- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Asztrofotózás
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Levelek hullnak, hardverek érkeznek
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Felraktam a mintet a laptopra. Kiválasztom hogy melyik hova kerüljön, /, swap, home. Meg is volt, a rendszerbetöltőt meg adtam neki, hogy az SDA-ra rakja, ami az 1 terás vinyó. Na mikor végez nincs dual boot, egyből a windows 7 jön be. Mintha nem is csinált volna semmit a telepítő. A partíciók okés, csak a boot nem. Ha meg megadnom neki, hogy a 100 megára rakja, akkor meg a 7 nem indul el. :/
-
válasz
Fire/SOUL/CD #18834 üzenetére
Mivel nem használok 3rd party dolgokat partacionálásra, így nekem a barbár mód jutott a szétszedés.Ja meg a parancssori megoldást sem ismerem, sem a parancsait, arra meg lusta vagyok, hogy kisérletezzek vele. Meg annyira engem nem zavar az a 100 megés partíció szóval nem gond, de mióta fontolóra vettem, hogy Linux is feldobnék a 7 mellé, így már cinkes egy kicsit. De még nem döntöttem el, hogy feldobom, pedig a live-os használat terén igen jó, mert egyszerűnek néz ki, a hardvereket felismeri, a nyomtatót kb. 10mp alatt telepíti, nem kell szenvedni a driverrel mint 7 alatt stb. Szóval még átrágom a telepítés dolgot.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #18832 üzenetére
Tudom, de azért nem szedem szét a garis laptopot hogy előformázzam a windows 7-nek a partíciót, hogy ne legyen 100 megás -om. Nem titkosítok, de ha csinált, hát csinált magának.
-
válasz
pushalias #18812 üzenetére
Úgy, hogy megy mindkettő rendszer, de a 7 behal és vissza kell állítanom és a boot nem megy. Akkor ha a 7-et működésre bírom, akkor a mint megmakkan, mert a windows boot nem ismeri a linuxot. Akkor meg a linux nem megy. És ha fent állna ilyen probléma, akkor hogyan tudnám újra megoldani, hogy a 2 rendszer menjen újra. Azért kérdezem, mert próbálok felkészülni, mert a 7 kell nekem a melóra, ha meg nem lesz gépem, az kicsit necces lesz.
(#18814) Siriusb: Hát az nem jó.
-
válasz
ViZion #18769 üzenetére
Tegnap nem raktam fel, mert elkezdtem gondolkozni azon, mi van akkor, ha a 7 beadja a kulcsot és megáll és netán vissza kell állítanom, vagy ilyesmi és a boot-ot szétvágom. Akkor hogyan tudom megoldani, hogy a linux mint is menjen utána? Mert ha elmegy a boot, akkor a linuxot sem tudom elindítani. De gondolom erre a windowsos parancsok nem jók, mert a linuxot nem tudja helyre rázni.
-
válasz
ViZion #18766 üzenetére
Most működik, tegnap helyreráztam. Az ubuntu most nincs fent, mert tegnap legyalultam, majd ma délután visszarakom. Már megcsináltam a partíciókat csak a telepítést kell megcsinálnom.
(#18765) Fire/SOUL/CD : Ne tőllem kérdezd, hanem a windowstól, hogy szűz vinyóra miért hozott létre 100 megás partíciót. Mert első telepítéskor szólt, hogy csinál, mert kell neki. A grub is így már okés lesz.
-
válasz
ViZion #18760 üzenetére
Nekem így volt.
A (1) rendszerbetöltő, a 7-nek, (2) windows 7, (3) adat kb. 880 giga.
A 880 gigából vettem le 3 partíciót. Lett egy (4) gyökér meghajtó, kb 5 giga, (5) egy swap (bár igaz 4 giga ramom van, de csináltam, meg (6) egy mindenes, amire menne a linux többi része.Az ubuntu telepítőnél a betöltést a windows 7 (1)-re raktam így nem bootolt be a 7. Akkor a betöltőt hova kell raknom? Az SDA jelölésűre, ami legelöl van mindig?
Gondolom amit írtál 1. 100 MB, 2. 40 GB, 3. 15 GB ezek az én felosztásomat jelölné igaz?
Amúgy laptopra menne és abban csak egy hdd van. -
Tegnao kigyilkoltam a win7-et egy elbaltázott Ubuntu telepítéssel. Az a kérdésem, hogy hova kell raknom az Ubuntu betöltő fájlait, vagy mit kellene telepítéskor megadnoom, hogy legyen dual boot rendszerem? NEm akarom azt az opciót választani, hanem azt, hogy külön-külön állítom be hogy melyik csatolási pont melyik partícióra menjen. Ott meg is lenne, de hogy tudnám elérni, hogy az Ubuntu is menjen. Mert mikor megadtam a 100 megás boot partíciót a 7 nem indult el, cask az Ubuntu.
-
-
Hali
Segítség kellene. Van egy Laptop, egy win7 van rajta. Van egy 100 megás, egy 100 gigás win7 partíció + egy ~800 gigás partíció. 60 gigát levágok belőle, hogy a Linux mintet feldobjam. Mikor telepítéskor live usb alatt oda érek, hogy melyik partícióra akarom rakni elakadok. Ha rámegyek, hogy a 7 mellé, akkor cask a nagy partíció 800-60 gigát látom. Ha az alsóra, hogy én választom ki, ott is. A 60-ra szeretném rakni, de nem akarom elbaltázzni. Valaki tudna segíteni ebben? Ja, meg ha rámegyek a 60-ra, akkor kéri milyen legyen a partíció, fat32 lapozófájl stb. Itt sem tudom mire kell mennem.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
- Apple MacBook Air M2,8/256GB,Dobozával,12 hónap garanciával
- RÉSZLETRE . OPCIONÁLIS. ThinkPad L16 Gen 1 16" WUXGA, Ultra 5, 16GB RAM, 512GB SSD SZÁMLA GARANCIA
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest