ISO -m
Ez a lényeg, még ha minden óva intésünkre fittyet hányva kevered is a Debian és Arch vonalat.
Max ott is kikapcsolom a hardveres gyorsítást.
Izmos CPU bírja, akkor mi baj lehet....
(#74908) vadkörte
Kolléga szereti a kihívásokat, de nem baj, mert ugorja az akadályokat.
AMúgy én is imádtam, mikor Manjaro terminalt megnyitva pötyögtem az apt parancsait, de olyan is volt, hogy tudtam, hogy nem jó az apt, viszont fogalmam se volt a pacman megfelelőjéről....az meg milyen ciki már évek múlva, hogy pacman/Rosetta gyere elő.....
-
válasz
Synaptic #74904 üzenetére
Igen én is a Mate Tweakból néztem de nekem ott nincs semmiféle GPU accelerated hókuszpókusz
A fene se érti, de lehet tényleg így a jó.
Legközelebb AMD -s videókarit veszek
Kicsit kevesebb ősz hajszál, valóban. Nekem semmilyen sincs, de ha lenne, AMD lenne, igaz 6 éve meg épp az ATI kártya szivatott, akkor még ott is volt külön gyári driver.....ill most is van, de inkább professional felhasználásra.
Mintha tegnap láttam volna egy Ubuntu Mate 20.04-et ezen az SSD-n, megsasolom ennél mi van az előbb berakott ablakban nálam. Az is lehet, hogy x VGA-nál nem jelenik meg az opció....
-
válasz
Synaptic #74896 üzenetére
Észre sem veszed, mennyi dologgal szembesült, de majd alkalomadtán már tudni fogod, hová kell nyúlni.
Itt Mate alatt csak egy adaptive és egy nincs beállítás van a compositor alatt.
Akkor ne nagyon piszkáld, egy kompozitorra van belőve. Talán a Mint Mate és XFCE olyan, hogy több kompozitort is lehet választani, de nálad jobb is, ha nincs más opció, mivel többnyire vagy ez működik optimálisan vagy amaz. Sokan a compizt szeretik, mert igen látványos effekteket lehet vele bekapcsolni! XFCE-nél én is arra szoktam állítani, mivel azzal nincs tearing. Meg ezt az ablakkeret rugózást nagyon csípem, woobly windows vagy mi a neve.
Na várjunk csak! Pont linkelni akartam ezt a wooblyt, de inkább nézd meg az első képen, ott az opció, ahol váltani lehet a kompozitort! Window manager-nek írja, de az a kompozitor váltó! A Mate tweak menüpontba kell belépned, de ezt gondolom látod.
The NVIDIA drivers are now going to receive updates via the official Ubuntu software repository. So no need to add a PPA to get updates and more importantly, the NVIDIA drivers are signed (which is not supported for drivers distributed via PPA) so you can keep Secure Boot enabled. [link]
-
válasz
Synaptic #74892 üzenetére
Ezen a 3 verzión mindnél működött? Akkor tényleg a kompozitorra tudok gondolni, mert minden egyéb komponens más verziószámú. Ez elég érdekes és új dolog is egyben. No ilyeneket lehet csak tapasztalati úton megtudni, de roppant hasznos, ha valaki végigszenvedi, míg bejön a dolog!
Ahhoz képest, mennyire türelmetlen voltál a hsz-ek alapján, egész derekasan végigpróbáltál igen sok disztrót! Ez már komoly kitartás, én mindig azt mondom, hogy Linuxon minden megoldható és működik, csak néha komoly türelem és munka kell hozzá. Szóval respect!
Mate....hmm fene gondolta volna, nekem anno a Cinnamon volt, amin minden összejött, azóta is azt használom 99%-ban. Hiába működik most már mindenen minden.
-
válasz
funkmester #74884 üzenetére
Filemanager-re gondolsz? Van néhány Linux alatt is, minden DE-nek van sajátja, de szinte bármelyik feltehető bármire.
itt is láthatsz párat:
30 Best File Managers for Linux Systems
What are the best Linux file managers?
De ahogy a kolléga is mondta, ne a Windowst akard itt viszontlátni egy az egyben.
Ha így nézed a Linuxokat, csalódni fogsz. Sokkal jobbak.
-
válasz
funkmester #74881 üzenetére
-
válasz
growler #74872 üzenetére
Tényleg, a Pop OS csomagjai elérhetők PPA-n is más disztróknak! Ezt el is felejtettem, igazad van egyébként. Emiatt is szokták új VGA-hoz meg játékokhoz ajánlani magát a Pop OS-t is.
Innen elméletileg minden szükséges csomag felmenne, aztán persze lehet összeomlás belőle, mert anno nekem a xorg cserénél mindig az volt, de lehet itt csak egyes részei cserélődnek.
-
válasz
Synaptic #74867 üzenetére
Akkor egyelőre maradj azon a verzión, ha ez az Ubuntu 20.10, akkor várnod kell, míg a stable verzióban is megjelennek ugyanezek a komponensek.
20.10 csak 9 hónapig él amúgy is.
A rollingoknál* viszont szintén működnie kéne a 455.28 verziónak, amit a hivatalos weboldalról szedsz le.
*Arch alapú disztrókra gondolok, mint a Manjaro is, amit próbáltál(#74868) Cyrin
Kollégának azért kellett próbálkoznia, mert csak a 455.28-assal működik nála minden. 20.04-re ezt az általad linkelt módszer sem fogja felrakni szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest