- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42261 üzenetére
Windows 8-nál bevezették azt, hogy a "hagyományos" kikapcsolás valójában egy félhibernálásos állapot (ez nem felfüggesztés/alvó mód/hibernálás), így gyorsítva meg a rendszerindulást. Ez a fastboot. Ki lehet kapcsolni ennek alkalmazását Windows-ban, csak mivel a legtöbben azt se tudják, van ilyen, így nem szokták. Viszont amikor több különböző rendszer használ egy partíciót, akkor ez problémát jelent.
-
lev258
veterán
válasz
agy73p #42257 üzenetére
FAT32-a maximális fájlméret 4 GB, tehát ez kiesik
ext2/3/4-Windows alatt a megfelelő kiegészítő felrakásával kezelhető, adatok esetén talán nem vészes, de ilyen rendszerpartícióra nem engednéd rá a Windows-t
UDF-optikai lemezek esetén használják, hagyományos felhasználásra még nem láttam példát
NTFS-ha van Windows is, tudod töredezettség mentesíteni, valamint viszonylag könnyen kezelhető bármely rendszer alatt -
lev258
veterán
válasz
bandras0226 #42249 üzenetére
Te szabsz mindent méretre. Nem értem a problémát. Ha még mindig nem elég, állítólag a KDE felületen tényleg minden testreszabható.
-
lev258
veterán
válasz
bucihost #42201 üzenetére
Tudtommal egyik módon sem tudsz átváltani a működő rendszer alatt. A váltás Ki/Bejelentlezés, illetve Újraindítás után történik meg.
Boyrob: Megint egy jó pédája annak, a Windows hogyan tudja elhülyíteni a partíciós táblát. Sajnos nem ritka. Ilyen esetben egyik lehetőség, hogy valami partíciós tábla javító progit ráeresztesz. Vagy eléred, hogy előreparticionáltan is felmenjen a Windows (lehetségesnek kell lennie, csak legyen EFI partíciód is). -
lev258
veterán
válasz
Ice&Lime #42185 üzenetére
Lubuntu esetleg? Vagy vannak még ennél is kisebb igényűek. forcepae-ra szükség lehet.
Linuxon driverek akkor kerülnek ki a rendszerből (a nyíltak), ha nincs, aki akár csak kis mértékben is foglalkozzon velük. Ebben az értelmezésben 10 év nem számít soknak. Legfeljebb előfordulhat, hogy valami bug felütötte a fejét. -
lev258
veterán
válasz
zonopon #42166 üzenetére
Értem én, de ha csak a kinézet kell, akkor a Cinnamon felület feltehető Ubuntura is, illetve itt az egyik kolléga össze is rakott egy ilyen "disztribúciót". Tavasszal, ha kijön a 18-as Mint, akkor visszatérhetsz rá. Jelenleg kissé macerás lenne megoldani a dolgot és az eredmény nem garantált.
-
lev258
veterán
válasz
bucihost #42157 üzenetére
optirun-nal futtattad a glxgears-t? Amúgy, mint írtam, próbáld Terminálból indítani az nvidia-settings-t, akkor kiderül minden.
CanibelZ: Szerintem simán némítható a belső hangforrás, bár én nem szoktam gyakran külső eszközökkel használni a gépet. pavucontrol, alsamixer, ... -
lev258
veterán
válasz
Geripapa #41988 üzenetére
Sehogy. A te videókártyádat az AMD zárt drivere már nem támogatja. A régebbi verziójú driverek csak régebbi rendszerekkel működnek. A nyílt driver viszont már jól kezeli, de ehhez érdemes friss komponenseket használni. A Mint le van maradva, de pl. az Ubuntu jól áll ezzel.
-
lev258
veterán
válasz
huszar90 #41975 üzenetére
Úgy látom, ez egy elég specifikus hiba (ehhez a laptophoz kötődik) a kernelben.
Ez adhat manuális megoldást, de mivel valakit szeretnél átterelni Linux-ra, így lehet jobb, ha vársz a megfelelő pillanatra, amikor már javítva lesz. Ha benne eleve nincs elegendő szándék a megismerkedésre, akkor ezzel csak elveszed azt a keveset is. -
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41876 üzenetére
Abban a programban próbáld csatolni (Play gomb).
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41874 üzenetére
sudo fdisk -l vagy sudo parted -l segítségével listázhatod, megvan-e. Rá kellene jönni, hogy csak nincs csatolva vagy egyéb gond van. Fájlkezelőben nem látsz ilyen méretű partíciót a bal oldali sávban?
-
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41866 üzenetére
Jó lenne tudni, hogy jelenleg melyik videókártyát használja. A dual bootnak semmi köze a dologhoz.
hedgehog01: A hangbeállításokban (esetleg pavucontrol-ban) kellene a HDMI-re állítani. A frissebb driver, amit telepítettél az Nvidia-hoz, az támogatja is a te videókártya típusodat? -
lev258
veterán
válasz
weinmaker #41682 üzenetére
Az előbbiek alapján azért erősen elgondolkodnék, mi mást tehettek még bele a tört verzióba.
Ha van ilyen videó, azt kellene tanulmányoznod. Főleg azt, melyik Wine verziót használják és telepítenek-e bármi mást. Továbbá az sem mindegy, mi volt a használt kliens verziója. -
-
lev258
veterán
válasz
Sanchez638 #41646 üzenetére
Különböző fájlrendszerek között más és más az olvasási/írási sebesség. Ehhez még hozzájön, hogy Windows alatt a Linux fájlrendszerek kezeléséhez külön kiegészítő kell, ami megint csak egy befolyásoló tényező.
-
-
lev258
veterán
válasz
#59070464 #41481 üzenetére
Állítólag a WebUI kivételével már benne van ez a funkció, bár több oldalról nézve is problémás. Ahogy az előttem szóló mondandójából is kiderül, nem triviális egy ilyen trükközés.
agy73p: Ez azért nem szokványos. Valamiért náluk úgy döntöttek, nem írnak külön klienst más rendszerre, hanem a Wine-nal való futtatást biztosítják be. Igen, valószínűleg egy kicsit többet igényel, de nem számottevően. -
lev258
veterán
válasz
freaghill #41411 üzenetére
Lényeges, hogy a Windows csak elsődleges partícióra települ. Korábban talán az se ártott, hogy az a lemez elején legyen, de ez utóbbi talán már nem szükséges. Viszont ha sikerül feltenni, készülj fel arra, hogy a Linux boot kezelőjét (a Grub-ot) is újra kell telepíteni.
Ezért könnyebb mindig úgy, hogy először Windows és csak aztán Linux. -
lev258
veterán
válasz
freaghill #41385 üzenetére
Igen, valószínűleg. Előbbinél, ha nem tévedek, még megpróbálhatod a vsync kikapcsolását, utóbbinál meg a Wine oldalán lehet körülnézni.
De ha nagyon szeretsz kísérletezni, még megnézheted a További illesztőprogramoknál felajánlott driverrel is. Talán ezen a rendszeren nem fekete képernyő a vége. -
lev258
veterán
válasz
DrojDtroll #41369 üzenetére
Ha usb van a másik végén, akkor általában az lsusb-ben van egy hardverazonosító. Ha viszont soros átalakító, akkor szerintem ez az információ elveszett. Amennyiben ismered az eszközt, a megfelelő módon tudsz vele kommunikálni, ezzel információt is szerezhetsz róla soros porton is keresztül. De ez utóbbi feltételez egy általad kezdetben már jól leszűkített eszközcsoportot.
De ez biztos kezdő topic? -
lev258
veterán
válasz
freaghill #41349 üzenetére
Én teljesen kezdőknek általában megpróbálom a legrövidebb úton sikerhez vezető megoldást ajánlani. Mint-re is tehetsz frissebb nyílt drivereket, vagy megpróbálhatjuk a zárt AMD-t valahogy, de lehet több bosszúságot okozna neked, mint amennyire most vevő vagy. Erre a gépre a jövő tavasszal/kora nyáron megjelenő Mint már teljesen jó lesz, most viszont még nem ajánlanám neked a Linux rendszerekkel barátkozásra ezzel a géppel.
-
lev258
veterán
válasz
freaghill #41345 üzenetére
Akkor belefutottál valami hibába. Igazság szerint talán jobban járnál frissebb rendszerrel és nyílt driverrel.
Ctrl+Alt+F2-vel be tudsz lépni konzolosan és ott kellene eltávolítani az AMD zárt drivert, hogy a dolgok visszaálljanak az eredeti állapotra.
sudo apt-get purge fglrx* -
lev258
veterán
válasz
King Unique #41337 üzenetére
gnome-disk-utility 3.10.0
UDisks 2.1.3 (libudisks2 verzió: 2.1.3)
Ezt adja a névjegy.
Terminálban a gnome-disks paranccsal indul. -
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41331 üzenetére
Meglátjuk. Az előző esetben a grub install dobta a hibákat rendesen, ennek most változnia kellene az új leírással. Persze nem garancia. A Lilo-t meg már úgyis ismered, ha szükség lenne rá.
Amúgy korábban azt hittem, a Lilo telepítésével oldod meg a dolgokat (ami egyenlő egy Grub telepítéssel), de valóban van fixmbr funkciója is. -
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41328 üzenetére
Nem azon múlik. Ahogy látom, az ilyen megoldások ezzel járnak. OS alatt adattárolóként felismeri a rendszer, de BIOS szinten nem megy a dolog és a boot sem.
Még annyit megpróbálhatsz (ismét a Windows boot-ot kinyírva), hogy a két grub-os lépésben sda-ra cseréled és reméled, hogy a Grub így is le tudja kezelni a dolgokat. Minden más parancs maradjon. És kérem akkor majd az üzeneteket is. -
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41320 üzenetére
Akkor menj be Live-ba.
Terminál:
sudo mount /dev/sdbx /mnt (sdx helyére a Linuxos rendszerpartíció azonosítója kell, nálad sdb6, ha jól láttam)
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt
Szóköz, / jelekre figyelj, érdemes innen kimásolni pontosan.
grub-install-nál mutasd meg, miket ír. Vagy ha bármikor error-t kapsz. -
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41307 üzenetére
Valami itt nekem nagyon nem tetszik. A második kép szerint fel van csatolva két partíció, de nem is értem miért. A Grub-ot meg aztán a a másik lemezre próbálod telepíteni. Első körben lecsatolnám azokat a partíciókat, majd keresnék egy leírást a neten Grub újratelepítésről. Lehet az összefoglalóban található nem az igazi (nekem más/máshogy rémlik).
-
lev258
veterán
válasz
kkdesign #41291 üzenetére
Fogalmam sincs, hogy lett itt Grub4DOS, másrészt én az EasyBCD-s megoldást még sosem próbáltam és nem is ajánlom. Ha az ember azt akarja elérni, hogy a Linux letörlése után ne nagyon legyen gondja a Win boot helyreállításával, szerintem vannak rá jobb módszerek is (mondjuk a boot rész dd-vel való kimentése).
-
lev258
veterán
válasz
malnabokor #41278 üzenetére
Nézd meg, van-e belőle rejtett backup fájl. Állítólag ez a fájl kezeli a felhasználói profilokat és ezek szerint nálad valamiért megsérült.
-
lev258
veterán
válasz
malnabokor #41278 üzenetére
Pedig ez tényleg nem szokványos hiba. Gondolom nem volt semmi extra (pl. titkosítás). Az útvonal nevében nincs esetleg valami nagyon hülye karakter?
kkdesign: Igen, ami 14.04-gyel kezdődik, az LTS. -
lev258
veterán
válasz
malnabokor #41276 üzenetére
Ezt most nem igazán értem. Hozzá akarsz férni egy Windows-os partícióhoz, nem? Akkor szükséged van arra a megoldásra, ha nincs már Windows fenn. Az adatok nem fognak sérülni, a partíció állapota lesz reset-elve.
A sima mount pedig csak csatolja a partíciót, tehát önmagában semmit nem okoz. -
lev258
veterán
válasz
malnabokor #41272 üzenetére
Egy fdisk -l (vagy sudo fdisk -l) minden partíciót listáz.
-
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41085 üzenetére
Linuxon csak ez van/ez a legjobb. Windows alól kifejezetten ntfs-re fejlesztett programokkal még tehetsz egy próbát, de ehhez a lemezt kellene kiszedni és egy Windows-os géphez csatlakoztatni. Továbbá, a probléma valószínűleg inkább ott van, hogy a feltelepült Mint adatai felül is írták már a lemez egy részét. Tehát a korábban ott levő adatok már tényleg eltűntek. Azt lehet csak visszahozni, ami még nem lett felülírva (leszámítva a Kürt-öt).
-
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41081 üzenetére
A photorec elsősorban ki szokta listázni a fájlokat. Ehhez átnézi a lemezt. Ilyenkor még nem másol semmit át. A kapott listából lehet mazsolázni, mi kell neked és azt hova mentse ki. Én legalábbis így használtam legutóbb.
Reméljük a legjobbakat! -
lev258
veterán
válasz
bicajoskema #41079 üzenetére
Első dolog. A feltelepített rendszert (merevlemezt) ne használd. Mindent Live telepítővel intézz (kipróbálás mód).
Ott telepítsd fel a testdisk/photorec párost. Előbbivel akár a korábbi partíciókat is van esély visszaállítani, utóbbi pedig konkrét fájlok helyreállítására való.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest