- Canon MILC: EOS R és M topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- CPU léghűtés kibeszélő
- Autóhifi
- SSD kibeszélő
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
pushalias
addikt
Az valami helyi népszokás itt, hogy beírnak egy problémát, az ember reagál rá, amiben esetleg még kér információt, mert azt hiszi, hogy tényleg segítséget szeretnének, aztán onnan kezdve soha nem jön viszontválasz?
Nem probléma egyébként, csak akkor nem fogok erőlködni legközelebb, mert minek.
-
pushalias
addikt
Nagy eséllyel nem jó helyen keresgéli a socketet a PHP.
Ezt a php.ini.ben kell állítani, ami sajnos elég disztribúciófüggő, hogy hol a csudában van. A legegyszerűbb, ha ideiglenesen beteszel valahová egy phpinfo()-t, és kiguberálod onnan. Egyben ott azt is látni fogod, hogyan próbál csatlakozni a MySQL szerverhez.
-
pushalias
addikt
válasz
CPT.Pirk #18084 üzenetére
"nem kell ferdíteni, a leírtakból semmiképpen nem következik, hogy warezról lenne szó" Hát persze, hogy nem.
A boltokban alapvetően "kém és trójai programokkal teli ismeretlen eredetű programok"-at árulnak?
"ott volt a logouton egy hónapig, hogy mindenki írjon hozzá, tegyen javaslatokat a tartalmára. Akkor kellett volna esetleg ott lenned."
Tehát ha akkor nem írtam, akkor nekem kuss? Vagy mire célzol?
"Amúgy meg akik megveszik a Windowst, azoknak is egy jó része egyéb programra már nem költ."
Már megint a kelet-európai/ázsiai felhasználó az etalon.
Nem akarlak meggyőzni, mert minek, de azt olvastam egy fantasyben, hogy vannak olyan vidékei a világnak, ahol megveszik a Vindózt, és az Ofiszt, és a többit. Sőt! Talán még a Call of Dutyt se warezoljék.
Láttad a MS utolsó negyedévi mérlegét? Szerinted lopott Ofiszokból lapátolták össze?
-
pushalias
addikt
válasz
ViZion #18086 üzenetére
„csak nem megyek hinteni az igét a win topikokba”
Azt figyelted, hogy ma erre válaszoltam legelőször: "egy igencsak nagy IT üzemeltetési, vezetési tapasztalattal rendelkező egyéntől azt hallottam, Linux-al lehet csak igazán szívni".
Ha ügyes vagy, még azt is megtalálod, hogy mit válaszoltam.
Ha megtalálod, ügyesen illeszd bele az előítéletedbe, és voilá.
-
-
-
pushalias
addikt
válasz
Nobuo365 #18055 üzenetére
Jogos a beszólás, itt próbáltad már? Opera for Linux Mint.
-
pushalias
addikt
(#18038) colomb2, (#18039) ViZion Olvassatok vissza, ebben a topikban volt róla szó.
-
-
pushalias
addikt
Szerintem meg úgy tűnik, azt hiszed, az egész világ Magyarországból áll.
De szerintem dobjuk ezt a témát, nem ide való.
(#18033) Syl Szerintem meg jobb, ha nem válaszolok erre, és főleg nem abban a bicskanyitogatós hangnemben, ahogy te. Annyit azért elmondanék, 23 éves a Linux, tehát azzal érvelni, hogy de bezzeg a Windows mennyi ideje van a piacon, vicces.
-
pushalias
addikt
válasz
sh4d0w #18014 üzenetére
A választás a lényeg. Nincs olyan, hogy a Windows a megoldás, és olyan sincs, hogy a Linux. Ki ezt, ki azt preferálja, és jó is ez így.
(#18009) McSzaby BTW még egyszer elolvastam, amit írtál, és windows-os rendszergazdát te nem találsz 100k környékén. Amit azért kapsz az jó esetben egy operátor, rossz esetben még az sem. 100k-ért pl. én nagyon szívesen szolgáltatok nektek kb. 30 órát, akciósan. Szólj, ha érdekel.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #18011 üzenetére
„egyre inkább az a trend, hogy át kell állni windowsról linuxra”
Hát hogyne.
Fogalmazzunk úgy, hogy a felhasználók pinákszerűen állnak át.
(#18012) McSzaby Hát persze, hogy nem, a Hyper-V-t csak kedvtelésből tákolgatta a MS, mint tudjuk. Elképesztő, mennyi szakembert alkalmaznak ilyen buta hobbikra, de hát van az a pénz, amiből mindenre tellik.
-
pushalias
addikt
válasz
elodman #17999 üzenetére
Mindennel lehet szívni, csak akaraterő kell hozzá.
Feladatfüggő egyébként. Iszonyat durva szívás kapával 10-es lyukat fúrni, a paradicsomot mégis azzal jó kezelni.
(#18007) elodman Van, ahol nyomják, van, ahol nem. A supportja drágább sajnos, ez van, nincs ingyen ebéd.
-
pushalias
addikt
Mert fent van egy suexec mod, ami nem szereti, ha a tulajon kívül másnak is van írási joga a cuccra.
A 755-ös jog az meg pont azt szedi le. Nem igazán vagyok a híve ezeknek a hülyeségeknek, de nem nekem fejlesztenek ugye.
Valahogy nem értem, én ezt a hozzányúlást, csak úgy „magától” nem nagyon szok megváltozni egy directory jogosultság.
-
pushalias
addikt
Látom, a service restart még nem megy fejből.
Vagy service apache2 restart, vagy apachectl -k restart.
Ha jól értelmezem, suexec bibije van, ami nagy eséllyel abból fakad, hogy nem jók a jogosultságok a subdirectoryban, ami elvben egy chmod 755 /var/www/ ... és itt kéne tudnom mivel is van igazából van a baja.
A suexec logban kéne megnézni, pontosan hol is van a bibi. ez default suexec_log névre hallgat, és vagy a /etc/apache2/logs, vagy a /var/log/ directoryban lesz.
-
pushalias
addikt
A /etc/inittab fájlban van egy olyan sor, hogy
id:X:initdefault:
ahol neked elvben 5-ös szám szerepel. Átírod 3-asra (root jogot ne feledd!), és mehet az init 6.
"Még annyi, hogy a webmin nevű cuccot érdemes használni?"
Hát, ízlések és pofonok. Mivel root logint igényel, tud rés lenni, és eléggé disztribúciófüggő emlékeim szerint, hogy hogyan működik. Sokkal inkább javaslom a configok megismerését.
"Olyan feladat van hogy kell egy linux szerver egy win 8 és egy win7 kliens később meg még androidot is rá próbálnám szenvedni."
Ez alatt pontosan mit értesz? Fájlszerver lenne a linuxos? Ha nem, akkor mi?
-
pushalias
addikt
válasz
megema #17539 üzenetére
Próbáld meg a routeren DNS szervernek beállítani a 8.8.8.8-at, mert az ISP DNS szervere is vacakolhat. DHCP esetén ez igényelhet némi játékot, ha egyáltalán összehozható, mert router függő. Ha az sem segít, jönnek a szokásos körök a router resetjével, aztán ha az sem, köss direktbe a WAN-ra egy klienst, és ha azzal jó, akkor tudod, mit kell tenned.
-
pushalias
addikt
válasz
Roxeus #17514 üzenetére
Migráljátok a szervízt egy megfelelő helyen hostolt szerverre vagy VPS-re. Ami nem feltétlenül olcsó, és persze onnan kezdve fix havi költség. De szerintem a leghatékonyabb megoldás, és megfelelő mennyiségű pénzért megcsinálom nektek akár én is szívesen.
Ha ez nem járható, akkor marad a lassúság, mert az aszimmetrikus mirrorozás nem a sikeres emberek megoldása. Ti tudjátok, mi éri meg nektek jobban hosszú távon.
-
pushalias
addikt
válasz
tomi5244 #17424 üzenetére
Ha mehet a frissítés legalább pendrive-ról, és tényleg ellenőrzött forrásból származik, nagy baj nem lehet belőle.
(#17423) McSzaby Engem túlzottan nem hat meg, mert nincs rá szükségem. Ugyanakkor a megadott linken ott vannak a vélemények (természetesen kérdéses a valódiságuk), azok alapján jó a frissítés. Ebben az esetben tehát felesleges meggugliztatni emiatt valakit, aki amúgy sem biztos a dolgában, mert valószínű, hogy nem fog megbízhatóbb véleményeket találni. Ha egyáltalán talál.
-
-
pushalias
addikt
válasz
pushalias #12568 üzenetére
Alapvetően egyébként másra való a su és a sudo. Default a sudo a mezei júzernek kell, amikor valami olyasmit kell megcsinálnia, amihez több jog kell, mint ami neki van. Mezei júzernek azért mégsem adunk root logint, marad a sudo. A su meg például azoknak van kitalálva, akik nem szeretnek root logint engedélyezni az ssh szerverre, ellenben tevékenységük java részét root loginnel végzik.
-
pushalias
addikt
válasz
CPT.Pirk #12523 üzenetére
Jó, akkor tisztázzuk: Debian disztribúciónak még mindig része a sudo. És egy darabig lesz is. A disztribúciókhoz minden hozzátartozik, ami csomagból telepíthető. Minden. És bár a Debian elindult egy irányba, ami esetleg, hangsúlyozom esetleg kiválthatja a sudo-t, de azért egyelőre nem mernék rá fogadni, hogy ki is váltja. A sudo annyira alapvető része minden Linuxnak, hogy egyelőre nincs, ami felváltsa. És su nélkül is nehéz lenne az élet.
-
pushalias
addikt
válasz
JetiRulez #12509 üzenetére
„Elvégre egy alternatív, felhasználóbarát rendszer lenne a végeredmény, ahol a mezei user nem találkozna a parancssorral - ha Linuxnál létezik ilyen.”
Terminál emulátorra gondolsz azt hiszem, és van olyan. Is.
Nem tudom, ki találta ki ezt a „parancssor” buzzt, de csak elterjedt. -
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12425 üzenetére
Végül a harmadik epizód:
„Plusz az is ad egyfajta plusz biztonságérzetet, hogy a mail szolgáltatók jó eséllyel csinálnak backup-ot, így egy esetleges HDD hiba nem jár a levelek elvesztésével.”
Ennek aztán végképp semmi köze nincs a használt protokollhoz/kiszolgáló szoftverhez, és a ugyanaz az értelmezési probléma van a gondolatmenet mögött, mint amiről már írtam. Gondolom unjátok már a hosszú beírásaimat, ezért igyekszem tömören.
A szerver backup független mind a levelezéshez használt protokolloktól, mind a kiszolgáló szoftverektől, mind a kliens szoftverektől, etc. Ha valaki POP3 fiókot használ, ám bejelöli, hogy maradjon „másolat” a kiszolgálón (valójában ugye egyszerűen nem törli a szerver a mailt a letöltés befejezése után), akkor az is a backupba kerül, ha meg nem, akkor nem. Soha nem szabad elfelejteni, te valójában csak egy másolatot kapsz a szerveren tárolt mailről. Ez nem olyan, mint amikor fizikailag elhozod a levelet vagy a csomagot a postáról.
A különbség csak az, hogy a POP3 kiszolgáló egyrészt jóval egyszerűbb protokollt használ, mint az IMAP (mert pl. nincs szükség a szerveren bizonyos fájlműveletekre), másrészt (használattól függően) kisebb a tárhelyigénye, mert nem a mindörökké a szerveren tárolás az alapértelmezett.
Elnézést, ha valakit zavar, hogy nem egyben írtam le mindent, de szerintem így jobban elkülönülnek az egyes szempontok.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12425 üzenetére
Ja, és a másik fele.
„Ha többen is hozzáférnek az adott géphez, akkor nem túl biztonságos megoldás.”
Ilyen szempontból a levelezéshez használt kliens és protokoll teljesen indifferens. Nem a betakarító szerszámokkal védjük a termésünket a tolvajoktól, hanem a zárható raktárral, meg a kerítéssel. Sem a POP3, sem az IMAP nem helyi adatvédelemre van kitalálva, hanem pusztán arra, hogy a mailek a szerverről valahogy eljussanak a klienshez, aztán hogy a kliensen mi történik a maillel, ahhoz a protokollnak már semmi köze. Továbbá a kliensen tárolt adatok védelme alapvetően nem a levelező kliens dolga, és jobb is ez így. Ami mailt egyszer már megnyitottunk a levelező klienssel, azt alapesetben bizony el tudja olvasni bárki, ha be tud jelentkezni a fiókunkba, vagy ha őrizetlenül hagyjuk a masinánkat, és nincs beállítva zárolás és/vagy nem zároljuk a fiókunkat kézzel, de igazából mindegyik eset júzer error. Aki folyton nyitva hagyja a raktárat és a nagykaput, amikor elmegy, attól előbb-utóbb elviszik a termését.
Az ilyen dolgokra jó ugye az, hogy az operációs rendszerek egy ideje már egységesen többfelhasználósak, és a felhasználóknak saját profiljuk van, aminek a levelező kliens beállításai és a hozzá tartozó állományok is a részei, és ezek a profilok fizikailag is el vannak különítve. Illetve hogy iksz inaktív idő után a rendszer zárolja az éppen használt profilt és (jó esetben) ezt csak jelszóval lehet feloldani. A te mailjeidet így már csak az tudja olvasni, aki ismeri a fiókodat (felhasználónév + jelszó), és normális esetben ez a személy te vagy egyedül.
-
pushalias
addikt
válasz
pushalias #12424 üzenetére
Nem hagyja módosítani, ezért újra elküldöm:
Ahhoz, hogy egy fájl a szerverről hozzád kerüljön, le kell tölteni a szerverről, egy átmeneti állomány lesz belőle a kliensen, amit aztán megnyit a kliens program.
. Ezt hívják letöltésnek.
Szerintem te azzal kevered, amit a POP3 esetében a júzerek letöltésnek hívnak, és ami alatt általában azt értik, hogy van egy letöltés (ld. feljebb), ami után a szerver a túloldalon törli a mailt. Valójában (természetesen) a letöltésnek ez a törlés nem része, csak egy default action a letöltés után, kizárólag POP3 szerverek esetében. A letöltést a kliens végzi, a törlést meg (ha a kliens nem jelzi, hogy bocs, nem kéne) a szerver, tehát ez semmilyen szempontból nem egy folyamat.
Valamiért, ha POP3 fiókról van szó, ezt a kifejezést így használjuk, de csak a POP3 esetében. Ha bárhol másutt emlegetsz letöltést, senki nem gondolja azt, hogy azzal le is törölteted a kiszolgálóról az eredeti fájlt.
Hogy aztán a letöltés után a levelező kliens mit csinál vele, az már az ő dolga. De mivel nyilvánvalóan nincs értelme a maileket minden alkalommal újra és újra letölteni, valamint mert a júzer időnként offline is lesz, ezért a kliensek minimum egy mail cache-t fenntartanak, de általában inkább végleg elmentik a letöltött maileket. Mert úgy logikus.
Elnézést, ha esetleg kioktatónak tűnnék, nem az a szándékom, csak próbálom minél szájbarágósabban.
A magyar wikipédiát pedig érdemes messziről kerülni, ha informatikáról van szó, mert borzalmas hülyeségek tudnak benne lenni. Egyik kedvencem például akkora baromság, hogy épp csak nem brekeg hozzá:
„A tartománynév (angolosan domainnév, illetve doménnév) egy számítógép egyedi neve az interneten, amely megkülönbözteti a többitől. A tartománynevek csupán címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk.”
(hu.wikipedia.org/wiki/Tartománynév) -
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12418 üzenetére
Ahhoz, hogy egy fájl a szerverről hozzád kerüljön, le kell tölteni a szerverről. Ezt hívják letöltésnek.
Szerintem te a mentéssel kevered.
Hogy azán a letöltés után a levelező kliens mit csinál vele, az már az ő dolga. De mivel nyilvánvalóan nincs értelme a maileket minden alkalommal újra és újra letölteni, valamint mert a júzer időnként offline is lesz, ezért a kliensek minimum egy mail cache-t fenntartanak, de általában inkább végleg elmentik a letöltött maileket. Mert úgy logikus.
-
pushalias
addikt
válasz
MacCaine #12399 üzenetére
„IMAP esetén pedig a levelek ideiglenesen a felhasználó gépén tárolódnak, és akár offline is olvashatók maradnak.
Vagyis beállítás kérdése a letöltés.”
Hogyan „tárolódnak” letöltés nélkül?
Az már valóban beállítás kérdése, hogy a letöltött e-mailekkel olvasás után mit művel a kliens, csak cache-eli, vagy véglegesen tárolja-e, de pl. Outlook default véglegesen tárolja, ahogyan az legtöbbször logikus is.
Elképzelhető, azzal kevered a dolgot, hogy az valóban állítható, hogy a kliens lekérdezéskor csak a fejlécet töltse, vagy a teljes mailt, de ez a beállítás nem befolyásolja azt a tényt, hogy olvasáskor le kell tölteni a maileket.
-
-
pushalias
addikt
válasz
sadams #12380 üzenetére
Hú, te ezt nagyon agyonbonyolítottad ... Ha az egyik vason van Apache + PHP, akkor a másik vasra minek PHPMyAdmin?
Amikor csomagból rakod Debianra, megadod a root jelszavát, annyi elég, a default port az meg default, ennek elégnek kell lennie PHPMyAdmin beállításához.
Mondjuk elvben pont Solaris lenne jobb back-end.
Tűzfal meg 3. vas egyébként? Mert ott sem értek mindent. Ha 3. cucc a tűzfal, akkor az a default, hogy nincs prerouting az adatbázis szerverhez ... Ha az egyik a tűzfal, akkor értelemszerűen nem az adatbázis back-end lesz a tűzfal, tehát megint csak nem default a prerouting. Ha a back-end a tűzfal, hát ja, az meg nem ideális állapot.
Na mindegy, majd még biztos adsz adatokat, hogy jobban el tudjam ezt képzelni, mert valahogy sántít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest