- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen processzort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
moleculez
veterán
Nekem itthon a legrégebbi vasam TP X270, Debivel. Kb egy éve telepítettem, azóta csak akkor volt kikapcsolva ha lemerül. MacOS-re szokták mondani hogy “just works” -(annyi pénzért ez a minimum), de nekem a Debi az ilyen. Most amit összeraktam magamnak modernebb asztalit arra már alapból azt raktam🤷🏼♂️ Pythonozok rajta nagyrészt, eddig hibátlan. Per pill nincs a hazban Win eszkoz. (Céges laptop de az nem sajat)
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #97555 üzenetére
Ezt nem gondoltam amúgy, azt hittem simán csak elengedték. De örülök a hírnek. Foxi az viszont nem megy le vhogy, böngetőnek az új Edge maradt. (Amivel most kicsit copok, mert telón Safarit használok és minden jelszó az iOS Keychainen van), dehát ez van, pár hét és minden lényeges jelszót átviszek ahogy épp jön)
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #97546 üzenetére
Na ez már egész élhetően néz ki.
Pedig már tökre elengedtem. Az a helyzet nem szeretek olyan szoftvereket használni ami nem “tetszik”. macOS-n el lettem kapatva hogy szinte minden esztétikus
Nagy igényeim nincsenek pl a Plasmám sincs rommá moddolva (még
), csak egy téma váltás volt azt eriggy🤷🏼♂️, az már nem zavaróan csúnya, meg nem is tolakodóan giccses. Pl a Deepin az már túl műanyag nekem.
-
moleculez
veterán
Nézegettem email klienseket. Tudom, most mindenki csípőből tüzelné hogy viharmadááár, de nekem az a design nagyon 2006, a KMail sem egy esztétikum. (first world problems)
Ránézésre tetszik pl a Mailspring, de az pl nem enged be, plusz a Google nem áll szóba vele, security concern miatt, na mondom akkor hagyjuk. Nem mission critical mert most webappként ki van tűzve az Outlook meg a Gmail, de csak jobb lenne vmi natív cucc.
-
moleculez
veterán
Jo is hogy mondjátok, a maces SanFrancisco fontot fel kéne pattintani.
-
moleculez
veterán
Én teljesen örülnék ha kicsit konzisztensebb lenne az appok felhozatala, jelenleg tele van tolva olyan dolgokkal amire a userek 90%-nak nincs szüksége. Rakják be a discoverybe azt kész, aknek kell rákattint, letölt🤷🏼♂️ Őszintén át se néztem a mostani Debi telepítés során mi minden ment fel. Majd ha unatkozom kigyomlálom
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #97339 üzenetére
Felületesen olvastam, most látom h restart nélküli backupot írtál
iszom még egy kv-t.
Rsync jónak tűnik, pont arra lenne szükségem. Ha már restore-ra kerül a sor akkor már egy restart a legkissebb bajom szóval a restore az nem kell hogy restart mentes legyen, csak felkaptam rá a buksim.
galaxy55:
Persze, a realtime mentés abszolút indokolatlan esetemben, backup legyen mondjuk nap végén vagy majd kitalálok valami rendszerességet rá.
-
moleculez
veterán
-
moleculez
veterán
Sziasztok! Jó rég nem jártem erre!
Ennek az egyik oka, hogy a Debi + Plasma csak működik🤷🏼♂️ Néha frissítek azt kész…
A macbookot eladtam kihasználatlanság miatt, aztán most úgy alakul hogy csak kéne egy gép, de sokat nem tudtam rááldozni, úgyhogy egy asztalit építettem. B550, 5600GT, 32GB RAM, 500GB SSD, 2TB HDD. Jövőhónapban kb majd egy GPU de az nem prioritás. Amikor összeraktam ezt a konfigot pont megállt 500£ alatt. Erre is megy Debi + Plasma, nincs az az Isten hogy én Windowsért pénzt adjak, azt kínlódnak is vele.
Kis Data Science portfolió projectek fejlesztésére lesz. Ha valamihez kevés az megy cloudba. -
moleculez
veterán
Tiszteletem! Nem jártam erre egy ideje, ennek az az oka hogy felraktam egy Debiant Plasmaval az meg csak működik
Nah, de most az van hogy ha rápattintom a laptopot HDMI-n a TV-re akkor nem azon adja a hangot hanem a laptop hangszórón. Hol tudnék kimeneti eszközt választani?
-
moleculez
veterán
[kép] kis humor kedd reggelre
-
moleculez
veterán
Az én Linuxos évzáróm:
Thinkpad X270 (32GB + 1 TB) ném disztróhopperkedés után kutyaközönséges Debi + Plasma lett a vége. A Linuxot elkönyveltem célszerszámnak, minden másra ott a Win.
Jelenleg a kisebbik kölyök (10) nyúzza, LO + Edge (szeret írni), betonstabil, gyors. Itt tegyük hozzá, hogy maga az Edge egy svájcibicska, szinte OS az OS-ben, nagyon sok mindent meg lehet benne csinálni a napi rutin során, szinte minden fut webappként.
Köszi a sok segítséget, legjobbakat az újévre mindenkinek!
-
moleculez
veterán
válasz
sicc_innen #92400 üzenetére
Nos, nem Te vagy a célközönsége🤷🏼♂️ Nincs ezzel semmi gond, a Linux sem válasz mindenre, mint ahogy a Win se. Az én felhasználásomhoz pl teljesen jó, nem hiányzik egyáltalán a Win. Legjobbakat!
(Igaz a fő gépem mac, de az más kérdés) -
moleculez
veterán
Sziasztok! Gyerek laptopjára akarok valami font packot letölteni. Régebben még Arch alatt letölttem valami nagyobb packot volt pár száz (talán ezer) font is benne.
Most apt search-el nem találom
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #91910 üzenetére
Nekem is hasonló tapasztalatom, én úgy képzeltem el, hogy kevesebb progrival jönne. Jelenleg egy rakat progival jön amire semmi szükségem nincs. Ellenben szeretem testreszabhatóságát. Most nemrég kipucoltam leszedtem ami nem kell.
Hogy tudnám “elmenteni” a jelenlegi állapotot úgy hogy egy esetleges újratelpítés vagy költözés esetén ne kelljen ennyit gyomlálni? -
moleculez
veterán
Rájöttem, nekem egy olyan DE kellene, ami ugy XFCE hogy közben Plasma.
-
moleculez
veterán
-
moleculez
veterán
Debian + Plasma az eddigi legjobb kombóm. Érdekes módon EOS alatt szenvedett a Plasma, akadozott meg dadogott, most stabil mint a svájcifrank. Kicsit kigyomlálom a sok vackot azt jó lesz ez.
-
moleculez
veterán
Amúgy gyári NV driver szempontjából van különbség az egyes disztrók közt, vagy mindegyiken copás csak máshogy? Azért kérdem mert tervezek építeni és dualboot lenne. Namost az NV driver fontos lenne mert Linuxon menne a ML meg AI dev móka, és nekik van CUDA support ami kihajcsa’ a vasat. Legalábbis Win alatt. (ezért ML körökben NV-t használják inkább)
-
moleculez
veterán
Arch Linuxon (EOS) nem mukodott a Bluetooth esetemben ez volt a megoldas, ha kell vkinek:
sudo systemctl status bluetooth
systemctl start bluetooth
systemctl enable bluetooth -
moleculez
veterán
válasz
Black&White #91375 üzenetére
Jó kis petprojektnek tűnik, de azért egy böngészőnek nem csak gyorsnak kell lennie.
-
moleculez
veterán
[EOs & XFCE]
1/ Szóval letiltottam a sima XFCE panelt (nem tetszik) és Plank fut helyette. Viszont most nincs hangerő szabályzómHogy tudnám meghívni és hozzáadni plankhoz?
2/ az előző folytatásaként, a billentyűzet fn gombjai (Thinkpad) sem vezérlik a hangot. Igazából ez fontosabb is, ha ez működne, nem is szükséges az plankba épülnie.
-
moleculez
veterán
Szóval nagy elánnal: yay miniconda -> AUR-ból megy is fel. Install végigmegy, de hova?!
.cache/yay/miniconda3 az egyetlen hely ahol fellelem, majd /opt alatt
nocsak mondom ennek a fele se’ tréfa. Nyilván conda parancsot nem ismeri fel (ez lenne a lényeg) hogy konfigoljam, mert encryption, ssl, python, mindenféle kínja volt, vagy 30 soron keresztül panaszkodott. Aztán kiderült, hogy ami a miniconda oldalán fent van script azzal telepítve szépen felmegy elsőre vajsimán
Persze verziószám ugyanaz…
Nah mindegy is a lényeg hogy fut. A kérdés az ilyen és hasonló elfuserált telepítések eredményét hol tudom kigyomlálni. Vagy amikor szinte lefut az egész install de a végén mirror hibák miatt nem sikerül?
-
moleculez
veterán
Más: most belaktam az OS-t ahogy nekem tetszik, szeretnék készíteni valami snapshotot, amivel igény esetén vissza tudom állítani (akár masik gepen). Mi ennek a módja?
-
moleculez
veterán
Eközben valahol ázsiában [link]
-
-
moleculez
veterán
Amúgy XFCE-t meg lehet csinálni csinosra, messze nem Plasma, de nem reménytelen. Most épp ezzel buziskodok. Pl Panelt lecseréltem Plankra, csinos téma, font. Kész lesz dobok fel screenshotokat.
Amúgy visszament a eOS + XFCE (Manj + Plasma helyett). Voltak fura apró ám annál idegesítőbb hibák: laggolt a szövegbevitel, volt hogy lefagyott, bezárt a háttérben appokat amit nem kellett volna stb, lassú programindítás (fentebb reagáltam is valakinek több mp LO launch).
Nagyon szerettem, de valami nem volt frankó. eOS meg pörög mint ganéjszóró. -
moleculez
veterán
válasz
sh4d0w #90962 üzenetére
Azure - RDP -> Linux Hát az a helyzet hogy combos net mellett is tetű lassú a dolog, Remmina használatával úgyhogy szerintem elengedem a cloudot, adok egy esélyt a vm-nek de az X270-n sok köszönet nem lesz benne. Legrosszabb esetben asszony Windows laposát hasznalom, de azt meg annyira nem szeretem m
(Honor Magicbook 15)
-
moleculez
veterán
Szükségem lesz Remote Desktop kliensre, Azure-hoz. Olvastam van egy jópár, valamelyik ajánlott, nem ajánlott, vagy teljesen mindegy?
Nekiugrok egy PowerBI kurzusnak, az meg csak Winre van, ezért meg nem vagyok hajlando telepiteni. Gépem csirke a VM-hez, cloud megfelelőnek tűnik erre.
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #90859 üzenetére
Nah ezt pl nem tudtam, de megválaszolja a multkori jelenséget: LO-> Export as pdf -> iPhonera átdobom: filehiba
Hát a filenévben nem volt kiterjesztés. Hozzáadtam hogy .pdf és minden ok
Nem tudtam a hátterét de már tiszta így.
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #90837 üzenetére
LO nálam is nyugger tempóban fut ám… Főleg a hidegindítás nem az erőssége. De ha pdf-et nyitok meg LOD-ban, vicc nélkül egy jó 15-20mp, sima 2-3 oldal text only nem egy több ezer oldalas dokumentáció. Nem is teszem ha nem muszáj, Edge-ben teljesen jó.
Sokszor próbáltam már megszeretni a FF-t de ez elég egyoldalú, mert a róka nem akar velem jóba lenni🤷🏼♂️ Edge meg szépen teszi a dolgát. Drop featuret imádom: tökéletes híd a platformok közt, linkek, text, bármilyen file, mozog iPad-iPhone-Win-Linux közt.
-
moleculez
veterán
válasz
zoltanz #90821 üzenetére
Én Edge-t használok fő böngetőként. Ugye az én üzemidőm lényegtelen mert rengeteg mindentől függ, de megfigyelésem szerint nincs jelentős eltérés, Chrome zabálja a legjobban nálam, aztán Edge és FF. Ennek ellenére Edge-t használok a featureok miatt. Amíg megvolt a mbp-m azon viszont Safariztam, jól van optimalizálva nagyon. (Mondjuk az apple silicon volt az meg amúgy is hetente 1x kért enni)
-
moleculez
veterán
Hirtelen kellet pár pdf-t egybefűzni, yay első pár találatában. Teszi a dolgát szépen
pdf mix tool
-
moleculez
veterán
-
moleculez
veterán
válasz
classic B #90664 üzenetére
Értem én, csak ha van valami gebasz akkor a magyar hibaüzenettel messzire nem mész, míg az angolt másolod gugliba, és valszeg az első találat lesz.
De amúgy azt szokták mondani hogy a Linux felhasználóbarát, csak megválogatatja a barátait. Szerintem soha senki nem állította, hogy nem igényel tanulást. Namost, mivel a munka amit illik befektetni > 0 ezért nyilván nehezebb. Mondjuk egyszer pont így voltál a Windowssal is. Csak már megszoktad.
-
moleculez
veterán
Distrohopperkedésem (ok, igazából csak DE) következő állomása a Deepin DE. Távol álljon tőlem az online paranoia, de nem gáz hogy kínai? Nincs “bedrótozva”?
-
moleculez
veterán
[kép] <~ Humor
-
moleculez
veterán
Most ugye EndevaourOS van fenn 2DE-vel. XFCE és Plasma. Plasmát rommá moddoltam, imádom. Napi több órát bele tudok rakni buziskodni a különböző effektekkel meg tudjátok na’
-
moleculez
veterán
GNOME Files (leánykori nevén Nautilius) elvileg tud felvenni cloud serviceket (Gdrive, Onedrive, etc) de nem találom sehol hogy hol.
De ha van jobb progi ami tudja ezt, akkor szivesen hallgatom a javaslatokat.
@CPT: thx az Endre-vau javaslatért, tetszik a dolog. Sima xfce DE-vel kezdtem és lakom be. Kis TP meg is táltosodott rögtön, hiába nem mai csirke. Venti sem ordít random, plusz nem fagyogat meg dadog mint a Win. (ami nem feltétlen a Win hibája, 6 éves gép na’)
-
moleculez
veterán
Sziasztok! Újra itt
Korábban kérdezősködtem itt, csak annyi minden történt hogy Linuxozás az kb utolsó utáni gondom se volt. Most a vas egy Thinkpad X270 (32GB RAM, 1TB ssd), W11/Ubuntu dualboot. Jövök majd kérdezőskodni ahogy belakom.
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #84627 üzenetére
Ha tényleg fontos a sok cloud feature, akkor szimplán böngészőből. Az biztos, hogy kompatibilis.
(Elvileg).
Office alternativákkal mindig belefutottam valami szarságba, pedig annyira szeretném ha flottul működnének. Múltkor is Linuxban kellett dolgozni, és dokumentálni az eseményeket. Az lett a vége, hogy VM-ben futott a Linux natívan pedig Office, mert felmerült az igény, hogy kollaboratívan ketten szerkesztünk egy doksit. Lehet, sőt biztos hogy volt erre megokdás, de nem volt kedvem ezzel szarakodni ott és akkor.
Mindeközben a 2 Mint VM-nek kisebb volt a gépigénye, mint az Officenak, de ez másik történet.
-
moleculez
veterán
válasz
fatpingvin #84545 üzenetére
köszi! de bamba vagyok, hát oda van írva...
ok sztem iszom még egy kv-t
-
moleculez
veterán
Sziasztok! Pótvizsgára készülök az egyik modulomból, és az alábbi screenshotot kellene kielemeznem sorról sorra. Szinte kb mindenről tudom hogy mi micsoda, csak azt nem hogy ez melyik program, vagy melyik parancs outputja?
Nem jut eszembe, pedig tök sokat használta, korábban.
a screenshot: [kép] -
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #79071 üzenetére
Szóval kirántja maga alól rendszert ha úgy van, aztán bootkor szól, hogy hát izé, ez meg az hiányzik. Ok. Természetesen root userként törölgetek.
Amúgy korábban valaki ajánlotta a The Linux Command Line c könyvet, elkezdtem végigjátszani. Azt kell mondjam nagyon jó cucc, minden sora arany -
moleculez
veterán
Sziasztok!
Elkezdtem egy sima Ubuntut kibelezni, avagy kidobálni belőle minden olyan dolgot ami számomra fölösleges. Nem fő rendszer, csak VM-ben fut. Szóval a kérdésem az, hogy szólna-e a rendszer ha olyan csomit akarok törölni, ami rendszer működéséhez (is) kell? Vagy simán kirántom a rendszert magam alól? -
moleculez
veterán
válasz
Frawly #78514 üzenetére
Jól ismerem magam, és bizony ha ott van a GUI, meg a kényelem, én azt fogom használni
. Ezért is ugrok fejest, mert így rá vagyok kényszerítve. Használtam egy ideig Mintet, meg Manjarot, Kubuntut, sőt a gyerekek is, de tényleg annyira felhasználóbarát hogy sosem merültem el benne igazán.
-
moleculez
veterán
Sziasztok,
köszi a tippeket, kutattam még egy kicsit, és arra jutottam, az Arch elég jó kihívás lehet, szóval a hétvégén lehet neki is ugro egy installnak. Egyelőre VMWare alatt, aztán vagy egy régi laptop ebayről, (mondjuk egy régi Lenovo, annak megvan a romantikája), vagy egy rpi.
Amúgy data science-t tanulok (pont vége lesz az első évemnek, felszabadul egy kis időm), lehet csinálok egy fileservert omv nélkül, aztán játszom sql-el. Python tanulok egyetemen úgyis majd scriptelgetem.
Jó móka lesz. -
moleculez
veterán
Tiszteletem Hölgyek, Urak!
Az van, hogy a Linuxos desktop konfigot lebontottam, tényleg csak a helyet foglalta, senki nem használta, valamint nem is vokt időm játszani vele.
Viszont szeretnék komolyabban elmerülni benne, mármint azon felül, hogy GUI-val tudom használni. Az a helyzet, hogy a mainstream disztrók annyira felhasználóbarátok (még mindig a Linuxról beszélek), hogy alig nyuztam a commandlinet.
Na szóval szeretnék szórakozni vele efféle képen, széthackelni, elrontani megjavítani, kiismerni a lelki világát, pl VM-ben egyelőre.
Melyik mazochista disztrót ajánlanátok ilyen célra?
Milyen gyakorlatokat? Most ez hülyén hangzik, de mit csináljak vele, mikyen problémákat generaljak magamnak? Mert nem böngészni szeretnék, vagy játszani, hanem valami mást. -
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #73862 üzenetére
Amúgy abszolút kellemesen csalódtam a Linuxban, nagyon sokat tanultam, és mindenképp hasznos tapasztalatokat szereztem.
A community, meg fórum is nagyon segítőkész, sapkale
Alkalmas hardveren biztos jövök még vissza!
Ennek az old az oldschool konfignak a bejövője megy egy dji Osmo 3-ra, videós projektjeim elindítsam, a maradékot meg bedobom a nyaralásba. -
moleculez
veterán
Kicsit átmegyek csendestársba' lebontottam a konfigot eladogatom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest