- Apple MacBook
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Akciókamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPad topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
buldog-bódog
csendes tag
Szia Ócskás!
Nem mernék esküdni rá, hogy ez a hely lenne az.
Elsőként, is 7km távolság van említve. Ez sokkal közelebb van.
Második, Mint itt és más helyeken is leírták -közöttük az általam nagyra becsült HADSZ is- , Magyarországon nem voltak silók.
Harmadszor, a blikk írta. :-)))
De, mivel valaki a cikkben "irányító" berendezést említ, ez nem lehet más, mint a külső NDB adó, ami pont 7km-re van a, de ez a pálya síkban. Ez délfelé van.
Északnak nem lehet, mivel azt kb. 2 éve építették, s a 48-s sz. főút és a vasút mellett van.
Elképzelhető, hogy valamikor itt a majorban is volt valami, de most nincs.Egyébként megérdemelne a Debrecen környéki erdős,-ligetes,-tanyás terület egy "feltárást". Szerintem sok mindent lelnénk. Az oroszok itt nagyon jelentős számban voltak. Nem véletlen volt (van) TVT (természet védelmi terület) az egész. :-)))
Ha vissza gondolsz, a régi rendszerben ezzel ( vagy fényképezni tilos táblával) hívták fe a figyelmet, hogy valamit rejt az erdő.
Ha sikerül elérnem a barátom, estére megírom, mi volt dél felé.Ja, még annyit, hogy volt, és jelenleg is van a reptér mellet egy RT (lokátoros) alakulat, közvetlen a 47.sz. út mellett.
-d-
-
ócskás
aktív tag
válasz
buldog-bódog #593 üzenetére
Szia!
Szerinted ITT az általad említett területről cikkeznek? -
Pópa
senior tag
Múltkor szállítmányt hoztam Németországból egészen Kecskemétre, az orosz laktanyába az egyik cégnek. 40 tonnás kocsival voltam, és behajtottam egészen az érintetlen laktanyarészbe.
Annyira megcsapott a hangulat, hogy csináltam pár fényképet is az épületekről.
Teszek fel képeket, hamarosan. -
buldog-bódog
csendes tag
Hadsz, és Ócskás !
Privát mail ment, de Ócskástól visszapattan a következő üzenettel:
Reason: sorry, no mailbox here by that name (#5.1.1 - chkuser)
Ócskás, küldj egy használható fiókot!
-d-
-
hadsz
tag
válasz
buldog-bódog #593 üzenetére
Szia!
Be tudnád jelölni Ócskás műholdképén,hogy merre volt ez a földdel fedett tároló?
-
buldog-bódog
csendes tag
Szia Ócskás!
Ez a "ojjektum" volt megbízható források szerint a debreceni repülőtér igazi tároló bázisa.
A hely Debrecen központjától, kb.15 perc autóval. A repülőtértől való távolsága úton 1,5-2km, légvonalban olyan 1km. Jelenlegi neve VÍGKEND MAJOR (az interneten is megtalálható), szabadidő centrum, panzió, stb. Főleg céges bulikat rendeznek benne.
A "régi", volt szovjet időbeli nevét senki nem tudta, akivel beszéltem.
Tehát a megközelítése, ill. helye: Debrecenből, a 47sz. főúton indulunk Békéscsaba, Szeged irányába, a Mikepércsi úton (a repülőtér is itt van, a kifutó vége szinte az útba ér).
Mikor véget ér a 2 x 2 sávos út, balra fordulunk Hosszúpályi, Létavértes irányába (tábla jelzi). Ezen a sokadrangú úton haladva olyan 1-1,5 km-t, balkézre találjuk ezt a helyet, mely a főút elhagyása után több helyen is ki van táblázva.
Én egyszer, 2 éve jártam ott (bent). Mivel társasággal voltam, s ezekre a fórumokra is pár hónapja találtam, nem tulajdonitottam jelentőségét, hogy bebarangoljam a területet, mely egyébként szabadon kószálható.
Ami akkor meglepett, az a jelenlegi főbejárattól nem messze lévő földdel fedett tároló, a maga 70-80cm vastag acél-vasbeton ajtajával. Állítólag több ilyen is van a területen.
Hasonlóakat már láttam az Index fórumon, de nem emlékszem rá, hogy hol készültek a fotók. Ha időm engedi, megnézem a szerzők képtárát, s majd belinkelem.
S ami a csúcs volt, az alakuló??? (központi) téren álló több méteres LENIN szobor.
Ha sikerül, a nyáron (tavasszal) visszamegyek, és írok egy részletes "jelentést", fényképekkel, a még fellelhető dolgokról.
És, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy tettestársat keressek a felderítő munkához. Keresem, a vállakozó kedvű társakat, aki Nyíregyháza kb. 50 km-s körzetében laknak, s kedvet éreznek a felfedezésekhez, jelentkezzenek!
-d- -
ócskás
aktív tag
válasz
buldog-bódog #589 üzenetére
-
buldog-bódog
csendes tag
A BARS témához:
Ha megnézitek a térképet, az általam megadott koordináta pont a sugárzás irányába esik Ukrajna, a "tésztagyár" felé, Tedej irányából.
Nem tudom milyen szerkezet. Lehet,hogy nem ehhez tartozik.
Egy ~ 10-15m magas torony tetejében áll. Mérete: ~ m.0,5m, x ~h:6m. forgatható, távfelügyeletes, mivel a közelében nincs konténer, tanya, vagy álcázott telep, és csak egy ~5x5-s kerítéssel van körbe kerítve.
Tudtok még ilyenről az országban ?
Ha kitavaszodik, küldök képet róla.47° 58,09' 50" észak
21° 59,54' 29" keletüdv: -d-
-
hadsz
tag
válasz
buldog-bódog #587 üzenetére
Szia!
Megkaptam,köszönöm! Menni fog a válasz is.
-
hadsz
tag
Be kell valljam,nem hiszem,hogy Császáron egy-két kisebb személyi fedezéken kívül lett volna komolyabb bunker vagy bunkerrendszer.Azt meg főleg nem,hogy alagút vezetett volna a tárgyalt "tanyától" egészen a tárolókig.Nagyon jól leírtad,hogy - többek között - miért is lett volna ez ésszerűtlen.Egy nagyobb bunkernek felismerhető jelei vannak és igazából az objektum jellege sem kívánja meg igazán.Értem ezalatt,hogy nem híradós,kommunikációs,parancsnoki,HÁP,vezetési pont stb. területről van szó.Egy felszíni lőszerraktárról beszélünk,a déli részében egy elkülönített nukleáris tároló komplexumról.Annak viszont megvan a megfelelő - nem is akármilyen - infrastruktúrája.
Úgy gondolom,hogy egyéb bunkereknek semmi értelme nem lett volna,és szükség sem volt rá.Ha feltételezzük,hogy valóban van valami a Gránitok mögött,akkor onnan tuti nem vezetik el a vészkijáratot 6-700 méterre,hanem megoldják a közelben,mondjuk egy konténerrel álcázva.Ha valóban ez a fő feladat:"szerepe nem a bunkerben lévő kezelői állomány menekítése, hanem a katasztrófa elhárítására és az üzemeltetésre további személyzet bejuttatása."
akkor nagyon fontos szempont,hogy minél hamarabb a célterületre érjenek és nem az,hogy percekig egy alagútban szaladgáljanak...
-
Juríj
csendes tag
Értem, köszönöm, Ócskásnak is. Pécelen jártam sokat és láttam még viszonylag egybe állapotában. A tárolók belsejét ill. annak felszerelését és berendezését már ott sem értettem, ez a része a dolgoknak kimaradt nekem. Viszont kiváncsian várom a 3D újraélesztő anyagot.
Táborfalva mint láncos kiképzőről tudtok mondani valami előtörténetet ?
Esetleg belső képeket a laktanyából.
A gyaktér nagyon kellemes, bár nem egy Szszállási tankos, de jó. -
hadsz
tag
A Gránitokat általában nukleáris fegyverek tárolására építették,de néhány esetben például erősített fedezékként használták őket - Mo-on mondjuk Pécelt lehet ide sorolni - ,sőt bunkerekbe is beépítették ezeket az elemeket.Szintén magyarországi példa erre a nagyteveli DHDSCS vezetési pontja, vagy a szárligeti/Óbarok/ légierő tartalék vezetési pont.
A nukleáris tárolókat minden esetben légkondícionálóval látták el,legyen az Gránit, AU13, T7,vagy T641-es.Németországban volt szerencsém végigjárni ilyen tárolókat,és a pl a Grossenhain-i reptér Gránitjai eredeti állapotukban vannak meg,a bejárati kapuktól a belső telefonon át a fűtéscsövekig minden...De Császárról is láttam olyan 3-4 éve készült képeket amelyeken még nagyjából megvannak ezek a csővezetékek.Aztán hogy-hogy nem,ezeknek is lába kelt...
A légkondícionálás miértjét Ócskás kolléga pontosan leírta. -
ócskás
aktív tag
A nuki és a vegyi fejeket állandó hőmérsékleten, minimális páratartalom-változásnak kitéve kell(kellett) tárolni, szállítani. (Spec.erre a célra kialakított, klímatizált rakterű teherautóval végezték a csapathoz való kiszállításokat, ahol azonnal beburkolták a fejet az ún. hőszabályozó paplanba.)
-
ócskás
aktív tag
Hadsz!
Ha te lennél az objektum tervezője, hova tennéd a (feltételezett) bunkerrendszer vészkijáratát?
Én (ha szovjet tervező lennék) valahogy így helyezném el:
(persze alaptételként leszögezem: szovjet tervezőként nem kell figyelembe vennem az építési költségeket, sem a humán erőforrást,továbbá pontosítom: a vészkijárat szerepe nem a bunkerben lévő kezelői állomány menekítése, hanem a katasztrófa elhárítására és az üzemeltetésre további személyzet bejuttatása.)
-semmi esetre sem a "nagy" területen kívülre (belűl jobban védhető)
-a belső "EÁP" és kerítésrendszer alatt átvinném ( RBV katasztrófa esetén a kerítésrenszer kvázi demarkációs vonalként funkcionál)
-he elfogadjuk É. azon állítását, mi szerint az N1, N2 épületek környékéről (kazánház) egészen a tárolókig húzódik egy távhő-vezetékrendszer közműalagútja,szinte kizárt, hogy a vészkijáratot és a hozzá tertozó menekülőfolyosót ebben az irányban helyezném el. Pl: kazánrobbanás, csővezeték sérülés esetén megnehezül a bejutás.
-viszonylag gyéren beépített részre helyezném (ezzel is növeve az izolációt!, katasztrófa esetén se akadályozza a többi raktár üzemszerű működését vagy evakuálását)
-kevés emberrel is védhető legyen (a katasztrófát szenvedett üzemeltetői állomány esetleges kitörési kisérleteivel szemben.) -
rootkiller
őstag
A Brennbergbányai Szálasi bunkerről tud valaki valamit? Egy darabig be lehet menni. de be van omolva beljebb.
-
-
ócskás
aktív tag
Szia Juríj!
"A silók mögötti rész pedig komoly ásatási munkák után sem hoz(na) eredményt, szerintem ezt mindenki a lelke mélyén belátja."
A lelkem mélyén tudom, hogy mindannyian találni szeretnék ott valamit!Hadsz kolléga nagyon szépen megfogalmazta, hogy honnan indult a "Császár ügy", és miről szól. Próbálunk különböző teóriákat ütköztetni, elemezni a tények ismeretében, hogy a következő területbejárás alkalmával már csak a számunkra fontos dolgokra fókuszáljunk. Keressük azokat a jeleket, amik az elhangzott feltevést cáfolják, vagy esetleg megerősítik.
-
hadsz
tag
Tartok tőle,hogy abban az időben még egy polgári alkalmazott személy sem tudott arról semmit,hogy mit tárolnak a Gránitokban.Sőt,szerintem az ott szolgált katonák 80% sem.Ahogy azt már itt beszéltük,az külön elkerített rész volt a lőszerraktár területének végében.Oda volt még egy /ill. kettő/ külön kapu,de ott aztán egy bogár sem mászott át észrevétlenül...
Külön személyzet,időszakos váltással.3 db légkondícionált Gránit típusú tároló,egyenként 33m hosszúak.A szárnyanként 10 tonnás kapukat kb 3 éve vágták le a helyükről...
Persze azért a pletykák biztos mentek annak idején is ott egymás között.
-
Juríj
csendes tag
Az airsoftos térképen a "K" épület lesz. Ez választja el a két körletet egymástól. Dupla áteresztő volt. Mondjuk úgy, belső kapus szolgálat. Az épület eresze alatt a személyforgalom ment, átvizsgálással. Egy érdekesség, hogy ha megnézed a kapu oszlop tetején van egy szögvas keret. Ebben valamikor színes átlátszó műanyag lapok mögött izzók világitottak ezzel jelezték a másik kapunak, hogy nyitva van és jármű várható, ill. személy. Zöld, piros.
Ami a kerítést illeti a belsőn jól látható, hogy elektromosság volt benne, ezzel szemben a külső körletnek mezei szögesdrót volt. -
Juríj
csendes tag
Ami az értesüléseimet illeti, sajnos nem első kezes. De sok dolog összeáll az emberben ha pár ilyen helyen jár. Egy főkolompos, akitől van némi infóm, volt itt akkor amikor még hadrendben volt a bázis, ő akkor Tölgyesen szolgált és vendégjátékokra és vetélkedőkre mentek Szovjet bajtársainkhoz. '88 - ban ezen a bázison akadt olyan, alkalmazott, aki úgymond polgári személyként végzett különböző munkákat. Gondolom amire nem volt emberük, vagy egyéb okból. Ők a mi embereink, talán kevéske borért tudnak minőségi információt adni.
Annyit mondhatok, hogy az élet ebben a laktanyában nem hétköznapi volt. Aki itt szolgált az sofőr vagy őr volt, v. nagyon értett "valamihez".
Az őrség komoly kutyás megerősítéssel is bírt, a karámokat is lehet még látni.
Rengeteg gumikerekes technika volt és ezeket ki kellett szolgálni.
A létszámra sokat utal a két legénységi épület, ami már Mária Terézia idején is állt, az egyik három a másik két szintes. Ha megnézitek a szinteken lévő legénységi körletet kiokoskodható a létszám kb.
Viszont a tiszti szállás is meglepően nagy, az ő létszámuk is számottevő volt.
Én is szeretnék minél többet tudni Császárról. Sajnos nem túl régen jártam itt először, hogy többet mondhassak, viszont pár napja voltam. -
hadsz
tag
Szevasz!
Igazából ez a "Császár ügy" azzal indult,hogy valaki feldobta,hogy amit idáig azokról a tárolókról tudtunk,nem teljesen helyes és az igazi tároló a Gránitok mögött van.Őszintén szólva én eléggé szkeptikus vagyok és nehezen hiszem,hogy bármi olyan lenne ott amit feltételeznek.Ócskás kollégával próbáljuk a tényeket elemezni,valamint a személyes tapasztalatainkal alátámasztani - amit lehet persze.Elég sok vadabbnál vadabb urban legend forog közszájon és bizony ezek nagyrészt igen messze járnak a valóságtól./persze nem csak Császár esetében/.Aztán amikor a helyszínen van az ember,akkor derül ki,hogy mi is a valóság...
Azt lehet tudni,hogy honnan vannak az értesüléseid és mit tudsz a helyről?Próbáld meg mégegyszer az áteresztő pont képét felrakni! Tallózás,kijelöl,OK,majd beillesztés.
-
Juríj
csendes tag
Szevasztok !
Igen az épület valóban ott van. De nem tanya. Ez egy jól szellőző alul - felül, oldalt rácsszerűen lécezett száraz raktár volt. Itt hiába kerestek(ünk) földalatti bármit, nem létezik.
A silók mögötti rész pedig komoly ásatási munkák után sem hoz(na) eredményt, szerintem ezt mindenki a lelke mélyén belátja.Üdv. Juríj
Egy kép ha sikerül feltöltenem : A dupla áteresztő pont[I][/I]
-
sagrath
csendes tag
Nem a mészárosok között nyomulok hanem külön csapatban de én is móri vok amugy együtt szoktunk gamelni
ha jóll emlékszem az épület mellet elég nagy földkupac van felmegyek rá akkor az épület tetejére is fel tok lépni
ha mentek akkor szoljatok és kijövök veletek
üdv
Boldog Karácsonyt
-
ócskás
aktív tag
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
-
hadsz
tag
Békés,boldog Karácsonyt mindenkinek!
-
bandi210
aktív tag
válasz
buldog-bódog #560 üzenetére
bocssz..csak néha azért írok bele hogy képben legyek valamennyire..meg nem csak én szoktam ezzel írogatni..hanem nővérkém is néha beleokoskodik...de mindegy..majd megoldom...
Bódóg karácsontot! -
ócskás
aktív tag
Csak nem a "Móri Mészárosok" között nyomulsz?
Köszi a leírást, így már beugrott az épület
! Annyia jelentéktelennek tünik, hogy meg sem közelítettem, sőt még egy képkockát sem pazaroltam rá.
Tudom, hülye kérdés, de azért felteszem: az épület környezetében nincs valami olyan dolog, nyom, mittudoménmi, ami arra utalna, hogy volt vagy van ott valami föld alatti lejáratszerűség? Bármi szokatlan mélyedés, megsűlyetd föld,összképbe nem illő törmelékkupac vagy valami ilyesmi?
-
sagrath
csendes tag
Hali
Képem sajnos nincs róla
De ha keresed akkor egy rendes házikot(térképrn O épület) keress aminek a teteje széthullik és a tetöléc látszik mellette egy nagy fa kidölve
igy talán könnyebb a keresése a helyszinen vagy hátha beugrik
emlékszem rá biztosra mert a "padlásterén" turtam be magam a szénába mesterlövészkedéshez
-
hadsz
tag
Ez a bizonyos "tanyás" rész anno kimaradt a túrából,így nem csoda ha nem emlékszem rá...
Ennek következtében fényképem sincs róla.Több órát kószáltunk a területen,de annyi épület,látnivaló volt,hogy sajnos nem jutott mindenre idő.Egyre inkább érik bennem az elhatározás,hogy vissza kell menni!
A térképet én is így kaptam,gondolom az elnevezések ezen is az airsoftosok vagy paintballosoktól származhatnak.
-
-
ócskás
aktív tag
Köszönöm, megérkezett a térkép!
Kitől származnak a területrészek elnevezései? Elgondolkodtató a "tanyás" elnevezése az általam is körberajzolt területnek. P1 és P2 nálad úgy szerepel mint tanya ill. tanya rom. Ha van róla fotód (mert erről nekem nincs!) meg kéne nézni. hátha ... Esetleg T.-nek bedobni egy kérdés mellé! -
ócskás
aktív tag
Bejelölném, de sajna nem tudom, hogy hol van. Tudom, ez így röhejesnek tünik, de fogalmam sincs, pedig láttam. T. említette először, mint " oda nem illő, környezetidegen " dolgot, de nem esett le, hogy mire gondol. É. válaszolta meg nekem, mégis mire utalhatott T. Először arra gondoltam, valahogy elkerülhettem a "tanyát", és azért nem emlékszem rá, de másnapra (vasárnap reggel) beugrott, hogy mégis láttam. Igen ám, de hol? Egyszerűen nem emlékszem. Valahogy ott, akkor számomra olyan természetesnek és kézenfekvőnek tűnt az ottléte, hogy annyi figyelmet sem szenteltem neki, mint egy kőnek. Tudjuk, hogy az emberi agy minden látott dolog képét elraktározza, ez ebben az esetben is biztos így van, csakhogy ezt a képet nem tudom előhívni. "Holtsávban van"
-
hadsz
tag
Arra sajnos én sem emlékszem pontosan,hogy hol volt a belső elkerített terület határa.Mindenesetre a képen bejelölt helyeken dereng valami kapuféle...de a nyakamat azért nem tenném rá.A nukleáris fegyverekről - ahogy említetted Kunmadaras esetét is - mindenhol külön "személyzet" gondoskodott,és így volt ez Császáron is.Speciálisan képzett katonákról van szó,hivatásosokról és sorkatonákról egyaránt.A sorkatonák az őrséget adták,a hivatásosok pedig kezelték a technikát.Nem tévedsz,tényleg nem lehetett csak úgy ki-be sétálni a két terület között.Azt nem tudom,hogy a személyzetet milyen gyakran cserélték,de hogy rendszeres váltás volt,az szinte biztos.Mindenképpen körül kellene ott alaposan nézni ismét...Remélem lesz rá alkalom,és amennyire lehet,tisztázódnak bizonyos dolgok!
A már többször is említett "tanyára" viszont bevallom nem emlékszem.Megtennéd,hogy egy GE képen megjelölöd,hogy mire gondoltok? -
bandi210
aktív tag
A városban az egyik lakatlan háznak be van falazva mindegyik ablaka...erre a kissebbség meg beverte csákánnyal és belülről hordják ki a téglát a falból
Majd azt nézem meg mikor rájukszakad a 2emeletes épület...nagy raklapokkal adják el a bontott téglátott sétálok el néha ha meek horgászni...
Szerk:Ja bocs ez nem ide tartozik -
(Kolombusz)
veterán
Ezek alapján lehet, hogy tényleg kissé túlmisztifikálta nekem az illető a helyet, de ettől függetlenül szeretnék eljutni oda.
Imádom a német háborús technikát, dolgokat és nem tudom, hogy Magyarországon van-e olyan hely, ahol még akkora eséllyel találnék leleteket, mint itt. -
ócskás
aktív tag
válasz
(Kolombusz) #529 üzenetére
Hirtelenjében ezt találtam a témáról.
Valahol a második ésharmadik oldal felé szerepel, hogy az É-Ny-i részen, ill.a homokbánya környékén találtak tárgyi anyagokat. -
(Kolombusz)
veterán
A németek nagyon tudtak rejtegetni.
Voltam Észak-Lengyelországban, abban a náci bunkerrendszerben, ahol Hitlert fel akarták robbantani. Nagyon durva, a bunkerek tetejére ültették a fákat és oldalról is úgy álcázták őket, hogyha arébb mentél 50 métert, nem tűnt fel, hogy ott egy épület van. -
ócskás
aktív tag
válasz
(Kolombusz) #527 üzenetére
-
(Kolombusz)
veterán
Én sem voltam ott, csak a kolléga, aki úgyvolt, hogy elvisz mesélt róla.
Szóval, 44-ben itt húzódott a front. Ha minden igaz, a németek itt vetették be először a porcelánaknát, amik ezer év múlva is robbanni fognak.Az erdő betonra van telepítve, alá van bunkerezve az egész.
Remekül konzerválódtak a dolgok, egy fémdetektorral valóságos kincsesbánya lehet. Működő MG-34-es géppuskát is kiástak. A töltényeket ha megrázod, hallod a puskapor zörgését, simán lehet lőni vele. Egyenruhák, stb, gyerekjáték.Szóval ezért akarok én elmenni oda. Egy német tiszti egyenruha, illetve egy SS dísztőr nagy vágyam lenne. Vagy egy MP-44.
-
ócskás
aktív tag
-
ócskás
aktív tag
Sajnos nem emlékszem pontosan, ezért be sem tudnám rajzolni , hogy hol húzódik a kerítés. Na persze nem a külső - belső, nyomsávos kerítésre gondolok, hanem arra , ami elválasztja a tárolók környékét a lőszerraktár többi részétől. Valahol a 48-as számú kis épületnél ( belső EÁP ?) húzódik, és ha emlékeim nem csalnak, kapu zárta el az utat a tárolók felé ( amit persze azóta szorgos kezek jól elloptak ). Lehet,hogy tévedek,de olyan mintha külön engedély birtokában lehetett volna arra a területre bejutni. Ha egyátalán be lehetett. Ha éppen nem olyan "különálló" terület volt, mint pl: Kunmadarason a "Néma szektor", ahová időröl időre mondjuk helikopterről letették az aktuális váltást, anélkül, hogy tudták volna, hol vannak,eltöltöttek X hetet vagy hónapot a következő váltásig.Ott éltek a bunkerben, ami ( T. szerint saját víztározóval,levegőztető berendezéssel stb volt ellátva ) számukra a Gránitokon keresztűl volt megközelíthető ( kis ajtó a nagy kapun ). A laktanya őrszolgálatának a feladata, hogy a bunkerlakókat megakadályozzák a többi katonával való érintkezésben.
Ha hülyeség, amit leírtam,kérlek, javíts ki! -
ócskás
aktív tag
válasz
(Kolombusz) #523 üzenetére
Sajna nem ismerm, de izgalmas lehet. Ha van kedved, írhatnál róla pár sort!
-
(Kolombusz)
veterán
Nagybajom? Megvan valakinek?
Hatalmas ütközetek a II. vh-ban?
Bunker az erdő alatt, porcelánaknák?Oda akarok egyszer eljutni egy fémdetektorral, ki kellene ásni pár dolgot.
De csak olyannal mennék, aki ismeri arra a járást, nem hiányzik, hogy levigye valami a lábamat. Lett volna egy illető, de felszívódott. -
ócskás
aktív tag
Azt viszont nem hinném,hogy az esetleges sugárzástól való félelmükben nem bontották le a hátsó ajtókat.Valahogy olyan érzésem van,hogy ez az esetükben nem lett volna visszatartó erő... Ez csak egy hirtelen jött gondolat volt részemről, és el kell ismernem teljes mértékben igazad van! NEM lett volna visszatartó erő!
Való igaz, az ajtók a Gránitból kifelé nyílnak ( befelé fizikai képtelenség! ), és ezért szükséges egy viszonylag nagy légtér mögötte. Ha belül lett volna a raktár, ezzel a hasznos rakteret csökkentették volna.
Egyre inkább arra hajlok, hogy ismét el kell menni Császárra, és a fórumon elhangzott állításokat a helyszínen meg kell vizsgálni. Ha már É. feldobta a labdát egy full legális látogatással kapcsolatban, le kéne csapni rá, esetleg rá tudnánk venni az általa is említett területek megtekintésére is. Bevallom őszintén,igéretem ellenére még nem kerestem É-t a megadott mail-címen. -
hadsz
tag
Emlékszem,amikor úgy 4-5 éve először Tabon jártunk,egy "véletlenül" odatámasztott pajszerrel elkezdtük feszíteni a belső személyzeti ajtót,mert marha kíváncsiak voltunk ,mi lehet mögötte.Az is látszott,hogy nem mi próbálkozunk vele először...Sajnos semmire sem jutottunk,így akkor is csak a találgatás maradt.Császáron ugyanazt találtuk,igaz ott nem estünk neki az ajtónak.
Nekem is furcsa volt ,hogy mi a fenének raktak oda ajtót és biztos kell lennie mögötte valaminek.Ugyanazokat gondoltam amiket Te is leírtál.Azt viszont nem hinném,hogy az esetleges sugárzástól való félelmükben nem bontották le a hátsó ajtókat.Valahogy olyan érzésem van,hogy ez az esetükben nem lett volna visszatartó erő...Ennyire képben lettek volna a tárolót illetően,hogy tudják a külső ajtókat gond nélkül levághatják,de a belsőket már nem?Lehet,hogy más oka van,de még én sem tudom,hogy mi...
T. egyébként úgy érti,hogy a Gránitok voltak az előkészítő helyek,amelyek mögött volt az igazi tároló.
Ami viszont számomra mindenképp figyelemreméltó,az a kapuk elhelyezése.Szimmetrikusan,ugyanazon oldalukkal egymással szemben.A tároló mindkét végén kifelé nyíltak,ez alapján egyértelmű,hogy a Gránitban tárolt dolgokat védték.Ha nem így lett volna,a belső kapunak is a külső oldala lenne a tároló végében,és akkor tényleg a mögötte elhelyezkedő területet védi.Igaz,úgy viszont nem tudták volna beépíteni a kapukat,mert az "alagútban" nincs hely,azt csak a jelenlegi módon tudták kivitelezni.Ez mindenhol így van,ahol Gránitokat használtak és kapukat raktak rá.Ha feltételezzük,hogy valóban van mögötte valami,akkor annak tényleg nagynak kell lennie,ha oda nyílnak a kapuk.Az sem megszokott,hogy egy tárolóból az foglaljon el nem kis helyet,hogy befelé nyílik az ajtó,ez ésszerűtlen,már rakodás szempontjából is. -
ócskás
aktív tag
Pár kép Császárról azok részére, akik nem ismerik:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- -
ócskás
aktív tag
Császár.
Kezd a téma egyre izgalmasabb lenni, főként amióta T.-n kívül már É. is olyan dolgokat említ,amiről szvsz biztosat csak az tudhat, aki ott szolgált vagy éppen részt vett a kivonulás utáni terület-átvizsgálásában, mentesítésében. Mindkét fórumtárs által említett dolgok, helyek ( föld alatti bunkerek, termek, azokat összekötő járatok ) szinte 100%-ban fedik egymást.
Első pillanattól fogva furcsának találtam a Gránitok végébe beépített kapukat, és minden látogatásom alkalmával csak erősödött bennem az az eretnek gondolat, hogy van mögötte valami (Vagyis kéne valaminek lennie. Szergejék csináltak néha furcsa dolgokat, de úgy voltam vele, hogy pusztán kedvtelésből végzáró elem helyett több tonnás vaskaput csak nem építenek be.). Azt viszont még furcsábbnak találtam, hogy eddig még nem nyitották ki ( hovatovább: nem lopták el! ), nem vágtak rajta nyílást, stb. Miért? Egyre inkább arra a két következtetésre jutottam, hogy vagy nem tudják, vagy nem merik.A nem tudják-nak ellent mond a külső kapuk eltünése. Maradt a második variáció: nem merik. De miért? Mitől félnek? Talán a sugárzástól? Nem mentesített területre számítanak a kapu mögött? Nem tudom megválaszolni, bár azt majdnem biztosra venném, ha a "C"tipusú vasgyüjtők biztosak lennének abban, hogy a kapuk mögött csak föld van,akkor mi már csak a földet látnánk.
Különböző elképzelések, híresztelések láttak napvilágot arról, hogy mit tároltak, ill. mit tárolhattak a Gránitokban. Legvalószínűbbnek az tünik,hogy az R300 Elbrusz rakétáit tárolták ott. És akkor a fejeket? Lehet, hogy a kapu mögött, bár ez szerintem logisztikailag nem a legjobb elhelyezés ( csapásmérés esetén először a fejeknek kell a csapathoz kerülni, a további rakétajavadalmazásnak csak később). Véleményem szerint a fejeket ( T. állítása szerint a fejeken kívül nuki tüzérségi lövedékeket is ) logikusan csak a Gránitokban tárolhatták, bár ennek ellentmondani látszik az a tény, hogy nem találtam pl. a Tótvázsonyban alkalmazott rögzítésre utaló nyomokat.
T. ma hajnalban kelt hsz-ében utal arra, hogy a kapuk mögött előkészítő helyek voltak, amit részemről el tudok képzelni ( azt viszont nem, hogy mit készítettek elő:-) ) -
bükki
újonc
Üdvözlök mindenkit! Újtag vagyok.A lillafüredi Zalka laktanyárol szeretnék érdeklődni,meddig müködött,mi volt a feladata? kösz
-
hadsz
tag
A takarítónéni nem nézett furcsán Rád,amikor erről a témáról faggattad?
Mindenesetre kétségtelen,hogy főleg az idősebb helyiek sok hasznos infót tudnak mondani.
Ezek szerint tehát ott tényleg oroszok voltak,és ha valóban az erdőbe mentek,akkor könnyen lehet,hogy a hegyen lévő tartalék HÁP kiszolgáló alakulata /is/ volt.Időközben egy abszolút hiteles forrás szerint igazad volt és valóban használták az objektumot,igaz gyanítható,hogy a kivonulás előtti években már leszerelték.Talán ezzel magyarázható az állapota -túl a fémgyűjtők és egyéb erők munkájának eredményén. -
ócskás
aktív tag
Felszerelték, méghozzá SZ-200 (Vega)nagy magasságú és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel.A laktanya hivatalos hadrendbe állítása 1986. szeptember elsején történt. A készültségi szolgálat ellátása 1995. július 29-én befejeződött, a légvédelmi rakétakomplexumot 1997-ben a hadrendből kivonták, az osztálycsoport június 30-án megszűnt.2001-től inkurrencia tároló.
Új hozzászólás Aktív témák
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol fejhallgatóval garanciával hibátlan működés
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest