- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #55462 üzenetére
Én újabban úgy csinálom, hogy az első két partíció a windows 10-é, a harmadik az /ADAT (ez NTFS csakazért is) és ebben van a Letöltések mappa és a negyedik (ez kiterjesztett) a linuxé benne a logikai / és a logikai swap partíció. A linux letöltései is a /ADAT partíció Letöltések mappájába vannak irányítva. Tudom hogy eretnekség linuxban NTFS partíciót használni , de én ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Hozzáteszem, hogy nem sokat torrentezek, és csak "hivatalos" célokból torrentezek.
-
csixy
addikt
válasz
kmisi99 #55307 üzenetére
Biztos modem kártya van benne még és az ugyebár nem jó semmire. Nekem is volt ilyen, ha jól emlékszem akkor egy atheros kártyát bütyköltem bele az öreg Acer laposba, meg egy antenna drótot és a tiltó bit pinjét el kellett kaparni , hogy ne kontaktáljon . Így a bios nem látta bár de a rendszer igen és működött. Jobban jársz egy USB-s wifi dugóval.
-
csixy
addikt
Az ESP partíció olyan lehet mint egy feneketlen gyűjtögető szemeteskuka.- Mint ahogy anno a windows XP minél több szemetet begyűjtött ,annál stabilabb lett a túlhízott winnyóz.
Az UEFIs Asus T101HA transformer bookom először köpködte ki magából a manjaro linuxot , aztán a Linux Mint Sonja 18.2-vel már egész jól elvolt, most tettem rá vissza a legújabb Manjarót és észre sem vettem és máris rajta lett és ketyeg mint az óra. Jól elvannak együtt a winnyóz 10-zel. Természetesen hangja még mindig nincs a linuxnak ezen a vason. -
csixy
addikt
válasz
Vardar #54785 üzenetére
Ne kapkodd el a telepítést !
A googlin írd be a notid tipusát és a linux szót és keress rá . Nem-e csak jajszókat fogsz találni ez ügyben?
Ha UEFI-s ,akkor lehet hogy nem lesz egy kéjes élmény telepíteni.
Én egy asus T101HA notira kínnal két distrót találtam ,ami hajlandó volt elindulni ,egy manjarót és egy Linux mint legújabb cinnamont. Egyszer volt hangja is valami csoda folytán a manjaróval . Most a mint megy rajta, de nincs telepített hangeszköze most sem.
Persze lehet próbálkozni, hisz a win10-est bármikor vissza tudod tenni remélhetőleg. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #54775 üzenetére
Most van folyamatban az emésztés! Kovászolt káposztából készítette a töltött kápit a nejem BAZ Megyei módra gerslivel , sok hússal, benne egy darab füstölt csülökkel,világos pikant lével, egy picike paradicsomos rántással. Absolutly no szabolcsi hústalan piros rizses töltike, az hivatalból kontra a részemről!!! Ezt a BAZ megyei finomságot szálára szeletelt friss hagymával és friss kenyérrel ..... hajajaj!!
Igen! Így parrot persistens módban megy , már magyarítottam, lettem egy rendes linux user és veszi a frissítéseket, mindent.Legacy módban megy. A yumis patícióba egyéb iso-k is mennek bele live mód céljára vagy telepítőnek. Az NTFS partíció is funkcionál hátul. -
csixy
addikt
Debian 9.1 cinnamon x86-64 -ből a Thai X terminal hogyan távolítható el, mivel nincs rá túl nagy szükségem?
-
csixy
addikt
A multifunkciós usb-SSD bütyköléssel most a parrot lite distróval próbálkozom live persistece módban. Az iso fájlt azért se DD-ztem, hanem Yumival telepítettem az első Fat32-es partícióra, mert így még a Yumiba sok mindent majd bele lehet pakolászni és nincs gondom a bootmanagerrel. A második partíció egy 24 Gigabájtos Ext4-es partíció lett aminek a címkéje persistence. Létre kellett hozni rajta egy persistence.cfg fájlt aminek a tartalma / union. Ha persistence módban indítom akkor már felcsatolt állapotban találom a persistence partíciót. Van egy olyan lehetőség is , hogy persistence encrypted módban indítsam ,ez valyon a persistence partíció titkosítására vonatkozna? Ezt egyenlőre nem babrálom. Egyenlőre a live user vagyok, ennek túl sok a joga. Itt a debianban remélem lehet egy mezei usert hozzáadni saját jelszóval és működő sudoval ???
Már van magyar billentyűzetem. Nyelvi támogatást hogy lehet debiánban telepíteni?A harmadik partíció NTFS .Egenlőre ennyire jutottam.
A debián live rendszerhez elkelne egykis segítség.
-
csixy
addikt
Már addig eljutottam, hogy Magyarítottam. Külön jelszava van a Live sesson usernek . ez rootként tud dolgozni,ha beírjuk a jelszót. A hozzáadott juzeremnek más a jelszava ,de ebben a fiókban is a mint (live sesson user) jelszavát kéri a rendszer a fontos dolgokhoz , ha meg nem azt kéri akkor a user jelszavára vár , de arra nem csinál semmit és a sudo sem működik ebben a fiókban.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ sudo su
[sudo] senki jelszava:
Elnézést, próbálja újra.
[sudo] senki jelszava:
Sorry, user senki is not allowed to execute '/bin/su' as root on mint.
senki@mint ~ $ -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Letöltöttem egy MultiSystem live DVD-t. Hogyan lehet ezt feltelepíteni egy partícióra? Amúgy ez egy UBI 16.04-es Unity. Azért szeretném feltelepíteni , hogy pl a Unity felületet lecserélhessem. A szokásos install ikon nincs benne.
-
csixy
addikt
válasz
Rimuru #54639 üzenetére
A Yumi egy a pendrivelinux.com oldalról letölthető windowsos alkalmazás, ezzel linuxos keretek között (ha jól értem syslinuxot használ) lehet egy partícióra (most az sdc1-re) isókat pakolászni. Ez a bootmenagerét az sdc1-re tette.Indítás után egy keretprogramból lehetne választani, hogy melyik ISO-t bootoljuk.
Az sdc6-ra telepített linux viszont az sdc-re tette a grubot, ezért a Yumi-t nem tudom bootolni, vagy azért mert nem látszik az sdc-től az sdc1 , vagy azért lehet (csak tudatlanul morfondírozok) mert a yumi csak első alkalommal telepíti a bootját és ezt az utólag telepített linux mint felülírta a grubjával, ezután már akármit telepítek a többi iso mellé a Yumival az sdc1-re Ő már valószinüleg nem pakolja újra a bootmenagerét, mert észleli, hogy már funkcionáló Yumi rendszert bővítek, és a művelet végén jelenti , hogy minden OK.
A két középső partíciót windowsos mentések céljára hagytam. A Nero-s izé pedig egy windowsos backup telepítő lehet. Ezt még nem próbáltam.Ezt a két partíciót valóban akár össze is vonhatnám egy NTFS partíciónak, csak azért hagytam egy FAT32-est is hogy legyen olyan is, nem tudván , hogy a Nero-izé mit szeret.
A telepített 32 bites XFCE pedig olyan lassú mint a tetű ezen a Verbatim vx400-as SSD-n ,igaz bár, hogy csak USB2.0-ba van dugva nem USB3.0-ba.
-
csixy
addikt
Helóka!
Egy USB-s SSD-n csináltam egy ilyen partícionálást:
Hogyan lehetne megcsinálni azt , hogy először egy linux mintet telepítenék az sdc6-ba , majd az sdc1-be pakolásznék live iso-kat mondjuk yumi-val , vagy mondjátok meg hogy mivel , hogy a végén bootolható legyen vagy a telepített linux, vagy valamelyik live iso, az sdc4 és sdc3 pedig megmaradna simán mentés céljára helynek úgy , hogy az sdc4-re visszapakolnám az SSD-hez ajándékba kapott Nero backitup telepítő állományát . ????Szóval egy svájci bicskafélét akarok összehozni.
-
csixy
addikt
Most mi van? A Kodi Wiki oldalát eltökítették, synapticból meg simán telepíthető? Mit kell még beletolni , ami értelmet adhat az üldöztetésének?
-
csixy
addikt
Bootoláskor a Grub menüben a kernelek közül való vásztáskor melyik mit jelent?
..........generic
..........generic (recovery mode)
..........generic (upstart)??? -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #53902 üzenetére
Én nem bonyolítgatom ennyire. Első bootolás után a rókában legelőször mindig azzal nyitok, hogy beírom a keresőbe, hogy google.hu és püff egy enter. Ezután rálépek a megtalált linkjére majd az Eszközök->Beállítások ->Általános indítás-->aktuális oldal használata és a magyar gugli lesz a nyitó oldalam. Ezután újraindítván a rókát már a guggli a kezdőlapom és legelőször fent a címsor végére teszem a kurzort és püff egy enter és már így van egy elmentett címsorom is belőle. Ha a google kéri ,hogy jelentkezzek be a google fiókommal , gémélemmel satöbbi akkor azt termeszetesen NEM teszem meg és győztünk. Nekem ne küldjön spameket a gémélemre!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #53651 üzenetére
A Manjaronál azért stabilabb a Mint még béta állapotjában is. Nomeg Mintben , Ubiban jobban otthon vagyok.
Abbiztos, hogy amin fw-t lehet frissíteni azt megteszem. Még a biosokat is lefrissítettem (ezt azért szeretem , mert okoz egy kis szívdobogást) OMG , van aki gumikötelekkel ugrándozik le hidakról , én meg biost szoktam frissíteni.
-
csixy
addikt
Ebben is pontosan ugyanúgy elhasal az I-NEX mint a manjaróban .
A hang drivert ez sem ismeri.
A manjaróban egy kernel csere után átmenetileg volt hang. Csak nem tudom, hogy mit kellene beleforgatni.
A neten nem találok róla semmit Asus T101HA-GR033T a vasam. -
csixy
addikt
válasz
lev258 #53619 üzenetére
Na én bekavartam neki!
Volt egy
sudo apt-get update majd egy
sudo apt-get upgrade aztán
sudo apt-get dist-upgrade aztán
sudo apt install cinnamon
Aztán átjelentkeztem a cinnamonba, aztán újraindítottam.
Ezután a cinnamonban ügyködve sikerült feltenni a magyar nyelvet és kiírtani az angolt, de a nyelv teljes telepítését nem csinálta meg mert a gépeléskor random módon csillagot tett be egyes karakterek helyett és így a jelszót nem fogadta el. Emiatt sértődötten visszajelentkeztem a Pantheon GUI-ba és ott már sikerült befejezni a nyelv telepítést, de a régiót még mindig nem hagyja módosítani, mivel oda semmi sincs beírva.
Már megy a szoftverközpont, van magyar fejléces firefoxom, gpartedem, synapticom. Egyszóval lassan szétkefélem ezt az elementary ost és kezd hasonlítani egy ubira.
Hogyan lehetne átalakítani uborkává és hogy lehetne belőle kirugdalni az elementary maradványait? -
csixy
addikt
Sikerült felrakni az UEFI-s Asus T101HA kütyümre ezt az új 0.4.1-es elementaryOS-t. Ez elég hiányos. Nem engedi beállítani a Magyar nyelvet , meg semmilyet se, nem indul a szoftver központ és semmilyen alapvető GUI-s alkamazás sem látszik, csak az a pár progi ,ami az elementary-ban van. Hát ez így bornyasztó!
Azt nem értem, hogyha ez a oprenccer elindul, akkor egy UBI,vagy MINT miért nem hajlandó elindulni? -
csixy
addikt
válasz
herdsman12 #53565 üzenetére
Dugjál bele egy pendrájvot az lesz az sdb . Linux telepítéskor a grubot az sdb-re pakoltasd. Ennyi. Ha a winyóról bootolsz, akkor a winnyóz jön be, ha meg a pendrájvról, akkor a grub menü fog indulni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #53401 üzenetére
Érdekes, hogy tök véletelenül szinte elsőre próbáltam az ASUS T101HA UEFI-s kütyükémre a Manjaro KDE mostani hivatalos verzióját rátolni sikerrel és azóta semmilyen másik linux live verzióját nem tudtam rajta elindítani, még másik Manjaro linuxot sem !!!!
Persze a guruk biztos tudnák , hogy mit kell csinálni a kettős kereszt után villogó kurzornál a consol ablakban egy kudarcos GUI bootolás folytatásaként.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Hát a szemem összeakadt az itteni mostani diskurzustól! Akkor ettől egyszerűbbet kérdeznék:
Hogyan tudnék a kis rózsaszín pardusom manjarójába Intel SST Audio drivert varázsolni? -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #52547 üzenetére
Az SSD-mmel van baja? Egész szám helyett stringet kap?
[sanchop@sancho-pc ~]$ i-nex
[04/26/2017 02:20:42.726] [INFO] [Finfosys.Form_Open.39] Starting log
[04/26/2017 02:20:42.727] [INFO] [Finfosys.Form_Open.67] Call to MLibcpuid14
[04/26/2017 02:20:43.64] [INFO] [Finfosys.Form_Open.97] Check available procesors
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.117] /home/sanchop/.config/gambas3/i-nex.conf
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.118] /home/sanchop/.config/gambas3
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [Finfosys.Form_Open.121] Call to MInit for copy nedded files to I-Nex config dir in User.Home
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.27] I-Nex config directory in user/home folder exist
[04/26/2017 02:20:43.641] [INFO] [MInit._inits.28] Try to remove files
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit._inits.30] Copy nedded files
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [MInit.Copy_Nedded_Files.50] Copy gputemp from Data/gputemp to /home/sanchop/.i-nex/gputemp
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.123] Settings default dir = /home/sanchop/.config/gambas3
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.124] Check for Battery
[04/26/2017 02:20:43.642] [INFO] [Finfosys.Form_Open.126] Check for Usb device plugged
[04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Finfosys.Form_Open.128] Check for Drives
[04/26/2017 02:20:43.685] [INFO] [Disk_Drives._inits.71] Add Drives to ComboBox
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Finfosys.Form_Open.130] Check for Drives..
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives._init_2.83] Add Drives to ComboBox..
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.100] Deleting data from variables
[04/26/2017 02:20:43.686] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.102] Get informations of Drives
[04/26/2017 02:20:43.687] [INFO] [Disk_Drives.get_informations.141] Get informations of Drives Done
Finfosys.refreshing.741: #6: Type mismatch: wanted Integer, got String instead
Finfosys.refreshing.741 Finfosys.ComboBox3_Click.654 Disk_Drives._init_2.92 Finfosys.Form_Open.131 MStart.Main.56
[sanchop@sancho-pc ~]$ -
csixy
addikt
Na nekem már a tkm kezd tele lenni az EFI át- (avagy vissza?) szekesztéssel! Szóval a sanda gyanúm az, hogy azt kell kérdezzem, hogy vajon hol tárolhatja az "ellenség" az EFI partíció mentéseit?
-
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #52371 üzenetére
A művelet előtt dugj be egy pendrájvot és, ha az mondjuk az sdb, akkor parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo update-grubIndítsd újra a rendszert és próbáld ki , hogy tudod-e indítani a pendrájvról. Ha működik a dolog akkor van egy biztonsági grub lehetőséged. Vedd ki a pendrájvot és hagyjad hadd csináljon a windows amit akar a saját partícióin.
-
csixy
addikt
A neten az Asus T101HA contra linux ügyben nem sok sikertörténetet találtam . Talán ezért készült ez a video .
-
csixy
addikt
A manjaro grubja igen kényelmes ,pl. mindig arra a sorra tér vissza bootoláskor , amelyiket legutóbb használtam ,ha updatelem, akkor mindent felderít szépen és berakja a menüjébe. Multibootban ha egy másik linux upgradeli magát és újratelepíti a saját grubját, akkor szinte biztos , hogy a manjaro nem lesz indítható (mert a manjaro egy ilyen különleges distro). Ez nem oly nagy probléma mert például ilyen módon könnyen gyógyítható , de ekkor még a másik linux grubja dolgozik továbbra is, és olyan csúnya nézni , ahogy a manjaro bootoláskor tolja azt a jobbra teleszkópozó kék csíkot. Ezért , s mivel úgyis tartok egy körömnyi USB pendrájvot (s ez az sdb) a noti oldalában mindig ,a manjaro grubját (amikor megváltozik) mindig beletelepítem az sdb-be is (sudo grub-install /dev/sdb és ezután sudo update-grub). Ha egy másik linux újratelepíti a grubot (az sda-ba) és ezzel a manjaro indíthatalanná válik, akkor az sdb-ről bootolva bejutok a manjaromba és a manjaroból újratelepítem és updatelem a grubot az sda-ra és az sdb-re is.
Tehát mindig ragaszkodom a manjaro grubjához.
Még DD-zni sem kell hozzá
-
csixy
addikt
válasz
AeSDé Team #52334 üzenetére
Csinálj egy első partíciót NTFS-re, vagy Exfatra, ezt fogja látni a windows is, de tudod mountolni /akarmi mountpointtal a mögöttes területe telepítendő linux rendszerhez is. A windows mindig csak az első partíciót látja.
-
csixy
addikt
-
-
csixy
addikt
válasz
ArthurShelby #52242 üzenetére
Mostmár olyan betonstabil, mint amilyen a Manjaro szokott lenni. A win10 is jól húz , már rajta az alkotói frissítés előzetes.
-
csixy
addikt
Tétova tévelygésem sikeres története :
Manjaro linux -windows10 dualboot egy Asus T101HA transformerbookon GPT partíción EFI boottal UEFI biossal. Aranyos kis csatolható billentyűzetes TAB ez 4 Giga RAM-mal és egy 120-as SSD-vel. Örülök neki!Nem kevés küzdelem volt tapasztalatok nélkül, tétován. Valahányszor orrba vágott a probléma , akkor megint neki kezdtem másképp ösztönösen és koránt sem tudományos alapon és sikerült végül. Olyan ez mint a fafaragás. Még szerencse , hogy nem lett fogpiszkáló (avagy tégladarab) belőle!
-
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #52194 üzenetére
Szerintem tegyél fel egy linux mintet .
Használd és, ha valami nem stimmel akkor hátha tudnak itt segíteni, ha egyesével teszed fel a konkrét problémákat. -
csixy
addikt
válasz
God Vazzeg #52196 üzenetére
Kegyetlen vagy. Ejnye, bejnye!
Sosem tudhatjuk , meddig tart az átlag felhasználó és hol kezdődik a troll. -
csixy
addikt
-
csixy
addikt
válasz
Anakin007 #51775 üzenetére
Nos ,akkor itt van a jó öreg Hoffer traktor. Attól függ, hogy melyik "bios" mit szeretne, azt lehet adni neki. Mehet gázolajjal , de akár benzinnel is. Csak két külön motorja van. De a jegyző csak egyfajta jegyzetfüzetet ismer és ez az MBR. Műkszik. Bármelyik rendszeren valamelyik indítható. A partíckiók így néznek ki, a biosos grub2 az sdb-be ment az efi boot pedig a harmadik partícióba az sdb4-re esp zászlóval fat32-re /boot/efi gyökérrel.
(#51771) berus.berus :
Biztos igaz,de egy a lényeg . Valószinüleg bármilyen vason el tudom indítani! Bánom én hogy benzinnel , vagy gázolajjal megy. Tökmindegy! -
csixy
addikt
válasz
King Unique #51607 üzenetére
Van egy Sony SL-BG1-es külső USB3-as 111Gigabájtos SSD-m. Lehet-e erre valahogy két egymástól független linux telepítést csinálni úgy , hogy az egyik Legacy , a másik pedig UEFI "bios" mellett legyen bootolható? ?????
-
csixy
addikt
válasz
Flowtation #51718 üzenetére
Szívesen!
-
csixy
addikt
válasz
Flowtation #51715 üzenetére
Itt van a gyógyír a problémádra.
-
csixy
addikt
válasz
King Unique #51607 üzenetére
Biztosan a wubi-ra gondol, amikor a windows fájlrendszerébe bele ássa az ubit , de ez egyáltalán nem ajánlott.
-
csixy
addikt
válasz
Keef_Lee #51499 üzenetére
A facebookon van egy használható oldal idézet onnan:
Zoltán Smoky Somogyi Az asztalon jobb klikk>felőleti elemek hozzáadása>jobbfelső sarok középső fül>legördülő ablakban alkalmazásindítók kiválaszt>teljes képernyős alkalmazásíndítót az asztalra kihúz az egérrel, majd rákattint egyet és megnézi, hogy mi a szar történik, majd elcsodálkozik és ezután könnyedén telepít magának azt, amit akar! -
csixy
addikt
Tud ebben valaki segíteni?
Már felraktam ilyen olyan linux témákat és szineket, de nem jó. FF téma csere sem segít . Egyedül a FF-beállítások-tartalom-színek-rendszerszínek használata segít, de az meg szétqRja a prohardver szép imidzsét. -
csixy
addikt
válasz
Rimuru #51399 üzenetére
Na jó de sima user fiókban hiába telepítettem például Gpartedet, bár telepítéskor elfogadta a root jelszót, azonban ezután a telepítés után a Gparted elindítható, de mégse. Root fiókból telepítve viszont igen működik user fiókban is ahogy kell .Kéri a jelszót és műkszik.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #51391 üzenetére
Most gyógyítottam meg a fedora grub2-jében a manjarot az initrd sorban, hogy tudjon indulni. Utána bebootolva a manjarót, az fstab fájlban javítottam a swap UUID-jét és így már mint a villám úgy bootol, nem számol el 1 perc 30 másodpercig.
Lehet , hogy a téves UUID miatt keresi, hogy hol lehet a swap és ez volt az általam említett bootolási késés oka?
-
csixy
addikt
Csodás ez a Fedora! Ha root fiókba lépek be , azt csinálok amit akarok! Mintha winnyózban lennék. Tudom, hogy nem sokáig érdemes itt tartózkodni.
-
csixy
addikt
Jó. Már megvan a Gnome Classic a Fedorában. Hurrá! Hogyan tudom a user fióknak visszaállítani az automatikus bejelentkezést? Telepítés elött mindig jelentkezzek ki és rootként lépjek be?
-
csixy
addikt
Fedorában rootként be tudok lépni a gnome classic ablakkezelőbe is ,de közönséges userként egyből lép be az oldalsávos gnomba és nem tudok így átváltani Gome classicra. Mi a megoldás? Rootként nem használhatom állandóan mint ahogy a mezei winnyóz használók szokták a winnyózukat rombolni!
Csinálnom kell hozzá egy másik usert , aki jelszóval lép be? Qrv@@ra örülök ennek a lehetőségnek! Ez lenne a megoldás?
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #51311 üzenetére
Köszönöm, a classic telepítést és kipróbálom, mert ez a Gnome3 nem nekem van kitalálva! Ez már majdnem Unity! Brrrr, pfujj!!
"Amit írtál a partícionálási részről, az nagyon érdekes volt, de ennyire bonyolult szerintem nem lehetne még Fedorán sem."
Lényeg, hogy a mountolatlan linux partíciókat (kivéve a swap partíciót) teljesen figyelmen kívül hagyja az LVM részben (a BRTFS-ről meg fingom sincs), a valami más opció meg nincs benne. .... De hátha idetéved egy öreg sas! ... és kiokosít minket!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #51295 üzenetére
Mi az a DE?
Na itt van! Félig megszivatott, de megléptem előle. Majdnem szétszerkesztette a partícióimat. A lényeg ,amit tapasztaltam: Előre kell neki csinálni egy partíciót, A live rendszert bebootolni, a telepítő ikont picit félre tolni,elindítani a lemezkezelőt a unityból és mountolni a neki szánt partíciót és most már be lehet lépni a telepítőbe és nyertünk egy hangszórót, mert mostmár tudom vele b@statni a saját partícióját. Ha a telepítő hivatkozást bezárom és utána mountolom a partícióját akkor már nem tudom megnyitni az oldalsávot és nem tudom elindítani a telepítőt (Márminthogy én , mert ti biztos tudtok indítani valami varázslással egy konzolt vagy valamit még ebben a helyzetben is). Azért csak kilakatoltam valahogy.
Életben maradt a win10 és a linux mint , reanimációra szorul a manjaro és a bPos. Azért elégedett vagyok így is. Ja feltelepítettem egy Gpartedet, látszólag elindul, de mégse. Egyenlőre leszedtem vissza.
Egy rendes Gnome Classicot hogy lehet feltenni erre a kalaposra? -
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #51291 üzenetére
Hát most épp van egy SSD-n egy Manjaro Kde, egy Mint Cinnamon, egy Ubi Mate 16.04.2 és a bP OS a Win10 mellett nekem.
Most jött el az idő, hogy az Ubit Fedorára cseréljem. Egyszer már volt Fedorám , tetszett a nem hivalkodó egyszerűsége és a precizitása. Kicsit logiznom kellett a felrakásnál, de megfejtettem. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #51285 üzenetére
Már kaptam pár instrukciót a facebookos csoportban. Kezd alakulni.Tényleg úgy néz ki , hogy a gyakorlatlan felhasználóknak van kitalálva. Mindent szabad, amit lehet, az viszont készre befőzött csomagokban ott van előre befőzve. Nem tudom, hogy ebből a megkötöttségből ki lehet-e nyúlni. Nem találtam még meg a flashplayert a facebookos játékokhoz. Küzdök a láthatatlan karakterekkel itt is amikor pl a prohardverre hozzászólást írnék. Érdekes filozófia , még ízlelgetem , próbálgatom, vissza vissza térek hozzá.
De egyenlőre zöldfülűként bekötött szemmel elbotorkálva egy ubuntuban sokkal komfortosabban és szabadabbnak érzem magam.
-
csixy
addikt
Próbából feltolnék egy black panthert, de félek, hogy a Manjaro linuxom bootolását ez is el fogja rontani , mint ahogy legutóbb az Ubi Mate 16.04.2 tette. Az jó megoldás lehet hogy megmutatok neki egy sdb-t, hogy oda tegye a boot menedzserét és utólag belépek a manjaróba és ott adom ki az update-grub parancsot? Most is a manjaro grubja dolgozik az /dev/sda-ról. Vagy lefuthat egy telepítés úgy is, hogy nem telepítek boot menedzsert sehova?
#51277) Vladi
Jó az aláíró szöveged!
Nincs is jobb halászcsárda a T.csegeinél! Csak a fürdőben mindig begörcsöl a lábam! Azért legközelebb megint megyek! -
csixy
addikt
Na feltoltam a Quirky (puppy) helyére egy ubi mate 16.04.2 64 bitest.Meggyógyítottam neki a rtl8821ae ac-s wifi kártyámat,Még jó hogy addig be tudtam dugni a jó öreg meztelen ralinkos usb-s wifi kártyámat, amit anno a pc-landban vettem és bele dugtam egy 5 köbcentis műanyag fecskendőbe, majd kiöntöttem műgyantával (vízhatlan usb kütyü , hehe), mert ezt már bármelyik kernel kapásból tudja kezelni. Tetszik (mármint az UBI)!
De az nem tetszik, hogy a Manjaro linuxom bootját tévútra viszi . Meg lehet azt gyógyítani valahogy?
-
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #51082 üzenetére
Ez mi is HP250G5 ? Mi a pontos tipusa végül is?
A "bios" csak UEFI vagy enged legacy módot is?
Egyáltalán UEFI telepítést ,vagy legacy módban MBR telepítést akarsz.
Gondolom, hogy a DOS-ra semmi szükséged nincsen ugye? -
csixy
addikt
válasz
teleahocipöm #51075 üzenetére
Sikerült a vinyót gyalulni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! HP ProBook 450 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest