Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• urandom0
    őstag

Windows-on csakugyan nincs, de ez szerintem leginkább OS limitáció.
    Tudtommal elég sok minden nincs meg az alkalmazás szintű ilyen szintű szeparációhoz.

Pl. Video/audio server alternatívának kb. csak az RDP van.
    Igaz azzal is vannak mókás lehetőségek, pl. FreeRDP képes csak egy-egy Windows alkalmazást az ablakaival áthozni Linux-os window session-be a teljes desktop távoli elérése nélkül. (a WinApps nevű cucc használja pl. aktívan)

Ami létezik és legközelebb van filozófiában az talán a PortableApps és a self executable programok.

Elvetemültebb lenne, de úgy tudom Wine-t jó sok szenvedés árán le lehet fordítani Windows-ra is, és azzal már lehet namespace-eket csinálni. Régi játékokhoz egyébként gondoltam már erre, csak ennyire nem vagyok elvetemült :)

Viszont a Flatpak WSL2-ben működik már egy ideje. Persze megint kérdéses mi értelme van, ha WSL2 distro-ból annyit hozol létre a gépre, amennyire szükséged van.

Windowson esetleg Dockerrel lehetne megoldani a sandboxingot (de a Windowsos Docker tulajdonképpen Hyper-V+egy minimal Linux distro), a függőségeket (runtime-okat) msi csomagba lehetne rakni, a függőségkezelést pedig wingettel lehetne talán megoldani. És igen, maguk a programok statikusan fordíttott self executable-k úgy, hogy a runtime-okban lévő libeket onnan húzzák be.
    De Windows-on senki nem akar ilyet csinálni, mert ott ott vana WinApi, az MFC, a .net, mint stabil API-k, azokra lehet építkezni.

Új hozzászólás Aktív témák