-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok!
Eljött a pont, amikor már nem akarom meginni a munkahelyi Jurax X8+ Segafintermezzo kombinációt. Próbáltam bérlési szolgáltatás felé terelni a céget, de süket fülekre találtam.
Otthon flair classic + K4-et használok, de ez túl macera lenne a munkahelyen, plusz állandóan hozni vinni kéne a "gépet". Alapvetően mióta elkezdtem itt a ph-n a kávés témát tök sokat tanultam és nagyon megszerettem a jó kávét szóval a következőre gondoltam:
Wacaco picopresso + a K4. Itt a 60.000 forint azért visszatart.
A másik szimpatikusabb megoldás, hogy megnézem, hogy a kotyogós vonal mit tud a K4-el házasítva.
Van valaki aki a nagyágyúk mellett néha kotyeszt is üzemeltet és abba is beleviszi a hardcore cafe szemléletet?
Tudom kis pénz kis foci de kíváncsi vagyok mit lehet kihozni ebből a szegmensből.
Minden infot szívesen fogadok mert a nulláról kezdem:
- Kávéfajta akár konkért típus megjelöléssel
- Milyen kotyogóst érdemes venni, mekkora méretben
- Olyan anyag ami alapján a megfelelő workflowt el lehet sajátítani
- Őrlési finomság főleg a presszohoz képest, mert ott van viszonyítási alapom
- Egyéni tapasztalatok praktikák
Előre is köszönöm!
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz
Bazsee71
#135404
üzenetére
Köszi a hsz-t. Megvan a következő kávé, amit kipróbálok. Nagyon bírom, hogy itt mindig van valami számomra új dolog

Egyébként a Sweet7 nekem eléggé bejött. Recept alapján csinálom 17 be 30 ki 30 sec alatt (K4-en 62 klikken a nullától számolva) . a 93 fok meg nyílván érzésre megy, mert csak felforralom a vizet és utána addig hűl még be nem fejezem a flairnél az összeépítést, beállítom a mérleget stb. Nekem ez a szilvás íz eléggé kijön. Mondjuk az érdekes, hogy valamiért én a fahéjra asszociálok belőle, de itt már szerintem csak összeköti az agyam a szilvát a fahéjjal. -
CsiguszMaxim
senior tag
válasz
RetepNyaraB
#135375
üzenetére
Egy linket dobsz, hogy pontosan honnan van? Jöhet akár privátban is.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Icm fórumtársnak hála életre kapott a K4-em, így újra huzogathatom a flairt.
Mivel semmilyen alapanyagom nem volt otthonra, így egy Impresso Sweet7-re esett a választásom, illetve beruháztam végre egy pár dupla falú üveg presso pohárkészletre, meg egy KC200-as mérlegre a beuer helyett, hogy lássam az időt is.Van esetleg ilyen tuti tipp kávétok sötét-közepes vonalra flair classic mellé, amivel szívesen dolgoztatok?
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz
CsiguszMaxim
#135124
üzenetére
Na jó, legyen max 80k
-
CsiguszMaxim
senior tag
Nem fog megjavulni az K4-em sajnos. Ebben az 50 max 60k-ás ársávban van most valami bestbuy? Ajánlatátok nekem valamit? Anno beleástam magam, mikor vettem a cuccokat, de most nem merülnék mélyre a témában ha nem muszáj.
Espresso, főként közepes pörkölésre flair classic mellé. K4-el én elégedett voltam nagyon.
Előre is köszi!
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! A gyermek leverte a K4-et és valami lett vele, mert nem lehet forgatni a késeket. Elkezdtem szétszedni még félig idegből és az az "U" alakú pöcök amit ki kell venni a szétszedés során beesett a daráló részhez és úgy beékelődött, hogy ki se lehet rázni.
Van olyan, aki ilyenek szervízelésével foglalkozik? Illetve ha újat kell vennem, akkor mit ajánlotok, vagy ruházzak be egy ugyen ilyenre?
Előre is köszi!
-
CsiguszMaxim
senior tag
válasz
verti1
#134612
üzenetére
Köszi az ajánlást! Nekem pont jókor jön.
Nálunk januárban született a második gyerek és ez a fél év nem a kávéról szólt, hanem a koffeinről. Eszméletlen mennyiségű kapszula ment el, így úgy döntöttem beruházok egy Delonghi Magnifica S-re. El is kezdtük használni, Pacificaffe-től vettem hozzá kávékat. Hát nem kimondottan tetszett a végeredmény. Próbálkoztam mindenféle beállítással, de egyre jobban idegesített a dolog, így ma reggel úgy döntöttem, hogy előveszem az egy éve sarokba dobott flair classicot, meg a Kingrinder K4-et. Annak idején eléggé aktívan próbálkoztam vele, de szerintem a tipikus kezdő hibát követtem el, hogy ráfeszültem a tökéletességre, meg az itt olvasott esszékre és egyszerűen az élvezetet elveszett valahol.
Ma viszont sima csőrös forralókancsó tetejére bevágtam egy szűrőt, amibe belement a főzőegység. Bugyogósra forraltam a vizet és nagyívben letojtam a vízhőt, a lefolyási időt, de még a kimenő mennyiséget is. Naked-en főztem 15-gramból 60-as clicken és csak arra figyeltem, hogy tükörből nézve viszonylag szép legyen a lefolyás.
Hát ami lejött meg amit a Delonghi csinál az ég és föld. Újra megcsapott ennek a hobbinak a szele, ezért úgy döntöttem, hogy már kevésbé ráfeszülősen, de megpróbálok tudatosan fejleszteni a készítésen.
A kérdésem az volna, hogy milyen eszközöket lenne még érdemes beszerezni fontossági sorrendben?
Ami van:
- Flair Classic nyomásmérő fejjel, fém tamperrel (nem a kis pohárral kell nyomkodni)
- Beuer mérleg, ami elég népszerű volt itt a topikban
- Egy hattyú nyakú forraló kancsó, aminek a tetejébe van beépítve analóg hőméreő.
- Kingrinder K4Ez utóbbinak valamiért elmászik a szilikon henger fogó része külsején így eléggé lehetetlen stabilan megfogni. Az elején nem ilyen volt, nem tudom mi lett vele. Ezzel más esetleg nem találkozott?
- Amire én gondoltam:
- WDT
- Pides kancsó
- Spricnis palack a babok "mosdatására" darálás előtt.
- Magnézimus szűrő Laica kancsóbaElőre is köszi a válaszokat.

-
CsiguszMaxim
senior tag
Ma az utolsó adagnál csökkentettem 5 klikkel, de így se tudtam felmenni 6 bar főlé 11 gramnál. Ömlött át a kávé, jó savanyú is lett, de ha lesz másik kávém, akkor próbálkozom tovább. A tisztítós tippet köszi a végén.
Kezdő kávéra egyébként van ajánlása bárkinek?
Első körben PallYotz-ból néztem ki a Get Up-ot és Choco madness-t.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! Kb. 3 hete próbálok minden reggel kávét főzni a flair classic k4 párossal.
A flairen van nyomásmérő, illetve a gyári acél tamperrel dolgozom, a kosarat nakedre hagyom és egy tükörrel nézem, hogy folyik le a cucc.
Az alapanyag kalmár féle
- Brasil Cerrado Mineiro
- Colombian Supremo HuilaNem igazán tudok ízjegyeket kihozni a főzetekből, de azt azért már most elértem, hogy szerintem jobb kávét iszok, mint a nespresso kapszulás.
72 klikken főzök reggelente 15 gramm kávéból, de a 35 gramm max. lefolyt mennyiség amit ki tudok hozni belőle. Érdekes, hogy az asszonynak 11 grammból főzök, olyankor mintha gyorsabban folyna át a víz az egészen, nem tudok csak max 5 bar nyomást elérni.
Kb. 2 napja olvastam arról, hogy érdemes a nyomásra is figyelni az elején. Tegnap előttig mindig felküldtem 9 barra és ott próbáltam tartani, sokszor csepegős savanyú lötty lett a vége. Most, hogy az elején tartom 1-2 baron és figyelem a tükörben, hogy mikor indul meg a csepegés, majd utána emelem meg a nyomást, már sokkal jobb lett a végeredmény, de az ízjegyek még így is hiányoznak.
Mit tudnék még javítani?
Én jelenleg a tamperelés témakörében érzem a legnagyobb bizonytalanságot. Igazából foglalmam sincs, hogy hogyan érdemes csinálni a WDT-m is csak két keresztbe fogott vastagabb hústű
Nem tudom ez mennyire számít.A másik, hogy a sok bénázás ellenére is nagyon szeretem ezt az egész kézi őrlős, kézi húzós kávézást. Néha úgy érzem sokkal jobban élvezem csinálni, mint inni. Emiatt nagyon szívesen kísérleteznék másféle, esetleg ha van ilyen, akkor direkt kezdőknek, vagy épp flairhez való hülyebiztos kávéval. Honnan tudnék rendelni, hogy az ünnepi időszak alatt is tudjak élni ennek a csodálatos hobbinak? Konkrét típus is jöhet, a preferencia sötét pörkölés.
Előre is köszönök, minden választ

-
CsiguszMaxim
senior tag
Na, meg volt az első kísérlet a K4+Flair classic párossal, nulla tudással. Siralmas is lett a végeredmény. Valószínűleg túl finom lett az örlemény, mert konkrétan cseppenként jött át a víz és abból is csak minimális mennyiség.
Egy valamit nem értek. A képen látható álláson őröltem másodjára, ami már 10 klikkel több volt mint az első kör. A használati utasítás alapján a presso 30 klikk és 1 kör között kéne lennie, de vagy valami mást rontok el nagyon, vagy sokkal durvábbra kéne őrölnöm.
A pogácsa szétszedés után, amúgy nem is pogácsa volt, hanem egy ilyen nedves homokos massza.
Ha lesz még időm próbálok újra sokkal durvább őrléssel, ha van meglátás jöhet nyugodtan.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! Ma jött a postás [kép]
A K4 már otthon pihen, a nespresso gép meg csak retteg a sarokban.
Már sok mindent tudok, de még így is rengeteg olyan dolog van, amiről fogalmam sincs.
Kettőt, kérdeznek most: a K4 nél milyen módon tudok belőni egy első körös szemcseméretet, amitől aztán mehet majd lejjebb, feljebb ha kell? (presso, sötét pörköles)2. Ha megbontom a kávét, utána mi a szakszerű tárolási módszer és mennyi időn belül kell elfogyjon?
Előre is köszönöm
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! Ma megjött a K4, a Flair Classic-ot önmagában fogom mellé megvenni a nyomásmérő fejjel. Lépnék tovább a történetben és a vízforralás, henger előmelegítés témakörében próbálok valamiféle megoldást találni.
Első körben arra gondoltam, hogy veszek egy ilyet: [link] és reménykedem benne, hogy a Flair hengere pont beleillik a tetejébe és azon tudom gőzölni. Ha nektek van kiforrott megoldásotok erre és ahhoz van bevélt vízmelegítési és gőzölési megoldás (vízöntögetős több körben nekem annyira nem szimpatikus) jöhet akkor az is.
Másik kérdésem az volna, hogy a húzás során miért nézik a lefolyás idejét is, nem csak a produktum súlyát illetve a nyomást? Vagy másképp feltéve, indokolt mindhárom a paramétert figyelembe venni a lefolyás során?
Előre is köszi!
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok! Nagyjából két hete írtam, hogy váltanánk nespresso kapszulásról egy Delohngi Decicára és alkatrészekkel kapcsolatban érdeklődtem. Azóta nem vettem semmit de vesztemre elég mélyen elmerültem a topik bugyraiban. Végül oda lyukadtam ki, hogy az automata gépekkel egyáltalán nem kívánok vesződni ellenben a manuális vonal nagyon szimpatikus, pont a kézzel készítés lassúsága és "varázsa" miatt.
Alapvetően egy sima Flair Classic gépet néztem ki és aköré építeném fel az ökoszisztémát.
Szerintem elsőnek biztosan sötét és közepes pörköléssel dolgoznék egy jó darabig.
Nem viszket a tenyerem, hogy minél gyorsabban meglegyen minden, mert szeretem alaposan előkészíteni a dolgokat, azonban a fentebb linkelt K4 örlő akció cselekvésre késztetett.
A kérdésem az volna, hogy nekimehetek-e ennek a "szakmának" a flair classic mellé ezzel az örlővel, mert akkor megrendelem és a többit majd később összevásárolgatom mellé?
Előre is köszi!
-
CsiguszMaxim
senior tag
Sziasztok!
Karácsonyra tervezzük, hogy átugrunk nespresso kapszulás gépről egy Delonghi Dedica + Timemore C2 kombinációra. Azt néztem eddig, hogy mindenképpen cserélni kell a gyári kosarat egy soklyukúra, illetve egy bottomles portafilterre is szükség van.
Az volna a kérdésem, hogy mit ajánlanátok, illetve honnan érdemes ezeket (portafilter + kosár) beszerezni.
Előre is köszi!

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- TCL LCD és LED TV-k
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen routert?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Monitor hiba topik
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen TV-t vegyek?
- Leiskolázná a mezőnyt az új Samsung csúcs-SoC
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 12 Mini 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest



