- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Itt van az ASUS legfrissebb, AMD platformra épülő mini PC-je
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Akkumulátor töltő digitális fényképezőgéphez
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- ASUS notebook topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Apple MacBook
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Rimuru #74654 üzenetére
Én is gondolkodtam, hogy ide, vagy a haladó topikba írjak-e ezzel kapcsolatban, de mivel találtam itt is Qemu-s kérdést maradtam ennél a topiknál, de átcuccolok a további kérdéseimmel a haladó topikba.
Igen, valóban azt kihagytam, higy min használnám
: debian alapú disztróra teszem fel.
Köszi a linkeket
átnyálazom majd őket! Valamiért nem ezt találtam meg a debianhoz kapcsolódóan...
Van esetleg jobb hely arra, hogy a csomagokról olvassak mint, hogy rákeresek az adott csomagra a debian oldalán?
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Qemu virtualizációt szeretném kipróbálni Virtual Machine Manager-el. A CPU-m támogatja, és be is van kapcsolva rajta minden aminek be kell lennie kapcsolva, viszont pár dolog nem világos számomra. Ahány leírást olvastam a témában, annyi féle telepítési útmutatóba futottam bele, és itt most főleg a telepítendő csomagokra gondolok. Eddig ezek a csomagok merültek fel, mint telepítendőek (4 különböző leírásból merítve):
qemu
qemu-kvm
qemu-system
qemu-utils
libvirt-clients
libvirt-daemon
libvirt-daemon-system
virtinst
bridge-utils
virt-manager
libguestfs-tools
genisoimage
libosinfo-binAz utolsó 3 kivételével feltelepítettem mindet, és fut is szépen a Virtual Machine Manager, de valóban kell mindegyik csomag, vagy vanank amik nem egészen fontosak, vagy sok ezek közül függőség? Illetve ahogy választanám ki az ISO-t amit virtualizálnék, akkor magától a Virtual Machine Manager nem ismeri fel, hogy az milyen rendszer. Ahogy a repositoryban rákerestem a
libosinfo-bin
csomagra, azt láttam, hogy OS infokat tud letölteni. Ha ezt telepíteném akkor vajon már tudnék találatot is kapni?A válaszokat előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Köszi! Sajnos nem jött össze:
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $chmod 4755 tutanota-desktop-linux.AppImage
┌─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $/home/vereshurka/Downloads/tutanota-desktop-linux.AppImage
[50904:0908/151532.944872:FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.
Trace/breakpoint trap
┌─[✗]─[vereshurka@linux]─[~/Downloads]
└──╼ $Nem értek hozzá, de ez a hibaüzenet egyébként nem pont azt mondja, hogy a
/tmp/.mount_tutanolbtFdk/chrome-sandbox
-nak kellene ezt a jogosultságot (4755) beállítanom? Mert egyébként még csak a .mount_tutanolbtFdk mappa sincs ott ahol írja. Egyébként jól próbálom elindítani?Nem tudom mennyit számít, az oprendszer egy ParrotOS Home Mate 4.10.
CPT.Pirk: köszi, megpróbálom ott is ha itt végképp nem jön össze, nem akarom túlszemetelni a topikokat.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Tutanota asztali email klienst szeretnék feltelepíteni egy debian alapú disztróra. Sajnos ezt a hibaüzenetet kapom: "445420:0906/203237.871928.FATAL:setuid_sandbox_host.cc(158)] The SUID sandbox helper binary was found, but is not configured correctly. Rather than run without sandboxing I'm aborting now. You need to make sure that /tmp/.mount_tutanokogFfM/chrome-sandbox is owned by root and has mode 4755.".
Két lehetséges megoldást találtam, de mielőtt belefognék ezek bármelyikébe, szeretném kikérni az itteniek véleményét ezekről:
1. Az appimage futtatását a
--no-sandbox
opcióval futtatom. Ebben a GitHub Issues-ban viszont biztonsági szempontok miatt nem ajánlják így futtatni, sajnos nem térnek ki rá, hogy miért, inkább ezt ajánlják helyette:2. Engedélyezni a kernel-ben a user namespaces-t ezzel a metodikával:
echo 'kernel.unprivileged_userns_clone=1' > /etc/sysctl.d/00-local-userns.conf
. Erre viszont azt találtam, hogyha ezt engedélyezem, akkor viszont a kernelben nyitok meg egy biztonsági rést.Esetleg van valakinek más ötlete, hogy hogyan lehetne biztonsági kockázat nélkül megoldani a problémát? Vagy ha nincs akkor melyikkel lőnék legkevésbé mellé a 2 megoldás közül? Még az is lehet, hogy elengedem az asztali klienst. Illetve esetleg van-e valami érthető leírás, hogy mi ez a sandboxing és, hogy mi történik ha
--no-sandbox
opcióval futtatok valamit?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni hálózati beállítással kapcsolatban. Az operációs rendszer egy Linux Mint Debbie (LMDE4) egy Dell laptopon, ami kábellel kapcsolódik a routerhez. Szeretném megváltoztatni a gépem IP címét DHCP-n kiosztott címről statikus IP címre, majd vissza DHCP-re. Mint windows-ról jött ember, először GUI-s megoldást kerestem, ahol a következőt tettem: a Network Manager --> Network Settings-t megnyitva a Wired lehetőségben a fogaskerékre kattintva előjöttek különböző lehetőségek, mint: Details, Security, Identity, IPv4, IPv6, Reset. Itt rámentem az IPv4 lehetőségre. Az Address résznél az "Automatic (DHCP)" opciót a lenyíló menüből "Manual"-ra állítottam, beírtam a kívánt címet (192.168.1.10), illetve Netmaskot (255.255.255.0), majd alkalmaztama beállítást. Hogy megbizonyosodjak arról, hogy sikerült a beállítás kiadtam az
ifconfig
parancsot terminálból, ami még a DHCP-s címet mutatta. Ahogy kerestem a google-ben ezt a parancsot találtam:sudo dhclient -v -r <interface>
, mint ami megegyezik a windows-ban használtipconfig /release
paranccsal, majd ezután asudo dhclient -v <interface>
parancsot adtam ki, ami ha jól értelmeztem megegyezik a windows-osipconfig /renew
paranccsal. Sajnos ezután is ugyanúgy a dhcp-s címemet adta be a parancs, illetve az ifconfig is. Gondolom ez azért van, mert adhclient
parancsot írtam be, ami a dhcp service-t indítja, ezért is adta be a dhcp-n lekért címet. Viszont a Network Manager-ben még mindig ugyanúgy az általam manuálisan beállított cím volt megadva. Ezután bizonytalanodtam el, hogy hogyan is működik a manuális IP cím módosítás linux alatt, illetve hogyan tudnám a manuális címet újra dhcp által lekért címre módosítani. Ha ebben esetleg valaki tudna segíteni nekem, azt megköszönném! -
Véreshurka
senior tag
-
Véreshurka
senior tag
válasz
lev258 #69307 üzenetére
Sajnos sejtem...
Egyelőre szerintem elengedem, és megpróbálom máshonnan megközelíteni a programot (Synology NAS-on ahogy nézem van docker image), hátha úgy sikeresebb lesz a kísérlet.
Még az a gyanú merült fel bennem a Pi margójára, hogy lehet hogy a videó ami alapján csináltam a dolgot már nem teljesen fedi a valóságot, és valószínű már maga az OpenVAS is átesett egy-két fejlesztésen (talán még főverziót is ugrottak), és ezt viszont már egy kis 3B+-os 1GB ramos raspi már nem tudja meghajtani...
Azért mindenkinek köszönöm az eddigi segítséget
!
Mivel már régóta gondolkodom, hogy esetlegesen elkezdenék a linuxal ismerkedni egy Linux Mint személyében, lehet még be fogok nézni a későbbiekben ide, mert azt tapasztaltam, hogy felettébb segítőkész társaság gyűlt itt össze!
-
Véreshurka
senior tag
A logokat átbújtam, köszönöm mindenkinek a segítséget
, a
journalctl
paranccsal (mindkét megoldással) szépen kilistázódtak a logok!Több külön session-ben ezekre lettem figyelmes:
1.
Nov 16 23:34:59 kali kernel: INFO: task kworker/0:3:1444 blocked for more than 120 seconds.
Nov 16 23:36:57 kali kernel: Tainted: G C 4.19.81-Re4son-v8+ #1
Nov 16 23:38:56 kali kernel: "echo 0 > /proc/sys/kernel/hung_task_timeout_secs" disables this message.
Nov 16 23:41:09 kali kernel: kworker/0:3 D 0 1444 2 0x00000028
2.
Nov 16 22:34:30 kali kernel: Out of memory: Kill process 5736 (xsltproc) score 358 or sacrifice child
Nov 16 22:34:30 kali kernel: Killed process 5736 (xsltproc) total-vm:375820kB, anon-rss:336396kB, file-rss:0kB, shmem-rss:0kB
Nov 16 22:34:30 kali kernel: oom_reaper: reaped process 5736 (xsltproc), now anon-rss:0kB, file-rss:0kB, shmem-rss:0kB
(ezelőtt a bejegyzés előtt még fel voltak sorolva a szolgáltatások, hogy mennyi ramot fogyasztanak, illetve utána még ezek a logok ismétlődtek egy párszor, majd ezután lett egy reboot:IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan0: link is not ready
;brcmfmac: power management disabled
--> ezek szerintem nem lehettek a felelősek)A 2. logot értem, elfogyott a RAM, bár nem tudom miért pont a xsltproc process lett leállítva és, hogy mi köze lehetett a fagyáshoz, ha volt egyáltalán...), azonban az 1. log nekem nem sok mindent mond
, és sztem ez lehet az egyik fő gond, mert ezt több session alatt is láttam, és ezek voltak általában az utolsó bejegyzések ilyenkor.
Azt jól sejtem, hogy a journal kinaplózásakor csak a piros bejegyzések utalnak hibára, vagy ilyenkor jobb átnézni soronként?
-
Véreshurka
senior tag
Köszi! Ezeket mindenképpen ki fogom próbálni, hátha meg lehet tudni belőlük valamit, illetve remélhetőleg fogom is tudni értelmezni őket! Sajnos már tegnap késő volt, és csak egy gyors keresésre futotta már ami a journal fájlok olvasását illeti, a keresési eredményekben nem voltak ilyen jó tanácsok!
(#69285) ubyegon2: ezek is nagyon jó ötletek, köszi!
Gondolom ha nem is ezeket az értékeket fogom találni, akkor csak simán átszerkesztem a configot + mentem + újraindítok és akkor már elmentődnek?
(#69286) kovaax: ez is szimpatikusnak tűnik nekem, ha a fent említettekkel nem jutok dűlőre, ezt is meg fogom nézni!
(#69287) sh4d0w: PI-re telepítve a Kalit nem tudok rögtön másik felhasználót is létrehozni, csak root van alapból (legalábbis ahogy én raktam fel: kali img letölt --> img kiírása win32 disk imager-el SD kártyára --> kártya bedug a PI-be, bootol és már csak be is kell lépni). Persze utána nyílván lehet új usert felvenni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
CPT.Pirk #69277 üzenetére
Megvolt, sajnos tényleg csak a boot-tól kezdve mér. Viszont találtam benne egy ilyen sort:
[ 3.658659] systemd-journald[136]: File /var/log/journal/edcd4a3cf1174dc1ae32ccf93846a24b/system.journal corrupted or uncleanly shut down, renaming and replacing.
E
setleg ezekből a journal fájlokból nem lehetne megtudni valamit a fagyás okáról? Ha igen, hogyan tudnám megnyitni őket olvasásra root felhasználóval? Egyelőre csak Notepad++-al és nano-val próbálkoztam, de nem olvasható a tartalma... -
Véreshurka
senior tag
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a megfelelő topikot találtam-e meg a kérdésemre, ha nem légyszi irányítsatok már át olyan helyre ahol érdeklődhetek.
A kérdésem az lenne, hogy egy Raspi 3 B+-ra feltettem egy Kali Linuxot, majd erre feltelepítettem egy OpenVAS szervert. A Kali-val nincsenek terveim (nem is értek linuxul, nem is tervezem), csak arra kellett, hogy az OpenVAS-t fel tudjam tenni. Szépen fel is települt, minden beállításellenőrzés sikeresen lefutott. Az OpenVAS felületét böngészőből érném el a localhost-on (127.0.0.1:9392). Kali-t windowson a Putty programmal érem el, illetve az openvast is onnan indítanám. Arra már rájöttem, hogy csak akkor tudom elérni a localhost:port cím alatt, ha egy X szervert is indítok a Putty-val együtt, ilyenkor szépen bejön a bejelentkező felület, majd be is tudok lépni az oldalra. Sajnos azonban pár kattintgatás után egyszerűen befagy a teljes Raspberry, és semmit nem tudok kezdeni vele.
Emiatt lenne pár kérdésem:
1. Nem tudom eldönteni, hogy a Raspi lenne kevés ehhez a feladathoz (bár ezt azért nem hinném, mert a videoban ami alapján nekiindultam is Raspi 3-ast használ a srác, és ott szépen fluidan megy minden), vagy a Putty + Xming páros az ami kevés lenne.
2. Van-e esetleg arra lehetőségem, hogy egy ugyanabban a hálózatban lévő gép böngészőjéből elérjem az OpenVAS szervert úgy, hogy a Raspi LAN címét beírva + port szám elérjem a kezelőfelületet:
Ehhez már próbálkoztam néhány konfig fájl módosításával, mint pl. az ezeken a helyeken lévő fájlok:
/lib/systemd/system/Greenbone-security-Assistant.service --> itt a 127.0.0.1 címeket átírtam a 0.0.0.0 címre
/etc/default/greenbone-security-assistant --> itt is a 127.0.0.1 címet átírtam a 0.0.0.0 címre (mint GSA -address, illetve a Manager Address)
/etc/default/openvas-manager --> itt a listen 127.0.0.1 címét átírtam a raspi címére, ami a 192.168.1.5
Sajnos semelyik változtatásra nem történik semmi (természetesen újraindítva a szervizek, illetve maga a raspi is), akármilyen kombinációban változtatok. Ebben tudna-e valaki segíteni, hogy hogyan tudnám elérni a szervert a belső hálózatomon belül.Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Battlefield 6
- EarFun Tune Pro - a család mindent tudója?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Python programozás
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3336
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3342
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga L390 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- OLCSÓBB!!! HP Z8 G4 Workstation (gamer célra is) dupla CPU Xeon Gold 6134
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest