-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
sh4d0w
félisten
válasz
Jester01 #19209 üzenetére
- én eddig mindig 1 MB-os partícióeltolást tapasztaltam, ami szerintem az SSD-nek is jó - de tapasztalatom nincs
- nem látom be, miért nem járható út, ha kisebb az SSD, mert az alap felvetés szerint a / és a /home került volna költöztetésre, tehát ezek összességének el kell férnie az SSD-n, különben nem költöztethető
- noha a felvetésben nem szerepelt, de gyaníthatóan kezdő felhasználóé a rendszer, ami növeli az esélyét az ext4 fájlrendszernek, ami meg ismeri az SSD-nek szükséges utasításokatA read-only fs mondjuk jó pont.
-
sh4d0w
félisten
válasz
CPT.Pirk #19051 üzenetére
Testingnél sokkal kisebb az esélye nagy gubancnak. A Debian-származék rendszerek szinte mindegyike ezt a branchet használja, sőt, a korábban stable Debian-hívő bambanot is meggyőzte a Lenovo laposára telepített testing Debian. Ami nem ment a stable-ben, csont nélkül ment egyel arrébb.
De most nézem, hogy az LMDE is testinges, tehát akár azt is lehet próbálni.
-
-
sh4d0w
félisten
válasz
PumpkinSeed #18777 üzenetére
Noha teljesen jó a megoldásod, az ilyen favágó megoldásokat hagyjuk a legvégére, mikor parancsokkal is elérhető a cél, mert vki még véletlenül vmi mást is csinál, mint amit kellene...
-
sh4d0w
félisten
válasz
TROGLODITA #18670 üzenetére
Keress rá a laptop típusára a Google-ben, a linux szó társaságában.
-
sh4d0w
félisten
válasz
TROGLODITA #18668 üzenetére
Konkrétan attól függ, mi a vas. Egy Thinkpadre v. Dellre pl. Debiant, vagy bármelyik leszármazottját.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Rimuru #18608 üzenetére
sudo <GUI-s program neve> tiltott! Megcsinálja a .Xauthority fájlodat, aztán sehogy nem tudsz autentikálni, amíg egy LiveCD-ről helyre nem hozod. Tapasztalat és nem egyedi.
Fenti formula helyett alt+f2 gksu <GUI-s program neve>.
Ezt mondjuk a téma összefoglalóba bele kellene írni.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
puskas1993 #18390 üzenetére
Dobd fel pastebinre a kódot és linkeld be, akkor többen is meg tudják nézni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
-PLevi- #18140 üzenetére
1. Nem.
2. A Linux telepíti a GRUB2-t az MBR-be, menüből választható, mi induljon.
3. Alacsonyra állítod a GRUB menü idejét és beállítod, hogy a Windows legyen az alapértelmezett.
4. A Linux nem Windows, nincs az iso-ban egy setup.exe, amivel elindíthatod a telepítést.
Virtualizáció segíthetne rajtad, de ahhoz jóval több memória kellene, na meg egy normális CPU, ami támogatja a hardveres virtualizációt. Az sem világos, miért éppen erre a rendszerre esett a választásod - nem LTS és nem is lightos. Inkább ajánlanék Debiant LXDE-vel - szigorúan 32 bitest, mert ez a Celeron még csak nem is 64 bites.
-
sh4d0w
félisten
Tudtok valamilyen jól használható, könnyen érthető linuxos oktatóanyagot abszolút kezdőnek?
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
pushalias #18057 üzenetére
Meg olyan is van, hogy a NASA-nak is jó, csak egybiteseknek nem.
-
sh4d0w
félisten
válasz
pushalias #18015 üzenetére
Mint írtam: törekvés a Linuxra váltás és egyes nagyon különleges, indokolt helyzetben maradhat Windows, meg vannak esetek, amikor mindenképpen kötelező a Linux - ha itt szükség van Windows-ra, akkor virtualizálva futhat, de ezt is indokolni kell, hogy miért van rá szükség.
elodman: nyilván vannak információk, amelyeket nem adhatok ki, de egy kereskedelmi Linux-disztribúcióról van szó. Nem csak irodai feladatokra használjuk, hanem kimondottan technikai jellegű IT-munkákra is.
-
sh4d0w
félisten
válasz
McSzaby #18009 üzenetére
Na ez pont tévedés. A szerverpiacot kannibalizálja a Linux, sok Unix-szállítónál megfigyelhető, hogy a Unix-piacuk fogy, a Linux-piacuk meg nő.
elodman, pushalias: nyomják, nálunk preferált a Linux, egyeseknek nincs is választási lehetőségük. Nem kicsi cégről beszélünk.
-
sh4d0w
félisten
Mert lehet, hogy a html5-ös videót játssza.
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
Rimuru #17717 üzenetére
Nem pehelysúlyúak, ez tény, ugyanakkor ha tényleg érdekli a Linux világa, ezekkel a telepítés során már lehet annyit tanulni, hogy később sokkal könnyebben boldogul.
