Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Véreshurka

senior tag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni hálózati beállítással kapcsolatban. Az operációs rendszer egy Linux Mint Debbie (LMDE4) egy Dell laptopon, ami kábellel kapcsolódik a routerhez. Szeretném megváltoztatni a gépem IP címét DHCP-n kiosztott címről statikus IP címre, majd vissza DHCP-re. Mint windows-ról jött ember, először GUI-s megoldást kerestem, ahol a következőt tettem: a Network Manager --> Network Settings-t megnyitva a Wired lehetőségben a fogaskerékre kattintva előjöttek különböző lehetőségek, mint: Details, Security, Identity, IPv4, IPv6, Reset. Itt rámentem az IPv4 lehetőségre. Az Address résznél az "Automatic (DHCP)" opciót a lenyíló menüből "Manual"-ra állítottam, beírtam a kívánt címet (192.168.1.10), illetve Netmaskot (255.255.255.0), majd alkalmaztama beállítást. Hogy megbizonyosodjak arról, hogy sikerült a beállítás kiadtam az ifconfig parancsot terminálból, ami még a DHCP-s címet mutatta. Ahogy kerestem a google-ben ezt a parancsot találtam: sudo dhclient -v -r <interface> , mint ami megegyezik a windows-ban használt ipconfig /release paranccsal, majd ezután a sudo dhclient -v <interface> parancsot adtam ki, ami ha jól értelmeztem megegyezik a windows-os ipconfig /renew paranccsal. Sajnos ezután is ugyanúgy a dhcp-s címemet adta be a parancs, illetve az ifconfig is. Gondolom ez azért van, mert a dhclient parancsot írtam be, ami a dhcp service-t indítja, ezért is adta be a dhcp-n lekért címet. Viszont a Network Manager-ben még mindig ugyanúgy az általam manuálisan beállított cím volt megadva. Ezután bizonytalanodtam el, hogy hogyan is működik a manuális IP cím módosítás linux alatt, illetve hogyan tudnám a manuális címet újra dhcp által lekért címre módosítani. Ha ebben esetleg valaki tudna segíteni nekem, azt megköszönném!

Új hozzászólás Aktív témák