Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• reprokaiser

csendes tag

Srácok, ezt a milliszekundum-kandela-rálátási szög dolgot nagyon el kellene felejteni. Gondoljátok, hogy van olyan gyártó, aki értékelhető, megbízható adatot ad ki ilyen téren? Szerintem nincs. Az egyetlen szempont a te szemed pontja ? menj el és nézd meg magad. Azért vannak a média marktok, hogy ott kiválaszd, ami tetszik, aztán megvedd az árut valami megbízható kis cégtől.

Más oldalról közelítve, gondoljátok át: melyik az a széles fogyasztói piacra dolgozó cég, amelyik 20+ éve úgy él, hogy a cuccait csakis és kizárólag a médiaiparban, közelebbről a nyomdai előkészítésben és a videovágásban használják? Az Apple. Ők nem engedhetik meg maguknak, hogy rosszat adjanak ki. Nem is teszik. Lehet, hogy a termékeik nem mindig a ''cutting edge'' kategóriába tartoznak, de amit igérnek, nagyon stabilan tudják. Jók az Apple monitorok, finom grafikai munkára meg pláne, mivel ezt arra készítették, nem lövöldözésre meg szövegszerkesztésre. Ettől persze még szórakozásra is kitűnőek.

Egyébként meg. Az egész világon három-négy TFT-panel gyártó cég lehet csupán, nem több. Típusaik egyre inkább hasonlítanak egymásra. Szerintem a különbségek a kiszolgálásban, a hibás pixelek számának elismerésében, a cserére való hajlandóságban vannak. Olyan gyártótól kell vásárolni, amelyik pozitívan áll a vevőihez.

Az őszi Photokinán a következő komoly grafikai munkára alkalmas monitorokat láttam:
    ? Apple 20 és 23 collos modelljei. Szépek, megfizethetőek, hozzáférhetőek.
    ? Eizo ColorEdge 21 és 19 collos. Nagyon jó, sokan esküsznek rá, méregdrága.
    ? NEC MultiSync sorozat felső osztálya. Van ott egy hardver-kalibrálható darab, amit a szakfórumokon már sokan jobbnak tartanak, mint az Eizo-t. Itthon nem nagyon árulják.
    ? Quato IntelliProof 21 collos darab. Személyes kedvencem, ez a német cég nem foglalkozik mással, csak kalibrálható monitorok gyártásával! Ők tudhatnak valamit, a bemutatójuk is elég meggyőző volt.
    ? LaCie 19 és 21 collos vackai. Szép, jó, de a hazaáruló franciákkal már egyszer nagyon megjártam; senkinek nem ajánlom, hogy ettől a cégtől bármit vásároljon.

A Barco, a kalibrált-monitor téma nagy öregje nem volt kinn már a tavaszi Drupán sem, szerintem lassan kiszállnak a monitor-ügyből. Volt egy 19''-os LCD próbálkozásuk tavaly előtt, de nem jött össze, gyorsan visszavonták. A CRT-s kalibrálható monitoraik mindig is a legjobbak voltak, egy Reference Calibrator IV-ért még mindig odaadnék bármilyen LCD-t. Csakhát több mint 2 guriga az ára.

Hát ennyi.

Új hozzászólás Aktív témák