Nálam egyébként az Ubuntu a 13.04-gyel kikerült az ajánlottak listájáról, virtuális gépben egyszerűen egy hulladék lett.
psg5: szerintem a nyílt driver alapból fent van, mert az nyílt szoftver, de majd valaki megcáfol, ha nincs igazam.
-
sh4d0w
félisten
Erre a gépre tökmindegy, hogy milyen rendszert raksz, a network stack futtatása fel fogja zabálni a teljes processzoridődet, pláne a gigabites cucc. Karakteres szövegszerkesztésre jó egy ilyen gép, másra nemigen...
DSL ráadásul annyira régi, hogy nem is biztos, hogy felismeri az újabb hardvereidet. Ha mindenáron ezen a gépen akarod szivatni Magad, akkor Tiny Core Linux.
-
sh4d0w
félisten
válasz
|DavidWoody| #17354 üzenetére
Ugyanúgy tudsz telepíteni, mint Ubuntun, lévén abból készült és ubuntus tárolókat is használ.
-
sh4d0w
félisten
válasz
McSzaby #17191 üzenetére
A userek jelszavainak többsége gyenge, szótártörésnél gyakorlatilag semmi idő alatt lehet kapni jó pár találatot.
A pentest disztribek nagyon sokban nem különböznek egymástól, nagyjából 90%-ban azonos az eszközkészletük. A fennmaradó 10% is inkább a reporting toolokban különbözik.
-
sh4d0w
félisten
Maga a felület az, de nem tűnt túl stabilnak a rendszer - persze ez megint csak a saját tapasztalat megosztása, tudom, hogy másoknak megy, hol 0, hol kevesebb, hol több gonddal. Nekem speciel a rendes Mint jött be, mióta felraktam és beállítottam, azóta nem kellett hozzányúlnom.
-
sh4d0w
félisten
válasz
vgyuri #17143 üzenetére
Ha csak a saját szemszögemből nézném, nekem is megfelelne 10 féle disztribúció, mondjuk mind Debian- és Slackware-alapon - de nem csak az én szemszögem létezik. Egyszerűen csak fogadd el, hogy ennyiféle van, nincs megkötve a kezed szinte semmilyen téren - akár csinálhatsz sajátot is, ha van hozzá időd, kedved, türelmed.
A gentoo megemlítése csak csipkelődés volt, valójában én sem ajánlanám, ráadásul mostanság akadnak gondok a rendszer körül. LMDE továbbra is nagyon hibrid rendszer, nem is nevezném felhasználóbarátnak, első rendszernek meg nem is ajánlanám. Elsőnek Mint-Debian-Ubuntu triót ajánlanám, ha már ismered a rendszert power user szinten, akkor Slackware (életemben nem láttam hasonló stabilitást és rolling rendszer), Arch, hardcore szinten meg gentoo, LFS.
-
sh4d0w
félisten
válasz
vgyuri #17140 üzenetére
Hmm... ha nem disztró disztróját akarod használni, minek nyomod a Sabayont? Akkor gentoo...
LMDE nem Debian, ne keverd a kettőt - ráadásul LMDE a fentiek fényében szintén zenész...
Disztribúcióból meg azért ennyi, mert csak. Van 4-6 elterjedt asztalkörnyezet, legalább ennyi elterjedt ablakkezelő, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt. Van, ami asztali rendszernek készült, másik szervernek, harmadik tűzfalnak stb. Ez olyan nagy baj?
Ráadásnak a Linux mögött nincs egy cég, ami koordinálná a fejlesztéseket, miből gondolod, hogy aki fejleszt pl. Debianra, az fejlesztene Ubuntura, vagy Fedorára? -
sh4d0w
félisten
válasz
Rimuru #17115 üzenetére
"...Jogosultságok, az hogy kié nem tudom -rw-r--r-- persze a kedves Windows nem tudja megváltoztatni...."
-rw- a tulajnak írási és olvasási joga van (és ez egy sima file)
r-- a tulaj csoportjának olvasási joga van
r-- mindenki másnak olvasási joga vanSzerencse, hogy a Windows nem tudja megváltoztatni, nem kéne, hogy összekócolja a filrendszert (mint ahogy anno tette a HPFS-szel).
-
sh4d0w
félisten
-
sh4d0w
félisten
válasz
rybank #17046 üzenetére
Én, mióta felraktam a Mint 13-at és testre szabtam, csak használom a rendszert, nem bütykölöm. ATi GPU, virtualizáció, torrent stb. minden megy fennakadás nélkül. Én ajánlom, a Kapitány meg nem ajánlja, mert még nem használta
Egyébként igen, lehet Debian is, ahogy Pirk leírta, vagy Slackware - ez utóbbit azonban csak akkor, ha szereted bütykölni a rendszert, mert függőségeket nem kezel, viszont stabilabb a Debiannál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Környezetvédelem
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- Budakeszi, Páty, Telki, Budajenő, Zsámbék, Tök, Perbál topik
- Milyen egeret válasszak?
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Samsung Galaxy S21 Ultra /Kártyafüggetlen / 12/256 GB / 1Év garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest